czwartek, 24 marca 2011

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie.

Autorem artykułu jest Pusty




Podstawą nowej piramidy żywienia są produkty pełnoziarniste oraz ziemniki. Chleb na zakwasie zrobiony z mąki razowej jest zdrowszy od chleba jasnego. Biały chleb można jeść kilka razy w miesiącu.

Przeciętny Polak zjada ok. 90 kg pieczywa rocznie. Warto więc może postawić na pieczywo wypiekane tradycyjnie, na zakwasie. Podstawowa receptura chleba na zakwasie wygląda następująco:

- zaczyn czyli zakwaszona część mąki
- świeża mąka
- woda
- sól

Chleby kupowane w sklepach mają w składzie różne spulchniacze, odpleśniacze, konserwanty, barwniki. To po prostu chemia, która szkodzi naszemu organizmowi. To właśnie pracochłonność i czas sprawiają, że chleby wypiekane metodą tradycyjną są droższe od tych z gorącej taśmy w hipermarkecie. Te ostatnie pięknie i szybko wyrastają, ale na polepszaczu.

Może warto wypiekać chleb w domu. W internecie jest wiele serwisów poświęconych tej tematyce. Ludzie widząc problem biorą sprawy w swoje ręce i propagują zdrowy model życia. Jednym z elementów tego modelu jest piramida żywienia. Używanie kształtu piramidy, by pokazać, jakie pokarmy powinno się spożywać zapoczątkowali Amerykanie w 1992 roku. U podstaw leżą produkty pełnoziarniste, więc spożywanie dobrego chleba jest kluczowym elementem zdrowej diety. Aby uniknąć choroby cywilizacyjnej, jaką jest miażdżyca, należy oprócz ruchu zadbać o optymalne wyżywienie.

Bardziej nas nasyci jedna kromka dobrego chleba, niż dwie pajdy wydmuszki z taśmy w hipermarkecie. Tajemnica tkwi w zakwasie i ciemnej mące. Niektóre wartościowe składniki, takie jak błonnik, mogą jednak zostać usunięte z mąki w procesie przemiału. Im mąka ciemniejsz tym więcej w niej substancji mineralnych.
Zakwas wynaleziono w Egipcie ok. 2000 roku p.n.e., powstaje on z mieszanki maki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła. Zaczyn inaczej ciasto zakwaszone to jest ta część ciasta chlebowego, która powinna być zakwaszona, czyli poddana działaniu kultur dzikich drożdzy przez określony czas w określonych warunkach. Dodając mąkę i wodę do zakwasu poddaje się go wielofazowej fermentacji, w której następuje namnożenie się dzikich drożdży i bakterii kwasu mlekowego.

Zachęcam więc do wypieku chleba w naszych domach lub kupowania dobrego chleba. Wypiek w domu jest jednak chyba tańszy a przepisów w internecie nie brakuje.

Życzę owocnych wypieków i smacznego.

---

Autor artykułu: Pusty (chleb.webpark.pl)


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz