Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 2 stycznia 2019

Morskie niespodzianki w nowoczesnej diecie zachodniej cywilizacji

Morskie niespodzianki w nowoczesnej diecie zachodniej cywilizacji


Autor: snore


Już starożytni Grecy zdawali sobie sprawę z tego, że odpowiedni dobór produktów żywnościowych chroni przed chorobami. W wieku XIX lekarze odkryli, że określone choroby cywilizacyjne są wynikiem niewłaściwego sposobu odżywiania.


Przy złym odżywianiu się organizmowi brakuje niezbędnych składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Aby zapobiec wahaniom składników i nie doprowadzić do ich niedoborów należy uzupełniać je suplementami. Suplementacja jest to indywidualne przyjmowanie deficytowego składnika pokarmowego w postaci jedno lub wieloskładnikowych preparatów. Są to witaminy, prowitaminy, składniki mineralne, niektóre aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz preparaty złożone oraz ekstrakty żywych organizmów roślinnych i zwierzęcych. Można je odnaleźć pod postacią drażetek, proszku, kapsułek, granulek, tabletek, kropli. Wzrost zapotrzebowania na składniki mineralne występuje w okresie laktacji, zwiększa się wówczas zapotrzebowanie na wapń, żelazo, witaminy B, B12 i kwas foliowy. Kobiety w okresie rozrodczym potrzebują więcej żelaza, gdyż są zagrożone ich niedoborem. Panie stosujące doustne środki antykoncepcyjne mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę E, B2, B6, B12, kwas pantotenowy oraz wapo i cynk. W okresie menopauzy kobiety potrzebują witamin A, D, B6, wapnia i żelaza. Do grup zwiększonego ryzyka należą także osoby starsze, ze względu na złe wchłanianie, problemy z przewodem pokarmowym i liczne schorzenia. Osoby stosujące restrykcyjne diety mogą mieć niedobory wszystkich składników mineralnych, zwłaszcza weganie są narażeni na niedobory żelaza, cynku, jodu, witamin B2, B12, D, PP. Alkohol, papierosy i inne używki obniżają wchłanianie witaminy C, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, witamin A, D, E, B, B2, B6, B12, biotyny i beta-karotenu. Suplementację zaleca się w określonych sytuacjach klinicznych, przy niektórych schorzeniach, chorobach, urazach, obfitych menstruacjach, stosowaniu niektórych leków oraz przy dużym wysiłku fizycznym.

Wśród ogromnej liczby produktów, ciężko odnaleźć te naprawdę unikalne, o sprawdzonej klinicznie skuteczności i bezpieczeństwie, których skład odpowiada potrzebom organizmu w konkretnych stanach fizjologicznych oraz schorzeniach. Na rynku polskim można już odnaleźć najbardziej nowoczesne suplementy żywności. Ciekawą grupą wydają się produkty pochodzenia morskiego. Morza i oceany są nadal środowiskiem pełnym niespodzianek. Dotychczasowa aktywność człowieka skupiała się głównie na obszarach łatwo dostępnych takich jak ekosystemy lądowe i dopiero teraz człowiek zdał sobie sprawę jak mało wie i jak duży potencjał stanowią morza i oceany. 70% powierzchni Ziemi pokryte jest wodą. Morza i oceany regulują temperaturę i są głównym producentem tlenu na Ziemi, 90% różnorodności genetycznej znajduje się w oceanach.

Organizmy wodne są zwykle filogenetycznie dużo starsze, więc żeby przetrwać wykształciły zaawansowane mechanizmy adaptacyjne i obronne. Szacuje się, że w przyszłości zostanie odkrytych ponad dwa miliony nowych gatunków morskich organizmów. Ostatnie lata upłynęły pod znakiem rosnącego zainteresowania tym środowiskiem przez grupy naukowców na całym świecie. Z badań zaczyna płynąć coraz więcej obiecujących wyników, które stymulują powstawanie innowacyjnych kosmoceutyków, nutraceutyków i farmaceutyków opartych na bioaktywnych ekstraktach z morskich organizmów.

Algi spożywcze: Chlorella, AFA, Spirulina

AFA (Aphanizomenon flos-aquae) i Spirulina są cyjanobakteriami (sinicami) i w związku z tym należą do grupy bakterii właściwych. Natomiast Chlorella jest eukariotyczną rośliną. To jasno pokazuje, jak bardzo zróżnicowany jest świat alg. Wszystko, co żyje w wodzie i potrzebuje do życia światła, jest klasyfikowane jako „alga”. Jednocześnie, zarówno człowiek, jak i chlorella są sklasyfikowani jako Eucaryota.

