Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 27 lutego 2019

Wolne rodniki

Wolne rodniki


Autor: Łukasz Misiarz


Jak interesujący jest mechanizm starzenia się organizmu? Jak to się tak naprawdę dzieje? Wreszcie, czy można temu zapobiec? W tym procesie, decydującą rolę odgrywają tak zwane wolne rodniki. Czym są i za jakie choroby są odpowiedzialne? Jak można z nimi walczyć?


Są to atomy, które posiadają co najmniej jeden niesparowany elektron, innymi słowy, spin elektronowy. To co najgorsze w wolnych rodnikach, to fakt, że powstają w dwojaki sposób. Po pierwsze, są wytwarzane przez nasz własny organizm. Rodniki powstałe w ten sposób nazywa się endogennymi. Niestety, rodzą się w nas samych w wyniku utleniania jako jego efekt uboczny, dlatego nie sposób temu zapobiec. W skutek powyższego mechanizmu w wolne rodniki przemienia się nawet do 5 procent wdychanego przez człowieka tlenu. Po drugie, rodniki powstają także za sprawą czynników zewnętrznych. Części z nich, jak na przykład dymu papierosowego czy alkoholu, można uniknąć, jednak w przypadku spalin samochodowych oraz stresu jest to już niewykonalne. Tak powstające wolne rodniki noszą nazwę egzogennych. Jak więc widać, organizm człowieka jest narażony na rodniki tak za sprawą otoczenia wewnętrznego jak i zewnętrznego.

Niemniej, niezależnie od tego, do której z powyższych grup przyporządkuje się rodnika, zdecydowanie ważniejsze od przyczyn jego powstania wydają się tego konsekwencje. Rodnik zawsze próbuje przyłączyć się do białek, tłuszczów, a także materiałów genetycznych. Kiedy do tego dochodzi, powstaje zalążek nowotworu, który z czasem rośnie w siłę, w efekcie uśmiercając cały organizm. Nie dzieje się tak jednak zawsze. W skutek obecności wolnych rodników mają miejsce choroby układu krążenia, układu trawiennego oraz inne, mniejsze i większe, dolegliwości.

Jedyne substancje neutralizujące szkodliwe działanie rodników to przeciwutleniacze, czyli naturalne substancje zawarte w owocach i warzywach. Przeciwutleniacze, nazywane także antyoksydantami. Przyłączają się one do wolnych rodników, dzięki czemu te, przestają być wolne i nie sieją spustoszenia we wnętrzu człowieka. Antyoksydanty odgrywają więc ogromną rolę w walce z procesem starzenia oraz wieloma groźnymi chorobami.

Nauka stale dostarcza dowodów na pozytywny wpływ przeciwutleniaczy na ludzki organizm. Uważa się, że najskuteczniejszymi i najzdrowszymi przeciwutleniaczami są flawonoidy. Badania dowiodły, że różne odmiany flawonoidów, czyli substancje pochodzące z różnego typu owoców i warzyw wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Oznacza to, że im bardziej zróżnicowana jest nasza dieta, tym lepiej! Odkryto jednak także, że w dobie zanieczyszczonego powietrza i wszechobecnego stresu, ludzkie zapotrzebowanie na te substancje jest zbyt duże, by mogła sprostać temu nawet najlepsza dieta.

Powyższe fakty nie są jednak tak złe jak mogłoby się wydawać. Dzisiejsze technologie pozwalają na wyciągnięcie flawonoidów z warzyw czy owoców i połączenie ich, co w opini twórców, tak powstałych produktów, przynosi człowiekowi jeszcze więcej korzyści niż zjadanie wszystkich owoców i warzyw, jednych po drugich. Jednym z suplementów diety syntezujących w ten sposób przeciwutleniacze jest flavon. Jego twórcy szczycą tym, że nad jego recepturą pracował prof. dr. Zoltan Dinya, będący uczniem Alberta Szenta- Gorygyi, który odkrywszy w 1936 roku opisywane tu flawonoidy, a w 1933 wyodrębniwszy z owoców witaminę C, otrzymał w 1937 roku nagrodę nobla.

