Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 31 października 2021

Zdrowe i smaczne - Żeberka wieprzowe na parze w sosie z czarnej fasoli

Artykuł opisuje na wstępie czym jest gotowanie na parze. W dalszej części przedstawiam przepis kulinarny na żeberka wieprzowe na parze w sosie z czarnej fasoli.

Na wstępie warto wiedzie, że zdrowe gotowanie na parze w znaczący sposób przyczynia się do poprawy naszego stanu zdrowia. Żywność nie jest zanurzana w wodzie, a zatem nie dochodzi do wypłukiwania zdrowych składników odżywczych. Pozytywne minerały oraz witaminy zostają zachowane w znacznie większym stopniu niż podczas tradycyjnego gotowania. Nie można też zapominać, że posiłki gotowane na parze nie wymagają używania tłuszczu (czyli kwintesencja zdrowia). Jeśli chodzi o smaki naszych zdrowych potraw to zachowują one swój naturalny, świeży i intensywny aromat. Ponadto potrawy zachowują naturalny kolor i świetnie się prezentują na talerzu (naturalny, zdrowy wygląd).

Przepis:

Czas przygotowania: około 1 godziny
Czas marynowania: około 1 godziny

Zdrowe składniki (wariant dla 2-3 osób):
- 0,5 kg żeberek wieprzowych;
- 1 ząbek zdrowego czosnku (wyciśnięty przez praskę);
- 2 łyżki sosu z czarnej fasoli.
 
Czas na działanie – czyli aktywne i zdrowe gotowanie (na parze):
1. Pociąć mięso na pojedyncze żeberka, usunąć nadmiar tłuszczu (ma być zdrowo).
2. Połączyć zdrowy czosnek z sosem z czarnej fasoli, wymieszać z żeberkami, odstawić do lodówki (pozostawić w tej zdrowej marynacie na minimum 30 min).
3. Przełożyć do koszyka zdrowy liść sałaty (aby żeberka nie przywierały).
4. Żeberka włożyć do koszyka na, wstawić do garnka z wrzątkiem (2-3cm lekko osolonej wody)
5.Gotować na parze ok 45 min.
Danie gotowe.

Życzę udanego mieszania w garnkach
Pozdrawiam

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ciasto z serem i brzoskwiniami

Przedstawiam przepis na super sernik z brzoskwiniami, który przyrządzam raz w miesiącu. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu wystarczy troszkę chęci :)

Składniki :

Ciasto

- 3 szklanki mąki,

- 1 margaryna,

- 3 łyżki cukru,

- 5 zółtek,

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Ze wszystkich składników zrobić ciasto kruche. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na blachę. Drugą część zamrozić do utarcia na wierzch.

Masa serowa:

- 1 kg sera,

- 1 jajko,

- 1 budyń śmietankowy, 

- pół szklanki cukru,

- pół kostki masła.

Wszystko dobrze wymieszać i dodać troszkę soku brzoskwiniowego, który będziemy mieć z puszki.

Masę serową, kładziemy na wcześniej zarobione ciasto, na to kładziemy pokrojone brzoskwinie (w zależności od osoby przyrządzającej można ułożyć więcej brzoskwiń nawet całą puszkę ).

Następnie ubić 5 białek + pół szklanki cukru + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Masę z  białek wykładamy na brzoskwinie.  Na to wszystko ucieramy resztę zamrożonego ciasta na grubej tarce.

Piec w piekarniku około 1 godziny.

Serniczek podawać najlepiej prosto z lodówki schłodozny. Idealny do podania dla gości przy kawie i nie tylko ...

Życzę smacznego.                                                                                                                                                                      

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Żółta sałatka z indykiem i curry

Żółta sałątka z indykiem curry i ryżem , coś pysznego . Łatwy i szybki przepis serdecznie polecam sprawdziła sie już nie raz na wielu okazjiach , nie ważne czy to przujecie rodzine czy impreza ze znajomymi . Spróbujcie sami.

SKŁADNIKI :    

- 2 woreczki ugotowanego ryżu jaśminowego

- 400 g filetu z piersi indyka

- oliwa

- 1 cebula

- puszka kukurydzy

- puszka groszku

- 5 krążków ananasa z puszki

- 2 łyżeczki curry

- 2 łyżeczki kurkumy

- sól pieptz do smaku

- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala

- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

- 4 lub 5 czubatych łyżek majonezu

- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej                

PRZYGOTOWANIE :                                                                                          

