Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 11 grudnia 2019

To nie DIETA to STYL ŻYCIA

To nie DIETA to STYL ŻYCIA


Autor: Patrycja Zak


Co jeśli ktoś powie Ci że możesz zmienić swoje życie o 180 stopni i mieć ciało takie, jakiego pragniesz do końca swoich dni (no……. może prawie do końca…….!)? Co jeśli okaże się że osoba ta ma dla Ciebie gotową formułę? Co jeśli uświadomi Ci że będzie to prawdziwa walka lecz tylko na początku?


Co jeśli wystarczy przeprogramować Twój mózg abyś polubił (-ła) zdrowe jedzenie?

Możesz ZMIENIĆ SWOJE ŻYCIE. Możesz mieć takie ciało o jakim marzysz. Musisz tylko o tym postanowić! Wystarczy że pokochasz ZDROWE JEDZENIE. Wszystko co musisz zrobić to dostosować się do prostej formuły. Będziesz mógł (-ła) wtedy cieszyć się swoim nowym ciałem na zawsze. Wszystko zależy od Ciebie i od tego co zdecydujesz!

Piękne, zdrowe ciało to nie DIETA, to STYL ŻYCIA, choć przez pierwsze tygodnie (miesiące) może się wydawać inaczej. Na początku może to nie być wcale takie łatwe. Możesz czuć bezsilność, złość. Być może poczujesz się też przytłoczony i sfrustrowany. Uwierz mi że warto. Przyjdą chwile, kiedy będziesz z siebie dumny jak nigdy. Da Ci to nieporównywalną satysfakcję i ogromną siłę. Jeśli czujesz się wyglądasz super możesz osiągnąć wszystko!

Zanim cokolwiek zdecydujesz zadaj sobie kilka pytań. Przede wszystkim zdaj sobie sprawę z tego czy budzisz się zmęczony? Czy potrzebujesz kawy lub co gorsze RedBulla lub innego „dopalacza” aby zwlec się rano z łóżka? Czy brakuje Ci energii w ciągu dnia? Czy masz problemy z zasypianiem? Większość ludzi uważa że tego typu dolegliwości są normalne, szczególnie po 30-tce, 40-tce. Szczerze mówiąc też tak kiedyś myślałam… Otóż kochani moi, uwierzcie mi że tak nie jest!

Jeśli Twoje ciało będzie dostawało wszystko czego potrzebuje będzie zdrowe i pełne energii. Nie potrzebuje ona wcale kawy aby funkcjonować na pełnych obrotach. Nie potrzebuje ono aż dwóch lampek wina na doby sen.

Zacznij je obserwować. Zacznij zdawać sobie sprawę z tego jak się ono zachowuje kiedy wrzucasz w nie to co zjadasz. Zwróć uwagę na to jak się czujesz kiedy zjesz coś zdrowego, lekkiego a jak zmieni się Twoje samopoczucie kiedy potraktujesz swoje ciało jak śmietnik i dasz mu hamburgera, frytki i colę.

Kiedy zdasz z tego sprawę uznasz że warto walczyć. Zdrowe ciało to więcej energii. To witalność, zadowolenie z siebie. To lepszy seks, ładny, płaski brzuch, zgrabna pupa…. i wiele wiele innych aspektów, z których sam (-ma) zdasz sobie sprawę po drodze.

Jeśli wydaje Ci się że możesz czuć się i wyglądać lepiej. Jeśli czujesz że nie wykorzystujesz swojego potencjału użalając się nad sobą i tłumacząc że do szczęścia brakuje Ci wciąż lepszej figury, przestań w tym momencie! Jeśli wciąż tłumaczysz siebie i usprawiedliwiasz swoje poczynania brakiem czasu lub pieniędzy, przestań! Ty i Twoje ciało jesteście najważniejsi. Niech stanie się to dla Ciebie najwyższą wartością. Tak, musisz być dla siebie ważniejszą osobą od swojego chłopaka, męża, nawet dzieci! Znasz powiedzenie : zadbam o siebie dla Ciebie…..?

