Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 12 marca 2019

Pory Roku w kuchni - kuchnia pięciu przemian

Pory Roku w kuchni - kuchnia pięciu przemian


Autor: Remigiusz


W kuchni pięciu przemian, obok pierwiastków odpowiadających poszczególnym smakom i temperatury dodawanych przez nas składników ogromną wagę mają też pory roku, podczas których przyrządzamy potrawy.


Kuchnia pięciu przemian, podobnie jak Starożytni Chińczycy dzieli roczny cykl nie na cztery, a na pięć pór roku. Obok występujących w Polsce wiosny, lata, jesieni i zimy występuje także Dojo - późne lato. Każdej z pór przyporządkowany jest jeden spośród żywiołów. Odpowiednio są to: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal oraz Woda.
Jako że w Polsce nie występuje trzecia spośród tych pór roku, nie uwzględniamy jej w swoim jadłospisie. Pozostałe determinują jednak to, które produkty powinny się składać na gotowane przez nas potrawy.


W okresie wiosennym podobnie jak przyroda, także i nasz organizm budzi się do życia po zimie. Powinniśmy przyjmować wtedy pokarmy, które zwiększają naszą wewnętrzną energię. Będą to między innymi kiełki, świeże zielone warzywa oraz produkty lekko sfermentowane. Najlepszymi metodami przygotowywania jedzenia w czasie wiosny są gotowanie krótkie, w małej ilości wody lub na parze, co niweluje utratę witamin z dodawanych produktów.
Lato to czas, kiedy ogólnodostępne stają się różne gatunki wartościowych dla organizmu warzyw. W tym okresie spożywać powinniśmy produkty o właściwościach ochładzających (yin), a więc owoców, dyni, kukurydzy. Zalecanymi metodami przyrządzania jedzenia jest obgotowywanie oraz gotowanie na parze.


Jesień wymaga od nas zwiększonej odporności na choroby, dlatego też spożywać powinniśmy produkty dające nam dużo energii i rozgrzewające. Idealnie nadają się do tego warzywa korzenne, zboża oraz różne odmiany fasoli.
W zimie nasz organizm potrzebuje ciepła i witamin. W tym okresie spożywać powinniśmy dania komponowane na bazie takich produktów, jak okrągłe warzywa, marynaty, oliwa, ryby oraz sól.


Więcej informacji na temat diety pięciu przemian, znajdziesz na naszej stronie internetowej http://www.5przemian.net.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Owoc Goji - prozdrowotna jagoda z doliny Himalajów

Owoc Goji - prozdrowotna jagoda z doliny Himalajów


Autor: Mateusz Drankowski


Kto poczuje na sobie moc prozdrowotnego działanie owoców goji ten zrozumie dlaczego w tradycyjnej medycynie azjatyckiej owoc ten był jednym z najcenniejszych skarbów.


Również w dzisiejszych czasach jagoda ta uważana jest, za niezwykłe źródło zdrowia. Szereg badań sprawił, że dietetycy uważają goji za jeden z najbardziej wartościowych owoców.

Owoc Goji kwitnie i rozwija się w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii na krzewie kolcowoju pospolitego. Gałązki pokryte kolcami, liście grube i długie, kwiaty w kolorze fioletowo-purpurowym, owoce podłużne o kolorze jasno czerwonym, kuszą przyjemnym i słodkim smakiem.

Co czyni owoc Goji, że możemy go nazwać zdrowa żywność?

Jagody goji to bogactwo witaminy C, są trzecim na świecie jej naturalnym źródłem. Dodatkowo zawierają witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz witaminę E. Są źródłem 21 niezbędnych minerałów (między innymi: cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor) oraz 19 aminokwasów ( w tym 8 niezbędnych, których organizm ludzki sam nie jest w stanie wyprodukować). Warto również wspomnieć, że jest najbogatszym źródłem beta karotenu.

To oczywiście nie wszystko. Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system immunologiczny. A także wyróżniają się jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie

Goja „owoc długowieczności”.

To nie przypadek, że goja cieszy się tak ogromną popularnością wśród Chińczyków, dietetyków, a nawet artystów i wszystkich ludzi, którzy dbają o zdrowie i urodę. Goja ma wielokierunkowe działanie.

Polecana jest przy chorobach serca, gdyż hamuje syntezę cholesterolu. Wzmacnia i oczyszcza krew.

Ma korzystny wpływ na nerki, płuca i wątrobę. Pomaga w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi. Dodatkowo zapobiega przemianom tłuszczowym wątroby i chroni od jej otłuszczenia.

Zbawiennie działa na wzrok. Wzmacniania oczy i wpływa na poprawę ostrości widzenia. Zeaksantyna zawarta w goji odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki. Z powodzeniem jest stosowana w zaćmie.

Owoc ten jest polecany także przy dolegliwościach reumatycznych.

Wzmacnia oraz regeneruje mięśnie i kości.

Polecana jest także kobietom, ponieważ łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy. A w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca.