Jeżeli sprowadzilibyśmy to do różnic filogenetycznych, oznacza to, że człowiek jest bliżej spokrewniony z chlorellą, niż chlorella ze spiruliną lub AFA. Chlorella jest najlepiej zbadaną rośliną na świecie i była używana przez ponad 100 lat jako modelowy organizm do badań botanicznych. Jej oddziaływanie na organizm człowieka było obiektem studiów przez około 80 lat.

Największy zakład produkcyjny Chlorelli, oparty na technologii foto-bioreaktora (PBR) zlokalizowany jest w Klotze / Niemcy. Zbudowany został w roku 1999. Zakład obejmuje 20 PBR o całkowitej objętości około 600.000 litrów płynnej kultury. Zawiesina pompowana jest przez 500 km zamkniętych szklanych rur. Algi oddzielane są w wirówce i suszone rozpyłowo. Biomasa jest używana do produkcji suplementu żywności o nazwie Algomed. Kilka innych alg rozpatruje się pod kątem zastosowania w takim systemie PBR. Badania skupione są na dalszym rozwoju tej technologii, optymalizacji warunków uprawy dla Chlorelli i innych obiecujących gatunków oraz rozwoju innowacyjnej linii produktowej opartej na algach.

Algomed zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, 50x więcej chlorofilu niż lucerna, a także wiele rzadkich mikro i makro elementów. 60% jego składu stanowi białko (w soi dla przykładu: białka jest zaledwie 30%). Około 20 procent to węglowodany, a 10 procent - tłuszcze. Białko chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne. Stąd też jest równorzędne z białkiem zwierzęcym. Chlorella zawiera szczególnie dużo lizyny (aminokwasu, którego brakuje w diecie z dużą zawartością pszenicy) oraz tryptofanu, który jest deficytowy w diecie wegetarian. Zawiera ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się z nią równad. Potwierdzono, że Chlorella oczyszcza organizm z toksyn, reguluje pracę jelit oraz buduje naturalną odporność immunologiczną.

Morski konkurent beta-karotenu

Karotenoidy mają zdolność wchodzenia w reakcję i neutralizowania utleniaczy, czyli chemicznie reaktywnych odmian tlenu znanych jako tlen singletowy lub wolne rodniki. Najwyższą skuteczność w tej dziedzinie wykazuje astaksantyna, dzięki czemu jest najsilniejszym ze znanych przeciwutleniaczy. Astaksantyna (Astaxin) należy do rodziny ksantofili, które jako nieliczne karotenoidy przenikają barierę rdzeniowo-mózgową oraz siatkówkową. Ze względu na możliwość przeniknięcia do plamki żółtej w oku, astaksantyna okazała się skuteczna w redukcji astenopii, czyli zmęczenia oczu powstałego w wyniku ciągłej pracy przy monitorze.

Astaksantyna (Astaxin) zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Nie pozwala na osadzanie się nadmiaru blaszek miażdżycowych w świetle naczyń krwionośnych. Reguluje stężenie tlenku azotu, który ma decydujące znaczenie w pracy serca i całego układu krwionośnego (u chorych z miażdżycą stwierdzono znacznie niższą zawartość tlenku azotu). Skutecznie reguluje poziom oksydacyjny i fizjologiczne uwarunkowania nadciśnienia tętniczego. Ogranicza toksyczności glukozy i uszkodzeń nerek poprzez hamowanie nie-enzymatycznej glikozylacji protein i mitochondriów. Wykazuje aktywność ochronną w stosunku do komórek beta trzustki. Hamuje ich dysfunkcję spowodowaną oksydacją. Poprawia funkcje trzustki oraz wrażliwość na insulinę.

Zapobiega powstawania wolnych rodników (ROS) w procesie glikozylacji spowodowanej hiperglikemią. Astaxin staje się obecnie ważnym składnikiem strategii nutrigenomicznej dla cukrzycy typu II i cukrzycowej nefropatii.

Cudowny ekstrakt małża zielonego

Przez stulecia, małż zielony był stałym elementem diety rodowitych Maorysów z Nowej Zelandii. Ten unikalny małż jest znany nauce jako Perna canaliculus. Od pokoleń, stanowił świetne źródło protein, witamin, minerałów i jednocześnie zapewniał nadzwyczajną sprawność ludom z regionu Marlborough Sounds. Maorysi nadal kupują go w porcie w Auckland przed pójściem do pracy.

