Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 28 lutego 2019

Błonnik pokarmowy, cudotwórcą w naszej diecie.

Błonnik pokarmowy, cudotwórcą w naszej diecie.


Autor: Remigiusz


Wszyscy wiemy, ze dobry posiłek to podstawa sukcesu, jednak aby sukces był pełen - nasz organizm musi jeszcze strawić ten posiłek, dzięki czemu nasz organizm zdobędzie wszystkie wartości odżywcze jakimi dany posiłek powinien być nasycony. Niestety, czasami z trawieniem pokarmów jest problem - wtedy z pomocą przychodzi nam błonnik pokarmowy.


Błonnik, co to tak właściwie jest za substancja?

Błonnik - jest to mieszanka różnorodnych substancji znajdujących się w ścianie komórkowej roślin. Nie jest trawiony przez człowieka ani wchłaniany przez układ pokarmowy. Związki znajdujące się w błonniku mają charakter polisacharydowy (celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy, śluzy) a także niepolisacharydowym (ligniny).

Niewłaściwa dieta może powodować, że treści pokarmowe potrzebują więcej czasu by przejść przez cały układ pokarmowy, co powoduje zaparcia, dlatego, że kał dłużej zalega w jelitach. Nagromadzenie się mas kałowych powoduje nieprzyjemne dolegliwości, jak wzdęcia, bóle brzucha. Dodatkowo zła dieta i zatrzymywanie się resztek pokarmowych w układzie pokarmowym może powodować bardziej trwałe uszkodzenia i poważniejsze dolegliwości. Mogą pojawiać się uchyłki w postaci kieszonkowych uwypukleń jelita. Mogą pojawić się również hemoroidy czyli żylaki odbytu.

Błonnik jest tym, co może nas uchronić przed tym dyskomfortem.

Przede wszystkim zmiękcza masę kałową poprzez to, że powoduje pęcznienie żywności w układzie trawienny, dzięki czemu trawiony pokarm szybciej usuwany jest z organizmu. Przechodząc w niezmienionym stanie przez przewód pokarmowy, wchłania wodę przyczynia się tym samym do zwiększenia objętości masy kałowej i ich późniejszym jej wydaleniu. Dzięki niemu produkty przemiany materii są sprawniej i szybciej usuwane z organizmu. Na skutek regularnego wypróżniania się, a także usuwania niepotrzebnych elementów pochodzących z przemiany materii błonnik jest uznawany za skuteczną metodę odchudzającą dla osób otyłych. Redukuje uczucie głodu, dlatego nie sięgamy po pożywienie nazbyt często.

Zawartość błonnika w jedzeniu

Błonnik można znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego czyli w warzywach i owocach. Źródłem tego pożytecznego dla naszego układu pokarmowego związku są również pokarmy zbożowe takie jak kasze, otręby, musli, pieczywo razowe i pełnoziarniste. Jego duże stężenie mają również rośliny strączkowe. Nie występuje w mięsie, rybach, alkoholu maśle, olejach i innych produktach tłuszczowych.


Po więcej informacji na temat błonnika serdecznie zapraszam na stronę http://www.blonnikpokarmowy.net.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kasza manna – sposób na szczupłą talię

Kasza manna – sposób na szczupłą talię


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Kasza manna to jeden z najstarszych znanych nam produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali jej wartości odżywcze oraz zdolność szybkiego zaspokajania głodu. Niestety, obecnie jadamy ją bardzo rzadko, zapominając, że jest zdrowa i smaczna.


Do XVII wieku kasze były podstawowym produktem żywnościowym Polaków. Wyparły je ziemniaki, początkowo uprawiane jako roślina ozdobna, stopniowo stały się podstawą pożywienia. O kaszach zapomniano na wiele lat mimo, że ich wartość odżywcza może swobodnie konkurować nie tylko z ziemniakami, ale też ryżem i makaronem.

Większość gatunków kasz powstaje w procesie przetworzenia ziaren zbóż, takich jak jęczmień, proso, czy pszenica. Z pszenicy właśnie, a dokładnie z jej najdrobniej zmielonych ziaren powstaje kasza manna. Podczas przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek, czyli cząstek bielma mącznego, które poddawane są oczyszczaniu za pomocą wialni kaszkowych. Tak oczyszczona frakcja to właśnie kasza manna, którą spotkać można w dwóch odmianach: kaszę mannę oraz kaszę mannę błyskawiczną. Ta poddawana jest wstępnej obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowywanie (np. Kasza manna błyskawiczna Fit's firmy Konpack).

Wszystkie kasze są doskonałą alternatywą dla ziemniaków czy makaronu, gdyż zawierają mnóstwo witamin z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), a także kwas foliowy, potas, żelazo i magnez. Kasza manna wyróżnia się wśród innych kasz wysoką zawartością jodu i skrobi. Jest poza tym lekkostrawna, dlatego poleca się ją osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Popularny grysik świetnie sprawdza się też jako składnik różnego rodzaju diet. Doskonale sycący i łatwo przyswajalny na długo zaspokaja głód. Jest to spowodowane wysoką zawartością skrobi, która rozkłada się w organizmie bardzo powoli, dostarczając mózgowi glukozy przez wiele godzin.

