Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 28 lutego 2019

Zagrożenie letnie – trujące rośliny

Zagrożenie letnie – trujące rośliny


Autor: Joanna Malik


Zatrucia substancjami roślinnymi zdarzają się najczęściej w sezonie letnim, gdy mamy czas na spacery lub wyjazdy do lasu. Zdążają się one najczęściej przypadkowo, ponieważ kolorowe owoce kuszą swoim ubarwieniem a jak wiemy dzieci do ust wezmą niemal wszystko.


Do zatrucia pokarmowego małych dzieci dochodzi zwykle w czasie spacerów i zabaw w parkach, łąkach lub lasach. Wystarczy chwila nieuwagi a już mamy problem, ponieważ dziecko rzadko przyznaje się do tego, że coś zjadło. Najczęściej odkrywamy to, gdy zaczynają się problemy z maluchem lub przyłapiemy go w trakcie zjadania owoców. Ważne jest również, aby kontrolować dzieci a szczególnie ich ręce zaraz po przyjściu z lasu, ponieważ plamy na dłoniach mogą oznaczać, że dziecko zrywało coś w lesie. Najczęściej u maluchów dochodzi do zatrucia owocami roślin zawierającymi alkaloidy tropinowe, które znajdują się w roślinach takich jak: wilcza jagoda, bieluń dziędzierzawa, pokrzyk, lulek czarny. Niebezpieczne są również rośliny takie jak: szczwół plamisty, zimowit jesienny lub szalej jadowity. Rośliny te rosną sobie spokojnie, ponieważ omijane są przez zwierzęta, które żywią się roślinami, ale wymienione omijają z daleka. Czujność rodziców będących w lesie jest wskazana i nie pomaga zwykłe tłumaczenie dziecku, że to a tamto jest szkodliwe lub złe. Trzeba wymyślić inny sposób na to, aby chronić zdrowie naszego dziecka i aby nie chciało zrywać kolorowych owoców, ponieważ wszelkie zakazy jak wiemy dzieciaki lubią łamać i robią to przy nadążającej się okazji.


Bieluń dziędzierzawa znany po nazwą - diabelskie ziele lub cierniste jabłko jest rośliną rosnącą w ogrodach i polach, jako chwast. Jej wysokość może dochodzić do 1.5 metra i posiada ciemnozielone, ząbkowane liście o kwiatach przeważnie białych. Owoce są podobne do kasztanowca a kwitnie od czerwca do października. Roślina ta zaopatrzona jest w trujące alkaloidy tropinowe takie jak atropina, hioscyjamina, skopolamina. Zauważalnymi objawami zatrucia są: szerokie źrenice oczu, przyspieszenie czynności serca, zahamowanie wydzielania łez, śliny, potu, soku żołądkowego, rozszerzenie oskrzeli. Porażają one przywspółczulne zakończenia nerwowe. Jedyna pomoc to szybki transport do szpitala, ponieważ objawy pojawiają się już wówczas, gdy jest bardzo żle. Nie ma, na co czekać, ponieważ potrzebne jest natychmiastowe płukanie żołądka a później terapia zachowawcza.

Najczęściej jednak zatruciom ulegają dzieci, które zjedzą wilczą jagodę. Znana jest również pod nazwą psia wiśnia. Rośnie spokojnie w lasach i rośnie do wysokości od 60 do 1 metra. Posiada duże ciemnozielone liście o zwisających brunatno/fioletowych kwiatach. Owoce dojrzewają od lipca do listopada w okresie największego ruchu turystycznego. Wilcza jagoda jest cała trująca, lecz najbardziej trujące są ciemne jagody zawierające alkaloidy tropinowe takie jak: hioscyjamina, atropina i skopolamina. Na uwagę zasługuje fakt, że dawka śmiertelna dla naszego malucha może być już po zjedzenie kilku jagód. Objawy oraz pierwsza pomoc jest taka sama jak przy zatruciu bieluniem dziędzierzawą. Najgorsze jest to, że objawy zatrucia pojawiają się po kilkugodzinnym okresie utajenia, dlatego jeśli nie przyłapiemy dziecka na ich zjadaniu możemy mieć poważny problem.

Najczęściej zauważalnymi objawami zatrucia organizmu to zmiany w zachowaniu: pobudzenie, niepokój, zaburzenie orientacji, ciężki oddech, uczucie lęku. Niektórzy zalecają po wykryciu zatrucia podanie dziecku wody dla rozrzedzenia trucizny, lecz najważniejsze jest wówczas jak najszybsze przewiezienie do szpitala. Tutaj liczy się każda minuta a zatrucia śmiertelne zdążają się najczęściej wieczorem, gdy rodzice nie zauważą żadnych niepokojących objawów i kładą dziecko spać.

Joanna Malik


Profilaktyka to naturalne zabiegi lecznicze kształtujące nasze zdrowie z wykorzystaniem środków naturalnych dostępnych od dawna, lecz nieco zapomnianych i wypartych przez farmakologię. Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Deser ryżowy dla niejadka

Deser ryżowy dla niejadka


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Nie sztuka oszukać; nakarmić- to sztuka! Mama każdego niejadka na pewno zgodzi się z tym zdaniem. Gdy wyczerpane są już wszystkie wymyślne sposoby podawania brukselki i szpinaku, może warto spróbować najprostszego wyjścia- urozmaicić dietę.


W jaki sposób? Przede wszystkim zmienić formę podawanych produktów. Ziemniaki będą o wiele atrakcyjniejsze jeśli zamiast tradycyjnego puree podamy maluchowi na przykład ugotowane w całości malutkie młode ziemniaczki. To samo dotyczy też ryżu, który będzie zresztą bardziej sycącym i lekkostrawnym daniem. Ziarno ryżowe jest lekkostrawne i niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu i glutenu, dlatego świetnie nadaje się dla małych dzieci, polecane jest nie tylko osobom, które dbają o linię, ale przede wszystkim właśnie dzieciom, osobom starszym, alergikom oraz cierpiącym na celiakię i inne dolegliwości przewodu pokarmowego.

Jak jednak sprawić, by porcja białych ziarenek zechciała być zjedzona przez wybrednego maluszka? Odpowiedź jest prosta: podać ją w innej formie, chociażby jako płatki ryżowe (np. Fit`s firmy Konpack). Płatki ryżowe otrzymywane są poprzez poddanie łuszczonego ziarna ryżu białego hydrotermicznej obróbce, zgnieceniu na walcach i wysuszeniu. Zawierają więc te same wartości odżywcze co ich pierwowzór, są jednak o wiele atrakcyjniejsze, szczególnie podane z pomysłem. Można więc stworzyć słodkie danie dodając do nich starte jabłko, rodzynki i cynamon, lub przygotować kolorową sałatkę z kukurydzą, marchewką, ogórkami i szynką. Ponadto pozwalając dziecku (np. poprzez dekorowanie) uczestniczyć w przyrządzaniu potrawy, możemy mieć pewność, że będzie ona o wiele lepiej smakować małemu niejadkowi, niż niejedna czekoladka.

Płatki ryżowe błyskawiczne świetnie sprawdzą się także jako deser. W towarzystwie miodu, świeżych lub suszonych owoców lub domowej roboty konfitur będą równie smaczne, co zdrowe i pożywne. Wystarczy do gotującej wody lub mleka wsypać płatki (proporcja 2:1- by były na gęsto) i gotować ok. 2 minuty co jakiś czas mieszając.

Pamiętajmy jednak, że każde dziecko posiada swój własny rytm spożywania posiłków. Jeden maluch będzie jadł szybciej, inny spędzi przy stole nawet kilka godzin. Najważniejsze, aby nie okazywać zniecierpliwienia ani nie pospieszać dziecka. Jeśli połączymy tych kilka rad ze zróżnicowaną dietą, nadspodziewanie szybko zorientujemy się, że nasze dziecko zacznie jeść nie tylko dla zaspokojenia głodu, ale i dla przyjemności.