Zacznij krok po kroku. Nie torturuj się myślami że nie zjesz już nigdy więcej swoich ulubionych lodów czy nie wypijesz już kawy do końca swojego życia. Możesz zjeść wszystko na cokolwiek masz ochotę. Tylko zdaj sobie sprawę z tego co chcesz tym osiągnąć i jakie będą tego konsekwencje. Jeśli regularnie dobrze się odżywiasz i dbasz o swoje ciało, możesz przecież czasami zaszaleć i nagrodzić siebie za to co osiągnąłeś (-łaś). Lecz uwierz mi że jeśli raz na 3 miesiące połasisz się na frytki z colą, przez następne pół dnia będziesz się czuł tak ciężko że odechce Ci się ich na długi, długi czas!

Zacznij już od dzisiaj! W pierwszym tygodniu zrezygnuj z papierosów i kawy albo cukru i pełnej śmietanki. Z tygodnia na tydzień zmieniaj krok po kroku niezdrowe, niewartościowe jedzenie na dające Ci energię i dobre samopoczucie smakołyki! Powodzenia i czekam z niecierpliwością na Twoje rezultaty!


Więcej informacji na ten temat znajdziesz na moim blogu: http://patrycjazak.com/archives/545

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

wtorek, 10 grudnia 2019

Dieta na pozbycie się trądziku

Dieta na pozbycie się trądziku


Autor: Tomasz Ptak


Chciałbym przedstawić w artykule dietę, która pozwoli pozbyć się prawdziwych przyczyn powstawania trądziku, oraz przyczyni się do wskoczenia całego zdrowia na wyższy poziom.


Produkty, które spożywasz odgrywają kluczową rolę w ogólnym stanie zdrowia. Zła żywność może być przyczyną gwałtownego wzrostu hormonów androgenowych, zapycha krew i limfę toksynami, które gromadzą się w systemie, co powoduje jego zagrożenie. Zła dieta może przytłoczyć wątrobę nadmiarem hormonów oraz toksyn we krwi pogłębiając istniejący stan trądziku. Najpierw zapoznam Cię z naturalnym cyklem dobowym człowieka, który pozwoli twojemu organizmowi prawidłowo funkcjonować - oczyszczać się, trawić, absorbować, a następnie zapoznam Cię z NIESAMOWICIE skuteczną dietą, która sprawi, że trądzik odejdzie w zapomnienie.

Naturalny cykl dobowy człowieka

Dzisiaj wiele osób szuka prostych sposobów, aby schudnąć, poprawić zdrowie, a także wyeliminować choroby. Do tych zadań niezbędne będzie przestrzeganie zasad naturalnego cyklu dobowego człowieka, który składa się z 3 faz. Aby wejść w naturalny cykl dobowy, trzeba będzie zmienić nawyki żywieniowe. Jeżeli poważnie myślisz o swoim zdrowiu, a wierzę, że tak jest, nie będzie dla Ciebie to problemem, a wyzwaniem. Przez kilka pierwszych dni kiedy będziesz przestrzegał naturalnego cyklu dobowego, możesz mieć pewne skutki uboczne, takie jak biegunka, bóle głowy, przeziębienia, jednak głowa do góry. To bardzo dobry znak -Twój organizm po wielu latach zakłóconego rytmu biologicznego, w końcu zaczyna się z nim synchronizować i tym samym wyrzucać nagromadzone pokłady toksyn i odpadów. Oto 3 naturalne cykle organizmu :

Cykl 1 - od 4 rano do 12 w południe - Podczas tego cyklu ciało usuwa kwasy, toksyny przez odpady, pot, mocz, śluz i inne wydzieliny.

Podczas cyklu eliminacji, należy jeść asortyment różnych owoców. Możemy wybrać świeże owoce, bądź soki owocowe lub warzywne (zielone szejki, już o nich pisałem, działają naprawdę niesamowicie). Pamiętaj jednak, że zjedzenie całego owocu dostarczy nam błonnika, który ma działanie jak sprzątaczka w naszym układzie pokarmowym (nie można jednak przesadzić z jego ilością, gdyż może wyrządzić szkody w naszych jelitach podrażniając ścianki). Pamiętaj, w tej fazie staramy się jeść tylko owoce, soki owocowe bądź warzywne (tylko nie te kupowane, tylko własnej roboty, no chyba, że jednodniowe!) Produkty te dodatkowo zalkalizują nasze ciało, co nosi niesamowicie pozytywne skutki. Jak już pisałem, z samego rana polecam wypicie rozcieńczonego z wodą soku z wyciśniętej cytryny. Po jakimś czasie, możemy zjeść owoce, bądź wypić zielonego szejka. Spożywanie w cyklu 1 innych produktów spowoduje, że organizm nie wydali tyle, ile powinien toksyn, i zaburzy harmonie ciała powodując choroby oraz sprzyjając otyłości. W tym cyklu starajmy się spożywać tylko świeże, surowe warzywa oraz owoce.

