Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 4 grudnia 2019

Jak odżywiać się w ciąży?

Jak odżywiać się w ciąży?


Autor: Barbara Grynczel


Prawidłowy rozwój przyszłego dziecka zależy w istotnym stopniu od stylu życia kobiety, jej odżywiania, oraz innych czynników środowiskowych i przebytych chorób - szczególnie zakaźnych.
Rozwijający się zarodek i płód najbardziej podatny jest na działanie niekorzystnych czynników miedzy 17 a 56 dniem.


Kobieta często nie wie jeszcze, ze jest w ciąży. We wspomnianym okresie organizmowi należy dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych ( białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i mikroelementów) w ilości zaspakajającej zapotrzebowanie organizmu.

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiety w ciąży powinno wynosić 2500 - 2800 kcal, w zależności od masy ciała, aktywności fizycznej i rodzaju pracy. W stosunku do okresu sprzed ciąży wzrasta ono niewiele - o 10%, czyli ok . 300 kcal. Dieta kobiety powinna być urozmaicona i zawierać produkty spożywcze z 4 grup zawartych w piramidzie zdrowia ( produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, mięso i ziemniaki) - wymienionych celowo w kolejności od największej wskazanej do spożycia do najmniejszej.

Szczególną uwagę należy zwrócić na na spożycie:

- mleka i jego przetworów - główne źródło wapnia: dzienne zapotrzebowanie na wapń u ciężarnych wynosi 1200mg ( 1 szklanka mleka -ok. 300 mg, 100g sera białego - ok. 100mg, 100 g sera żółtego - ok 800 mg) , w przypadku nietolerancji mleka należy zastąpić je kefirem lub jogurtem

- produktów zawierających błonnik (owoce, warzywa, produkty zbożowe z grubego przemiału)- zapobiegających zaparciom

-produktów zawierających foliany oraz witaminy C i E ( 650 g owoców i 500 g warzyw) - warzywa o barwie zielonej i pomarańczowe owoce

-produktów zawierających żelazo ( mięso i jego przetwory, kasze, chleb, zielone warzywa , suszone owoce)- zapotrzebowanie na żelazo wzrasta o 50% . Niedobór prowadzi do niedokrwistości u matki i niedotlenienia płodu

- ryb morskich i soli jodowanej z uwagi na zapotrzebowanie na jod niezbędny do syntezy hormonów tarczycy

-kwasu foliowego w dawce 0,4 mg na dobę z uwagi na zapobieganie Wadom Cewy Nerwowej

W czasie ciąży należy ograniczyć spożycie:

- soli kuchennej ( zatrzymuje wodę i jest przyczyna obrzęków)

- produktów zawierających kofeinę (kawa, coca-cola, pepsi-cola) -wypijanie 2-3 kaw zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu i małej masy urodzeniowej dziecka

-mocnej herbaty-utrudnia wchłanianie żelaza

-produktów wzdymających ( kapusta cebula, kukurydza)

W kolejnym artykule opiszę szczególną rolę kwasu foliowego w diecie ciężarnej.


Zapraszam na moje blogi:

www.dobresmaki.blogspot.com

www.dobrezdrowko.blogspot.com

www.mojeodzywianie.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz