Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 2 stycznia 2019

Do czego wykorzystywany jest krzew Manuka?

Do czego wykorzystywany jest krzew Manuka?


Autor: Marta Malarska2


Drzewo Manuka występujące wyłącznie w Nowej Zelandii i Australii od wieków było szeroko wykorzystywane przez rdzennych osadników. To właśnie Maorysi i Aborygeni odkryli lecznicze właściwości różnych części tej egzotycznej dla nas rośliny.


Drzewo Manuka występujące wyłącznie w Nowej Zelandii i Australii od wieków było szeroko wykorzystywane przez rdzennych osadników. To właśnie Maorysi i Aborygeni odkryli lecznicze właściwości różnych części tej egzotycznej dla nas rośliny. Obecnie z tej niezwykłej rośliny o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych otrzymuje się dwa główne produkty olejek i miód.

Z liści drzewa Manuka otrzymywany jest w procesie destylacji silny antyseptyk - olejek Manuka. Natomiast z białych, pachnących i pełnych nektaru kwiatów pszczoły produkują ciemny gęsty miód.

Nowozelandzki Miód z krzewu Manuka ma wszechstronne zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Używany jest jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na szerokie spektrum chorób żołądka i dolegliwości jelitowych oraz skuteczny środek antybakteryjny na rany i oparzenia. Jest pomocny przy leczeniu oparzeń, stanów zapalnych skóry, trądziku, niektórych infekcji grzybiczych oraz działają wspomagająco na bóle stawów, mięśni i artretyzmie. Używa się go do kuracji na osad kamień nazębny i zapalenie dziąseł. Pomaga w złagodzeniu bólów gardła. Jest niezwykle skuteczny w walce z gronkowcem złocistym, nowotworami, wyraźnie wzmacnia ogólny stan zdrowia oraz samopoczucia pacjenta.

Statystyki wskazują, że około 20% populacji doświadcza chorobowych zmian skóry, odkrycie przez naukowców leczniczych właściwości miodu z krzewu Manuka ma więc duże znaczenie dla pacjentów z problemami dermatologicznymi. Miód nawilża skórę, łagodzi i zalecza miejsca pęknięte i zniszczone. Istnieją naukowe dowody na to, że miód z krzewu Manuka jest skuteczny w zwalczaniu świądu i bakterii wywołujących chorobowe zmiany skóry (egzemę).

Podobne właściwości antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne posiada olejek Manuka. Olejek ten ma zastosowanie między innymi przy: grzybicy skóry i paznokci, opryszczce, wrzodach, skaleczeniach, poparzeniach, oparzeniach, bólach reumatycznych, zapobieganiu infekcjom i ukąszeniom owadów. sforsowanych mięśniach, bólach kości, mięśni i stawów, napięciach nerwowych, zaburzeniach funkcji systemu nerwowego.

Miód i olejek Manuka stosowany jest często jako główny składnik produktów do pielęgnacji skóry problematycznej. Kosmetyki bazujące na miodzie z manuki, posiadają wszystkie naturalne właściwości, które cechują miód z manuki i idealnie nadają się do pielęgnacji skóry ponieważ jest on źródłem witamin, składników odżywczych i minerałów. Miód jest najsilniejszym naturalnym antybiotykiem, a ponadto doskonale odżywia, leczy i odmładza skórę.

Miód wygładza strukturę skóry, ponieważ posiada naturalne właściwości nawilżające. Zawarte w miodzie antyoksydanty redukują powstawanie wolnych rodników, które wpływają na proces starzenia.


Marta Malarska
http://www.miodymanuka.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Miód Manuka i jego powstawanie

Miód Manuka i jego powstawanie


Autor: Marta Malarska2


Nowozelandzki Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką. Miody MGOTM z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii.


Nowozelandzki Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką. Miody MGOTM z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii.

Wiarygodność ekologiczną Nowej Zelandii potwierdza fakt, iż jest to z pewnością jeden z najczystszych i najbliższych naturze krajów świata..

Nowozelandzki Miód z krzewu Manuka produkowany jest z Leptospermum scoparium - rośliny unikatowej dla Nowej Zelandii. Jej białe kwiaty pojawiają się wiosną. Mają silny aromat i pełne są nektaru, z którego pszczoły produkują ciemny gęsty miód.

