Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 11 lutego 2019

Mniej sodu – więcej zdrowia

Mniej sodu – więcej zdrowia


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w każdej, najmniejszej nawet komórce, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów, a przede wszystkim reguluje ilość wody, jaką organizm zatrzymuje lub wydala przez nerki.


Sód pełni w organizmie człowieka bardzo ważną rolę, jednak to tylko jeden z wielu elementów, które składają się na odpowiednią regulację gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej. Sód znajduje się w większości produktów, które spożywamy na co dzień: odnajdziemy go w wędzonych rybach, drobiu, żółtym serze, wołowinie, oliwkach i wszędzie tam, gdzie poczujemy sól - czyli chlorek sodu, główne źródło tego pierwiastka w codziennej diecie. Nadmiar sodu u zdrowego człowieka, podobnie jak wody, wydalany jest z organizmu z potem i moczem, jednak zbyt duża podaż sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego. W tym przypadku doskonale sprawdza się powiedzenie, że co za dużo, to niezdrowo. Sód zatrzymany w organizmie działa jak gąbka, wiążąc płyny, wypłukując magnes czy potas i zwiększając pragnienie. Stopniowo dochodzi do zwiększania wagi, powstawania obrzęków i wspomnianego nadciśnienia tętniczego. A stąd już niestety niedaleko to poważnych powikłań zdrowotnych - udaru mózgu, wylewu czy rozwoju niewydolności krążenia. Sód sprzyja także rozwojowi miażdżycy, osteoporozy, chorób nerek i przewodu pokarmowego.

Nadmiar soli, zła dieta, brak ruchu, alkohol i papierosy - to główni winowajcy powodujący nadciśnienie. Na szczęście każdy z tych negatywnych czynników można - przy odrobinie dobrej woli i samozaparcia, wyeliminować. Zmiana stylu życia istotnie obniża wartości podwyższonego ciśnienia i prawdopodobnie może zapobiegać rozwojowi choroby u osób, które mają do niej genetycznie uwarunkowane skłonności.

W ostatnich latach wyraźnie wzrosła świadomość społeczna dotycząca zdrowego odżywiania i profilaktyki prozdrowotnej. Przyczyną tego stanu jest stały wzrost akcji propagujących zdrowy tryb życia i dobre nawyki żywieniowe. Jedną z nich jest projekt Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi w Zabrzu „Siła serca", mający zachęcić Polaków do porzucenia szkodliwych nawyków żywieniowych. Specjalnym patronatem Fundacji objęta została Sól „Zdrowy Wybór", wpisująca się również w akcję "Chronię swój mózg i serce - mniej solę" mająca na celu obniżenie spożycia sodu w diecie wszystkich Polaków. A jest o co walczyć - przeciętny Polak zjada beczkę soli rocznie, i nie jest to beczka przysłowiowa. To zdecydowanie za wiele, ale solimy przecież wszystko i wszędzie - od przekąsek po główne dania, w domu i w restauracji. Lubimy dania o wyrazistych smakach, doprawione z sarmacką fantazją. Rezygnacja z codziennych przyzwyczajeń i całkowita eliminacja soli z jadłospisu to dla wielu smakoszy abstrakcja. Dla nich przeznaczona może być wspomniana Sól „Zdrowy Wybór" - produkt o prawidłowych dla zdrowia proporcjach: zmniejszonej zawartości sodu i zwiększonej zawartości potasu, magnezu i jodu. Dodatkowo, troszcząc się o własne zdrowie, możemy pomóc innym, ponieważ kupując sól „Zdrowy Wybór", każdy z nas wspiera budowę systemu wspomagania serca dla dzieci realizowaną przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii


Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Woda zjonizowana - źródło zdrowia i długowieczności

Woda zjonizowana - źródło zdrowia i długowieczności


Autor: Katarzyna Szymańska2


Każdy świadomy, dbający o profilaktykę człowiek wie jak potrzebna jest mu odpowiedniej jakości woda. Wszak to źródło życia dla każdej najmniejszej komórki naszego ciała. Mamy już coraz większą wiedzę o tym dlaczego trzeba ją pić, dlaczego ważna jest odpowiednia ilość a kluczem do zdrowia i długowieczności jest jakość.


Warto wiedzieć, że cudowne źródła nie są już obecne jedynie w bajkach, ale dzięki nowoczesnej technologii można mieć je we własnym domu i nie trzeba na to wydawać fortuny. Ale zacznijmy od początku.

Co w kranie piszczy...

Każdy ma dziś wodę w kranie, ale popularna „kranówka" biegnie kilometrami rur z żelaza, PCV w starszych instalacjach ołowiu czy nawet azbestu po drodze zbierając wiele toksycznych osadów. Zawiera też zazwyczaj chlor, który eliminuje bakterie ale znacznie pogarsza smak wody. Produktem ubocznym chlorowania bywa toksyczny chloroform, powstający w reakcji chloru ze związkami organicznymi występującymi w źle oczyszczonej wodzie. Długotrwałe spożywanie chloru może się wiązać z ryzykiem raka pęcherza, prostaty i jelita grubego. A tak prosto mówiąc, czy dobrze jest pić coś czego w stężonej dawce używa się do wybielania tkanin i dezynfekcji sanitariatów ?
Woda z kranu zawiera też dodatkowo sole wapnia i magnezu. Osadzają się one jako popularny „kamień" w żelazkach, czajnikach i... naszych nerkach. Jeśli takich minerałów jest w wodzie dużo to może dojść do kamicy nerkowej, na którą narażone są osoby z predyspozycjami do kamieni układu moczowego a nawet niemowlęta i dzieci.
Czy więc można cos zrobić aby wyeliminować te zagrożenia ? Oczywiście, że tak. Można kupować wodę w butelkach i baniakach lub zakupić filtr do wody. Nowoczesna technika oferuje nam jednak bardziej nowoczesne rozwiązanie, które znacznie przewyższa dotychczas stosowane metody - jonizatory do wytwarzania wody alkalicznej (zwanej żywą), kwasowej (zwanej martwą) i wody z jonami srebra.


Woda alkaliczna - wspaniałe odkrycie !


Woda alkaliczna wytwarzana w jonizatorach jest bardzo cenna dla zdrowia. Jest naturalnym antyoksydantem. Wolne rodniki powstają w organizmie na skutek złej diety, czynników środowiskowych i stresu. Podobnie jak bakterie czy wirusy niszczą one komórki. Uszkodzone DNA może na przykład powodować niekontrolowane podziały komórki i w ten sposób powodować nowotwory. Woda zjonizowana istotnie odnawia nas na poziomie komórkowym. Może to brzmi niewiarygodnie, ale to prawdziwa „fontanna młodości" od dawna poszukiwana przez naukowców.
Woda ta ma pH przeważnie około 7,6-7,8 dzięki czemu bilansuje także pH organizmu, które jest często nadmiernie kwaśne. Nasza dieta jest zazwyczaj zbyt kwaśna. Przetworzona żywność zawiera mnóstwo kwasów, które odkładają się w naszych organizmach przez lata i tworzą idealne środowisko dla powstawania chorób przewlekłych, nowotworów. Kumulacja substancji kwasowych w organach według wielu badaczy jest akceleratorem starzenia się organizmu. Kwaśne środowisko tworzy idealne warunki do poważnych chorób. Na przykład kumulacja kwasów w kościach sprzyja rozwojowi osteoporozy. Nie mamy takiej świadomości na co dzień, ale kilkadziesiąt lat temu osteoporoza nie występowała tak powszechnie i u tak młodych osób. Dotyka często kobiet około 40 roku życia podczas gdy kilkadziesiąt lat temu chorowały na nią osoby w podeszłym wieku. Woda alkaliczna neutralizuje kwasy stanowiąc pierwszą i najważniejszą linię obrony przed poważnymi chorobami.
Woda zjonizowana chroni też organizm przed niedoborem tlenu i energii. To siła życiowa, którą możemy dostarczyć do organizmu - najważniejszy składnik diety. Szklanka zjonizowanej wody wypita każdego ranka w naturalny sposób budzi ciało do życia.