Filet z piersi indyka opłukać , potem osuszyć , ewentualnie obrać z błonki która może być na nim . Mięso pokroić w kostkę doprawić solą , pieprzem troche aby nie przesadzić . Podsmażyć kilka minut na patelin , po paru minutach dodać 1 łżeczkę curry . Pod koniec dodać posiekaną w kostkę cebulę. Mięso ma być dobr w środku nie musi być ani zesmarzone ani zarumienione poprostu nie może być surowe .NAstępnie po usmażeniu  przełożyć do miski by lekko wystygło . Dodać ugotowany ryż . Kukurydze , ananasa i groszek odsadzić dobrze z zalewy .Ananasa pokroić na kawałki njalepiej nie za małe dodać razem z kukurydzą i groszkiem do sałatki . Doprawić wedle własnego smaku smaku solą , pieprzem ,curry , kurkumą i garam masala. Wymieszać dokładnie  . Dodać majonez , jogurt  , musztardę -wymieszać wszystko dokładnie . Przykryć folią , schłodzić w lodówce . Przed podaniem udekorowaćwedle uznania zieleniną i kawałkami pozostałego ananasa . Serdecznie  polecam sałatke na każdą okazję .

l

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Tort czekoladowy

Nie ma co udawać - to nie jest ciasto ani dla początkujących, ani dla niecierpliwych, ale dla takiego efektu warto się troszkę pomęczyć. Zachwycisz całą rodzinę robiąc tort czekoladowy.

  Zrób gwiazdki : stopioną czekoladę wymieszaj z margaryną. Rozsmaruj na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstaw na 12 minut do lodówki, a potem foremką wytnij gwiazdki. Włóż je na pół godziny do lodówki, zdejmij z blachy szpachtułką i ponownie włóż do lodówki.

Zrób ciasto : 2 tortownice wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier także posmaruj masłem). Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mikserem ubij masło z cukrem. Ciągle ubijając, powoli wlewaj stopioną, ostudzoną czekoladę i esencję waniliową, a potem kolejno wbijaj jajka. Połącz z suchymi składnikami i mlekiem. Ciastem napełnij obie tortownice, piecz 35 minut w temp. 180 st. C  .

Zrób krem :  3/4 szklanki śmietanki podgrzej na małym ogniu z masłem. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną białą czekoladę, wymieszaj i wlej esencję waniliową. Odlej 1,5 szklanki masy i wstaw na 2 godziny do lodówki. Pozostałą masę ostudź w temperaturze pokojowej. Resztę śmietanki ubij z esencją migdałową. Dodaj w 3 porcjach masę czekoladową i wstaw na 2 godziny do lodówki. Oba ciasta nasącz likierem. Jeden krążek ułóż na talerzu, posmaruj kremem z białej czekolady i wanilii. Przykryj drugim krążkiem, posmaruj bitą śmietaną z masą czekoladową. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki, a potem udekoruj gwiazdkami.

SKŁADNIKI :

  Ciasto :

30 dag mąki,

50 dag cukru,

10 dag masła,

2 jajka,

1/4 szklanki kakao,

12,5 dag gorzkiej czekolady,

1,5 szklanki mleka,

3/4 łżeczki sody oczyszczonej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

sól,

2 łyżeczki esencji waniliowej,

4 łyżki migdałowego likieru amaretto.

   KREM :

750 ml śmietany 36-proc.,

5 dag masła,

50 dag białej czekolady,

2 łyżeczki esencji waniliowej,

1/2 łyżeczki esencji migdałowej

   GWIAZDKI :

18 dag gorzkiej czekolady,

1 łyżeczka margaryna,

olej. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Warzywa z majerankowym winegretem

Rodzina będzie zachwycona. Prosty przepis na urozmaicone warzywa, które mogą być dodatkiem do pieczonego mięsa lub ryby. Ale najlepiej smakują same.

Rozgrzej piekarnik do 210 st. C. Posmaruj 2 spore blachy oliwą. W dużej misce wymieszaj 6 łyżeczek oliwy z 2 łyżeczkami tymianku oraz 2 łyżeczkami majeranku. Dodaj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebule, dokładnie wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na natłuszczonych blachach. Blachy wstawiaj kolejno na górny poziom gorącego piekarnika i piecz, aż warzywa będą miękkie (około 50 minut). Wymieszaj ocet balsamiczny z 3 łyżkami oliwy oraz resztą tymianku i majeranku. Sosem polej upieczone i lekko przestudzone warzywa. Posyp natką i skórką cytrynową, przypraw - solą i pieprzem. Możesz podawać na zimno lub na ciepło.

Uwaga: według tego przepisu przyrządzisz pieczone warzywa dla 8-10 osób. Możesz zmniejszyć ilość składników o połowę lub przechowywać niezjedzone warzywa w lodówce przez dzień lub dwa.

PRODUKTY:

- oliwa,

- po 3 łyżki świeżego posiekanego tymianku i majeranku,

- 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na cząstki (mogą być pataty, czyli słodkie ziemniaki),

- 60-70 dag selera pokrojonego w dość dużą kostkę,

- 2 średnie czerwone cebule obrane i pokrojone na cząstki,

- 3 łyżki octu balsamicznego,

- 3 łyżki posiekanej natki,

- 2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej.

Dziś doceniamy zastosowanie majeranku, jest niezastąpiony do tłustych mięs oraz ciężkich dań warzywnych, zwłaszcza z ziemniaków, grochu i fasoli, dzięki orzeźwiającemu zapachowi.

Pozdrawiam,
megi

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.