Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 31 stycznia 2020

Desery pełne słodyczy

Desery pełne słodyczy


Autor: Przemysław Kołodziej


Słodki deser jest zwieńczeniem udanego obiadu. Każda gospodyni ma swoje wypróbowane i niezawodne przepisy na ciasta i inne słodkości, którymi podejmuje biesiadników. Poszerzając swoje kulinarne horyzonty warto poznać najpopularniejsze na świecie desery, pochodzące z tradycyjnych kuchni różnych krajów.


Panna cotta to wyśmienity włoski deser przyrządzany z podgrzewanej z żelatyną śmietanki. Potrawa ta podawana jest najczęściej z dodatkiem świeżych owoców oraz sosów owocowych. Tiramisu to włoski warstwowy specjał przygotowany z puszystych biszkoptów nasączonych kawą i likierem Amaretto, masy powstałej z kremowego serka mascarpone, cukru, jaj oraz niewielkiej ilości kakao. Pochodzące z Francji słodkie tarty to wypełnione najczęściej sezonowymi owocami ciasta na kruchym spodzie. Creme brulee „przypalony krem” to znakomity francuski krem przygotowany ze śmietanki, jajek oraz cukru z warstwą karmelizowanego cukru na wierzchu. Tort Sachera to chyba najbardziej znany austriacki smakołyk. Warstwy wyśmienitego ciasta czekoladowego, przełożone smakowitą konfiturą morelową, a wszystko to ukryte pod warstwą głębokiej w smaku, najlepszej jakości czekolady. Wiedeński Tort Sachera to nie jedyny austriacki wkład w listę najpopularniejszych na świecie deserów, bowiem Apfelstrudel jest również dziełem Austriaków. To wyśmienite ciasto wypełnione farszem z jabłek, rodzynek, cynamonu oraz bułki tartej. Z kuchni bałkańskiej pochodzi natomiast kończąca tę listę Baklava. To deser przygotowany z warstw ciasta półfrancuskiego (ciasto różni się nieco w każdym kraju np. w Grecji jest to ciasto filo) przełożonego różnego rodzaju orzechami, miodem oraz cukrem. Upieczone ciasto polewa się specjalnie przygotowanym słodkim syropem cukrowym i kroi w kawałki przed podaniem.

Jak widać każda kuchnia ma swój unikalny na skalę światową specjał, który warto przygotować dla swojej rodziny, poznając nowe, czasem nawet bardzo egzotyczne smaki.


Kulinarna Wyspa - Przepisy na desery, makarony i sałatki. Wartości odżywcze, kalorie i fotografie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego powinniśmy stosować w codziennej diecie BAD-y (suplementy)

DLACZEGO POWINNIŚMY STOSOWAĆ W CODZIENNEJ DIECIE BAD-y (suplementy)


Autor: Piotr Stryjczak


Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama. Dlaczego już teraz musimy zadbać o witaminy i minerały, jakie dostarczamy do naszego organizmu i nie chodzi tu tylko o samo dostarczenie witamin i minerałów, ale o jakość i odpowiednią ilość witamin. Dr Joell Wolles "Nieżywi lekarze nie kłamią" Dr Matthias Rath "Harmonogram dla ludzkości"


CZŁOWIEK POTRZEBUJE DO ŻYCIA 91 DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI

- 60 minerałów

- 16 witamin

- 12 podstawowych aminokwasów i białek

- 3 podstawowe kwasy tłuszczowe

Dr Mattiass Rath - "Harmonogram dla ludzkości" - "Czyńcie Zdrowie, nie wojnę" - Wywiad, zachęcam do przeczytania.

Dr Joel Wolles - "Nieżywi lekarze nie kłamią" - polecam ten artykuł.

Związki mineralne i witaminy, zawartość w miligramach na 100g produktu spożywczego, wynik badań w odstępie zaledwie 17 lat.

OWOCE WITAMINY I MINERAŁY 1985r. 2002r. RÓŻNICA
Jabłka Witamina C 5 2 -60%
Banany

Wapń

Kwas foliowy

Magnez

Witamina B6

8

23

31

330

7

5

24

18

-12%

-79%

-23%

-95%

Truskawki

Wapń

Witamina C

21

60

12

8

-43%

-87%

WARZYWA WITAMINY I MINERAŁY 1985r. 2002r. RÓŻNICA
Brokuły

Wapń

Kwas foliowy

Magnez

103

47

24

28

18

11

-73%

-62%

-55%

Fasola

Wapń

Kwas foliowy

Magnez

Witamina B6

56

39

25

140

22

30

18

32

-51%

-23%

-31%

-77%

Ziemniaki

Wapń

Magnez

14

27

3

14

-78%

-48%

Marchew

Wapń

Magnez

37

21

28

6

-24%

-75%

Szpinak

Magnez

Witamina C

62

61

15

18

-76%

-65%

Źródło: 1985r. Gelgy (Szwajcaria) 1996 oraz 2002 sanatorium Szwarcwald Oberthal.

W świetle tych informacji czy sądzicie Państwo, że nasza dieta w pełni zaspokoi zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy i minerały?

Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama, gdy analizujemy tabelę zamieszczoną w artykule. Dlatego już teraz musimy zadbać o witaminy, jakie dostarczamy do naszego organizmu. I nie chodzi tu tylko o samo dostarczenie witamin i minerałów, ale również o jakość i odpowiednią ilość witamin.

Wiele jest suplementów na Polskim rynku, ale na prawdziwe uznanie zasługują jedynie tylko takie BAD-y, które są całkowicie bezpieczne, bioaktywne i w 100% naturalne. Które są poddawane 50-etapowej kontroli jakości i posiadają wszelkiego rodzaju pozwolenia i certyfikaty WHO, a jakość ich produkcji jest nadzorowana przez Światową Organizację Zdrowia.

Bezpieczeństwo BAD-ów powinno być potwierdzone wieloma badaniami klinicznymi.

BAD-y są wyjątkowo skuteczne wtedy, kiedy do ich produkcji stosuje się metodę kriopróżniowego rozdrabniania, drogą szybkiego zamrażania w ciekłym azocie przy temperaturze minus 196 stopni. Jest to najnowsza metoda, po której zdolność enzymatyczną (leczniczą) ziół uzyskuje się do 95%.

W takich samych warunkach jest przechowywana krew i plemniki.

Kriopróżniowa metoda rozdrabniania ma na celu rozdrobnienie ziół w pojedyncze komórki nie naruszając ich struktury i dzięki temu są one bioaktywne, czyli żywe.

Kriopróżniowa technologia wytwarzania ma również na celu uzyskanie w pełni czystego preparatu, bez zbędnych szkodliwych domieszek, niepotrzebnych zanieczyszczeń i środków toksycznych.

Ta właściwość pozwala na pełną przyswajalność składników (witamin i minerałów) z tych produktów przez komórki naszego organizmu.

BAD-y będące produktem czystym ekologicznie, przepięknie uzupełniają się i łączą z medycyną tradycyjną i znacznie polepszają wyniki leczenia, wzmacniają organizm na długie lata, pomagają pełnemu wyleczeniu się. Środki leczniczo-profilaktyczne wytwarzane taką technologią są wspaniałym materiałem budulcowym dla zniszczonych komórek, odnawiają działalność systemu immunologicznego, stymulują komórki i organizm w całości do zbilansowanej pracy, odnawiają przemianę materii w każdym stopniu zaburzenia, wyrzucają osady, wymiatają radionuklidy z komórek naszego organizmu, doprowadzają do stanu normalnego układ krążenia, układ moczowo-płciowy, nerwowy i inne, bronią organizm przed wpływem wolnych rodników i innych szkodliwych czynników otaczającego nas zatrutego środowiska.

Czy takie BAD-y (środki leczniczo-profilaktyczne) zasługują na uznanie?

Jakie jest Państwa zdanie?

PS.

Przy zakupie jakichkolwiek suplementów, proponuję zwrócić uwagę na składniki w nim zawarte, wystarczy że w składzie suplementu będzie występował jeden składnik naturalny i firma farmaceutyczna bez karnie może sobie napisać w ulotce reklamującej, że jest to suplement w 100% naturalny a tak naprawdę jest to nie prawda.


Na dowód tego polecam i zachęcamdo do przeczytania artykuł Dr Joela Wollesa na stronie:

pt. "Nieżywi lekarze nie kłamią"

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

czwartek, 30 stycznia 2020

Cynamon ma zbawienną moc!

Cynamon ma zbawienną moc!


Autor: Mariusz P.


Cynamon, popularna przyprawa kuchenna, może mieć również zastosowania lecznicze. Badania doświadczalne wskazują, że składniki zawarte w ekstrakcie z cynamonu poprawiają wrażliwość na insulinę poprzez pobudzenie sygnalizacji insuliny w mięśniach szkieletowych oraz zwiększenie transportu glukozy do wnętrza komórek.


Badania kliniczne wykazały, że preparaty ekstraktu z cynamonu powodują obniżenie stężenia glukozy w surowicy oraz wpływają korzystnie na profil lipidowy u osób chorych na cukrzycę typu 2, jednakże należy zauważyć, że nie wszyscy badacze potwierdzają te obserwacje. Potencjalna rola cynamonu w leczeniu cukrzycy typu 2 wymaga w chwili obecnej dalszych badań. Cynamonowiec jest to rodzaj roślin z rodziny wawrzynowatych, obejmujący ok. 250 gatunków drzew i dużych krzewów, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji, natomiast obecnie są uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego. Najpopularniejsi przedstawiciele tego rodzaju to cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) oraz cynamonowiec wonny, czyli kasja (Cinnamomum cassia).

Cynamon od dawna był stosowany w celach leczniczych, szczególnie w leczeniu braku apetytu, dolegliwości dyspeptycznych, czy kolkowych bólów brzucha. W ostatnich latach wykazano, że ekstrakt z cynamonu ma właściwości przeciwbakteryjne, m.in. ma działanie bakteriobójcze w stosunku do Salmonella typhimurium i Escherichia coli. Coraz więcej uwagi poświęca się możliwej roli składników cynamonu w regulacji procesów metabolicznych. Stwierdzono, że ekstrakt z cynamonu jest ważnym źródłem substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Pojawiają się również doniesienia, że składniki cynamonu wykazują działanie poprawiające wrażliwość na insulinę oraz obniżające stężenie glukozy i lipidów w surowicy. Oznacza to, że być może ekstrakt z cynamonu znajdzie zastosowanie wspomagające w leczeniu cukrzycy typu 2.

Leki stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2 wpływają na zwiększenie wydzielania insuliny lub na poprawę wrażliwości na insulinę. Są one obciążone wieloma działaniami ubocznymi. Ponadto, w naturalnym rozwoju choroby dochodzi najczęściej do wtórnej nieskuteczności leków doustnych i konieczności stosowania insuliny. Dlatego bardzo korzystne byłoby wprowadzenie nowego środka wspomagającego, który obniżałby stężenie glukozy w surowicy dzięki poprawie wrażliwości na insulinę, wpływając jednocześnie korzystnie na profil lipidowy i nie powodując przyrostu masy ciała.

Cynamon a insulinooporność

– badania doświadczalne

W badaniach z zastosowaniem hodowli komórek tłuszczowych szczura wykazano, że cynamon był najbardziej skuteczny z 49 badanych ziół, przypraw i roślin leczniczych, jeśli chodzi o zdolność do stymulacji zależnego od insuliny transportu glukozy do wnętrza komórek. Stwierdzono, że za działanie ekstraktu z cynamonu, podobne do działania samej insuliny odpowiedzialne są polimery polifenoli typu A. W innym badaniu stwierdzono, że obecny w ekstrakcie z cynamonu polimer MHCP stymuluje wychwyt glukozy przez komórki tłuszczowe w stopniu równie silnym, jak sama insulina. MHCP bezpośrednio pobudzał receptory insuliny, czego skutkiem było pobudzenie wychwytu glukozy z krwi i jej przetwarzania w glikogen. Stwierdzono, że MHCP wykazuje działanie synergistyczne z insuliną – efekt metaboliczny uzyskany w wyniku zastosowania obu substancji jednocześnie był większy, niż suma oddzielnego zastosowania tych związków. Korzystny wpływ cynamonu na insulinowrażliwość i związane z nią parametry wykazano również w badaniach in vivo na zwierzętach doświadczalnych. Niektórzy badacze zaobserwowali, że podanie szczurom ekstraktu z cynamonu poprawia zarówno wrażliwość na insulinę, jak i funkcję wydzielniczą komórek (produkujących insulinę).

Cynamon w leczeniu cukrzycy

– badania kliniczne

Interesujące wyniki badań na zwierzętach skłoniły do podjęcia prób klinicznych z zastosowaniem preparatów z cynamonu u osób chorych na cukrzycę typu 2. Przeprowadzone w Pakistanie badanie Khana i współpracowników objęło 60 osób z cukrzycą typu 2, nie leczonych insuliną, w wieku powyżej 40 roku życia, z niewyrównaną cukrzycą (glikemia na czczo wynosiła od 140 do 400 mg/dl). Czas badania wynosił 40 dni, oceniane parametry były analizowane również 20 dni po zakończeniu stosowania cynamonu lub placebo (kapsułki nie zawierające substancji czynnej). Zaobserwowano, że podawanie cynamonu powoduje obniżenie stężenia glukozy w surowicy o 18-29%, obniżenie stężeń w surowicy: trójglicerydów o 23-30%, cholesterolu całkowitego o 12-26% i LDL- -cholesterolu o 7-27%. Zmiany w stężeniu HDL-cholesterolu w surowicy nie były istotne statystycznie. Korzystne efekty stosowania cynamonu utrzymywały się jeszcze po 20 dniach od przerwania leczenia. Nie obserwowano żadnych zmian badanych parametrów w grupach, w których podawano wyłącznie placebo. Nie zanotowano również działań ubocznych, wynikających ze stosowania kapsułek z zawartością cynamonu. Autorzy wnioskowali, że włączenie cynamonu do diety osób chorych na cukrzycę typu 2 może przyczynić się do poprawy wyrównania cukrzycy oraz do redukcji czynników ryzyka chorób układu krążenia. Istotnym czynnikiem w interpretacji powyższego badania wydaje się fakt, że dotyczyło ono pacjentów z niewyrównaną cukrzycą. Dlatego w najnowszym, niemieckim badaniu z 2006 r. uwzględniono osoby z lepszym stopniem wyrównania metabolicznego. Było to badanie prowadzone wg najnowocześniejszej metodyki badawczej: tzw. badanie randomizowane, prowadzone metodą podwójnie ślepej próby. W grupie 65 osób z cukrzycą typu 2 przez 4 miesiące podawano standaryzowany wyciąg z cynamonu w dawce odpowiadającej 3 g cynamonu na dobę lub placebo. Podobnie, jak poprzednio, obserwowano zmniejszenie glikemii na czczo, w tym przypadku o 10%. Efekt ten był istotnie wyższy w porównaniu do obniżenia glikemii o 3% w grupie placebo. Natomiast w przeciwieństwie do badania Khana nie wykazano wpływu na profil lipidowy ani obniżenia wartości hemoglobiny glikowanej. Co ciekawe, im wyższy był wyjściowy poziom cukru we krwi, tym większy był efekt obniżenia jego poziomu pod wpływem cynamonu. Oznacza to, że efekt działania cynamonu jest silniejszy u chorych z niewyrównaną cukrzycą. W jeszcze innym badaniu Vanschoonbeeka i wsp., w którym grupie 25 kobiet po menopauzie, z cukrzycą typu 2, podawano 1,5 g cynamonu dziennie, przez 6 tygodni, nie stwierdzono żadnego wpływu na tolerancję glukozy, wrażliwość na insulinę, a także profil lipidowy. Różnice między poszczególnymi badaniami mogą wynikać po części z różnic grup badanych pod względem stopnia wyrównania cukrzycy. Biorąc po uwagę fakt, że w badaniu Khana cynamon wywierał efekt metaboliczny już w dawce 1 g na dobę, nie wydaje się, aby przyczyną różnic w wynikach mogła być zbyt mała dawka cynamonu w pozostałych badaniach. Chociaż wstępne wyniki są zachęcające, zastosowanie cynamonu jako leku wspomagającego terapię chorych na cukrzycę typu 2 wymaga przeprowadzenia dużych badań klinicznych. W chwili obecnej istnieją jednak przesłanki do stosowania wyciągu z cynamonu (jako suplementu diety) lub wysokich dawek cynamonu w diecie osób z cukrzycą typu 2 w celu wspomagania obniżania poziomu glukozy.


prof. dr hab. Małgorzata Szelachowska, dr n.med. Stella Dzienis-Strączkowska, dr n.med. Małgorzata Karolczuk – ZarachowiczKlinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Akademii Medycznej - Magazyn Cukrzyca a Zdrowie

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wartość odżywcza i właściwości lecznicze owoców borówki amerykańskiej

Wartość odżywcza i właściwości lecznicze owoców borówki amerykańskiej


Autor: Hogan


Borówka wysoka znana pod nazwą borówki lub jagody amerykańskiej posiada właściwości lecznicze. Zawartość różnych składników w tych owocach korzystnie wpływa na organizm człowieka.


Owoce borówki znane są od dawna. Potwierdzają to informacje o bardzo chętnym ich zbieraniu przez ludność zasiedlającą rejony, na których borówka występowała w stanie dzikim. Służyły one nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również do suszenia i przechowywania na zimę, gdyż w dużym stopniu były stosowane w leczeniu niektórych dolegliwości przewodu pokarmowego. Wierzono, że borówki mają magiczną moc i ceniono je wysoko ze względu na właściwości lecznicze. Soki i syropy łagodzą kaszel, a przygotowane z owoców herbatki mają właściwości przeciwbólowe.


Znane jest ich znaczenie zapobiegawcze w występowaniu niektórych chorób nowotworowych i chorób serca. Obecnie już wiadomo, że owoce borówki znane są nie tylko z bardzo dużych wartości smakowych, ale jak większość owoców jagodowych wyróżniają się wysoką wartością dietetyczną przy małych właściwościach energetycznych i dużych zasobach cennych składników odżywczych.


Owoce borówki bogate są w makroelementy: potas, wapń, fosfor i magnez. Zawierają znaczne ilości sodu i żelaza, tiaminy, ryboflawiny, niacyny i witaminy A. Ubogie są w tłuszcze oraz białko i należą do owoców o niewielkiej zawartości witaminy C. W porównaniu z jagodami borówki czernicy, występującej w naszych lasach, owoce borówki wysokiej zawierają dwukrotnie większą ilość cukrów.


Badania ostatnich lat wykazały obecność znacznych ilości przeciwutleniaczy (fitoestrogenów) oraz wiele biologicznie czynnych substancji - laktyny o immunotropowych właściwościach, związków antyoksydacyjnych jak i enzymów obniżających poziom cholesterolu. Stwierdzono, że przeciwutleniacze zmniejszają niebezpieczeństwo występowania arteriosklerozy, chorób serca, zmniejszają we krwi poziom "złego" cholesterolu LDL i zwiększają zawartość "dobrego" HDL.


