Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 28 lutego 2019

Pomidorowy zawrót głowy

Pomidorowy zawrót głowy


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Kto by pomyślał, że historia pomidora może być fascynująca? Pomidor początkowo był wielkości wiśni, dopiero Majowie i Aztekowie wyhodowali z niego owoc o znacznie większych rozmiarach. A gdy trafił do Europy, nikt nie chciał go jeść, ponieważ krążyła plotka, że owoc ten powoduje niebezpieczny szał miłosny lub jest trucizną.


Początkowo pomidory hodowane były w dalekim Meksyku, jednak różniły się one znacząco od tych, które znamy dzisiaj. Dlatego też, gdy w XVI wieku przybyły do Europy za sprawą Corteza, nie spotkały się z łaskawym przyjęciem. Małe i nieprzypominające smakiem dzisiejszych odmian, musiały czekać aż 300 lat, by poza atrakcyjnym wyglądem jako roślin ozdobnych, ktoś dostrzegł w nich także walory smakowe i zdrowotne. W Polsce zyskały sławę dopiero po I Wojnie Światowej i do razu zostały włączone do codziennej diety. Zaczęto porównywać je z równie smacznymi oraz podobnymi kształtem jabłkami; od nich też pomidory wzięły swą nazwę: pomme d'or, znaczy bowiem tyle, co złote jabłko.

Jednak pomidor to nie tylko atrakcyjny wygląd i uczta dla podniebienia, ale także solidna porcja składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomidory zawierają minimalną ilość kalorii, są natomiast bogatym źródłem potasu, który chroni przed nadciśnieniem tętniczym, wzmacnia mięśnie, nerwy, stabilizuje i chroni organizm przed chorobami serca. Drugim ważnym składnikiem jest likopen - wychwytuje wolne rodniki, zapobiegając chorobom nowotworowym. Poza tym w pomidorach znajdziemy wiele innych wartościowych składników: witaminę PP, odpowiedzialną za odpowiedni poziom cholesterolu oraz witaminę K, posiadającą właściwości przeciwzakrzepowe. Okazuje się więc, że pomidor to jeden z najlepszych naturalnych środków do walki z chorobami cywilizacji, takimi jak: udary, zawały, ataki serca i nowotwory. Co więcej, dowiedziono, że związki zawarte w pomidorach są o wiele lepiej przyswajalne w lekko przetworzonej formie, a więc pod postacią soków lub przecierów. Dlatego warto sięgać po dostępne na rynku przetwory z pomidorów.

Dla lubiących nowinki i dbających o zdrowie, Dawtona wraz z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi przygotowała Sok pomidorowy Siła Serca w puszce. Produkty z logo Siła Serca to wysokiej jakości żywność funkcjonalna, suplementy diety, „wellnes" i inne produkty, których technologia wytwarzania i receptura decyduje o ich prozdrowotnym charakterze. Receptury powstają min. we współpracy z placówkami naukowymi SGGW w Warszawie, AR Wrocław, AM w Warszawie, IZŻ w Warszawie.

W gronie takich prozdrowotnych produktów znajduje się właśnie nowy na rynku polskim Sok pomidorowy Siła Serca. Sok ten zawiera unikalną formułę zachowującą korzystne proporcje magnezu i potasu. Prozdrowotna wartość soku pomidorowego Siła Serca w porównaniu do innych soków pomidorowych jest jednak znacznie większa dzięki zastąpieniu używanej dotychczas soli - solą o zwiększonej zawartości magnezu i potasu, a obniżonej zawartości szkodliwego w nadmiarze sodu. Sok ten stanowi także źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, mikro- i makroelementów oraz likopenu - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jest także bardzo pożywny, a do tego niskokaloryczny - cała puszka soku to tylko 45 kcal. Zamknięty w lekkim, poręcznym opakowaniu może być zabrany wszędzie i przez każdego, bez obawy o stłuczenie.

