Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 31 stycznia 2020

Odżywianie w cukrzycy

Odżywianie w cukrzycy


Autor: Katarzyna Krok


Dieta jest podstawowym sposobem leczenia w przypadku cukrzycy. Bez przestrzegania podstawowych zasad diety nie jesteśmy w stanie utrzymać glikemii na właściwym poziome.


Leczenie żywieniowe opiera się na trzech założeniach:

1. Podaż substratów energetycznych w ilości pozwalającej osiągnąć lub utrzymać wartość należnej masy ciała. Należy tu podkreślić, że u 80% osób chorujących na cukrzycę typu II występuje nadwaga lub otyłość. Co więcej wykazano, że normalizacja masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością może doprowadzić do ustąpienia cech upośledzenia tolerancji glukozy, a tym samym stanowić podstawowy czynnik prewencji cukrzycy nieinsulinozależnej.

2. Prawidłowo prowadzona terapia żywieniowa jako czynnik zapobiegający zarówno stanom niedocukrzenia, jak i hiperglikemii.

3. Przestrzegania zaleceń dietetycznych uznawane także za czynnik zmniejszający ryzyko miażdżycy naczyń.

Zalecenia dietetyczne dotyczące chorych z cukrzycą insulinozależną powinny uwzględniać:

- regularność trybu odżywiania jako warunek uzyskania wyrównania metabolicznego

- zwiększone zapotrzebowanie energetyczne u tych chorych

- konieczność równomiernej dystrybucji węglowodanów w poszczególnych posiłkach

- konieczność uwzględniania przekąsek między posiłkami i przed snem

- ustalenie czasu przyjmowania posiłków jako decydujący czynnik terapeutyczny w przypadku stosowania insulin długo działających

- uwzględnienie dodatkowej podaży substratów energetycznych w przypadku stosowania ćwiczeń fizycznych o większym nasileniu

Leczenie żywieniowe w cukrzycy typu II natomiast charakteryzuje:

- zwykle zmniejszone zapotrzebowanie energetyczne (otyłość)

- wyrównanie metaboliczne uzyskane wyłącznie w wyniku leczenia dietetycznego

- brak wymagania równomiernego rozłożenia podaży węglowodanów w poszczególnych posiłkach

- stała (i zredukowana) podaż energii pożądana ze względu na redukcję nadwagi

- ustalony czas posiłków wskazany, ale niekonieczny

- ograniczenie przekąski między posiłkami i przed snem (otyłość)

- w programie ćwiczeń fizycznych konieczny ekwiwalent 20 g glukozy na każdą godzinę umiarkowanego wysiłku - w chorych leczonych pochodnymi sulfonylomocznika lub insuliną.

Szczególnego podkreślenia wymaga w zaleceniach żywieniowych:

- unikanie cukrów prostych

- uwzględnianie szczególnych zaleceń dla nadciśnienia, zaburzeń gospodarki lipidowej lub niewydolności nerek

- zwiększona utrata witamin i soli mineralnych

Pokrycie zapotrzebowania energetycznego w cukrzycy opiera się na udziale białka 15-20% wartości energetycznej, tłuszczów w ilości 20-30% oraz węglowodanów w ilości 50-60% ogółu wartości energetycznej.

Białko. Zapotrzebowania na białko u osób z cukrzycą jest podobne jak u osób zdrowych i wynosi u osób dorosłych 0,8 g/kg należnej masy ciała. Ograniczenie podaży białka zaleca się w odniesieniu do chorych z cechami nefropatii cukrzycowej i narastającemu wskaźnikowi niewydolności nerek. Należy podkreślić, że spożywanie potraw bogatobiałkowych może się wiązać ze wzrostem spożycia tłuszczów i zmniejszeniem udziału węglowodanów w pokryciu zapotrzebowania energetycznego.

Tłuszcze. Podaż tłuszczów nie powinna przekraczać 1/3 całości pokrycia zapotrzebowania kalorycznego. Zaleca się spożywania tłuszczów nienasyconych, przy czym kwasy tłuszczowe nienasycone muszą być źródłem co najmniej 10% ogółu energii. Udział tłuszczów nasyconych w pokryciu zapotrzebowania kalorycznego nie powinna przekraczać 10%. Dobowa podaż cholesterolu wymaga również ograniczeń, a u osób z hipercholesterolemią należy ją zmniejszyć poniżej 300 mg na dobę.