Działanie wolnych rodników oraz przeciwutleniaczy jest w dalszym ciągu zgłębiane przez naukowców wzdłuż i wszerz całego globu. Pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zrozumieć ich wpływ na organizm jeszcze dokładniej i że wkrótce całkowite zatrzymanie procesu starzenia i wyleczenie wszystkich chorób, stanie się możliwe.


Wolne rodniki
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

A dla zdrowia – puszka soku pomidorowego

A dla zdrowia – puszka soku pomidorowego


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Badania dowodzą, że jedną z przyczyn wielu współczesnych chorób jest niedobór magnezu i potasu. Jak temu zapobiec? Zanim sięgniemy po farmaceutyki, wypróbujmy naturalny sok pomidorowy Siła Serca - unikalny na rynku polskim produkt wskazany w profilaktyce chorób serca i schorzeń cywilizacyjnych.


Społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów, w tym również Polski, wkroczyły w XXI wiek obarczone chorobami cywilizacyjnymi, które osiągnęły już postać epidemii. Dominują zwłaszcza choroby układu krążenia, otyłości, cukrzycy czy osteoporozy. Intensywne, wieloośrodkowe badania kliniczne, udowodniły, że to zły styl życia i żywienia skutkuje nasileniem tak poważnych kłopotów ze zdrowiem. Profilaktyka i leczenie wczesnych stadiów tych dolegliwości to szansa, jaką wykorzystać musi współczesne społeczeństwo, aby żyć dłużej i w dobrej kondycji.

W trosce o zdrowie Polaków Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii z Zabrza, założona przez Prof. Z. Religę, stworzyła projekt profilaktyki Siła Serca - nowatorski program mający na celu szeroko rozumianą profilaktykę zdrowotną, szerzenie wiedzy i budowanie społecznej świadomości konieczności dbania o zdrowie oraz aktywnego pozyskiwania funduszy na rzecz projektów badawczych Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii. Fundacja przywiązuje ogromną wagę w programie do racjonalnego odżywiania się, jako najskuteczniejszej profilaktyki chorób serca i układu krążenia. Dlatego, wspólnie z naukowcami, zostały opracowane produkty, które zawierają składniki poprawiające ogólny stan zdrowia i naturalną odporność organizmu, a w konsekwencji zmniejszają podatność na infekcje, będące często przyczyną powikłań mięśnia sercowego. Te unikatowe produkty tworzą stale rosnąca grupę, opatrzoną znakiem Siła Serca.

Produkty marki Siła Serca to wysokiej jakości żywność funkcjonalna, suplementy diety, „wellnes" i inne produkty, których technologia wytwarzania i receptura decyduje o ich prozdrowotnym charakterze. Receptury powstają min. we współpracy z placówkami naukowymi SGGW w Warszawie, AR Wrocław, AM w Warszawie, IZŻ w Warszawie.

W gronie takich prozdrowotnych produktów znajduje się unikatowy na rynku polskim Sok pomidorowy Siła Serca w puszce. Sok Siła Serca zawiera unikalną formułę zachowującą korzystne proporcje tych pierwiastków. Prozdrowotna wartość soku pomidorowego Siła Serca w porównaniu do innych soków pomidorowych jest jednak znacznie większa dzięki zastąpieniu używanej dotychczas soli - unikatową solą o zwiększonej zawartości magnezu i potasu, a obniżonej zawartości szkodliwego w nadmiarze sodu. Sok ten stanowi także źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, mikro- i makroelementów oraz likopenu - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Sok pomidorowy Siła Serca z uwagi na swą prozdrowotną formułę ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Działa korzystnie na funkcjonowanie serca oraz nerek, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory. Pozytywnie wpływa również na pracę układu pokarmowego - regulując trawienie przeciwdziała zaparciom. Sok ten alkalizuje organizm, oczyszcza go z toksyn i regeneruje skórę, a ze względu na dużą zawartość likopenu występującego w pomidorach hamuje też procesy starzenia. Jest także bardzo pożywny, a do tego niskokaloryczny - cała puszka soku to tylko 45 kcal.