Krzew Manuka co roku na cztery tygodnie pokrywa się białymi kwiatami. W trakcie pory letniej zbocza gór i doliny otulone kwitnącym krzewem Manuka wyglądają jak pola przykryte śniegiem. Podczas tych czterech tygodni pszczoły są niezwykle zajęte zbieraniem miodu z kwiatów tego wyjątkowego krzewu. Dziko rosnąca roślina Manuka w sposób naturalny regeneruje się w odległych od cywilizacji zakątkach Nowej Zelandii, by co roku dać równie obfite i pełnowartościowe zbiory.

Aktywny methylglyoxal, odpowiedzialny za procesy antybakteryjne, nie znajduje się w każdym nektarze z krzewu Manuka. Niektóre krzewy nie produkują miodu z dużą ilością methylglyoxalu każdego roku, dlatego jego ilość może się wahać w różnych partiach lub różnych latach. Każda partia miodu z Manuka jest szczegółowo badana w laboratorium, aby upewnić się, ile zawiera methylglyoxalu.
Nowozelandzkie Miody Manuka są starannie selekcjonowane i przechowywane w specjalnych ochronnych opakowaniach. Aby zachować najwyższej jakości właściwości aktywnego miodu zdrowotnego z krzewu Manuka, poddaje się je procesowi liofilizacji.

Swoją doskonałą konsystencję miody zawdzięczają naturalnemu procesowi ziarninowania. Miody są w 100% naturalne, pozbawione jakichkolwiek domieszek i dodatków.

Miód Nowozelandzki Manuka jest naturalnym miodem pochodzącym z kwiatów Manuka co potwierdzają badania wykonane w Polsce (wysoka zawartość pyłków Manuka, brak domieszek miodów europejskich).


Marta Malarska
http://www.miodymanuka.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co to jest manuka?

Co to jest manuka?


Autor: Marta Malarska2


Manuka (łac. Leptospermum scoparium) lub Drzewo herbaciane to krzew osiągający czasem rozmiary niewielkiego drzewa, typowy dla Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Występuje na terenie całej Nowej Zelandii, jednakże najliczniej na suchym wschodnim wybrzeżu Północnej i Południowej Wyspy.


Manuka (łac. Leptospermum scoparium) lub Drzewo herbaciane to krzew osiągający czasem rozmiary niewielkiego drzewa, typowy dla Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Występuje na terenie całej Nowej Zelandii, jednakże najliczniej na suchym wschodnim wybrzeżu Północnej i Południowej Wyspy. W Australii roślinę tę można znaleźć w Tasmanii, regionie Wiktorii i Nowej Południowej Walii. Nazwa Manuka, pochodząca z języka Maori (mānuka), jest używana w Nowej Zelandii. Nazwa ‘drzewo herbaciane’ jest powszechna w Australii i tylko nieznacznie w Nowej Zelandii. Określenie to powstało dzięki Kapitanowi Cookowi, który parzył ‘herbatę’ z liści tego drzewa.

Manuka jest łatwo rozmnażającym się krzewem, który jest wytrzymały na bardzo trudne warunki glebowe. Krzew ten osiąga najczęściej wysokość od 2 do 5 metrów, ale może też osiągać rozmiary niewielkiego drzewa (do 15 m). Jest to roślina wiecznie zielona, o gęstym ugałęzieniu i małych, szpiczaście zakończonych liściach (o dł. 7-20 mm i 2-6 mm szerokości). Kwiaty są białe, gdzieniegdzie zaróżowione, o średnicy od 8 do 15 mm (rzadko do 25 mm), z pięcioma płatkami. Ich kształt przypomina gwiazdę.
Ten gatunek jest bardzo często mylony z inną, podobną odmianą – Kanuką. Najłatwiej je odróżnić po listowiu. Liście Manuki są szorstkie, natomiast Kanuki są gładkie. Drewno Manuki jest wytrzymałe i twarde; często wykorzystuje je się do robienia trzonków narzędzi. Dym z palonego drewna Manuka nadaje cudowny smak wędzonemu mięsu i rybom.

