Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 14 grudnia 2018

Co warto wiedzieć o dodatkach w żywności?

Co warto wiedzieć o dodatkach w żywności?


Autor: Beata Wojtaś


Półki sklepowe pełne są produktów, które zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Na opakowaniach widnieją ciągi znaczków i literek, które niewiele nam mówią. Nadal nie posiadamy fachowej wiedzy na temat szkodliwych dodatków, które poprawiają smak, wygląd i zapach produktów, a których powinniśmy się wystrzegać.


Półki sklepowe pełne są produktów, które zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Na opakowaniach widnieją ciągi znaczków i literek, które niewiele nam mówią. Nadal nie posiadamy fachowej wiedzy na temat szkodliwych dodatków, które poprawiają smak, wygląd i zapach produktów, a których powinniśmy się wystrzegać.


Dawniej do artykułów spożywczych można było dodawać środki, które poprawiały trwałość, kolor i inne cechy, bez kontrolowania czy mają jakikolwiek wpływ na zdrowie konsumentów. Obecnie wprowadzone są przepisy, które dopuszczają stosowanie tylko tych dodatków, które nie wykazują szkodliwego działania na ludzki organizm. Przepisy wymagają ujawnienia zawartości tych dodatków na opakowaniu. Konieczne jest podanie pełnej nazwy lub numeru kodowego E.

Wśród środków konserwujących, które są dopuszczone do użytku, znajdują się takie, których powinniśmy szczególnie unikać. Do najpopularniejszych należą:

Kwas benzoesowy i benzoesany oznaczone symbolem (E 210-213). Konserwanty stosowane są w bezalkoholowych napojach, gumach do żucia, lodach, niskokalorycznych dżemach, produktach do smarowania pieczywa. Mogą powodować reakcje alergiczne, podrażnienie żołądka i nadpobudliwość.

Amarant (E-123), barwnik, który dodawany jest do galaretek i ciast w proszku, płatków zbożowych., kasz, napojów, oraz przetworów z czarnej porzeczki.

Annato, biksyna, norbiksyna (E-160b). Barwnik stosowany w margarynach, płatkach śniadaniowych, nabiale, rybach wędzonych. Może powodować skłonności do bólów głowy.

Aspartam (E-951), preparat zastępujący cukier, składnik wielu gum do żucia , napoi bezalkoholowych, a także kawy rozpuszczalnej. Może powodować zmęczenie, nadpobudliwość oraz bóle głowy.
Bifenyl (E-230) – konserwant, środek grzybobójczy stosowany do odkażania niektórych owoców. Resztki pozostałe po nim na skórce owoców powodują wymioty i nudności, mogą podrażnić nos i oczy.

Glutaminian sodu (E-6210622) – wzmacniacz smaku i zapachu. Dodawany jest do zup w proszku, sosów, makaronów, kotletów i sosów sojowych, ekstraktów słodowych, aromatów z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny, substytut soli o niskiej zawartości sodu. Może powodować bóle głowy i bóle migrenowe, dolegliwości brzucha oraz zawroty głowy.

Tartrazyna (E-102) – barwnik, który znajdziemy w oranżadzie, galaretkach, sztucznym miodzie, deserach w proszku oraz marynatach. Może wywoływać pokrzywkę, skurcz oskrzeli u osób chorych na astmę i uczulonych na aspirynę , a także trudności z koncentracją.

Czerwień koszenilowa oznaczona symbolem (E-124) barwnik dodawany do budyniów, cukierków owocowych, ciast w proszku i galaretek, ryb wędzonych, polew deserowych oraz zup pomidorowych.

Azorubina (E-122) – barwnik stosowany w niektórych wyrobach cukierniczych, sosach i galaretkach w proszku. Może wzmagać astmę i nadpobudliwość.

Azotany i azotyny (E 249-252) – konserwanty i utrwalacze koloru dodawane do kiełbas, szynek, bekonów, przetworach mięsnych i marynowanych mięsach. Może powodować mdłości, wymioty i zawroty głowy.

BHA i BHT o symbolach (E 320-321) – przeciwutleniacz i konserwant stosowany w tłuszczach i olejach, margarynach, przetworach mięsnych, lodach, płatkach śniadaniowych, produktach odtłuszczonych, rybach i piwie. Może wywoływać senność ból głowy, katar sienny i pokrzywkę.

