Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 28 lutego 2019

Jabłko o smaku truskawki

Jabłko o smaku truskawki


Autor: Małgorzata Górska


Nie trzeba daleko szukać, żeby znaleźć dzieci, które z niewytłumaczalnego powodu mają ogromną awersję do wszystkiego, co zdrowe, a na każdy posiłek jadłyby wyłącznie chipsy, lody i cukierki.


Naukowcy alarmują: co czwarte dziecko na naszym kontynencie jest otyłe, w Polsce natomiast liczba młodych osób, których masa ciała przekroczyła 20% masy należnej w stosunku do wzrostu, w ostatnim kwartale zwiększyła się trzykrotnie. Z ostatnich badań wynika, że nie tylko dorosłych dosięga epidemia otyłości. W Polsce, w zależności od regionu, notuje się od 2,5 do 12% otyłych osób w młodym wieku, a ich liczba ciągle rośnie. Jako główną przyczynę nadwagi u dzieci i młodzieży dietetycy wskazują brak ruchu i niewłaściwe odżywianie. Gdy latem pierwszy problem zdaje się przynajmniej w części rozwiązywać samoistnie, drugi niestety przybiera na sile. Wakacje sprzyjają aktywności fizycznej: plaża, góry, pola i łąki aż zapraszają maluchy do całodziennych harców. Niestety wyjazd nad morze łączy się często z codziennymi deserami w postaci lodów i gofrów, a każdy obfity obiad u babci kończy się jeszcze obfitszym podwieczorkiem. Oczywiście coś słodkiego od czasu do czasu to nic złego, jednak nagradzanie dziecka za dobre zachowanie czy wyniki w szkole słodyczami to pierwszy krok do przyzwyczajenia do złych nawyków żywieniowych. Zamiast dawać cukierki i czekoladki, powinniśmy znaleźć chwilę na przygotowanie pysznego i zdrowego podwieczorka, który zaskoczy lub zainteresuje naszą pociechę. Orzeźwiające musy, tarty z owocami, czy koktajle przypadną do gustu niejednemu maluchowi.
Gdy dziecko jest przypadkiem zupełnie niereformowalnym w kwestii spożywania zdrowych potraw, możemy posłużyć się fortelem, jakim są „chipsy" produkowane z warzyw i owoców. Są smaczne i chrupiące, a co najważniejsze przemycają do buzi małego niejadka witaminę C oraz błonnik pomagający walczyć z otyłością. Do wyboru mamy plasterki jabłkowe o smaku banana, truskawki, pomidorowe, a nawet buraczane. Żeby jednak trafić w gusta dzieci, marka Crispy przygotowała CHRUPSY - suszone plasterki jabłka o smaku.. truskawki. Po nietypowy smak jabłka w kolorowym i radosnym opakowaniu na pewno z nieukrywanym zainteresowaniem sięgnie każde dziecko - zarówno niejadek, jak i wielbiciel słodkości.
CHRUPSY uzyskały pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka i otrzymały opinię produktów bezglutenowych. Nie zawierają tłuszczu, cukru, soli, sztucznych barwników i polepszaczy smakowych i są zalecane przez diabetyków. Nie zawierają również alergenów, gdyż CHRUPSY powstają wyłącznie z surowców wolnych od czynników alergennych. A przede wszystkim są chrupiące, mają naturalny smak i zapach i - co najważniejsze - można je jeść bez ograniczeń, ponieważ należą do naturalnych przekąsek, zaliczanych do kategorii zdrowej i bezpiecznej żywności.

Informacje prasowe: www.crispy.com.pl


Więcej informacji na: www.vt.sk lub www.nartyslowacja.pl

Małgorzata Górska

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie


Autor: Michał P.


Czy jedzenie może mieć wpływ na twoje zdrowie ? Czy to prawda, że jedzenie może naprawdę być stosowane jako lek? Dowiedz się czy twój stan zdrowia zależy od żywności którą spożywasz.


Na przestrzeni wieków, wiele różnych kultur stosowało żywność w celu zapobieganiu chorobom i utrzymaniu zdrowia. Uważali, że dobry stan zdrowia jest związany z żywnością którą jedzą. Czy to prawda, że jedzenie może naprawdę być stosowane jako lek? Współczesna nauka zbadała tę kwestię, i jak na razie, wyniki wyglądają obiecująco. Naprawdę jest żywność, która pomoże ci utrzymać zdrowie.