Część dochodu ze sprzedaży soku Siła Serca wspiera realizowany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu, program budowy prototypu i wdrożenia do praktyki klinicznej systemu wspomagania serca dla dzieci w wieku szkolnym, który umożliwi regenerację niewydolnego serca lub podtrzymanie jego funkcji w oczekiwaniu na transplantację.


Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brązowa dieta ryżowa Fit`s

Brązowa dieta ryżowa Fit`s


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Utarło się, że ryż, jako alternatywa dla ziemniaków czy klusek, jest sprzymierzeńcem każdej diety odchudzającej. Niestety, ryż biały, choć lekkostrawny, zawiera prawie tyle skrobi, co przeciętny ziemniak. Czy dbając o linię jesteśmy więc skazani na całkowitą rezygnację z dodatków do warzyw i owoców?


Oczywiście, że nie. Trzeba tylko wybierać produkty najmniej przetworzone, w przypadku ryżu podstawowe różnice biorą się właśnie z obróbki. Największym sprzymierzeńcem zdrowej diety odchudzającej jest ryż brązowy.

Ziarno w Chinach uprawiane było już ok. r. 5000 p.n.e., jednak potem szybko stało się bardzo popularne również w innych rejonach świata. Nie znano wtedy jednak różnych metod wstępnej obróbki ryżu, które pojawiły się na długo potem i uczyniły zadość wymaganiom coraz bardziej wyrafinowanych podniebień.

Podczas produkcji ryżu białego ziarno poddawane jest procesowi łuszczenia, w wyniku którego usuwana jest łuska, całość lub część okrywy owocowej i zarodek. Ziarna z których usunięto tylko łuskę, a pozostawiono warstwę okrywy owocowej są bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Ziarna ryżu brązowego, bo o nich mowa swój jasnobrązowy kolor zawdzięczają właśnie otoczce z otrąb. Ryż brązowy bogactwem witamin i wartości odżywczych przypomina swoją siostrę kasze jęczmienną. Z uwagi, że jest to ryż najmniej przetworzony, jest to produkt bardzo wartościowy, zawierający w swoim składzie więcej białka, tłuszczu, witamin z grupy B, a także minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez. Ponieważ ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny polecany jest osobom, które dbają o linię lub pragną schudnąć. Poza tym trawi się bardzo powoli i już niewielka jego ilość zapewnia długotrwały dopływ glukozy, a co za tym idzie - syci na długo. Warto wspomnieć też o wysokiej zawartości błonnika, który dba o kondycję naszego układu pokarmowego.

Dieta ryżowa, której podstawą jest właśnie to drogocenne, nieoszlifowane ziarno, opiera się głównie na warzywach i owocach, a o jej skuteczności zaświadczyć mogą kobiety z krajów azjatyckich, gdzie ryż jest podstawą żywienia. Płeć piękna, mieszkająca na terenach Japonii, Chin, czy Korei poszczycić się może talią osy oraz wyjątkowo niskim odsetkiem osób otyłych, co sprzyja nie tylko atrakcyjnemu wyglądowi, ale także długowieczności. Nie musimy jednak przeprowadzać się do Azji, by osiągnąć idealną sylwetkę. Wystarczy, że do codziennej diety włączymy naturalny ryż brązowy (np.: Fit's firmy Konpack). W połączeniu z wysiłkiem fizycznym dieta ryżowa przynosi spektakularne rezultaty. Ryż, jako produkt bezglutenowy, jest też idealnym posiłkiem dla osób z zaburzeniami układu trawiennego i alergią.

