Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 13 marca 2019

Tajemnicze i niezwykłe flawonoidy

Tajemnicze i niezwykłe flawonoidy.


Autor: Dorota Trojan


Flawonoidy możemy znaleźć w owocach o ciemnym zabarwieniu ( borówki, czereśnie, aronia, suszone) i pomarańczowych oraz zielonych jarzynach (papryka żółta, nać selera). Możemy je spotkać również w orzechach, nasionach, czerwonym winie i zielonej herbacie.


Ich najważniejszym zadaniem jest ochrona roślin przed mocnym promieniowaniem słonecznym.
W organizmie ludzkim flawonoidy chronią i wzmacniają komórki, zwiększają odporność, zwalczają infekcje wywołane przez pasożyty a zwłaszcza przez bakterie. Najcenniejszymi flawonoidami działającymi bakteriobójczo są flawonoidy z cytrusów.

Flawonoidy pełnią również inne zadania jak np. oczyszczanie organizmu z trujących metali ciężkich. Po prostu flawonoidy wiążą się z tymi metalami i w tej formie opuszczają organizm. Następną zaletą flawonoidów jest działanie antyalergiczne. Alergia jest bowiem schorzeniem wynikającym z atakowania alergenu w osłabionym organizmie. Flawonoidy uodparniają ciało a także pomagają usuwać alergen.
Niszczenie wolnych rodników tlenowych jest następnym niezwykle pożytecznym zadaniem. W następstwie tego działania, każda tkanka jest chroniona przed nowotworami. Alergia, nowotwory, oczyszczanie organizmu to jednak nie koniec. Równie ważna jest również ochrona przed uszkodzeniem układu krwionośnego i serca. Flawonoidy zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy, uszczelniają naczynia krwionośne. Dzięki flawonoidom łatwiej jest usunąć hemoroidy i krwawienie dziąseł.

Widać wyraźnie, że flawonoidy są niezwykle pożyteczne. Warto je uwzględniać w codziennej diecie. Jeśli mamy kłopoty z dostarczeniem odpowiedniej ilości flawonoidów z jedzeniem można zastosować naturalne suplementy diety zawierające flawonoidy. Ich siła działania nie ulega zmianie a jest to dużo prostsze rozwiązanie.


a

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak jeść, aby nie być otyłym?

Jak jeść, aby nie być otyłym?


Autor: Ewa Wilczek


Problem związany z jedzeniem jest bardzo powszechny i dotyka niemalże każdego. Wcześniej czy później stajemy przed faktem, że dotychczasowe spodnie nie dopinają się albo bluzka jest za mała. Główną przyczyną jest brak prowadzenia zdrowego trybu życia oraz niska świadomość na temat zdrowego odżywiania się.


Czym kierować się przy wyborze diety?
Najważniejsze jest to, co chcemy osiągnąć. Jaka część ciała ma się pomniejszyć i o ile centymetrów? Diet jest bardzo dużo i nie wszystkie są dobre dla każdego. Trzeba ściśle przestrzegać tego, co jest napisane w zestawie. Nic nie robi się samemu, a jeżeli już, to na własną odpowiedzialność.

krok 2

Nie należy jeść ciężkich potraw na noc, ponieważ trawienie pokarmu jest spowolnione i wtedy dochodzi do odkładania się tłuszczu w niechcianych miejscach. Jedzenie późnym popołudniem powinno zakończyć się o godzinie 18, gdzie organizm jest w stanie to przyswoić.

krok 3

Podstawą sukcesu diety jest stosowanie jej w sposób systematyczny. Sama dieta nie zawsze daje takie efekty, jakie byśmy oczekiwali. Dlatego warto to również podeprzeć metodami wspomagającymi.

krok 4

Uprawianie sportu i ćwiczenia bardzo dobrze wpływają na zachowanie dyscypliny w stosowanej diecie. Bieganie o porze rannej dodaje energii i wpływa na kondycję fizyczną - z tym bardzo mocno łączy utrzymanie nienagannej sylwetki i zdrowego odżywiania się.
Bieganie pozwala ukoić nerwy i uspokoić się w razie poddenerwowania. Daje poczucie odprężenia i zrzucenia kilku kalorii, które nie dają spokoju.