Owoce i warzywa

Zdrowe odżywianie, jasne, to banał, ale naprawdę trzeba jeść owoce i warzywa. Nie tylko owoce i warzywa dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, ale również dają coś, co we współczesnej diecie często brakuje: błonnik. Udowodniono że błonnik okazał się zapobiegać zatwardzeniu, a także wypełnia żołądek, dzięki czemu konsumujesz mniej kalorii. Na dodatek owoce i warzywa mają niską zawartość tłuszczu i zawierają bardzo mało cholesterolu. Istnieją również dowody, że antyoksydanty w owocach i warzywach mogą utrzymać twoje zdrowie, spowolnią proces starzenia, a nawet ochronią przed niektórymi nowotworami.

Len, orzechy, ryby

Udowodniono, że diety zawierających kwasy omega-3 (kwasy tłuszczowe), które można znaleźć w nasionach lnu, orzechach, rybach, może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Tłuszcze omega-3 nie są produkowane przez organizm, ale są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (szczególnie mózgu). Jeśli twoje ciało ma niedobór tych niezbędnych tłuszczów, może wystąpić uczucie zmęczenia, słaba pamięć, wahania nastroju, a nawet depresja.

Woda

To jest sporne, czy można nazwać wodę żywnością, ale to nie zmienia faktu, że organizm nie może funkcjonować bez niej. Szacuje się, że około 60% ciała ludzkiego składa się z wody. Kiedy nie pijesz wystarczająco wody, organizm zmuszony jest do przeniesienia swoich dostaw wody, co powoduje wiele negatywnych skutków. Najczęstsze objawy odwodnienia to brak energii, bóle mięśni, gorączka i drażliwość. Nawet niewielkie odwodnienie może prowadzić do negatywnych skutków. Wraz z utrzymaniem normalnego nawodnienia organizmu, picie dużo wody jest zalecane przez National Institute of Diabetes i Kidney Diseases jako sposób zapobiegania kamieni nerkowych.

Podsumowując, nauka jasno pokazuje, że żywność którą wybierasz do jedzenia może mieć tragiczne skutki dla zdrowia. Korzyści zdrowotne w zakresie od zwiększonej energii fizycznej i umysłowej jasności do zapobiegania bolesnych stanów, takich jak zaparcia i kamienie nerkowych. Zdrowe odżywianie jest naukowym dowodem na to, że jest to droga ku zdrowiu.


Wegetarianizm

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie.


Autor: Pusty



Podstawą nowej piramidy żywienia są produkty pełnoziarniste oraz ziemniaki. Chleb na zakwasie zrobiony z mąki razowej jest zdrowszy od chleba jasnego. Biały chleb można jeść kilka razy w miesiącu.


Przeciętny Polak zjada ok. 90 kg pieczywa rocznie. Warto więc może postawić na pieczywo wypiekane tradycyjnie, na zakwasie. Podstawowa receptura chleba na zakwasie wygląda następująco:

- zaczyn czyli zakwaszona część mąki
- świeża mąka
- woda
- sól

Chleby kupowane w sklepach mają w składzie różne spulchniacze, odpleśniacze, konserwanty, barwniki. To po prostu chemia, która szkodzi naszemu organizmowi. To właśnie pracochłonność i czas sprawiają, że chleby wypiekane metodą tradycyjną są droższe od tych z gorącej taśmy w hipermarkecie. Te ostatnie pięknie i szybko wyrastają, ale na polepszaczu.

Może warto wypiekać chleb w domu. W internecie jest wiele serwisów poświęconych tej tematyce. Ludzie widząc problem biorą sprawy w swoje ręce i propagują zdrowy model życia. Jednym z elementów tego modelu jest piramida żywienia. Używanie kształtu piramidy, by pokazać, jakie pokarmy powinno się spożywać zapoczątkowali Amerykanie w 1992 roku. U podstaw leżą produkty pełnoziarniste, więc spożywanie dobrego chleba jest kluczowym elementem zdrowej diety. Aby uniknąć choroby cywilizacyjnej, jaką jest miażdżyca, należy oprócz ruchu zadbać o optymalne wyżywienie.

Bardziej nas nasyci jedna kromka dobrego chleba, niż dwie pajdy wydmuszki z taśmy w hipermarkecie. Tajemnica tkwi w zakwasie i ciemnej mące. Niektóre wartościowe składniki, takie jak błonnik, mogą jednak zostać usunięte z mąki w procesie przemiału. Im mąka ciemniejszy tym więcej w niej substancji mineralnych.
Zakwas wynaleziono w Egipcie ok. 2000 roku p.n.e., powstaje on z mieszanki maki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła. Zaczyn inaczej ciasto zakwaszone to jest ta część ciasta chlebowego, która powinna być zakwaszona, czyli poddana działaniu kultur dzikich drożdży przez określony czas w określonych warunkach. Dodając mąkę i wodę do zakwasu poddaje się go wielofazowej fermentacji, w której następuje namnożenie się dzikich drożdży i bakterii kwasu mlekowego.