Po dekadach badań naukowych, udało się jednoznacznie potwierdzić przeciwzapalne działanie Lyprinolu® u wielu ludzi, którzy cieszą się dziś większą ruchliwością stawów i mniejszą opuchlizną. Jego aktywność bazuje na rewolucyjnym mechanizmie, który utrzymuje w organizmie pod kontrolą chemiczne produkty eikazonoidów, takie jak leukotrieny, które wzmagają proces zapalny. Lyprinol® jest silnym i selektywnym inhibitorem szlaku 5-lipoksygenazy (5-LOX). Od 2003r. produkt dostępny jest w Stanach Zjednoczonych, w 2009r. pojawił się w Polsce.

Lyprinol® jest innowacyjną, opatentowaną mieszaniną morskich lipidów, zawierającą unikalną kombinację różnych niepolarnych grup lipidowych, estrów steroli i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Uzyskiwany jest na drodze ekstrakcji i stabilizacji z nowozelandzkiego małża zielonego. Aktywność produktu obejmuje: zmniejszenie opuchlizny, redukcję bólu związanego ze stanem zapalnym, zwiększenie elastyczności i ruchliwości stawów. Lyprinol® stosowany jest z powodzeniem w reumatoidalnym zapaleniu stawów i wielu postaciach artretyzmu. Podczas badań okazał się skuteczniejszy w stosunku 2:1 w konfrontacji z indometacyną i ibuprofenem.

Lyprinol stanowi świetną alternatywę dla farmakoterapii. Jest to środek naturalny i bezpieczny, całkowicie pozbawiony skutków ubocznych. Redukuje stany zapalne oraz bóle mięśni i stawów. Produkt jest zarejestrowany w Polsce ze wskazaniem na stosowanie podczas chronicznych stanów zapalnych, takich jak artretyzm i reumatyzm. Brak efektów ubocznych Lyprinolu® stanowi uderzający kontrast dla potencjalnie poważnych niepożądanych skutków przy długotrwałym stosowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Lyprinol® wykazał w trakcie badań klinicznych niezwykle wysoką skuteczność. W tej samej dawce, Lyprinol jest około 200 razy silniejszy niż olej z wiesiołka, łososia, czy olej rzepakowy w kontroli opuchlizny stawów związanej z artretyzmem.


Marek Jackiewicz Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Strategia właściwego odżywiania się, czyli jak myślą szczupli ludzie

Strategia właściwego odżywiania się, czyli jak myślą szczupli ludzie


Autor: Jakub Woźniak


Każdy z nas ma swoim otoczeniu ludzi, którzy bezskutecznie próbują zrzucić zbędne kilogramy. Każdy z nas ma też w swoim otoczeniu ludzi, którzy są szczupli i nie ograniczają się specjalnie w jedzeniu, by tę wagę utrzymać. Gdzie jest różnica? W genach... czy może w postępowaniu?


Wiem już, nad czym zastanawia się teraz większość Czytelników, którzy ujrzeli tytuł tego artykułu: „Gdzie jest ten tajemniczy czerwony przycisk, który trzeba nacisnąć, by schudnąć?". Nie ma. Przepraszam, jeśli się rozczarowałeś lub rozczarowałaś. Taki przycisk nie istnieje, a przynajmniej go nie widziałem. Jedyną drogą do tego, by schudnąć, jest zmiana swojego zachowania.

Zanim przedstawię Ci strategię właściwego odżywiania się, którą wymyślili (a może raczej odkryli) Steve oraz Connaire Andreasowie - pozwól, że opowiem Ci, jakie są najczęstsze przyczyny obżarstwa.

Pierwszą i chyba najważniejszą przyczyną jest to, że jedzenie sprawia przyjemność. Ludzie objadają się szczególnie wtedy, gdy są zestresowani i czują się źle. W ten sposób ratują swoje samopoczucie - mały torcik czekoladowy, trochę chipsów itd. Zastanów się - czy Ty robisz to samo? Pomyśl dobrze. Jeśli tak - znajdź sposób, by czuć się dobrze bez jedzenia. Tak, to jest możliwe. NLP zawiera całe spektrum skutecznych technik pomagających dbać o swoje samopoczucie. Ucz się i sprawdzaj je w praktyce. Nie musisz jeść, by czuć się dobrze.

Druga sprawa - jeśli nie ćwiczysz - nie uda Ci się stracić na wadze. Jeśli nie zużywasz energii - każde Twoje pożywienie będzie magazynowane w postaci tłuszczu. Nie ma innej rady, jak ćwiczyć. Cała sztuka polega na znalezieniu ćwiczeń, które sprawiają przyjemność oraz... odpowiedniej motywacji. NLP pozwala Ci uzyskać dostęp do źródeł mocnych motywacji. Szukaj tego, co działa i co Ci pomaga.

