Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 29 lutego 2020

Odżywianie sportowców

Odżywianie sportowców


Autor: Maksymilian Mędrygał2


Wielu osobom mogłoby się wydawać, że sportowcy mają wspaniałe życie. Zawody, mecze, zwiedzanie świata. Jednak to nie jest prawdą. Oprócz ciężkich treningów, muszą oni ponieść wiele wyrzeczeń w życiu codziennym. Poświęcenia w odżywianiu są niedoceniane przez innych.


Każdy piłkarz, siatkarz czy lekkoatleta musi rezygnować z niezdrowej żywności, aby osiągnąć sukces. Najlepszym sposobem jest dieta wysokowęglowodanowa. Mówi ona o spożywaniu dużej ilości węglowodanów, które zwiększają wytrzymałość podczas męczących treningów czy też meczów. Ważne jest też spożywanie tych produktów. Nie można ich używać później niż dwie godziny przed danym wysiłkiem. Wtedy mają one możliwość zamienienia się w energię. Przydatnymi mogą się okazać produkty o niskim indeksie glikemicznym, które trzeba stosować godzinę, ewentualnie dwie przed meczem czy treningiem.

Przed danym wysiłkiem nie warto jeść rzeczy ciężkostrawnych. Wręcz przeciwnie. Potrzebne są produkty, które organizm łatwo strawi. Mogą to być makarony, ryż, owies, jabłko czy owsianka. Bardzo ważne dla każdego sportowca jest spożywanie białka.

W czasie trwania wysiłku, meczu, treningu, koniecznie trzeba dostarczać napoje z dużą ilością cukru, wtedy odbudowywane zostają zapasy glikogenu w mięśniach. W czasie meczu zawodnik powinien wypić przynajmniej pół litra wody na godzinę, gdyż jej utrata jest bardzo szybka. Organizm sportowca lepiej przystosuje się do spożycia produktu w formie płynnej, niżeli w formie posiłku. Warto jest zaopatrzyć się w napoje izotoniczne.

Po wysiłku trzeba dostarczyć zapasy węglowodanów oraz wyrównać utratę wody. Po zawodach, meczu czy treningu na pewno zawodnik będzie głodny, więc warto dostarczyć jakiś posiłek z dużym indeksem glikemicznym, np. ryż, pieczywo, ziemniaki czy płatki śniadaniowe. Warto również zjeść coś słodkiego.

Każdy sportowiec powinien spożywać dużą ilość warzyw, owoców, produktów mlecznych, bogatych w wapno i w wapń. Owoce i warzywa dostarczają dużą ilość cennych witamin, natomiast produkty z białkiem uzupełniają utracone białka tkankowe. Jeżeli chcemy utrzymać wypracowaną siłę, wytrzymałość z dnia na dzień, to warte uwagi są produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Stosowanie takich diet nie może odbywać się tylko raz na jakiś czas. Musi to być codzienna dieta, wtedy widać wyniki. Zawodnik, który prawie codziennie odbywa trening, powinien spożyć od 500 do 800 gram węglowodanów. Stosowanie tych określonych posiłków będzie miało na pewno swoje przełożenie w meczu.


Każdy będzie miał możliwość dowiedzieć się więcej o swoim zdrowiu, jeżeli zdecyduje się wejść na naszą stronę www.suplementy24h.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co jeść, by mniej chorować?

Co jeść, by mniej chorować?


Autor: matrus2


Nadchodzi jesień, czyli pora roku, kiedy odnotowuje się największą ilość zachorowań na grypę i przeziębienia. Wiele osób korzysta z farmakologicznych zabezpieczeń przed wirusami i bakteriami, jednak warto także korzystać ze sposobów, jakie funduje nam sama matka natura.


Dobrze jest jeść produkty, których skład pozwala nam się uodpornić przed nadchodzącymi rzeszami niesprzyjających czynników. Każdy z nas przecież wie, że warzywa i owoce, zawierające wiele witamin, mogą wzmocnić nasz organizm. Jak zwiększyć odporność? Jak się odżywiać? Jakie witaminy spożywać? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.

