Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 2 stycznia 2019

Dlaczego warto jeść ryby?

Dlaczego warto jeść ryby?


Autor: Anna Rosłaniec


Dietetycy namawiają nas do jedzenia ryb, a my? Nadal wolimy mięso innych zwierząt. Czy wiemy co w ten sposób tracimy?


Mięso wołowe i wieprzowe zakwasza organizm, jest ciężej strawne niż mięso ryb, dłużej zalega w przewodzie pokarmowym, a spożywane w nadmiarze jest przyczyną ogromnej liczby dolegliwości zdrowotnych. Tymczasem mięso ryby jest lepiej przyswajalne, dostarcza tyle samo pełnowartościowego białka, jest też źródłem wielu innych substancji odżywczych.

Z czego dokładnie wynika przewaga ryb?
Mięso ryby nie zawiera tyle cholesterolu i tłuszczu co mięso zwierząt rzeźnych. Jest więc po pierwsze niskokaloryczne, a więc dietetyczne, a poza tym nie zagraża naszemu układowi krwionośnemu. Osoby z zaburzeniami naczyniowo -sercowymi powinny więc jeść dużo ryb.

Powiecie, że niektóre ryby są znacznie tłustsze niż wołowina czy chudy schab?
Owszem: makrele, węgorze i łososie zawierają sporo tłuszczu, ale tłuszcz ryby jest znacznie zdrowszy. W jego skład wchodzą przede wszystkim kwasy tłuszczowe (popularne ostatnio omega 3), które nie tylko nie powodują chorób, ale mają ogromną wartość profilaktyczno - zdrowotną. Kwasy te chronią nas przed zakrzepami, stanami zapalnymi i nowotworami. Usprawniają przemianę materii i większość funkcji życiowych, likwidują szkodliwy cholesterol i zmniejszają ryzyko zawału. Z ostatnich badań wynika też, że ryby jako źródło tych kwasów powinny być podstawą w diecie osób chorych na zapalenia stawów, łuszczycę czy astmę! Mało? Wyobraźcie sobie, że mięso ryby najprawdopodobniej przeciwdziała też depresji i poprawia nastrój - to również zaleta zgromadzonych w nim tłuszczy i wspomnianych wyżej kwasów.

Mięso ryby to zastrzyk mineralno - witaminowy zawarty w pełnowartościowym pożywieniu.
Ryby morskie zawierają dużo jodu, który jak wiadomo sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu tarczycy, a przez to zbawiennie wpływa na przemianę materii. W rybach znajdziemy fosfor, potas i magnez, jeśli zaś chodzi o witaminy to wszystkie ryby bez wyjątku są doskonałym źródłem witamin z grupy B, a niektóre gatunki dostarczą nam również witamin A i D.

Czy wszystkie ryby są zdrowe?
Te, które są do kupienia w sklepach - niekoniecznie. Kupowanie ryb to prawdziwa sztuka, którą w trosce o zdrowie powinniśmy opanować. Za to jeśli chodzi o wędkarstwo - to łowiąc ryby w czystym zbiorniku wodnym (takie jeszcze się zdarzają) możemy mieć pewność, że łowimy zdrowie.
Wędkarstwo w statystykach Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przećwicz swoją dietę… dosłownie

Przećwicz swoją dietę… dosłownie


Autor: Małgorzata Górska


Jeżeli zaczynamy odchudzać się na szybko, z biegu i bez przemyślanego planu, walka ze zbędnymi kilogramami przypomina syzyfową pracę. Dieta wymaga wsparcia doświadczonego trenera – z pomocą przychodzi Cidrex Plus Vitany.