Cykl 2 - Od 12 w południe do 8 wieczorem - W tym czasie Twoje ciało jest nastawione na pobieranie żywności i jego trawienie.

Faza 2 pozwala na cięższe, trudniejsze do strawienia produkty, składające się przede wszystkim z białek, oraz zdrowych tłuszczy. Pomimo tego, że cykl kończy się o godzinie 20, starajcie się zakończyć spożycie potraw do 18 godziny, tak będzie najlepiej.

Cykl 3 - Od 8 wieczorem do 4 nad ranem - Podczas tego cyklu Twoje ciało będzie asymilowało składniki pokarmowe, które otrzymało w fazie 2.

Podczas cyklu 3 nie spożywamy jedzenia. Ciało karmimy tylko wodą. Pamiętaj, że jest bardzo znaczna różnica pomiędzy wodą źródlaną, a mineralną. Woda źródlana można powiedzieć, że wypłukuje z nas drogocenne minerały, a woda mineralna odwrotnie - dostarcza nam tych minerałów.

Spożywanie pokarmów zgodnie z naturalnym cyklem dobowym jest na dobrą sprawę, bardzo łatwe do zastosowania, gdyż po bardzo krótkim czasie, zaczniesz czuć się o wiele lepiej, będziesz spał jak dziecko, nie będziesz budził się z kacem, skończą się Twoje kłopoty z trawieniem, dostaniesz mnóstwo dodatkowej energii.

Jeżeli będziesz dostarczał wszystkich składników odżywczych pożądanych przez ciało, to głód w fazie 1 oraz 3 nie będzie stanowił problemu.

Dieta Ptaka

Informacje, które Tobie tutaj przedstawię, sprawią, że stan twojej cery poprawi się NIESAMOWICIE. Dieta Ptaka jest mocno zmodyfikowaną wersją diety Paleo[1] - Jednej z najbardziej przystosowanych diet dla człowieka. Dieta wiąże się z niektórymi wyrzeczeniami, ale przecież decydując się na kurs, uważam, że jesteś na tyle zdeterminowany, aby podjąć odpowiednie działanie i raz na zawsze powiedzieć trądzikowi NIE. Do tego efekty jakie otrzymasz po ok. 2 tygodniach staną się motywacją do dalszych czynności. Pamiętaj, że moja dieta nie tylko wpłynie na to, że trądzik odejdzie, ale także twoje samopoczucie, zdrowie, metabolizm poprawi się kolosalnie, twoja waga unormuje się do naturalnego poziomu, a tym samym staniesz się atrakcyjniejszy dla płci przeciwnej. Obiecałem, że nie będę Ciebie zamęczał naukowymi dowodami, długimi wywodami na temat słuszności działań, które proponuję, dlatego także dostaniesz wszystko w pigułce. Jeżeli jednak jesteś dociekliwą osobą, to pewnie za jakiś czas ukaże się moja książka z dietą, którą proponuję.

Produkty, które wolno Tobie spożywać :

- Świeże warzywa oraz surowe owoce (Najlepiej ze sklepów organicznych) Nie spożywamy suszonych owoców, ziemniaków, orzechów.

- Mięso - Jak najmniej smażonych, polecam gotowane, grillowane, pieczone, oraz surowe w postaci tatara. Jak smażyć to najlepiej na smalcu. Nie spożywamy : ryb konserwowych, wędzonych, mięsa wędzonego, konserw mięsnych, szynek.

- Ryby - Jak najmniej wędzonych, które są rakotwórcze.

- Owoce morza

- Oleje roślinne (Najlepiej oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy) -Przestrzegam przed używaniem olejów roślinnych do smażenia, o wiele lepsze w tym przypadku już są produkty bogate w tłuszcze nasycone, jak smalec czy te znajdujące się w boczku.

