Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 11 lutego 2019

Algi spirulina - mleko Matki Ziemi

Algi spirulina - mleko Matki Ziemi


Autor: Katarzyna Szymańska2


Jedni nazywają spirulinę poetycko „mlekiem Matki Ziemi", ponieważ ma niezwykle wysokie stężenie kwasu gammalinolenowego - ważnego składnika kobiecego pokarmu. Inni mówią o niej „zielone mięso" z powodu niespotykanie wysokiej zawartości wysokowartościowego białka.


Faktem jest, że ten niezwykły glon nie ma sobie równych jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych.

Algi Spirulina - to wysuszone glony występujące w czystych głębinach morskich ale także hodowane na specjalnych plantacjach. Stanowią one niezwykle bogate źródło składników odżywczych. To najbogatsze roślinne źródło ważnych dla życia witamin: ß-karotenu, B,C,E oraz mikroelementów: żelaza, magnezu, cynku, potasu. Spirulina zawiera wszystkie podstawowe pierwiastki, sole mineralne, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować, co pozwala na szybkie przywrócenie równowagi fizjologicznej i zwiększenie ogólnej odporności organizmu.

Aż trudno uwierzyć, że 100 g. preparatu zawiera aż 60-70 g tego białka, czyli 3 razy więcej niż w wieprzowinie, 2 razy więcej niż w wołowinie i rybach, a 1,5 razy więcej niż w ziarnach soi. 1g spiruliny odpowiada w przybliżeniu porcji 1kg różnych warzyw, a zawartość karotenu w algach jest 14 razy większa niż w marchwi. Podobnie jest z żelazem - jego zawartość w algach jest 25 razy wyższa niż w szpinaku, który jest nazywany „żelazną bombą". Stopień przyswajalności tych składników wynosi ok. 95% ponieważ skład chemiczny plazmy spiruliny podobny jest do składu plazmy człowieka. Pozwala to na szybkie przywracanie równowagi fizjologicznej i zwiększanie ogólnej odporności organizmu.

Algi morskie mają niezwykły wpływ na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, że pomagają walczyć z chorobą wieńcową, anemią, cukrzycą, schorzeniami wątroby, nadkwasotą, otyłością. Normalizuje także przemianę jodu w organizmie przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Warto je spożywać regularnie, gdyż są dla naszego organizmu dobrodziejstwem.

Od wielu lat naukowcy w wielu krajach starają się dociec, na czym polega fenomen delikatnych, niebiesko - zielonych wodorostów. Tajemnica niezwykłych alg została ujawniona dzięki badaniom przeprowadzonym w Krajowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi (USA). Okazało się, że spirulina pobudza do działania makrofagi - komórki układu immunologicznego, które „pożerają" atakujące nas chorobotwórcze bakterie czy wirusy.

Ekstrakt z mikroalg, zwany spiruliną, wzmacnia odporność organizmu 40 razy skuteczniej niż popularna echinacea i 20 razy skuteczniej niż aloes. Testy kliniczne przeprowadzone na Uniwersytecie Johnsa Hopkinsa i w duńskim Instytucie Optymalnego Żywienia wykazały, że niewielkie dawki spiruliny zapobiegają grypie i przeziębieniom, większe mogą być pomocne w leczeniu poważniejszych chorób.

Dzięki algom każda kobieta może na nowo odkryć piękno, które jest w niej mieszka i przywrócić zadbany wygląd włosom i cerze nawet po dniu przepełnionym pracą i obowiązkami. Składniki zawarte w algach dodają energii i pozwalają być pewną siebie każdego dnia.


Więcej ciekawych artykułów na http://www.naturalnamedycyna.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jajka - kilka ciekawostek

Jajka - kilka ciekawostek


Autor: Katarzyna Szymańska2


Jak co roku w czasie wielkanocnego śniadania wiele osób ma iście hamletowski dylemat - jeść albo nie jeść - a problem dotyczy oczywiście jajek.


Powszechny mit dotyczący jajek głosi, iż nie wolno spożywać więcej niż 3 szt. na tydzień z uwagi na wysoką zawartość cholesterolu. Współczesna wiedza poparta doświadczeniami jest bardzo przychylna jajkom i wkłada do lamusa poglądy wielu cholesterolofobów. Okazuje się, że w jednym jajku jest ok. 180 mg cholesterolu, czyli ok. 10% tego, co jest dziennie produkowane w organizmie. Najnowsze badania wyraźnie potwierdzają, że jajko nie bez powodu uchodzi we wszystkich kulturach za symbol życia.

Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja.
Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec przyswajalności składników odżywczych ( białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%). Przy całym bogactwie składników dwa duże jaja to tylko 150 kcal !

A jeśli nasze wątpliwości nadal nie zostały rozwiane mamy do wyboru jajka, które cholesterolu praktycznie nie posiadają.

Ojciec Jan Grande, jeden z największych autorytetów w historii polskiego ziołolecznictwa poleca swoim pacjentom spożywanie nawet 12 jaj tygodniowo

Warto wiedzieć, że cholesterol zawarty w jajkach nie jest szkodliwy, gdyż obecna w nich lecytyna i cholina przeciwdziałają miażdżycy cholesterolowej. Ponadto współczesna wiedza i praktyka zootechniczna pozwala wzbogacać jaja w naturalny sposób - poprzez odpowiednie żywienie niosek wprowadzając takie substancje jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz witaminy A i E, a także mikroelementy (w tym: selen, jod, krzem). Są to zatem substancje niezbędne do funkcji życiowych, sprzyjające zachowaniu młodości.

Szkoda, że bez uzasadnienia często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa.

Jaja zielononóżek

Kury zielononóżki są bardzo odporne na choroby. Nie nadają się do chowu klatkowego a jedynie do hodowli ekologicznej. Bardzo umiejętnie wykorzystują pokarm dostępny na naturalnych pastwiskach, dzięki czemu ich jajka są bardzo smaczne i wartościowe. Jaja zielononóżek z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych są doskonałym źródłem cennych aminokwasów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B12 oraz E. Jaja te mają genetycznie obniżoną o około 30% zawartość cholesterolu oraz zwiększoną lecytyny. Można śmiało powiedzieć, że mają one wszelkie prawo do miana żywności funkcjonalnej.

Jaja przepiórek

Jaja przepiórcze mają skład znacznie bogatszy od jaj kurzych. Zawierają mniej tłuszczu oraz więcej cennych aminokwasów egzogennych, co sprawia że mają wyjątkową wartość biologiczną. Jest to też jedno z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego fosforu a także żelaza, miedzi, cynku i witamin z grupy B. Białko jaj przepiórczych zawiera lizozym - czynnik hamujący rozwój drobnoustrojów i mikroorganizmów. Dzięki swym właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym lizozym podnosi odporność organizmu. Podobnie jak jaja zielononóżek zawierają niewiele cholesterolu. Jaja przepiórcze zwykle są polecane osobom uczulonym na białko jaja kurzego, gdyż są mniej alergizujące.


Więcej ciekawych artykułów na http://www.naturalnamedycyna.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Z czego jest miód Spadziowy?

Z czego jest miód Spadziowy?


Autor: Zdrowy Miodek


Podczas gdy większość miodów powstaje z nektaru kwiatów różnych roślin, miód spadziowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze spadzi, czyli soków roślin.


Może być to spadź zbierana bezpośrednio z roślin lub z mszyc, które to wgryzając się w rośliny i pijąc duże ilości ich soków, wydalają tez spadź. W Polsce miody spadziowe powstają z roślin iglastych, choć mogą być rozwieź wytwarzane przez pszczoły ze spadzi roślin liściastych. Miody spadziowe powstające ze świerków, sosen czy modrzewi mają inny kolor i aromat niż te z drzew owocowych czy liściastych. Podczas gdy z drzew owocowych mają kolor złocistożółty i zapach płatków kwiatów, to z drzew liściastych cechuje się niezbyt przyjemnym smakiem. Natomiast miód spadziowy z drzew iglastych ma aromat żywiczny i łagodny smak. Jego kolor jest bardzo ciemny, prawie czarny, często z odcieniem zielonkawym. Podobnie jak pozostałe miody miód spadziowy jest polecany ze względów leczniczych. Najczęściej stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciw miażdżycowe. Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Oczywiście polecany jest też w przypadku obniżonej odporności organizmu. Niektórzy jednak spożywają miód spadziowy tylko i wyłącznie z powodu jego niespotykanego gdzie indziej aromatu i lekko słodkiego smaku. Wszak miód nie jest lekarstwem a jedynie substancją, która posiada wiele biologicznie czynnych składników i tym samym działa dobroczynnie na pewne dolegliwości i choroby oraz pomaga w leczeniu. Warto jednak regularnie spożywać miód, bo zawiera on bardzo dużo substancji odżywczych, minerałów, witamin oraz pierwiastków, które potrzebne są każdego dnia. Wzbogacanie posiłków czy napojów miodem wzmacnia naszą odporność i działa dobroczynnie na nasze serce niezależnie od naszego wieku. Każdy rodzaj miodu, zatem także i miód spadziowy, ma działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji czy osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe. Poza tym miód jest znacznie bardziej odżywczy niż cukier. Posiada więcej węglowodanów, choć mniej kalorii, dlatego warto zastąpić miodem cukier stosowany do herbaty czy kawy.