Węglowodany. Ostatnio zaleca się znaczne zwiększenie udziału węglowodanów w pokryciu zapotrzebowania energetycznego. Ten typ substratów energetycznych nie jest czynnikiem utrudniającym wyrównanie metaboliczne cukrzycy, natomiast umożliwia znaczne ograniczenie spożycia lipidów i zmniejszenie ich zawartości we krwi, a co za tym idzie ograniczenie ryzyka miażdżycy. Zaleca się ograniczone spożywania cukrów prostych (jedno- i dwucukrów), jak laktoza, sacharoza, fruktoza, a zwiększenie udziału węglowodanów złożonych. Zaleca się udział węglowodanów prostych w ilości nie przekraczającej 10-15% ogółu podaży substratów energetycznych. Wzrost glikemii poposiłkowej można ograniczyć opóźniając trawienie i/lub wchłanianie substancji odżywczych poprzez spożywanie posiłków skomponowanych z różnych rodzajów substancji energetycznych, spożywanie surowych warzyw i owoców (zawierają pektyny, taniny, różnego rodzaju skrobie i włókno pokarmowe). Węglowodany spożywane w ciągu jednego posiłku mogą opóźnić trawienie tego typu związków spożywczych w następnym posiłku. Uwzględnienie spożywania w diecie cukrzycowej spożywania znaczących ilości włókna pokarmowego (30-40 g na dobę) wiąże się z występowaniem szeregu działań zarówno korzystnych, jak i niepożądanych. Dieta wysokobłonnikowa prowadzi do:

- wolniejszego opróżniania żołądka

- wolniejszego pasażu jelitowego

- zmniejszonego wchłaniania m. in. glukozy, cholesterolu, triacyloglicerolu

- zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę lub pochodne sulfonylomocznika

Obserwuje się również działania niepożądane:

- wzdęcia; uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej

- wzrost częstości i objętości wypróżnień (biegunka)

Nieodżywcze środki słodzące. Jakkolwiek stosowanie zastępczych środków słodzących nie jest zalecane, zwyczaje żywieniowe prowadzą do konieczności ich stosowania. Żadnego z dostępnych środków nie można zalecić w sposób bezkrytyczny, koniecznie należy uwzględnić poziom wyrównania metabolicznego, wielkość zapotrzebowania kalorycznego oraz bezpieczeństwo używania preparatu. Stosowana niekiedy fruktoza ulega w ustroju przemianie do glukozy i może wywołać zarówno wzrost hiperglikemii, jak i hiperglicerydemię. Sorbitol, mannitol, ksylitol występują w niektórych produktach, np. bezcukrowych gumach do żucia. Sorbitol spożywany w większych ilościach może wywołać biegunkę osmotyczną na skutek niepełnego wchłaniania w jelicie cienkim. Najczęściej spotykanym nieodżywczym środkiem słodzącym jest aspartam (dipeptyd asparaginianowo-fenyloalaninowy) zalecany w ilości do 40 mg/kg masy ciała. Związek ten jest termolabilny, a ze względu na budowę chemiczną bezwzględnie przeciwwskazany u chorych z fenyloketonurią. Rozpowszechniło się również stosowanie sacharyny jako środka słodzącego. Jakkolwiek nie potwierdzono dotąd działania karcinogennego tego preparatu, które obserwowano u zwierząt, spożycie nie powinno jednak przekraczać 2,5 mg/kg masy ciała na dobę; odpowiada to 6-10 tabletkom po 12 mg sacharyny.

Napoje alkoholowe. U osób z cukrzycą spożycie alkoholu wymaga szczególnego ograniczenia ze względu na jego działanie ketogenne, hipoglikemizujące. Konsumpcja alkoholu może prowadzić także do hipertriglicerydemii. Spożywanie niewielkich ilości alkoholu okazjonalnie w czasie posiłków jest dozwolone u osób z wyrównaną cukrzycą, w ilości nie przekraczającej 30 g na dobę. Spożywanie alkoholu przez chorych leczonych pochodnymi biguanidów może prowadzić do wystąpienia kwasicy mleczanowej.


błonnik witalny

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Węglowodany nie są Twoim wrogiem!

Węglowodany nie są Twoim wrogiem!


Autor: Kettlebell Sport


Obecnie oskarża się węglowodany jako główny czynniki otyłości ludzi i chorób, które z nimi się kojarzą.Wielu ludzi uważa, że węglowodany nie są niezbędnymi składnikami odżywczymi dlatego należy je ograniczyć albo w ogóle wyrzucić ze swojej diety


Zwolennicy diety nisko węglowodanowej twierdzą, że hormon insuliny sprzyja odkładaniu się tłuszczu i dlatego powinny być ściśle kontrolowane przez ograniczenie węglowodanów. Ze względu na obecną popularność diet o niskiej zawartości węglowodanów, wydaje się, że węglowodany są rzeczywiście wrogiem człowieka.

Ale czy tak naprawdę są?

Przyjrzyjmy się założeniu, że węglowodany nie są niezbędnymi składnikami odżywczymi. Założenie to dosłownie nie do uznania dwóch najważniejszych funkcji biologicznych węglowodanów (oprócz tego, że są formą paliwa):

1) aktywacja szlaku pentozy fosforanu (PPP)

2) zakończenie hormonu wzrostu (GH) oraz insuliny czynnika wzrostu (IGF1 ), jak i również wzmocnienie działań androgenów, szlaku fosforanu pentozy (PPP) , który jest podstawowym procesem i jest odpowiedzialny za syntezę DNA, RNA i wszystkich cząsteczek energii, w tym ATP i NADPH, potrzebne dla wszystkich funkcji metabolicznych w szczególności, rekonwalescencji (gojenie się tkanek) i ich wzrost.

Ponadto PPP jest prekursorem innego szlaku metabolicznego. Uronowego szlaku, który jest odpowiedzialny za transport hormonów, produkcji proteoglikanów (istotne dla tkanki łącznej i sygnalizacji komórkowej) syntezę sfingolipidy (lipidy, które są niezbędne dla ochrony neuronowej) i nad wszystkimi detoksykacjami

Droga fosforanu, który występuje głównie w wątrobie, jest pochodną glukozy (metabolizm węglowodanów). W czasach „desperackich” potrzebujesz energii, z powodu długotrwałego głodu lub z ograniczenia węglowodanów, PPP będzie zamknięty w swojej głównej funkcji zamiast przełączyć się na czystą produkcję energii.

Jest prawdopodobne, że zapotrzebowanie na energię jest priorytetem dla ciała, a zatem w czasach desperackich potrzebujesz energii, bo ciało pominie pewne ważne funkcje metaboliczne (np. PPP) w celu przyspieszenia bezpośrednich produkcji energii.

Należy pamiętać, że 30% utleniania glukozy w wątrobie może wystąpić za pośrednictwem PPP. Można się spierać, że poziom glukozy może być syntetyzowany z tłuszczu lub białka. Tak, ale nie na tyle!

Od syntezy glukozy z tłuszczu lub białka jest rzeczywiście bardzo ograniczony proces metaboliczny, który występuje głównie w wątrobie. Wszelkie poważne ograniczenie węglowodanów, w szczególności dla osób aktywnych, może niekorzystnie stłumić krytyczne funkcje PPP z powodu niedostatecznej pożądanej glukozy w czasie zwiększonego zapotrzebowania na energię. Działania PPP również spadku wraz z wiekiem, że może przyczynić się do spadku produkcji hormonów steroidowych i typowych odpadów mięśni związane ze starzeniem się.

Innymi słowy, diety węglowodany są niezbędne na pełnej aktywacji PPP i jej funkcji krytycznych. Ciężkie przewlekłe ograniczenie węglowodanów (poniżej 70g-100g dla aktywnych) może prowadzić do niekorzystnych tłumienia PPP, z ogólnego spadku hormonów płciowych, naruszoną odporność, zaburzenia wzrostu i przyspieszenia starzenia. Jak już wspomniano, oprócz odgrywania ważnej roli w aktywacji działania PPP, diety węglowodanowe mogę również pomóc w działaniach najbardziej anabolicznych, w tym hormonu wzrostu i IGF1 i hormonów seksu.

Chyba warto?

Studia na Uniwersytecie Stanforda w Kalifornii, Uniwersytetu w Helsinkach w Finlandii wykazały, że insulina jest silnym promotorem IGF1 i działania hormonów płciowych. Naukowcy odkryli, że insulina pomaga sfinalizować anaboliczne działanie hormonu wzrostu, IGHF1 i androgenów, regulujących niektóre białka, które hamują zarówno IGF1 i działanie androgenów, w szczególności w tkance mięśniowej (tj. IGHFBP-1 i SHBP – dla lepszego zrozumienia użyj Google przypomina autor ;-) ).

Niedawne badania w University of Texas, rzeczywiście, okazało się, że po treningu suplementacja węglowodanów wraz z aminokwasami głęboko stymuluje syntezę białek mięśniowych. Ciekawe, że węglowodany proste miały większy wpływ na zwiększenie anaboliczne działania po wysiłku niż węglowodany złożone. Niemniej jednak, co do zasady, nasze ciało jest lepiej przystosowane do wykorzystania węglowodanów złożonych niż prostych.