- Jajka

Kolejną ważną kwestią jest, aby starać się nie łączyć ze sobą węglowodanów oraz białek w jednym posiłku. Pamiętajmy o przestrzeganiu naturalnego cyklu dobowego.

Niezmiernie ważne są proporcje przyjmowanych kalorii z węglowodanów (owoce, warzywa), tłuszczy (oleje roślinne, jajka, tłuszcze zwierzęce) oraz białek (mięso, ryby owoce morza). Najlepiej będzie, jeżeli węglowodany będą stanowiły do 20 % dostarczonych w ciągu dnia kalorii, białka ok 30 %, a tłuszcze 50 %. Pamiętajmy o prawidłowym stosunku Omega 3 do Omega 6.

Proszę zapoznać się także z teorią doboru diety według grupy krwi. Np. Grupa krwi B nie toleruje drobiu, ani pomidorów, także mimo tego, że są one produktami należącymi do grup dozwolonych, należy ich unikać !

Do obliczania kalorii z poszczególnych produktów, znakomicie przydadzą się nam tabele kaloryczne. Proszę w Google wpisać "Tabele kaloryczne" bądź "kalkulator kalorii", a wszystko znajdziesz.

Jeżeli Twój trądzik odszedł, możesz zacząć powoli dodawać produkty do swojego jadłospisu. Obserwuj swój organizm jak reaguje na następujące produkty, które dodałeś do swojej diety. Pamiętaj, że skutki spożywania nowych produktów mogą nastąpić dopiero np. po 2 tygodniach, dlatego najlepiej jakbyś dodawał po jednym produkcie. Istotne jest także to jak często przyjmujesz dany produkt. Tort raz na tydzień może Tobie nie zaszkodzić, jednak jeżeli będziesz go spożywał codziennie, z pewnością.

Dieta niskowęglowodanowa jest bardzo istotna dla zdrowej cery. Nie pozwoli ona na przerost grzyba Candida albicans. Grzyb ten produkuje ogromne ilości mitotoksyn, które obciążają wątrobę, zanieczyszczają krew oraz są bezpośrednią przyczyną powstawania trądziku. Dopóki będziesz miał przerost tego grzyba, będziesz miał trądzik. Grzyb ten rozwija się w kwaśnym środowisku, dlatego dobrze abyś przyjmował produkty alkalizujące krew takie jak: trawa jęczmienna, zielone szejki - soki z zielonych warzyw, owoców, oraz przede wszystkim nie powinieneś spożywać nadmiaru cukru, który prowadzi do zbyt kwaśnego pH środowiska.

Dietę niskowęglowodanową rozumiem jako dietę, w której jest do 20 % węglowodanów, jeżeli patrzymy na dzienny bilans kaloryczny. Najlepiej jednak, kiedy węglowodany nie przekraczają dziennej ilości 60 gram. Taka dieta będzie najbardziej skuteczna. Z białkiem nie przesadzajmy, spokojnie ok 1,5 gram / 1 kg masy ciała możemy dostarczać, jeżeli uprawiamy jakiś sport tak bardziej na poważnie, to ok 2 gram białka na każdy kilogram masy ciała. Reszta powinna pochodzić z tłuszczy.

Oprócz diety niskowęglowodanowej, bogatej w składniki alkalizujące krew, powinieneś dostarczyć również probiotyki, które przyczynią się do ochrony organizmu przed przerostem złych bakterii, grzybów.

Do zabicia grzyba Candida albicans polecam anty-grzybiczne suplementy, które posiadają składniki przeciwgrzybiczne takie jak :

Kaprylan magnezu

Kora Pau D'Arco

Czarny orzech

Mąka ryżowa

Ekstrakt z oleju oregano

Czosnek

Liść oliwki

i Koci Pazur

Bylica piołunu

Najlepiej zastosować produkt, który zawiera mieszkankę tych składników. Candidia clear firmy NOW uważam za najlepszy suplement do zwalczenia tego grzyba ! Świetną sprawą jest także picie soku z grejpfruta, który także posiada anty-grzybiczne właściwości.



