Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 17 listopada 2019

Najlepsza dieta na stres

Najlepsza dieta na stres


Autor: Magdalena Hojnor


Życie w dobie XXI wieku składa się głównie ze stresu. Przyczyną coraz większej liczby chorób jest właśnie stres i to właśnie on ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze organizmy. Osoby szczególnie narażone na stres tracą przy tym niezbędne składniki odżywcze.


Po pierwsze:
Posiłki powinny składać się z dużej ilości białka, nienasyconych tłuszczów i węglowodanów i powinna także być zachowana proporcja tych składników np. 20 g mięsa do 100 g makaronu.

Po drugie:
Dieta powinna być bogata w świeże owoce (np. truskawki, jabłka, grejpfruty, banany itp.) i świeże warzywa (np. paprykę, ogórki, cykorię, kapustę - zmniejsza nerwowość. Są one źródłem minerałów oraz flawonoidów (substancji o działaniu uspokajającym i poprawiającym nastrój). Warzywa i owoce to również bogate źródło różnych witamin i minerałów. Niemałą rolę w redukowaniu stresu spełniają produkty bogate w węglowodany np. pełnoziarniste pieczywo, makarony.

Po trzecie:
W menu powinny znaleźć się płatki owsiane, orzechy, kakao, gorzka czekolada oraz kiełki zboża. Wszystkie te produkty są bogate w magnez, który odpowiada za system nerwowy. Poza tym czekolada zawiera substancję, dzięki której wydzielany jest przez mózg hormon "szczęścia"-dobrego samopoczucia. Posiłki powinny więc być źródłem witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych.

Po czwarte:
Do dań można dodać gałkę muszkatołową, melisę, bazylię, tymianek albo majeranek. Zioła, wpływają na organizm człowieka m.in. w sposób uspokajający.

Po piąte:
Codziennie powinnyśmy wypijać ok 2 litry wody mineralnej. Przywróci ona energię i załagodzi objawy stresu. Możemy pić niegazowane napoje np. świeże soki, herbatę z melisy, która ma działanie uspokajające i wyciszające.

Po szóste:
Osoby narażone albo podatne na stres powinny unikać słodyczy, wieprzowiny, napojów energetyzujących. Produkty te pobudzają wytwarzanie adrenaliny, która osobom zestresowanym dodatkowo podnosi ciśnienie. Oprócz tego niewskazana jest kawa, która zabija magnez, zwiększa niepokój i pogarsza koncentrację. Powinniśmy także ograniczyć spożycie alkoholu, który może doprowadzić do depresji.


Magdalena Hojnor

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Szokująca prawda o dzisiejszym jedzeniu!

Szokująca prawda o dzisiejszym jedzeniu!


Autor: mateo77


Pożywienie, które codziennie spożywamy, ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia i organizmu! Niestety, większość ludzi nie dostrzega żadnego związku między pokarmem, który codziennie spożywa a poziomem samopoczucia i stanem zdrowia.


Człowiek nie jest w stanie i nie powinien jeść wszystkich produktów roślinnych i zwierzęcych, ponieważ wielu z nich nie może przeżuć ani strawić. Szczególnie szkodliwe dla ludzi są kilkudniowe (nieświeże) produkty wysokobiałkowe, ponieważ zawierają toksyny szkodzące organizmowi człowieka. Wiele substancji zawartych w produktach żywnościowych negatywnie oddziałuje na zdrowie człowieka. Skażone środowisko i zanieczyszczona żywność może być przyczyną złego samopoczucia i powodować poważne choroby m.in. układu trawienia, krwionośnego, immunologicznego oraz nowotwory.

WODA Z WODOCIĄGÓW, którą wykorzystujemy w celach spożywczych i higienicznych jest zanieczyszczona chlorem i szkodliwymi związkami metali ciężkich. Szacuje się, że na świecie ok. 50% zasobów wody podziemnej jest zatrute. Zaleca się w celach spożywczych używanie wody filtrowanej (m.in. metodą odwróconej osmozy) bądź pochodzącej ze źródeł niezanieczyszczonych.

WARZYWA I OWOCE w okresie produkcji są intensywnie nawożone oraz opryskiwane środkami ochrony roślin. Następnie w celu przedłużenia okresu ich przechowywania opryskiwane są środkami chemicznymi przeciw gniciu.

Do przetwarzanej przemysłowo żywności dodawane są różne dodatki chemiczne, które mają na celu zapobieganie jej psuciu, poprawienie właściwości organoleptycznych (m.in. wyglądu) i wartości odżywczej. Istnieje takich dodatków ponad 4 000. W Unii Europejskiej lista dodatków oznaczona jest od E100 do E903 i obejmuje 18 kategorii. W USA międzynarodowy system numeracji dodatków do żywności (INS) obejmuje 4 068 nazw w 22 kategoriach. Mimo międzynarodowego charakteru w.w. list nie wszystkie dodatki dopuszczone są do stosowania w poszczególnych krajach. Wśród dodatków do żywności znajdują się: regulatory kwasowości (m.in. kwas octowy, solny i siarkowy), środki przeciwzbrylające, przeciwutleniacze, barwiące, utrwalacze barw, emulgatory, smakowe, żelujące, stabilizatory wilgotności, sztuczne dosładzacze.
Szczególnie szkodliwe jest powszechne stosowanie w produkcji artykułów żywnościowych syropu z kukurydzy, taniego odpadu otrzymywanego ze skrobi i oleju służącego dosładzaniu. Podczas badań w Wielkiej Brytanii stwierdzono, że 88% tzw. „zdrowych produktów zbożowych” dla dzieci zawiera zbyt dużo cukru, soli i nasyconych tłuszczów. Wśród sztucznych dosładzaczy, cyklaminiany i sacharyna podejrzewane są o działanie rakotwórcze. Również sukraloza i aspartam podejrzewane są o wywieranie negatywnego wpływu na zdrowie ludzi.


Więcej na moim blogu>> www.jakzdrowozyc.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Młodość i jej składniki...

Młodość i jej składniki...


Autor: marcel


Tworząc swój jadłospis, weź pod uwagę przynajmniej jeden produkt z każdej grupy. W ten sposób dostarczysz wszystkich cennych składników opóźniających starzenie. Żeby wyglądać młodo, a także żyć długo i wiecznie.


OMEGA-3 Badania dowiodły, że organizm lepiej wykorzystuje kwasy omega-3 dostarczone wraz z dietą niż w suplementach. Zaleca się, by omega-3 stanowiły 2 proc. całodziennej dawki kalorii. Jeśli więc codziennie zjadasz ok 2000 kcal, to wasz organizm otrzymuje 4 g kwasów omega-3. To wcale nie takie trudne: wystarczy dodać do musli lub jogurtu łyżkę, siemienia lnianego, a na obiad lub kolację zjeść porcję łososia.

ANTYOKSYDANTY Jest wiele typów antyoksydantów, chroniących organizm przed różnego rodzaju, zniszczeniem dokonanym przez wolne rodniki, dlatego najlepiej do menu wprowadzić różne typy produktów zawierających antyoksydanty. W zestawieniu nie uwzględniliśmy światowych rekordzistów: surowych ziaren kakao i jagód goi, bo w Polsce są dostępne w niewielu sklepach. Do określenia siły zwalczania wolnych rodników przyjęto skalę ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity).

BŁONNIK Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy codziennie spożywać od 20 do 40 g błonnika: nierozpuszczalny, który pochłania niewielkie ilości wody i pomaga w usuwaniu zalegających resztek pokarmów oraz rozpuszczalny, który pochłania wodę i szybko pęcznieje w jelitach, tworząc galaretowaty żel, dając uczucie sytości. Dlatego stosując dietę wysoko błonnikową należy jednocześnie wypijać około 3 litrów płynów na dobę.

siemi_lnianeSIEMIĘ LNIANE - Niegdyś niedoceniane, dziś robi furorę jako cudowny składnik, który dzięki zawartości kwasów omega-3 sprzyja obniżaniu ciśnienia oraz poziomu "złego cholesterolu" i trójglicerydów we krwi. Niezbędny w diecie vege

czekolada1CZEKOLADA - Zawiera osiem razy więcej antyoksydantów w postaci flawonoidów niż zasobne w nie truskawki. W jej składzie znajdziecie tez miedzy innymi serotoninę, która poprawia nastrój. Jeśli jesteś słodyczomaniakiem, jedz czekoladę, nie ciastka.

otr1OTRĘBY PSZENNE - Rekordowa ilość błonnika i niewielka przyswajalnych cukrów powoduje, że włączenie ich do menu przede wszystkim aktywizuje przemianę materii. Można je dosypywać do zupy, duszonych warzyw czy sosu do sałatek, a także stosować jako składnik wypieków.

orzechy_wloskie_1ORZECHY WŁOSKIE - Oprócz kwasów omega-3 zawierają też błonnik, magnez i antyoksydanty. Świetny zamiennik ryb dla wegetarian. Uwaga: są niezłą bombą kaloryczną, dlatego zamiast wyjadać z torebki lepiej dodać kontrolowaną liczbę (np. dwa) do sałaty.

1087_sliwki_b1ŚLIWKI - Niewiele innych owoców występuje w takiej różnorodności smaków i kolorów. Zawierają antyoksydanty w postaci związków fenolowych, które neutralizują działanie wolnych rodników niszczących m.in. neurony i błony komórek.

img_l1CZERWONA FASOLA - Zwana też ze względu na charakterystyczny kształt - fasolą nerkową. Zawiera najwięcej błonnika pośród innych odmian fasoli, zarówno tego w formie rozpuszczalnej jak i nierozpuszczalnej. Poza tym ma sporo kwasu foliowego i magnezu.

28434_losospieczony_0_11ŁOSOŚ - Polacy jedzą za mało ryb. Warto dwa - trzy razy w tygodniu wymienić mięso na rybę. Bogate w kwasy omega-3, oprócz łososia są tez halibut i śledź. Najlepsze dla sylwetki: pieczone lub przyrządzone na parze.

jagody1JAGODY - Flawonoidy w nich zawarte pomagają w usprawnianiu pamięci i przeciwdziałają takim chorobom, jak dolegliwości ze strony układu krążenia, degeneracja mięśni a nawet choroby Parkinsonai Alzheimera.

sliwki_suszone1SUSZONE ŚLIWKI - Są świetną alternatywą dla osób na niskokalorycznej diecie, bo zamiast tuczyć, sprzyjają chudnięciu (jedzone w rozsądnych ilościach). Poza tym podobnie jak świeże, zawierają mnóstwo antyoksydantów, przeciwdziałających nauczycielskiemu działaniu wolnych rodników.

sardynki21SARDYNKI - Jedna mała sardynka napakowana jest dobroczynnymi substancjami. Oprócz kwasów omega-3 jest niezwykle bogata w białko i wapń (jedzona razem ze szkieletem). Świetny dodatek do sałatek i kanapek. Wyjątkowo zdrowy!

szpinak1
SZPINAK - W rankingu najzdrowszych warzyw zajmuje topowe miejsce, bo zawiera nie tylko flawonoidy, ale też beta-karoten, luteinę i mnóstwo innych witamin oraz minerałów. Świetnie smakuje na surowo lub duszony. Ale uwaga: dusić należy krótko, by nie "zamordować" jego wdzięku.

Soja2nasiona1SOJA - Oprócz błonnika zawiera obie - wymienione przez nas w tym zestawieniu - dobroczynne substancje, czyli antyoksydanty i kwasy omega-3 (choć w formie tofu jest ich zdecydowanie więcej). Plus pełnowartościowe białko, dlatego niezastąpiona jest w diecie wegetarian.

tofu2011TOFU - Cenne nie tylko z powodu kwasów omega-3. Jest roślinnym rekordzistą pod względem zawartości białka. W klasyfikacji ogólnej zajmuje drugie miejsce po dorszu, a przed wołowiną, wieprzowiną i kurczakiem.

brokuly1BROKUŁY - Najzdrowsze są przyrządzone na parze - to sprzyja przyswajaniu przez organizm dobroczynnych substancji, zwłaszcza tych sprzyjających obniżaniu poziomu cholesterolu. Zawiera flawonoid nazywany kaempferolem, który pomaga osłabić atak alergenów na organizm.