Piotr Gierula

Pasieka EkoMiodek Gierula

www.ekomiodek.pl

www.sklep.ekomiodek.pl


Gospodarstwo Pszczelarskie ApiMiodek Gierula Sprzedaż Miodów Pszczelich Sklep online

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy miód gryczany zwyczajnie śmierdzi...?

Czy miód gryczany zwyczajnie śmierdzi...?


Autor: Zdrowy Miodek


Pośród wielu gatunków miodu, tylko nieliczne są w pełni przez nas rozpoznawalne. Wynika to z tego, że różne gatunki miodów są bardzo do siebie podobne, zarówno w smaku jak i wyglądzie.


Oznacza to więc, że w większości przypadków dany gatunek miodu potrafią rozpoznać tylko osoby, które orientują się dość dobrze w tej dziedzinie. Istnieje jednak kilka rodzajów miodu, które posiadają swoisty charakter, który pozwala łatwiej je określić. Są to różnego rodzaju cechy charakterystyczne, które na pewno każdy z nas zauważy. Miód gryczany jest właśnie jednym z tych miodów, które są dość mocno charakterystyczne.

Jego główną cechą rozpoznawalną jest kolor, który jest ciemnej barwy. Kolor ciemno-brązowy oraz intensywny zapach kwiatów gryki są jego znakami szczególnymi. Jego swoisty ostry smak bardzo często sprawia, że jest niezbyt lubiany przez dzieci. Znakomicie sprawdza się jednak jako dodatek do napojów, wypieków czy wytwarzania miodu pitnego.

Podobnie jak i inne miody, miód gryczany ma wiele właściwości leczniczych. Jednak miód gryczany jest jednym z najbardziej wartościowych miodów obok miodu spadziowego. Istniej bowiem zasada, że im ciemniejszy miód tym więcej posiada składników sprzyjających naszemu zdrowiu. Zasada ta jak najbardziej sprawdza się, widać to bardzo dobrze właśnie na przykładzie miodu gryczanego. Bardzo znakomity wpływ na układ krwionośny miodu gryczanego znany jest już człowiekowi od wieków. Polecany jest on bardzo często w leczeniu niedokrwistości. Istnieją nawet przypadki wyleczenia wrodzonych wad serca oraz naczyń krwionośnych dzięki kuracji wzbogaconej właśnie o miód gryczany.

Miód ten zawiera bardzo dużą ilość żelaza i innych pierwiastków pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Żelazo zawarte w miodzie gryczanym jest w pełni przyswajalne w przeciwieństwie do żelaza zawartego na przykład w mięsie czy warzywach. Tak dobra przyswajalność jest zależna od obecności innych składników zawartych w miodzie. Wiele osób uważa nawet, że miód gryczany posiada także właściwości odmładzające.

Bardzo dobrym pomysłem jest więc wzbogacanie naszych posiłków miodem gryczanym, powoduje to bowiem zwiększenie wchłaniania żelaza przez nasz organizm. Dodatkowo miód taki może być znakomitym dodatkiem do kawy. Bardzo wiele osób bowiem stosuje go zamiast cukru. Takie działanie na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Dlatego też warto jest zawsze mieć pod ręką słoik miodu gryczanego. Jego dostępność oraz łatwość zakupu również pozytywnie przemawia za jego wyborem.