[1] Zainteresowanych zapraszam do lektury : Loren Cordain, The Dietary Cure for Acne, Published by Paleo Diet Enterprises, Fort Collins, Colorado 2006



Zainteresowanych zapraszam na moją stronę : http://antypryszcz.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta a choroby

Dieta a choroby


Autor: Patrycja Zak


Prawidłowe odżywianie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Odpowiednio zbilansowane posiłki utrzymują nasz organizm w zdrowiu i sile. Złe odżywianie może prowadzić do wielu chorób a nierzadko nawet do śmierci. Dlatego też tak ważne jest to co jemy.


Samo jedzenie jednak nie jest jeszcze gwarancją sprawnego funkcjonowania organizmu ponieważ do tego potrzebny jest odpowiedni sposób odżywiania. Jedzenie to nie zawsze odżywianie. Zbilansowany posiłek powinien zawierać w sobie odpowiednią ilość cukrów, tłuszczy, witamin, minerałów i wielu innych składników odżywczych.

W dzisiejszych czasach, kiedy cywilizacja ulega ciągłemu, bardzo szybkiemu rozwojowi, nasz tryb życia musi się do niej dostosować. Wciąż jesteśmy zabiegani, nie mamy czasu na nic. Dlatego też odżywianie naszego organizmu spychamy na drugi plan, jako czynność, którą po prostu trzeba wykonać. Jedzenie, które trafia na nasze stoły ma jeden wspólny mianownik- jest tanie.

Tania żywność jest zabójcza, ponieważ zawiera bardzo dużo kalorii, tłuszczów, soli i cukrów. Jakość żywości, którą kupujemy w sklepach z roku na rok jest coraz gorsza. Jest to efekt produkcyjnej pogoni za zyskiem za wszelką cenę. Konsumenci żądają niskich cen, więc producenci wytwarzają wędliny czy pieczywo metodą wysokowydajną. Dzięki temu z 1 kilograma surowca można uzyskać 2 kg produktu. Musimy sobie uświadomić że w naszych czasach to nie rolnictwo produkuje żywość tylko przemysł przetwórczy.

Nie dziwią nas już artykuły, w których można odnaleźć między innymi że najtańsza mielonka wieprzowa w Polsce jest z kurczaków, parówki cielęce z wieprzowiny a w najtańszym syropie malinowym nie ma ani grama maliny. Zamiast niej jest zagęszczony sok z czarnej marchwi. Dodatkowo wszędzie jest mnóstwo cukru. Najtańszy ketchup to budyń pomidorowy, czyli woda i przecier pomidorowy (19%), skrobia i cukier. Większość ludzi nie ma pojęcia z czym muszą się zmierzyć żołądki kurczaków, które później tak zjadamy ze smakiem. Drób hodowlany ma szybko rosnąć i mało chorować. Dlatego podaje się im paszę z domieszką antybiotyków i hormonów. Ciekawe rzeczy dzieją się też z mięsem, które leży na wystawie sklepowej. Trzeba je czasami „odświeżyć”. Najpierw za pomocą wody usuwa się zielonkawy osad. Jeśli to nie pomoże, nieświeże mięsko moczone jest w roztworze sody, a w skrajnych wypadkach, malowane. Teraz kierownik sklepu może „z czystym sumieniem” wysłać je na promocję po niższej cenie. Szybki zbyt gwarantowany. Tak samo jest z rybami. Które hodowane są w niewyobrażalnym ścisku. Aby zmusić je do rozmnażania w tak trudnych warunkach, samicom podaje się hormon o nazwie gonadotropina kosmówkowa. Zdaniem francuskich dziennikarzy, pobierany jest on z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży. Mówi się ponadto że do filetów pangi Wietnamczycy dodają polifosforany i dodatki typu MTR-79. W połączeniu z solą kuchenną wiążą one wodę, dzięki czemu filet jest bardziej soczysty i ciężki.

W miarę postępu prac nad zależnościami między dietą a chorobami, ugruntowuje się rola warzyw i owoców. Dotyczy to między innymi raka płuc, jelita grubego, sutka, szyjki macicy, przełyku, jamy ustnej, żołądka, pęcherza moczowego, trzustki i jajników. Wiele bada potwierdza również że odpowiednia dieta może pomóc w zahamowaniu wzrostu nowotworów i ich nawrotów.

Dodatkowo musimy pamiętać że nieprawidłowa dieta jest przyczyną otyłości, szczególnie społeczeństwa amerykańskiego, spośród których 2/3 cierpi na nadwagę.