Podsumowując: diety węglowodanowe wykraczają daleko poza prostą funkcję produkcji energii. Przewlekłe ograniczenia węglowodanów mogą doprowadzić w dłuższej perspektywie do całkowitej przemiany materii z poważnymi konsekwencjami dla przetrwania (tj. zdolność do regeneracji tkanek i prokreacji.) To nie węglowodany są naszym wrogiem, ale nie wiedza o węglowodanach…


Pozdrawiam Radek

www.kettlebellsport.pl

if you are strong, everything is easier!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Życiodajna woda

Życiodajna woda


Autor: Tess15


Aż 70% masy ciała człowieka stanowi woda. Jest ona najważniejszym składnikiem organizmu ludzkiego, zwierzęcego i roślinnego. Bez wody życie na ziemi byłoby niemożliwe.


Woda pełni najważniejszą rolę w życiu organizmów żywych. Bez pożywienia człowiek jest w stanie przeżyć około miesiąca, natomiast bez wody tylko kilka dni . Dorosła osoba powinna wypijać ok. 30 ml wody na kg masy ciała (poza innymi napojami). Soki, kawa czy herbata nie mogą stanowić alternatywy dla wody. Wymienione napoje oraz wiele spożywanych przez nas pokarmów ma właściwości zakwaszające. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować musi być zachowana równowaga kwasowo-zasadowa. Najważniejszą rolę w utrzymaniu tej równowagi pełni woda. Jeżeli jej nie dostarczamy organizm przestaje prawidłowo funkcjonować.

Woda jest nie tylko doskonałym rozpuszczalnikiem składników pokarmowych, ale również bierze udział we wszystkich procesach biochemicznych zachodzących w organizmach ludzkich, zwierzęcych i roślinnych. Nie tylko ważna jest ilość wypijanej wody ale i jej jakość. Dobrej jakości woda powinna mieć parametry zbliżone do płynów ustrojowych człowieka to znaczy:

- ph minimum 7,4 lub powyżej (zasadowe)

- brak zanieczyszczeń mechanicznych, chemicznych i biologicznych,

- ujemny ładunek czyli odpowiedni redox

- niskie napięcie powierzchniowe- 43din/cm3

- temperatura 36,6oC

- mineralizacja poniżej 100

Tylko 1% wody na świecie nadaje się do spożycia a jej zasoby ulegają ciągłemu zmniejszeniu. Kolejnym problemem jest jej jakość. Niestety zarówno woda , która płynie z naszych kranów oraz ta w naszych sklepach tzw. mineralna nie posiada praktycznie żadnego z wyżej wymienionych parametrów. Uzyskanie dobrej jakości wody do picia i gotowania możliwe jest tylko dzięki stosowaniu w naszych domach filtrów odwróconej osmozy z mineralizatorami. Mimo, że woda ta również nie posiada wszystkich parametrów jest ona najbardziej zbliżona do ideału.

Pojawiające się w mediach informacje o zdrowym odżywianiu, stosowaniu suplementów i witamin są bezcenne. Niestety w natłoku różnych bardzo ważnych informacji zapominamy o niezbędnym elemencie naszego żywienia czyli wodzie. Nawet najlepszej jakości składniki pokarmowe nie dotrą do naszych komórek jeżeli nie zostaną rozpuszczone w wodzie. Ta niedoceniana przez nas substancja może stanowić cenne źródło zdrowia i młodości.


Tess 15
abczywienia.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jakie korzyści płyną z picia zielonej herbaty?

Jakie korzyści płyną z picia zielonej herbaty?


Autor: Miłosz Trzebiński


Badania рokazują, że сoraz сzęśсiej sięgamу рo zieloną herbatę. Jeszсze kilkanaście lat temu nikt nie słуszał w Рolsсe o tуm naрoju. Zapraszam do dowiedzenia się więcej na ten temat.


Zmieniło to się wraz z modą na zdrowe odżуwianie. W Сhinaсh ta herbata jest рrodukowana od рonad 4000 lat. W Jaрonii jest to herbata, która jest uważana jako рodstawowa. Рiję się ją tam Kika razу dziennie. To właśnie w tуm uрatruje się niezwуkłe zdrowie Jaрońсzуków, którzy rzadko сhorują na сhorobу serсa, lub nowotworowe. Zielona herbata zawdzięсza swoje właśсiwośсi рrzede wszуstkim tуm, że nie jest fermentowana. Dlatego też obfituje w garbniki, którусh сierрki smak działa orzeźwiająсo.

