Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 14 grudnia 2018

Eksperci o dietach - diety ostatniej szansy

Eksperci o dietach - diety ostatniej szansy


Autor: Barbara Dąbrowska-Górska


Dietami ostatniej szansy nazywany sposób żywienia oparty o przemysłowo przygotowywane produkty, które mają za zadanie zastępować posiłki (np. Herbalife, Cambridge, Slim-fast). Czy warto je kupować, a może to tylko strata pieniędzy? Przeczytaj artykuł, a dowiesz się co na to ekspert.


Zasada diety: Dietami ostatniej szansy nazywany sposób żywienia oparty o przemysłowo przygotowywane produkty, które mają za zadanie zastępować posiłki (np. Herbalife, Cambridge, Slim-fast). Tego typu dieta może przybrać postać ścisłą (tylko preparaty przemysłowe) bądź mieszaną (część posiłków spożywamy normalnie). Produkty dystrybuowane są przez przedstawicieli firmy, którzy przechodzą krótkie, powierzchowne szkolenia. Producenci zazwyczaj podkreślają, iż przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z lekarzem, bo dla niektórych osób (np. z cukrzycą lub chorobami serca) jest ona niewskazana.

Opinia eksperta: Preparaty diet ostatniej szansy pozwalają na skonstruowanie bardzo niskokalorycznych jadłospisów (około 400-800 kcal dziennie), które zapewnią utratę masy ciała, ale na bardzo krótko! Długotrwałe skutki ich stosowania to przede wszystkim zwolnienie przemiany materii, czego konsekwencją jest efekt jo-jo.
Inną kwestią jest samopoczucie w trakcie stosowania tego typu diet. Osoby odchudzające się tą metodą często skarżą się na złe samopoczucie i znaczne osłabienie, nie mają siły na normalne funkcjonowanie i trudno się dziwić, przy takiej energetyczności...Ponieważ preparaty te są produkowane przemysłowo, zbilansowano je odpowiednio pod kątem zawartości substancji mineralnych i witamin, ale nie od dziś wiadomo, iż przyswajalność form syntetycznych składników odżywczych w przewodzie pokarmowym jest znacznie gorsza niż z produktów naturalnych. Innym problemem są krótkie i niewyczerpujące tematu szkolenia dla dystrybutorów. Nie ma się co oszukiwać, osobie, która chce je sprzedać zależy przede wszystkim na prowizji, a nie na naszym dobrym samopoczuciu, dlatego produkty te często trafiają do osób, które nie powinny ich stosować. Nie ma też problemu z nabyciem ich drogą internetową, a to źle, bo dystrybucja powinna podlegać ścisłej kontroli! Kolejnym ogromnym minusem diety jest jej monotonia smakowa, a także propagowanie batoników jako formy posiłków, przez co powstaje swoisty dysonans: odchudzam się i jem batoniki – to znaczy, że potem także będzie mi wolno je spożywać. Jednak największym minusem diet ostatniej szansy jest fakt, iż nie uczą one postępowania na przyszłość, a tym samym nie prowadzą do zmiany nawyków żywieniowych. Jak łatwo się domyślić odstawienie produktów wiąże się w konsekwencji z powrotem do starych, błędnych przyzwyczajeń a to prosta droga do tycia, dzięki czemu błędne koło się zamyka i potrzebna jest kolejna dieta ostatniej szansy. Nie wiesz o co chodzi, chodzi o pieniądze...

Barbara Dąbrowska-Górska Specjalista ds. żywienia człowieka Dietosfera - Poradnia Dietetyczna Współpracuje z: dlaurody.pl Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przez zdrowe odżywianie do zdrowia

Przez zdrowe odżywianie do zdrowia


Autor: Barbara Kupras


Odżywianie ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na wygląd


W pielęgnowaniu urody prawidłowe odżywianie odgrywa równie ważna rolę jak zabiegi kosmetyczne. Jeżeli chcesz przez długie lata zachować dobrą figurę, mieć ładną cerę, zdrowe włosy oraz paznokcie, musisz zadbać o to, by codzienne posiłki zawierały wszystkie składniki zapobiegające zaburzeniom funkcjonalnym.
W codziennym odżywianiu należy rozróżnić:
1.pożywienie „żywe”, tj. środki odżywcze
2.pożywienie „martwe”, tj. produkty spożywcze
Do środków odżywczych należą produkty naturalne, nieprzetworzone, nie konserwowane, w których działają ich własne fermenty. A więc: zboże, orzechy, jarzyny, owoce, jaja, surowe mięso, oliwa tłoczona na zimno, nie gotowane mleko, miód. Po odpowiedniej przeróbce, nie niszczącej ich wartości, z tych produktów powstają: pełna mąka, kasze, płatki owsiane, kefir, kiszona kapusta, twaróg itd.
Do artykułów spożywczych, czyli tzw. pożywienia „martwego” należą produkty wysoko przetworzone, konserwowane, rafinowane. Są to np zupy instant, margaryna, białe pieczywo, cukier, wszelkie wędliny, chipsy, chrupki, coca-cola itd.
Praktyczna rada dotycząca żywienia jest następująca: jedz na początku każdego środki odżywcze, a potem możesz jeść do syta produkty spożywcze.
Słowem, przy prawidłowym odżywianiu niezbędnym dla zdrowia i urody trzeba dawać pierwszeństwo produktom naturalnym!
Skóra jest zewnętrzną powłoką, która chroni nas przed szkodliwymi czynnikami środowiska, a także stanowi o naszej urodzie. Odżywianie ma zasadniczy wpływ na każdy etap rozwoju skóry i na jej wygląd, jak również na stan włosów i paznokci. Powinno zawierać te składniki, z których jesteśmy zbudowani.
Przestrzeganie kilku podstawowych zaleceń jest szczególnie ważne dla osób z problemami dotyczącymi skóry, włosów i paznokci.
Żeby mieć ładną skórę należy ograniczyć picie alkoholu oraz kawy i jeść mniej tłuszczów zwierzęcych. Trzeba natomiast zwiększyć spożycie świeżych owoców, warzyw, orzechów, ziaren, wody mineralnej, zielonej herbaty i ryb.
Codzienna dieta powinna być bogata w błonnik szczególnie przy skłonności do zaparć, kiedy zalegające masy pokarmowe zatruwają organizm i sprawiają, że mamy problemy z cerą.
Dobrym źródłem błonnika jest siemię lniane, które dodatkowo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Powinno się spożywać codziennie 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego. Wpływa ono również korzystnie na wygląd włosów.
Kefir neutralizuje bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym, odtruwa organizm, redukuje wzdęcia i sprawia, że mamy ładniejszą cerę.
Cennym dodatkiem dietetycznym są zioła, które zawierają wiele witamin, mikroelementów i olejków eterycznych, np herbatka ze skrzypu polnego jest bogata w krzem i działa wzmacniająco na włosy i paznokcie. Suszone liście pokrzywy są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, którego niedobór jest jedną z przyczyn wypadania włosów.
Pestki z dyni natomiast są bogatym źródłem cynku, który poprawia procesy gojenia w skórze i również działa wzmacniająco na włosy.

Dieta odmładzająca

Dla zachowania młodości, pogody ducha i zdrowia konieczne jest współgranie wielu elementów. Jednym z nich jest odpowiednio zbilansowana dieta bogata w witaminy i mikroelementy oraz tak zwane micronutrients czyli śladowe czynniki odżywcze.
Micronutrients naturalnie występujące są bardziej efektywne niż ich oczyszczone odpowiedniki zawarte w gotowych preparatach.
Dieta przeciwdziałająca procesom starzenia powinna zawierać nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, beta karoten, witaminę Ci E, flawonoidy, ekstrakt z papai oraz polifenole.
Polifenole to jedne z najważniejszych przeciwutleniaczy. Najwięcej ich znajduje się w zielonej herbacie, czerwonych winogronach i w czerwonym winie /rezerwatol/.Dieta bogata w polifenole zapobiega nowotworom i chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Dieta odmładzająca powinna również zawierać pokarmy bogate w kwasy nukleinowe. Należą do nich: zarodki pszenne, otręby, płatki owsiane, szpinak, szparagi, cebula, sardynki, łosoś, wątróbki kurze, kwaśne mleko.
Ważna rolę w zachowaniu młodości odgrywają probiotyki czyli preparaty zawierające żywe kultury bakteryjne obecne w jelitach, a zwłaszcza w jelicie grubym. Wywierają korzystne działanie poprzez poprawę składu mikroflory jelitowej.
Bakterie probiotyczne działają odtruwająco rozkładając rakotwórcze nitrozaminy. Produkują także witaminy takie jak kwas foliowy, biotynę, witaminy z grupy B, witaminę PP i K, kwas pantotenowy. Mają korzystny wpływ na gospodarkę lipidową obniżając poziom cholesterolu.
Medlink-katalog usług medycznych Mój blog Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Święta Hildegarda z Bingen

Święta Hildegarda z Bingen


Autor: Krzysztof Grębalski


W poszukiwaniu źródeł medycyny naturalnej, przepisów dietetycznych i kulinarnych oraz odmiennych od znanych dotychczas sposobów wykorzystywania bogactw przyrody, w szczególności wody i roślin o właściwościach leczniczych, zwracamy się dzisiaj ku niektórym metodom terapeutycznym, przepisom kulinarnym i dietetycznym stosowanym w odległych wiekach.


Kuchnia oparta o wiedzę i praktykę św. Hildegardy to naturalny sposób na zdrowe życie, wypełnione przy tym wybornym smakiem znakomitych potraw.

Aby to, co spożywacie, było waszym lekarstwem

Niech to zalecenie Hipokratesa będzie mottem naszej przygody z kuchnią św. Hildegardy.
Co to znaczy żyć zdrowo? Dlaczego trzeba zachowywać umiar i codziennie zażywać ruchu? Jaki praktykować sześć złotych reguł Hildegardy? Jakie są podstawowe zasady zdrowego odżywiania dotyczące napojów, przypraw, kuracji, postu, stosowania środków leczniczych? Jak zacząć?
Ten poradnik każdemu zainteresowanemu „nowicjuszowi” w możliwie prosty i konkretny sposób przybliży podane przez Świętą Hildegardę z Bingen zasady zdrowego życia.
Na rynku wydawniczym można spotkać wiele pozycji traktujących o Hildegardzie, jednak zakładają one posiadanie już pewnych wiadomości podstawowych. I to sprawia, że przy lekturze wiele pytań pozostaje otwartych. Pytań, które powodują, że wielu zniechęca się i przestaje się interesować podjętym tematem.
Pochylenie się nad zasadami życia Hildegardy z Bingen otwiera nieoczekiwane i niezwykłe perspektywy, które bardzo szybko wzbogacają i urozmaicają życie człowieka. W powodzi zalewających nas informacji są jasnym drogowskazem w codziennym życiu.
Dopiero kiedy zostaniemy skonfrontowani z chorobą dociera do nas, że za dobre samopoczucie, zdrowie i szczęście jesteśmy odpowiedzialni my sami.
Koncepcja zdrowia w ujęciu Hildegardy wychodzi z założenia ujęcia całości, jest poniekąd komplementarna. Oznacza to, że kiedy cierpi któryś z członków ciała, wówczas należy leczyć nie tylko chory narząd, lecz cały organizm, a ponadto duszę i ducha.
Nasze zadanie polega na tym, aby przejąć odpowiedzialność i prowadzić zdrowe, pełne radości życie. Dalsze wyzwanie stanowi przypomnienie sobie o nas samych i naszej kulturze, przekazanych nam wartościach i wynikających z nich „wytycznych”, które znacznie ułatwiają życie.

Ksiegarniakatolicka.pl - internetowa księgarnia religijna. W ofercie książki religijne, książki katolickie, modlitewniki, dzieła Jana Pawła II, religia, katolicyzm i inne. Serdecznie zapraszamy!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Marchewka

Marchewka


Autor: Jakub Bartosik


Choć marchewkę znano już w Starożytności, na naszych stołach na dobre zagościła dopiero w XIV wieku. Dziś należy do grona najlepiej znanych nam warzyw, lecz ile tak naprawdę o niej wiemy?


Znana była już w Starożytności, jednak ze względu na swój smak, który dalece różnił się od tego, jaki znamy obecnie, nie była wówczas zbyt ceniona. Dopiero w XIV wieku, kiedy to wyhodowana została najlepiej znana nam dziś odmiana o jędrnym korzeniu i słodkawym posmaku, na dobre weszła do naszego jadłospisu.



Marchewka, bo o niej tu mowa jest tanim i powszechnie dostępnym warzywem o intensywnym, żółtopomarańczowym zabarwieniu. Często spotykamy ją w najróżniejszych daniach lub jako składnik popularnych soków. Obecnie znamy ponad 60 odmian marchwi jadalnej, z których najpopularniejszymi są lenka, karota i amsterdamka. Istnieje też marchew dzika o białym lub żółtym zabarwieniu.

Znaleźć w niej możemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak też składników mineralnych takich, jak wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.

Marchew ma bardzo pożądany wpływ na naszą skórę - delikatnie wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę - dzięki czemu poleca się ją latem, gdy się opalamy. Inną zaletą marchwi - chyba najlepiej nam znają - jest jej korzystny wpływ, dla naszego wzroku. Zawdzięczamy to obecności beta-karotenu. Ten sam związek ma jednak też i inne właściwości. Przyczynia się m.in. do ochrony przed drobnoustrojami. Ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność.

Warto zwrócić uwagę na obecność w marchewce inozytolu. Związek ten jest głównym składnikiem lecytyny, funkcjonuje jako substancja lipotropowa (tzn. związek, który zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie). Jeżeli wątroba staje się nadmiernie obciążona przez tłuszcz i cholesterol, upośledzeniu ulegają liczne jej funkcje, co koniec końców negatywnie odbija się na całym organizmie. Przypuszcza się też, że niedobór inozytolu w organizmie może być przyczyną niepłodności u mężczyzn.

Marchewkę najlepiej spożywać na surowo. Jest wówczas najbardziej wartościowa, choć ceną za to jest jej większa ciężkostrawność. Ugotowana staje się o wiele bardziej lekkostrawna, dzięki czemu mogą ją jeść już malutkie dzieci. Obróbka termiczna sprawia jednak, iż traci ona część swoich wartości odżywczych.

Źródło: www.guardianinter.com.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przez żołądek dla… Siły Serca

Przez żołądek dla… Siły Serca


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Siła Serca to program stworzony przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii, promujący produkty mające pozytywny wpływ na nasze serce. Do grona tych produktów dołączyła właśnie margaryna Benecol, która w naturalny sposób obniża poziom złego cholesterolu.


Jedząc nasze ulubione produkty, takie jak np.: jajka, masło i mleko, nie zawsze jesteśmy świadomi, że te uważane przez nas za niezwykle zdrowe produkty, spożywane w nadmiarze mogą nam poważnie zaszkodzić. I nie chodzi tu o niestrawność, lecz o mogącą prowadzić do rozwoju miażdżycy, udaru bądź zawału zbyt dużą ilość cholesterolu. Cholesterol to substancja bardzo potrzebna naszemu organizmowi do produkcji hormonów, witaminy D oraz do budowania ścian komórkowych. Niestety, jej nadmiar wpływa negatywnie na nasze zdrowie, powodując osadzanie się tego związku na wewnętrznych ścianach komórkowych, co może doprowadzić m.in. do miażdżycy i niedotlenienia spowodowanego zablokowaniem przepływu krwi. Te jakże nieprzyjemne w skutkach następstwa zbyt wysokiego poziomu cholesterolu można złagodzić kierując się w życiu zasadą, że co za dużo, to niezdrowo. Jednak oprócz ograniczenia konsumpcji produktów o wysokiej zawartości cholesterolu, powinniśmy wprowadzić do naszego menu produkty zmniejszające poziom cholesterolu we krwi.
Jednym z takich produktów jest margaryna Benecol. To pierwszy na świecie produkt o klinicznie udowodnionym działaniu prozdrowotnym, który skutecznie obniża poziom cholesterolu, zmniejszając, dzięki zawartości stanoli roślinnych, wchłanianie złego cholesterolu do krwi. Margaryna Benecol to margaryna, która poprawia kondycję naszego organizmu, a co za tym idzie – jest źródłem dobrego samopoczucia. Benecol jest także doskonałym przykładem na to, że zdrowe produkty mogą być jednocześnie bardzo smaczne, w niczym nie ustępując klasycznemu masłu czy margarynie. Dodatkową zaletą Benecolu jest to, że można go używać nie tylko do smarowania, ale także do smażenia.
Kupując margarynę Benecol, nie tylko dbamy o zdrowie, ale pomagamy Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii w stworzeniu Polskiego Sztucznego Serca. Fundacja, założona przez prof. Zbigniewa Religę, stworzyła program Siła Serca, mający na celu promocję tych produktów spożywczych, które dzięki swym wyjątkowym składnikom wywierają zbawienny wpływ na nasze serce. Część dochodu ze sprzedaży tych produktów przeznaczona jest właśnie na Polskie Sztuczne Serce, ponieważ jednym z głównych kierunków działania Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii są badania nad protezami serca, zastawek, badania z dziedziny biocybernetyki oraz nowoczesnej biotechnologii. Ponadto prowadzi ona szkolenia i programy stypendialne z zakresu kardiochirurgii dla kadr medycznych z Polski i zagranicy oraz wspiera finansowo wydawnictwa z zakresu kardiochirurgii.
Jedząc codziennie 25g margaryny Benecol, nie tylko oczyszczamy naszą krew z nadmiaru szkodliwego cholesterolu, lecz także ratujemy ludzkie życie poprzez wspieranie akcji budowy Polskiego Sztucznego Serca. Biorąc pod uwagę dobry smak margaryny Benecol, spożywanie jej z czystym sumieniem można nazwać łączeniem przyjemnego z pożytecznym.

www.silaserca.pl
www.benecol.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.