Trzeci powód nadwagi - niektórzy chcą być grubi. Tak, to jest możliwe. Każdy człowiek jest inny. Być może Tobie nie mieści się coś w głowie, ale innej osobie już tak. Niektórzy ludzie np. chorują, bo chcą - daje im to korzyści w postaci uwagi innych ludzi, renty, opieki. Mają wymówki, żeby czegoś nie robić itd. Więc dlaczego ktoś nie miałby chcieć być gruby?

Znam przypadek osoby, która chciała zachować swoją nadwagę, gdyż w ten tylko sposób mogła odrzucić propozycję seksualną swojego partnera. Gdy ten chciał się kochać, ona mówiła: „Nie, nie chcę, bo jestem taka gruba i źle wyglądam nago". W rzeczywistości chodziło o coś zupełnie innego. Sprawę rozwiązaliśmy za pomocą techniki sześciostopniowego przeramowania. Ale to sprawa na inny artykuł.

Skoro już znasz najczęstsze powody otyłości - możemy przejść do sedna sprawy, czyli do strategii właściwego odżywiania się. Chociaż nie, zaraz. Chciałbym jeszcze zwrócić Twoją uwagę na jedną sprawę...

Przyglądałeś się kiedyś temu, jak je osoba otyła? Różni się to od sposobu, w jaki je osoba szczupła.

Osoba otyła wydaje się nie zastanawiać nad tym, co je. Widzi jedzenie i natychmiast chce je mieć w ustach. Dasz jej pizzę, a ona bez zastanowienia chwyci kawał i włoży sobie do buzi. I obżera się. Przecież to takie przyjemne.

Osoby szczupłe podchodzą do jedzenia inaczej. One kalkulują. Dla nich jedzenie to nie tylko smak, ale też... no właśnie - co jeszcze?

Ta różnica jest decydująca. Osoby naturalnie szczupłe nie żałują, że straciły okazję, by nażreć się do pełna. Osoby szczupłe nie narzucają sobie też jakichś specjalnych, rygorystycznych diet. Jedzą, co chcą. I - jak pokazują doświadczenia Connaire - nie jest do zależne od genów, lecz od nastawienia. A konkretnie - od sposobu, w jaki dana osoba podejmuje decyzję o tym, co jeść, kiedy i ile.

To dobra wiadomość dla ludzi z nadwagą. Wystarczy nauczyć się nowego sposobu myślenia, by stworzyć pomocny nawyk, który będzie odchudzał.

Pierwsza rzecz - sprawa nie polega na narzucaniu sobie ograniczeń. To i tak nie przechodzi. Wcześniej czy później taka osoba ograniczająca swoją dietę (nie je tego, na co ma ochotę) daje za wygraną i, by odbić sobie cierpienia, najada się ponad miarę. Efekt jojo - czy ta nazwa coś Ci mówi?

Ta strategia, którą teraz opiszę, może być pierwszym krokiem do szczupłej sylwetki. Przetestuj ją na sobie, sprawdź efekty. Ja sprawdzałem. Na mnie działa. Ważę 70 kg przy wzroście 182 cm. Niemal idealnie. Zawsze byłem chudy. I co ciekawe - zauważyłem, że stosują poniższą strategię od kiedy pamiętam. Całkowicie intuicyjnie.

