Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 5 grudnia 2019

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans


Autor: Marek Bany


Współczesny człowiek poddawany jest wpływowi różnych związków chemicznych pochodzących z aktywności. Bardzo często takie związki chemiczne mają bardzo szkodliwy wpływ na ludzki organizm. Bardzo popularne w żywności ale również i niebezpieczne są tłuszcze trans.


Tłuszcze trans powstają w wyniku przetwarzania tłuszczów roślinnych w procesie utwardzenia przez uwodorowienie. Tłuszcze w ten sposób utwardzone znajdują się w wielu produktach spożywczych. Występują one bardzo często w margarynach utwardzanych w tym procesie. Ponieważ tłuszcze utwardzone przyjęły się również w cukiernictwie więc staje się częstym składnikiem ciasteczek, tortów, różnych słodyczy. Tłuszcze roślinne utwardzane przez uwodorowienie całkowicie zmieniają swoje właściwości i tracą praktycznie swoje pozytywne walory tłuszczów roślinnych. Po takiej obróbce tak naprawdę mamy do czynienia z jakimś tworem chemicznym a nie z tłuszczami roślinnymi posiadającymi zdrowotne walory odżywcze.

Ponieważ tłuszcze utwardzone występują praktycznie niemal w każdym produkcie spożywczym to wszyscy jesteśmy narażeni na ich działanie. Ich niekorzystny wpływ objawia się na wielu obszarach naszego ciała. Zaczynając od mózgu a kończąc na sercu. Tłuszcze trans sieją prawdziwe spustoszenie w naszych mózgach i osłabiają naszą pamięć. Ten rodzaj tłuszczów powoduje szybkie tycie a szczególnie otyłość brzuszną. Ponieważ z tłuszczami trans organizm radzi sobie zdecydowanie gorzej to trudniej jest mu pozbyć się ich z organizmu. Ponadto przyczyniają się do powstawania znacznych ilości złego cholesterolu przez co wpływają również negatywnie na nasz układ krwionośny.

Jeśli chcemy prowadzić zdrowy styl życia to kupując produkty musimy uważnie czytać skład produktów i uważać na takie składniki jak tłuszcz uwodorniony, tłuszcz utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

środa, 4 grudnia 2019

Po zdrowie do Natury – czyli jak żyć długo i zdrowo dzięki kuchni Pięciu Przemian.

Po zdrowie do Natury – czyli jak żyć długo i zdrowo dzięki kuchni Pięciu Przemian.


Autor: Anna Miodyńska


Żyjemy w świecie pełnym chorób i cierpienia. Ludzie poszukują wszelkich sposobów na poprawę jakości swojego życia oraz na długowieczność.


Rozwój medycyny Zachodu daje coraz większe możliwości i szanse na przedłużenie życia oraz poprawę jego jakości. Medycyna konwencjonalna spełnia jednak swoją rolę wówczas, gdy borykamy się już z jakąś dolegliwością, czy problemem zdrowotnym. Pomaga nam ona zwalczyć schorzenie lub przynajmniej je załagodzić. Prawdziwym dążeniem ludzkości jest jednak świat całkowicie pozbawiony chorób, strachu i cierpienia oraz narzędzia pozwalające rozpoznawać i leczyć przyczyny chorób, a nie ich skutki.

Okazuje się jednak, że wszystko, czego potrzebujemy do życia i szczęścia jest nam dane. Najważniejsze rozwiązania i prawdy życiowe, które pozwalają na długie
i szczęśliwe życie zostały odkryte dawno temu. Tradycyjna medycyna Wschodu oparta na prostocie i na życiu w zgodzie z naturą zawiera odpowiedzi na wszystkie nurtujące nas pytania dotyczące jakości życia. Zgodnie z nią jedyne, co człowiek powinien pojąć i czego powinien się nauczyć, to fakt, że jest nierozłączną częścią natury, jej składowym elementem, bez którego nie może egzystować. Wyłącznie szanowanie praw rządzących naturą i życie w harmonii może dać upragnione zdrowie i udane życie. Szanowanie Porządku, dbałość o ciało poprzez odpowiednie oddychanie oraz odżywianie to klucz do zdrowia. Człowiek musi pojąć, że nie bez znaczenia jest pokarm, którym karmi ciało. Wszystko, co wkładamy do ust stanowi energię, którą ciało wykorzystuje do prawidłowego funkcjonowania i do wytwarzania tzw. esencji. Nie bez znaczenia jest więc jakość spożywanych pokarmów oraz ich ładunek energetyczny. Jesteś tym, co jesz, a jaka Twoja kuchnia, takie życie.

Sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Proste zasady (Pięciu Przemian, Jing/Jang), mądrości i doświadczenia, na których oparta jest medycyna chińska mają zastosowanie w procesie przygotowywania potraw. Okazuje się, że gotowanie może być prawdziwą sztuką, sztuką łączenia smaków i komponowania potraw dających zdrowie i energię.

Co zatem możesz zrobić już dziś, by poprawić swoją kondycję fizyczną i psychiczną?

Po pierwsze zjadaj śniadanie – najlepiej ciepłe. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, wynika to z naszego zegara biologicznego. Po drugie jedz więcej pokarmów ciepłych, gotowanych, które dostarczą Ci niezbędnej energii. Wprowadź na stałe do swojego jadłospisu zupy. Łatwo się je przyrządza. Można ugotować więcej, by starczyło Ci na 2, 3 dni. Jedzenie codziennie zup może stać się początkiem zmiany Twoich nawyków żywieniowych. Przygotowana przez Ciebie wcześniej zupa sprawi, że będąc głodnym np. po powrocie z pracy nie będziesz zjadać w pośpiechu tzw. zapychaczy. Po trzecie nie pij nigdy w trakcie posiłku. Utrudnia to znacznie jego strawienie, gdyż rozrzedza soki żołądkowe. Pij pół godziny przed jedzeniem lub godzinę po. Unikaj zimnych i lodowatych napojów. Twój organizm najpierw będzie musiał zużyć energię na ich podgrzanie, a dopiero potem zacznie proces trawienia. Pij wszystko ciepłe, a w upały chłodne – nigdy zimne. Po czwarte wprowadź do Twojej kuchni przyprawy. W naturze jest ich całe bogactwo. Nie tylko wzbogacają walory smakowe przyrządzanych potraw, ale również ułatwiają ich trawienie i zmieniają naturę pokarmu na ocieplającą lub rozgrzewającą. Po piąte jedz z umiarem i celebruj każdy posiłek. Po szóste komponuj swoje posiłki tak, by zawierały wszystkie pięć smaków. Nie bez znaczenia jest kolejność dodawania poszczególnych smaków podczas gotowania – zawsze kwaśny - gorzki – słodki – ostry - słony. Nie istotne jest od jakiego smaku zaczniesz i jak wiele razy powtórzysz dany cykl. Potrawę najlepiej kończyć na smaku ostrym. Jest wtedy łatwiejsza do strawienia. Po siódme – zacznij gotować posiłki z radością. Pamiętaj, że każda potrawa to nie tylko kompozycja smaków, ale również emocje towarzyszące podczas jej przyrządzania. Nie bez powodu mówimy o wkładaniu serca w to, co się robi.

Jedzenie jest lekarstwem na wszelkie dolegliwości współczesnego człowieka. Jedyne, co musimy zrobić, aby przeżyć szczęśliwe i długie życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu to uznać, że jesteśmy częścią natury, szanować jej prawa, szanować nasze ciała i wyczulić się na wszelkie sygnały, jakie wysyła nam organizm, gdy nie traktujemy go właściwie.


Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat kuchni Pięciu Przemian zapraszam na mój darmowy ekurs:

Kuchnia Pięciu - 11 kroków do zdrowia i dobrego samopoczucia

Anna Miodyńska

www.annamiodynska.pl/PiecPrzemian

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Waga to nie wszystko!

Waga to nie wszystko!


Autor: Anna Kacperska


Jak to jest z naszą wagą? Czy osoby otyłe mają rzeczywiście dużo wyższe ryzyko rozmaitych chorób, a nawet śmierci, niż osoby o właściwej masie ciała? Czy tylko właściwe BMI ma znaczenie dla tego, aby być "fit" ?


killer_fit

Profesor Steven Blair z University of South Carolina Arnold School of Public Health przeprowadził dziesiątki badań wpływ aktywności fizycznej oraz otyłości na nasze zdrowie i długość życia. Wyniki badań są zaskakujące! Okazuje się, że osoby, które mają właściwą masę ciała, ale zerową aktywność fizyczną, są obciążone 2 razy większym prawdopodobieństwem śmierci, niż osoby z nadwagą, ale aktywnym trybem życia!

Profesor Blair badał wybraną grupę osób przez ponad 30 lat sprawdzając najważniejsze czynniki "sprzyjające" śmierci, i odkrył, że siedzący tryb życia bardziej przyczynia się do występowania chorób, niż jakikolwiek inny czynnik! Większość osób myśli, że czyjąś dobrą formę możemy ocenić patrząc na niego i stwierdzając: " jest szczupły, to na pewno i zdrowy". To mit! Zdrowi i sprawni ludzie są w najróżniejszych kształtach i rozmiarach! Waga to nie wszystko! Jest mnóstwo szczupłych osób, które mają ogromne problemy zdrowotne.

Istnieje mnóstwo dowodów na to, że regularna aktywność fizyczna przynosi ogromne korzyści zdrowotne. Jest to zarówno zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i niektórych nowotworów. Systematyczne ćwiczenia niosą duże korzyści także dla osób starszych, zwiększając ich zdolności poznawcze i zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego przez długie lata. Wyniki badań pokazują, że wskaźnik śmiertelności kobiet i mężczyzn, którzy w ogóle nie ćwiczą jest dwa razy wyższy niż ćwiczących, ale otyłych osób! Tak naprawdę, to w każdej kategorii masy i składu ciała, osoby "unfit" są znacznie bardziej narażone na choroby niż osoby "fit". Fitness i ćwiczenia zapewniają świetną ochronę przed wcześniejszą śmiercią, bez względu na to ile ważysz.

Bycie w formie nie wymaga jakichś specjalnych wyrzeczeń i poświęcenia. Rekomendowane jest minimum 150 minut ćwiczeń tygodniowo, nawet takich jak tylko spacery. Bardziej zaawansowane ćwiczenia przynoszą dodatkowe korzyści zdrowotne, przede wszystkim o 50% niższy wskaźnik śmiertelności.

Każda osoba walcząca z nadwagą powinna przyjmować za dobra wiadomość to, że aż 40% osób otyłych ma normalny poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wiadomo jednak, że nie należy tu "spocząć na laurach" - dalej walczmy z nadwagą, ale pamiętajmy o dodatkowej aktywności fizycznej.

Skupmy się na dobrych nawykach zdrowotnych, bez względu na cyferki wyświetlane na wadze:

1. Niech warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste będą podstawą Twojej diety.

2. Umiarkowanie spożywaj tłuszcz w diecie oraz alkohol.

3. Nie pal papierosów!

4. Zminimalizuj poziom stresu!

5. Najważniejsze: Wydostać się ze swojego fotela, na minimum 150 minut aktywności tygodniowo!

Brak aktywności fizycznej to największy problem zdrowia publicznego w XXI wieku. Zmieńmy to!


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Na co może pomóc mi pyłek pszczeli kwiatowy?

Na co może pomóc mi pyłek pszczeli kwiatowy?


Autor: Zdrowy Miodek


Komórki rozrodcze jakie produkują kwiaty noszą nazwę pyłku kwiatowego. Siadające na kwiatach owady za każdym razem na swoim ciele przenoszą pewną jego część i w ten sposób kwiaty mogą się rozmnażać. Małe i pracowite pszczoły wykorzystują go jednak do robienia dla siebie pokarmu.


Pyłek kwiatowy, który został już zmodyfikowany przez pszczoły nazywany jest także pierzgą i jego znaczenie jest niezwykle ogromne w medycynie. Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów i mieszają ze swoją śliną oraz odrobiną miodu i w ten sposób powstaje pyłek pszczeli. Jest to ogromne źródło różnego rodzaju substancji odżywczych oraz mineralnych i to nie tylko dla pszczół, ale także dla nas ludzi.

Pyłek posiada bowiem bardzo wiele zbawiennych właściwości dla naszego organizmu.

Najpopularniej w medycynie pyłek wykorzystuje się do zwiększania odporności na grypę oraz przeziębienie. Poprzez jego regularne przyjmowanie zwiększamy ilość przeciwciał i tym samym naprawdę skutecznie uodparniamy się przed przeziębieniami.

Oprócz tego pyłek może być doskonałym elementem każdej diety, gdyż dostarcza nam wielu niezbędnych witam oraz białek i aminokwasów, reguluje trawienie naszego układu pokarmowego, wspomaga leczenie wątroby poprzez właściwości detoksykacyjne oraz wzmacnia nasze naczynia krwionośne.

Ciekawą właściwością pyłku pszczelego jest także zmniejszanie głodu alkoholowego.

Dzięki temu jest to świetny lek dla ludzi poddających się terapiom antyalkoholowym. Jest on także ważny dla cukrzyków, gdyż w sposób naturalny pobudza większą produkcję insuliny w organizmie.

W medycynie z kolei pyłek ten wykazuje bardzo lecznicze działanie na skórę oraz włosy. Specjalne balsamy na jego bazie w doskonały sposób odżywiają i odmładzają skórę, a także bardzo znacząco przesuwają proces starzenia się skóry.

Z kolei w przypadku włosów pyłek ma działanie przeciwłupieżowe oraz ogranicza bardzo znacząco wypadanie włosów. Inne produkty pszczół są dla naszego ciała oraz organizmu także niezwykle ważne, czego przykładem może być miód.


Gospodarstwo Pszczelarskie ApiMiodek Gierula Sprzedaż Miodów Pszczelich Sklep online

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jakie korzyści dla zdrowia dają przeciwutleniacze?

Jakie korzyści dla zdrowia dają przeciwutleniacze?


Autor: Jacek Sztucki


Antyoksydanty - inaczej przeciwutleniacze, są to związki organiczne, blokujące wolne rodniki i silnie hamujące proces utleniania, a tym samym chronią komórki przed zniszczeniem.


Podczas utleniania powstają wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek. Wolne rodniki, to substancje, które zawierają niesparowane elektrony. Wolne rodniki, powstają w wyniku zakażenia lub zapalenia, niektórych warunków środowiskowych, takich jak zanieczyszczenie powietrza, czy też palenie tytoniu, narażenia na działanie pestycydów i środków owadobójczych. Wolne rodniki oddziałujące przez dłuższy okres czasu mogą prowadzić do chorób takich jak rak. Przeciwutleniaczami są witaminy, minerały i enzymy, które są używane do odwrócenia procesu utleniania w jak największym stopniu.

Co przeciwutleniacze mogą zdziałać?

Nasze ciała potrzebują stałego dostarczania przeciwutleniaczy. Nie raz widujemy w programach telewizyjnych, kucharza który kroi owoc, a następnie polewa go sokiem z cytryny, aby zapobiec jego zbrązowieniu. Zmiana barwy owocu z białej na brązową, jest wynikiem utleniania. Po polaniu sokiem z cytryny owoce nie brązowieją, ale utrzymują swój pierwotny kolor. Obrazuje to zasadę działania przeciwutleniaczy, które dostarczamy organizmowi w spożywanej żywności, lub w postaci suplementów diety. Głównym działaniem przeciwutleniaczy jest neutralizacja wolnych rodników, które powstają na skutek utleniania.

Jak działają przeciwutleniacze?

Kiedy wolne rodniki powstają podczas utleniania, istnieją w stanie niestabilnym. Mają tendencję do uwalniania i absorbowania elektronów z innych żywych komórek. W przypadku gdy elektron zostaje zwolniony, lub wchłonięty powstają wolne rodniki. Dlatego nasze ciało potrzebuje stałego dostarczania przeciwutleniaczy. Wolne rodniki, powtarzają reakcję, tworząc łańcuch. Jeśli proces ten zachodzi przez dłuższy okres czasu, prowadzi to w końcu do uszkodzenie żywych komórek. Kiedy dostarczamy antyoksydantów, takich jak witaminy C i witaminy E, wolne rodniki przechodzą z niestabilnej formy do cząsteczek bardziej stabilnych. Proces ten przerywa łańcuch wolnych rodników i hamuje proces utleniania. W przypadku niektórych enzymów antyoksydacyjnych proces może przebiegać trochę inaczej.


Jakie są najlepsze źródła przeciwutleniaczy?

Jaskrawo kolorowe warzywa i owoce są bogate w przeciwutleniacze. Istnieją dosłownie tysiące różnych przeciwutleniaczy występujących w żywności, którą jemy i każdy ma swój własny mechanizm neutralizowania wolnych rodników.

Niektóre z bardziej popularnych i znanych przeciwutleniaczy, które spożywamy w naszej diecie to witamina C, witamina E, selen oraz beta karoten. Są one często określane jako przeciwutleniacze odmładzające, ze względu na fakt, że pomagają nam utrzymywać zdrowy wygląd skóry. Dietetycy podkreślają jak wielkie jest znaczenie owoców i warzyw w naszej diecie, ponieważ to właśnie owoce i warzywa maja największe właściwości antyoksydacyjne. Ze względu na stałe wykorzystywanie antyoksydantów przez organizm do neutralizacji wolnych rodników, musimy stale je uzupełniać. Można też wykorzystywać przeciwutleniacze zawarte w suplementów żywieniowych. Najlepszym źródłem przeciwutleniaczy są owoce i warzywa takie jak brokuły, czerwone winogrona, buraki, marchew i pomidory, dzika jagoda alaskańska.

Podsumowując, jest to bardzo ważne, abyśmy stale uzupełniali antyoksydanty w naszym ciele poprzez odpowiednią dietę i suplementację. Przeciwutleniacze zapewniają nam ochronę przed chorobami takimi jak rak, choroby serca, choroba Alzheimera i stawów, a także pomagają przedłużyć młody zdrowy wygląd.


Odwiedź stronę : Suplementy Calivita

Naturalne przeciwutleniacze

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.