Zgodnie z tezą Hipokratesa, która mówiła, że nasze pożywienie powinno być lekarstwem i odwrotnie, nasze lekarstwo powinno być pożywieniem, powinniśmy zdawać sobie sprawę z korzyści, jakie płyną z odpowiedniego odżywiania. Na samym początku jednak, zanim zaczniemy nasze naturalne uodparnianie, trzeba zdać sobie sprawę, jakie składniki odżywcze oraz jakie witaminy są nam niezbędne i co dają naszemu organizmowi. Wśród nich są:

Witamina C – znajduje się w czerwonej papryce, cytrusach, czarnej porzeczce, brukselce, kalafiorze, ziemniakach, kiwi, truskawkach oraz czerwonej kapuście, jest najpopularniejszym składnikiem korzystnie wpływającym na naszą odporność poprzez aktywację procesów immunologicznych naszego organizmu (ważne jest, aby spożywać te warzywa przed obróbką termiczną, kiedy to część ważnych składników zostaje zdegradowana do elementów bezwartościowych),

Witaminy z grupy B (kwas foliowy) – znajduje się w brokułach, szparagach, szpinaku, kapuście oraz kalafiorze,

Kwas tłuszczowe omega – 3 – znajduje się w rybach (łososie, makrele, śledzie, sardynki), oleju lnianym, słonecznikowym oraz sojowym, orzechach włoskich, oliwie z oliwek, ze względu na zawartość witaminy E chroni przed infekcjami, neutralizując wolne rodniki,

Miód – podawany z mlekiem, herbatą z cytryną, jest znany ze swojego działania przeciwko przeziębieniom,

Jajka – są źródłem cynku i żelaza, dzięki czemu czujemy się ciągle pełni energii i jesteśmy mniej podatni na zachorowania.

Wśród warzyw również mamy wielu sprzymierzeńców. W pierwszej kolejności ustawia się tak przez wielu nielubiany, ze względu na swój nieprzyjemny zapach i smak, czosnek. Jest on niezwykle pomocny w życiu codziennym dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu (allicyna, związki siarkowe) i antywirusowemu, a przez to bardzo skuteczny podczas leczenia chorób układu oddechowego oraz przeziębień.

Następna w kolejności jest natka pietruszki. Zawiera ona ogromne ilości witaminy C, dzięki czemu ma działanie zarówno profilaktyczne, jak i pozwala leczyć przeziębionych. Dzięki swojej uniwersalności może być ona łatwo „przemycana" w wielu potrawach.

Trzecim ważnym warzywem podczas jesiennych chłodów jest cebula. Za nią również nie wszyscy przepadają ze względu na drażniący smak i zapach. Podobnie jak czosnek wykazuje ona działanie bakteriobójcze, co sprawia, że pomaga leczyć przeziębienia. Chyba każdy z nas pamięta niezbyt smaczny syrop z cebuli przygotowywany przez nasze mamy na gardło, po wypiciu którego łatwiej nam się odksztuszało zalegającą wydzielinę.


Zapraszamy do cyklu artykułów: jak wchodzić do sauny oraz zasady korzystania z sauny.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Znasz już olej z ostropestu?

Znasz już olej z ostropestu?


Autor: Marlena Mendelewska


To niesamowite, że w polskich domach nadal w kuchni królują przede wszystkim oleje rafinowane: olej słonecznikowy i rzepakowy. Oczywiście – są to dobre oleje do smażenia przeróżnych potraw. Jednak jeśli chcemy postawić na zdrowie – warto jest zainteresować się innymi rodzajami olejów.


Pewnie już nie raz słyszałeś, że w przypadku zdrowego żywienia bardzo ważne jest zmniejszenie (lub całkowite wyeliminowanie) smażonych potraw z diety. Jednak nie oznacza to, że z naszej diety mamy wyeliminować tłuszcz. Wręcz przeciwnie – nasz organizm potrzebuje odpowiedniej dawki tłuszczów każdego dnia, aby się prawidłowo rozwijać. Jednak ten smażony tłuszcz jest dla nas niestety bardzo niezdrowy.

Zdecydowanie lepiej jest postawić na oleje zimnotłoczone. Im bardziej świeży taki olej, tym więcej cennych składników nam dostarczy. Zasada jest jedna – taki olej jemy tylko i wyłącznie na zimno (w różnego rodzaju sałatkach, czy też pastach do smarowania chleba).

Olejem, który na pewno warto jest mieć w kuchni, jest olej z ostropestu. Jest to chyba jedyny olej, który w tak kompleksowy sposób oddziałuje na naszą wątrobę. Działa on przeciwzapalnie, stabilizuje i stymuluje rozwój, a także regenerację komórek wątroby. Każda osoba, która choć raz odczuwała skutki przejedzenia albo złej pracy wątroby - będzie potrafiła docenić te właściwości ostropestu.

W związku z tym, że olej z ostropestu reguluje procesy związane z trawieniem – sprawdza się on także w przypadku wszelkiego rodzaju problemów związanych właśnie z trawieniem. Pomoże zarówno przy braku łaknienia, jak i przy problemach związanych z przejedzeniem, wzdęciami, czy też odbijaniem.