Większość osób przeraża plan długotrwałego starania się o spadek wagi, bo przecież każdy chciałby pozbyć się nadmiaru kilogramów ot tak - bez wysiłku i bez wyrzeczeń. Najlepiej byłoby, gdyby w końcu ktoś wynalazł ten cudowny preparat, maść, lek, napój - obojętnie w jakiej formie miałoby to cudo być - byleby tylko w piorunującym tempie odchudzało o mnóstwo kilogramów bez żadnych dodatkowych starań, ćwiczeń i wyrzeczeń. No tak, niestety są to jedynie marzenia, które w najbliższej, bliższej, dalszej a nawet bardzo dalekiej przyszłości mają bardzo nikłe, żeby nie powiedzieć żadne, szanse się spełnić. Póki co, jeżeli mamy do stracenia kilka kilogramów, musimy zabrać się porządnie do roboty, a przede wszystkim ułożyć sobie plan, według którego wyznaczymy sobie drogę do sukcesu. Wiadomo, że nie ma skutecznego odchudzania bez trudu, ale jest kilka rzeczy, które skutecznie pomogą i skrócą drogę do zdobycia zgrabnej figury.
Przede wszystkim postaw na ruch. Jest bardzo wiele możliwości – czy to będzie pływanie, czy też jazda na rowerze najistotniejsza jest regularność ćwiczeń. Jeżeli nie masz wystarczająco dużo zapału, aby ćwiczyć samemu, rozejrzyj się za klubem fitness i zapisz na aerobik. Jest to system ćwiczeń, który cieszy się wielkim zainteresowaniem w szczególności u pań. Nic w tym dziwnego, ponieważ aerobik jest jedną z najprzyjemniejszych form wysiłku fizycznego. Dla wielu kobiet grupowe treningi aerobowe po krótkim czasie uczęszczania przemieniają się niemalże w spotkania towarzyskie, łączące przyjemne z pożytecznym. Jest tyle odmian aerobiku, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, jednak najbardziej sprzyjające utracie wagi są zajęcia typu „Fat burning” czyli „spalanie tłuszczu”. To charakterystyczny trening polegający na wykonywaniu prostych, niezbyt męczących ćwiczeń, które łączą się w nieskomplikowany układ choreograficzny. Każdy, kto choć trochę lubi tańczyć będzie zachwycony tymi zawierającymi elementy taneczne zajęciami. Sekretem treningu jest utrzymywanie tętna na poziomie 120-130 uderzeń na minutę, dlatego właśnie zajęcia typu ”Fat Burning” nie zawierają mocno energicznych ruchów, podskoków i nie są wykańczające. Bardzo ważnym elementem warunkującym sukces tych ćwiczeń jest wykonywanie ich w ciągu przez minimum godzinę. To naprawdę przyjemne zajęcia, których taneczny charakter sprawia, że czas płynie błyskawiczne i godzina ćwiczeń mija niemalże niepostrzeżenie.
Oprócz ćwiczeń i oczywistego zmniejszenia wartości energetycznej posiłków warto znaleźć odpowiedni suplement diety, który pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Do takich suplementów należy Cidrex Plus Vitana będący nowoczesnym i złożonym z wielu składników preparatem odchudzającym. Cidrex Plus zawiera aż siedem komponentów, które poprzez regulację metabolizmu tłuszczy i cukrów w organizmie pomagają w uzyskaniu szczupłej sylwetki. Preparat pomaga także oczyścić organizm z toksyn i znormalizować poziom cholesterolu we krwi. Cidrex Plus jest kompozycją bioaktywnych, sprawdzonych w dietetyce składników, do których należą: ocet jabłkowy wpływający między innymi na zmniejszenie apetytu, zawierający witaminy, minerały i kwas jabłkowy oraz witaminy B6, morszczyn pęcherzykowaty będący źródłem organicznych związków jodu, olej z kiełków pszenicy zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, tiaminę i cynk, ekstrakt z zielonej herbaty będący bogatym źródłem naturalnych polifenoli - katechiny, flawonoli, fenolokwasów oraz metyloksantyn czyli kofeiny, teofiliny i teobrominy.
Pamiętaj, że na sukces w odchudzaniu składają się cztery czynniki: ruch, dieta, odpowiednie suplementy i czas. Nie daj się nabrać na krótkotrwałe, nadmiernie intensywne odchudzanie, które nie przyniesie stałych efektów, a zamiast tego doprowadzi do niechcianego efektu jo-jo.

