Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 28 lutego 2019

Chcesz mieć białe zęby? Przecieraj je węglem drzewnym!

Chcesz mieć białe zęby? Przecieraj je węglem drzewnym!


Autor: Anna Ajas


Źdźbło, trawa i patyk – czyli zestaw do higieny jamy ustnej naszych przodków. Używali oni przedmiotów, które mogły im zastąpić wykałaczkę. Nie po to, aby dbać o higienę, ale po prostu dla komfortu, ponieważ przeszkadzały im resztki jedzenia.


Kim był dentysta i jak wyglądała stomatologia w minionych wiekach? O tym poniżej.

Jednym ze sposobów czyszczenia zębów było przecieranie ich węglem drzewnym, który pomimo swego koloru rozjaśniał zęby. Używano także popiołu z ogniska, a zawarte w produktach mącznych pozostałości kamienia żarnowego, pełniły funkcję czyszczącą, doprowadzając często do ścierania się zębów. Jadano też twarde jabłka, które czyściły powierzchnię zębów, ale najpopularniejszym narzędziem był zwykły patyk, pełniący funkcję naszej dzisiejszej wykałaczki.

W dawnych czasach nie istniała stomatologia, nie było też zawodu dentysty. Przypuszcza się, że dużą rolę w higienie odgrywała dieta. Jadano produkty bez konserwantów, ulepszaczy itd. Wystarczy teraz spojrzeć na skład choćby serka, który jemy na śniadanie – połowa jego składników to tablica Mendelejewa. Ehh.. Podobnie mleko – normalnie może wytrzymać dobę, później kwaśnieje. W sklepach na półce mleko może stać w kartonie nawet rok i nic się z nim nie dzieje. Zwróciłam uwagę na jedzenie, ponieważ może to tłumaczyć, dlaczego w dawnych czasach nie był potrzebny dentysta.


Kraków w swoich zbiorach muzealnych (w Muzeum Antropologicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego) ma czaszkę zakonnicy z doskonale zachowanymi zdrowymi i białymi zębami. W klasztorach jadano dużo ryb, serów, uprawiano też warzywa, w skutek czego mnisi byli po prostu zdrowsi, a ewentualne zarazki mogli odkazić, bo... przecież to oni wymyślili alkohol. Jednak poza klasztorem wydaje się, że przydałaby się stomatologia.


Kraków ma w swoich okolicach stare nekropolie. Nie tak dawno analizowano szczątki z cmentarzy z XIII/XIV wieku. Analiza zębów wykazała, że pochowanym tam osobom brakowało podstawowych składników odżywczych. Wniosek z tego taki (wcale nie taki nowy), że trzeba zwracać uwagę na to co się je i już od najmłodszych lat dbać o zdrowe uzębienie dzieci. Chociaż, jak to mówił Stanisław Jerzy Lec: “Bezzębnym wiele rzeczy łatwiej przechodzi przez usta...”


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Herbaty szlachetne kiedyś, a herbata dzisiaj.

Herbaty szlachetne kiedyś, a herbata dzisiaj.


Autor: Aleksandra Maj


Czym jest dzisiaj dla nas herbata? Najczęściej kojarzymy ją po prostu z saszetką pełną drobnych ziarenek, które dostać możemy w każdym markecie za dosłownie kilka groszy. Historia picia herbaty jest jednak zupełnie inna..


Pierwsze wzmianki o herbacie pojawiły się na początku naszej ery, choć wiadomo, że naszym praprzodkom znana była o wiele wcześniejszej. Już wtedy stanowiła ona cenne złoże witamin, naturalną barierę ochronną dla organizmu i oczywiście rozgrzewający napój na zimowe wieczory. Niestety, jej wartość z upływem czasu mocno się zdewaluowała. Teraz podchodzimy do niej jak do codzienności i może właśnie dlatego traci ona tak wiele.. na jakości, spadającej cenie, doborze liści z których jest tworzona i co za tym idzie ... na smaku.

Mieszkańcy Dalekiego Wschodu, od których herbata przywędrowała do Japonii, pili ją z namaszczeniem, wyczuciem i ceremoniałem parzenia, którego my - cywilizowani, zupełnie nie znamy (o rozumieniu nawet nie wspominając). Herbatę parzyło się długo, cierpliwie, powoli - bez znanego nam dzisiaj pośpiechu, kiedy to bez chwili zastanowienia wrzucamy torebkę do szklanki, zalewamy wrzątkiem i w 5 sekund mamy gotowy napój do spożycia.

Trudno się więc dziwić, że prawdziwe herbaty szlachetne, wraz z odpowiednimi akcesoriami do ich parzenia i wiedza dotyczący tej ceremonii można dostać w wyłącznie luksusowych miejscach. I nie oznacza to wcale drogiego sklepu w centrum wielkiej galerii handlowej. O nie - specjały herbaciane z dalekiego wschodu dostaniemy raczej w klimatycznych miejscach dużych miast, małych sklepikach, w których filiżankę na próbę podaje wąsaty sprzedawca, czy w Internecie, w którym koszty magazynowania i sprowadzania takich delikatesów sa znacznie niższe.

Czy opłaca się więc płacić drożej, za coś, co możemy mieć taniej? To oczywiście zależy od tego CO chcemy otrzymać. Bo Herbata i herbata to dzisiaj dwie całkiem różne rzeczy. Jedna - stanowi zaspokojenie naszego pragnienia i jest tania, zgodnie z rynkowymi oczekiwaniami. Druga - jest esencją smaku, którego nie znamy, ale który jest też źródłem cennych witamin i naturalnej siły przyrody.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

"Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Hipokrates

"Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Hipokrates


Autor: Dorota Trojan


Każde lekkie osłabienie, niedomaganie lub poważna choroba jest wynikiem zaburzeń równowagi organizmu na skutek nadmiaru toksyn i deficytu składników odżywczych. Jesteśmy tym co jemy.


W stanach chorobowych zdrowe odżywianie i dostarczenie ogromnej ilości produktów naturalnych uzupełniających deficyt jest koniecznością. Bez tego nie ma szansy na powrót do zdrowia.

Lekarstwo służy do tego, by zlikwidować objawy choroby. Zdrowe odżywianie, a więc dieta bogata w produkty naturalne przywraca stan doskonałego zdrowia.

Naturalne suplementy diety zawierające rośliny o wyjątkowym bogactwie składników odżywczych, uprawiane na zdrowej czystej glebie, przetworzone tak by zachować bioenergię rośliny i składniki odżywcze w nienaruszonym stanie są ogromną szansą na odzyskanie zdrowia.

Z suplementów diety można tworzyć zestawy, różnicując źródło składników odżywczych i potęgując w ten sposób efekty ich działania.

Każda roślina zawarta w suplementach ma coś cennego i unikatowego do zaoferowania.
W dzisiejszych czasach takie pożywienie jest już naprawdę zbawiennym rozwiązaniem.

Uzupełniając zdrowe odżywianie o produkty naturalne bogate w enzymy, witaminy i minerały, antyoksydanty i cały szereg innych cennych składników odżywczych uzdrawiasz swoje ciało.
Bądź dla siebie hojny, a znikną wszelkie niedomagania, odzyskasz zdrowie, energię, uzyskasz efekt odmładzania.

Jeśli zdrowe pożywienie zbudowało Twoje ciało, jego deficyt spowodował chorobę, logicznym jest, że możesz odzyskać zdrowie stosując zdrowe odżywianie.
Zlikwidujesz w ten sposób przyczynę - źródło niedomagania.

A kiedy już wyzdrowiejesz dbaj nadal o właściwą dietę, by już nigdy nie dopuścić do niedoborów wywołujących choroby.


Doceń również wagę i rolę oczyszczania. Przyjmując każdego dnia znacznie więcej toksyn niż składników odżywczych, w szybkim tempie doprowadzasz nieuchronnie organizm do stanu choroby lub niedomagania.

Tu chodzi o Twoje życie.

Oczyszczenie z toksycznych składników uwolni Twoje ciało, wzmocni naturalną odporność, umożliwi przyswajanie witamin i minerałów.

Nie jest istotne jak długo potrwa proces oczyszczania, czy będą to trzy miesiące, czy trzy lata.

Zawsze w trakcie kuracji, a tym bardziej w efekcie końcowym uzyskasz znaczącą poprawę stanu zdrowia.

Sam musisz zdecydować, czy bardziej się opłaca wydać krocie na leczenie objawów choroby sztucznymi lekami, czy lepiej przeznaczyć te pieniądze na zdrowe odżywianie i dobrej jakości suplement diety. To kwestia logiki i priorytetów.

Jeśli skorzystasz z leków i niczego nie zmienisz w swoim stylu życia, nawrót choroby jest tylko kwestią czasu. To chyba oczywiste.

Bywa, że ludzie uważają, że im cięższy stan chorego, tym mniej przydatne są naturalne suplementy diety.

To przecież nielogiczne i jest dokładnie odwrotnie. Im poważniejsza choroba, tym bardziej ciało potrzebuje dużej, ogromnej dawki substancji odżywczych, czystego i zdrowego pożywienia.

Stosując produkty naturalne nie ma żadnego niebezpieczeństwa przedawkowania substancji odżywczych, witamin czy minerałów.

Istnieje natomiast realne zagrożenie wynikające z deficytu tych substancji. I tego, groźnego dla życia deficytu wywołującego choroby należy się obawiać.

Jeśli już jesteś chory - znasz skutki i przykre konsekwencje zaniedbań kwestii zdrowego odżywiania. Możesz to jednak naprawić.

Zacznij od zaraz, nie ma ani chwili do stracenia. Każdy kolejny dzień bez istotnych zmian sposobu odżywiania pogłębia stan choroby. Z suplementami diety wspierającymi zdrowe odżywianie każdy kolejny dzień będzie dniem powrotu do zdrowia.


Dorota Trojan - projekt cali.pl - naturalne suplementy diety dla twojego zdrowia, magister fizjoterapii

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jabłko o smaku truskawki

Jabłko o smaku truskawki


Autor: Małgorzata Górska


Nie trzeba daleko szukać, żeby znaleźć dzieci, które z niewytłumaczalnego powodu mają ogromną awersję do wszystkiego, co zdrowe, a na każdy posiłek jadłyby wyłącznie chipsy, lody i cukierki.


Naukowcy alarmują: co czwarte dziecko na naszym kontynencie jest otyłe, w Polsce natomiast liczba młodych osób, których masa ciała przekroczyła 20% masy należnej w stosunku do wzrostu, w ostatnim kwartale zwiększyła się trzykrotnie. Z ostatnich badań wynika, że nie tylko dorosłych dosięga epidemia otyłości. W Polsce, w zależności od regionu, notuje się od 2,5 do 12% otyłych osób w młodym wieku, a ich liczba ciągle rośnie. Jako główną przyczynę nadwagi u dzieci i młodzieży dietetycy wskazują brak ruchu i niewłaściwe odżywianie. Gdy latem pierwszy problem zdaje się przynajmniej w części rozwiązywać samoistnie, drugi niestety przybiera na sile. Wakacje sprzyjają aktywności fizycznej: plaża, góry, pola i łąki aż zapraszają maluchy do całodziennych harców. Niestety wyjazd nad morze łączy się często z codziennymi deserami w postaci lodów i gofrów, a każdy obfity obiad u babci kończy się jeszcze obfitszym podwieczorkiem. Oczywiście coś słodkiego od czasu do czasu to nic złego, jednak nagradzanie dziecka za dobre zachowanie czy wyniki w szkole słodyczami to pierwszy krok do przyzwyczajenia do złych nawyków żywieniowych. Zamiast dawać cukierki i czekoladki, powinniśmy znaleźć chwilę na przygotowanie pysznego i zdrowego podwieczorka, który zaskoczy lub zainteresuje naszą pociechę. Orzeźwiające musy, tarty z owocami, czy koktajle przypadną do gustu niejednemu maluchowi.
Gdy dziecko jest przypadkiem zupełnie niereformowalnym w kwestii spożywania zdrowych potraw, możemy posłużyć się fortelem, jakim są „chipsy" produkowane z warzyw i owoców. Są smaczne i chrupiące, a co najważniejsze przemycają do buzi małego niejadka witaminę C oraz błonnik pomagający walczyć z otyłością. Do wyboru mamy plasterki jabłkowe o smaku banana, truskawki, pomidorowe, a nawet buraczane. Żeby jednak trafić w gusta dzieci, marka Crispy przygotowała CHRUPSY - suszone plasterki jabłka o smaku.. truskawki. Po nietypowy smak jabłka w kolorowym i radosnym opakowaniu na pewno z nieukrywanym zainteresowaniem sięgnie każde dziecko - zarówno niejadek, jak i wielbiciel słodkości.
CHRUPSY uzyskały pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka i otrzymały opinię produktów bezglutenowych. Nie zawierają tłuszczu, cukru, soli, sztucznych barwników i polepszaczy smakowych i są zalecane przez diabetyków. Nie zawierają również alergenów, gdyż CHRUPSY powstają wyłącznie z surowców wolnych od czynników alergennych. A przede wszystkim są chrupiące, mają naturalny smak i zapach i - co najważniejsze - można je jeść bez ograniczeń, ponieważ należą do naturalnych przekąsek, zaliczanych do kategorii zdrowej i bezpiecznej żywności.