500pxOwoce_Migda1MIGDAŁY - Technicznie to nie orzechy, ale pestki owoców rosnących na migdałowym drzewie. Świetne na deser, bo obniżają indeks glikemiczny wcześniej zjedzonego posiłku, m.in. dzięki wysokiej zawartości błonnika. Oprócz pogryzania, migdały można dodawać do sałatek lub dań z makaronu.

również

Zdrowie twoje i od czego zależy twój wiek biologiczny.

Oczyszczanie organizmu (cz.1) sport zdrowie dieta


autor marcel

http//www.sport-marcel.blogspot.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Piękna sylwetka dzięki racjonalnej diecie 1000 kalorii

Piękna sylwetka dzięki racjonalnej diecie 1000 kalorii.


Autor: Ata


Dieta 1000 kalorii to doskonały sposób na oczyszczenia organizmu, zrzucenie paru kilogramów i zmniejszenie rozmiarów żołądka. Dzięki tej diecie nie tylko zyskasz szczupłą sylwetkę, ale również poczujesz się lepiej, a Twój organizm nabierze witalności.


Aktualnie jedną z bardziej popularnych diet jest dieta 1000 kalorii (1000 kcal). Jest ona chętnie stosowana nie tylko przez kobiety, ale i przez mężczyzn. Jej bezkonkurencyjność polega na tym, że nie zmusza do nagłej i drastycznej zmiany trybu życia oraz przyrządzania wydziwionych potraw. Jak sama nazwa diety wskazuje polega ona na tym, że ogranicza się spożycie kalorii w posiłkach do 1000 kalorii w ciągu doby. Jest to norma dla osób prowadzących bierny tryb życia, a osoby pracujące fizycznie oraz prowadzące aktywny tryb życia mogą przyjmować do 1500 kalorii. Dlatego ilość kalorii należy skrupulatnie liczyć.

Podczas stosowania diety należy zmienić nawyki żywieniowe tzn. można spożywać 5 niewielkich posiłków dziennie w odstępach około 2 godzinnych. Pierwszy posiłek powinien być lekkim śniadaniem, które zjadamy w godzinach rannych. Następnie mała przekąska. Dopiero około godziny 14 możemy spożyć bardziej pożywny posiłek, czyli obiad. W granicach godziny 16 można przekąsić lekki podwieczorek i do godziny 18 zjadamy ostatni posiłek, czyli kolację. Wszystkie posiłki muszą być lekkie i łącznie nie mogą przekroczyć 1000 kalorii. Nie wolno też zmniejszać ilości posiłków w ciągu dnia. Dzięki takim niedużym posiłkom przyjmowanym dość często organizm będzie miał na bieżąco dostarczaną energię. Jak zużyje dostarczoną mu energię i będzie potrzebował większej ilości, to zacznie sam szukać innego źródła mocy i wtedy zacznie spalać zapasy zgromadzone wcześniej w postaci fałdek tłuszczu.

Podczas stosowania diety należy wypijać minimum 2 litry wody dziennie. Dzięki temu organizm szybciej się oczyści, a głód będzie mniej odczuwalny. Podczas stosowania diety należy zrezygnować z alkoholu, słodyczy, tłustego mleka i jego przetworów, tłustych wędlin i mięs, a także ostrych przypraw, które pobudzają apetyt. W tym czasie należy spożywać produkty zbożowe bogate w błonnik, produkty z chudego mleka i jajka, warzywa, wędliny drobiowe oraz ryby. Dopuszcza się jedzenie owoców, ale tylko w niewielkiej ilości i to z niską zawartością cukru. Ważne jest również przygotowanie potraw. Zdrowsze i polecane są dania pieczone czy gotowane aniżeli smażone.

Stosowanie tej diety na początku może dawać efekt utraty 1 do 2 kilogramów tygodniowo, następnie waga będzie spadać trochę wolniej, jednak jest to zupełnie normalne, gdyż początkowo organizm traci wodę. Dieta 1000 kalorii jest bezpieczna dla zdrowia, nie wymaga dodatkowego stosowania środków chemicznych, dostarcza organizmowi niezbędne witaminy, minerały i substancje odżywcze. W czasie stosowania diety, ale nie tylko, zaleca się dodatkowy ruch, na przykład spacer na świeżym powietrzu. Tą dietę szczególnie zaleca się wszystkim, którzy już zapomnieli, kiedy i jak należy się odżywiać.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta Śródziemnomorska

Dieta Śródziemnomorska


Autor: dominum


Badania wykazały że dieta stosowana przez ludzi żyjących w basenie morza śródziemnego, powoduję dłuższą średnią długości życia i zdecydowana mniejszość występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.Poza tym sprzyja w odchudzaniu.Oto dieta na cały tydzień



Dieta Śródziemnomorska- jadłospis na cały tydzień

PONIEDZIAŁEK
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100 g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy
II śniadanie
Kubeczek jogurtu naturalnego, jedna brzoskwinia
Obiad
Szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki pokropionego odrobiną oleju, 30g brązowego ryżu, 200g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku
Podwieczorek
Gruszka
Kolacja
Kromka grahamka z 2 plastrami szynki, 200g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem
WTOREK
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną, 50g wędzonego dorsza, 50g sałatki z małego pomidora i ogórka
II śniadanie
Opakowanie serka homogenizowanego
Obiad
Talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiny oliwy z oliwek, 100g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100g sałaty doprawionej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Podwieczorek
Szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych
Kolacja
150g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki
ŚRODA
I śniadanie
Kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną, 2 plasterki żółtego sera, 2 liście sałaty z pomidorem
II śniadanie
Kubeczek kefiru
Obiad
250g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200g ryby po grecku z odrobiną oliwy
Podwieczorek
Szklanka owoców sezonowych
Kolacja
2 kromki chleba żytniego razowego, parówka drobiowa, 100g brokułów z wody
CZWARTEK
I śniadanie
Filiżanka płatków kukurydzianych ze 175g jogurtu naturalnego, brzoskwinia
II śniadanie
Kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórek
Obiad
Chłodnik z 200g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jaja, 2 mandarynki
Podwieczorek
Szklanka soku pomarańczowego
Kolacja
250g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki
PIĄTEK
I śniadanie
Kromka razowego chleba żytniego, cienko posmarowanego margaryną i pastą rybną( 30g wędzonej makreli i 80g chudego twarogu), 100g surówki z pora i jabłka
II śniadanie
Mały banan, szklanka odtłuszczonego mleka
Obiad
250g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli i pomidora, 30 g brązowego ryżu, szklanka soku owocowego
Podwieczorek
Gruszka
Kolacja
Pół grahamki cienko posmarowanej oraz 30 g pasztetu drobiowego, 100g fasolki szparagowej z wody
SOBOTA
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego razowego cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki szynki z indyka, 100g sałatki z ogórka i szczypiorku
II śniadanie
Banan, 175g jogurtu naturalnego
Badania wykazały że dieta stosowana przez ludzi żyjących w basenie morza śródziemnego powoduję dłuższą średnią długości życia i zdecydowana mniejszość występowania chorób układu sercowo-naczyniowego oto gotowe zestawy tej diety.
Obiad
Zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200g
czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem
Podwieczorek
Plaster arbuza
Kolacja
200g sałatki greckiej, 2 kromki żytniego chleba razowego
NIEDZIELA
I śniadanie
2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60g chudego twarożku ze szczypiorkiem, pomarańcza
II śniadanie
Pół grahamki z 20g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewek
Obiad
Talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi z kurczaka, 200g polędwicy wołowej z rusztu, 30g kaszy gryczanej, 100g fasolki szparagowej z wody
Podwieczorek
150g jogurtu owocowego
Kolacja
250g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą, sokiem z cytryny i musztardą


http://mojezdrowepodejscie.blogspot.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.