Jak zatem widzisz – olej z ostropestu jest faktycznie tym, który warto mieć zawsze pod ręką. A to tylko jeden z rodzajów wspaniałych olejów, które nie tylko mają niezwykły smak, ale także cenne właściwości.


tutaj znajdziesz olej z ostropestu

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowotna wartość kwasów Omega-3

Zdrowotna wartość kwasów Omega-3


Autor: Dorota Trojan


Chyba każdy z nas słyszał o kwasach omega-3. Jednakże większości z nas, zwłaszcza starszym osobom, kojarzą się one bardziej z koniecznością picia codziennie łyżki tranu, który nie ma zbyt dobrego smaku, niż z czymś, co jest dobre dla naszego organizmu.


Na szczęście w dzisiejszych czasach kwasy omega-3 zamykane są w małych kapsułkach, które można kupić w aptekach lub w specjalistycznych sklepach. Niekiedy można też dostać tran, jednak nadawany jest mu smak i aromat owoców. Trzeba też zwrócić uwagę na to, że kwasy te znajdują się również w olejach roślinnych, nie tylko w tłuszczu ryb. Dlatego też osoby, które nie mogą przyjmować pod żadną postacią kwasów omega-3 z tranu, z uwagi na ich specyficzny zapach i posmak, mogą pokusić się o kupno oleju z lnu bądź też pachnotki. Coraz częściej kwasy omega-3 dodawane są również do produktów spożywczych, takich jak margaryny czy majonezy, aby wzbogacać dietę osób kupujących te produkty. Jednakże należy pamiętać, że w niektórych przypadkach trzeba zachować ostrożność i pilnować spożywanej ilości kwasów, gdyż w nadmiernej ilości mogą one zaszkodzić osobom z cukrzycą.

Lecz kwasy omega-3 warto przyjmować, gdyż mają one zbawienne skutki dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Ich podawanie zaleca się już małym dzieciom, a szczególnie tym, które chodzą już do szkoły. Kwasy omega-3 poprawiają pamięć i koncentrację. Jednakże to tylko jedna z wielu zalet, jakie posiadają. Przede wszystkim zaleca się ich stosowanie dla poprawienia ogólnej odporności organizmu. Regularnie spożywane kwasy omega-3 poprawiają samopoczucie i pomagają opanować przewlekłe zmęczenie, co powoduje, że minimalizują ryzyko depresji. Przeprowadzane badania udowadniają, że kwasy omega-3 łagodzą także objawy takich chorób jak astma, toczeń rumieniowaty czy choroby nerek. Cały czas trwają badania nad właściwościami związanymi z oddziaływaniem na komórki rakowe – kwasy omega-3 mają działanie przeciwrakowe.

Dla wielu kobiet bardzo istotne jest, że kwasy omega-3 zapobiegają starzeniu się skóry. Ta ich właściwość sprawia, że coraz chętniej wykorzystywane są przez wielkie koncerny kosmetyczne w ich produktach – przeważnie w kremach przeciwzmarszczkowych oraz specjalnych koncentratach.

Kwasy omega 3 zalecane są też w umiarkowanej ilości osobom narażonym na zawały serca i choroby krążenia. Potwierdzone jest też to, iż pomagają w leczeniu zaburzenia rytmu serca oraz reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Z uwagi na to, że kwasy omega-3 mają tak wiele właściwości zbawiennych dla naszego ciała nie powinien dziwić fakt, że tran nazywany jest często złotem czy też skarbem z głębin mórz.


Dorota Trojan - projekt cali.pl - naturalne suplementy diety dla twojego zdrowia, magister fizjoterapii

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pobij rekord Guinnessa i dożyj 132 lat

Pobij rekord Guinnessa i dożyj 132 lat


Autor: klaudia tmp


Bez względu na to, ile ma się lat i na ile się czujemy, trzeba regularnie dbać o swoje zdrowie. Codzienny styl życia określa nasz przyszły stan zdrowia. Warto więc zadbać zawczasu o swoje ciało z zewnątrz i wewnątrz. Wówczas choroby serca odejdą w dal i dożyjemy wieku Antisi Chwiczawa, najdłużej żyjącej kobiety na Świecie.


