Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 12 marca 2019

Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności


Autor: e-Mateusz


Jesienną porą jesteśmy w znacznym stopniu narażeni na infekcje czy też przeziębienia. Okazuje się, że jednym ze znacznych czynników, które wspomagają wzmocnienie odporności jest dieta.


Ważne jest to, by jeść śniadania nie później niż godzinę od wstania z łóżka. Organizm by dobrze pracować, musi być odżywiany regularnie. Poranny posiłek powinien być bogaty w węglowodany, białka i witaminy. Doskonale sprawdzają się tutaj płatki z mlekiem, musli, pieczywo gruboziarniste, sery. Śniadanie powinno być sycące, jednak niezbyt obciążające układ pokarmowy.

Poprzez jedzenie zup gotowanych na warzywach jesteśmy w stanie zapewnić sobie wzmocnienie odporności. Zupy te nie tuczą, a dostarczają przy tym dużo wartościowych minerałów i witamin. Warto jednak również czasem zjeść odrobinę chudego mięsa, czy też rybę. Ważne jest też to, jak warzywa zostaną przygotowane. Najlepiej gotować je na parze.

Dostarczanie witaminy C naszemu organizmowi w znacznym stopniu wspomaga wzmocnienie odporności. Ten składnik zawierają m.in. owoce cytrusowe, brokuły, szpinak, natka pietruszki, porzeczki. Dlaczego ta witamina jest, aż tak ważna? Przede wszystkim dlatego, że pobudza produkcję interferonu w naszym organizmie, a on z kolei bierze czynny udział w walce z zarazkami i bakteriami. Warto jest też spożywać produkty bogate w witaminę B6, która usprawnia działanie układu obronnego. Znajduje się ona w awokado, ziemniakach, bananach, drobiu, wołowinie, rybach. W swoich posiłkach powinno uwzględniać się zawartość witaminy A, która stymuluje produkcję białych ciałek krwi, grających szczególną rolę w procesie podnoszenia odporności. Witaminę A można znaleźć w maśle, wątróbce, mleku , serze.


MT

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz