Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 11 grudnia 2019

Grillowanie

Grillowanie


Autor: Monika Ł.


W naszej kulturze panuje następujący stereotyp grilla: późna pora, duże ilości tłustej kiełbasy, boczku i karkówki popijane kilkoma piwkami i wylegiwanie się. A może być smacznie i zdrowo...


Pamiętać trzeba, że prawidłowe wykorzystanie grilla to jedna z najbardziej zalecanych metod obróbki termicznej. Potrawy grillowane nie potrzebują dodatku tłuszczy, a co ciekawe, tłuszcz zawarty w potrawie, pod wpływem ciepła, ulega wytopieniu. Trzeba jednak uważać na to co się je. Zaleca się grillowanie kurczaka, chudych kawałków cielęciny czy wołowiny. Szaszłyki warzywno – mięsne, serek tofu czy aromatyczne kulki z fasoli i warzyw również mogą okazać się fajną przekąską.

Nie jeden dietetyk poleci rybę, jako idealne rozwiązanie na grilla. Tłuszcz rybi jest bardzo zdrowy – działa przeciwzapalnie i działa na sprawność intelektualną.

Ciekawym urozmaiceniem potraw z grilla będą warzywa. Mogą być świeże w postaci sałatek z różnymi sosami, jak i w formie grillowanej. Szczególnie nadają się do tego cukinia, bakłażan i cebula. Nie dość, że będą to bardzo zdrowe dodatki, to jeszcze nadadzą naszym potrawom smaku i aromatu.

W Polsce przyjęło się, że przy grillu nie może zabraknąć alkoholu, a zwłaszcza piwa. No dobrze, jeśli napoje alkoholowe muszą być, to warto zadbać, żeby nie za dużo. Zamiast tego, warto pić dużo wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem cytrynki, limonki czy mięty.

Tradycyjny grill warto zastąpić elektrycznym. Wykorzystanie tego II sprawi, że nasze potrawy pozbawione będą związków, które wytwarzają się przy spalaniu węgla, podpałki czy gazet.

Nie wolno zapomnieć o aktywności fizycznej, zdrowym rozsądku i zachowaniu umiaru, bo awet najbardziej dietetyczne danie jedzone bez umiaru może nam zaszkodzić...




Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Unikatowy sok pomidorowy

Unikatowy sok pomidorowy


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Rynek soków pomidorowych oferuje konsumentom całkiem spory wybór. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup konkretnego produktu, warto szczegółowo zapoznać się etykietą, bo sok sokowi nierówny.


To, że sok pomidorowy jest esencją zdrowia, wiedzą wszyscy. Badania dowodzą, że pomidory stanowią niezwykle ważny składnik naszej codziennej diety i pomagają w zwalczaniu oraz zapobieganiu wielu chorobom. Potas i magnez zawarte w pomidorach zapewniają prawidłowe funkcjonowanie m.in. mięśnia sercowego i układu nerwowego, a wysoka zawartość likopenu (silny przeciwutleniacz) zmniejsza ryzyko powstawania wielu chorób, w tym nowotworów, chorób serca i układu krążenia oraz miażdżycy. Co ciekawe, likopen jest lepiej przyswajalny z przetworzonych pomidorów niż ze świeżych, dlatego regularne picie soku pomidorowego jest szczególnie wskazane – osobom z wysokim poziomem likopenu aż o 50% rzadziej przytrafia się zawał serca.

Jak mądrze wybrać sok, żeby pozytywnych właściwości pomidorów nie zabiły konserwanty czy sól? Oczywiście porównując opakowania i decydując się na te produkty, które zdecydowanie wyróżniają się swoim składem i wartościami prozdrowotnymi. Niektórzy producenci mogą poszczycić się certyfikatem jakości, jak chociażby Sok pomidorowy Dawtony, jedyny na polskim rynku sok pomidorowy zamknięty w wygodnej puszce. To, co jednak szczególnie wyróżnia produkt Dawtony to fakt, że został on objęty programem „Siła Serca” realizowanym przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religii w Zabrzu. Celem programu jest zakrojona na szeroką skalę profilaktyka chorób serca i schorzeń cywilizacyjnych zarówno poprzez krzewienie i popularyzację wiedzy na ten temat, jak i szczególną promocję takich produktów, które poprzez swój skład i znakomitą jakość spełniają postawione im wymagania w zakresie prozdrowotności i profilaktyki. Sok pomidorowy, ze względu na bogactwo niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu mikro- i makroelementów jest przy zdrowej diecie niezastąpiony, dotychczas jednak wysoka zawartość sodu zawartego w soli obniżała jego wartość odżywczą – sód, jak wiemy, znacząco podwyższa ciśnienie krwi, a to z kolei powoduje wiele chorób serca i całego układu krążenia. Zbyt duża zawartość soli w pożywieniu zwiększa także możliwość wystąpienia udaru mózgu, wylewu, niewydolności, miażdżycy i innych problemów zdrowotnych. Dlatego Sok pomidorowy Siła Serca Dawtony powstał w oparciu o unikalną recepturę: dzięki zastąpieniu używanej dotychczas soli - unikatową solą o zwiększonej zawartości magnezu i potasu, a obniżonej zawartości szkodliwego w nadmiarze sodu, wartość prozdrowotna soku zdecydowanie wyróżnia go wśród konkurencji. Co szczególnie istotne, sól ta, spełniając również wszystkie wymogi dotyczące prawidłowego jodowania, zachowuje smak tradycyjnej soli, ale używana zamiast niej pozwala chronić zdrowie i zapobiegać wielu schorzeniom.

Warto zaznaczyć, że część dochodu ze sprzedaży Soku pomidorowego Siła Serca Dawtony wspiera realizowany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Z. Religi program budowy prototypu i wdrożenia do praktyki klinicznej systemu wspomagania serca dla dzieci, który umożliwi regenerację niewydolnego serca lub podtrzymanie jego funkcji w oczekiwaniu na transplantację, dając tym samym małym pacjentom szanse na dorosłe życie.


Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Rola białka w organizmie

Rola białka w organizmie


Autor: wojtek buszko


Białko jest niezbędne do życia. Stanowi główny składnik kości, mięśni, skóry, krwi i tkanek naszego ciała. Jest również składnikiem takich związków jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białko odpowiada za stan naszego zdrowia i naszej witalności.


Szkodliwy jest zarówno długotrwały niedobór jak i nadmiar białka. Długotrwały niedobór białka prowadzi do zmniejszenia ogólnej sprawność fizycznej i umysłowej, następują zmiany w tkankach, występują zaburzenia ogólnoustrojowe, zahamowany zostaje wzrost mięśni, występują zaburzenia w pracy jelit oraz wyraźnie wzrasta ryzyko chorób infekcyjnych i alergii. Dieta jest zbyt bogata w białko prowadzi do większych strat wapnia.

Budowa i źródła

Białko składa się tysięcy cegiełek zwanych aminokwasami. Z ponad dwudziestu aminokwasów, osiem z nich jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aminokwasy te nazywamy egzogennymi (niezbędnymi) i występują one w białku pochodzenia zwierzęcego. Ma ono większą wartością niż białko pochodzenia roślinnego, ponieważ jest lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Tylko niektóre produkty pochodzenia roślinnego zawierają osiem niezbędnych aminokwasów. Za optymalny wzorzec, jeśli chodzi o skład aminokwasów uznaje, się białko całego jajka.Do produktów zawierających białka pełnowartościowe zaliczamy: - mięso- ryby - mleko- ser, - jaja.

Należy jednak uważać na produkty mięsne, gdyż wiele z nich zawiera bardzo duże ilości tłuszczu, co prowadzi do podniesienia we krwi poziomu cholesterolu i wzrostu produkcji cholesterolu przez organizm. Produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierające dużej ilości tłuszczów to drób oraz ryby. W przemianie białka w energię czynny udział biorą m.in. witaminy. Witaminy nie mogą być wytwarzane przez nasz organizm, dlatego tak ważne jest, abyśmy dostarczali je z pożywieniem, a w przypadku większego zapotrzebowania, przyjmowali dodatkowe preparaty witaminowe.

Źródłem białka niepełnowartościowe roślinnego, czyli białka, które nie zawiera wszystkich aminokwasów są: warzywa, ziarna, nasiona, soczewica, orzechy, czarna fasola, fasola kidney, groch. Wyjątkiem jest soja, która zaliczana jest do roślin zawierających białko pełnowartościowe. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie aminokwasy. Optymalne kompozycje to:- połączenie produktów zbożowych ze strączkowymi lub produktami mlecznymi, np. płatki zbożowe i mleko- fasola z ryżem- masło orzechowe z chlebem razowy.- soja z ryżem, lub kukurydzą- fasola z pszenicą



Witaminowo - Blog o zdrowiu. Witaminy i Minerały. Zdrowy styl życia

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Źle prowadzona dieta - Jak ważna jest witamina B6?

Źle prowadzona dieta - Jak ważna jest witamina B6?


Autor: Tobiasz Duda


W obecnych czasach, kiedy tempo życia jest bardzo szybkie, większość ludzi ma spory problem ze znalezieniem chwili wolnego czasu na podstawowe czynności, takie jak zjedzenie pożywnego, spokojnego posiłku czy wyjście na relaksujący spacer z bliskimi.


Codzienne życie często ogranicza się do porannego wstawania, czasu poświęconego na dojazd do pracy, pracy, powrotu w korkach, krótkiego odpoczynku i snu... Wyjątkiem są weekendy, kiedy to na ogół odrabiamy nasze tygodniowe zaległości lub jesteśmy tak zmęczeni, że w całości wykorzystujemy swój czas na odpoczynek. Dla większości z nas omawiany przykład jest przedstawiony nieco na wyrost jednak wystarczy rozejrzeć się dookoła by zobaczyć ile w nim prawdy.

Żyjąc w biegu i ciągłym stresie brakuje nam czasu dosłownie na wszystko, nawet na czynności bardzo ważne, jak np. zdrowe odżywianie. Często zdarza się, że obiad przychodzi nam jeść jadąc samochodem. Czy to dobrze czy źle pozostawiamy kwestii gustu. Wiemy jednak, że tego typu odżywianie nie koniecznie jest zdrowe, posiłki z tzw. fast food'ów może i są smaczne, ale często pozbawione dostarczającej ilości wartości odżywczych, które są niezbędne w codziennej diecie. Zapominamy o tym, że białka, węglowodany i witaminy w odpowiednich dawkach i proporcjach sprawiają, że zarówno nasze samopoczucie, jak i zdrowie są na wyższym poziomie. Przekłada się to na lepsze efekty zarówno w pracy, jak i w zwykłych czynnościach dnia codziennego i kontaktach międzyludzkich.

Każda witamina w odpowiednich ilościach sprzyja naszemu organizmowi i wspomaga jego prawidłowe funkcjonowanie. Przykładowo bardzo dobrą alternatywą na szybkie tempo życia i stres jest dostarczenie do swojego organizmu witaminy B6. Witamina ta inaczej zwana ryboflawiną współdziała w prawidłowym działaniu układu nerwowego. Spożywamy ją na ogół jedząc płatki śniadaniowe, masło orzechowe czy pijąc napoje kakaopodobne lub kawę. Jeśli nasz organizm pochłania optymalną ilość witaminy b6 to szczególnie dobrze odczują to nasze oczy. W przypadku, kiedy ilość witaminy b6 jest niedostateczna może nam doskwierać pogorszenie ostrości wzroku, łzawienie, światłowstręt, bezsenność, zawroty głowy czy zaburzenia oddychania. niedobór ryboflawiny może też prowadzić do przewlekłych chorób układu nerwowego.

Jak widzimy zdrowe odżywianie i zapewnienie organizmowi dostatecznej porcji witamin zapewnia nam lepsze funkcjonowanie, co w konsekwencji przekłada się na wyższy standard naszego życia.


Tobiasz Duda

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

ROOIBOS – herbata która Cię uszczęśliwi

ROOIBOS – herbata która Cię uszczęśliwi


Autor: DARIUSZ ARABSKI


"Najczęściej to rzeczy proste czynią nas szczęśliwymi” - tyle mówi ludowe porzekadło, a Rooibos jest tego najlepszym przykładem, bowiem herbata uzyskiwana z rozdrobnionych gałązek południowoafrykańskiego krzewu, nie przypadkowo stała się popularnym, codziennym napojem prostych ludzi.


Swą popularność zawdzięcza Rooibos licznym walorom. Począwszy od prostoty przyrządzania, możliwości wielorakich zastosowań, naturalnego słodko-owocowego smaku, atrakcyjnego aromatu, do potwierdzonych walorów zdrowotnych docenionych przez kolejne pokolenia konsumentów.
Herbatę Rooibos można pić przez cały dzień, od rana jako napój pobudzająco-orzeźwiający, w ciągu dnia gaszący pragnienie (na zimno, jako bezkofeinowa, niesłodzona alternatywa napojów typu cola) i wieczorem dla uspokojenia i lepszego snu.

Czerwonokrzew (Aspalathus linearis) to roślina o wysokości do półtora metra, cienkich liściach przypominających sosnowe igły, rosnąca naturalnie w górach Cedar na północ od Kapsztadu w Republice Południowej Afryki. Czas zbiorów rozciąga się od lata do późnej jesieni, które w południowoafrykańskim obszarze odpowiadają okresowi od stycznia do marca. Jest to czas gdy wzrost krzewu zostaje zahamowany. Gałęzie obcina się około 30-40 cm nad ziemią i wiąże w pęczki. Następnie rozdrabnia maszynowo na kilkumilimetrowe igiełki. Nawilża czystą wodą, usypuje w 20 cm stosy i pozostawia na 8-24 godzin w celu fermentacji. W tym czasie zielony Rooibos zamienia się w czerwono-brązowy, rozwija się również jego owocowy aromat . Następnie gałązki są tak długo suszone na słońcu, aż wilgotność spada do około 10%. W kolejnym etapie zostają przesiane, pasteryzowane i pakowane do worków. W procesie przetwarzania jak i po zakończeniu produkcji, herbata poddawana jest badaniom mającym na celu kontrolę czystości, długości krajanki, smaku, aromatu, koloru, wilgotności. Wszystko w celu zapewnienia określonego poziomu jakości.

Jak przygotować napój ?

Rooibos nie wymaga żadnych ściśle określonych warunków, ceremoniałów jakie należałoby spełnić, by móc ją przyrządzić i rozkoszować się o dowolnej porze dnia. Ponieważ nie zawiera kofeiny, nie ma ograniczeń ilościowych spożycia, można ją również podawać małym dzieciom, kobietom w ciąży, kobietom karmiącym. Możliwe jest kilkakrotnie zaparzanie herbaty (do trzech razy), przy czym kolejne napary nie ustępują smakowo pierwszemu (skróceniu ulega czas naciągania do 60 sekund, spada zawartość witaminy C).

Wystarczy doprowadzić wodę do momentu wrzenia, następnie zalać nią (około 95oC) jedną czubatą łyżeczkę herbaty Rooibos lub jedną saszetkę na każdą filiżankę/szklankę (ok. 250 ml). Pozostawić do naciągnięcia (5-8min). Dzbanek (najlepiej szklany) lub filiżankę/szklankę (w tych naczyniach widać doskonały kolor herbaty, o odcieniu czerwieni zachodzącego słońca) na czas zaparzania pozostawić przykryte. Herbatę odcedzić przez filtr najlepiej z drobno tkanego materiału naciągniętego na pierścień, by drobne igiełki czerwonokrzewu nie przechodziły do naparu. Tak przygotowaną herbatę można pić zarówno na gorąco jak i na zimno przez cały dzień.
Herbata Rooibos posiada doskonały, naturalny owocowo-słodki smak i aromat, bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów oraz wiele potwierdzonych naukowo działań leczniczych i prozdrowotnych.