Watro też pamiętać iż to co jemy przekłada się również nań nasze zdrowie psychiczne. Coraz więcej ludzi cierpi na depresję. Niewielu jednak z nas zdaje sobie sprawę z tego że jedną z przyczyn tej choroby może być nieodpowiednia dieta oparta na produktach pełnych konserwantów, zabarwiaczy, pestycydów, azotanów i ulepszaczy oraz metali ciężkich. Substancje te znajdują się dziś prawie we wszystkich produktach, które spożywamy. Uszkadzają one nasze komórki nerwowe, wywołują agresję a nawet upośledzenia umysłowe- jak podkreśla psychiatra Sławomir Wolniak, ordynator Kliniki Psychicznej i Terapii Uzależnień.

Chcąc zdrowo odżywiać swój organizm, należy koniecznie pamiętać o jedzeniu warzyw i owoców. Tak jak jedzenie mięsa dostarcza nam białka, tłuszczów i soli mineralnych, tak jedzenie warzyw i owoców głównie witaminy i składniki mineralne, które biorą udział w procesach przemiany materii a ich brak prowadzi do poważnych zaburzeń. Witaminy także pozwalają na podniesienie naturalnej odporności organizmu a także chronią nas przed konkretnymi chorobami. Mają również działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Osoby regularnie spożywające warzywa i owoce rzadziej chorują też na nadciśnienie tętnicze. Dodatkowo warzywa i owoce wpływają na obniżenie złego cholesterolu we krwi a zatem zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Regularne spożywanie warzyw i owoców pomaga także w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponieważ w rezultacie zjadamy wtedy mniejsze ilości innych produktów, nie do końca odżywczych.


więcej moich artykułów znajdziesz na: http://patrycjazak.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

70% osób, które przychodzą do lekarza znajduje się tam w związku ze złą dietą!

70% osób, które przychodzą do lekarza znajduje się tam w związku ze złą dietą!


Autor: Patrycja Zak


Czy zastanawiałeś się kiedyś od czego zależy jak długo będziesz żył? Jak długo będziesz cieszył się nienagannym zdrowiem? Badania donoszą że tylko w 10% mają na to wpływ nasze geny. Reszta to styl życia. Nasuwa się więc pytanie: co zrobić aby żyć jak najdłużej i tym samym cieszyć się nienagannym zdrowiem? Czy mamy na to przepis? Jakąś formułę?


Dzisiejsze media zasypują nas ciekawostkami i gotowymi przepisami na to aby czuć się i wyglądać lepiej. TV reklamuje suplementy, środki odchudzające i poprawiające samopoczucie. Jest tego tyle że czasami naprawdę że czasami naprawdę ciężko nam wybrać to co właściwe.

Nasze ciało jest stworzone tak że moglibyśmy dożyć ponad 90 lat. Jednak statystyki są inne. Średnia wieku w USA wynosi ok 75 lat. Do tego dochodzą różnego rodzaju schorzenia, które skracają nasze życie, tj: cukrzyca, otyłość, choroby serca, nowotwory.

Musimy zadać sobie sprawę z tego że aż 70% ludzi, którzy przychodzą do lekarza, przychodzi tam w związku ze złą dietą, 50% zgonów związanych jest ze złą dietą i aż 70% wszystkich zgonów spowodowanych jest chorobami serca, wylewami i nowotworami.

Dlaczego chorujemy? Dlaczego starzejemy się przedwcześnie? Dlaczego cierpimy na różnego rodzaju schorzenia? Jak uniknąć raka, zawału, cukrzycy? Czy zastanawiasz się w ogóle jak będziesz czuł się i wyglądał za 10…20…30 lat?

Przede wszystkim musisz zdać sobie sprawę z tego że wszystko ma swój początek w komórce. Ciężko jest w to uwierzyć ale to nie my, tylko nasze komórki, rodzą się, chorują, starzeją i umierają. Właśnie dlatego zdrowie naszego ciała zależy od samopoczucia około 100 miliardów komórek, bo właśnie z około tylu składa się nasz organizm.

Aby nasze komórki nie chorowały i przedwcześnie się nie starzały musimy je odpowiednio odżywiać i dostarczać im wszystkich składników odżywczych, które potrzebują każdego jednego dnia.

Jednak jedzenie i odżywianie to dwie różne rzeczy. Zbilansowany posiłek powinien zawierać w sobie odpowiednią ilość cukrów, tłuszczy, witamin, minerałów i wielu innych składników odżywczych. W dzisiejszych czasach, kiedy cywilizacja ulega ciągłemu, szybkiemu rozwojowi, nasz tryb życia musi się do niej dostosowywać. Jesteśmy coraz bardziej zabiegani. Nie mamy czasu na nic. Dlatego też odżywianie spychamy na drugi plan, jako czynność, która po prostu musimy wykonać. Szybki posiłek na mieście, czy nawet ugotowany obiad na szybko w domu, nie sprzyjają myśleniu o zdrowiu.

Co prawda, zdrowa żywność staje się coraz bardziej popularna lecz w dalszym ciągu jedzenie, które trafia do naszych żołądków ma jeden wspólny mianownik- jest tanie. Jakość żywności, którą kupujemy z roku na rok jest coraz gorsza. Jest to efekt produkcyjnej pogoni za zyskiem za wszelką cenę. Konsumenci żądają niskich cen, więc producenci wytwarzają wędliny i pieczywo metodą wysokowydajną, dzięki której z jednego kilograma surowca można uzyskać dwa kilo produktu.

Wydawało by się że wyjściem z sytuacji jest powrót do naturalnie produkowanej żywności. Zaopatrywanie się w produkty bezpośrednio u zaufanych rolników, sadowników, ogrodników czy działkowców. Czy jednak mamy czas i przede wszystkim dostęp do tego typu miejsc? Dodatkowo musimy zdać sobie sprawę z tego że już w latach 70-tych senat USA sporządził dokument, w którym zawarł że ziemia w USA jest pozbawiona wszelkich składników mineralnych, więc zaleca się przyjmowanie suplementów, które mają dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego czego nie mamy w naszym jedzeniu. Tutaj pojawia się następne pytanie- które suplementy wybrać aby być pewnym że są one bezpieczne dla Twojego zdrowia? Przede wszystkim muszą być one w pełni rozpuszczalne, ponieważ większość z nich jest niemożliwa do przyswojenia przez Twój organizm i tym samym odkłada się w Twoich jelitach.

Więc zastanów się teraz jak często czujesz się zmęczony, wyczerpany? Jak często brakuje Ci energii by wstać z łóżka? Jak często tracisz dobre samopoczucie? Przyczyna może być prostsze niż Ci się wydaje. Może to być brak wystarczającej ilości snu, za dużo kawy albo za mało warzyw i owoców w Twojej diecie. Naukowcy jasno wypowiadają się na ten temat. Mówią że gdybyśmy byli szczuplejsi, regularnie uprawiali sport, przestali palić, ograniczyli czerwone mięso, jedli więcej warzyw i owoców oraz zażywali odpowiednio dobrane dla naszych potrzeb suplementy, zachorowań na raka w ogóle by nie było.


jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat wejdź na mojego bloga: http://patrycjazak.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dobroczynne tłuszcze

Dobroczynne tłuszcze


Autor: Piotr Budnik


Wielu z Nas słyszało o negatywnych skutkach spożywania tłuszczy. Dziś mamy coraz więcej informacji o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. I przestajemy się ich bać. Do łask wraca masło, tłusta śmietana oraz dawniej stosowany na co dzień olej lniany.


Okazuje się, że te naturalne tłuszcze zawierają wiele cennych składników odżywczych dla naszego organizmu. Dlatego powinny być obecne w naszej codziennej diecie.

Czy wiemy dlaczego olej lniany jest taki wartościowy i ważny w zachowaniu zdrowia?

Olej lniany zawiera do 90 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. To właśnie one powodują powstanie prostaglandyny, substancji podobnej w działaniu do hormonów tkankowych, które z kolei regulują pracę układu krążenia, systemu immunologicznego, obniżają poziom cholesterolu i trój glicerydów czy powstrzymują agregacją płytek krwi. Wszystko to zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Obecne w olejach (olej uniwersalny, słonecznikowy, margaryny) i innych produktach (soja, kukurydza oraz mięso) kwasy Omega-6 spożywane w nadmiarze są przyczyną otyłości, jak również zwiększają utlenianie cholesterolu LDL. W konsekwencji zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca i zachwianie równowagi immunologicznej.