Ciało dorosłego człowieka zawiera około 65% wody dlatego tak ważna jest ilość i jakość wody, którą pijemy. Woda zjonizowana jest ponad sześciokrotnie lepszym nawilżaczem niż woda tradycyjna. To jedna z istotnych różnic pomiędzy tymi rodzajami wody. Woda zjonizowana ma inną strukturę niż zwykła woda. Jej cząsteczki (klastry) są znacznie mniejsze co ułatwia ich przyswajalność przez tkanki i jednocześnie ułatwia wypłukiwanie toksyn z komórek. Odwodnienie i jest jedną z ważnych przyczyn chorób przewlekłych. Coraz więcej miejsca w naukowych publikacjach poświęca się problemowi właściwego bilansu wodnego dla zachowania zdrowia. Jeśli pije się za mało warto zadbać o to, aby ta woda była jak najlepsza.


Woda kwaśna

Ma ona zastosowanie głownie do użytku zewnętrznego i w gospodarstwie domowym. Jest doskonałym środkiem do dezynfekcji. W jej kwaśnym środowisku (ph 5,8-6,9) giną groźne bakterie, wirusy i grzyby. Woda kwaśna jest doskonała dla skóry. Poprawia elastyczność i wygładza zmarszczki w sposób całkowicie naturalny. Pomaga leczyć stany zapalne i trądzik. Sprawia, że włosy są miękkie, jedwabiste i mają piękny połysk.
Woda o wyższej kwasowości sprzyja gojeniu zadrapań, grzybic, zmian łuszczycowych a nawet poważniejszych uszkodzeń skóry. Łagodzi swędzenie i ewentualne miejscowe odczyny alergiczne po ukąszeniu komarów czy użądleniu os lub innych insektów.
Woda zjonizowana może być z powodzeniem stosowana w leczeniu owrzodzeń wywołanych cukrzycą. To jest możliwość poprawy przy otwartych, trudno gojących się ranach przeważnie na stopach, które grożą amputacją jeśli nie są w porę odpowiednio leczone. Owrzodzenia tego typu są niezwykle groźne. Jednakże okłady z wody zjonizowanej mają kolosalny wpływ na proces leczenia.


Woda z jonami srebra


O leczniczych właściwościach srebra napisano od starożytności do czasów współczesnych wiele prac a także potwierdzono te własności licznymi badaniami. Srebro stosowane jest jako środek bakterio-, wiruso- i grzybobójczy w filtrach do wody, maściach na rany. Długą historię ma też srebro stosowane wewnętrznie. Prawdopodobnie to ono ochroniło bogatych mieszkańców Europy przed śmiercią w wyniku średniowiecznej epidemii dżumy. Korzystając ze srebrnych sztućców i zastawy stołowej dostarczali oni do organizmu drobinki srebra, które uchroniły ich przed śmiertelnym wirusem. O srebrze przypomniano sobie na jesieni 2009 roku gdy WHO ogłosiło światową pandemię świńskiej grypy. Z wielu aptek zniknęły dostępne tam preparaty srebra. Tymczasem wykorzystując jonizator wody ze srebrną elektrodą można wytworzyć w domu wodę z cennymi jonami w każdej chwili.

Kilka słów o ekonomii

Każdy człowiek świadomy wpływu wody na zdrowie stara się dostarczyć sobie i swojej rodzinie jak najlepszą wodę. W tym celu kupujemy filtry lub wodę butelkowaną. Dobry filtr kosztuje kilkaset złotych ale można też nabyć filtr nawet do 100 zł. Kupując filtr często nie liczymy, że do tego dochodzi koszt wymiany wkładów co często daje rocznie kwotę 300 zł.
Jeśli kupujesz codziennie wodę w butelce rocznie wydajesz około 800 zł. Nasz jonizator zastąpi Ci filtr do wody. Dodatkowo wytworzona w domu wodę możesz zabrać do pracy, na wycieczkę rowerową, na spacer i już nie musisz codziennie kupować wody w butelce.