1. Punkt aktywacyjny strategii. Skąd wiesz, że zamierzasz coś zjeść? Czy jest to sygnał głodu płynący z Twojego żołądka? A może okrzyk: „Obiaaad!" wydobywający się z kuchni? A może jeszcze coś innego? Ustal, kiedy dokładnie rozpoczynasz podejmowanie decyzji o tym, żeby coś zjeść, przekąsić itd. Chyba najlepiej by było, gdyby punktem aktywacyjnych było uczucie głodu - o ile jeszcze pamiętasz, czym ono jest 
2. Odczucia płynące z żołądka. Gdy już wiesz, że to teraz, sprawdź, jak czuje się Twój żołądek. Jakie doznania z niego płyną
3. Ważne pytanie, kluczowe dla całej strategii. Warto, byś Ty też je sobie zadał: „Co teraz byłoby dobre dla mojego żołądka?".
4. Menu w wyobraźni. Utwórz w swojej wyobraźni obrazy potraw, na które miałbyś teraz ochotę.
5. Testowanie. Wybierz pierwszą z nich i wyobraź sobie, że ją zjadasz. Poczuj smak tej potrawy i to, jak schodzi ona przełykiem do Twojego żołądka. Jak będziesz się czuł po zjedzeniu tej potrawy? Jak będziesz się czuł kilka godzin po jej zjedzeniu, gdy będzie ona już w Twoich jelitach? Zapamiętaj te wrażenia.
6. Testowanie kolejnej potrawy. Wybierz kolejną potrawę z listy i zrób to samo. Jak będziesz się czuł po jej zjedzeniu? Jakie wrażenia będą płynąć z Twojego brzucha parę godzin po jedzeniu? Zapamiętaj te wrażenia. Czy są przyjemniejsze od poprzedniego? Jeśli tak - zachowaj je. Jeśli nie - zachowaj poprzednie wrażenie.
7. Przetestuj wszystkie potrawy, na które masz teraz ochotę pod tym kątem. Wybierz tę potrawę, która tworzy najprzyjemniejsze wrażenie po jej zjedzeniu.

I to cała filozofia. Nazwałbym tę strategię „asocjacją ze swoim własnym żołądkiem". Bo koncentrujesz się w niej na tym, co byłoby najlepsze dla Twojego układu pokarmowego w danej chwili.

To pierwszy krok. Jak się go nauczyć? Proste - ćwicząc. Sprawdź, jak to działa już dziś i przekonaj się na własnej skórze, jaka jest różnica.

Kiedy skończyć jeść?

Inna sprawa dotyczy tego, kiedy podjąć decyzję o zaprzestaniu jedzenia. Wyrobiłem sobie nawyk, który pozwala mi przestać jeść wtedy, kiedy chcę. Jak to działa? Ilekroć wsadzę sobie do gęby kawałek jedzenia - zadaję sobie pytanie: „Jak czuje się z tym mój żołądek?". Znów koncentruję się na nim. Jeśli czuję, że mój głód został już zaspokojony - odkładam jedzenie. Wiem, że każdy następny kęs będzie mi tylko szkodził.

Jak reagować na obżarstwo?

Okej, ja też mam swoje słabości. Jak każdemu, nawet szczupłej osobie, zdarza się czasem zapomnieć i przejeść. Takie momenty to wszelkie święta, uroczystości, imprezy, gdzie stół ugina się pod ciężarem różnorodnych, barwnych i pachnących potraw. Co wtedy?

Są ludzie, którzy uwielbiają się gnębić: „O jej, objadłem się! Zawsze tak się kończy! Jestem żarłokiem, ble ble ble". Osobiście wybrałem drogę bardziej przyjemną i użyteczną. Ilekroć czuję, że się przejadałem, mówię swojemu żołądkowi: „Dzięki za ten sygnał! Dzięki niemu wiem, że przez najbliższy czas nie tknę już nic tak ciężkiego, jak to, co zjadłem!". W ten sposób motywuję się do zdrowego odżywiania jeszcze bardziej.

Wizja Twojej sylwetki

Przejrzyj swoje obrazy wewnętrzne. Widzisz na nich siebie w różnych sytuacjach. Jak sobie wyobrażasz siebie? Wiesz już, do czego zmierzam, prawda? Jeśli widzisz siebie w wyobraźni nadal z solidną wagą - odchudź się i zobacz, jak się z tym czujesz. Twoje odchudzanie zaczyna się od wewnątrz. Od Twojego umysłu. A ciało podąża.

Jakub Woźniak

PS. Zaznaczam, że nie jestem żadnym specjalistą w dziedzinie odchudzania. Prawdę mówiąc, nigdy się nie odchudzałem, bo zawsze byłem szczupły (może nawet za szczupły). Odważyłem się wypowiedzieć właśnie z tego powodu. Strategia właściwego odżywiania pochodzi z książki Andreasów „Serce umysłu" Gdańskiego Wydawnictwa Psychologicznego.


Jakub Woźniak - autor książek z dziedziny języka perswazji ("Sztuka pisania perswazyjnych tekstów" oraz "HIPERswazja" wyd. One Press), redaktor naczelny magazynu o rozwoju osobistym NLP Magazine (www.nlpmagazine.pl). Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto jeść ryby?

Dlaczego warto jeść ryby?


Autor: Anna Rosłaniec


Dietetycy namawiają nas do jedzenia ryb, a my? Nadal wolimy mięso innych zwierząt. Czy wiemy co w ten sposób tracimy?