Co zawiera herbata Rooibos ?
- witaminę C:
1
/ wspomagającą mechanizmy obronne organizmu,
2/ będącą uznanym antyutleniaczem - „wymiataczem” wolnych rodników, chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem cząsteczek tlenu, a tym samym środkiem przeciwdziałającym starzeniu i chorobom nowotworowym,
3/ poprawiającą przyswajanie wapnia i żelaza
- żelazo (trzy filiżanki herbaty pokrywają jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na żelazo, wskazane w stanach niedoboru – niedokrwistościach, oraz dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na żelazo np. kobiety w ciąży, karmiące, z obfitymi krwawieniami miesięcznymi, sportowcy, wegetarianie
- fluor zapobiegający próchnicy zębów
- miedź (ułatwia przyswajanie żelaza, wspomaga metabolizm białek i przemiany barwnikowe w skórze i włosach – sprzyjając zdrowej karnacji)
- wapń korzystny dla kości
- sód i potas – ważne w gospodarce wodnej organizmu, występujące w czerwonokrzewie w stosunku, który można uznać za optymalny jako zrównoważone, codzienne uzupełnienie pożywienia (zawartość potasu lekko przewyższa zawartość sodu)
- kwasy fenolowe (garbniki, dużo mniej niż w czarnej herbacie, w związku z tym nie blokują wchłaniania żelaza i wapnia, nie dają gorzkiego smaku) wspomagają odporność skóry i śluzówek: w przebiegu infekcji żołądkowo-jelitowych, biegunek, wywołują efekt ściągający na dziąsła i śluzówkę jamy ustnej, stosowane zewnętrznie w leczeniu wysypek pieluszkowych, fotodermatoz, pokrzywek, trądziku i niegojących się ran
- flawonoidy (np. kwercetynę):
1/ biosubstancje o działaniu rozkurczowym ( pomocne w łagodzeniu przebiegu kolek, problemów żołądkowo- jelitowych, dolegliwości menstruacyjnych),
2/ skuteczne inhibitory MAO (monoaminooksydazy, enzymu blokującego aktywność serotoniny-hormonu szczęścia) działające antydepresyjnie, poprawiające samopoczucie, ułatwiające zasypianie, redukujące napięciowy ból głowy,
3/ flawonoidy określa się również jako witaminę P (np. rutynę) poprawiające stan naczyń krwionośnych, ich przepuszczalność i elastyczność ,
4/ unieszkodliwiające agresywność wolnych rodników (aspalatyna, notofagina), a tym samym chroniące naczynia krwionośne przed uszkadzającym działaniem blaszek cholesterolowych, powstawaniem zwapnień sprzyjających chorobie wieńcowej, zawałowi serca, udarowi mózgu, nadciśnieniu,
5/ zapobiegające powstawaniu i rozwojowi zmian rakowych,
6/ wykazujące działanie antyalergiczne
- flawonony odpowiedzialne za typowy słodki smak herbaty Rooibos, zaspakajające naturalną potrzebę słodyczy, nie szkodzące zębom, nie podnoszące wartości kalorycznej napoju, dzięki czemu korzystnie wspomagające wszelkie diety
- olejki eteryczne, dające charakterystyczny owocowy aromat i działanie orzeźwiające, istotne raczej z kulinarnego punktu widzenia (napoje zimne, ciepłe, dodatki do zup, sosów, deserów, wypieków)

AFRYKO dzięki Ci za ten wspaniały dar natury !


Na temat właściwości zdrowotnych herbat możesz przeczytać na stronie: Sekrety herbaty, a także po zapisaniu się na subskrypcję darmowego raportu „Zasady zdrowego odżywiania”

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.