Jagody borówki wysokiej charakteryzują się najwyższą aktywnością przeciwutleniającą, przewyższając pod tym względem owoce pestkowe, cytrusowe, a także czerwone wino, powszechnie uznane za cenne źródło antyutleniaczy. Badania przeprowadzane w ostatnich latach potwierdziły właściwości lecznicze borówki wysokiej. Wyjaśniono korzystne dla zdrowia człowieka działanie antocyjanów, które nie tylko nadają jagodom barwę niebieską, ale mają właściwości naturalnych antyoksydantów. Razem z witaminami A, C i E usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. To działanie przeciwko wolnym rodnikom jest skutecznym sposobem zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, łącznie z chorobami nowotworowymi. Wspomniane właściwości owoców skutecznie chronią przed wieloma chorobami, w tym również przed chorobami nowotworowymi stwierdzono, że prawidłowa praca przeciwutleniaczy może się odbywać w obecności takich minerałów jak: selen, cynk, miedź i mangan, które znajdują się również w owocach borówki wysokiej.


Wśród przebadanych 40 gatunków owoców i warzyw borówka zajęła pierwsze miejsce pod względem zawartości przeciwutleniaczy. Na drugim miejscu w tej klasyfikacji jest sok z winogron, a następnie truskawki, jarmuż i szpinak.


Od dawna wiadomo, że owoce borówki wysokiej zawierają związki o właściwościach przeciwbiegunkowych, w tym także związki niszczące oporne na leki bakterie E. coli.


W owocach borówki wykryto także kwas egalowy i kwas foliowy. Pierwszy z nich ma właściwości przeciwnowotworowe, hamuje rozwój nowotworów wątroby, płuc i przewodu pokarmowego. Drugi chroni przed nowotworami macicy, przeciwdziała wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków i dobrze oddziałuje na rozwój płodu. Dlatego jagody borówki wysokiej mogą być polecane kobietom w ciąży jako naturalne źródło kwasu foliowego.


Kolejną grupą substancji, dzięki którym borówka wysoka jest bardzo cennym składnikiem diety, są fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, które mają dodatni wpływ na przemiany hormonalne zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Jagody borówki mają również działanie zapobiegawcze w infekcjach bakteryjnych układu moczowego.


W organizmie człowieka ważne jest działanie błonnika. Owoce borówki wysokiej w 100 g świeżych owoców zawierają 4,5g błonnika, jednak podobnie jak i innych substancji, mechanizm działania błonnika nie jest do końca poznany. Spotyka się doniesienia, że niektóre bakterie jelitowe mogą przemieniać kwasy żółciowe w substancje rakotwórcze. Błonnik wiążąc się z tymi kwasami żółciowymi oraz z innymi substancjami trującymi, rozcieńcza je i wydala z organizmu.


Od wielu lat znane jest regeneracyjne działanie owoców borówki (antocyjanów) na ludzki wzrok. W niektórych krajach spożywanie owoców lub picie soku borówkowego poleca się kierowcom samochodów, szczególnie prowadzącym auta o zmroku. W Japonii gdzie borówki są popularnym parafarmaceutykiem ludzie pracujący przy komputerach piją sok borówkowy, by zapobiec zmęczeniu oczu. U osób w starszym wieku spożywanie świeżych owoców poprawia pamięć, opóźnia starzenie oraz ogranicza występowanie chorób przewodu moczowego.


Owoce mrożone zachowują podobne właściwości jak owoce świeże. W owocach suszonych wspomniane wcześniej właściwości przeciwutleniaczy zmniejszają się o około 20%, a w procesie przetwarzania związki te tracą swoją aktywność w jeszcze większym stopniu.


Tak na koniec tego artykułu mogę dodać, że te wszystkie dobroczynne dla zdrowia współczesnego człowieka właściwości borówki wysokiej sprawiły, że Amerykanie nazwali ją owocem XXI wieku.


Hogan

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak powinna odżywiać się matka w ciąży?

Jak powinna odżywiać się matka w ciąży?


Autor: Tobiasz Duda


Sposób odżywiania kobiet zanim zajdą w ciążę, jak również podczas jej trwania, ma niesamowity wpływ nie tylko na to, jak przebiega ciąża, ale także na przyszłe zdrowie naszego bobasa. Kobiety, które planują macierzyństwo, muszą więc poznać zasady właściwego odżywiania się.