W każdym gospodarstwie domowym kupuje się płyny do dezynfekcji blatów kuchennych, sanitariatów - to dodatkowe koszty. Do tego nawozy do kwiatów, środki do dezynfekcji posłań naszych zwierząt i wiele innych produktów. Woda kwaśna i srebrna wytwarzane w naszych jonizatorach mogą raz na zawsze wyeliminować konieczność tego typu zakupów. Każdy łatwo policzy jaka to oszczędność dla kieszeni. Przy okazji chronimy też środowisko oddając do niego mniej chemii a także oszczędzając na jednorazowych opakowaniach plastikowych. Niektóre osoby mówią, ze nie stać ich na profilaktykę. Prawda jest taka, że leczenie pochłania dużo więcej pieniędzy tak wiec paradoksalnie nie stać nas chorowanie.

Mieszkańcy wielu nowoczesnych krajów o wysokiej świadomości w zakresie profilaktyki stosują już powszechnie jonizatory wody od kilkunastu lat. Warto abyśmy i my korzystali z najnowszych wynalazków aby nasze życie było bardziej komfortowe, mniej narażone na choroby przewlekłe i pełne młodzieńczej energii do późnego wieku.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak ziołolecznictwo wkroczyło w XXI wiek

Jak ziołolecznictwo wkroczyło w XXI wiek


Autor: papaj


Wszystkie zioła stosowane w kuchni, oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych mają też właściwości lecznicze. Są też zioła, których jak dotąd nie udało się wykorzystać jako dodatek do potraw i dlatego nasi przodkowie nauczyli się inaczej korzystać z ich zdrowotnej mocy.


Przede wszystkim przygotowywano tak zwane wyciągi z ziół. Były to swego rodzaju ekstrakty przygotowywane domowymi metodami na przykład, przez długotrwałe moczenie ziół, lub parzenie ich i odstawianie na jakiś czas. Taki wyciąg roślinny był następnie spożywany, czasami w bardzo małych ilościach, zupełnie jak lekarstwo, na przykład połykano łyżeczkę przed snem. Bardzo przydatnym wynalazkiem był też ocet ziołowy. Zwykły ocet był podgrzewany do wysokiej temperatury, a następnie zalewano nim wcześniej przygotowane zioła. Potem służył on jako dodatek smakowy do potraw.

Niestety wszystkie te metody wymagają poświęcenia czasu potrzebnego na przygotowanie ziołowych mikstur. Ponieważ dzisiaj żyjemy bardzo szybko, a czas jest towarem bardzo deficytowym, nie możemy sobie pozwolić na przygotowywanie domowych mikstur ziołowych. Każdą chwilę wolnego czasu wolimy poświęcać na przyjemności i odpoczynek. Na szczęście wraz z zmieniającym się w ogromnym tempie światem, zmienia się i rozwija przemysł spożywczy, który zapewnia nam rozwiązania dostosowane do naszych potrzeb. Odpowiedzią na zmieniające się potrzeby w dziedzinie ziołolecznictwa są ziołowe cukierki. Dzięki doskonałemu połączeniu przyjemnego z pożytecznym jakie daje cukierek, możemy się cieszyć z uzdrawiającej mocy ziół, zamkniętej w pysznym słodkim przysmaku.