Część dochodu ze sprzedaży soku Siła Serca wspiera realizowany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu, program budowy prototypu i wdrożenia do praktyki klinicznej systemu wspomagania serca dla dzieci w wieku szkolnym, który umożliwi regenerację niewydolnego serca lub podtrzymanie jego funkcji w oczekiwaniu na transplantację. www.silaserca.pl


Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta w ciąży

Dieta w ciąży


Autor: MW


Będąc w stanie błogosławionym należy pamiętać, że pociecha rosnąca w naszym brzuchu je dokładnie to samo co my. Tak jak nigdy dotąd trzeba zadbać o swoją dietę, by była zdrowa i odpowiednio zbilansowana.


Warto zwrócić się po pomoc do specjalisty. Nikt nie zrobi tego lepiej, niż profesjonalny dietetyk. Warszawa jest miastem, które jako pierwsze zaczęło oferować tego typu usługi. To właśnie tam powstało wiele poradni dietetycznych wyłącznie dedykowanych przyszłym mamom. Dietetycy wciąż podkreślają, że dbając o dobro dziecka nie można rezygnować z siebie i swoich upodobań żywieniowych. Dlatego dieta dobierana jest zawsze indywidualnie. Jednakże istnieją ogólne wytyczne dotyczące podstaw diety podczas ciąży. Przede wszystkim absolutnie zakazane jest spożywanie alkoholu pod jakąkolwiek postacią, nawet jako dodatek do deseru. Równie restrykcyjne wskazania dotyczą unikania spożywania serów pleśniowych i typu feta, niepasteryzowanego mleka, surowych jaj, surowego lub jedynie wędzonego mięsa i ryb, surowych owoców morza. Produkty te są niebezpieczne dla zdrowia naszego maluszka, gdyż mogą w nich być bakterie. Przez zakaz spożywania owych produktów wiele przyszłych mam odkrywa w sobie zamiłowanie do nowych potraw. Wzmaga się chęć eksperymentowania oraz zwrot ku zdrowej żywności. Jest do doskonała okazja, by zmienić nie tylko swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, ale również nawyki swego partnera. Wspólne gotowanie może stać się świetną rozrywką oraz poszerzania swoich kulinarnych horyzontów. Dzięki skorzystaniu z pomocy specjalisty nie tylko nasza pociecha na tym skorzysta, ale również nasza najbliższa rodzina.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Bezgluten

Bezgluten


Autor: Radomdis


Produkty bezglutenowe, cieszą się coraz większym zainteresowaniem zwłaszcza u osób uczulonych na gluten.
Gluten stanowią białka roślinne, które występują w zbożach takich, jak pszenica, jęczmień, żyto i owies.


Bezgluten to pospolita nazwa produktu z grupy produktów bezglutenowych.

Produkty bezglutenowe, cieszą się coraz większym zainteresowaniem zwłaszcza u osób uczulonych na gluten.
Gluten stanowią białka roślinne, które występują w zbożach takich, jak pszenica, jęczmień, żyto i owies.
Większość ludzi bez problemu przyswaja ten składnik, jednakże niewielki odsetek społeczeństwa ok 1% jest na niego
mocno uczulony.
W przypadku osób uczulonych na gluten, jego spożycie zaburza proces trawienny i może poważnie i nieodwracalnie
uszkodzić układ trawienia.
Osoby z nietolerancją glutenu są zmuszone do ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej przez całe swoje życie.
Oznacza to dla nich spożywanie tylko i wyłącznie produktów wytworzonych z takich zbóż jak ryż, kukurydza, gryka,
amarantus, soja czy proso.

Dlatego z myślą o tym niewielkim odsetku konsumentów uczulonych na produkty glutenowe,
bezgluten staje się coraz bardziej dostępnym produktem, oferowanym przez większe sklepy, hurtownie ze zdrową żywnością oraz hipermarkety internetowe, w których można je zakupić bez wychodzenia z domu.

Coraz szersza gama produktów bezglutenowych dostępna na rynku, a także rosnąca liczba serwisów poświęconych diecie bezglutenowej, na których można uzyskać potrzebne informacje a nawet przepisy kulinarne sprawia, że dieta bezglutenowa może być tak samo smaczna i praktyczna jak każda inna a samo poszukiwanie artykułów bezglutenowych nie jest już trudnością.


