Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 29 lutego 2020

Zdrowotna wartość kwasów Omega-3

Zdrowotna wartość kwasów Omega-3


Autor: Dorota Trojan


Chyba każdy z nas słyszał o kwasach omega-3. Jednakże większości z nas, zwłaszcza starszym osobom, kojarzą się one bardziej z koniecznością picia codziennie łyżki tranu, który nie ma zbyt dobrego smaku, niż z czymś, co jest dobre dla naszego organizmu.


Na szczęście w dzisiejszych czasach kwasy omega-3 zamykane są w małych kapsułkach, które można kupić w aptekach lub w specjalistycznych sklepach. Niekiedy można też dostać tran, jednak nadawany jest mu smak i aromat owoców. Trzeba też zwrócić uwagę na to, że kwasy te znajdują się również w olejach roślinnych, nie tylko w tłuszczu ryb. Dlatego też osoby, które nie mogą przyjmować pod żadną postacią kwasów omega-3 z tranu, z uwagi na ich specyficzny zapach i posmak, mogą pokusić się o kupno oleju z lnu bądź też pachnotki. Coraz częściej kwasy omega-3 dodawane są również do produktów spożywczych, takich jak margaryny czy majonezy, aby wzbogacać dietę osób kupujących te produkty. Jednakże należy pamiętać, że w niektórych przypadkach trzeba zachować ostrożność i pilnować spożywanej ilości kwasów, gdyż w nadmiernej ilości mogą one zaszkodzić osobom z cukrzycą.

Lecz kwasy omega-3 warto przyjmować, gdyż mają one zbawienne skutki dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Ich podawanie zaleca się już małym dzieciom, a szczególnie tym, które chodzą już do szkoły. Kwasy omega-3 poprawiają pamięć i koncentrację. Jednakże to tylko jedna z wielu zalet, jakie posiadają. Przede wszystkim zaleca się ich stosowanie dla poprawienia ogólnej odporności organizmu. Regularnie spożywane kwasy omega-3 poprawiają samopoczucie i pomagają opanować przewlekłe zmęczenie, co powoduje, że minimalizują ryzyko depresji. Przeprowadzane badania udowadniają, że kwasy omega-3 łagodzą także objawy takich chorób jak astma, toczeń rumieniowaty czy choroby nerek. Cały czas trwają badania nad właściwościami związanymi z oddziaływaniem na komórki rakowe – kwasy omega-3 mają działanie przeciwrakowe.

Dla wielu kobiet bardzo istotne jest, że kwasy omega-3 zapobiegają starzeniu się skóry. Ta ich właściwość sprawia, że coraz chętniej wykorzystywane są przez wielkie koncerny kosmetyczne w ich produktach – przeważnie w kremach przeciwzmarszczkowych oraz specjalnych koncentratach.

Kwasy omega 3 zalecane są też w umiarkowanej ilości osobom narażonym na zawały serca i choroby krążenia. Potwierdzone jest też to, iż pomagają w leczeniu zaburzenia rytmu serca oraz reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Z uwagi na to, że kwasy omega-3 mają tak wiele właściwości zbawiennych dla naszego ciała nie powinien dziwić fakt, że tran nazywany jest często złotem czy też skarbem z głębin mórz.


Dorota Trojan - projekt cali.pl - naturalne suplementy diety dla twojego zdrowia, magister fizjoterapii

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pobij rekord Guinnessa i dożyj 132 lat

Pobij rekord Guinnessa i dożyj 132 lat


Autor: klaudia tmp


Bez względu na to, ile ma się lat i na ile się czujemy, trzeba regularnie dbać o swoje zdrowie. Codzienny styl życia określa nasz przyszły stan zdrowia. Warto więc zadbać zawczasu o swoje ciało z zewnątrz i wewnątrz. Wówczas choroby serca odejdą w dal i dożyjemy wieku Antisi Chwiczawa, najdłużej żyjącej kobiety na Świecie.


Aby doścignąć Antisie Chwiczawe i dożyć 132 lat należy przestrzegać kilku podstawowych „zdrowych” zasad. Stosując je nie straszne będą Ci wizyty u kardiologa, reumatologa czy nefrologa, Twoje serce będzie zdrowe, mięśnie silne, a za potrzebą nie będziesz gonić co 5 minut. Przede wszystkim należy zadbać o swoją wagę. Sprawdź, jaka jest prawidłowa waga dla twojego wieku i wzrostu i postaraj się ją utrzymać. Otyłość, w szczególności wyhodowanie tzw. „mięśnia piwnego”, jest bardzo groźna, ponieważ sprzyja nadciśnieniu, chorobom serca i cukrzycy. Jeśli palisz – koniecznie przestań. Czy wiesz, że u osoby palącej od jednego do 14 papierosów dziennie ryzyko raka płuc wzrasta 8-krotnie? Nawet bierne palenie jest szkodliwe, dlatego trzymaj się z daleka od tego strasznego nałogu.