Deser ryżowy: Płatki ryżowe błyskawiczne Fit`s z owocami i bitą śmietaną; Składniki: 125 g płatków ryżowych, owoce (mogą być świeże lub konfitury), bita śmietana, ½ litra mleka, cukier, sól; Przygotowanie: Płatki ryżowe ugotować według sposobu podanego na opakowaniu. Ostudzić, dodać owoce (lub sok owocowy) i bitą śmietanę. Gotowe!


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przejedzenie

Przejedzenie


Autor: Przemysław Pufal


Praktyczne domowe sposoby na uniknięcie bardzo przykrych konsekwencji przejedzenia
i sposoby na walkę z niestrawnością gdy się już takowa pojawi...


Sposoby na przejedzenie i niestrawność

Okres świąt to czas spotykania się w gronie rodzinnym i przyjaciół, które to spotkania zazwyczaj odbywają się przy stole. Bynajmniej nie pustym...

Konsekwencją naszego biesiadowania może być przejedzenie się i niestrawność.

Przejadanie się może mieć wiele negatywnych skutków:

- może doprowadzić do otyłości, nadciśnienia tętniczego, refluksu żołądkowo-przełykowego,

- podnosi poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów,

- może spowodować stłuszczenie wątroby,

- sprzyja rozwojowi żylaków i zakrzepicy żylnej,

- powoduje pogorszenie samopoczucia, spowodowane m.in. ciągłymi wyrzutami sumienia związanymi z przejedzeniem,

- oraz wiele innych zaburzeń w funkcjonowaniu naszego organizmu.

Co zrobić gdy zjesz za dużo?

Oto praktyczne sposoby postępowania przeciwdziałającego przykrym efektom przejedzenia się:

1. Zastosuj kilkugodzinną głodówkę.

2. Pij dużo wszelkiego rodzaju napojów: wodę mineralną niegazowaną, soki, herbaty ziołowe, zielone, czerwone.

3. Napar z kminku pomoże Ci na wzdęcia.

4. Kompot z suszonych śliwek i jabłek poprawi Twoje trawienie.

5. Przy biegunce unikaj mleka i cukru, które mogą nasilić jej przebieg.

6. Przegryzaj posiłki suszonymi owocami.

7. Przygotuj potrawy zawierające dużo ziół lub wypij majeranek, kminek lub koper ze szklanką przegotowanej wody.

8. Nie mieszaj alkoholu z mięsem.

9. Nie mieszaj słodyczy z mięsem.

10. Rób przerwy między posiłkami, minimum 3-godzinne.

11. Pomóż zmaltretowanemu brzuchowi i zjedz jogurt probiotyczny.

12. Nie kładź się po jedzeniu.

13. Możesz wypić mały kieliszek wódki w trakcie lub po posiłku lub wino, najlepiej nie słodkie.

14. Zamiast zjeść kolejną porcję, wyjdź na spacer. Zażywaj jak najwięcej ruchu.

Oczywiście najlepszą metodą jest umiarkowanie
w jedzeniu i piciu, ale o tym nie będę przecież pisał przy okazji świąt!

Smacznego!


Trener osobisty - dostępny 24/h przez 7 dni tygodnia i 52 tygodnie roku

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odpowiednia dieta dla niemowlaka to podstawa

Odpowiednia dieta dla niemowlaka to podstawa


Autor: Sylwia Porada


Bez wątpienia najlepszym pokarmem dla niemowlaka jest mleko mamy, które zawiera wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego rozwoju dziecka.


Dzieci karmione piersią są bardziej odporne na choroby, ponieważ mleko mamy zawiera przeciwciała, które chronią przed wirusami i bakteriami. Niemowlęta karmione piersią rzadziej chorują na takie choroby jak: biegunki, zapalenia ucha środkowego, choroby układu oddechowego, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.