Cukierki ziołowe świetnie dopasowują się do potrzeb współczesnego zapracowanego człowieka. Są dostępne w każdym sklepie, możemy sięgnąć po nie w każdej chwili i zapewniają nam to co kiedyś dawały wyciągi z ziół i herbatki ziołowe. Obecnie na rynku dostępne są cukierki ziołowe w kilku smakach. Zwykle jeden smak cukierka odpowiada jednej roślinie leczniczej, z której uzdrawiającej mocy możemy skorzystać w każdej chwili. Gdy jesteśmy osłabieni, lub gdy nadchodzi niebezpieczny dla zdrowia okres jesienno/zimowy pomogą nam cukierki, w których jest dzika róża. Jeżeli cierpimy z powodu bólu gardła, lub zapalenie dziąseł nie daje nam spokoju, objawy załagodzi cukierek, którego głównym składnikiem jest szałwia. Natomiast na skołatane nerwy, lub złe samopoczucie najlepsze będą naturalne leki przeciwdepresyjne. Króluje wśród nich oczywiście melisa, z którą cukierki również są obecne na rynku.

Są jeszcze dostępne cukierki, do produkcji których została zastosowana pinia, znana od wieków ze swoich właściwości bakteriobójczych, a dziś także wiadomo, że ułatwia odkrztuszanie. Znajdziemy też takie, w których wykorzystana jest lipa, która leczy kaszel i obniża gorączkę przy przeziębieniach. Na sam koniec pozostaje jeszcze wspomnieć o cukierkach anyżowych, które też mają bardzo dobry wpływ, na niektóry procesy zachodzące w naszym organizmie, jak na przykład trawienie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dobrze zapamiętasz tę zimę!

Dobrze zapamiętasz tę zimę!


Autor: HealthyWay Poland


Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze. W zależności od wieku człowieka czynniki te mogą generować znaczne komplikacje w sprawności umysłowej.


Naturalne, ziołowe składniki wspomagające pamięć, umożliwią połączeniom neuronowym w mózgu zachować swoją sprawność i pozwolą cieszyć się każdą dobrze zapamiętaną chwilą. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę zarówno z faktu, jak czynniki zewnętrzne, czyli wszelkiego rodzaju toksyny odbijają się na naszym zdrowiu psychicznym, tak też niewielu wie, że skutecznym sposobem przeciwdziałania demencji, kłopotom z koncentracją i prawidłowym funkcjonowaniem mózgu są środki farmaceutyczne powstałe na bazie ziołowo-roślinnej.

Skuteczny suplement ziołowy wspomaga trzy kluczowe sfery naszej kondycji psychicznej.

- stymuluje PAMIĘĆ,

- poprawia KONCENTRACJĘ,

- utrzymuje prawidłowe UKRWIENIE MÓZGU

Niezawodna pamięć

Suplement wspomagający pamięć swój skład opiera na starannie dobranej i przemyślanej recepturze, wykorzystującej dobrodziejstwo ziół i roślin leczniczych. Podstawowym składnikiem leczniczym suplementu jest liść Miłorzębu japońskiego (Gingko Biloba), którego właściwości zdrowotne są doceniane całym świecie od setek lat. Gingko Biloba stymuluje dopływ krwi do mózgu, co usprawnia pamięć, koncentrację, chroni przed chorobą Alzheimera oraz zapobiega udarom. Wpływ tego składnika na pamięć jest nieoceniony.

Pamiętaj o ziołach

Z kolei Gota Kola, czyli liść Wąkroty azjatyckiej(Centella aslatica) dynamizuje mózg i centralny układ nerwowy. Składnik ten wykorzystywany jest również przy leczeniu Alzheimera, jednocześnie reguluje krążenie, pomaga przy leczeniu ran, zapewnia prawidłowe działanie serca i wątroby, a także zwiększa popęd seksualny. Natomiast, Cytryniec chiński, czyli Schizandra (Schisandrea chinensis) zwiększa przepływ krwi w mózgu, mięśniach i wątrobie, polepsza pamięć, reguluje cukier, pomaga utrzymać homeostazę układu trawiennego, płuc i systemu odpornościowego. Warto nadmienić, że korzeń Rdestu wielokwiatowego - Ho Show Wu (Polygonum multiflourm), działa przeciwnowotworowo, zmniejsza poziom cholesterolu i triglicerydów, zwiększa natomiast liczbę czerwony krwinek we krwi, poprawia działanie układu immunologicznego.