Zacznij aktywnie spędzać czas, ruch to zdrowie, po nim na pewno poczujesz się lepiej fizycznie i psychicznie. Po dziennej dawce aktywności wydzielają się endorfiny, które dadzą ci siłę i dobre samopoczucie na cały dzień. Poza tym ruch i regularne ćwiczenia pomagają w odchudzaniu i obniżają ciśnienie tętnicze we krwi. Jeśli to możliwe, ćwicz przynajmniej 4 razy w tygodniu po 30 minut, a najlepiej codziennie. Zauważ, że ćwiczenia stały się modne, są trendy, są cool – nawet w wieku po-produktywnym ludzie ćwiczą np. uprawiając nordic-walking. Sprawdź, czy przypadkiem Twoi dziadkowie nie są aktywniejsi od ciebie.

Pijesz? Nie pij, nawet jak nie jedziesz samochodem. Nadmierne picie alkoholu podwyższa ciśnienie tętnicze, i niczym toksyczna substancja niszczy wątrobę i trzustkę. Poza tym alkohol sprzyja tyciu, znów przysparza kilka kilogramów, które będziesz musieć wyeliminować. Nie przekraczaj nigdy bariery 1 litra piwa lub 2 lampek (małych) wina dziennie.

Stosuj prawidłową dietę, która pozwoli utrzymać Twoje ciało i ducha w dobrej kondycji. Ogranicz spożywanie słodyczy i słodzonych napojów, soli kuchennej i tłustych potraw. Pij dużo wody. Jedz dziennie produkty reprezentujące poszczególne szczeble piramidy żywieniowej. Codziennie jedz co najmniej pięć porcji produktów zbożowych. Cztery porcje warzyw i trzy owoców zaopatrzą twój organizm w wystarczające ilości witamin i składników mineralnych, a także błonnika. Dwie szklanki mleka dziennie, z których jedną można zastąpić serem, zapewniają odpowiednią ilość wapnia, a także dużo białka. Pozostałą ilość potrzebnego białka dostarczy jedna porcja ryby, drobiu, grochu, fasoli lub mięsa. Zalecane są oleje roślinne i miękkie margaryny. Najwięcej zbóż pełnoziarnistych, warzyw i owoców. Z mięs wybieraj te niskotłuszczowe ryby i mięso białe. Dla łakomczuchów dobra informacja, czekolada w niedużych ilościach ma dobry wpływ na serce.

piramida zywieniowa

Pamiętaj, alkohol i złe odżywianie to niedźwiedzia przysługa dla twojego organizmu. Prócz zdrowych nawyków żywieniowych każdy powinien również samodzielnie kontrolować swoje ciało.

Mierz regularnie ciśnienie tętnicze. Jeśli jest ono podwyższone, zażywaj leki, uspokój się i odpocznij. Musisz obniżyć ciśnienie do prawidłowych wartości. Stałe podwyższone ciśnienie może mieć zły finał w postaci zawału lub udaru mózgu.

Rób badania krwi na poziom cukru i cholesterolu we krwi co najmniej raz na 3 lata. Podwyższony poziom cukru może być objawem cukrzycy, a ona jeśli jest nieleczona, może doprowadzić do zawału serca. Cholesterol zaś zatyka nasze żyły. Dlatego warto regularni robić badania krwi, aby sprawdzić, czy jest się zdrowym i czy nie mamy objawów jakiejś choroby. Wcześnie wykryte symptomy pomogą wdrożyć odpowiedni system leczenia.

Pamiętaj, profilaktyka jest najważniejsza, dbaj o siebie, a na pewno będziesz zdrowy jak ryba, bądź aktywny, dobrze jedz, a Twoje samopoczucie fizyczne i psychiczne będzie o wiele lepsze.


klaudia tmp

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia? Jak jeść, aby się nie przejeść?

Jak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia? Jak jeść, aby się nie przejeść?


Autor: Anna Kacperska


Święta nie lubią liczenia… Zwłaszcza kalorii! Aby jednak stanięcie na wagę po czasie biesiadowania nie przyprawiało o palpitacje, warto odświeżyć sobie kilka żywieniowych zasad.


Choć według istniejących przepisów kościelnych w Wigilię nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, wielu z nas świadomie zachowuje post. Tymczasem głodówka jest niezdrowym nawykiem żywieniowym, ponieważ nie dostarczając naszemu organizmowi pożywienia, narażamy go na hipoglikemię, tj. znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi. W konsekwencji czujemy się osłabieni, nerwowi, apatyczni oraz senni - dlatego zalecane jest zjedzenie w wigilijny poranek małego, ale wartościowego posiłku, jak jogurt naturalny z dodatkiem otrąb i suszonych owoców, zaś w ciągu dnia owocu czy soku warzywnego bez dodatku cukru. Dzięki stałym dostawom składników odżywczych nie będziemy odczuwać głodu przed wieczerzą. Zgodnie z zaleceniami powinniśmy zjadać posiłki w trzygodzinnych odstępach czasu, a ostatni trzy godziny przed snem bądź też zmniejszoną aktywnością fizyczną, jak oglądanie telewizji czy czytanie książek.