Dla zachowania wszystkich substancji odżywczych ryż brązowy należy gotować pod przykryciem, w niewielkiej ilości wody. Gotuje się on nieco dłużej niż zwykły ryż: ok. 30 min. Trzeba jednak pamiętać, że nigdy nie będzie tak miękki, jak jego biały przyjaciel. Ziarna nie posklejają się, jeśli do wody dodamy nieco oliwy z oliwek, do smaku można też dodać nieco soli, liście laurowe, lub cebulę naszpikowaną goździkami. Naturalny ryż brązowy jest też świetnym nośnikiem aromatu, dlatego łatwo go doprawić i przyrządzić ulubioną potrawę. Możliwości jest co nie miara, a wszystkie zdrowe i smaczne. Mogą to być nie tylko dania obiadowe, ale i doskonałe przekąski, które z powodzeniem zastąpią kaloryczne batoniki i słodkie bułki.

Danie na dziś: Ryż z kurczakiem po chińsku
Składniki: 200g ryżu brązowego Fit's, 400g piersi z kurczaka, 4 marchewki, 2 cebule, 1 por, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz

Sposób przygotowania: ugotować ryż, marchewkę i pora pokroić w paski, cebulę i czosnek w drobną kostkę, warzywa usmażyć na końcu dodając mięso pokrojone w paseczki, po ok. 5 min. dodać ugotowany ryż i smażyć jeszcze 8-10 min. Doprawić do smaku i gotowe. Smacznego!


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Noni - wieczny owoc z polinezji

Noni - wieczny owoc z polinezji


Autor: Kamil Fudali


Owoce, warzywa, kiełki, dosłownie wszystko... wszystko to znamy i wiemy, że jest zdrowe, że to źródło cennych witamin, błonnika i innych związków. Wszystko to mamy na co dzień i mimo to nie sięgamy po nie. Są jeszcze dla nas może swego rodzaju afrodyzjaki ale dla mieszkańców Polinezji zwykłym Chwastek. Jest nim owoc Noni


Owoce rośliny zwanej Noni, rosną praktycznie wszędzie na Polinezji czy Tahiti. Od setek czy Nawet tysięcy lat, stosuje się tam wszystkie części noni - owoce, łodygi czy liście, które przed spożyciem się blanszuje. Sam owoc zjada się na surowo, bądź piecze na ogniu.

No dobrze, ale o co chodzi z samym owoce. Otóż od ostatnich kilkudziesięciu lat, roślina ta jest celem wielu badań i publikacji. Dziś możemy kupić całe ksiązki poświęcone roślinie. A wszystko dlatego, że miejscowi mieszkańcy nie interesują się witaminą C w tabletkach, antybiotykami czy maścią na oparzenia. Na wszystkie te schorzenia, i wiele innych dolegliwości stosuje się wszędobylskie noni.

Owoc jest niezwykle bogatym źródłem przeróżnych składników mineralnych, cennych aminokwasów, enzymów czy witamin, czy bioflawonoidów będących pogromcami wielu wolnych rodników. Wielu z nas nie zdaje sobie nawet sprawy za jakim ogromem chorób i nowotworów stoją wspomniane reaktywne cząsteczki. Odkrycie wielu cennych właściwości soku z noni w wielu dolegliwościach - dosłownie od A do Z spowodowało, że wiele firm zaczęło produkować sok masowo. Dziś można otrzymać ich wiele odmian, jednak jak to często bywa cena z reguły świadczy o jakości soku. Dostępne w normalnej sprzedaży soki w cenach 50-70 zł niestety często w 80% zawierają tylko wodę, trochę soku, są pasteryzowane i „nie do wypicia" - tak sok z noni do smacznych nie należy. Stąd gdy już myślimy o suplementacji pomyślmy o czymś lepszym. Osobiście polecam Polinesian noni. Co zawiera w sobie owoc, że tak wiele osób jest nim zachwycone, i tka wiele się o nim pisze? Lisa zawartych związków jest naprawdę duża, i myślę, że nie ma sensu wymieniania ich wszystkich w artykule. Wszystkich zainteresowanych odsyłam na www.noni-sok.info.pl albo inne serwisy. Wymiennie tutaj tylko te najważniejsze.