krok 5

Pływanie to metoda niezawodna, ale bardzo wyczerpująca i nie zawsze można z niej korzystać w danej chwili. Trzeba mieć zaplanowany plan dnia. Pływanie daje możliwość zrzucenia wielu kalorii, ale istnieje zagrożenie, że po wyjściu z basenu od razu pójdziemy coś przekąsić. I to jest zgubne - bo to, co straciliśmy męcząc się przy kolejnym motylku czy delfinie, zostaje uzupełnione o posiłek, w dodatku bardzo niezdrowy, bo zwykle są to hamburger albo frytki.

krok 6

Regularny aerobik to sposób, w którym wszystkie partie ciała są zaangażowane, przez co czujemy się bardzo dobrze, wraca chęć do życia i brakująca cały czas energia. Jednak również musi być on wpisany w grafik dnia. Zajęcia nie są też tanie. Trzeba liczyć się z kosztem miesięcznym.

krok 7

W aptekach czy sklepach znajdziemy wiele suplementów diety w postaci witamin. Trzeba jednak wiedzieć, jak je stosować, aby nie doprowadzić do ich przedawkowania. Zbyt duża ilość witamin może bardziej zaszkodzić niż pomóc w diecie.

krok 8

Praca siedząca jest wielką bolączką i jednym z powodów, dla których nie chce się nic robić więcej dla zdrowia. W sposób praktyczny można zadbać o kondycję wchodząc po schodach, a nie jeżdżąc windą. I już parę mięśni zostaje zaangażowanych. Po każdej godzinie pracy należy zrobić sobie pięciominutowy odpoczynek. Można przejść się do kuchni i zrobić herbatę albo wyprostować kości.

krok 9

Zamiast samochodu i zatłoczonego miasta, jedź do pracy rowerem.

krok 10

Do filtrowania organizmu potrzebna jest duża ilość wody mineralnej, którą pije się w ciągu dnia. Do niej można wcisnąć kawałek cytryny - to zmniejsza uczucie pragnienia. Woda oczyszcza z toksycznych związków. Poza tym cytryna to naturalna witamina C.

krok 11

Najwięcej kalorii traci się przy uprawianiu seksu. Rada - to kochajmy się regularnie, a nie trzeba będzie martwić się o stosowanie diet i innych wspomagających środków.


http://www.zaradni.pl/porada/695,jak_kota_przyzwyczaic_do_obecnosci_nowego_towarzysza

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowa żywność to podstawa

Zdrowa żywność to podstawa.


Autor: Marta Marta3


Każdy z nas marzy o wspaniałej sylwetce i zdrowym wyglądzie, przez co wydajemy masę pieniędzy na siłownie i fitness kluby. Jest to oczywiście jakiś sposób do osiągnięcia założonego celu, ale nie możemy zapominać, że gwarantem poprawienia ogólnego stanu zdrowia jest odpowiednia dieta.


W świecie fast foodów, używek i szybkiego trybu życia bardzo łatwo zapomnieć o zasadach zdrowego żywienia. Na szczęście nie jesteśmy skazani na otyłość, dzięki modzie na dobry wygląd i ogólną kondycję fizyczną. Coraz powszechniejsze staje się korzystanie z usług oferowanych przez różnego rodzaju fitness kluby i centra sportu, a uprawianie jakiegokolwiek sportu jest ciekawym sposobem na zagospodarowanie czasu wolnego.

Wszyscy chcemy dobrze wyglądać i o ile zdajemy sobie sprawę z konieczności umieszczenia w naszym życiu jakiejkolwiek formy aktywności fizycznej, o tyle większość z nas zapomina o zachowaniu odpowiedniej diety. A to właśnie prawidłowe odżywianie jest gwarantem sukcesu w dążeniu do bycia „wiecznie młodym” i „wiecznie pięknym”.

Obecnie nie trudno o informacje dotyczące zdrowego żywienia. Niemalże w każdej księgarni znajdziemy masę poradników i książek kulinarnych, które doskonale przybliżą nam interesującą nas tematykę. Ponadto zauważyć można, pojawienie się stron internetowych poruszających tematykę zdrowego stylu życia.