Chcesz wiedzieć więcej o suplementach diety Vitana? A może masz ochotę na suplementowe zakupy? www. vitana.com.pl to właściwy adres!!!


Małgorzata Górska PR SOLUTION & NOA MARKETING Vitana dla zdrowia, urody i pięknej sylwetki Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe soki

Zdrowe soki


Autor: Edyta Żuk - Kempa


Nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak świeży sok. Ale gaszenie pragnienia to tylko jedna z wielu zalet jaki posiadają soki. Szklanka soku o poranku to najlepszy zastrzyk energii, witamin i minerałów oraz innych substancji aktywnych biologicznie jaki możesz sprawić swemu organizmowi. Soki pomogą ci wymieść z organizmu toksyny, pobudzą do pracy wątrobę i ...


Nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak świeży sok. Ale gaszenie pragnienia to tylko jedna z wielu zalet jaki posiadają soki. Szklanka soku o poranku to najlepszy zastrzyk energii, witamin i minerałów oraz innych substancji aktywnych biologicznie jaki możesz sprawić swemu organizmowi. Soki pomogą ci wymieść z organizmu toksyny, pobudzą do pracy wątrobę i nerki, przyspieszą przemianę materii, zbiją cholesterol, poprawią wygląd cery, poprawią samopoczucie, pomogą się zregenerować. Ale jest jeden warunek – muszą to być soki świeżo wyciśnięte i wypite maksymalnie 20 min po wyciśnięciu, zrobione najlepiej z warzyw i owoców z upraw ekologicznych.

Nie dajcie się zwieść wszelkim soczkom sprzedawanym w sklepach. 99% soków będących w sprzedaży to soki wyprodukowane z przecieru owocowego lub warzywnego oraz pasteryzowane czyli pozbawione witamin i enzymów które ulegają zniszczeniu w temp. 47 stopni. Zawierają też często ogromne ilości cukru. Soki też łatwo pomylić z napojami lub nektarami które zawierają jedynie niewielki procent soku.

Dlaczego świeże soki są takie zdrowe?

To, że są pełne naturalnych witamin i minerałów wiemy chyba wszyscy, ale nie wszyscy zapewne zdają sobie sprawę z roli jaką pełnią zawarte w sokach enzymy. Pomagają one w trawieniu zjedzonego przez nas pokarmu, dzięki czemu organy wydzielające enzymy trawienne takie jak np. trzustka mogą sobie „odpocząć” a organizm oszczędza energię potrzebną do ich wyprodukowania.

Soki zawierają poza tym wiele substancji biologicznie czynnych posiadających właściwości lecznicze. Np. w soku ananasa występuje bromelaina która stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych np. artretyzmu. Wspomaga też trawienie. Kwasy owocowe zawarte w jabłkach truskawkach czy winogronach neutralizują toksyczne substancje występujące w wysoko przetworzonej żywności. Likopen należący do karotenoidów, obecny min. w pomidorach, marchwi i arbuzie, to bardzo silny przeciwutleniacz. Chroni przed nowotworami nasz układ pokarmowy. Znajdujący się w jabłkach bioflawonoid kwercetyna pomaga organizmowi zwalczyć alergie.

Szczególne właściwości posiadają „soki zielone” czyli zrobione z warzyw liściastych takich jak kapusta, sałata, szpinak, jarmuż, botwina. Posiadają one dużą ilości chlorofilu – barwnika uczestniczącego w fotosyntezie, który odznacza się dużą zawartością magnezu. Jeśli cierpisz na brak tego pierwiastka, zamiast łykać syntetyczne tabletki, wypij raz dziennie sok z zielonych warzyw. Warzywa kapustowate zawierają ponad to największe ilości substancji przeciw rakowych ze wszystkich warzyw. Dla osób nie przyzwyczajonych do soków warzywnych „zielony sok” może się jednak wydać nie smaczny. Dlatego na początek swojej „przygody z sokami” można rozcieńczać go z wodą lub dodawać np. soku z marchwi lub jabłka.