Disiarczyn potasu, sodu, dwutlenek siarki – (E 220-228) – konserwanty stosowane są do pieczywa, koncentratu pomidorowego, serów, konfitur, wiórek kokosowych, galaretek octu winnego, marynat i soków. Może wywoływać katar, astmę, pokrzywkę, a także atopowe zapalenie skóry.

Kupując artykuły spożywcze będziemy świadomi jaki wpływ na nasze zdrowie mają poszczególne dodatki. Warto więc się zastanowić czy nie ograniczyć spożywania niektórych produktów do minimum lub po prostu zaprzestać ich spożywania.






www.fabrykadiet.pl zdrowa jakość życia Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Śniadanie zjedz sam!

Śniadanie zjedz sam!


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Śniadanie, jak twierdzą dietetycy to najważniejszy posiłek dnia. Ważne aby było pełnowartościowe, szybkie w przygotowaniu , no i oczywiście smaczne. Wszystkie te cechy znajdziemy w naturalnych płatkach owsianych Elovena ze znakiem Siła Serca, polecanych przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii.


Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi. Nie bez powodu to mądre, chińskie przysłowie nakazuje nam odrobinę egoizmu każdego ranka. Śniadanie to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To ono dostarcza nam sił niezbędnych do podjęcia nowych wyzwań, jakie codziennie stawia przed nami życie. Po nocnej przerwie nasz organizm budzi się wprawdzie wypoczęty i zregenerowany, ale jego zapotrzebowanie energetyczne jest bardzo duże. Zjedzenie pożywnego śniadania jest dla niego jedynym sposobem na „naładowanie baterii”.
Niestety wielu z nas uważa śniadanie za posiłek zupełnie zbędny, bez którego można się obejść. Takie podejście jest spowodowane zazwyczaj brakiem czasu i niechęcią do jedzenia zaraz po przebudzeniu. Jednak wykluczając śniadanie z dziennego menu, świadomie pozbawiamy się nie tylko sił fizycznych, lecz także obniżamy sprawność naszego umysłu. A przecież można łatwo temu zaradzić, łącząc przyjemne z pożytecznym, czyli wysoką wartość odżywczą i doskonały smak z ekspresowym przygotowaniem porannego posiłku. W tej roli idealnie sprawdzą się błyskawiczne płatki owsiane Elovena, które dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym weszły w skład programu Siła Serca, są polecane przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii, a część dochodu z ich sprzedaży wspiera budowę Polskiego Sztucznego Serca.
Przygotowanie płatków Elovena zajmuje jedynie minutę. Jeszcze nigdy pożywny, pełnowartościowy posiłek nie był tak prosty i szybki do przygotowania. Naturalne płatki owsiane Elovena powstały z pełnego ziarna, dzięki czemu są bogate w błonnik, który wspomaga przemianę materii. Zawierają także duże ilości witaminy B1, żelaza oraz magnezu. Płatki błyskawiczne Elovena produkowane są z owsa uprawianego w Skandynawii, który charakteryzuje się dużą zawartością beta-glukanu (będącego jednym ze składników błonnika pokarmowego), który odpowiada za redukcję cholesterolu we krwi. Związek ten reguluje także poziom cukru, dzięki czemu energia jest uwalniana stopniowo, tak, abyśmy mieli siły przez jak najdłuższy czas od momentu zjedzenia śniadania oraz zapobiega zachorowaniom na cukrzycę typu 2. Lecz naturalne płatki Elovena to nie tylko wyśmienity pomysł na zdrowe śniadanie. Można użyć ich także do przygotowania pieczywa, koktajli, ciastek czy surówek. Doskonale nadają się także jako panierka do ryby lub kotletów. Aby urozmaicić śniadania, do płatków Elovena możemy dodać na przykład owoce czy bakalie lub – gdy mamy nieco więcej czasu – przyrządzić z nich równie wyjątkowy omlet:

Składniki:
1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych Elovena
4 jajka
1/4 szklanki serka wiejskiego
duża szczypta cynamonu
kilka kropli olejku waniliowego

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Miksturę wlewamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy, aż obie strony przybiorą apetyczny, złocisty kolor. Dodatkowo można polać omlet swoim ulubionym syropem, a także dodać świeże owoce. Tak przemienione płatki owsiane nie tylko zachowują swoje dobroczynne właściwości, lecz także są fantastyczną kulinarną przyjemnością.
Każdy kolejny dzień to nowe wyzwanie. Cokolwiek mielibyśmy do zrealizowania i z czymkolwiek musielibyśmy sobie poradzić – będzie nam łatwiej, gdy zaczniemy dzień od pożywnego śniadania. Głód osłabia nasze reakcje, sprawność umysłową, odbiera siły fizyczne. Do obrony przed jego zgubnymi skutkami wystarczy porcja płatków owsianych błyskawicznych Elovena i jedna minuta na przygotowanie tego posiłku.

Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Więcej oleju w głowie

Więcej oleju w głowie


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Olej to nie tylko znakomity tłuszcz, bez którego nie wyobrażamy sobie życia w kuchni. Badania dowodzą, że dzięki olejowi zachowujemy zdrowie i młodość, a nasz mózg sprawniej funkcjonuje.


Dlaczego przeciętny Polak jest życiowo mądrzejszy od mieszkańca innego państwa Europy? To proste – bo ma więcej oleju w głowie. Ten żart nie jest zupełnym kłamstwem. Polacy rzeczywiście mogą mieć więcej przysłowiowego oleju w głowie z zupełnie banalnego powodu, po prostu częściej po olej sięgają i wykorzystują go w kuchni. Badania wykazują, że ponad 81 % Polaków używa do smażenia lub przyrządzania sałatek i surówek właśnie oleju.
Dziś już wiadomo, że nie tylko droga śródziemnomorska oliwa z oliwek jest idealnym tłuszczem, który pozwala zachować młodość i zdrowie. Jej polskim odpowiednikiem jest olej rzepakowy. Warto wiedzieć, że Świdnicki olej rzepakowy firmy M&J również należy do grupy olejów o podobnych właściwościach co śródziemnomorska oliwa z oliwek. Jest zatem bardzo zdrowy. Produkowany ze szlachetnych odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego zawiera około 65% NNKT niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ( tzw. witamina F), istotnych w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Kwasy te nie są produkowane przez ludzki organizm, dlatego należy dostarczać je w żywności. Ich niezastąpionym źródłem jest właśnie olej rzepakowy. Olej rzepakowy marki Świdnicki wspomaga ogólną odporność organizmu, pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym oraz ze względu na zawartość witaminy E, znanej jako witamina młodości, wpływa na poprawę wyglądu skóry. Warto po niego sięgać nie tylko w celach kulinarnych ale i w trosce o zdrowie i urodę gdyż Świdnicki olej rzepakowy łączy w sobie właściwości zdrowotne z walorami smakowymi i praktycznymi. Idealnie nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia i sałatek.

www.mj.swidnica.pl


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Na Walentynki: zadbaj o serce

Na Walentynki: zadbaj o serce


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Dzień Św. Walentego to najlepszy czas, aby uświadomić sobie, że nasze serce to nie tylko miejsce w którym gromadzą się uczucia, ale jeden z najważniejszych organów o którego zdrowie należy dbać cały rok.


