Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 30 listopada 2018

Bądź lekka latem

Bądź lekka latem


Autor: Małgorzata Jakubczyk


W letnie dni często nie mamy ochoty na ciężkostrawne potrawy, warto zastąpić je zdrowymi i lekkimi sałatkami na bazie makaronu Siła Serca. Powstał on z wysokobiałkowej pszenicy Durum z dodatkiem mąki z amarantusa, rośliny, która zbawiennie wpływa na ludzki organizm.


Często słyszymy, że makarony to produkty bardzo kaloryczne. Zwykle panie walczące o piękną sylwetkę starają się ich unikać. A gdy nadchodzi pora letnia i czas na zmiany, z żalem odmawiają sobie ulubionego spaghetti, bojąc się o swoją linię. Nic bardziej błędnego! Okazuje się, że nie makaron jest kaloryczny, tylko sosy, z którymi go jadamy. Wystarczy więc „ubrać” ukochany makaron w inne, mniej kaloryczne, a równie smaczne dodatki jak świeże warzywa, ryby i mieszanki ziół, a natychmiast można poczuć się lekko, odzyskać humor i, co jest najważniejsze, zadbać o swoje zdrowie.
Dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań, dlatego warto przygotować dla siebie i swojej rodziny pyszną, letnią sałatkę makaronową w stylu włoskim!

Składniki:
• 200 g makaronu Siła Serca (np. rurki)
• po ½ strąka zielonej i żółtej papryki
• 6 pomidorów
• czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, odrobina octu i wody, bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować i wystudzić. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Pomidorki przekroić na cztery. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Posiekać czosnek. Składniki sosu: oliwę, ocet, odrobinę wody, przyprawy i zioła wymieszać w słoiku. Zakręcić go i kilka razy mocno wstrząsnąć. Makaron i warzywa włożyć do salaterki, wymieszać z czosnkiem, polać sosem, jeśli trzeba, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Do sałatki warto wykorzystać pro zdrowotny makaron Siła Serca. Powstał on we współpracy GG Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii z producentem makaronu – firmą Sulma i zawiera mąkę z ziaren amarantusa. Jest to zboże, które bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. W ten sposób jeszcze intensywniej można zadbać o dobry humor, zdrowie i szczupłą sylwetkę, gdyż skwalen zawarty w mące z amarantusa opóźnia efekty starzenia, obniża poziom cholesterolu i świetnie wpływa na przemianę materii.
Podczas letniego odpoczynku dobrze jest pomyśleć o sylwetce, zdrowiu i urodzie z makaronem Siła serca.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak myślisz, po co Ci zdrowy styl życia, zdrowa żywność i zdrowe odżywianie?

Jak myślisz, po co Ci zdrowy styl życia, zdrowa żywność i zdrowe odżywianie?


Autor: Katarzyna Goldmann


Co robić, aby być zdrowym i długo żyć? Zadbaj o siebie już dziś, a choroby cywilizacyjne nie będą stanowić dla Ciebie problemu. Ciesz się szczęśliwym i udanym życiem.


Ciekawa jestem jak wiele mówi Tobie pojęcie „choroby cywilizacyjne”? Bo widzisz, mi bardzo wiele. Dlatego też chciałabym przybliżyć Tobie co nieco na ten temat. Prostym językiem mówiąc, choroby cywilizacyjne, to te, na które w obecnych czasach istnieje największa zachorowalność i które zbierają obfite żniwo wśród naszego społeczeństwa. Mowa tu między innymi o chorobie niedokrwiennej serca, zawałach mięśnia sercowego, chorobie nadciśnieniowej, udarach mózgu, cukrzycy, nadwadze i otyłości, alergiach i nowotworach.

W obecnych czasach ludzie zdecydowanie za mało troszczą się o swoje zdrowie, prowadzą niezdrowy tryb życia, w pośpiechu i ciągłym stresie. A to niestety źle odbija się na ich zdrowiu. Każda najmniejsza złość wywołuje w naszym organizmie zmiany i to niestety nie na lepsze. Także cierpienie psychiczne może przyczynić się do powstania choroby. Długotrwałe sytuacje konfliktowe, problemy osobiste nierozwiązywane przez długi okres czasu, prowadzą do rozregulowania naszego organizmu, a w konsekwencji do pojawienia się choroby. Jeśli potrafisz opanować się i nie irytujesz się o byle głupstwo, to tylko na plus dla Ciebie... Osoby, które nie posiadają takiej umiejętności, a ich życie to pasmo ciągłych napięć psychicznych i „zdartych” nerwów, są w o wiele większym stopniu narażone na zawał serca, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także zaburzenia krążenia. Każda sytuacja stresowa wyciska piętno i pozostawia ślad w organizmie. Zapobiegaj takim sytuacjom i pomagaj w tym innym, byśmy wszyscy cieszyli się dobrą kondycją naszej psychiki i naszego ducha.