Zastosowanie medyczne i zdrowotne
Produkty na bazie Manuki mają wysokie właściwości antybakteryjne i są powszechnie dostępne w Nowej Zelandii. Te same właściwości były wykorzystywane przez plemię Maori w leczeniu naturalnym.
Miód Manuka, produkowany przez pszczoły, które zbierają nektar z kwiatów, ma charakterystyczny smak, jest ciemniejszy i bardziej intensywny niż miód koniczynowy, a ponadto posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Miód Manuka o najwyższych właściwościach leczniczych produkowany jest w specjalnych pasiekach, umiejscowionych w nie uprawianych rejonach Nowej Zelandii obficie porośniętych przez krzewy Manuka.

Uniwersytet w Waikato w Hamilton, w Nowej Zelandii, stworzył Instytut Badań nad Miodem, który zajmuje się pomiarem zawartości substancji aktywnych miodu i jego właściwościami antybakteryjnymi. Stowarzyszenie Aktywnego Miodu Manuka (AMHA) promuje i zabiega o ujednolicenie produkcji Miodów Manuka dla potrzeb medycznych. Stowarzyszenie to stworzyło Wyjątkowy Współczynnik Manuka (UMF), który określa siłę antybakteryjnych właściwości miodu. W styczniu 2008 roku, profesor Thomas Henle z Uniwersytetu w Dreźnie (Niemcy) odkrył Methyloglyoxal będący substancją czynną w Miodzie Manuka. Składnik ten oznaczany jest jako MGO na Miodach Manuka, np. MGO 100 oznacza stężenie 100 mg Methyloglyoxalu na kilogram miodu.

Miód oraz olejek Manuka są doskonałymi, naturalnymi substancjami używanymi w leczeniu problemów i podrażnień skórnych, takich jak: grzybice stóp i paznokci, łupież, czy różnego typu egzemy. Pomimo faktu, że drzewo Manuka zostało docenione i naukowo rozpoznane dopiero w ostatniej dekadzie, lud Maori (rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii) od dawna wykorzystywał siłę i właściwości lecznicze tej rośliny.

Wyciągi z liści Manuka były stosowane w problemach układu moczowego i zmniejszały gorączkę. Naparu z liści używano do inhalacji w wypadku przeziębień, zapalenia zatok, kataru siennego, zapalenia oskrzeli czy astmy. Ciepły wywar z liści i kory Manuka stosowano w okładach na obolałe plecy, czy zmienione reumatycznie stawy. Liście i młode gałązki Manuka używane były w łaźniach parowych. Papkę otrzymaną z liści stosowano jako okład na zmieniono chorobowo fragmenty skóry, a także bezpośrednio na rany i skaleczenia, aby przyspieszyć leczenie i zredukować ryzyko zakażenia. Młode pędy żuto i połykano w wypadku ostrych biegunek. Kora, sok oraz gniazda nasienne Manuki także były wykorzystywane w leczeniu różnych dolegliwości.
Wynika z tego, że Manuka od zawsze była ważną rośliną leczniczą, zarówno dla plemienia Maori, jak i dla wczesnych przybyszy z Europy, którzy w pierwszych latach osadnictwa polegali na wiedzy rdzennych mieszkańców w kwestii wykorzystywania roślin w leczeniu ich własnych dolegliwości.

Ogólnoświatowe zapotrzebowanie na produkty na bazie miodu z kwiatów Manuka zachęciło wielu pszczelarzy do uprawy tego krzewu. Obecnie produkty na bazie miodu Manuka obejmują nie tylko smakowite i lecznicze miody, ale także całą gamę kosmetyków pielęgnacyjnych, stworzonych z myślą o pięknej, młodej, zadbanej i zdrowej skórze.


Marta Malarska
http://www.miodymanuka.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Właściwości lecznicze miodu Manuka

Właściwości lecznicze miodu Manuka


Autor: Marta Malarska2


Nowozelandzki Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką. Miody MGOTM z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii.


Nowozelandzki Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką. Miody MGOTM z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii.
Wiarygodność ekologiczną Nowej Zelandii potwierdza fakt, iż jest to z pewnością jeden z najczystszych i najbliższych naturze krajów świata.