Pamięć masz jedną - dbaj o nią!

Wśród cennych składników znajduje się Żywotnik wschodni (Semen biotae orientalis) - owoc, który poprawia pamięć, uspokaja nerwy, pomaga w wzmaganiach z palpitacjami serca i bezsennością. Podobnie korzeń Tataraku (Acorus calamus), jako symulant energii, niweluje bóle w klatce piersiowej, polepsza krążenie i usprawnia pamięć i zdolności kojarzenia. W zakresie poprawy tzw. pamięci krótkotrwałej swoje działanie wykazuje Widłak (Huperzia serrata).Pomaga walczyć z demencją, poprawia funkcje kognitywne zwłaszcza u starszych osób.

Dla wielu z nas Lecytyna (Phosphatidyl choline) znana jest ze swoich właściwości rozkładania tłuszczy, zwalczania wysokiego cholesterolu, który jest winny obniżeniu zdolności pamięciowych. Ponadto, zapobiega arteriosklerozie, postępowej utracie pamięci i depresji. Lecytyna stosowana jest także przy leczeniu Alzheimera. Natomiast ceniona Szałwia lekarska (Salvia Miltiorrhiza) zwiększa drożność układu krwionośnego, podobnie jak lecytyna zmniejsza poziom cholesterolu, redukuje pocenie oraz ślinienie, zmniejsza symptomy niedoboru estrogenu, stymuluje prawidłową pracę układu nerwowego oraz przewodu pokarmowego, w końcu działa przeciwbólowo.

Skupiony, skoncentrowany, nierozkojarzony!

Jasność umysłu osiągnięta dzięki formule ziołowej zawdzięczamy działaniu m.in. Ashwagndhy, zioła znanego z tradycyjnej medycyny hinduskiej. Jej korzeń zwiększa energię, wpływa korzystnie na system nerwowy, pozwalając umysłowi na regenerację i poprawę zdolności koncentracji. Ponadto Ashwagandha, działa przeciwko grypie i przeziębieniu, jest uznawana za afrodyzjak, obniża cholesterol, co w dłuższej perspektywie pozytywnie wpływa na pamięć. Kora cynamonu (Cinnamomum Cassia) polepsza krążenie krwi, leczy impotencje, zwiększa popęd seksualny, zmniejsza poziom cukru u cukrzyków, którzy nie biorą insuliny, podnosi temperaturę, przyśpiesza metabolizm tłuszczów.

Koncentracja to dopiero początek

Czerwony oraz biały korzeń Żeń-szenia (Panax Ginseng) wpływa korzystnie na zdrowie psychiczne, poprawiając krążenie oraz regulując ciśnienie krwi. Ponadto powstrzymuje wzrost komórek rakowych. Przyjmuje się, że jest to wyjątkowo mocny afrodyzjak, pomaga asymilacji witamin w organizmie, stymuluje pracę gruczołu dokrewnego. Chroni przed efektami promieniowania, stabilizuje zawartość cukru we krwi. Korzeń imbiru (Zingiber officinate) zmniejsza ryzyko ataku serca, stymuluje krążenie krwi, redukuje skurcze, efekty niestrawności, kaszel, gardło, stany zapalne, poprawia trawienie. Stosowane do łagodzenia bólu, obrzęków, zgagi, wrzodów, impotencji, choroby lokomocyjnej. Drapacz lekarski (Cnicus benedictus) wzmacnia serce i płuca, poprawia pamięć, dotlenia mózg, polepsza krążenie redukuje zatory i pomaga na wątrobę, woreczek żółciowy oraz krążenie krwi.