Teraz troszkę o zdrowiu na ciele. Czy wiesz, że właściwe odżywianie w dużej mierze stanowi o długości Twojego życia? Jest ono kolejnym elementem w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. W tytule artykułu zadałam Ci pytanie. Odpowiadając, powiem Ci, że po to, byś mógł cieszyć się życiem i co najważniejsze – zdrowiem, tak długo, jak to tylko możliwe. Prowadzenie zdrowego stylu życia potrzebne jest, byś mógł uchronić się przed zachorowaniem. A to w tym wszystkim jest najistotniejsze.

Aby Twój organizm prawidłowo funkcjonował musisz dostarczać mu niezbędnych składników spożywczych, witamin i minerałów. Przy czym istotne jest byś dostarczał ich w odpowiedniej (prawidłowej) ilości - ani za mało, ani za dużo. Bogatym źródłem witamin, beta – karotenu, składników mineralnych i błonnika jest jedzenie dużej ilości świeżych warzyw i owoców. Warto byś ograniczał spożywanie tłuszczów zwierzęcych i produktów zawierających duże ilości cholesterolu, a także zmniejszył ilości spożywania soli i alkoholu.

Niezbędne jest abyś preferował zdrowe odżywianie, a w Twoim jadłospisie nie zabrakło „zdrowej żywności”. Idąc w ślady 10 zasad żywienia profilaktycznego, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, ważne jest abyś urozmaicał swoje pożywienie, gdyż w przeciwnym razie w Twoim organizmie mogą powstać niedobory pewnych składników. Zabiegaj o to, by utrzymywać odpowiednią wagę ciała. Spożywaj kilka posiłków dziennie w mniejszych ilościach, aniżeli trzy obfite. Wartościowsze jest spożywanie pieczywa ciemnego aniżeli białego, picie chudego mleka, jedzenie częściej ryb, które są zdrowszym źródłem białka, aniżeli mięsa.

Zdaję sobie sprawę z tego, że dla niektórych osób będzie to trudne do wykonania. Ale co w naszym życiu nie wymaga wysiłku? Warto trochę popracować, przyłożyć się, a później zbierać obfite plony swojej osobistej pracy. A wszystko po to, by lepiej i zdrowiej nam się żyło. Zatem do dzieła Czytelniku! Przyczyń się do Twojej i innych zdrowszej przyszłości ;).
Jak zarabiać ponad 2500 zł pisząc artykuły? Tego dowiesz się tylko na www.porady.implesite.pl Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Obiad najważniejszym posiłkiem dnia

Obiad najważniejszym posiłkiem dnia


Autor: Małgorzata Jakubczyk


W ferworze codziennych zajęć i wiecznego braku czasu spróbujmy znaleźć chwilę czasu na zjedzenie pożywnego obiadu. Sięgnijmy po makaron Siła Serca z amarantusem i wyczarujmy z jego pomocą smaczne danie.


„Śniadanie zjedz królewskie, obiad książęcy, a kolację żebraczą” – tak radzi stare przysłowie, z którego wysuwa się pierwszy, zdawałoby się, niepodważalny wniosek, że to właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. I jest w takim stwierdzeniu wiele racji, bo przecież to pierwszy posiłek napędza nasz organizm do działania, dodaje nam sił, kiedy rozpoczynamy kolejny dzień pełen obowiązków, nauki i nowych wyzwań. Lecz należy zauważyć, że to nie śniadanie, a właśnie obiad dostarcza organizmowi najważniejszych składników odżywczych, jakimi są węglowodany, witaminy, tłuszcze i białka. Jeśli zostanie przygotowany prawidłowo, jest najbardziej obfitym i w pełni zbilansowanym posiłkiem w ciągu dnia. A jak wiadomo nie od dziś – rozsądne, pełnowartościowe odżywianie to sposób nie tylko na zdrowe życie, ale również na estetyczny wygląd. Dbając o jedno i drugie, w naszym jadłospisie powinno się znaleźć miejsce dla makaronu z amarantusem Siła Serca, który powstał na bazie mąki z wysokobiałkowej pszenicy Durum z dodatkiem mąki z amarantusa. Wyjątkowość tego makaronu tkwi właśnie w jego składnikach, a przede wszystkim w nasionach amarantusa, które pod względem zawartości białka wyprzedzają zboża, a nawet mleko! Dzięki skrobi posiadają dużą wartość energetyczną. Wśród wielu niezwykle cennych składników w nasionach amarantusa zdecydowanie królują skwalen i magnez. Skwalen to związek, który dzięki swym naturalnym właściwościom przyczynia się do opóźniania procesu starzenia oraz regulacji syntezy cholesterolu. Ponadto dysonuje całym zastępem antyoksydantów, które zapobiegają chorobom nowotworowym. Jest także niezbędny w procesie tworzenia m.in. prowitaminy D, kwasów żółciowych oraz hormonów płciowych. Magnez z kolei buduje i wzmacnia nasze zęby i kości, wspomaga pracę wątroby, odgrywa bardzo ważną rolę w dostarczaniu energii tkankom i komórkom. Spożywanie makaronu Siła Serca pomoże ci zadbać o zdrowie, ty musisz jedynie zadbać o odpowiedni przepis, który najlepiej podkreśli jego wyjątkowy smak. Jeśli lubisz pomidory i bazylię, skorzystaj z naszej kulinarnej porady:

Makaron z pomidorami i mozarellą.
Składniki (porcja dla dwóch osób):
• pół paczki makaronu świderki Siła Serca
• 5 pomidorów
• świeża bazylia
• mozarella
• sól
• oliwa

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, pomidory i mozarellę kroimy w kostkę. Jeśli pomidory są twarde, lekko je rozgotowujemy. Ugotowany makaron przelewamy gorącą wodą i dodajemy mozarellę, energicznie mieszając do momentu, aż się roztopi i otuli makaron cieniutkimi nitkami. Następnie łączymy makaron z pomidorami i posiekanymi listkami bazylii.

Tak przygotowany obiad nie tylko wprawi cię w dobry nastrój wywołany połączeniem smacznych składników, satysfakcję sprawi ci także świadomość, że podstawę posiłku stanowił inny niż wszystkie makaron Siła Serca – wyprodukowany z cennych składników, za dostarczenie których twój organizm będzie ci naprawdę wdzięczny.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jaką dietę wybrać, aby opóźnić proces starzenia?

Jaką dietę wybrać, aby opóźnić proces starzenia?


Autor: Katarzyna Goldmann


Chcesz zatrzymać młodość przez długie lata? Zmień sposób w jaki się odżywiasz i ciesz się doskonałym zdrowiem.


Odpowiedź na to pytanie brzmi: Stosuj dietę surową. Chodzi o to, by stopniowo rezygnować ze wszystkich produktów przetworzonych, pozbawionych witamin i minerałów. Trzeba zrezygnować z tego rodzaju produktów na rzecz surowych warzyw i owoców, a również surowych soków z nich. Są one bardzo skuteczne w pomocy organizmowi w wydaleniu toksyn. A jest to dla nas tak ważne, by nie doprowadzić do acydozy – zakwaszenia organizmu, która prowadzi do przedwczesnej śmierci. Rodzi się ona w wyniku samozatrucia toksynami pokarmowymi, chemicznymi, pasożytniczymi, znajdującymi się w produktach wyhodowanych przy użyciu nawozów sztucznych i pestycydów, a także zawartymi w produktach przetworzonych przemysłowo. Do powstania acydozy prowadzi między innymi spożywanie takich produktów jak: boczek tłusty, chudy, banany zielone, kasza jęczmienna, wołowina, chleb biały, czarny, ser żółty, twaróg, wyroby z mąki, jajka w całości, białko jajek, owoce gotowane z cukrem, smalec, baranina, wątróbka wołowa, itd.

Pragnę zwrócić Twoją uwagę zwłaszcza na te produkty, które neutralizują powstanie tej choroby, prowadzą do odkwaszenia organizmu i oczyszczają go z toksyn. Są to mianowicie: migdały, jabłka surowe, a także suszone, morele, również suszone, szparagi surowe, banany dojrzałe, jagody, seler, marchew, melon, kapusta, ogórki surowe, porzeczka, figa suszona, winogrona, soki surowe, sałata, oliwki suszone, cebula surowa, papryka surowa, ananas, dynia surowa, ziemniaki, rzodkiewka, rodzynki, itp. Zatem łatwo się domyślić, jak cenne jest spożywanie każdego rodzaju owoców i warzyw, a również soków z nich oraz różnych nasion.