Produkty bezglutenowe - największy wybór. Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zagrożenie letnie – trujące rośliny

Zagrożenie letnie – trujące rośliny


Autor: Joanna Malik


Zatrucia substancjami roślinnymi zdarzają się najczęściej w sezonie letnim, gdy mamy czas na spacery lub wyjazdy do lasu. Zdążają się one najczęściej przypadkowo, ponieważ kolorowe owoce kuszą swoim ubarwieniem a jak wiemy dzieci do ust wezmą niemal wszystko.


Do zatrucia pokarmowego małych dzieci dochodzi zwykle w czasie spacerów i zabaw w parkach, łąkach lub lasach. Wystarczy chwila nieuwagi a już mamy problem, ponieważ dziecko rzadko przyznaje się do tego, że coś zjadło. Najczęściej odkrywamy to, gdy zaczynają się problemy z maluchem lub przyłapiemy go w trakcie zjadania owoców. Ważne jest również, aby kontrolować dzieci a szczególnie ich ręce zaraz po przyjściu z lasu, ponieważ plamy na dłoniach mogą oznaczać, że dziecko zrywało coś w lesie. Najczęściej u maluchów dochodzi do zatrucia owocami roślin zawierającymi alkaloidy tropinowe, które znajdują się w roślinach takich jak: wilcza jagoda, bieluń dziędzierzawa, pokrzyk, lulek czarny. Niebezpieczne są również rośliny takie jak: szczwół plamisty, zimowit jesienny lub szalej jadowity. Rośliny te rosną sobie spokojnie, ponieważ omijane są przez zwierzęta, które żywią się roślinami, ale wymienione omijają z daleka. Czujność rodziców będących w lesie jest wskazana i nie pomaga zwykłe tłumaczenie dziecku, że to a tamto jest szkodliwe lub złe. Trzeba wymyślić inny sposób na to, aby chronić zdrowie naszego dziecka i aby nie chciało zrywać kolorowych owoców, ponieważ wszelkie zakazy jak wiemy dzieciaki lubią łamać i robią to przy nadążającej się okazji.


Bieluń dziędzierzawa znany po nazwą - diabelskie ziele lub cierniste jabłko jest rośliną rosnącą w ogrodach i polach, jako chwast. Jej wysokość może dochodzić do 1.5 metra i posiada ciemnozielone, ząbkowane liście o kwiatach przeważnie białych. Owoce są podobne do kasztanowca a kwitnie od czerwca do października. Roślina ta zaopatrzona jest w trujące alkaloidy tropinowe takie jak atropina, hioscyjamina, skopolamina. Zauważalnymi objawami zatrucia są: szerokie źrenice oczu, przyspieszenie czynności serca, zahamowanie wydzielania łez, śliny, potu, soku żołądkowego, rozszerzenie oskrzeli. Porażają one przywspółczulne zakończenia nerwowe. Jedyna pomoc to szybki transport do szpitala, ponieważ objawy pojawiają się już wówczas, gdy jest bardzo żle. Nie ma, na co czekać, ponieważ potrzebne jest natychmiastowe płukanie żołądka a później terapia zachowawcza.

Najczęściej jednak zatruciom ulegają dzieci, które zjedzą wilczą jagodę. Znana jest również pod nazwą psia wiśnia. Rośnie spokojnie w lasach i rośnie do wysokości od 60 do 1 metra. Posiada duże ciemnozielone liście o zwisających brunatno/fioletowych kwiatach. Owoce dojrzewają od lipca do listopada w okresie największego ruchu turystycznego. Wilcza jagoda jest cała trująca, lecz najbardziej trujące są ciemne jagody zawierające alkaloidy tropinowe takie jak: hioscyjamina, atropina i skopolamina. Na uwagę zasługuje fakt, że dawka śmiertelna dla naszego malucha może być już po zjedzenie kilku jagód. Objawy oraz pierwsza pomoc jest taka sama jak przy zatruciu bieluniem dziędzierzawą. Najgorsze jest to, że objawy zatrucia pojawiają się po kilkugodzinnym okresie utajenia, dlatego jeśli nie przyłapiemy dziecka na ich zjadaniu możemy mieć poważny problem.