Olej lniany posiada wysoką – ponad 50 % - i doskonałą proporcję zdrowych, nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6. Ich niedobór w naszej diecie jest przyczyną wielu chorób, jak np.: problemy z układem krążenia. Ponadto, kwasy te zaliczane są do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Są to substancje, których organizm ludzki potrzebuje, a nie potrafi sam wyprodukować. Warto dodać, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej. Niedobór NNKT prowadzić może aż do rozwoju chorób nowotworowych. Kwasy tłuszczowe występujące w oleju lnianym pomagają w przenoszeniu impulsów nerwowych, wpływają też korzystnie na nerwy, sprzyjając leczeniu ich uszkodzeń. Olej lniany pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnieniu układu nerwowego, drętwieniom. Zabezpiecza nerwy przed uszkodzeniami wynikającymi z chorobami takimi jak cukrzyca czy stwardnienie rozsiane. Olej lniany pomaga leczyć stany zapalne jelit. Uniemożliwia również rozwijanie się kamieni żółciowych, a nawet rozbija już te istniejące. Kwasy omega-3, ukryte w oleju lnianym, pomagają w walce z artretyzmem. Substancje odżywcze w oleju zawierają przeciwzapalne rodniki, które pomagają redukować ryzyko zachorowania na artretyzm. Regularne stosowanie oleju lnianego zmniejsza poranną sztywność stawów. Kwasy tłuszczowe omega-3 są pomocne w leczeniu chorób skóry. Pomagają przy egzemie, łuszczycy, trądziku różowatym i oparzeniach słonecznych. Te ostatnie leczą się szybciej, kiedy używany jest olej lniany. Olej lniany przyczynia się do poprawy stanu włosów. Niski poziom omega-3 powoduje że włosy stają się suche i matowe. Regularne stosowanie oleju lnianego wzmacnia paznokcie, chroniąc je przed złamaniem i rozdwajaniem. Występujące w kawasach tłuszczowych enzymy 5-alfa reduktazy spowalniają proces łysienia u mężczyzn. Olej lniany jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób aktywnych fizycznie. Cieszy się popularnością wśród osób budujących masę mięśniową. Jest znakomitym uzupełnieniem treningu, a korzyści wynikające z stosowania oleju lnianego to m.in.:

redukcja tkanki tłuszczowej;szybsza regeneracja mięśni;więcej energii;obniżona bolesność mięśniowa;zwiększone wykorzystanie tlenu;lepsze samopoczucia;zwiększone wykorzystywanie substancji odżywczych.

Olej lniany jest produktem bez konserwantów o krótkim okresie przydatności do spożycia. Przyjmuje się, że olej lniany właściwie przechowywany (w lodówce) zachowuje swoje właściwości tylko przez 3 miesiące, dlatego gdy go kupujemy powinien być bezwzględnie świeży. Po otwarciu butelki olej - cały czas przechowywany w lodówce - powinien zostać zużyty w ciągu 2-4 tygodni. Radzimy zatem zaopatrywać się regularnie w świeży olej, aby zaspokajać bieżące potrzeby.

Olej lniany wspomaga proces odchudzania. Tłoczony na zimno NISOKOOKSYDACYJNY OLEJ LNIANY TO TŁUSZCZ, KTÓRY SPALA TŁUSZCZ (skuteczniej niż GLA). Dzięki Omega-3 zwiększa produkcję prostaglandyn (eikosanoidów). Przyspiesza metabolizm i stymuluje produkcję żółci niezbędnej do rozkładania tłuszczów, zwiększa aktywność karnityny, co przyczynia się również do większego spalania tłuszczu. Dodatkowo nierozpuszczalny błonnik z oleju lnianego przyspiesza usuwanie resztek pokarmów z jelit, dzięki wchłanianiu wody w przewodzie pokarmowym.

Olej lniany możemy spożywać każdego dnia dodając do każdej potrawy która jemy lub spożywać po jednej łyżeczce przed posiłkiem. Nie nadaje się ten olej do smażenia gdyż jest to proces przyśpieszający jego rozkład. Olej lniany może być używany leczniczo oraz profilaktycznie zapobiegając wielu chorobą.


Zdrowie i zioła

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.