Mięso wołowe i wieprzowe zakwasza organizm, jest ciężej strawne niż mięso ryb, dłużej zalega w przewodzie pokarmowym, a spożywane w nadmiarze jest przyczyną ogromnej liczby dolegliwości zdrowotnych. Tymczasem mięso ryby jest lepiej przyswajalne, dostarcza tyle samo pełnowartościowego białka, jest też źródłem wielu innych substancji odżywczych.

Z czego dokładnie wynika przewaga ryb?
Mięso ryby nie zawiera tyle cholesterolu i tłuszczu co mięso zwierząt rzeźnych. Jest więc po pierwsze niskokaloryczne, a więc dietetyczne, a poza tym nie zagraża naszemu układowi krwionośnemu. Osoby z zaburzeniami naczyniowo -sercowymi powinny więc jeść dużo ryb.

Powiecie, że niektóre ryby są znacznie tłustsze niż wołowina czy chudy schab?
Owszem: makrele, węgorze i łososie zawierają sporo tłuszczu, ale tłuszcz ryby jest znacznie zdrowszy. W jego skład wchodzą przede wszystkim kwasy tłuszczowe (popularne ostatnio omega 3), które nie tylko nie powodują chorób, ale mają ogromną wartość profilaktyczno - zdrowotną. Kwasy te chronią nas przed zakrzepami, stanami zapalnymi i nowotworami. Usprawniają przemianę materii i większość funkcji życiowych, likwidują szkodliwy cholesterol i zmniejszają ryzyko zawału. Z ostatnich badań wynika też, że ryby jako źródło tych kwasów powinny być podstawą w diecie osób chorych na zapalenia stawów, łuszczycę czy astmę! Mało? Wyobraźcie sobie, że mięso ryby najprawdopodobniej przeciwdziała też depresji i poprawia nastrój - to również zaleta zgromadzonych w nim tłuszczy i wspomnianych wyżej kwasów.

Mięso ryby to zastrzyk mineralno - witaminowy zawarty w pełnowartościowym pożywieniu.
Ryby morskie zawierają dużo jodu, który jak wiadomo sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu tarczycy, a przez to zbawiennie wpływa na przemianę materii. W rybach znajdziemy fosfor, potas i magnez, jeśli zaś chodzi o witaminy to wszystkie ryby bez wyjątku są doskonałym źródłem witamin z grupy B, a niektóre gatunki dostarczą nam również witamin A i D.

Czy wszystkie ryby są zdrowe?
Te, które są do kupienia w sklepach - niekoniecznie. Kupowanie ryb to prawdziwa sztuka, którą w trosce o zdrowie powinniśmy opanować. Za to jeśli chodzi o wędkarstwo - to łowiąc ryby w czystym zbiorniku wodnym (takie jeszcze się zdarzają) możemy mieć pewność, że łowimy zdrowie.
Wędkarstwo w statystykach Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przećwicz swoją dietę… dosłownie

Przećwicz swoją dietę… dosłownie


Autor: Małgorzata Górska


Jeżeli zaczynamy odchudzać się na szybko, z biegu i bez przemyślanego planu, walka ze zbędnymi kilogramami przypomina syzyfową pracę. Dieta wymaga wsparcia doświadczonego trenera – z pomocą przychodzi Cidrex Plus Vitany.