Zachęcam więc do wypieku chleba w naszych domach lub kupowania dobrego chleba. Wypiek w domu jest jednak chyba tańszy a przepisów w internecie nie brakuje.

Życzę owocnych wypieków i smacznego.


Pusty

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zielono mi… Nie taki szpinak straszny, jak go malują

Zielono mi…Nie taki szpinak straszny, jak go malują


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Zielony koszmar dzieciństwa i najgorsza potrawa w życiu - to najpopularniejsze opinie dotyczące szpinaku, prawdopodobnie wyniesione jeszcze z lat dzieciństwa. Ci, których siła Papaya nigdy nie przekonała, z pewnością powinni przeczytać ten artykuł.


Historia szpinaku sięga jeszcze średniowiecza, kiedy to Arabowie przywieźli go z dawnej Persji. Niestety, na swoje odkrycie przez Europejczyków to zielone cudo musiało czekać aż do XIX wieku. Do jego rozsławienia przyczyniły się nieświadomie pielęgniarki od św. Wincentego a Paulo, które w swoich schroniskach dla bezdomnych i chorych stosowały napar z liści szpinaku, pojąc nim słabych i wycieńczonych. Tajemnicze ziele, przywracając zdrowie anemikom, zyskało rozgłos także w Stanach Zjednoczonych, gdzie jego właściwości poparte były już naukowymi badaniami. Ustalono więc, że szpinak zawiera rekordową ilość żelaza - podstawowego budulca krwi, a także wapnia, niezbędnego w procesie tworzenia kości. Ma w sobie ponadto całą masę innych składników wspomagających nas organizm, jak choćby mangan, jod, karoten, a także witaminy: przede wszystkim C oraz: E, K, B1, B2, B6. Ważne, że wszystkie te cenne komponenty są łatwo przyswajane przez organizm, dlatego szpinak mogą jeść dzieci, dorośli oraz osoby starsze. Dzięki zawartości antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki, warzywo to wykazuje działanie opóźniające procesy utraty pamięci, a więc także przeciwdziałające chorobom Alzheimera i Parkinsona. Współczesne badania sugerują także, że szpinak może być stosowany do leczenia zwyrodnień siatkówki oka oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego.

Jakby tego było mało, to drogocenne warzywo jest też niezwykle smaczne! Trzeba tylko umieć je prawidłowo przyrządzić. Doprawione solą, pieprzem i czosnkiem oraz zabielone lekko śmietanką 30% może uraczyć każde podniebienia niepowtarzalnym smakiem. Jeśli chcemy, możemy wzbogacić szpinak o podsmażoną cebulkę i boczek, warto także poeksperymentować z serem pleśniowym, jajkiem lub sokiem z cytryny.

Niestety, nie każdy może pochwalić się zamiłowaniem do kulinarnych przygód, a już na pewno nie do tych związanych ze szpinakiem. Tak zwani szpinakowi przeciwnicy z zasady mogą skorzystać z dań gotowych, zawierających to zielone warzywo. Ważne jednak, by kupowane produkty były naprawdę dobrej jakości, cechowały się tradycyjnym smakiem i zawartością odpowiednich przypraw, jak np. Naleśniki ze szpinakiem Virtu. Zawinięte w sycące i delikatne ciasto zielone liście nie tylko nasycą, ale uzupełnią w organizmie niedobory podstawowych witamin. Alternatywą dla naleśników mogą być Pierogi - oczywiście również ze szpinakiem - danie równie smaczne i zdrowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a domowy smak z pewnością na długo pozostanie w pamięci.

Nie bójmy się więc przezwyciężyć naszej niechęci do tego jednego z najbardziej wartościowych warzyw. Podobno preferencje kulinarne człowieka zmieniają się co siedem lat. Sprawdźmy, czy nasze nie przestawiły się aktualnie na zielony smak.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Siła ukryta w małej tabletce

Siła ukryta w małej tabletce


Autor: PRESTIGE PUBLIC RELATIONS


Colostrum - wzmacniający suplement diety
Czy środowisko ma wpływ na naszą odporność? Jak ją wspomagać i bronić się przed pojawiającymi się nowymi zagrożeniami?