Jagody goji to najlepszy sposób na zachowanie młodej, jędrnej skóry. Są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Jakby tego było mało owoce Goji mają swój udział w wspieraniu naszego mózgu. Poprawiają pamięć. Zapewniają właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego. I co ważne jagody te zawierają Betaine niezbędną do produkcji w wątrobie choliny-czynnika, który łagodzi nerwicę.

Produkty z owoców goji takie jak sok z goji 100% można zakupić w miejscach wyjątkowych jak np. sklep ze zdrową żywnością, wciąż niestety są to rzadkie produkty na naszym rynku.


Sklep ze zdrową żywnością "na Zdrowie" Wrocław, ul. Jedności Narodowej 120C, 50-301 Wrocław

adres www: www.nazdrowie.net.pl

e-mail: sklep@nazdrowie.net.pl

telefon: (071) 794-50-05

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sól: białe złoto czy biała śmierć?

Sól: białe złoto czy biała śmierć?


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Sól, kiedyś droższa od złota, dziś nazywana jest ,,białą śmiercią". Mimo to niewielu z nas stara się ograniczyć jej spożywanie, które często jest nawet trzykrotnie większe od zalecanej dawki. A przecież nadmierne spożycie soli powoduje liczne choroby, z zaburzeniami sercowo - naczyniowymi na pierwszym miejscu!


Sól towarzyszyła człowiekowi od zawsze. Nie tylko jako przyprawa, ale przede wszystkim jako środek płatniczy. Dowodem na to jest choćby angielskie słowo salary, oznaczające pensję, wynagrodzenie. Pochodzi ono od łańskiego sal wskazując, że minerał ten był niegdyś używany jako waluta, ze względu na rzadkość występowania i uniwersalność użycia. Także dziś sól, poza funkcją przyprawy, spełnia wiele zadań pomagając każdej pani domu w jej gospodarstwie. Otóż gdy na przykład zostaną nam pojedyncze pończochy nylonowe różniące się odcieniem, można ugotować je w lekko osolonej wodzie, a po wyschnięciu ich kolor będzie taki sam. Natomiast jeśli z naszych butów wydobywa się nieprzyjemny zapach, możemy wsypać do nich odrobinę soli, która powinna wchłonąć pot, a także zakonserwować buty, pozwalając na dłuższe ich użytkowanie. Szczypta soli dodana do jabłek czy bananów zapobiegnie ich żółknięciu, a wsypana do wazonu z kwiatami utrzyma je w dobrej kondycji przez długi czas. Jako środek kosmetyczny, sól może być używana do relaksujących kąpieli, masek zwalczających łupież (skład pasty: filiżanka soli i 5 łyżek stołowych wody) oraz do przywracania kondycji odmrożonym dłoniom.

Jeśli chodzi o tego typu zadania, sól może być używana bez ograniczeń. Jeśli jednak stosujemy ją jako środek spożywczy, najlepiej sprawdzi się zasada: im mniej tym lepiej. Chociaż sól w zalecanej ilości jest nam niezbędna do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i regulacji gospodarki wodnej, jej nadmierna ilość przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie, a to z kolei może owocować nadciśnieniem tętniczym i obrzękami oraz zaburzeniami pracy nerek. Naukowcy podejrzewają też, że sól ma wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego. Wszystko przez to, że popularna sól spożywcza składa się w 99% z chlorku sodu i jest uboga w mikro- i makroelementy. Na szczęście nie jesteśmy skazani na dożywotne spożywanie mdłych potraw. Naukowcy w odpowiedzi na realne zapotrzebowanie społeczne stworzyli sól Zdrowy Wybór, czyli wyjątkowy produkt o prawidłowych dla zdrowia proporcjach: zmniejszonej zawartości sodu i zwiększonej zawartości potasu, magnezu i jodu. Zachowuje smak tradycyjnej soli, ale używana zamiast niej pozwoli chronić zdrowie. Produkt ten został wielokrotnie nagrodzony; otrzymał m. in. Godło Eko - Laur Konsumenta w kategorii Sole, wyróżniony został przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii jako produkt spełniający najwyższe standardy oraz objęty został programem profilaktyki zdrowotnej Siła Serca. Stosując sól Zdrowy Wybór możemy być pewni, że dbamy o swoje zdrowie, ale także przyczyniamy się do ochrony życia innych. Część dochodu ze sprzedaży każdej soli Zdrowy Wybór przekazywane jest bowiem na budowę systemu wspomagania serca dla dzieci.


Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

czwartek, 28 lutego 2019

Niezwykłe skarby ukryte na dnie morza

Niezwykłe skarby ukryte na dnie morza.


Autor: Dorota Trojan


Owoce morza to nie tylko przysmaki . Gdy goszczą na naszych stołach są zwykle postrzegane jako symbol luksusu, czyli jako ekskluzywne dania. To prawda, że owoce morza są naprawdę wyjątkowe. Większość z nich poza walorami smakowymi i ekskluzywną ceną, ma również cenne właściwości odżywcze.