Jeśli nie chcemy opierać się na takich pomocach, warto udać się do dietetyka. Jest to specjalista zajmujący się planowaniem i nadzorowaniem prawidłowego i racjonalnego odżywiania. Ponadto, taka osoba prowadzi badania produktów żywnościowych i określa ich dostosowanie do potrzeb organizmu. Zdrowa żywność nie jest mu obca, więc z całą pewnością będzie w stanie zaproponować nam najodpowiedniejszą dla naszego organizmu dietę. Niestety z poradami profesjonalnego dietetyka zwykle wiążą się dość duże koszta, dlatego jeżeli masz silne postanowienie zmiany nawyków żywieniowych i chcesz poświęcić temu trochę czasu, zdecydowanie polecam pierwsze rozwiązanie.

Oczywiście musimy pamiętać o racjonalnym zachowaniu. Nie możemy się głodzić całymi tygodniami, a później wracać do starych przyzwyczajeń, takich jak jedzenie tłustych obiadów wieczorami, czy palenie paczki papierosów na dzień, oczekując przy tym, że nasza kondycja i ogólny stan zdrowia się polepszy.

Inwestycja w siebie i swoje zdrowie jest chyba najlepszą z możliwych i nie ważne jak wiele czasu i wysiłku w nią włożymy, to i tak w całości nam się zwróci. Głównie w postaci lepszego samopoczucia i atrakcyjniejszego wyglądu. Dlatego warto zawczasu pomyśleć o swojej przyszłości, bo przecież na sam koniec najważniejszym co nam pozostanie, będzie nasze zdrowie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

5 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania, do których możesz stosować się od zaraz!

5 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania, do których możesz stosować się od zaraz!


Autor: Józef Grandowski


Każda osoba, dbająca o swoje zdrowie, stara się poprawić swoje odżywianie. W tym celu często zaczynamy interesować się zasadami zdrowego odżywiania. Samo czytanie nie wystarczy - należy zacząć stosować zasady zdrowego odżywiania. I tutaj u większości osób pojawia się problem.


„Przecież zdrowa żywność jest niesmaczna!”, „Nie zrezygnuję z moich ulubionych hamburgerów”, „Nie lubię warzyw”. Takie wymówki to jedne z wielu, którymi staramy się usprawiedliwić naszą bierność. Czy zaprzestaniesz tylko na teorii zdrowego odżywiania?

Jest jednak ratunek – nie trzeba wprowadzać w życie wszystkich reguł zdrowego żywienia. Można wybrać te najmniej uciążliwe i zacząć od nich. Jakie metody są najkorzystniejsze i najbardziej „opłaca się” je stosować? Czytaj dalej, a się dowiesz.

1. Nie pij przed, w trakcie i po posiłku!

Czytając powyższe zdanie nasuwa Ci się zapewne pytanie: To kiedy mam pić? Otóż pij między posiłkami. Pijąc przed, w trakcie i zaraz po posiłku przyczyniasz się do rozcieńczenia soków żołądkowych. Przez takie działanie pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, np. zgaga i wzdęcia (nie jest to jedyna przyczyna występowanie tychże uciążliwości). Dodatkowo jedząc „na sucho” zjesz mniej, tyle ile potrzebuje Twój organizm.

Taki rodzaj spożywania pokarmów dodatkowo pomaga przestrzegać drugiej prostej zasady.

2. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj pokarm!

Powoli jedząc pomagasz swojemu żołądkowi na dwa sposoby. Po pierwsze pozwalasz zapoczątkować proces trawienia w jamie ustnej – w ślinie zawarte są enzymy wstępnie trawiące jedzenie. Dodatkowo mniejsze cząstki treści pokarmowej są łatwiejsze do strawienia w Twoim żołądku. Jedząc powoli (niby strata czasu), przyspieszasz proces trawienia (a jednak oszczędzasz czas). Kolejnym powodem, dla którego warto jeść powoli, jest fakt, iż większość ludzi nie potrafi się cieszyć jedzeniem – zacznij się delektować każdym kęsem, odpocznij, nie spiesz się. Taki „seans relaksacyjny” potrafi dać wiele rozluźnienia i energii na kilka godzin.