Aby doścignąć Antisie Chwiczawe i dożyć 132 lat należy przestrzegać kilku podstawowych „zdrowych” zasad. Stosując je nie straszne będą Ci wizyty u kardiologa, reumatologa czy nefrologa, Twoje serce będzie zdrowe, mięśnie silne, a za potrzebą nie będziesz gonić co 5 minut. Przede wszystkim należy zadbać o swoją wagę. Sprawdź, jaka jest prawidłowa waga dla twojego wieku i wzrostu i postaraj się ją utrzymać. Otyłość, w szczególności wyhodowanie tzw. „mięśnia piwnego”, jest bardzo groźna, ponieważ sprzyja nadciśnieniu, chorobom serca i cukrzycy. Jeśli palisz – koniecznie przestań. Czy wiesz, że u osoby palącej od jednego do 14 papierosów dziennie ryzyko raka płuc wzrasta 8-krotnie? Nawet bierne palenie jest szkodliwe, dlatego trzymaj się z daleka od tego strasznego nałogu.

Zacznij aktywnie spędzać czas, ruch to zdrowie, po nim na pewno poczujesz się lepiej fizycznie i psychicznie. Po dziennej dawce aktywności wydzielają się endorfiny, które dadzą ci siłę i dobre samopoczucie na cały dzień. Poza tym ruch i regularne ćwiczenia pomagają w odchudzaniu i obniżają ciśnienie tętnicze we krwi. Jeśli to możliwe, ćwicz przynajmniej 4 razy w tygodniu po 30 minut, a najlepiej codziennie. Zauważ, że ćwiczenia stały się modne, są trendy, są cool – nawet w wieku po-produktywnym ludzie ćwiczą np. uprawiając nordic-walking. Sprawdź, czy przypadkiem Twoi dziadkowie nie są aktywniejsi od ciebie.

Pijesz? Nie pij, nawet jak nie jedziesz samochodem. Nadmierne picie alkoholu podwyższa ciśnienie tętnicze, i niczym toksyczna substancja niszczy wątrobę i trzustkę. Poza tym alkohol sprzyja tyciu, znów przysparza kilka kilogramów, które będziesz musieć wyeliminować. Nie przekraczaj nigdy bariery 1 litra piwa lub 2 lampek (małych) wina dziennie.

Stosuj prawidłową dietę, która pozwoli utrzymać Twoje ciało i ducha w dobrej kondycji. Ogranicz spożywanie słodyczy i słodzonych napojów, soli kuchennej i tłustych potraw. Pij dużo wody. Jedz dziennie produkty reprezentujące poszczególne szczeble piramidy żywieniowej. Codziennie jedz co najmniej pięć porcji produktów zbożowych. Cztery porcje warzyw i trzy owoców zaopatrzą twój organizm w wystarczające ilości witamin i składników mineralnych, a także błonnika. Dwie szklanki mleka dziennie, z których jedną można zastąpić serem, zapewniają odpowiednią ilość wapnia, a także dużo białka. Pozostałą ilość potrzebnego białka dostarczy jedna porcja ryby, drobiu, grochu, fasoli lub mięsa. Zalecane są oleje roślinne i miękkie margaryny. Najwięcej zbóż pełnoziarnistych, warzyw i owoców. Z mięs wybieraj te niskotłuszczowe ryby i mięso białe. Dla łakomczuchów dobra informacja, czekolada w niedużych ilościach ma dobry wpływ na serce.

piramida zywieniowa

Pamiętaj, alkohol i złe odżywianie to niedźwiedzia przysługa dla twojego organizmu. Prócz zdrowych nawyków żywieniowych każdy powinien również samodzielnie kontrolować swoje ciało.

Mierz regularnie ciśnienie tętnicze. Jeśli jest ono podwyższone, zażywaj leki, uspokój się i odpocznij. Musisz obniżyć ciśnienie do prawidłowych wartości. Stałe podwyższone ciśnienie może mieć zły finał w postaci zawału lub udaru mózgu.

Rób badania krwi na poziom cukru i cholesterolu we krwi co najmniej raz na 3 lata. Podwyższony poziom cukru może być objawem cukrzycy, a ona jeśli jest nieleczona, może doprowadzić do zawału serca. Cholesterol zaś zatyka nasze żyły. Dlatego warto regularni robić badania krwi, aby sprawdzić, czy jest się zdrowym i czy nie mamy objawów jakiejś choroby. Wcześnie wykryte symptomy pomogą wdrożyć odpowiedni system leczenia.

Pamiętaj, profilaktyka jest najważniejsza, dbaj o siebie, a na pewno będziesz zdrowy jak ryba, bądź aktywny, dobrze jedz, a Twoje samopoczucie fizyczne i psychiczne będzie o wiele lepsze.


klaudia tmp

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.