Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 31 stycznia 2020

Alergia pokarmowa u dzieci

Alergia pokarmowa u dzieci


Autor: Quality Food


Coraz częściej spotykamy się ze zjawiskiem alergii pokarmowej u dzieci. Jeżeli będziesz lub jesteś Mamą zobacz na co warto zwrócić uwagę.


Jaka żywność uczula?

Przede wszystkim uczulać może każde pożywienie. Do grona najbardziej powszechnych alergenów pokarmowych zaliczamy: mleko i jego przetwory, jaja, owoce cytrusowe i drobno-pestkowe, kakao, skorupiaki i mięczaki, gluten, sezam i orzechy, soję i kukurydzę, ryby (słodkowodne w mniejszym stopniu niż morskie). Nie mniej jednak alergenem pokarmowym nie zawsze jest jakiś konkretny artykuł spożywczy, a właściwie to jego składnik (np. białka mleka), ale mogą to też być:

- zanieczyszczenia spożywanej żywności;

- substancje dodatkowe i konserwujące stosowane podczas procesu produkcji środka spożywczego, w tym bardzo często substancje wzmacniające smak i zapach (np. metadwusiarczan sodu, glutaminian sodu, pochodne kwasu benzoesowego);

- substancje szkodliwe powstające podczas produkcji (np. nitrozoaminy).

Z tego też powodu identyfikacja czynnika alergizującego często jest dość problematyczna. Na pocieszenie wspomnę, że są też produkty zaliczane do grupy najmniej alergizujących i są to: ryż, gruszka, karczoch, mięso jagnięce.

Ryzyko wystąpienia alergii u dziecka

Jeśli planujemy dziecko, to w prosty sposób możemy określić ewentualne ryzyko wystąpienia alergii u naszej pociechy. Jak łatwo się domyślić, im większe obciążenie genetyczne alergią w najbliższej rodzinie, tym wyższe prawdopodobieństwo, że maluch będzie nią obciążony. Jeśli u jednego z rodziców występują objawy alergii, to ryzyko jej wystąpienia u dziecka kształtuje się na poziomie 20-40%. W przypadku, gdy zarówno mama jak i tata jest alergikiem to prawdopodobieństwo wzrasta do poziomu 40-60% - w przypadku gdy rodzice mają różne objawy alergii i aż do 72%, gdy maja takie same objawy alergii. Ryzyko alergii u potomka wynosi ok. 30%, gdy jego brat lub siostra jest alergikiem.



Ewa Świętochowska

Doradca żywieniowy Quality Food

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cukrzyca - posiłki w podróży, restauracjach, specjalne okazje. Jak jeść i co jeść.

Cukrzyca - posiłki w podróży, restauracjach, specjalne okazje. Jak jeść i co jeść.


Autor: Mariusz P.


Każdy z nas czasami musi nagiąć swoje zasady i zjeść coś na szybko w restauracji czy w podróży. W cukrzycy te zasady są szczególnie ważne, bo musimy odżywiać się zdrowo i według określonych zasad.


Posiłki w restauracjach

Odżywianie się w restauracjach może być równie zdrowe jak posiłki przygotowywa­ne samodzielnie.Kieruj się poniższymi wskazówkami:

• Zamawiaj posiłki gotowane, grillowane lub pieczone, Unikaj mięsa tłustego i smażonego,

Wybieraj dania dietetyczne, Pytaj o składniki serwowanych dań. Zachowaj rozsądek przy wyborze posiłków i przekąsek. Podawane w restauracji mogą być zbyt obfite. Pamiętaj o przeliczaniu wymienników węglowo­danowych.

Unikaj spożywania posiłków typu fast food. Zawierają one dużo kalorii, tłuszczu i soli.

Dieta w podróży


W podróży dieta często bywa zmieniona pod względem ilościo­wym i jakościowym, dlatego należy być bardzo czujnym oraz aktywnie reagować na każdą niepokojącą zmianę w wynikach samokontroli.

W podróży z powodu zmiany diety mogą wystąpić zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Należy wówczas spożywać dietetyczne po­siłki (kleiki ryżowe), pić duże ilości płynów oraz częściej mierzyć poziom cukru we krwi.

Specjalne okazje

Na przyjęciach lub innych uroczysto­ściach możesz mieć ochotę na coś słod­kiego. Nie musisz z tego rezygnować. Przelicz ilość węglowodanów zawartych w serwowanych posiłkach i dostosuj do puli codziennego zapotrzebowania na wymienniki węglowodanowe.

Zaplanuj dawkę insuliny lub odpowiedni wysiłek fizyczny, który pomoże zużytkować nadmiar zjedzonych kilokalorii (energii).

Zapytaj gospodarzy o czas podawania posiłków. Może będzie koniecz­ne przesunięcie pory podania insuliny lub zjedzenie przekąski.


Cukrzyca a Zdrowie - magazyn medyczny

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przechowywanie żywności w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce


Autor: Quality Food


Prawidłowe zapakowanie oraz ułożenie produktów żywnościowych w lodówce, gwarantuje ich większą trwałość oraz pozwala zachować świeżość, aromat i wartość odżywczą.


Przede wszystkim nie można przeładowywać lodówki żywnością, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza, a tym samym świeżość przechowywanych produktów. Ilość żywności przechowywanej w lodówce powinna odpowiadać naszemu bieżącemu zapotrzebowaniu. Jeżeli chcemy zrobić zapasy na dłużej, to powinniśmy wykorzystać do tego celu zamrażarkę.

Biorąc pod uwagę rodzaj przechowywanej żywności oraz fakt, że temperatura w komorze chłodniczej jest zróżnicowana, rozkład produktów w lodówce powinien przedstawiać się następująco:

- gotowe potrawy (zupy, sałatki) oraz sery, wędliny, mleko, śmietana, wędzone ryby, torty i ciasta z kremem – środkowe półki (temperatura ok. 4 - 5 stopni C)

- jogurty, kefiry , otwarte dżemy, przetwory owocowe i warzywne – górne półki (6-8 stopni C)

- produkty nietrwałe: surowe mięso, świeże ryby, owoce morza – najniższa półka (ok. 2 stopni C)

- warzywa i owoce oraz sery dojrzewające - szuflady lodówki (ok. 10 stopni C)

- słoiki z musztardą, chrzanem, sosy, oliwa , kiszonki, jaja, masło (do bieżącej konsumpcji) - boczne półki (temp. ok. 15 stopni C).

Jeśli chodzi o warunki przechowania warzyw, owoców oraz jaj w warunkach chłodniczych, to jest kilka wskazówek, które warto zapamiętać.

Warzywa i owoce przed włożeniem do chłodziarki powinny być uprzednio umyte i wysuszone. W lodówce nie powinny być przechowywane owoce dojrzewające (np. banany), gdyż mogą ciemnieć w warunkach niskiej temperatury. Zielonych warzyw (sałata, ogórki, brokuły) nie można układać w sąsiedztwie owoców, które wytwarzają etylen (tj. pomidory, jabłka, gruszki), gdyż przyczyniają się do żółknięcia wspomnianej sałaty czy ogórków. Owoce i warzywa cechujące się większą trwałością (jabłka, ziemniaki, burki), najlepiej przechowywać w spiżarce.


Ewa Świętochowska

Doradca żywieniowy Quality Food

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta biurowa

Dieta biurowa


Autor: Quality Food


Osoby wykonujące pracę biurową często skarżą się na uczucie znużenia, które pojawia się po kilku godzinach pracy przy biurku. Niewątpliwie ma to związek ze zmęczeniem organizmu oraz brakiem ruchu, ale nie tylko. Zmniejszona aktywność fizyczna wymaga modyfikacji naszej diety.


Siedzący tryb życia powoduje, że mamy mniejszy apetyt, a nasz organizm gorzej trawi żywność. Dlatego też powinniśmy wybierać produkty lżej strawne, o niższej wartości energetycznej, pokrywających jednak zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu. W praktyce sprowadza się to do:

- zastąpienia tłustych potraw (mięso, sosy) produktami białkowymi tj.: chude wędliny i mięso (wołowina, cielęcina, drób), ryby, sery, mleko, jaja;

- w ramach uzupełnienia kaloryczności posiłków należy spożywać umiarkowane ilości produktów skrobiowych (ziemniaki, kasze, makarony, pieczywo – najlepiej ciemne);

- włączeniem do diety znacznej ilości warzyw (w postaci surówek, jarzynek, surowych warzyw w formie przegryzki), w mniejszym stopniu owoców oraz ciemnego pieczywa – produkty te są źródłem błonnika oraz kwasów organicznych, które wspomagają procesy trawienne poprzez pobudzanie perystaltyki jelit oraz wydzielanie soków trawiennych;

- ograniczenia do minimum produktów ciężko strawnych, powodujących wzdęcia (np. nasiona roślin strączkowych).

Włączenie dużej ilości warzyw do menu pozwoli nam na uniknięcie uczucia ciężkości pojawiającego się po zjedzeniu obiadu. Poza tym starajmy się jak najczęściej robić sobie krótkie przerwy w pracy, aby zapewnić choć odrobinę ruchu, zmienić pozycję i dać odpocząć oczom. Starajmy się spędzać aktywnie wolny czas (najlepiej na świeżym powietrzu), aby zrekompensować organizmowi codzienny brak ruchu w pracy.


Ewa Świętochowska

Doradca żywieniowy Quality Food

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Świadomość żywieniowa kobiet w ciąży – najnowsze badanie TNS OBOP

Świadomość żywieniowa kobiet w ciąży – najnowsze badanie TNS OBOP


Autor: Quality Food


TNS OBOP przeprowadziło badanie opinii „Polka w ciąży”, w którym wzięło udział 750 kobiet w wieku 20-25 lat, które były lub są w ciąży, albo też planują ją w przyszłości.


Wyniki przedstawionego raportu pokazują, że Polki mają niedostateczną wiedzę na temat sposobu odżywiania w okresie ciąży. Aż 56% respondentek, które były lub są w ciąży przyznało, że nic nie uległo zmianie w ich diecie w tym szczególnym czasie. Mimo, że blisko połowa przebadanych kobiet stwierdziła, że dieta ciężarnej powinna zawierać warzywa (48% ankietowanych) i owoce (46% ankietowanych), to jednak jedynie 17% z nich zwiększyło ich spożycie w okresie ciąży. Kobiety zapominają również o zwiększeniu spożycia ryb, przetworów mlecznych oraz białego mięsa w okresie ciąży.

Wyniki przeprowadzonego badania są dość zaskakujące i pokazują jak dużo jest jeszcze do zrobienia w zakresie edukacji żywieniowej społeczeństwa. Warzywa i owoce są nie tylko źródłem witamin, ale też innych składników tj. błonnik, karetonoidy, foliany, flawonoidy. Wspomniany błonnik, czyli włókno pokarmowe poprawia przemianę materii i zmniejsza ryzyko zaparć , będących częsta dolegliwością kobiet ciężarnych. Natomiast foliany są bardzo ważne już od momentu poczęcia dziecka, ponieważ m.in. wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego, podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe występujące w rybach.

Niepokojące są również dane dotyczące spożywania alkoholu w czasie ciąży. Jak wynika z raportu tylko 12% pań, które nie wykluczają ciąży w przyszłości, deklaruje abstynencję, a jedynie 3% matek i ciężarnych respondentek rzeczywiście wykluczyło alkohol.

Na zakończenie pozostaje wyrazić nadzieję, że wyniki tego badania nie pozostaną bez echa oraz przyczynią się do wzrostu wiedzy o zdrowym odżywianiu – szczególnie w okresie ciąży.


Ewa Świętochowska

Doradca żywieniowy Quality Food

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.