Ze wszystkich kasz kasza manna ma chyba najwięcej zastosowań. Można z niej przygotować nie tylko samodzielną potrawę (np. zupę mleczną, budyń, leguminę), ale użyć także jako środek zagęszczający do sosów, zup i ciast.

Specjaliści z firmy Konpack zalecają, by wybierając kaszę mannę zwracać uwagę na jej kolor: powinien być biały z odcieniem żółtawym, a także strukturę: drobne cząstki nie mogą być zamączone ani zawierać ciemniejszych elementów otrębowych. Taka kasza ma łagodny smak, który można nieco wzmocnić, dodając soli, cukru, słodkich syropów lub owoców. By była gęsta, 50 g kaszy błyskawicznej gotuje się przez 2 minuty w ok. 0,4 l lekko osolonego wrzątku, na półgęstą potrzeba ok. 0,7 l wody.

Błyskawiczna Kasza manna Fit's firmy Konpack to doskonały pomysł na sycące śniadanie oraz lekkostrawną kolację nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych, pragnących zachować linię oraz dobre samopoczucie.

Dziś firma Konpack poleca: Deser owocowy z kaszą manną błyskawiczną Fit's

Składniki: 1/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej Fit's, 1,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka masła, szczypta soli, cukier do smaku, świeże truskawki lub sok truskawkowy, czekolada

Sposób przygotowania:

Przygotowaną ilość mleka podzielić. W części zimnego mleka rozprowadzić kaszę mannę, pozostałą część mleka zagotować. Wlać powoli kaszę z zimnym mlekiem na wrzące mleko i ciągle mieszając, zagotować. Dodać sól, cukier i masło. Gotować ok. 2 minut. Schłodzić salaterki i przełożyć do nich ugotowaną kaszę. Pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną czekoladę zetrzeć na grubej tarce i posypać nią kaszę, dodać świeże owoce lub sok. Gotowe!


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pomidorowy zawrót głowy

Pomidorowy zawrót głowy


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Kto by pomyślał, że historia pomidora może być fascynująca? Pomidor początkowo był wielkości wiśni, dopiero Majowie i Aztekowie wyhodowali z niego owoc o znacznie większych rozmiarach. A gdy trafił do Europy, nikt nie chciał go jeść, ponieważ krążyła plotka, że owoc ten powoduje niebezpieczny szał miłosny lub jest trucizną.


Początkowo pomidory hodowane były w dalekim Meksyku, jednak różniły się one znacząco od tych, które znamy dzisiaj. Dlatego też, gdy w XVI wieku przybyły do Europy za sprawą Corteza, nie spotkały się z łaskawym przyjęciem. Małe i nieprzypominające smakiem dzisiejszych odmian, musiały czekać aż 300 lat, by poza atrakcyjnym wyglądem jako roślin ozdobnych, ktoś dostrzegł w nich także walory smakowe i zdrowotne. W Polsce zyskały sławę dopiero po I Wojnie Światowej i do razu zostały włączone do codziennej diety. Zaczęto porównywać je z równie smacznymi oraz podobnymi kształtem jabłkami; od nich też pomidory wzięły swą nazwę: pomme d'or, znaczy bowiem tyle, co złote jabłko.

Jednak pomidor to nie tylko atrakcyjny wygląd i uczta dla podniebienia, ale także solidna porcja składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomidory zawierają minimalną ilość kalorii, są natomiast bogatym źródłem potasu, który chroni przed nadciśnieniem tętniczym, wzmacnia mięśnie, nerwy, stabilizuje i chroni organizm przed chorobami serca. Drugim ważnym składnikiem jest likopen - wychwytuje wolne rodniki, zapobiegając chorobom nowotworowym. Poza tym w pomidorach znajdziemy wiele innych wartościowych składników: witaminę PP, odpowiedzialną za odpowiedni poziom cholesterolu oraz witaminę K, posiadającą właściwości przeciwzakrzepowe. Okazuje się więc, że pomidor to jeden z najlepszych naturalnych środków do walki z chorobami cywilizacji, takimi jak: udary, zawały, ataki serca i nowotwory. Co więcej, dowiedziono, że związki zawarte w pomidorach są o wiele lepiej przyswajalne w lekko przetworzonej formie, a więc pod postacią soków lub przecierów. Dlatego warto sięgać po dostępne na rynku przetwory z pomidorów.

Dla lubiących nowinki i dbających o zdrowie, Dawtona wraz z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi przygotowała Sok pomidorowy Siła Serca w puszce. Produkty z logo Siła Serca to wysokiej jakości żywność funkcjonalna, suplementy diety, „wellnes" i inne produkty, których technologia wytwarzania i receptura decyduje o ich prozdrowotnym charakterze. Receptury powstają min. we współpracy z placówkami naukowymi SGGW w Warszawie, AR Wrocław, AM w Warszawie, IZŻ w Warszawie.