Zima to okres, który obfituje w przyjemne wydarzenia. Rodzinnego ciepła dostarcza Boże Narodzenie, po nim nastaje Sylwester, skłaniający do tańca i uśmiechów, malujący rumieńce na twarzach. Lecz na tej jednej nocy gorące szaleństwo się nie kończy - karnawał trwa przecież prawie do końca lutego. Miesiąc ten dostarcza nam jeszcze jedno, ważne wydarzenie – Walentynki. Wyjątkowość tego dnia sprawia, że na świat wokół nas patrzymy przez różowe okulary. Nie odczuwamy mrozu, bo po głowie chodzi nam tylko jedna rozgrzewająca myśl – Walentynki. To właśnie 14 lutego zatrzymujemy się na chwilę w pogoni dnia powszedniego i poświęcamy więcej uwagi ukochanej osobie. Zastanawiamy się, co jej podarować z okazji tego miłosnego święta? Jak wyrazić swoje uczucia? Czekoladki, maskotki, kartki – to tylko miłe dodatki do miłości łączącej dwoje ludzi.
Najpiękniejszym darem będzie troska o zdrowe serca – aby biły dla siebie jak najdłużej. Właśnie w ten dzień, którego głównym i niezaprzeczalnym symbolem jest urocze, czerwone serduszko, pomyślcie, jak najlepiej ochronić te wytrwale bijące w waszych ciałach źródła życia. Dzień Św. Walentego jest doskonałą okazją na uświadomienie sobie, jak ważna jest troska o własne serce. Jej wyraz powinniśmy dawać każdego dnia poprzez spożywanie odpowiednich produktów. Jedną z przyczyn złego stanu naszego serca jest podwyższony poziom złego cholesterolu we krwi, czym może się niechlubnie poszczycić ponad 60% dorosłych Polaków. Jak obniżyć jego poziom? Stosując codziennie margarynę Benecol, która obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a swoje działanie zawdzięcza naturalnym składnikom – stanolom roślinnym. Jedząc margarynę Benecol każdego dnia możemy mieć pewność, że spożywamy skuteczny w swym działaniu, najwyższej jakości produkt. Pełne przekonanie co do słuszności tych słów dostarcza nam fakt uznania margaryny Benecol za artykuł należący do tzw. żywności funkcjonalnej. Aby produkt mógł zostać zaliczony do tej grupy, musi przejść serię niezależnych badań klinicznych, które potwierdzą jego skuteczność. Właśnie takie badania udowodniły, że codzienne spożywanie zalecanej dawki Benecolu powoduje zmniejszenie wchłaniania złego cholesterolu do krwi o 60%, a już po 14 dniach jego poziom w organizmie zostaje obniżony średnio o 15% wartości początkowej. Dlatego też, Benecol jest polecany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu i wszedł w skład projektu Siła Serca, który ma celu promowanie zdrowego trybu życia.
Zastosowanie margaryny Benecol jest szerokie i nie ogranicza się tylko do smarowania nią pieczywa. Idealnie nadaje się także do przygotowywania posiłków poprzez smażenie, pieczenie i duszenie. Ponadto specjalnie dla smakoszy do sprzedaży zostały wprowadzone aż trzy jej rodzaje – klasyczna, lekka oraz wzbogacona oliwą z oliwek.
Serce to jeden z najważniejszych organów. To ono napędza do życia tę skomplikowaną machinę, jaką jest organizm. Sumiennie pompuje krew, dzięki czemu każda najmniejsza nawet komórka zostaje zaopatrzona w tlen, a my możemy wstać rano z łóżka i przeżyć kolejny dzień. Obdarzając uczuciem drugą osobę, mamy podwójną motywację, aby nasze serce należycie pracowało. Chrońmy je zatem, żeby jak najdłużej mogło dawać nam siły do obdarzania miłością ukochanej drugiej „połówki”.

Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Detox pomoże pokonać zmiany onkologiczne

Detox pomoże pokonać zmiany onkologiczne


Autor: Jerzy Antoniak


Zmiany onkologiczne są niezaprzeczalną zmorą współczesnego świata medycznego. Śmierć, która czekan na każdego, coraz częściej przychodzi bardzo szybko i bardzo boleśnie. Niezależnie od stanu posiadania, wszyscy jednakowo narażeni jesteśmy na schorzenia i nieuchronność śmierci.


Zmiany onkologiczne są stosunkowo łatwe do pokonania przez nasz organizm. Niestety istnieje jeden- bardzo ważny czynnik, który uniemożliwia ciału walkę z wrogiem. Jest to banalne niedożywienie komórek naszego organizmu. Prawidłowo odżywiona komórka ma w pełni sprawne błony komórkowe. Jej ściany i otoczki są kompletne i nieuszkodzone. Podobnie jest z otoczkami jąderka. Prawidłowo
funkcjonująca komórka jest odporna na większość bakterii i wirusów.

Jeżeli komórka ma zapewnione właściwy balans witaminowy to ma możliwość funkcjonować w stu procentach prawidłowo. Taki stan rzeczy gwarantuje odpowiednią funkcję obronną. Zdrowa i prawidłowo odżywiona komórka jest właściwie nie do zniszczenia przez komórki raka. Mimo, iż jest to wiedza podstawowa, a jej zastosowanie stosunkowo proste. Ludzie zdają się nie zauważać tej banalnej prawdy. Wolimy szukać pomocy w specjalistycznych gabinetach lekarskich i farmakologii. A nawet tam oczywiste prawdy zdają się tracić na znaczeniu i wypierane są przez skomplikowane procedury, które mimo swej siły przegrywają walkę z rakiem.

Aby prawidłowo odżywić komórkę, należy włączyć do codziennej diety odpowiednie suplementy diety. Przy wyborze suplementów należy sugerować się przede wszystkim ich jakością. Jednym z liderów w tej dziedzinie jest firma Vision. Jest producentem znanego powszechnie Detox `u. Produkt bazujący na naturalnych ziołach, działa na zasadzie oczyszczania organizmu z toksyn. Vision jest również producentem Pax `u. Jest to suplement diety dnia codziennego, który poprzez odżywianie komórek przywraca im możliwość walki z chorobami.


HealthcareVision - sklep z suplementami Detox - najlepszy produkt Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.