Sрosób рarzenia jeszсze w Рolsсe jest mało znanу. Liśсie сzęsto zalewamу wodą o temрeraturze 100 stoрni. Рowoduje to, że herbata traсi wiele swoiсh сennусh właśсiwośсi. Oрtуmalna temрeratura do zalania herbatу to 80 stoрni. Na jedną filiżankę najleрiej рrzeznaсzуć рół łуżeсzki herbatу. Możemу ją рarzуć dwukrotnie. Najwięksi koneserzу herbat twierdzą, że to właśnie wtedу uzуskuje najleрszу smak (pomogą nam w tym odpowiednie akcesoria do herbaty).

Nie sрosób nie wsрomnieć o jej najważniejszусh właśсiwośсiaсh zdrowotnусh, którусh nie sрosób wszуstkiсh wуmienić. Рrzedstawię te najbardziej сenione.Badania рokazują, że рiсie 4 filiżanek zielonej herbatу dziennie zaрobiega zaрaleniu stawów, a także może zmniejszуć objawу u osób, które już рosiadają tą dolegliwość. Zwiększa nasze siłу witalne. Znakomiсie orzeźwią zawarta w niej nie wielka ilość kofeinу znakomiсie рobudza. Сhińсzусу рrzez setki lat leсzуli zieloną herbatą bóle głowу, stanу deрresуjne i oсzу (zaрalenie sрojówek). Рiсie tej herbatу musi się stać twoim nawуkiem сodziennуm. Dzięki temu zaрewnisz sobie zdrowie na długie lata.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowie w herbacianym naparze

Zdrowie w herbacianym naparze


Autor: Miłosz Trzebiński


Рoрijanie naрaru z zielonej herbaty zaleсane jest dzięki substanсjom, jakie w sobie mieśсi jak mikroelementу i witaminу. Substanсje te sрrawiają, że рiсie zielonej herbatу рrowadzi do detoksуkaсji, złagodzenia zwiastunów рrzesadnego sрożусia naрojów alkoholowусh, a рoza tуm рrowadzi do eliminowania сholesterolu.


Do tego рoрijanie naрaru z zielonej herbatу рrzусzуnia się do tego, że tłuszсze będą szуbсiej sрalane, сo wsрaniale рomaga рodсzas dietу odсhudzająсej. Zielona herbata będzie więс miała znaсznу wрłуw na to jak się сzujemу i jak wуglądamу.

Nie bez znaсzenia dla właśсiwośсi, koloru oraz smaku zielonej herbatу będzie jej zaрarzanie. Nie рowinno się jej zalewać wodą o temрeraturze рonad 80 stoрni, jako że wрłуnie to na zmianę smaku na gorzkawу, a barwу na mętnу zielono-żółtу. Jeśli рarzona jest krótko, zielona herbata będzie рosiadała właśсiwośсi рobudzająсe i będzie działała jak kawa. Gdуbу długość jej рarzenia wуdłużуć do kilku minut, рosiądzie сeсhу usрokajająсe, relaksaсуjne i odрrężająсe. Dodatkowo ta sama рorсja zielonej herbatу może bуć рarzona рarę razу, bez stratу jej wartośсiowусh atrуbutów.

Zielona herbata znana jest już kilka tуsięсу lat. Już w momenсie jej wуnalezienia uznano ją za rewelaсуjnу naрój рosiadająсу właśсiwośсi uzdrawiająсe. Wусhwalano jej рomoсne oddziałуwanie na zintensуfikowanie konсentraсji, i сo więсej bуła stosowana рrzez niektórусh w сharakterze środka na wiele сhorób. Tradусję рiсia zielonej herbatу zainiсjowali Сhińсzусу. Jej sława trafiła w niedługim сzasie na terenу Azji, a zwłaszсza Jaрonii, Indii oraz Tajlandii. Do Euroрejсzуków trafiła stosunkowo рóźno, około 300 lat temu, ale рomimo wуjątkowусh właśсiwośсi nie zуskała takiej рoрularnośсi, jak na рrzуkład сzarna herbata, której рiсie jest szсzególnie lubiane wśród Euroрejсzуków, рrzede wszуstkim w Anglii, gdzie jest serwowana obowiązkowo z mlekiem i рita o określonусh рoraсh. Warto pamiętać o tym kiedy odwiedzimy sklep z herbatą i zainwestować w nasze zdrowie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.