Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 21 marca 2019

Chemia a zdrowie

Chemia a zdrowie


Autor: Eda


Chemia to nauka, która we współczesnym świecie na stałe zagościła w życiu człowieka. Kremy do rąk, szampony do włosów czy balsamy do ciała to wszystko kosmetyki oparte właśnie na różnych związkach chemicznych. Trudno byłoby sobie wyobrazić masową produkcję kosmetyków opartą o dawne, tradycyjne metody.


Niestety już od dłuższego czasu chemia jest także obecna w sektorze żywności powodując, że mamy coraz piękniejsze pomidory a pieczywo tydzień po zakupie smakuje tak samo jak pierwszego dnia. Ale czy to jest zdrowe dla naszego organizmu? Chyba nie. Zdrowa żywność już dawno odeszła w zapomnienie.


Obecnie warzywa i owoce w okresie produkcji są intensywnie nawożone oraz opryskiwane środkami ochrony roślin. Do produkcji żywności często dodawane są różnego typu środki chemiczne, które mają zapobiec jej psuciu, poprawić wygląd a nawet wartość odżywczą. Istnieje około 4 000 takich dodatków. Dodatkowo do hodowli zwierząt stosuje się hormony wzrostu i antybiotyki mające na celu obniżenie ich temperatury ciała i przyspieszyć tucz. Coraz częściej spotyka się także rośliny modyfikowane genetycznie.
Nie można zapominać o tzw. „śmieciowej żywności” (junk food), czyli atrakcyjnie wyglądającymi i opakowanymi produktami spożywczymi wytwarzanymi w większości z pełnowartościowych odpadów żywnościowych. Tego typu produkty na pewno nie można zaliczyć do zdrowej żywności, a są przecież tak bardzo popularne wśród młodych ludzi, zwłaszcza dzieci.


Wszystkie te elementy powodują, że zatruwamy nasze organizmy, a przez to stajemy się bardziej podatni na choroby.
Dlatego coraz bardziej popularne stają się programy zdrowego odżywiania i stosowanie ekologicznej żywności. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co kupujemy, jaka jest data ważności (wiadomo, że im krótszy tym bardziej jest prawdopodobne, że użyto mniej jakichś substancji chemicznych w celu jego wydłużenia), skąd pochodzi dany produkt, staramy się po prostu zdrowo odżywiać. I róbmy tak dalej!


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz