Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 14 grudnia 2018

Pękające kąciki ust

Pękające kąciki ust


Autor: Aleksandra Borczyk


Pękające kąciki ust to coraz częstszy problem naszej cywilizacji. Co zrobić, żeby temu zapobiegać? Jak walczyć, jak się odżywiać i jakie leki stosować? Kilka sprawdzonych sposobów na pozbycie się tego problemu!


Każdy, kto ma problem z pękającymi kącikami ust na pewno dowiedział się, że za to zjawisko głównie odpowiedzialny jest niedobór witaminy B - przede wszystkim B2. Myślę jednak, że ważne jest aby wiedzieć dlaczego właśnie ta witamina pomaga zapobiegać temu zjawisku. Witamina B2 współpracuje z witaminą A i wspólnie odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. To dlatego jej niedobór powoduje pękanie kącików ust.

Zanim jednak zaczniemy stosować preparaty zawierające witaminę B ( Jak na przykład preparat Witamina B Complex) musimy pamiętać, że jak każdy lek - i ten można przedawkować.
Skutki nadmiaru witaminy B2 są od razu zauważalne. Pojawiają się wymioty i biegunki, należy natychmiast przestać stosować preparat witaminowy i udać się do lekarza.

Witamina B2 to podstawa w opisywanym problemie, podobnie podstawą jest zdrowe odżywianie, o którym więcej dowiesz się w artykule Zdrowe odżywianie i jego sekrety.

Jeśli to nie pomaga, musimy zacząć stosować preparaty działające zewnętrznie, jak pomadka do ust (koniecznie!).
Dodatkowo do kupienia w aptece L A B I C A L M - balsam profilaktyczno-leczniczy do ust, na początku jak usta są popękane i nałoży się ten balsam - czuje się straszne pieczenie ale po chwili nadchodzi ulga.

Inną maścią jest Tormentiol - koloru brązowego, również pomogła wielu osobom.

To jednak tylko kilka sposobów, w razie nawracania tego problemu należy udać się do lekarza dermatologa - tylko on zna się na tym najlepiej.

Czytaj tylko u nas:) Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zielone złoto Argentyny - zdrowotna herbata Yerba Mate

Zielone złoto Argentyny - zdrowotna herbata Yerba Mate


Autor: alina kal


Dobra kondycja fizyczna i psychiczna, wytrzymałość i zdrowy organizm dzięki YERBA MATE cudownej herbacie z Argentyny


W chwili obecnej dużo się mówi i pisze o naturalnych metodach leczenia się, które, jak wiadomo, nie powodują skutków ubocznych i nie niszczą naszego organizmu. Zastanówmy się jednak, czy nie lepiej zamiast leczenia się nawet w naturalny sposób po prostu prowadzić zdrowy tryb życia, prawidłowo i racjonalnie się odżywiać oraz zadbać o równowagę psychiczną. Jest na to mnóstwo sposobów. Podzielę się z Państwem jednym z nich, a mianowicie sekretem, który tkwi w herbacie Yerba Mate..

Początkowo herbata Yerba Mate była dzikim drzewem. Indianie z jego wysuszonych liści robili wywar. Hiszpanie, którzy jako pierwsi przybyli do miejsca, w którym znajduje się obecnie Argentyna, zaobserwowali, że miejscowi Indianie bardzo dobrze radzili sobie ze zmęczeniem, chociaż mieszkali w bardzo prymitywnych warunkach i bardzo słabo odżywiali się.Europejczycy wywnioskowali, że tajemnica tkwi w piciu wywaru z liści jakiegoś nieznanego im drzewa. Okazało się, że taka herbata cudownie wzmacnia organizm! Nic dziwnego, że natychmiast zaczęli zakładać liczne plantacje tej rośliny. Yerba Mate to napój podobny do herbaty, bardzo popularny w Argentynie, Urugwaju, Paragwaju, Brazylii. Uznana jest na świecie jako napój przeciwko zmęczeniu i depresji. Zwiększa sprawność umysłową i fizyczną, działa jako środek przeciwreumatyczny, regeneruje siły w czasie rekonwalescencji. Poprawia również przemianę materii i odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit. Oczyszcza organizm z toksyn. Yerba Mate posiada dużo witamin - A, B1, B2, C, E, H, które są niezbędne człowiekowi do prawidłowego zdrowego funkcjonowania oraz sole mineralne - potas, krzem, miedz, sód, magnez, wapń, fosfor, siarkę

Jeśli zależy ci na zdrowiu twoim i twojej rodziny - zacznij dbać o niego już dziś! Więcej na ten temat dowiesz się tutaj

kraina herbaty - sklep z herbatami z całego świata
najlepsze herbaty
"Nie zezwalam na zmiany linków"

----------------------------------------------------------------
Otwieramy!
złoty program partnerski
escpartners

Nie zezwalam na zmianę linków!


kraina herbaty - sklep z herbatami z całego świata najlepsze herbaty "Nie zezwalam na zmiany linków"

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Po pierwsze: będę się zdrowo odżywiać

Po pierwsze: będę się zdrowo odżywiać


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Początek roku to czas, kiedy podejmujemy wiele noworocznych postanowień. Często jedno z nich brzmi: zacznę się zdrowo odżywiać. Jak tego dokonać? Z pomocą przyjdą nam produkty ze znakiem Siła Serca.


Żegnając stary rok, zazwyczaj robimy podsumowanie minionych 12 miesięcy. Jego wynik często skłania nas do rozmyślań o kolejnym roku, którego nadejście tak hucznie obchodzimy w sylwestrową noc. Co przyniesie ten nowy rok? Bez względu na to, jaki był rok 2008, chcemy, aby ten kolejny 2009 był jeszcze lepszy. Bo przecież zawsze da się coś zmienić, udoskonalić, zrealizować więcej planów i jeszcze intensywniej przeżyć kolejny etap naszego życia. Echa tych i innych nadziei znajdziemy w postanowieniach noworocznych, jakie robimy pełni wiary w lepszą przyszłość. Co sobie przyrzekamy? Rzucę palenie. Znajdę lepszą pracę. Schudnę. Zapiszę się na aerobik.
Wszystkie te postanowienia są niewątpliwie korzystne zarówno dla naszego ciała, jak i psychiki. Mając na uwadze jedno i drugie, wśród naszych przyrzeczeń powinno się znaleźć jeszcze jedno – będę się zdrowo odżywiać. Tempo naszego życia wciąż wzrasta. Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, a w pogoni za tym, co tak naprawdę ulotne, gubimy gdzieś pierwotny sens tego całego zamieszania. Jakże często nie mamy czasu na przygotowanie zdrowego domowego posiłku, stołujemy się w fast foodach, bo szybciej lub „wrzucamy” do żołądka, co popadnie, żeby mieć więcej czasu na dalszą gonitwę. Wszystko to odbija się bardzo niekorzystnie na naszym zdrowiu.
Najlepszym sposobem na zdrowe odżywianie jest samodzielne przygotowywanie posiłków, bo wtedy dokładnie wiemy, co spożywamy. Znalezienie odpowiednich produktów w sklepach nie stanowi problemu, są one odpowiednio oznaczone, tak jak np. artykuły oznaczone znakiem Siła Serca. Są one polecane przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii, założoną przez prof. Zbigniewa Religę, a wśród nich znajdują się m.in. płatki i ciastka owsiane Elovena, margaryna Benecol, makaron z amarantusem Sulma, Chleb dla Serca, ciasteczka owsiane Mamut, suplement diety Aronox i inne. Wybierając te produkty żywnościowe oraz suplementy diety, mamy gwarancję ich wysokiej jakości oraz prozdrowotnego działania. Jednocześnie możemy wnieść osobisty wkład w prace nad budową Polskiego Sztucznego Serca, gdyż część dochodu ze sprzedaży tych produktów przeznaczana jest właśnie na ten cel. Zatem pomagając swemu organizmowi, wspomagamy jednocześnie szczytną działalność na rzecz zdrowia każdego z nas. Patrząc w przyszłość, chcemy widzieć ją w jak najjaśniejszych barwach. Jednak poprzez niezdrowe odżywianie, wielu z nas jest narażonych na różne choroby, w tym choroby serca. Istnieje kilka zasad, dzięki którym możemy świadomie zapobiegać chorobom. Po pierwsze – jeść z umiarem. Informacja o tym, że już jesteśmy najedzeni dociera do naszego mózgu dopiero po około 20 minutach. Dajmy więc czas naszemu organizmowi, jedzmy powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Ograniczmy spożywanie potraw o wysokiej zawartości cholesterolu, a wprowadźmy do naszego menu dużo warzyw i owoców, produkty bogate w błonnik (przekąski Elovena, ciastka owsiane Mamut), zmniejszające poziom cholesterolu (Benecol), zawierające witaminy i składniki odżywcze (makaron z amarantusem Sulma) czy wzmacniające nasze serce (Aronox). Należy także pamiętać o piciu dużej ilości płynów, regularnym jedzeniu posiłków oraz o wczesnej, lekkiej kolacji, żeby nasz organizm zdążył ją przetrawić przed snem.
Kupując produkty ze znakiem Siła Serca, mamy pewność, że odżywiamy się zdrowo i dostarczamy naszemu organizmowi składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. Możemy być pewni, że nasz organizm odwdzięczy się nam za takie dobre traktowanie. Dzięki jego dobrej kondycji, będziemy w stanie zrealizować nasze życiowe plany i urzeczywistnić najskrytsze marzenia. Nie bez powodu, składając sobie życzenia, mówimy – byle zdrowie było, a reszta sama przyjdzie.
www.silaserca.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Victoria Cymes - Sok z kiszonej kapusty

Victoria Cymes - Sok z kiszonej kapusty


Autor: EKA


Zimą jest chyba najbogatszym źródłem witamin z grupy B, witamin C i K oraz potasu, wapnia, żelaza i błonnika. Kiszona kapusta, bo o niej mowa, to prawdziwa bomba witaminowa. W czasie wzmożonej zachorowalności nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia. Co jednak, jeśli nie lubimy jeść kiszonej kapusty?


Firma Victoria Cymes z Wałcza znalazła na to sposób – świeży Sok z kiszonej kapusty. Sok z kapusty nie tylko dostarcza organizmowi cennych witamin, przez co wspomaga naszą odporność, ale także łagodzi kaszel, wzmaga apetyt i pobudza soki trawienne. Zawarte w kapuście duże ilości witamin z grupy B mają właściwości dotleniające, łagodzą także działanie alkoholu. Sok nie zawiera żadnych dodatków i konserwantów, jest w pełni naturalny, co daje gwarancję zdrowia.
Picie bogatego w witaminy soku z kiszonej kapusty poprawia odporność organizmu oraz oddziałuje leczniczo na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec i arteriosklerozę. Świeży sok z kiszonej kapusty Cymes jest naturalnie mętny, niebarwiony, niepasteryzowany, niesłodzony i niekonserwowany. Okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni od momentu wyprodukowania . Sok należy przechowywać w temperaturze 2ºC - 6ºC.


Dietetycy podkreślają, że kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji. Co ważne – 100 mililitrów soku to tylko 12 kalorii.
Sok z kiszonej kapusty i inne świeże soki Cymes można kupić w sklepach spożywczych w specjalnie wydzielonych lodówkach. Jedna butelka zawierająca 250 mililitrów soku z kiszonej kapusty kosztuje 2,30-2,50 złotych.

Świeże soki Cymes zostały nagrodzone Laurem Konsumenta 2008 jako najpopularniejszy produkt na polskim rynku w kategorii „świeże soki”.

Zapraszamy także na stronę internetową www.swiezesoki.pl


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odkwaszanie organizmu – nowe podejście do chorób przewlekłych

Odkwaszanie organizmu – nowe podejście do chorób przewlekłych


Autor: Dominika Adamczyk


Większość schorzeń w tym chorób przewlekłych takich jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa powstają wskutek zakwaszenia organizmu.


Kiedy złe samopoczucie staje się nieodłącznym towarzyszem naszego życia i nie skutkuje przyjmowanie tabletek, większość z nas zaczyna szukać przyczyny. Jednym z pierwszych działań, które podejmujemy, jest zrobienie analizy krwi i moczu. I co się okazuje? Wyniki badań są dobre, a nasze samopoczucie ciągle pozostawia dużo do życzenia.
Taki stan zdrowia oznacza, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa, jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.

Większość schorzeń w tym chorób przewlekłych takich jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa powstają wskutek zakwaszenia organizmu. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w zaawansowanych stadiach choroby. Występuje ono już wtedy, gdy męczą nas częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40stego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się rożne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory sporadycznie dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekle.

W czasach nam współczesnych dr Renate Collier twórczyni terapii odkwaszającej i jej propagatorka, w swej pracy naukowej i praktyce lekarskiej udowodniła niezbicie, że, by zachować zdrowie i pozbyć się dolegliwości, należy odżywiać się w dużej mierze produktami zasadotwórczymi i ograniczać kwasotwórcze. Podkreśliła, że jeśli odczuwamy jakieś problemy ze zdrowiem, należy zmienić nawyki żywieniowe i przestrzegać poniższe zasady:
• Jadać z umiarem, bez pośpiechu
• Dokładnie przeżuwać pokarm i nasączać go śliną
• Nie najadać się do syta
• Spożywać 3 posiłki dziennie w odpowiednich godzinach, zgodnie z zegarem biologicznym
Dr Collier wyznawała zasadę " im prościej tym lepiej - im bardziej naturalnie tym zdrowiej"

Właśnie taką jest terapia odkwaszająca - prosta, naturalna i zdrowa .

Odkwaszenie organizmu daje ogromną szansę na poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości. Dodatkowym, pozytywnym efektem jest utrata wagi, tym samym lepszy wygląd oraz ogólna psychofizyczna odnowa organizmu.

Temat gospodarki kwasowo-zasadowej jest poruszany w każdym podręczniku medycyny. Jednak jest on przedstawiany w kontekście skrajnych zaburzeń czyli kwasicy i zasadowicy. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu pacjenta.

Zakwaszenie utajone

Już przed kilkunastu laty stwierdzono, że u podstaw prawie każdej choroby leży utajone zakwaszenie organizmu i to zanim dojdzie do zmiany pH krwi. Zakwaszenie utajone zagraża zdrowiu i stanowi podstawę powstawania różnych schorzeń, także tych, na które najczęściej cierpi współczesne społeczeństwo.

Zewnętrzne oznaki zakwaszenia to np. zmiany skórne, żółtawe lub czerwonawe zabarwienie gałek ocznych. Na języku pojawiają się białawy lub żółtawy nalot oraz przechodząca w bruzdy porowatość. Włosy są suche, bez połysku, ze skłonnością do łupieżu, a paznokcie łamliwe lub pogrubione. Kolejną oznaką jest zapach z ust. Również struktura naszej skóry jest sprawdzianem, czy i w jakim stopniu jesteśmy zakwaszeni. Jeżeli człowiek jest zakwaszony, nawet stosunkowo lekkie ściągnięcie skóry na plecach i przedramionach może okazać się dosyć bolesne. Pod skórą tworzą się mikroskopijne kryształki – jest to nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii – które drażnią zakończenia nerwowe znajdujące się pod skórą. Natomiast zmiany wewnątrz organizmu, związane z zakwaszeniem przebiegają na poziomie wszystkich organów wewnętrznych, np. stawów, układu pokarmowego czy serca.

Zakwaszenie - stan ostry lub przewlekły

Zakwaszenie ze stadium utajonego może przejść w stan ostry lub przewlekły. Stan ostry to np. migreny, ciągłe powracające przeziębienia. Natomiast zakwaszenie w stadium przewlekłym oznacza choroby chroniczne, cywilizacyjne, czyli takie, z którymi organizm nie jest w stanie się uporać w długim okresie czasu.

Terapia odkwaszająca

Tak więc zły stan zdrowia, obojętnie z jaką chorobą nie byłby związany, wymaga odkwaszania organizmu. Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany rożnego rodzaju przyzwyczajeń. Jest to konieczne i logiczne, ponieważ jeśli dotychczasowy sposób życia doprowadził nas do złego samopoczucia, powstania jakiegoś schorzenia, to trzeba odciąć wpływ tych negatywnych czynników. Jeśli oczekujemy szybkich efektów, tym bardziej zdecydowane powinny być wprowadzane przez nas zmiany. Zastanówmy się krytycznie, co jemy, jak czujemy się po zjedzeniu różnych potraw. Jeśli stwierdzimy negatywny wpływ jakiegoś jedzenia, zrezygnujmy z niego. Powinno to dotyczyć również potraw, które szczególnie lubimy. To że coś nam smakuje nie znaczy, że służy naszemu zdrowiu.

Produkty zakwaszające

Do produktów zakwaszających należą przede wszystkim kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery i przetwory mleczne. Jeśli dominują one w naszym codziennym jadłospisie, to prawdopodobnie organizm jest zakwaszony. Organizm zakwaszają również papierosy, alkohol, stres, zbyt intensywny nieodreagowany wysiłek umysłowy.

Tak więc by odkwasić organizm, trzeba przynajmniej na jakiś czas wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu lub przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć. Zwiększyć należy zdecydowanie ilość warzyw. One neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii.

Jeśli mowa o jedzeniu, trzeba pamiętać o układzie trawiennym. Od jego sprawności i zdolności przyswajania zależy nasze zdrowie – jak jemy tak żyjemy. W ramach odkwaszanie przeprowadza się łagodne oczyszczanie jelit i automasaż brzucha, które wspomagają regeneracje jelit, masaż odkwaszający oraz chirogimnastykę.

Masaż odkwaszający

Dodatkowym bardzo skutecznym elementem towarzyszącym odkwaszaniu organizmu, jest masaż odkwaszający. Taki masaż uwalnia złogi nagromadzone w tkance łącznej. Poprawia ukrwienie i napięcie skóry. Seria masaży odkwaszających w połączeniu w dietą daje szansę na przywrócenie równowagi kwasowo- zasadowej organizmu, która jest niezbędnym warunkiem zdrowia.

Chirogimnastyka

Ćwiczenia gimnastyczne są niezwykle ważne, usprawniają bowiem wszystkie stawy, ułatwiają odprowadzenie kwaśnych złogów. Wykonywane codziennie poprawiają sylwetkę, nadają ruchom sprężystość, wpływają korzystnie na krążenie krwi i limfy. Są bardzo proste i nie wymagają szczególnych zdolności, może je wykonać każdy w miarę sprawny człowiek.

Odżywianie w czasie terapii


Dieta składa się głównie z warzyw , gotowanych na parze lub w małej ilości wody. Niektóre takie jak ziemniaki, buraki przygotowujemy w łupinach. W kuracji możemy jeść każde warzywo marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinie i wiele innych. Przed warzywami jadamy sałatę, a zimą może być kapusta kiszona. Oczywiście wszystko przyprawiamy ziołami, zieleniną, solą morska. Dodajemy pomidory, paprykę, ogórek, rzodkiewkę, kiełki i oleje lniany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek (tłoczone na zimno ).

Spożywamy również nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, suszone owoce. Jemy również owoce ( mogą być gotowane na parze np. jabłko, gruszka z cynamonem )- zawsze podajemy je przed warzywami. Pijamy zioła, zakwas buraczany, soki owocowe, warzywne, wywary warzywne - pamiętając że czynimy to przed jedzeniem albo miedzy posiłkami. Poddając się terapii odkwaszającej przestrzegamy jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad 13:00 a 15:00, a kolacje do godziny 18:00)

Przepis na wywar z warzyw:


Zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy w następującej kolejności: szczypta tymianku, marchew, korzeń pietruszki i kopru włoskiego, szczypta kminku , ziemniaki, kalafior, brokuły, seler, odrobina pieprzu ziołowego, sól morską, natka pietruszki i koperek. Gotować 20 min na małym ogniu. Zupę można zmiksować. Można też odcedzić wywar, a warzywa zjeść osobno z odrobiną masła lub oleju roślinnego tłoczonego na zimno.
Zalecane herbaty ziołowe: z jeżyn – działa uspakajająco na błonę śluzową i oczyszcza krew, kwiat lipy – podnosi odporność, koper włoski – rozluźnia układ trawienny i uspokaja, melisa- działa kojąco na układ nerwowy.

TAO ZDROWIA zaprasza na wyjazd:
04.03.09-08.03.09 – KAWKOWO-MAZURY
W PROGRAMIE:
Warsztaty gotowania wg Pięciu Przemian
wykłady z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Kuracja Odkwaszająca: dieta, ćwiczenia i masaże odkwaszające
Diagnoza dla chętnych na miejscu.
PROWADZĄCY:
Anna Kremnicka – specjalista medycyny chińskiej
Dominika Adamczyk – założycielka Akademii Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA
INFORMACJE I ZGŁOSZENIA: TAO ZDROWIA Akademia Zdrowego Odżywiania
tel. (22) 615 88 68, 0-602 35 36 13, www.taozdrowia.pl


Dominika Adamczyk Akademia Zdrowego Odżywiania Tao ZDROWIA tel: (22) 615 88 68 i 602 35 36 13 www.taozdrowia.pl taozdrowia@taozdrowia.pl Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.