Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 10 grudnia 2019

70% osób, które przychodzą do lekarza znajduje się tam w związku ze złą dietą!

70% osób, które przychodzą do lekarza znajduje się tam w związku ze złą dietą!


Autor: Patrycja Zak


Czy zastanawiałeś się kiedyś od czego zależy jak długo będziesz żył? Jak długo będziesz cieszył się nienagannym zdrowiem? Badania donoszą że tylko w 10% mają na to wpływ nasze geny. Reszta to styl życia. Nasuwa się więc pytanie: co zrobić aby żyć jak najdłużej i tym samym cieszyć się nienagannym zdrowiem? Czy mamy na to przepis? Jakąś formułę?


Dzisiejsze media zasypują nas ciekawostkami i gotowymi przepisami na to aby czuć się i wyglądać lepiej. TV reklamuje suplementy, środki odchudzające i poprawiające samopoczucie. Jest tego tyle że czasami naprawdę że czasami naprawdę ciężko nam wybrać to co właściwe.

Nasze ciało jest stworzone tak że moglibyśmy dożyć ponad 90 lat. Jednak statystyki są inne. Średnia wieku w USA wynosi ok 75 lat. Do tego dochodzą różnego rodzaju schorzenia, które skracają nasze życie, tj: cukrzyca, otyłość, choroby serca, nowotwory.

Musimy zadać sobie sprawę z tego że aż 70% ludzi, którzy przychodzą do lekarza, przychodzi tam w związku ze złą dietą, 50% zgonów związanych jest ze złą dietą i aż 70% wszystkich zgonów spowodowanych jest chorobami serca, wylewami i nowotworami.

Dlaczego chorujemy? Dlaczego starzejemy się przedwcześnie? Dlaczego cierpimy na różnego rodzaju schorzenia? Jak uniknąć raka, zawału, cukrzycy? Czy zastanawiasz się w ogóle jak będziesz czuł się i wyglądał za 10…20…30 lat?

Przede wszystkim musisz zdać sobie sprawę z tego że wszystko ma swój początek w komórce. Ciężko jest w to uwierzyć ale to nie my, tylko nasze komórki, rodzą się, chorują, starzeją i umierają. Właśnie dlatego zdrowie naszego ciała zależy od samopoczucia około 100 miliardów komórek, bo właśnie z około tylu składa się nasz organizm.

Aby nasze komórki nie chorowały i przedwcześnie się nie starzały musimy je odpowiednio odżywiać i dostarczać im wszystkich składników odżywczych, które potrzebują każdego jednego dnia.

Jednak jedzenie i odżywianie to dwie różne rzeczy. Zbilansowany posiłek powinien zawierać w sobie odpowiednią ilość cukrów, tłuszczy, witamin, minerałów i wielu innych składników odżywczych. W dzisiejszych czasach, kiedy cywilizacja ulega ciągłemu, szybkiemu rozwojowi, nasz tryb życia musi się do niej dostosowywać. Jesteśmy coraz bardziej zabiegani. Nie mamy czasu na nic. Dlatego też odżywianie spychamy na drugi plan, jako czynność, która po prostu musimy wykonać. Szybki posiłek na mieście, czy nawet ugotowany obiad na szybko w domu, nie sprzyjają myśleniu o zdrowiu.

Co prawda, zdrowa żywność staje się coraz bardziej popularna lecz w dalszym ciągu jedzenie, które trafia do naszych żołądków ma jeden wspólny mianownik- jest tanie. Jakość żywności, którą kupujemy z roku na rok jest coraz gorsza. Jest to efekt produkcyjnej pogoni za zyskiem za wszelką cenę. Konsumenci żądają niskich cen, więc producenci wytwarzają wędliny i pieczywo metodą wysokowydajną, dzięki której z jednego kilograma surowca można uzyskać dwa kilo produktu.

Wydawało by się że wyjściem z sytuacji jest powrót do naturalnie produkowanej żywności. Zaopatrywanie się w produkty bezpośrednio u zaufanych rolników, sadowników, ogrodników czy działkowców. Czy jednak mamy czas i przede wszystkim dostęp do tego typu miejsc? Dodatkowo musimy zdać sobie sprawę z tego że już w latach 70-tych senat USA sporządził dokument, w którym zawarł że ziemia w USA jest pozbawiona wszelkich składników mineralnych, więc zaleca się przyjmowanie suplementów, które mają dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego czego nie mamy w naszym jedzeniu. Tutaj pojawia się następne pytanie- które suplementy wybrać aby być pewnym że są one bezpieczne dla Twojego zdrowia? Przede wszystkim muszą być one w pełni rozpuszczalne, ponieważ większość z nich jest niemożliwa do przyswojenia przez Twój organizm i tym samym odkłada się w Twoich jelitach.

Więc zastanów się teraz jak często czujesz się zmęczony, wyczerpany? Jak często brakuje Ci energii by wstać z łóżka? Jak często tracisz dobre samopoczucie? Przyczyna może być prostsze niż Ci się wydaje. Może to być brak wystarczającej ilości snu, za dużo kawy albo za mało warzyw i owoców w Twojej diecie. Naukowcy jasno wypowiadają się na ten temat. Mówią że gdybyśmy byli szczuplejsi, regularnie uprawiali sport, przestali palić, ograniczyli czerwone mięso, jedli więcej warzyw i owoców oraz zażywali odpowiednio dobrane dla naszych potrzeb suplementy, zachorowań na raka w ogóle by nie było.


jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat wejdź na mojego bloga: http://patrycjazak.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dobroczynne tłuszcze

Dobroczynne tłuszcze


Autor: Piotr Budnik


Wielu z Nas słyszało o negatywnych skutkach spożywania tłuszczy. Dziś mamy coraz więcej informacji o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. I przestajemy się ich bać. Do łask wraca masło, tłusta śmietana oraz dawniej stosowany na co dzień olej lniany.


Okazuje się, że te naturalne tłuszcze zawierają wiele cennych składników odżywczych dla naszego organizmu. Dlatego powinny być obecne w naszej codziennej diecie.

Czy wiemy dlaczego olej lniany jest taki wartościowy i ważny w zachowaniu zdrowia?

Olej lniany zawiera do 90 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. To właśnie one powodują powstanie prostaglandyny, substancji podobnej w działaniu do hormonów tkankowych, które z kolei regulują pracę układu krążenia, systemu immunologicznego, obniżają poziom cholesterolu i trój glicerydów czy powstrzymują agregacją płytek krwi. Wszystko to zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Obecne w olejach (olej uniwersalny, słonecznikowy, margaryny) i innych produktach (soja, kukurydza oraz mięso) kwasy Omega-6 spożywane w nadmiarze są przyczyną otyłości, jak również zwiększają utlenianie cholesterolu LDL. W konsekwencji zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca i zachwianie równowagi immunologicznej.

Olej lniany posiada wysoką – ponad 50 % - i doskonałą proporcję zdrowych, nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Ich niedobór w naszej diecie jest przyczyną wielu chorób, jak np.: problemy z układem krążenia. Ponadto, kwasy te zaliczane są do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Są to substancje, których organizm ludzki potrzebuje, a nie potrafi sam wyprodukować. Warto dodać, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej. Niedobór NNKT prowadzić może aż do rozwoju chorób nowotworowych. Kwasy tłuszczowe występujące w oleju lnianym pomagają w przenoszeniu impulsów nerwowych, wpływają też korzystnie na nerwy, sprzyjając leczeniu ich uszkodzeń. Olej lniany pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnieniu układu nerwowego, drętwieniom. Zabezpiecza nerwy przed uszkodzeniami wynikającymi z chorobami takimi jak cukrzyca czy stwardnienie rozsiane. Olej lniany pomaga leczyć stany zapalne jelit. Uniemożliwia również rozwijanie się kamieni żółciowych, a nawet rozbija już te istniejące. Kwasy omega-3, ukryte w oleju lnianym, pomagają w walce z artretyzmem. Substancje odżywcze w oleju zawierają przeciwzapalne rodniki, które pomagają redukować ryzyko zachorowania na artretyzm. Regularne stosowanie oleju lnianego zmniejsza poranną sztywność stawów. Kwasy tłuszczowe omega-3 są pomocne w leczeniu chorób skóry. Pomagają przy egzemie, łuszczycy, trądziku różowatym i oparzeniach słonecznych. Te ostatnie leczą się szybciej, kiedy używany jest olej lniany. Olej lniany przyczynia się do poprawy stanu włosów. Niski poziom omega-3 powoduje że włosy stają się suche i matowe. Regularne stosowanie oleju lnianego wzmacnia paznokcie, chroniąc je przed złamaniem i rozdwajaniem. Występujące w kawasach tłuszczowych enzymy 5-alfa reduktazy spowalniają proces łysienia u mężczyzn. Olej lniany jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób aktywnych fizycznie. Cieszy się popularnością wśród osób budujących masę mięśniową. Jest znakomitym uzupełnieniem treningu, a korzyści wynikające z stosowania oleju lnianego to m.in.:

redukcja tkanki tłuszczowej;szybsza regeneracja mięśni;więcej energii;obniżona bolesność mięśniowa;zwiększone wykorzystanie tlenu;lepsze samopoczucia;zwiększone wykorzystywanie substancji odżywczych.

Olej lniany jest produktem bez konserwantów o krótkim okresie przydatności do spożycia. Przyjmuje się, że olej lniany właściwie przechowywany (w lodówce) zachowuje swoje właściwości tylko przez 3 miesiące, dlatego gdy go kupujemy powinien być bezwzględnie świeży. Po otwarciu butelki olej - cały czas przechowywany w lodówce - powinien zostać zużyty w ciągu 2-4 tygodni. Radzimy zatem zaopatrywać się regularnie w świeży olej, aby zaspokajać bieżące potrzeby.

Olej lniany wspomaga proces odchudzania. Tłoczony na zimno NISOKOOKSYDACYJNY OLEJ LNIANY TO TŁUSZCZ, KTÓRY SPALA TŁUSZCZ (skuteczniej niż GLA). Dzięki Omega-3 zwiększa produkcję prostaglandyn (eikosanoidów). Przyspiesza metabolizm i stymuluje produkcję żółci niezbędnej do rozkładania tłuszczów, zwiększa aktywność karnityny, co przyczynia się również do większego spalania tłuszczu. Dodatkowo nierozpuszczalny błonnik z oleju lnianego przyspiesza usuwanie resztek pokarmów z jelit, dzięki wchłanianiu wody w przewodzie pokarmowym.

Olej lniany możemy spożywać każdego dnia dodając do każdej potrawy która jemy lub spożywać po jednej łyżeczce przed posiłkiem. Nie nadaje się ten olej do smażenia gdyż jest to proces przyśpieszający jego rozkład. Olej lniany może być używany leczniczo oraz profilaktycznie zapobiegając wielu chorobą.


Zdrowie i zioła

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Typy wegetarianizmu

Typy wegetarianizmu


Autor: Anna Kacperska


Ten, kto decyduje się przejść na wegetarianizm powinien skonsultować swój plan z dobrym dietetykiem. Stosowanie diety wegetariańskiej bez właściwej wiedzy żywieniowej może przynieść więcej szkód niż korzyści.


dieta wegetariańskaSondaż, przeprowadzony w 2006 roku w Stanach Zjednoczonych wykazał, że prawie 5 mln osób stosuje i przestrzega zaleceń diety wegetariańskiej. Coraz więcej osób interesuje się wegetarianizmem - rozpowszechniane są strony internetowe na temat tego sposobu odżywiania, ale również czasopisma, książki kucharskie, ale także kursy umożliwiające zapoznanie się z tym typem odżywiania. Wegetarianin to osoba niejedząca mięsa (w tym drobiu), ryb czy owoców morza, ani żadnych produktów je zawierających. Jednak schematy żywieniowe wegetarian znacznie różnią się od siebie. Niektórzy, określający siebie mianem wegetarian, jednak jedzą ryby, kurczaka, czy nawet czerwone mięso. Osoby te nazywane są semi-wegetarianami.

Laktoowowegetarianie opierają swoją dietę na zbożach, warzywach, owocach, roślinach strączkowych, nasionach, orzechach, produktach mlecznych i jajach. Z kolei laktowegetarianizm wyklucza spożywanie jaj, mięsa, ryb i drobiu. Natomiast dieta wegańska - czyli ściśle wegetariańska, eliminuje jaja, nabiał i inne produkty zwierzęce.

Zazwyczaj w literaturze spotyka się dwa, najczęściej używane sposoby definiowania diet wegetariańskich:
1. Diety wegańskie - diety pozbawione mięsa,
2. Diety wegetariańskie - diety pozbawione mięsa, ale zawierające jaja i/lub produkty nabiałowe.

Przechodząc na jeden z typów wegetarianizmu, warto zapoznać się z zasadami planowania posiłków „vege”.

Sugestie dotyczące planowania posiłków wegetariańskich:

-Wybierać różnorodne produkty, takie jak pełnoziarniste zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, pestki, oraz opcjonalnie nabiał i jaja.

-Minimalizować spożycie produktów wysokosłodzonych, o dużej zawartości sodu i tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych i tłuszczów typu trans.

-Wybierać różnorodne warzywa i owoce.

-Wybierać niskotłuszczowe produkty nabiałowe.

-Korzystać regularnie ze źródła witaminy B12, a jeśli ekspozycja na światło jest ograniczona, zapewnić sobie regularne przyjmowanie witaminy D.

Polecam przyszłym wegetarianom wizytę u dietetyka, który nauczy, w jaki sposób komponować właściwie zbilansowaną dietę. U wegetarian, często w mniejszych ilościach, niż zapotrzebowanie, spożywane są witamina B12, witamina C, wapń, cynk, żelazo oraz kwas foliowy. Niedobory tych składników są bardzo groźne, dlatego zanim zaczniesz stosować taką dietę, skontaktuj się z dietetykiem.


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

czwartek, 5 grudnia 2019

Świeży sok jabłkowy – „odwieczne źródło życia”

Świeży sok jabłkowy – „odwieczne źródło życia”


Autor: agula


Konsumując owoc jabłoni w różnej postaci, zastanawiałeś/łaś się nad pozytywnym skutkiem jego działania?Ten artykuł ma za zadanie przybliżyć Ci niektóre wiadomości o tym przepysznym owocu.


Jabłko od zawsze było symbolem zdrowia, życia, urodzaju a także miłości i płodności. W religii chrześcijańskiej przyczynił się do poznania „dobra i zła”, w mitologii greckiej uważano go za owoc nieśmiertelności, dla Rzymian jabłko było znakiem wiecznego życia i zaświatów, a więc końca życia doczesnego, zaś w mitach celtyckich jabłka ratowały życie bohaterom dając im dalsze istnienie i młodość.

Takie wierzenia w uzdrawiającą moc jabłek postawiły ten owoc na pierwszym miejscu w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i przetwórstwie sadowniczym, jako ważne źródło Wit. C, błonnika, pektyny i kwercetyny.
Wielu naukowców poszukuje w nim nowych związków chemicznych i witamin, a kosmetolodzy, firmy spożywcze i sadownicy wykorzystują tą wiedzę do własnej działalności. Jednak mimo wielu dostępnych produktów uzyskanych z jabłek, żaden z nich nie może równać się z jego 100 %- wym, naturalnie wyciśniętym sokiem. Pomimo starań producentów, wiele z ważnych składników ginie podczas obróbki, natomiast świeży sok zachowuje to, co najcenniejsze.

Gospodarstwa sadownicze, uprawiając jabłonie, coraz często zakładają w jego obrębie przydomowe przetwórnie, w których produkują najczęściej nieklarowane, pasteryzowane soki.

I tutaj metoda pasteryzacji może odbywać się dwoma sposobami:

1. Pasteryzacja tradycyjna zwana potocznie, jako „gotowanie”- ta metoda pasteryzacji jest dłuższa. Sok podgrzewa się do temp. bliskiej 95 stopni Celsjusza przez przynajmniej godzinę. W tym czasie wraz z eliminacją bakterii następuje utlenianie i rozkład witamin, cennych minerałów a także enzymów zawartych w soku.

2. Pasteryzacja „flash” – ten specjalnie opracowany proces pozwala na zachowanie wszystkich właściwości odżywczych znajdujących się w soku.
Przed przystąpieniem do tej metody, sok musi być najpierw poddany filtracji soku (tzw. Tangential Flow Filtration – filtracja z przepływem stycznym). Sok przepływając przez filtr o odpowiednim rozmiarze porów jest odseparowywany od resztek miąższu. Dzięki takiemu procesowi technologicznemu sok zachowuje stabilność mikrobiologiczną hamując tym samym niepożądaną fermentację.

Każda metoda produkcji naturalnego soku nie należy do tanich. Pasteryzacja napoju jabłkowego sposobem pierwszym obniża jakość tego „eliksiru”, a tym samym jego skuteczność lecznicza spada do minimum. Zastosowanie metody drugiej jest droższe, ale pozwala na zachowanie wszystkich cennych witamin i enzymów.
Istnieje także trzeci sposób obróbki soku, który pozwoli na zachowanie większości cennych składników napoju, nie poddając go długiej metodzie gotowania i nie odseparowując miąższu z soku. Taką wypośrodkowaną metodę stosuje jedyne w mojej okolicy gospodarstwo sadownicze, które posiada wdrożony system HACCP.
Ich jabłka zbierane są prosto z drzewa, myte a następnie tłoczone są w tradycyjnej prasie powoli i łagodnie wraz z gniazdami nasiennymi i skórką, dzięki temu, sok posiada najwięcej pektyn spośród innych dostępnych soków.
Kolejnie napój jest poddawany pasteryzacji w temp.80 st. Celsjusza w ciągu 30 sekund w spirali wodnej i przelewany do worków typu bag-in-box. Z worków zostaje odessane powietrze wraz z pianą i zamknięte specjalnym zaworem dozującym uniemożliwiającym dostawanie się powietrza do wnętrza opakowania. Ten unikalny system chroni zawartość napoczętego już soku przed zepsuciem i sprawia, że długo zachowuje świeżość, wygląd i walory smakowe.

Potwierdzona jest trwałość soku przez 9 miesięcy. Należy go tylko trzymać w chłodnym miejscu np. w lodówce.

Co zyskujesz, jako konsument kupując taki świeży sok?

Po pierwsze – 100% - ową pewność, że sok jest zdrowy i bezpieczny od związków chemicznych, wyprodukowany z owoców, które nie leżały na ziemi, a ich wyrób przebiegał według metod Integrowanej Produkcji i certyfikatu GlobalG.A.P,

Po drugie – wzmocnienie całego organizmu, na co dzień i na diecie.
Ten płynny „eliksir młodości” ułatwia w Twoim organizmie przyswajanie wapnia, dzięki czemu wzmacniasz Sobie zęby, włosy i paznokcie, a dbającym o linie (nie tylko kobietom), zapewnia około 115 Kcal w 250g produktu.
Poza tym, jedzenie jabłek i picie jego soku chronią twój mózg i zmniejszają ryzyko zachorowalności na Alzheimera oraz chorobę Parkinsona.

Po trzecie – otrzymujesz od natury najlepszy antyoksydant ( przeciwutleniacz).
W pokarmach, które spożywamy na co dzień, bardzo dużo jest substancji chemicznych o działaniu rakotwórczym. W sezonie letnim, gdzie dominują dania grillowe, jesteśmy potrójnie narażeni na te związki. Dania smażone nad rozgrzanym węglem wytwarzają m in. węglowodory aromatyczne, tzw. WWA, heterocykliczne aminy, a także wolne rodniki. Natomiast w nowalijkach kupowanych w sklepach znajdziemy nitrozaminy.

Zapraszając gości do swojego domu na wspólne grillowanie dbamy o jak najlepsze menu i atmosferę dla swoich wizytatorów. Ale zapominamy zadbać o swoje zdrowie w takim momencie.

Aby temu zapobiec, zaopatrzmy się w naturalny sok jabłkowy, który pomoże Nam znieść ciężkostrawne posiłki. Popijając taki sok w czasie konsumpcji owych potraw, utrudnimy wolnym rodnikom niszczyć nasz organizm. A My sami poczujemy się jeszcze lepiej w naszym ciele.


Świeże soki jabłkowe Buły z dostawą do domu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak utrzymać zdrowie w najlepszej formie?

Jak utrzymać zdrowie w najlepszej formie?


Autor: Tobiasz Duda


Najczęstszą przyczyną problemów zdrowotnych jest dieta. "Jedzenie ma znaczenie" - musisz wziąć sobie ten cytat do serca, ponieważ to, w jaki sposób się odżywiasz, decyduje o zdrowiu, jakości życia i pracy całego organizmu.


Za procesy życiowe człowieka odpowiadają odpowiednie składniki odżywcze. Powinniśmy odżywiać się tak, żeby znajdowały się one w codziennej diecie. Trudno jest dostarczyć do organizmu za pomocą pokarmu wszystkie niezbędne substancje, dlatego większość osób coraz częściej stosuje naturalne suplementy diety.

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, czym jest zdrowe odżywianie? Jakie zasady należy wprowadzić do diety, żeby móc żyć zdrowo, utrzymując kondycję w jak najwyższej formie? Zdrowe odżywianie to jedzenie według ściśle ustalonych reguł, które zapewniają nam stały dostęp do witamin, minerałów i innych ważnych składników. Jadłospis człowieka musi zawierać wartościowe jedzenie, które zapewni nam potrzebne składniki. Kłopoty ze zdrowiem zaczynają się z powodu ubogiej w witaminy i minerały diety.

Proste zasady zdrowego odżywiania mogą uchronić Cię od wielu powszechnych dolegliwości i chorób, które swoje podłoże mają w jedzeniu. Potrzebujesz zmian w diecie. Picie w trakcie jedzenia rozpuszcza soki żołądkowe, a wtedy występują problemy trawienne. Postaraj się nie popijać w trakcie jedzenia, bo przez ten nawyk z dzieciństwa możesz mieć problemy trawienne. Trudno się odzwyczaić, bo każdy z nas musi popijać jedzenie.

Jakie miejsce w Twoich posiłkach znajdują owoce i warzywa? To są podstawowe źródła witamin i minerałów. Należy jeść dużo świeżych owoców i warzyw, bo dzięki nim możemy naturalne uzupełniać zapotrzebowanie na witaminy i minerały w naszym organizmie. Mają one różnorodne funkcje w organizmie, każda służy do czegoś innego. Naturalne witaminy są odpowiedzialne za wszystkie procesy życiowe, dlatego ich obecność jest bardzo ważna.

Czy ma znaczenie jedzenie zgodnie z grupą krwi? W zależności tego, jaką mamy grupę krwi, nasz organizm potrzebuje określonych ilości wszelkich witamin oraz minerałów. Należy więc przystosować jedzenie do własnej grupy krwi i jeść to, co dostarczy nam odpowiednich składników odżywczych w najlepszych dla naszej grupy krwi porcjach. Istnieją suplementy diety, które są opracowane dla odpowiednich grup krwi.

Zwróć szczególną uwagę na ilość spożywanych posiłków. Zaleca się jeść co najmniej 3 razy dziennie, jednak 4-5 posiłków dziennie to najlepsza liczba. Pamiętaj, że posiłki muszą nasycić nasz głód.


Tobiasz Duda

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.