Kolejną zaletą świeżych soków jest ich łatwa przyswajalność przez organizm. Wynika to z tego, że nie zawierają one praktycznie błonnika i w ponad 90% składają się z wody tzw. strukturalizowanej występującej tylko w roślinach i roztopionym lodzie, która jest szybko wchłaniana przez nasz organizm.

Jak przygotowywać soki?
Soki można przygotować w sokowirówce, wyciskarce lub prasie. Lepszymi urządzeniami są wyciskarki i prasy. Niestety profesjonalne wyciskarki i prasy są zazwyczaj bardzo drogie. Na początek możemy zadowolić się zwykłą sokowirówką.
Niektóre soki, szczególnie miękkich owoców można zrobić w blenderze. Powstaje nam wówczas coś w rodzaju koktajlu. Kiedy rano mam mało czasu na przygotowanie soku, wrzucam do blendera obranego ze skórki i błonek grapefruita i mam pyszny, zdrowy i oczyszczający mój organizm sok.

Idealny sok zrobiony jest z warzyw lub owoców ekologicznych. Pachną i smakują lepiej, zawierają tez więcej witamin i nie musimy obierać ich ze skórki pod która tych składników jest najwięcej.
Jeśli nie mamy akurat pod ręką warzyw ekologicznych, musimy je dokładnie umyć i obrać ze skórki.

Soków owocowych nie należy mieszać z warzywnymi. Wyjątek stanowi jabłko i marchewka które tworzą rzec by można parę idealna.

Soki warzywne są generalnie zdrowsze niż owocowe, ale do ich smaku trzeba się przyzwyczaić. Niektóre mogą się nam wydawać mdłe, niektóre lekko gorzkawe (np. sok z kapusty może lekko szczypać nas w język z powodu obecności związków siarki).



Eko Quchnia- jak prowadzić kuchnię ekologiczną,gotować zdrowe potrawy,unikać chemii w żywności. Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowa jesień i zima Twojego dziecka

Zdrowa jesień i zima Twojego dziecka


Autor: Joanna Kurowska


Jesienią i zimą, słońce świeci mniej intensywniej, dni stają się chłodniejsze, owoce hodowane w szklarniach mają mniej witamin niż zwykle. To, czy organizm Twojego dziecka zdoła obronić się przed grypą i przeziębieniem zależy tylko od Ciebie. Już teraz sięgnij po preparat z witaminami i minerałami, aby uzupełnić niedobór witamin w diecie swojego malucha!


Jesienią i zimą, słońce świeci mniej intensywniej, dni stają się chłodniejsze, owoce hodowane w szklarniach mają mniej witamin niż zwykle. To, czy organizm Twojego dziecka zdoła obronić się przed grypą i przeziębieniem zależy tylko od Ciebie. Już teraz sięgnij po preparat witaminowy dla dzieci, aby uzupełnić niedobór witamin w diecie swojego malucha!

Czemu dzieci nie chcą jeść zdrowo?

Witaminy i składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Ich najlepszym źródłem jest prawidłowo zbilansowana dieta. Nie zawsze jednak jest ona możliwa do realizacji. Dorośli doskonale wiedzą, że np. szpinak zawiera witaminę K, jest zdrowy i dlatego jedzą go chętnie. Dzieci jednak, wybierając produkty żywieniowe kierują się nie rozsądkiem, lecz smakiem. Dlaczego?
Ludzie dorośli mają ok. 10 000 kubków smakowych, podczas gdy dzieci mają ich o wiele więcej. Dodatkowo są one rozmieszczone nie tylko na języku, ale w całej jamie ustnej. Około 10. roku życia tracimy wszystkie dodatkowe kubki smakowe. Dlatego też nasze dziecko lubi jeść inne rzeczy niż my i czasem trudno zmusić je do zjedzenia zdrowych, ale mało smacznych produktów. Wtedy naszym sprzymierzeńcem okazuje się suplement diety, np. www.pikovit.pl. Dzieci chętnie łykają witaminki, bo producenci dbają o to, aby były w ciekawym kształcie, a poza tym były smaczne. Kupując tabletki dla dzieci kierujmy się jednak nie tylko smakiem, ale tym jaki mają skład. Ważne, aby dostarczały dzieciom 11 niezbędnych witamin i 8 minerałów. Dzięki temu każdy rodzic będzie miał pewność, że w okresie intensywnego wzrostu i formowania się kości oraz zębów jego dziecko otrzyma odpowiednią ilość niezbędnych witamin i minerałów, zgodną z obecnymi zaleceniami medycznymi.
Joanna Kurowska www.pikovit.pl Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Miejsce słodyczy w diecie dzieci