Pokarm mamy jest lekkostrawny i dostarcza maluchowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Świetnie dostosowuje się do zmiennych potrzeb dziecka. Co takiego zawiera w sobie ponadto mleko matki, że dieta dla niemowlaka powinna opierać się w pierwszych miesiącach życia dziecka tylko na nim? Składniki mleka mamy to woda (jest ona absolutnie czysta, przefiltrowana przez organizm matki), białko (to główny budulec zapewniający wzrost dziecka, lekkostrawne i łatwostrawne, ta jego część, która nie zostanie strawiona weźmie udział w procesach obronnych, trawiennych i regulacyjnych), tłuszcze (są głównym źródłem energii oraz budulcem dla mózgu i układu nerwowego, zawierają lipazę - enzym ułatwiający trawienie tłuszczów), węglowodany (budulec tkanki nerwowej dziecka), witaminy i składniki mineralne, które w pełni pokrywają zapotrzebowanie dziecka.

Mleko mamy zapobiega również wczesnemu rozwojowi alergii oraz powstawaniu w przyszłości otyłości, miażdżycy naczyń, nadciśnienia tętniczego, zawałom serca, alergiom łącznie z astmą oskrzelową. Zgodnie z zaleceniami WHO niemowlę powinno być karmione włącznie piersią prze pierwszych sześć miesięcy życia.

Jeśli kobieta wraca do pracy albo dziecko karmione piersią zbyt mało przybiera na wadze może okazać się konieczne wprowadzenie karmienia mieszanego. Niemowlę kilka razy dziennie jest karmione mlekiem mamy, pozostałe posiłki stanowi mleko modyfikowane. Pokarm mamy podany chociażby raz dziennie ma dla rozwoju dziecka ogromne znaczenie.

W przypadku, gdy mama czy to z powodów zdrowotnych czy też innych nie może karmić piersią dziecku podaje się mleko modyfikowane. Mieszankę przygotowuje tuż przed podaniem jej niemowlęciu. Oczywiście w miarę rozwoju dziecka stopniowo rozszerzamy jego dietę. Mleko mamy oraz mieszanki tylko do pewnego momentu zaspokajają całkowicie potrzeby małych organizmów. Rozszerzanie diety niemowlęcia karmionego mlekiem modyfikowanym rozpocząć należy po skończeniu 4. miesiącu życia. U niemowląt karmionych piersią dietę rozszerza się nie wcześniej jak po 5 miesiącu życia.

Na temat rozszerzania diety najlepiej porozmawiaj z pediatra który opiekuje się niemowlęciem, który uwzględni potrzeby Twojego dziecka, opierając się na schemacie żywienia dziecka mlekiem modyfikowanym lub na modelu żywienia niemowląt karmionych piersią.

Nowe pokarmy wprowadzamy do diety dziecka w postaci jedno lub dwu składnikowych papek warzywnych w niewielkich ilościach obserwując ewentualne niepokojące objawy mogące świadczyć o alergii na dany składnik pokarmowy lub alergii pokarmowej związanej z niedojrzałością układu trawiennego. Nietolerancja może objawić się wysypką, wymiotami, nieprawidłowym stolcem, biegunką lub bólami brzuszka. Zaleca się podawanie innych posiłków niż mleczne 2-3 razy na dzień w wieku od 6 do 8 miesiąca życia oraz 3-4 razy na dzień w wieku od 9 do 12 miesiąca życia.

Posiłek inny niż karmienie mlekiem kobiecym zaleca się podawać po zakończeniu karmienia piersią - w sytuacji, kiedy dziecko odmawia jedzenia / próbowania posiłków uzupełniających można odwrócić tę kolejność. Początkowo podajemy wszystko w postaci papki. Następnie ugniecione widelcem, nawet, jeżeli dziecko nie ma ząbków. Dziecko karmimy małą łyżeczką. Tak by w 12 miesiącu podawać jedzenie o małym stopniu rozdrobnienia - siekane lub z grubsza ugniecione. Ma to ogromny wpływ na prawidłowy rozwój aparatu mowy dziecka.


Osesek- portal dla rodziców niemowląt i małych dzieci Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

środa, 27 lutego 2019

Odżywiasz swoje dziecko? Rób to z głową!

Odżywiasz swoje dziecko? Rób to z głową!


Autor: Sylwia Porada


Właściwe odżywanie dziecka w 2. i 3. roku życia może zapewnić maluchom optymalne warunki rozwoju. Od ukończenia pierwszego roku życia do trzeciego roku życia urośnie ono ok. 20 cm i zwiększy masę ciała o ok. 4 kilogramy.