W gronie takich prozdrowotnych produktów znajduje się właśnie nowy na rynku polskim Sok pomidorowy Siła Serca. Sok ten zawiera unikalną formułę zachowującą korzystne proporcje magnezu i potasu. Prozdrowotna wartość soku pomidorowego Siła Serca w porównaniu do innych soków pomidorowych jest jednak znacznie większa dzięki zastąpieniu używanej dotychczas soli - solą o zwiększonej zawartości magnezu i potasu, a obniżonej zawartości szkodliwego w nadmiarze sodu. Sok ten stanowi także źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, mikro- i makroelementów oraz likopenu - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jest także bardzo pożywny, a do tego niskokaloryczny - cała puszka soku to tylko 45 kcal. Zamknięty w lekkim, poręcznym opakowaniu może być zabrany wszędzie i przez każdego, bez obawy o stłuczenie.

Część dochodu ze sprzedaży soku Siła Serca wspiera realizowany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu, program budowy prototypu i wdrożenia do praktyki klinicznej systemu wspomagania serca dla dzieci w wieku szkolnym, który umożliwi regenerację niewydolnego serca lub podtrzymanie jego funkcji w oczekiwaniu na transplantację. www.silaserca.pl


Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta w ciąży

Dieta w ciąży


Autor: MW


Będąc w stanie błogosławionym należy pamiętać, że pociecha rosnąca w naszym brzuchu je dokładnie to samo co my. Tak jak nigdy dotąd trzeba zadbać o swoją dietę, by była zdrowa i odpowiednio zbilansowana.


Warto zwrócić się po pomoc do specjalisty. Nikt nie zrobi tego lepiej, niż profesjonalny dietetyk. Warszawa jest miastem, które jako pierwsze zaczęło oferować tego typu usługi. To właśnie tam powstało wiele poradni dietetycznych wyłącznie dedykowanych przyszłym mamom. Dietetycy wciąż podkreślają, że dbając o dobro dziecka nie można rezygnować z siebie i swoich upodobań żywieniowych. Dlatego dieta dobierana jest zawsze indywidualnie. Jednakże istnieją ogólne wytyczne dotyczące podstaw diety podczas ciąży. Przede wszystkim absolutnie zakazane jest spożywanie alkoholu pod jakąkolwiek postacią, nawet jako dodatek do deseru. Równie restrykcyjne wskazania dotyczą unikania spożywania serów pleśniowych i typu feta, niepasteryzowanego mleka, surowych jaj, surowego lub jedynie wędzonego mięsa i ryb, surowych owoców morza. Produkty te są niebezpieczne dla zdrowia naszego maluszka, gdyż mogą w nich być bakterie. Przez zakaz spożywania owych produktów wiele przyszłych mam odkrywa w sobie zamiłowanie do nowych potraw. Wzmaga się chęć eksperymentowania oraz zwrot ku zdrowej żywności. Jest do doskonała okazja, by zmienić nie tylko swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, ale również nawyki swego partnera. Wspólne gotowanie może stać się świetną rozrywką oraz poszerzania swoich kulinarnych horyzontów. Dzięki skorzystaniu z pomocy specjalisty nie tylko nasza pociecha na tym skorzysta, ale również nasza najbliższa rodzina.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Bezgluten

Bezgluten


Autor: Radomdis


Produkty bezglutenowe, cieszą się coraz większym zainteresowaniem zwłaszcza u osób uczulonych na gluten.
Gluten stanowią białka roślinne, które występują w zbożach takich, jak pszenica, jęczmień, żyto i owies.


Bezgluten to pospolita nazwa produktu z grupy produktów bezglutenowych.

Produkty bezglutenowe, cieszą się coraz większym zainteresowaniem zwłaszcza u osób uczulonych na gluten.
Gluten stanowią białka roślinne, które występują w zbożach takich, jak pszenica, jęczmień, żyto i owies.
Większość ludzi bez problemu przyswaja ten składnik, jednakże niewielki odsetek społeczeństwa ok 1% jest na niego
mocno uczulony.
W przypadku osób uczulonych na gluten, jego spożycie zaburza proces trawienny i może poważnie i nieodwracalnie
uszkodzić układ trawienia.
Osoby z nietolerancją glutenu są zmuszone do ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej przez całe swoje życie.
Oznacza to dla nich spożywanie tylko i wyłącznie produktów wytworzonych z takich zbóż jak ryż, kukurydza, gryka,
amarantus, soja czy proso.

Dlatego z myślą o tym niewielkim odsetku konsumentów uczulonych na produkty glutenowe,
bezgluten staje się coraz bardziej dostępnym produktem, oferowanym przez większe sklepy, hurtownie ze zdrową żywnością oraz hipermarkety internetowe, w których można je zakupić bez wychodzenia z domu.

Coraz szersza gama produktów bezglutenowych dostępna na rynku, a także rosnąca liczba serwisów poświęconych diecie bezglutenowej, na których można uzyskać potrzebne informacje a nawet przepisy kulinarne sprawia, że dieta bezglutenowa może być tak samo smaczna i praktyczna jak każda inna a samo poszukiwanie artykułów bezglutenowych nie jest już trudnością.


Produkty bezglutenowe - największy wybór. Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.