Prawidłowe krążenie krwi w mózgu

Myszopłoch (Ruscus aculeatus) poprawia krążenie krwi, w całym systemie krwionośnym, w tym także w mózgu, stosowany m.in. przy leczeniu zawrotów głowy. Podobnie działa kora Jesionu kolczastego (Zanthoxylum clavus herculis), która polepsza krążenie krwi oraz aktywność naczyń limfatycznych. Jałowiec (Juniperus communis) pomaga przy zadyszce, reumatyzmie, rozpuszcza kamienie nerkowe,

Szczaw (Rumex crispus) oczyszcza krew, poprawia funkcje wątroby, leczy skórę, reguluje gospodarkę hormonalną. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) poprawia nastrój i pamięć. Korzeń Piwonii odżywia i oczyszcza krew, leczy dolegliwości kobiece, zapobiega anemii oraz niweluje problemy nerwowe.

Kasztan (Aesculus hippocastanum) poprawia krążenie krwi, chroni przed uszkodzeniami tkanki naczyniowej, poprawia działanie żył i zwiększa ich elastyczność. Usprawnia przepływ krwi, a przez to dotlenienie organów. Owoc papryki (Capsicum) wspiera oczyszczanie całego systemu krwionośnego zapobiega zmęczeniu, bólom głowy, reumatyzmowi.

Na zdrowie!


HealthyWay Poland
www.healthyway.com.pl
zamowienia@healthyway.com.pl

Organiczne, naturalne, ziołowe suplementy farmaceutyczne i kosmetyki z USA.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta dla zmagających się z nadciśnieniem

Dieta dla zmagających się z nadciśnieniem


Autor: HealthyWay Poland


Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego. Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.


Dzisiaj problemy z nadciśnieniem, to jedna z częstych chorób układu krwionośnego, a zarazem najczęstsza przyczyna rozwoju choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu. Uważa się, że co trzeci dorosły Polak ma nadciśnienie tętnicze. Nadciśnienie tętnicze powoduje u chorego wiele dolegliwości oraz ciężkie powikłania ze strony serca, nerek i ośrodkowego układu nerwowego. Leczenie znacznej większości chorych z nadciśnieniem tętni­czym polega na stosowaniu leków obniżających ciśnienie krwi oraz odpowiednim trybie życia, obejmującym zale­cenia dietetyczne.

Kluczem jest dieta i zdrowy styl życia

Szczególnie narażeni na choroby związane z nadciśnieniem tętniczym są ludzie starsi. Osoby te cierpią na zaburzenia smaku, powonienia, problem z trawieniem, utratą apetytu czy też kłopoty z uzębieniem, są to najczęstsze przyczyny ich złego sposobu odżywiania. Rzadko w ich jadłospisie pojawiają się świeże owoce i warzywa, tak potrzebne do obniżenia ciśnienia krwi oraz do wzmocnienia serca. Niekorzystne znaczenie w rozwoju nadciśnienia ma także nadmierna zawartość w jadłospisie soli kuchennej, masła, jaj, czerwonego mięsa i wędlin zawierających duże ilości cholesterolu. Przyzwyczajonym do białego pieczywa pszennego warto przypomnieć, że jest ono pozbawione składników odżywczych, zawiera znikome ilości błonnika i zakwasza organizm.

Dzienna dieta dla osób z nadciśnieniem

PRODUKT

ZALECANE NA 1 DZIEŃ

NIEZALECANE

ZBOŻA I PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE

-5-6 kromek pieczywa (razowe lub pełnoziarniste)

-4 łyżki płatków śniadaniowych lub gotowanych płatków owsianych

-4 łyżki kaszy, ryżu lub makaronu gotowanych w nieosolonej wodzie

*dostarczanie witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na pracę serca

-świeży chleb i bułki pszenne

-pieczywo cukiernicze: chałka, drożdżówka

-chipsy, chrupki, paluszki i inne słone przekąski

WARZYWA

-szklanka surowych warzyw

-szklanka gotowanych warzyw (w tym ziemniaki)

-3/4 szklanki soku pomidorowego

*źródło: potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy C i beta-karoten -przeciwutleniaczy, wzmacniających serce i opóźniających proces starzenia organizmu