Nowozelandzki Miód z krzewu Manuka produkowany jest z Leptospermum scoparium - rośliny unikatowej dla Nowej Zelandii. Jej białe kwiaty pojawiają się wiosną. Mają silny aromat i pełne są nektaru, z którego pszczoły produkują ciemny gęsty miód.
Krzew Manuka co roku na cztery tygodnie pokrywa się białymi kwiatami. W trakcie pory letniej zbocza gór i doliny otulone kwitnącym krzewem Manuka wyglądają jak pola przykryte śniegiem. Podczas tych czterech tygodni pszczoły są niezwykle zajęte zbieraniem miodu z kwiatów tego wyjątkowego krzewu. Dziko rosnąca roślina Manuka w sposób naturalny regeneruje się w odległych od cywilizacji zakątkach Nowej Zelandii, by co roku dać równie obfite i pełnowartościowe zbiory.

Nowozelandzki Miód Manuka używany jest jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na szerokie spektrum chorób żołądka i dolegliwości jelitowych oraz skuteczny środek antybakteryjny na rany i oparzenia. Używa się go do kuracji na osad / kamień nazębny i zapalenie dziąseł. Pomaga w złagodzeniu bólów gardła, a także wyraźnie wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczucia pacjenta. Nowozelandzkie Miody Manuka w znaczący sposób pomogły w leczeniu takich schorzeń jak: nowotwory, wrzody układu pokarmowego, gronkowiec, przeziębienia, infekcje gardła, ciężko gojące się rany, zakażenia bakteryjne i wiele innych.

Profesor Thomas Henle i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie odkryli aktywny składnik miodu z krzewu Manuka – methylglyoxal. Jest on odpowiedzialny za procesy antybakteryjne występujące tylko w niektórych miodach z Manuka. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak natężenie jego występowania na ogół waha się pomiędzy 0 a 10mg/kg. Natomiast methylglyoxal odkryty w miodach z Manuka występuje w natężeniu od 100mg/kg do 1000mg/kg!

MGOTM Manuka Honey jest jedynym naturalnym produktem zdrowej żywności na świecie, posiadającym sprawdzone działanie antybakteryjne. Składnik powodujący takie działanie pozostawał zagadką aż do momentu przeprowadzenia badań prof. Thomasa Henle’a z Politechniki Drezdeńskiej w Niemczech. Badania te wykazały obecność dietetycznego metyloglyoxalu jako aktywnego składnika odpowiedzialnego za antybakteryjne działanie MGOTM Manuka Honey (Molecular Nutrition and Food Research, styczeń 2008).

Im większe natężenie methylglyoxalu, tym silniejsze działanie antybakteryjne. Powyżej
natężenia 400mg/kg miód powoduje wyginięcie szkodliwych bakterii.
Najlepszy wynik występowania methylglyoxalu w innych pokarmach wykazały:
jogurt - poniżej 2 mg/kg
ser 4-11 mg/kg
wino - poniżej 2 mg/kg
kawa 23-47 mg/kg
pozostałe miody 0-10 mg/kg

Badania dowiodły, że Miody Manuka są wyjątkowym produktem żywieniowym i mogą być zaliczane do tzw. medical food czyli pokarmów powodujących znaczną poprawę zdrowia.

Jednocześnie nowozelandzkie Miody Manuka zachwycają wspaniałym smakiem!
Methylglyoxal jest naturalnym produktem, który powstaje w czasie procesu dostawania się glukozy do żywych komórek - tak w organizmie człowieka, zwierzęcia, jak i rośliny. W czasie tego procesu methylglyoxal jest produkowany, a następnie wykorzystywany do budowy zdrowych żywych komórek.
Krzewy Manuka mają dużą zdolność uwalniania methylglyoxalu w miodzie, który jest już szeroko wykorzystywany przy wielu różnorodnych schorzeniach.


Marta Malarska
http://www.miodymanuka.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Oczyść swój organizm z toksyn!

Oczyść swój organizm z toksyn!


Autor: Małgorzata Górska


Pomyśl sobie jakbyś się czuła, gdybyś nie miała możliwości korzystania z prysznica czy wanny? Jakbyś chociaż przez klika dni nie mogła się wykąpać czy po prostu umyć? Tym, czym kosmetyki są dla Twojego ciała, tym Saluran dla Twojego organizmu.


