Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 21 lutego 2022

Po prostu Lasagne mego pomysłu

Gotowanie to duża część mojego życia. Nie gotuje zawodowo, ale w kuchni spędzam czas juz od najmłodszych lat i sprawia mi to orgomną przyjemność. Spróbujcie moich przepisów, mam nadzieje że sie wam spodobają.

Lasagne poprostu:)

Składniki na 6 porcji:

50 dag płatów lasagne (całe opakowanie)

50 dag mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe, może być samo wieprzowe, pełna dowolność)

1 pomidory w puszcze

1 średnia marchewka

1/2 selera (korzeń)

3 ząbki czosnku

suszona bazylia, oregano

sól, pieprz,odrobina cukru

2 łyżki oliwy bądź oleju

ser żółty do posypania

Beszamel:

1/2 litra mleka

2 łyżeczki masła (25 gram)

łyżka mąki

Opis przygotowania:

Cebule i czosnek siekamy w drobną kostke, seler i marchewke ucieramy na tarle (grube oczka). Podsmażamy całosć przez okolo 4-5 minut. Dodajemy mięso i smażymy ok 6-7 minut dodajemy pomidory i przyprawy przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut.  W tym czasie przygorowujemy beszamel. Na roztopione masło wsypujemy mąke, robimy delikatną zasmażkę, zalewamy ją mlekiem dodajemy pieprz, sól, gałke. Nieustannie mieszając (żeby nie powstały grudki) gotujemy aż sos zgęstnieje.                                                                     

Naczynie w którym bedziemy przygotowywać potrawe delikatnie smarujemy masłem. Na spód wylewamy odrobine beszamelu, układamy na nim makaron na ktory dajemy sos pomidorowy, na to kolejna warstwa makaronu i kolejna porcja beszamelu i tak az do wyczerpania produktow. Przykrywamy folią aluminiową i tak pieczemy ok 30 minut w temp 180-200 stopni. Po 30 minutach odkrywamy posypujemy serem i pieczemy jeszcze 15 minu.

SMACZNEGO!!                                                

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

3 komentarze:

  1. idealna propozycja na sycący rodzinny obiad :D zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają lasagne, w końcu to też ulubione danie słynnego rudego kota ;) na pewno przepis warty wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  2. warto przypomnieć, że wszystkie warzywa i mięso muszą być dokładnie umyte, tak by nie został na nich brud, czy bakterie. najlepsze są to tego higieniczne zlewy stalowe, które są nieporowate i łatwe do wyczyszczenia

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam dać seler naciowy, kurczaka zamiast wołowiny (bardziej chude i dietetyczne), a do tego pomidory malinowe odmiany faworyt :D wtedy lasagne wyjdzie pierwsza klasa :D

    OdpowiedzUsuń