-warzywa z puszki

-warzywa marynowane: grzybki, korniszony, papryka

-warzywa kwaszone: ogórki, kapusta

-warzywa kapustne

OWOCE

-½ szklanki owoców świeżych lub mrożonych

-1/2 szklanki owoców suszonych

-3/4 szklanki soku owocowego (z aronii, winogron, czarnej porzeczki lub pomarańczy)

*źródło: potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy C i beta-karoten -przeciwutleniaczy, wzmacniających serce i opóźniających proces starzenia organizmu

-owoce kandyzowane: ananas, papaja, jabłko, gruszka, śliwki, wiśnie, skórka pomarańczowa

-mieszanki keksowe

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

-2 szklanki chudego mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru

-1/4 kostki chudego twarogu

* źródło wapnia

-tłuste i półtłuste mleko, twarogi, ser fromage

-sery żółte, topione i pleśniowe

MIĘSO

DRÓB RYBY

-180g drobiu (średnia pierś kurczaka) lub 180g ryb morskich (średni filet-śledź, dorsz, makrela, sardynka, morszczuk, halibut, tuńczyk, flądra)

*źródło kwasów omega-3 , które zwiększają poziom dobrego cholesterolu i zmniejszają krzepliwość krwi

-wędlina

-tłuste czerwone mięso: wieprzowina, wołowina, dziczyzna

-podroby

-konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone

ORZECHY I ZIARNA

-2 łyżki orzechów(włoskie, laskowe) lub 1 łyzka nasion (dynia, słonecznik);4-5 razy w tygodniu

*źródło witaminy E, która zapobiega chorobom układu krążenia

-solone orzechy

-orzechy w czekoladzie

PRZYPRAWY

-czosnek, cebula, sok z cytryny

-majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek, zioła prowansalskie

* obniżenie ciśnienia krwi, działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze (cebula i czosnek)

-ostre przyprawy: pieprz, papryka chilli,

\-musztarda, ocet, sosy sałatkowe, keczup

-kostki bulionowe, przyprawy typu jarzynka, sos sojowy (zawiera glutamin sodu, tak samo szkodliwy jak sól)

TŁUSZCZE

-2 łyżki margaryny miękkiej

-1 łyżka majonezu light lub 1 łyżka oliwy albo oleju roślinnego (rzepakowego, sojowego, lnianego, słonecznikowego, z kiełków pszenicy)

*ułatwienie przyswajania witaminy E oraz beta-karotenu

-masło, śmietana, smalec, słonina

-margaryna twarda (w kostce)

-majonez tradycyjny

NAPOJE

-4 szklanki napojów (niegazowana woda mineralna, herbata owocowa, czarna i zielona)

-lampka czerwonego wytrawnego wina ( raz w tygodniu)

-dostarczać 1,5litra płynów dziennie

-mocna kawa

-gazowana woda mineralna

-słodkie napoje gazowane

-alkohol wysokoprocentowy

SŁODYCZE

-1 łyżka cukru ( miodu, dżemu niskosłodzonego, powideł) lub 2 kostki gorzkiej czekolady lub 4 landrynki (4-5 razy w tygodniu)

-lody

-cukier

-batony czekoladowe

-chałwa

Aby uczynić organizm zdrowym i czystym powinno się ograniczyć palenie, unikać nadmiernego spożywania leków, nie nadużywać alkoholu, spożywać organiczną żywność, regularnie ćwiczyć i unikać stresów. Właściwym i świadomym uzupełnieniem kuracji detoksowej jest stosowanie produktów do wewnętrznej odnowy organizmu pochodzących z organicznej serii HealthyWay OCZYSZCZENIE, która przyspieszy eliminację toksyn z Twojego organizmu. Z nadciśnieniem należy walczyć poprzez wejście na zdrową drogę życia.

Na zdrowie!

HealthyWay Team

www.healthyway.com.pl


HealthyWay Poland
www.healthyway.com.pl
zamowienia@healthyway.com.pl

Organiczne, naturalne, ziołowe suplementy farmaceutyczne i kosmetyki z USA.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.