Gdyby faktycznie zrezygnować na kilka dni z wody, cała masa zanieczyszczeń pochodzących z zewnątrz oraz tych, które sama produkujesz, osiadłyby na skórze czy włosach, tworząc przez te klika dni brudną, lepką i nieprzyjemną warstwę. Okropne, prawda? Z pewnością takie zaniedbanie jest bardzo nieestetyczne i niehigieniczne, co więcej może prowadzić do różnych chorób - nie tylko skórnych. Wiesz o tym dobrze i dlatego, aby być zdrową, czuć się czyściutko i świeżo, codziennie pielęgnujesz swoje ciało i włosy, dokładnie oczyszczając je ze wszelkich zabrudzeń. A czy wiesz, że tak jak oczyszczanie swojego ciała z zewnątrz, tak samo ważne jest jego oczyszczanie od wewnątrz? Przecież sytuacja w głębi organizmu wygląda podobnie, tylko po prostu - z przyczyn oczywistych - nie możemy zaobserwować gromadzącego się wewnątrz organizmu brudu! Są to toksyny, które przez wiele lat osadzają się w każdym z nas, a których kumulacja może prowadzić do groźnych chorób. Niestety uniknięcie tych trujących substancji jest raczej niemożliwe, ponieważ znajdują się one dosłownie wszędzie - w powietrzu, w wodzie i w pożywieniu. Pierwszymi objawami nagromadzenia toksyn w organizmie są ogólne przemęczenie, obniżenie sprawności fizycznej i psychicznej, zły nastrój, problemy z koncentracją, bóle głowy, choroby skóry, obniżenie odporności oraz alergie. Bez względu na to, czy zaobserwowałaś już takie symptomy u siebie czy jeszcze nie, sprawdź, jak możesz skutecznie oczyścić się z toksyn - brak objawów wcale nie jest równoznaczny z ich brakiem w organizmie.
Oczyszczanie organizmu nie jest ani uciążliwe ani szczególnie skomplikowane, warto więc zapoznać się z różnorodnymi metodami i zastosować kurację, która na pewno wpłynie na poprawę zdrowia, kondycji i samopoczucia. Może to być dieta oczyszczająca albo głodówka lecznicza, którą przeprowadza się przez dwa lub trzy dni i podczas jej trwania pije się tylko wodę, zioła i zielona herbatę. Trzeba pamiętać, że głodówkę leczniczą należy ściśle kontrolować i można ją stosować tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Przyjemną metoda oczyszczania jest seans w saunie, podczas którego toksyny usuwane są z organizmu wraz z potem. Skuteczną metodą detoksykacji są zioła o działaniu saluretycznym, czyli takim, które powoduje usuwanie przez nerki jonów sodu i potasu, a wraz z nimi wody. Wśród ziół charakteryzujących się takim działaniem wymienia się korzeń mniszka, ziele skrzypu i korzeń pokrzywy. Pomocne mogą być także cykoria, łopian, ziele koniczyny, oraz kora brzozy. Zioła można łączyć ze sobą lub stosować oddzielnie- według uznania. Ci, którzy wolą wygodniejsze rozwiązania, mogą skorzystać z gotowych preparatów, które są łatwe i niekłopotliwe w użyciu. Saluran marki Vitana jest łatwy i wygodny w stosowaniu, ponieważ ma formę tabletek. Dzięki temu, w odróżnieniu od ziołowych naparów, można go stosować dosłownie wszędzie, unikając kłopotliwego zaparzania ziół. W skład preparatu wchodzą ekstrakty oczyszczających ziół wykazujących działanie saluretyczne i powodujące wydalanie nadmiaru wody z organizmu. To dopiero początek, ponieważ wraz z nią usuwane są zbędne postmetaboliczne substancje i niebezpieczne toksyny. Nadchodzi idealny czas na zastosowanie kuracji oczyszczającej, którą zazwyczaj zaleca się przeprowadzać na przełomie pór roku - wówczas ciało w naturalny sposób przygotowuje się do nowych warunków atmosferycznych i związanych z nimi potrzeb. Jeżeli nigdy jeszcze nie oczyszczałaś organizmu - spróbuj; warto to zrobić dla zdrowia, dla poprawy witalności i koncentracji, dla lepszego trawienia, dla poprawy wyglądu i cery, dla lepszego samopoczucia i - przed wszystkim - dla siebie.


Chcesz wiedzieć więcej o suplementach diety Vitana? A może masz ochotę na suplementowe zakupy? www.vitana.com.pl to właściwy adres.


Małgorzata Górska PR SOLUTION & NOA MARKETING Vitana dla zdrowia, urody i pięknej sylwetki Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.