Tuż przed zajściem w ciążę należy się do niej przygotować, poczynając właściwe zmiany, najważniejsza jest właściwa dieta w ciąży i zmiana trybu życia. Konieczne jest urozmaicanie jadłospisu i korzystanie z dużej ilości różnych produktów odżywczych. Dla prawidłowego rozwoju dziecka najważniejszymi produktami odżywczymi są: witaminy, kwas foliowy, jod, magnez i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Planując ciążę, powinno się przede wszystkim zaopatrzyć organizm w kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Groźne są jego braki nie tylko w czasie ciąży, ale także przed zapłodnieniem. Lekarze zbadali, że niskie spożycie kwasu foliowego powoduje wyższe ryzyko urodzenia dziecka z wadą układu nerwowego i zwiększone problemy w czasie ciąży.

W związku z dużym zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne, przy powiększonym jedynie o 300 kcal zapotrzebowaniu na energię, może to spowodować u kobiety w ciąży braki potrzebnych składników odżywczych. Szczególnie groźny może być niedobór żelaza, jodu oraz witaminy E, C i beta-karotenu. Wówczas nasz doktor może zalecić – poza racjonalnym odżywaniem – dodatkowo suplementy diety.

Należy wspomnieć, że podczas ciąży niezdrowe są nie tylko braki różnych składników, jak też zbyt duża ilość, szczególnie witaminy A i D. Tworzą się one z reguły z powodu nadmiernej suplementacji (kilka o identycznym składzie preparatów na raz). Suplementy diety najlepiej kupować dobrej jakości o dużej dawce składników które są nam potrzebne.

Ważnym problemem przed i podczas ciąży jest także odchudzanie się. Dieta w ciąży i na kilka miesięcy przed może spowodować że dziecko będzie miało małą masę urodzeniową. Dietę odchudzającą należy więc odłożyć na później, przyda się jednakże przed ciążą oczyszczanie organizmu z toksyn.

Podczas ciąży przybieranie na wadze jest jak najbardziej prawidłowym zjawiskiem. Jednak wzrost masy ciała w trakcie całej ciąży nie może przekroczyć zalecanych norm. Podczas ciąży ciało kobiety potrzebuje większej ilości energii i składników odżywczych. Bardzo powiększa się zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, często aż o 50-100%. Jednakże kaloryczność codziennej porcji pokarmowej musi być zwiększona tylko o 300 kcal.

Dieta w ciąży. Podstawowe zasady: Posiłki powinno się urozmaicać. Nie ma bowiem takiego produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne właściwości odżywcze (a jest ich około 60! Im bogatsza różnorodność posiłków, tym bardziej zauważalne korzyści dla zdrowia. Pieczywo białe powinno się zastąpić pieczywem ciemnym. Chleb żytni posiada ok. 3-5 razy większa ilość składników mineralnych niż pieczywo białe, jest również bogatszy w witaminy i błonnik.

Należy pamiętać o podwojeniu ilości żelaza w diecie. Kobieta w ciąży powinna więc dwa razy dziennie spożywać drób lub wędlinę przede wszystkim chude gatunki). Aby poprawić przyswajanie żelaza, należy spożywać z każdym posiłkiem warzywa i owoce bogate w witaminy C i E. Nie można także zapominać o rybach, są one doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka.

Zaleca się dolewanie do sałatek olejów roślinnych chociaż łyżkę stołową dziennie. Oleje te zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, potrzebne do prawidłowego przebiegu ciąży. Konieczne jest zwiększenie konsumpcji mleka i produktów mlecznych. Są one bardzo ważne dla kobiety i dziecka, z racji tego, że posiadają w składzie wapń, witaminy B2, B12 i pełnowartościowe białko.

Nie wolno pić alkoholu, trzeba również ograniczyć picie mocnej kawy. Spożywanie alkoholu podczas ciąży potęguje ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka lub jego utraty. To samo niebezpieczeństwo stwarza kawa. Co więcej, oczyszczanie organizmu z toksyn jest podstawową rzeczą, jaką należy zrobić przed zajściem w ciąże.


Tobiasz Duda

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.