Większość osób przeraża plan długotrwałego starania się o spadek wagi, bo przecież każdy chciałby pozbyć się nadmiaru kilogramów ot tak - bez wysiłku i bez wyrzeczeń. Najlepiej byłoby, gdyby w końcu ktoś wynalazł ten cudowny preparat, maść, lek, napój - obojętnie w jakiej formie miałoby to cudo być - byleby tylko w piorunującym tempie odchudzało o mnóstwo kilogramów bez żadnych dodatkowych starań, ćwiczeń i wyrzeczeń. No tak, niestety są to jedynie marzenia, które w najbliższej, bliższej, dalszej a nawet bardzo dalekiej przyszłości mają bardzo nikłe, żeby nie powiedzieć żadne, szanse się spełnić. Póki co, jeżeli mamy do stracenia kilka kilogramów, musimy zabrać się porządnie do roboty, a przede wszystkim ułożyć sobie plan, według którego wyznaczymy sobie drogę do sukcesu. Wiadomo, że nie ma skutecznego odchudzania bez trudu, ale jest kilka rzeczy, które skutecznie pomogą i skrócą drogę do zdobycia zgrabnej figury.
Przede wszystkim postaw na ruch. Jest bardzo wiele możliwości – czy to będzie pływanie, czy też jazda na rowerze najistotniejsza jest regularność ćwiczeń. Jeżeli nie masz wystarczająco dużo zapału, aby ćwiczyć samemu, rozejrzyj się za klubem fitness i zapisz na aerobik. Jest to system ćwiczeń, który cieszy się wielkim zainteresowaniem w szczególności u pań. Nic w tym dziwnego, ponieważ aerobik jest jedną z najprzyjemniejszych form wysiłku fizycznego. Dla wielu kobiet grupowe treningi aerobowe po krótkim czasie uczęszczania przemieniają się niemalże w spotkania towarzyskie, łączące przyjemne z pożytecznym. Jest tyle odmian aerobiku, że każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, jednak najbardziej sprzyjające utracie wagi są zajęcia typu „Fat burning” czyli „spalanie tłuszczu”. To charakterystyczny trening polegający na wykonywaniu prostych, niezbyt męczących ćwiczeń, które łączą się w nieskomplikowany układ choreograficzny. Każdy, kto choć trochę lubi tańczyć będzie zachwycony tymi zawierającymi elementy taneczne zajęciami. Sekretem treningu jest utrzymywanie tętna na poziomie 120-130 uderzeń na minutę, dlatego właśnie zajęcia typu ”Fat Burning” nie zawierają mocno energicznych ruchów, podskoków i nie są wykańczające. Bardzo ważnym elementem warunkującym sukces tych ćwiczeń jest wykonywanie ich w ciągu przez minimum godzinę. To naprawdę przyjemne zajęcia, których taneczny charakter sprawia, że czas płynie błyskawiczne i godzina ćwiczeń mija niemalże niepostrzeżenie.
Oprócz ćwiczeń i oczywistego zmniejszenia wartości energetycznej posiłków warto znaleźć odpowiedni suplement diety, który pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Do takich suplementów należy Cidrex Plus Vitana będący nowoczesnym i złożonym z wielu składników preparatem odchudzającym. Cidrex Plus zawiera aż siedem komponentów, które poprzez regulację metabolizmu tłuszczy i cukrów w organizmie pomagają w uzyskaniu szczupłej sylwetki. Preparat pomaga także oczyścić organizm z toksyn i znormalizować poziom cholesterolu we krwi. Cidrex Plus jest kompozycją bioaktywnych, sprawdzonych w dietetyce składników, do których należą: ocet jabłkowy wpływający między innymi na zmniejszenie apetytu, zawierający witaminy, minerały i kwas jabłkowy oraz witaminy B6, morszczyn pęcherzykowaty będący źródłem organicznych związków jodu, olej z kiełków pszenicy zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, tiaminę i cynk, ekstrakt z zielonej herbaty będący bogatym źródłem naturalnych polifenoli - katechiny, flawonoli, fenolokwasów oraz metyloksantyn czyli kofeiny, teofiliny i teobrominy.
Pamiętaj, że na sukces w odchudzaniu składają się cztery czynniki: ruch, dieta, odpowiednie suplementy i czas. Nie daj się nabrać na krótkotrwałe, nadmiernie intensywne odchudzanie, które nie przyniesie stałych efektów, a zamiast tego doprowadzi do niechcianego efektu jo-jo.

Chcesz wiedzieć więcej o suplementach diety Vitana? A może masz ochotę na suplementowe zakupy? www. vitana.com.pl to właściwy adres!!!


Małgorzata Górska PR SOLUTION & NOA MARKETING Vitana dla zdrowia, urody i pięknej sylwetki Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe soki

Zdrowe soki


Autor: Edyta Żuk - Kempa


Nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak świeży sok. Ale gaszenie pragnienia to tylko jedna z wielu zalet jaki posiadają soki. Szklanka soku o poranku to najlepszy zastrzyk energii, witamin i minerałów oraz innych substancji aktywnych biologicznie jaki możesz sprawić swemu organizmowi. Soki pomogą ci wymieść z organizmu toksyny, pobudzą do pracy wątrobę i ...


Nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak świeży sok. Ale gaszenie pragnienia to tylko jedna z wielu zalet jaki posiadają soki. Szklanka soku o poranku to najlepszy zastrzyk energii, witamin i minerałów oraz innych substancji aktywnych biologicznie jaki możesz sprawić swemu organizmowi. Soki pomogą ci wymieść z organizmu toksyny, pobudzą do pracy wątrobę i nerki, przyspieszą przemianę materii, zbiją cholesterol, poprawią wygląd cery, poprawią samopoczucie, pomogą się zregenerować. Ale jest jeden warunek – muszą to być soki świeżo wyciśnięte i wypite maksymalnie 20 min po wyciśnięciu, zrobione najlepiej z warzyw i owoców z upraw ekologicznych.