Istotne jest też zwrócenie Twojej uwagi na to byś uczulił sie na picie gorących napojów, które niszczą Twoje zęby. Pożywienie podgrzane do temperatury przekraczającej 37 stopni Celsjusza, staje się martwe. Enzymy znajdujące się w organizmie, po wypiciu wrzątku, ulęgają zniszczeniu. Robiąc tak niszczysz enzymy trawienne, a wtedy spożyty pokarm nie strawi się. Organizm zamuli się niestrawionym jedzeniem. Optymalną temperaturą pokarmu jest ta, która nie jest niższa od temperatury pokojowej i nie przekracza 37 stopni Celsjusza. Tylko w takim wypadku Twój organizm przyswoi wypity napój bezstresowo.

Pamiętaj, ze dobór Twojego pożywienia musi prowadzić do oczyszczenia organizmu, a nie do jego zatrucia. Jeśli zadbasz o to w odpowiednim stopniu i świadomie będziesz dokonywać wyboru, co powinieneś spożyć, a czego nie, to wtedy nie będzie w ogóle mowy o niszczeniu Twojego organizmu, a tym samym zapobiegniesz powstawaniu wielu chorób wewnętrznych i świadomie przyczynisz się do przedłużenia Twojego życia. Zatem odżywiaj się zdrowo i z głową.
Artykuł pochodzi ze strony www.porady.implesite.pl Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Uśmiechnij się do życia z wodą Fitall

Uśmiechnij się do życia z wodą Fitall


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Dobra, świeża woda jest nam niezbędna do życia tak samo jak tlen. Nieprzypadkowo woda zajmuje ponad 70% powierzchni Ziemi oraz 60% masy każdego człowieka. Dzięki wodzie organizm może prawidłowo funkcjonować, bowiem woda jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych...


Dobra, świeża woda jest nam niezbędna do życia tak samo jak tlen. Nieprzypadkowo woda zajmuje ponad 70% powierzchni Ziemi oraz 60% masy każdego człowieka. Dzięki wodzie organizm może prawidłowo funkcjonować, bowiem woda jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i podnosi odporność. Woda sprawia, że skóra jest wilgotna, gładka, a tkanki i narządy dobrze odżywione.

Lekarze i dietetycy zlecają picie dziennie przynajmniej 2 litrów wody. Najlepiej, jeśli jest to woda źródlana, a nie woda mineralna. Picie zbyt dużej ilości wysoko zmineralizowanej wody może być przyczyną kumulacji niektórych minerałów w wątrobie lub nerkach, a to z kolei sprzyja rozwojowi chorób tych narządów. Dlatego do częstego spożycia najbezpieczniejsze są wody źródlane oraz te o średniej i niskiej mineralizacji, jak naturalna woda źródlana Fitall.

Woda źródlana Fitall zarówno w wersji gazowanej jak i niegazowanej jest uniwersalna i bezpieczna. Wydobywana z terenów Popradzkiego Parku Krajobrazowego charakteryzuje się wyjątkową czystością i zawiera niezbędne dla organizmu składniki mineralne i mikroelementy, które, w łatwo przyswajalnej i zjonizowanej formie, korzystnie wpływają na zdrowie i uzupełniają niedobory składników mineralnych w diecie, zwłaszcza wapnia, magnezu, sodu i potasu. Woda źródlana Fitall ułatwia trawienie, wspomaga przemianę materii, utrzymuje w równowadze wszystkie procesy związane z regulacją ciepłoty ciała, ciśnienia i objętości krwi, objętości płynów ustrojowych oraz stężenia różnych związków chemicznych. Woda stanowi także płynne środowisko niezbędne do usuwania końcowych produktów przemiany materii. Niedobór wody powoduje wysychanie błon śluzowych, które przestają być naturalną barierą dla drobnoustrojów. Przy niedoborze wody mózg jest mniej ukrwiony, zmniejsza się zdolność koncentracji, pojawiają się zaburzenia pamięci, bóle głowy, kłopoty z koncentracją, trawieniem i sercem.

Warto wiedzieć, że kobiety powinny pić więcej wody niż mężczyźni, szczególnie, jeśli stosują dietę odchudzającą czy oczyszczającą. Dotyczy to także osób cierpiących na zaparcia, spożywających zwiększone ilości błonnika, a także kobiet karmiących. Niestety, statystyczny Polak wypija przeciętnie zaledwie 30 litrów wody mineralnej rocznie, natomiast np. Belg - 112, Szwajcar - 88, a Francuz - 82 litry .

Naturalna źródlana woda Fitall zalecana jest nie tylko do codziennego spożycia, ale również do przygotowania posiłków dla dzieci i niemowląt oraz dla osób ograniczających spożycie soli, lub będących na diecie. Stanowi świetną bazę dla napojów zimnych i gorących, można ją stosować również do gotowania.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.