Żywienie dziecka w tym okresie zmienia się stopniowo zbliżając się do posiłków, które spożywa cała rodzina. W tym też czasie dziecko zaczyna samodzielne jedzenie, a około 2. roku życia stara się używać sztućców.
Dzieci w tym wieku powinny spożywać 3 posiłki główne i dwa dodatkowe.

Do 3. roku życia nie podaje się dzieciom produktów ciężkostrawnych, takich jak smażone w dużej ilości tłuszczu kotlety w panierce, frytki, placki ziemniaczane czy racuchy. Nie podaje się również dzieciom w tym wieku zbyt dużej ilości kapusty, kalafiora czy brukselki, cebuli oraz warzyw strączkowych (wyłączając fasolkę szparagową i groszek zielony). Maluchy nie powinny również jeść ciast kremowych i ciasta francuskiego, czyli wypieków o dużej ilości tłuszczu.

Od małego żywienie dzieci powinno wykluczać jedzenie produktów wysoko przetworzonych, chrupek i chipsów oraz fast foodu. Przygotowując posiłki dla naszych milusińskich nie stosujmy zup w proszku, kostek bulionowych, vegety czy jarzynki. Bezwzględnie unikajmy podawania maluchom napojów gazowanych i tych sztucznie barwionych. Dzieciom należy kupować butelkowaną wodę niegazowaną.

Samo karmienie dzieci nie powinno polegać na wmuszaniu. Takie działanie będzie się dzieciom kojarzyło nieprzyjemnie.
Żywienie dziecka nie powinno opierać się na tych samych zasadach, na których opiera się prawidłowe żywienie dorosłych. Szczególnie dotyczy to ograniczenia tłuszczu, cholesterolu i jajek. Do wieku przedszkolnego tych produktów dzieciom nie ograniczamy. Uczestniczą one w budowie układu nerwowego oraz innych tkanek.
Nadmierne solenie i słodzenie może wykształcić nieprawidłowe nawyki żywieniowe prowadzące w przyszłości do nadwagi i nadciśnienia.

Rozdrabnianie produktów, choć przyśpieszające spożycie posiłku przez dziecko, nie daje mu możliwości nauczenia się gryzienia twardszego pożywienia.
Istnieje kilka zasad układania jadłospisu, które znacznie ułatwi prawidłowe żywienie dziecka. Na śniadanie można podać maluchowi zupę mleczną, kakao lub kawę zbożową. Należy również podać kanapkę z masłem, wędliną, serem lub jajkiem. Zaleca się dodawanie warzyw lub owoców. Drugie śniadanie nie powinno być zbyt sycące. Może to być mała kromka chleba z serkiem i sok albo jogurt. Na obiad podajemy zupę, drugie danie i lekki deser.

Zupę powinno gotować się na wywarach jarskich, zabielać je mlekiem, śmietanką, ewentualnie można zagęścić ją mąką. Drugie danie powinno zawierać warzywa, produkt białkowy (mięso, jako lub ser) oraz węglowodany (ryż, ziemniaki, kluski, kasza). Na deser można podać dziecku kompot lub świeże owoce. Podwieczorek to mały słodki posiłek, porcja ciasta, koktajlu mlecznego czy galaretki. Kolacja powinna być posiłkiem gotowanym. Mogą to być gotowane warzywa i produkty warzywno-mięsne, ale również pieczywo i napoje z dodatkiem mleka.

Porcje nie powinny być duże. Należy unikać podawania dziecku jedzenia między posiłkami.
Ważne jest, aby pamiętać, że żywienie dziecka od najmłodszego wieku ma niewątpliwy wpływ na jego przyszłe nawyki żywieniowe. Przestrzeganie racjonalnej diety zalecanej dla dzieci w wieku 2-3 lat nie tylko pozytywnie wpłynie na jego rozwój, ale i nauczy je zdrowego odżywania i spożywania posiłków o stałych porach.


Osesek- portal dla rodziców niemowląt i małych dzieci Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.