Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 17 listopada 2019

Wegetarianizm

Wegetarianizm


Autor: Jolka


Co to tak naprawdę jest? Wiele osób, które nie wiedza na czym polega ta dieta/ styl życia są bardzo krytyczni mówiąc, ze bez mięsa żyć się nie da, czy nawet, ze jest to nie zdrowe.


Odpowiednia dieta i dobrze zbilansowane jej składniki naprawdę nie są szkodliwe dla organizmu. Najczystszą formą wegetarianizmu jest weganizm. Weganie nie jedzą mięsa, ryb, ani produktów pochodzenie zwierzęcego czyli np. mleko, jajka, żelatyna itp. Kolejna odmiana jest laktoowowegetarianizm, jest to najczęstsza forma wegetarianizmu. Zabrania on jedzenia mięsa, ale dopuszcza produkty nabiałowe: mleko, jogurty, ser; jajka, miód. Inna odmiana to laktowegetarianizm podobna do poprzedniej jednak jajka tez nie są dozwolone do spożycia. Owowegetarianizm- nie dopuszcza mięsa, ale z produktów zwierzęcych są dopuszczone jajka. Witarianizm polega na jedzeniu wyłącznie świeżych produktów nie przetworzonych, nie gotowanych. Frutarianizm jest najarystokratyczniejsza forma wegetarianizmu i może być ona bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia. Osoby na tej diecie nie jedzą, ani mięsa, ani ryb, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, ani nawet niektórych warzyw i owoców. Nie jedzą nic co mogłoby "zabić" roślinę czyli np. sałata, buraki, marchew itd. Są to podstawowe odmiany wegetarianizmu.

Wiele osób decyduje się na wegetarianizm ze względu na religie czy np. styl życia swojego partnera, lub dzieci są wychowywane przez rodziców wegetarianin. Wiele osób odrzuca również futra jak i skory, oraz noszenia z nich rzeczy czy nawet ich posiadania. Odrzucają wszystko co może zabić zwierzęta. Są produkty które mogą zastąpić nam mięso, wystarczy tylko poszukać, bo są produkty, które maja podobne wartości odżywcze. Wystarczy tylko odpowiednio zbilansować swoja dietę.


http://dietaiuroda.blogspot.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Antyoksydanty. Co warto o nich wiedzieć?

Antyoksydanty. Co warto o nich wiedzieć?


Autor: Dorota Trojan


Ostatnio coraz częściej słyszy się o konieczności stosowania coraz większej porcji antyoksydantów. Powodem jest niszczenie otoczenia i wobec tego coraz większa ilość wolnych rodników tlenowych niszczących nasze zdrowie.


Antyoksydanty są to związki chemiczne, neutralizujące wolne rodniki. Nasze ciało wytwarza własne antyoksydanty jak np. glutation, estrogen, czy kwas moczowy. Wewnętrzna produkcja to jednak o wiele za mało. Konieczne są dodatkowo przeciwutleniacze zjadane z pożywieniem. Najważniejsze z nich to witamina C, witamina E, likopen, beta karoten, polifenole, luteina, selen, mangan. Wraz ze wzrostem skażenia otoczenia, wiekiem, czy też w czasie wzmożonego stresu ilość antyoksydantów przyjmowanych z posiłkami powinna wzrastać. Odpowiednia ilość przeciwutleniaczy zabezpiecza organizmowi konieczną ochronę, spowolnienie procesów starzenia, zwiększa odporność organizmu. Zapewnienie wystarczającej porcji przeciwutleniaczy wymaga zjedzenia każdego dnia co najmniej dwóch porcji czystych ekologicznie świeżych warzyw a także jednego posiłku
z czystych ekologicznie owoców. To naprawdę trudne działanie, w szczególności dla mieszkańców miasta.

Dlaczego czystość ekologiczna zjadanych roślin jest tak bardzo ważna w przypadku antyoksydantów?
Otóż problem rodników tlenowych dotyka także roślin. Uprawy nie ekologiczne, wykorzystujące sztuczne nawozy i sztuczne środki ochrony roślin kończą się tworzeniem dużej ilości rodników tlenowych, z którymi roślina musi sobie poradzić.
Oczywiście wykorzystuje do tego celu własne przeciwutleniacze. I tym sposobem zawartość przeciwutleniaczy w roślinie sukcesywnie maleje.

Dla każdego, kto nie zgadza się ze zbyt szybkim starzeniem, czy chorobami spowodowanymi agresją rodników tlenowych z pomocą przyjdą naturalne suplementy diety. Koniecznie trzeba upewnić się, że suplement diety został wyprodukowany z czystego ekologicznie materiału. Dowodem są odpowiednie certyfikaty. Najlepiej jeśli wybrany suplement diety może się pochwalić certyfikatem o nawie GAP (dobra praktyka rolnicza).


a

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe trawienie

Zdrowe trawienie


Autor: elka 74


Dlaczego układ trawienny jest tak cenny? Co zrobić, żeby utrzymać zdrowy układ trawienny? Co zrobić , by zwiększyć spożycie błonnika i jak sie to ma do naszego samopoczucia?


Większość osób już z pewnością doświadcza problemów z trawieniem. Nasz przewód trawienny u przeciętnej dorosłej osoby ma długość około 9 metrów. Pokarm przez żołądek i jelito cienkie przechodzi średnio od 6 do 8 godzin. W naszych czasach w pożywieniu nie ma wystarczającej ilości składników odżywczych, takich jak błonnik, który jest niezbędny dla dobrego funkcjonowania układu trawiennego. Większość z nas spożywa jedynie połowę zalecanej ilości błonnika około 14 gram, zamiast 30-40 gramów.Trawienie wpływa także na inne obszary naszego zdrowia- wagę, energię, skórę i system immunologiczny. Złe trawienie to problemy z niestrawnością- zgaga, nudności,odbijanie,wzdęcia. Zdrowe trawienie jest powiązane z naszym ogólnym dobrym samopoczuciem.

Żeby utrzymać zdrowy układ trawienny, trzeba zwiększyć spożycie błonnika. Zachęcam, by codziennie spożywać co najmniej 5 porcji owoców (średnie jabłko -4 gr. błonnika) i warzyw (gotowana marchewka- 1 kubek-5 gr.),częściej używać pieczywo i produkty pełnoziarniste, płatki owsiane i otręby (1 łyżka- 7 gr. ). Przy obecnym stylu życia, może to być problem, dlatego zalecam stosowanie suplementów diety ( Błonnik i Zioła firmy Herbalife ).

Większość wrzodów spowodowana jest infekcjami bakteryjnymi w ściankach żołądka. Prawidłowo funkcjonujący układ trawienny pomaga organizmowi na lepsze wchłanianie składników odżywczych oraz eliminowanie toksyn. Stosowany regularnie błonnik, daje nam uczucie sytości na dłużej w żołądku, co poprawia skuteczność programów do kontroli wagi.


wwwodchudzanieipielegnacjaskory.blogspot.com

www.elka.studiozdrowia.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kurkuma a działanie mózgu

Kurkuma a działanie mózgu


Autor: Anna Kacperska


Aby wzbogacić smak sporządzanych potraw często dodajemy wielu przypraw, nie zdając sobie sprawy z właściwości jakie mogą mieć. Czy jest to możliwe, że przyprawianie dań kurkumą przyniesie efekty lecznicze?


Pochodzenie
Kurkuma to indyjska przyprawa odpowiedzialna za nadawanie jasnej, żółtej barwy potrawom, wykorzystywana przez setki lat przez ajurwedyjski system medycyny w leczeniu całego szeregu schorzeń, w tym chorób związanych ze stanem zapalnym. Kurkuma wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, zwiększa więc odporność organizmu. Przyprawa wywodzi się z Azji, a rośnie również w Ameryce Południowej. Wchodzi w skład przyprawy curry. Kurkuma jest także coraz częściej wykorzystywana w medycynie współczesnej.

Właściwości
W badaniach u ludzi oraz na zwierzętach udowodniono, ze kurkuma wykazuje silne działanie zwalczające bakterie, grzyby oraz wirusy. Ponadto, kurkuma ma szeroki wpływ na enzymy, które biorą udział w większości szlaków komórkowych, szczególnie tych zaangażowanych w przekazywanie sygnału, naprawę tkanek i zapobieganie stanom zapalnym, oraz z enzymem oksygenazą 1, białkiem reakcji na stres, którego ekspresja wzrasta po spożyciu kurkumy.
W badaniach in vitro, udowodniono także, że kurkuma hamuje odkładanie się w tkance mózgowej białka beta amyloidu, tworzącego tzw. płytki starcze, stanowiącego główną przyczynę choroby Alzheimera. Te złogi powodują niszczenie neuronów i zahamowanie ich zdolności do przekazywania sygnałów.

Z kolei wnioski z badań na zwierzętach pozwalają stwierdzić, że kurkuma ma działanie ochronne przeciwko wielu chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Parkinsona, stwardnieniu rozsianym, chorobie Alzheimera, schizofrenii, neurodegeneracji związanej z wiekiem oraz depresji. Udowodniono, że spożywanie kurkumy poprawia pamięć i zdolność uczenia się. Jedno z najnowszych badań przeprowadzonych wśród 1000 Azjatów w wieku od 60 do 90 roku życia dowodzi, że osoby które często spożywają curry, w porównaniu do osób, które przyprawiają swoje potrawy kurkumą okazjonalnie, mają lepsze zdolności poznawcze, w tym zapamiętywanie i zdolność uwagi. Oczywiście należy tu uwzględnić możliwość działania innych substancji, które wchodzą w skład przyprawy curry.

Podsumowanie
Oczywiście lecznicze zalety kurkumy wymagają dalszych badań, ale już na podstawie dotychczasowych wyników można stwierdzić, że kurkuma może korzystnie oddziaływać na funkcjonowanie naszego mózgu oraz układu nerwowego. Kurkuma nie tylko barwi potrawę i nadaje jej specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, ale ma też właściwości lecznicze.


Anna Kacperska - dietetyk

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Młodość, zdrowie, uroda czyli jak żyć dłużej, stosować dietę i odżywianie.

Młodość, zdrowie, uroda czyli jak żyć dłużej, stosować dietę i odżywianie.


Autor: marcel


Zatrzymaj i cofnij czas, to marzenie wielu osób. Wystarczy odpowiednio zadbać o dietę, aktywność fizyczną i wypoczynek. Oczywiście wiek metrykalny nie ulegnie zmianie, ale ten realny da się obniżyć. Zacznij młodnieć już od dziś.


CO JEŚĆ
Jeśli chcecie wyglądać młodo to tajną broń masz tuż pod swoim nosem. Są eksperci którzy twierdzą, że można ją znaleźć w każdym sklepie spożywczym - w owocach, warzywach, zielonej herbacie. Jeśli oprócz diety zmodyfikujesz także tryb życia, masz szanse dożyć w zdrowiu nawet 120lat, o czym świadczą badania najdłużej żyjących nacji.

Wiek niejedno ma imię
Oznaki starzenia to nie tylko zmarszczki, wiotka skóra, dodatkowe kilogramy, ale także utrata pamięci, osłabienie funkcji mózgu oraz wzrost ryzyka pojawienia się chorób przewlekłych takich jak dolegliwości serca, osteoporoza, nowotwory. Aby je powstrzymać, wystarczy przyjąć założenia zdrowego stylu życia, do których należą: regularna aktywność fizyczna, odpowiednia dieta i dawka odpoczynku w postaci snu, a także porzucenie nałogów, zwłaszcza palenia tytoniu. Wybory żywieniowe mają decydujące znaczenie dla opóźnienia starzenia i chorób związanych z wiekiem, a im szybciej zaczniesz ich dokonywać tym większa korzyść. Niektóre rodzaje żywności i napojów zawierają substancje zdolne do przedłużenia życia, są to przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki które sprzyjają nie tylko powstawaniu zmarszczek lecz także chorób degeneracyjnych, takich jak: rak,osteoporoza, choroba Alzheimera. Im dłużej wystawiasz się na działanie stresu oksydacyjnego (w organizmie znajduje się zbyt wiele wolnych rodników), tym bardziej nasila się stan zapalny na poziomie komórkowym. Wszystkie produkty żywnościowe dzielą się na trzy kategorie: prozapalne, neutralne i przeciwzapalne. Dzięki nim można zwolnić starzenie na poziomie komórkowym przez wybór żywności działającej przeciwzapalnie i bogatej w antyoksydanty. Do niej zaliczają się kwasy omega-3 pochodzące z ryb morskich, warzywa i owoce oraz woda. Chociaż korzyści zdrowotnych dobrze zbilansowanego jadłospisu jest wiele, nie tylko on wpływa na proces starzenia się, ale także należy unikać stresu, żywności zawierającej dużo pestycydów i hormonów, promieniowania ultrafioletowego, aby nie osłabiać układu odpornościowego.

Zdrowe produkty odejmujące lat
To potężny przeciwzapalny czynnik. Jedz je częściej niż trzy razy w tygodniu.

Owoce i warzywa
Są siłą napędową przeciwutleniaczy. Ciesz się co najmniej pięcioma porcjami dziennie.

Produkty pełnoziarniste
To porcja błonnika obniżającego poziom cholesterolu, a także związków biologicznie czynnych (np. lignanów w razowych produktach) obniżających poziom cholesterolu lub chroniących organizm przed rozwojem raka. Zalecana dawka: minimum trzy porcje dziennie.

Rośliny strączkowe
Są niedocenianym sojusznikiem młodości. Zawierają minerały, witaminy i lekkostrawne białka. Dodawaj je do swojej diety 3,4 razy w tygodniu.

Jogurt
Ma wszystkie zalety produktów mlecznych, ale zawiera też probiotyki, które sprzyjają rozwojowi zdrowych bakterii w jelitach. Jedz jogurt z aktywnymi kulturami jako jedna z trzech porcji produktów mlecznych w ciągu dnia.

Orzechy
Doskonałe źródło witamin z grupy B, dobrych dla serca io mózgu. Zdrowe tłuszcze w orzechach przyczyniają się do utrzymania sprężystości elestyny i kolagenu odpowiedzialnych za młody wygląd skóry. Orzechy są wysokokaloryczne, wystarczy więc jedna porcja dziennie.

Woda
Jest niezbędna do nawilżania skóry, mięśni, właściwego krążenia i usprawniania pracy wszystkich narządów. 3,4 szklanki czystej wody dziennie to sprawnie pracujący organizm w każdym wieku.

Zatrzymaj i cofnij czas dla swojego organizmu!


a

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.