Warto wiedzieć, że:
Kraby zawierają dużo białka, wapnia, tłuszczu fosforu, żelaza oraz witaminy A, B1, B2. Mięso kraba działa przeciwzapalnie, odtruwająco i wzmacniająco. Regularne spożywanie krabów zmniejsza bóle stawów oraz stany zapalne skóry. W wielu rejonach świata np. w Chinach mięso kraba w dużych ilościach podaje się kobietom w ciąży i połogu jako lekkostrawne i zawierające wiele cennych składników potrzebnych dziecku i matce.

Ostrygi natomiast są uznawane za afrodyzjak. Stosuje się je dla wzmocnienia męskiej potencji, ujędrnienia i wygładzenia skóry, zmniejszenia pocenia. W niektórych rejonach świata uważa się, że ostrygi zmniejszają przerost prostaty. Ostrygi przynoszą również ulgę w bezsenności oraz poprawiają nastrój zwiększając odporność na stres. Ostrygi zawierają dużo ławo strawnego białka (10 rodzajów aminokwasów egzogennych) witaminę A, witaminy B1, B2, D, E oraz żelazo, miedź , fosfor, wapń, cynk, magnez i bar. Niektórzy uważają, że jedzenie regularnie ostryg odmładza organizm.

Krewetki z kolei przynoszą najwięcej pożytku mężczyznom zwiększając potencję, regulując pracę nerek, przeciwdziałając impotencji. Krewetki pobudzają i wzmacniają laktację u karmiących kobiet. Tak jak inne owoce morza krewetki zawierają łatwo strawne białko i zdrowy tłuszcz. Krewetki zawierają również witaminy i minerały. Cenimy je za dużą zawartość fosforu, żelaza, wapnia i jodu oraz witamin A, B1 i B2.

Na naszym stole pojawia się również Małż. Oprócz walorów smakowych pomaga w nadczynności tarczycy, chorobach nerek, zmniejsza powiększone węzły chłonne, likwiduje upławy u kobiet oraz zmniejsza hemoroidy.

Warto również zapoznać się mało u nas znaną Ślizgą. Docenią je walory głównie osoby cierpiące na bóle stawów, bóle mięśniowe, drętwienie kończy, zaburzenia pamięci, bezsenność oraz niedokrwistość. Swoje cenne właściwości lecznicze ślizga zawdzięcza między innymi dużej zawartości białka i węglowodanów oraz wapnia, magnezu fosforu i żelaza.


Dorota Trojan - projekt cali.pl - naturalne suplementy diety dla twojego zdrowia, magister fizjoterapii

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Hummus - zdrowy orientalny przysmak?

Hummus - zdrowy orientalny przysmak?


Autor: Anna Kacperska


Hummus - dziś coraz bardziej popularna przekąska, ale znana już od wielu lat - prawdopodobnie stworzona przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Obecnie rozpowszechniona przez wegetarian na całym świecie jako zdrowa przekąska - czy mają rację?


Hummus to przysmak z Rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca - orientalna odmiana grochu (wyjątkowo bogata w białko) z dodatkiem pulpy sezamowej, która nadaje jej niepowtarzalny smak.


Najlepiej smakuje z pieczywem typu "Pita", "Ciabatta" lub w wersji light - tzn. z pokrojonymi kawałkami warzyw.


Hummus to świetny produkt dla wegetarian, ale nie tylko - także dla wszystkich, którzy po prostu dbają o swoje zdrowie i uważają na to, co jedzą. Jeśli chodzi o dietę wegetariańską, humus stanowi bardzo dobre źródło kalorii - 100g humusu przygotowywanego w domu to 177kcal. Produkt ten to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych.


Jednak spośród wszystkich cennych składników odżywczych, humus jest bardzo dobrym źródłem manganu i witaminy B6. I tu ciekawostka: mangan spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim działa aktywująco na enzymy, które biorą udział w przemianie witamin. I tak, jeśli brakuje manganu w naszej diecie, to tylko 20% witaminy C pochodzącej z warzyw i owoców zostanie przyswojone przez organizm - i nie ważne ile ich zjemy! Mangan odżywia nerwy i mózg, zatem humus jest bardzo dobrym produktem dla osób, które ciężko pracują, osób uczących się. Niedobór manganu powoduje wiele objawów, które odczuwane są przez wiele osób: pesymizm, zniechęcenie czy bóle stawów czy szmery w uszach - dlatego humus jest szczególnie polecany w tych dolegliwościach. Ze względu na to, że jest to produkt pochodzenia roślinnego, nie zawiera cholesterolu. Witamina B6 z kolei wzmacnia nasz układ odpornościowy - więc jedzenie humusu naprawdę przynosi korzyści dla naszego zdrowia.


Ponadto, hummus ma niski indeks glikemiczny - zatem jest bardzo sycący i powoduje niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest ważne dla diabetyków.


Hummus można zrobić samodzielnie w domu, ale jest także wersja dla "leniuchów" - gotowy hummus możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, np. humus z papryką smakuje świetnie, to bardzo zdrowa przekąska. Ale UWAGA! osoby odchudzające się muszą wziąć jak najbardziej pod uwagę kaloryczność hummusu - w 13% składa się on z tłuszczu. Zatem zdrowo, ale z umiarem.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.