Najczęściej zauważalnymi objawami zatrucia organizmu to zmiany w zachowaniu: pobudzenie, niepokój, zaburzenie orientacji, ciężki oddech, uczucie lęku. Niektórzy zalecają po wykryciu zatrucia podanie dziecku wody dla rozrzedzenia trucizny, lecz najważniejsze jest wówczas jak najszybsze przewiezienie do szpitala. Tutaj liczy się każda minuta a zatrucia śmiertelne zdążają się najczęściej wieczorem, gdy rodzice nie zauważą żadnych niepokojących objawów i kładą dziecko spać.

Joanna Malik


Profilaktyka to naturalne zabiegi lecznicze kształtujące nasze zdrowie z wykorzystaniem środków naturalnych dostępnych od dawna, lecz nieco zapomnianych i wypartych przez farmakologię. Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Deser ryżowy dla niejadka

Deser ryżowy dla niejadka


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Nie sztuka oszukać; nakarmić- to sztuka! Mama każdego niejadka na pewno zgodzi się z tym zdaniem. Gdy wyczerpane są już wszystkie wymyślne sposoby podawania brukselki i szpinaku, może warto spróbować najprostszego wyjścia- urozmaicić dietę.


W jaki sposób? Przede wszystkim zmienić formę podawanych produktów. Ziemniaki będą o wiele atrakcyjniejsze jeśli zamiast tradycyjnego puree podamy maluchowi na przykład ugotowane w całości malutkie młode ziemniaczki. To samo dotyczy też ryżu, który będzie zresztą bardziej sycącym i lekkostrawnym daniem. Ziarno ryżowe jest lekkostrawne i niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu i glutenu, dlatego świetnie nadaje się dla małych dzieci, polecane jest nie tylko osobom, które dbają o linię, ale przede wszystkim właśnie dzieciom, osobom starszym, alergikom oraz cierpiącym na celiakię i inne dolegliwości przewodu pokarmowego.

Jak jednak sprawić, by porcja białych ziarenek zechciała być zjedzona przez wybrednego maluszka? Odpowiedź jest prosta: podać ją w innej formie, chociażby jako płatki ryżowe (np. Fit`s firmy Konpack). Płatki ryżowe otrzymywane są poprzez poddanie łuszczonego ziarna ryżu białego hydrotermicznej obróbce, zgnieceniu na walcach i wysuszeniu. Zawierają więc te same wartości odżywcze co ich pierwowzór, są jednak o wiele atrakcyjniejsze, szczególnie podane z pomysłem. Można więc stworzyć słodkie danie dodając do nich starte jabłko, rodzynki i cynamon, lub przygotować kolorową sałatkę z kukurydzą, marchewką, ogórkami i szynką. Ponadto pozwalając dziecku (np. poprzez dekorowanie) uczestniczyć w przyrządzaniu potrawy, możemy mieć pewność, że będzie ona o wiele lepiej smakować małemu niejadkowi, niż niejedna czekoladka.

Płatki ryżowe błyskawiczne świetnie sprawdzą się także jako deser. W towarzystwie miodu, świeżych lub suszonych owoców lub domowej roboty konfitur będą równie smaczne, co zdrowe i pożywne. Wystarczy do gotującej wody lub mleka wsypać płatki (proporcja 2:1- by były na gęsto) i gotować ok. 2 minuty co jakiś czas mieszając.

Pamiętajmy jednak, że każde dziecko posiada swój własny rytm spożywania posiłków. Jeden maluch będzie jadł szybciej, inny spędzi przy stole nawet kilka godzin. Najważniejsze, aby nie okazywać zniecierpliwienia ani nie pospieszać dziecka. Jeśli połączymy tych kilka rad ze zróżnicowaną dietą, nadspodziewanie szybko zorientujemy się, że nasze dziecko zacznie jeść nie tylko dla zaspokojenia głodu, ale i dla przyjemności.

Deser ryżowy: Płatki ryżowe błyskawiczne Fit`s z owocami i bitą śmietaną; Składniki: 125 g płatków ryżowych, owoce (mogą być świeże lub konfitury), bita śmietana, ½ litra mleka, cukier, sól; Przygotowanie: Płatki ryżowe ugotować według sposobu podanego na opakowaniu. Ostudzić, dodać owoce (lub sok owocowy) i bitą śmietanę. Gotowe!


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.