Piotr Gierula

Pasieka EkoMiodek Gierula

www.ekomiodek.pl

www.sklep.ekomiodek.pl


Gospodarstwo Pszczelarskie ApiMiodek Gierula Sprzedaż Miodów Pszczelich Sklep online

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak przywrócić młodość i witalność całego organizmu...?

Jak przywrócić młodość i witalność całego organizmu...?


Autor: Zdrowy Miodek


Kiedy myślimy o produktach pracy pszczół, to zazwyczaj myślimy o miodzie. Jednak nie tylko on jest wartościową rzeczą otrzymywaną od pszczół. Innym cennym produktem jest pyłek pszczeli.


Pyłek pszczeli, jest to właściwie pyłek kwiatowy, ale zebrany przez pszczoły i uformowany w małe kulki zwane obnóżami. Obnóża nie są czystym pyłkiem, ale pyłkiem kwiatowym zmieszanym z nektarem, miodem lub śliną pszczół. Dzięki temu może być on formowany przez pszczoły w grudki i przenoszony do ula na odnóżach tylnych. Pyłek pszczeli jest bardzo bogatym źródłem białka, minerałów i witamin.

Taki skład chemiczny pyłku jest całkowicie zrozumiały ponieważ jest on męskimi komórkami rozrodczymi kwiatów i ma za zadanie zbudować nową roślinę. Z uwagi na dużą ilość substancji odżywczych pyłek pszczeli ma szerokie zastosowanie jako lecznicza substancja. Istnieje wiele tabletek na bazie właśnie pyłku. Reguluje on bowiem przemianę materii, poprawia działanie układu trawiennego i u osób otyłych doprowadza do spadku wagi.

Pyłek kwiatowy ma również działanie detoksykacyjne. Szczególnie ma to duży wpływ na działanie i stan wątroby. Jednocześnie ma działanie osłaniające oraz wspomaga odnowę tkanek wątroby. Poza tym pyłek, podobnie jak i wszelkie miody, ma działanie przeciw miażdżycowe poprzez obniżanie poziomu lipidów. Stosowany jest także w leczeniu pozawałowym. Inną ważną cechą pyłku pszczelego jest jego działanie antybakteryjne i anty grzybicze.

Polecany jest w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, najlepiej w połączeniu z propolisem, czyli kitem pszczelim. Pyłek pszczeli ma zastosowanie również w leczeniu alergii, w szczególności kataru siennego czy astmy. Badania potwierdzają także jego pozytywne działanie w leczeniu przerostu prostaty czy choroby wrzodowej dwunastnicy. Pyłek kwiatowy określany jest mianem cudownego środka, bo ma bardzo szerokie działanie. Jego odżywcze działanie sprawia, ze jest polecany dzieciom, osobom starszym jak i tym, co wykonują ciężką prace fizyczną lub umysłową.

Sposobów spożywania pyłku jest wiele. Najbardziej popularne jest mieszanie sproszkowanego pyłku (obnóży) z miodem, ale można łączyć go także z sokami, mlekiem, twarożkiem czy dżemem. Świeży pyłek pszczeli pozyskiwany przez pszczelarzy z ula zawiera stosunkowo dużą ilość wody i poddawany jest suszeniu lub mrożeniu alby zachować jego właściwości. Jeśli jednak znajduje się dłużej w ulu pszczoły same dbają o jego konserwację poprzez składowanie w komórkach, pokrywanie miodem i zasklepianie woskiem.

Po czasie zmienia się on nieco przechodząc proces fermentacji, dlatego zwany jest wtedy pierzgą. Pszczoły przechowują pyłek w tej formie na czas jesienny i zimowy, kiedy nie jest on dostępny. Do celów leczniczych pszczelarze pozyskują pyłek zebrany przez pszczoły za pomocą tak zwanych poławiaczy pyłku. Warto pamiętać iż spożywany pyłek kwiatowy lepiej jest rozdrabniać, bowiem wtedy zwiększa się jego przyswajanie.

Najprostszym sposobem jest spożywanie wcześniej przygotowanego ( minimum na 4 h przed spożyciem) roztworu pyłku z wodą 2 x dziennie – rano i wieczorem J

Piotr Gierula

Pasieka EkoMiodek Gierula

www.ekomiodek.pl

www.sklep.ekomiodek.pl


Gospodarstwo Pszczelarskie ApiMiodek Gierula Sprzedaż Miodów Pszczelich Sklep online

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.