Informacje prasowe: www.crispy.com.pl


Więcej informacji na: www.vt.sk lub www.nartyslowacja.pl

Małgorzata Górska

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie


Autor: Michał P.


Czy jedzenie może mieć wpływ na twoje zdrowie ? Czy to prawda, że jedzenie może naprawdę być stosowane jako lek? Dowiedz się czy twój stan zdrowia zależy od żywności którą spożywasz.


Na przestrzeni wieków, wiele różnych kultur stosowało żywność w celu zapobieganiu chorobom i utrzymaniu zdrowia. Uważali, że dobry stan zdrowia jest związany z żywnością którą jedzą. Czy to prawda, że jedzenie może naprawdę być stosowane jako lek? Współczesna nauka zbadała tę kwestię, i jak na razie, wyniki wyglądają obiecująco. Naprawdę jest żywność, która pomoże ci utrzymać zdrowie.

Owoce i warzywa

Zdrowe odżywianie, jasne, to banał, ale naprawdę trzeba jeść owoce i warzywa. Nie tylko owoce i warzywa dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, ale również dają coś, co we współczesnej diecie często brakuje: błonnik. Udowodniono że błonnik okazał się zapobiegać zatwardzeniu, a także wypełnia żołądek, dzięki czemu konsumujesz mniej kalorii. Na dodatek owoce i warzywa mają niską zawartość tłuszczu i zawierają bardzo mało cholesterolu. Istnieją również dowody, że antyoksydanty w owocach i warzywach mogą utrzymać twoje zdrowie, spowolnią proces starzenia, a nawet ochronią przed niektórymi nowotworami.

Len, orzechy, ryby

Udowodniono, że diety zawierających kwasy omega-3 (kwasy tłuszczowe), które można znaleźć w nasionach lnu, orzechach, rybach, może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Tłuszcze omega-3 nie są produkowane przez organizm, ale są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (szczególnie mózgu). Jeśli twoje ciało ma niedobór tych niezbędnych tłuszczów, może wystąpić uczucie zmęczenia, słaba pamięć, wahania nastroju, a nawet depresja.

Woda

To jest sporne, czy można nazwać wodę żywnością, ale to nie zmienia faktu, że organizm nie może funkcjonować bez niej. Szacuje się, że około 60% ciała ludzkiego składa się z wody. Kiedy nie pijesz wystarczająco wody, organizm zmuszony jest do przeniesienia swoich dostaw wody, co powoduje wiele negatywnych skutków. Najczęstsze objawy odwodnienia to brak energii, bóle mięśni, gorączka i drażliwość. Nawet niewielkie odwodnienie może prowadzić do negatywnych skutków. Wraz z utrzymaniem normalnego nawodnienia organizmu, picie dużo wody jest zalecane przez National Institute of Diabetes i Kidney Diseases jako sposób zapobiegania kamieni nerkowych.

Podsumowując, nauka jasno pokazuje, że żywność którą wybierasz do jedzenia może mieć tragiczne skutki dla zdrowia. Korzyści zdrowotne w zakresie od zwiększonej energii fizycznej i umysłowej jasności do zapobiegania bolesnych stanów, takich jak zaparcia i kamienie nerkowych. Zdrowe odżywianie jest naukowym dowodem na to, że jest to droga ku zdrowiu.


Wegetarianizm

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.