Miejsce słodyczy w diecie dzieci


Autor: Joanna Kurowska


Ostatnie badania, przeprowadzone w Polsce przez Instytut Badawczy Millward Brown SMG/KRC* pokazują, że 93% matek daje swoim dzieciom słodycze. Około 19% dając je czuje dyskomfort, a niemal 10% chciałaby je dawać, ale boi się, że są one niezdrowe. Tymczasem eksperci ds. żywienia dopuszczają słodycze,...


Ostatnie badania, przeprowadzone w Polsce przez Instytut Badawczy Millward Brown SMG/KRC* pokazują, że 93% matek daje swoim dzieciom słodycze. Około 19% dając je czuje dyskomfort, a niemal 10% chciałaby je dawać, ale boi się, że są one niezdrowe. Tymczasem eksperci ds. żywienia dopuszczają słodycze, pod warunkiem, że są one wartościowe oraz stanowią element zbilansowanej diety.

Badanie pokazało, że 45% matek ogranicza podawanie swoim dzieciom słodyczy. Tylko 10% badanych matek uważa, że słodycze mogą być elementem zbilansowanej diety. Wynika to najprawdopodobniej z braku wiedzy na temat, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta naszych maluchów.

Według większości matek najważniejszymi korzyściami, jakie wynikają z jedzenia słodyczy, są nie ich wartości odżywcze, ale przyjemność i radość, jaką dają. Dlatego też jedna trzecia rodziców kupuje te słodycze, które lubi ich dziecko. 42% matek stara się wybierać słodycze bardziej wartościowe, ale dzieci dostają słodycze nie tylko od nich ale także od babci (77%).

„Dzieci jadły, jedzą i będą jadły słodycze. Ważne jest jednak to, żeby słodycze były częścią zbilansowanej diety - bez lub z ograniczoną ilością substancji dodatkowych np. konserwantów, izomerów trans, kwasów tłuszczowych, nadmiaru sacharozy. Dlatego, podobnie jak to robi 42% matek w Polsce, warto zwracać uwagę na to, co kupujemy i wybierać bardziej wartościowe produkty" - komentuje wyniki badania doc. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka.

Jak wybieramy wartościowe słodycze? Brak konserwantów ważny jest dla 18,39% matek, 17% zależy na tym, żeby słodycze, które jedzą ich dzieci „miały dużą zawartość mleka. To, żeby słodycze nie były za bardzo sztuczne ważne jest dla 16,74%, zaś brak sztucznych barwników dla 14,46%.,

***
Jednakże są też wartościowe słodycze. Na przykład, Instytut Matki i Dziecka pozytywnie zaopiniował wykorzystanie ciasteczek Lubisiów w diecie dzieci powyżej trzeciego roku życia ze względu na m.in. kontrolowany pod względem, jakości dobór surowców i pozytywną ocenę frakcji tłuszczowych. Według IMiD-u, Petitki Lubisie podane z porcją mleka stanowią pełnowartościowe drugie śniadanie lub podwieczorek.



*Badanie „Miejsce słodyczy w diecie naszych dzieci” zostało przeprowadzone w marcu 2009 przez instytut badawczy Millward Brown SMG/KRC na reprezentatywnej, losowej, ogólnopolskiej próbie matek dzieci w wieku 3-6 lat (500 osób). Oparte było wywiadach w domach respondentów prowadzonych techniką CAPI.
Joanna Kurowska Lubisie Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.