Pierwszym których duże ilości występują w każdym owocu jest kseronina oraz prokseronina. Kseronina jest odpowiedzialna za pracę wszystkich komórek organizmu i za ich ciągłą regenerację. Gdy mamy zdrowe komórki, mamy zdrowe całe ciało. W końcu z nich jesteśmy zbudowani, i jak cos choruje to nie krew czy płyny a określona tkanka zbudowana z komórek.

Innymi związkami są: Skopoletina i Damnacanthal. Pierwsza z nich wpływa na pozytywne samopoczucie i zapewnia dobry, zdrowy sen. ma wielostronne działanie. Stąd noni jest świetnym produktem antydepresyjnym i dla osób z nerwicą. Dodatkowo chroni układ krwionośny, rozszerza naczynia w konsekwencji regulując ciśnienie krwi, zwalcza stany zapalne. Ma również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Damnacanthal - stymuluje wytwarzanie limfocytów typu "T" - "zabójców raka". Stymulacja całego układu odpornościowego, dostarczenie mu „paliwa" w postaci bezcennych naturalnych substancji to podstawa dobrego zdrowia.
Oprócz tego zawiera selen, terpen, błonnik, limonen, tlenek azotu i dziesiątki innych związków.

Sok noni, ma także tą zaletę, że można stosować go z innymi lekami, ogólnie brak skutków ubocznych. Jedynie co można było rzadko zauważyć to jakaś lekka wysypka, będąca oznaką oczyszczania organizmu. Noni, co już zostało potwierdzone naukowo, oraz historycznie poprzez przekazywanie tej wiedzy z pokolenia na pokolenie działa na zdrowie całego organizmu


wpis autorski - kopiowanie dozwolone po umieszczeniu źródła tej strony oraz zachowaniu aktywnych odnośników. Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jedzenie a pośpiech, dieta a odżywianie

Jedzenie a pośpiech, dieta a odżywianie


Autor: miwa


Chyba jeszcze nigdy wcześniej nie dyskutowało się tak wiele o różnych dietach i zdrowym odżywianiu. Co chwile pojawiają się jakieś nowe teorie dotyczące zdrowego odżywiania , nie rzadko wzajemnie się wykluczające.


Pośpiech, brak umiejętności kulinarnych, brak czasu, są jednym z powodów, że jadamy za rzadko, nasze jedzenie staje się chaotyczne i nie zdrowe. Większość naszych problemów z odżywianiem wynika ze spożywania za dużej ilości tłuszczów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe , które mogą spowodować choroby układu pokarmowego , krwionośnego doprowadzając nas do obniżenia koncentracji oraz obniżenia zdolności do zapamiętywania , jak również może prowadzić do nadwagi. Nadwaga może prowadzić do takich chorób jak: miażdżyca , zawał serca , cukrzyca. Jak tego można uniknąć ?

Rozwiązanie wydaje się proste. Należy jeść urozmaicone produkty kilka razy dziennie. Jeśli spędzamy dużo godzin w pracy i nie mamy dostępu do kuchni niech nasz problem rozwiąże catering. Często kuchnia tradycyjna z restauracji rozwiąże nasz problem i nie będziemy musieli posilać się fast food ami. Jedząc zdrowe posiłki składające się z takich produktów jak: owoce , warzywa , jogurty , ryby , jajka , chude mięso , dostarczamy organizmowi wielu niezbędnych substancji odżywczych.

To co jemy musi być po prostu wartościowe. Produkty w/w na pewno do takich należą , ale najbardziej wartościowym produktem są produkty pełnoziarniste. Produkty z pełnego ziarna są bogate w takie składniki jak: witaminy z gr. B , fosfor, żelazo, magnez i cynk , jednocześnie dostarczają naszemu organizmowi sporo błonnika , który pobudza nasze jelita do pracy oraz daje uczucie sytości. Spożywanie pokarmów pełnoziarnistych nie tylko chroni nasz organizm przed kłopotami z sercem ale również przed cukrzycą.


Zapraszamy na zdrowe i dobre jedzenie Gniezno Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.