Kupowane naprędce w pobliskim supermarkecie wysoko przetworzone i naszpikowane konserwantami produkty żywnościowe. Zły sposób odżywiania i niezdrowy tryb życia. Niewielka ilość warzyw i owoców w naszej diecie. Rośliny z coraz mniejszą zawartością magnezu, żelaza, miedzi oraz innych pierwiastków śladowych z powodu chemicznego nawożenia dostarczającego głównie azotu i fosforu. Zanieczyszczenie środowiska. Można tak długo wymieniać. Efekt? Niedobory witamin i minerałów oraz błonnika w naszych organizmach. Skutek? Obniżenie odporności i zwiększona podatność na infekcje.
Wzrost ilości zachorowań spowodowanych wirusami potwierdziła w zeszłym roku m.in. Minister Zdrowia Ewa Kopacz. Przyznała, że w okresie zwiększonej zachorowalności, we wrześniu i listopadzie ubiegłego roku, liczba zachorowań na grypę sezonową w naszym kraju wzrosła czterokrotnie w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego. Z przerażeniem słuchamy, że powstają wciąż kolejne podtypy wirusa grypy, znacznie różniące się od dotychczasowych. Groźny szczep wirusa o nazwie A/H1N1 jeszcze kilka miesięcy temu siał postach i zbierał śmiertelne żniwo w wielu krajach.

W naszej własnej opinii na obniżenie odporności organizmu największy wpływ mają nieregularne posiłki (32 proc.), zbyt mała ilość snu (26 proc.) oraz przemęczenie pracą (20 proc.). Te właśnie czynniki, jako odpowiedzialne za spadek naszej kondycji zdrowotnej wskazują respondenci Narodowego Testu Zabieganych Polaków dostępnego na portalu Gazeta.pl. Krótko mówiąc, przyczynę braku odporności upatrujemy w stylu życia, który nie sprzyja zdrowiu.

Człowiek ze stali
Faktem jest, że żyjemy w ciągłym pośpiechu. Nieodłącznym kompanem intensywnej pracy jest stres. Rzadkim gościem racjonalny wypoczynek. Codzienną towarzyszką zaś nieprawidłowa dieta. Dzięki takiemu melanżowi mamy coraz częściej kłopoty ze zdrowiem, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, czy wiosennym, ale przez cały rok.
Zmieńmy zatem znajomych! Posłuchajmy specjalistów, którzy zgodnie twierdzą, że zdrowy tryb życia prowadzi do zyskania „tarczy ochronnej" przed wirusami. Jego podstawą jest zachowanie równowagi między pracą zawodową, a aktywnym wypoczynkiem oraz spożywanie zbilansowanych i pełnowartościowych posiłków. Żeby sobie pomóc możemy sięgnąć też po wzbogacające dietę suplementy.

Broń mnie, broń mnie
Osłabiony układ immunologiczny efektywnie wesprą suplementy diety zawierające skondensowane substancje odpornościowe i czynniki wzrostu. Z pomocą np. Colostrum By-Health możemy skutecznie bronić się przed infekcjami, a jeśli do nich dochodzi, szybciej je zwalczyć. Zawarte w tabletkach naturalne colostrum pozyskiwane z mleka ssaków zawiera biologicznie aktywne substancje, podobne do tych, jakie otrzymują niemowlaki z mlekiem matki. Suplement jest swoistym regulatorem odporności, który pozwoli nam ochronić się przed wirusami i bakteriami. Nasze siły obronne wzrosną, tak jak to się dzieje w przypadku niemowląt karmionych piersią. Tabletki mogą przyjmować dzieci już od 5 roku życia. Ssanie ich dostarczy przyjemnego smaku mleka waniliowego.

W stanach wyczerpania i stresu naszą podporą będą zawarte w suplemencie witaminy z grupy B i A. Wraz z witaminami, znajdujący się w tabletkach cynk i selen obronią nasz organizm przed agresywnym działaniem wolnych rodników, które odpowiedzialne są nawet za powstanie chorób nowotworowych. Colostrum nazywane jest młodziwem, ponieważ opóźnia proces starzenia się ciała. Ma silne działanie, powodujące odbudowę komórek.

Substancje zawarte w suplemencie stymulują budowę tkanki mięśniowej, kostnej, chrzęstnej i ścięgien. Rozbudowa masy mięśniowej, przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej przekłada się z kolei na podwyższenie sprawności. Colostrum By-Health jednak nie tylko stabilizuje organizm fizycznie. Stanowi również czynnik stabilizacji psychicznej i umysłowej. W tabletkach zawarte są aminokwasy, które skutecznie przyczyniają się do podniesienia naszej zdolności koncentracji uwagi i przeciwdziałają depresji.


Dodatkowe informacje:
PRESTIGE PUBLIC RELATIONS

tel. 022 620 28 29
www.prestigepr.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.