3. Ogranicz spożycie cukru i soli kuchennej!

Cukier biały, który kupujesz w sklepach, nie ma żadnych cennych substancji, niezbędnych Twojemu organizmowi. Energia pozyskana z cukru to „puste kalorie” - wraz z nimi nie dostarcza się organizmowi potrzebnych składników, a wysoka zawartość sacharozy w pokarmie wpływa na wysokość indeksu glikemicznego (w uproszczeniu: im wyższy indeks, tym krócej czujemy się syci i najedzeni po posiłku – zaczynamy być głodni wcześniej i więcej jemy). Cukier w nadmiarze wpływa na wzrost naszej masy, co często prowadzi do nadwagi, może też prowadzić do cukrzycy (za duże spożycie cukry jest jedną z głównych przyczyn występowania tej choroby).

Sól kuchenna w nadmiarze jest szkodliwa przede wszystkim dla naszego układu krwionośnego. Sprzyja nadciśnieniu. Może powodować choroby serca, nerek. Prawdopodobnie Ty też „przesadzasz” z użyciem soli w swojej kuchni. Powinno się ograniczyć jej dodawania do dań, nawet wyeliminować całkowicie (gotowe produkty i tak zawierają dużo soli, np. wędliny, mieszanki przyprawowe).

Ale zaraz, zaraz! Przecież miałem Ci podać zasady, które możesz zastosować od zaraz, bez dużego wysiłku. Ograniczanie soli i cukru w daniach nie jest wcale takie łatwe – przecież przez tyle lat zdążyliśmy się przyzwyczaić do smaku słonych potraw.

Jednak ja uważam, iż jest to bardzo łatwe – zapewne pijasz herbatę i często ją słodzisz, a może pijasz napoje gazowane, często słodzone – wystarczy pozbyć się „kilku łyżeczek dziennie” by powoli odzwyczajać się od cukru. Zamiast słodzonej herbaty wybierz czystą herbatę, słodkie napoje zastąp niesłodzonymi sokami owocowymi lub wodą (a może czystą herbatą?). Postaraj się też mniej wykorzystywać soli w kuchni – zmniejsz jej ilość bądź spróbuj swoich potraw w wersji niesolonej.

Takie drobne zmiany mogą Ci się wydać ciężkie na początku (mimo iż, nie musisz całkowicie zmieniać swoich nawyków). Zapewniam Cię, że jeżeli przez kilka tygodni odstąpisz od wcześniejszych przyzwyczajeń, to nowe zasady staną się dla Ciebie naturalne i nie będziesz odczuwać potrzeby powrotu do wcześniejszych.

4. Jedz 5 posiłków dziennie i nie jedz przed snem!

Czemu pięć, a nie dziesięć? 5 posiłków to optymalna liczba, jednak nie musisz się ściśle stosować do tej zasady. Ważne jest, aby jeść często, ale mało (w porównaniu do popularnego sposobu odżywiania – 3 posiłków). Przerwy między posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny. I teraz najważniejsze – nie podjadaj pomiędzy posiłkami. Wyznacz sobie stałe pory, a będzie Ci łatwiej unikać drobnych przekąsek.

A dlaczego nie jeść na noc? Po spożyciu pokarmu nasz układ trawienny zaczyna intensywnie pracować. Jeśli zjesz tuż przed pójściem spać, to jego praca będzie Ci przeszkadzać w zasypianiu. Dodatkowo energia zaczerpnięta z kolacji zostanie zmagazynowana – organizm nie ma jak jej wykorzystać, skoro znajdujesz się w pozycji horyzontalnej. Ostatnie danie powinno się spożyć najpóźniej na 2 godziny przed snem.

5. Rusz się czasem!

Tak, chodzi mi o aktywność fizyczną. Nie musisz od razu rozpoczynać ciężkich ćwiczeń nad swoją tężyzną fizyczną – nie o to mi chodzi. Ważne jest, aby czasami zmusić Twój organizm do wytężonej pracy i wysiłku. Nie, nie musisz się wcale pocić! Wystarczy 30 min szybkiego marszu, lekkiego biegania, pływania, jazdy na rowerze 3 razy w tygodniu. Jeśli nigdy nie udało Ci się spróbować jakiejkolwiek formy aktywności fizycznej, to zacznij od spacerów.

Nie przemęczaj się na początku – stopniowo zwiększaj intensywność ćwiczeń. Aby ułatwić sobie ten wielki wysiłek postaraj się zachęcić do tego przyjaciół, rodzinę (a może oni starali się kiedyś Ciebie wyciągnąć na świeże powietrze?).