Nie dajcie się zwieść wszelkim soczkom sprzedawanym w sklepach. 99% soków będących w sprzedaży to soki wyprodukowane z przecieru owocowego lub warzywnego oraz pasteryzowane czyli pozbawione witamin i enzymów które ulegają zniszczeniu w temp. 47 stopni. Zawierają też często ogromne ilości cukru. Soki też łatwo pomylić z napojami lub nektarami które zawierają jedynie niewielki procent soku.

Dlaczego świeże soki są takie zdrowe?

To, że są pełne naturalnych witamin i minerałów wiemy chyba wszyscy, ale nie wszyscy zapewne zdają sobie sprawę z roli jaką pełnią zawarte w sokach enzymy. Pomagają one w trawieniu zjedzonego przez nas pokarmu, dzięki czemu organy wydzielające enzymy trawienne takie jak np. trzustka mogą sobie „odpocząć” a organizm oszczędza energię potrzebną do ich wyprodukowania.

Soki zawierają poza tym wiele substancji biologicznie czynnych posiadających właściwości lecznicze. Np. w soku ananasa występuje bromelaina która stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych np. artretyzmu. Wspomaga też trawienie. Kwasy owocowe zawarte w jabłkach truskawkach czy winogronach neutralizują toksyczne substancje występujące w wysoko przetworzonej żywności. Likopen należący do karotenoidów, obecny min. w pomidorach, marchwi i arbuzie, to bardzo silny przeciwutleniacz. Chroni przed nowotworami nasz układ pokarmowy. Znajdujący się w jabłkach bioflawonoid kwercetyna pomaga organizmowi zwalczyć alergie.

Szczególne właściwości posiadają „soki zielone” czyli zrobione z warzyw liściastych takich jak kapusta, sałata, szpinak, jarmuż, botwina. Posiadają one dużą ilości chlorofilu – barwnika uczestniczącego w fotosyntezie, który odznacza się dużą zawartością magnezu. Jeśli cierpisz na brak tego pierwiastka, zamiast łykać syntetyczne tabletki, wypij raz dziennie sok z zielonych warzyw. Warzywa kapustowate zawierają ponad to największe ilości substancji przeciw rakowych ze wszystkich warzyw. Dla osób nie przyzwyczajonych do soków warzywnych „zielony sok” może się jednak wydać nie smaczny. Dlatego na początek swojej „przygody z sokami” można rozcieńczać go z wodą lub dodawać np. soku z marchwi lub jabłka.

Kolejną zaletą świeżych soków jest ich łatwa przyswajalność przez organizm. Wynika to z tego, że nie zawierają one praktycznie błonnika i w ponad 90% składają się z wody tzw. strukturalizowanej występującej tylko w roślinach i roztopionym lodzie, która jest szybko wchłaniana przez nasz organizm.

Jak przygotowywać soki?
Soki można przygotować w sokowirówce, wyciskarce lub prasie. Lepszymi urządzeniami są wyciskarki i prasy. Niestety profesjonalne wyciskarki i prasy są zazwyczaj bardzo drogie. Na początek możemy zadowolić się zwykłą sokowirówką.
Niektóre soki, szczególnie miękkich owoców można zrobić w blenderze. Powstaje nam wówczas coś w rodzaju koktajlu. Kiedy rano mam mało czasu na przygotowanie soku, wrzucam do blendera obranego ze skórki i błonek grapefruita i mam pyszny, zdrowy i oczyszczający mój organizm sok.

Idealny sok zrobiony jest z warzyw lub owoców ekologicznych. Pachną i smakują lepiej, zawierają tez więcej witamin i nie musimy obierać ich ze skórki pod która tych składników jest najwięcej.
Jeśli nie mamy akurat pod ręką warzyw ekologicznych, musimy je dokładnie umyć i obrać ze skórki.

Soków owocowych nie należy mieszać z warzywnymi. Wyjątek stanowi jabłko i marchewka które tworzą rzec by można parę idealna.

Soki warzywne są generalnie zdrowsze niż owocowe, ale do ich smaku trzeba się przyzwyczaić. Niektóre mogą się nam wydawać mdłe, niektóre lekko gorzkawe (np. sok z kapusty może lekko szczypać nas w język z powodu obecności związków siarki).



Eko Quchnia- jak prowadzić kuchnię ekologiczną,gotować zdrowe potrawy,unikać chemii w żywności. Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.