Mam nadzieję, że powyższe zasady staną się dla Ciebie początkiem zmiany na lepsze, zdrowsze życie. Przejdź na zdrowy tryb życia, a zaczniesz czerpać radość ze swojego istnienia i przestaniesz czuć fizyczne zmęczenie.


Autorem artykułu jest Józef Grandowski, redaktor serwisu Osmaku.pl - Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym odżywianiu i skutecznym odchudzaniu? Odwiedź naszą witrynę - Zdrowe odżywianie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Weź to sobie do serca

Weź to sobie do serca


Autor: Cappuccino PR


Czy wiesz jak mocne jest Twoje serce i jaka jest jego wydolność? W czasie, kiedy przeczytasz ten tekst przepompuje ono niemal całą krew w Twoim organizmie.


To właśnie nieustanna praca serca napędza nas i pozwala cieszyć się życiem. Zapominamy jednak o tym i zdarza się, że w życiu codziennym mamy więcej serca do złych nawyków, niż do tych zdrowych, które pomagają prawidłowo funkcjonować naszemu sercu. Nie zwracamy uwagi na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak: złe odżywianie (nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych czy zbyt duża kaloryczność posiłków), nadwaga i otyłość, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu. Niezdrowy tryb życia często prowadzi do wielu zaburzeń i dysfunkcji w pracy serca, a to objawia się uczuciem zmęczenia, niepokoju, a w dłuższej perspektywie także poważniejszymi dolegliwościami. Do tego lekceważymy sygnały ostrzegawcze, które ono nam wysyła.

ZDROWIE DO SERCA

Postaraj się zmienić swoje przyzwyczajenia. Wzbogać swoją codzienną dietę o kardioprotekcyjne flawonoidy, które wzmacniają i regulują pracę serca - w krajach śródziemnomorskich dzienne spożycie flawonoidów waha się pomiędzy 100 a 1000 mg, podczas gdy w krajach w takich jak Polska wynosi ono jedynie 23 - 28 mg. Bogatym źródłem flawonoidów jest ekstrakt z owoców głogu. Głóg ma postać krzewu lub ciernistego drzewa, najczęściej rośnie na skrajach lasów czy w trudno dostępnych, skalistych miejscach. Białe kwiaty, które są ozdobą w maju i czerwcu, zmieniają się w połowie lata w czerwone, twarde owoce o kulistym kształcie i gorzko-kwaśnym smaku. Ich dobroczynne dla serca działanie potwierdzone zostało wieloma badaniami naukowymi. Głóg poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie tętnicze krwi i zwiększa tolerancję wysiłku a także hamuje powstawanie blaszek miażdżycowych w tętnicach. Pomaga więc utrzymać serce w dobrej kondycji, co ma szczególne znaczenie dla osób doświadczających dolegliwości z nim związanych - tłumaczy lek. med. Małgorzata Sikora-Frąc specjalista chorób wewnętrznych, kardiolog. Przykładem produktu z wyciągiem z owoców głogu są nowe cukierki Verbena Głóg.

SERCE DO ZDROWIA

Pamiętaj także o innych bardzo ważnych zasadach wpływających na jakość Twojego życia i kondycję serca. Postaw na zbilansowaną dietę - różnorodną, obfitującą w składniki odżywcze i witaminy. Inspiruj się kuchnią śródziemnomorską, która wyróżnia się dużą obecnością owoców, warzyw, ryb, nasion roślin strączkowych oraz małą ilością mięsa w codziennym menu. Dzięki zmianie swoich kulinarnych przyzwyczajeń zwiększysz spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają działanie antyarytmiczne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Podejdź również z sercem do aktywności fizycznej i często spędzaj czas wolny na spacerze czy dbając o rośliny w ogrodzie. Systematyczny, umiarkowany wysiłek (ok. 30 minut przez większość dni w tygodniu) poprawia ogólną wydolność układu krążenia. Postaraj się wyeliminować stres i korzystaj z porad specjalistów, a zobaczysz, że zmiany i nowe, zdrowe nawyki przyniosą korzyści sercu, które tak wytrwale dla Ciebie pracuje. Eliminowanie czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego pozwala na zmniejszenie ryzyka ich wystąpienia.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.