Sztuka degustacji

Święta zapraszają do biesiadowania, a niespróbowanie przygotowanych dań może być odebrane przez gospodynię jako afront. Pamiętajmy jednak, że w czasie wieczoru wigilijnego zjadamy średnio ponad 2500 kcal! Aby nie narażać się na dolegliwości żołądkowe i nie przytyć, powinniśmy kontrolować to, co znajduje się na stole. Postarajmy się, aby chociaż kilka potraw było przyrządzonych dietetycznie. Rybę po grecku, zamiast smażyć, możemy upiec, zaś w sałatce jarzynowej zastąpić majonez sosem jogurtowym. Ważne jest, by potrawami się nie najadać, ale je degustować.

Do szczególnie kalorycznych należą pierogi z kapustą i grzybami oraz kutia – alternatywą jest barszcz czerwony czy kapusta. Warto też pamiętać o odpowiedniej ilości płynów. Woda mineralna wypita przed posiłkiem zmniejszy głód i wypełni żołądek. Zdrowym napojem jest również kompot z suszu, pod warunkiem, że do jego przyrządzenia nie dodamy cukru.


9014474_m(Za)wartość karpia

Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego karpia na stole. Zwolennicy hasła „karp też zwierzę” wśród argumentów mających zniechęcić do sięgania po tę rybę podają m.in. jej zawartość energetyczną. Rzeczywiście, są bardzo kaloryczne - średnia porcja (180 g) smażonego karpia zawiera aż 400 kalorii! Upieczony pomniejsza swoją wartość energetyczną o połowę. Pamiętajmy jednak, że kalorie pochodzące ze zjedzonej ryby to dobre kalorie! Mięso karpia, poza łatwo przyswajalnym białkiem, posiada również w swoim składzie cenne witaminy: B1, B6, B12 oraz PP. Karp jest także dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Jednak, mimo wszystko, karp wypada blado przy rybach morskich, jak łosoś czy tuńczyk, ponieważ zawiera mniej kwasów tłuszczowych omega-3.

Dwa razy ryba!

Powołując się na wyniki badań dowodzące, iż tłuszcz rybi ma korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca, dowiedzono że kwasy omega-3 mogą też odgrywać znaczącą rolę w zapobieganiu częstej przyczynie ślepoty, jaką jest zwyrodnienie plamkowe. Składniki tłuszczu rybiego obniżają podatność na depresję oraz poprawiają nastrój. Ponadto spełniają szereg innych ważnych funkcji w organizmie: wzmacniają układ immunologiczny, łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, tocznia rumieniowatego, chronią przed niektórymi chorobami nerek, a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Aby osiągnąć rzeczywiste korzyści zdrowotne, zaleca się spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 dwa razy w tygodniu. A jeśli chodzi o wigilię, to spróbujmy poza tradycyjnym karpiem przyrządzić pieczonego łososia z dodatkiem ulubionych przypraw, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Będzie i zdrowo, i smacznie.

Często odchodź od stołu!

W święta poza przyjemnym biesiadowaniem, warto zaplanować aktywne spędzenie wolnego czasu, np. podczas dłuższego spaceru czy zabaw z dziećmi na zewnątrz (lepienie bałwana, sanki). Aktywność fizyczna nie tylko pozwoli na spalenie zbędnych kalorii, ale również na jeszcze lepsze samopoczucie.

christmasbells-9Kaloryczność świątecznych potraw

Barszcz z uszkami:
szklanka barszczu czerwonego (250g) + 10 szt. uszek (150g) - 200 kcal

Zupa grzybowa:
porcja zupy grzybowej zabielanej śmietaną (300g) - 140 kcal
porcja zupy grzybowej niezabielanej (300g) - 90 kcal

Ryba po grecku:
200g dorsza smażonego + 150g warzyw - 260 kcal
120g dorsza przygotowanego bez tłuszczu + 200g warzyw - 180 kcal

Śledź:
filet ze śledzia w majonezie (90g) - 290 kcal
filet ze śledzia z dodatkiem cebulki, ogórka - 160 kcal

Sałatka jarzynowa:
porcja sałatki z majonezem (200g) - 300 kcal
porcja sałatki z jogurtem (200g) - 130 kcal

Pieczone mięso:
plaster pieczonej polędwicy wieprzowej (100g)- 160 kcal
plater pieczonego filetu z piersi indyka (100g)- 110 kcal
schab pieczony ze śliwką (150g) – 330 kcal

Kapusta z grzybami:
kapusta z grzybami (200g) – 200 kcal

Groch z kapustą:
Groch z kapustą (100g) – 200kcal

Karp:
karp panierowany, smażony (150g) – 370 kcal

Pierogi:
pierogi z grzybami – 3 - 4 sztuki - (100g) – 250 kcal

Kompot wigilijny:
kompot z owoców suszonych (250g) – 100 kcal

Kutia:
kutia (100g) – 280 kcal


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jaką wodę pić?

Jaką wodę pić?


Autor: Ewa Bart


Dorosły człowiek powinien pić przynajmniej 2 litry wody dziennie. Niestety, wcale nie jest łatwo w naszych warunkach zdobyć wodę, która nadaje się do picia.


Kranówka zazwyczaj wydziela przykry zapach preparatów użytych do jej uzdatnienia. Mało kto umie dobrać odpowiednią dla siebie wodę butelkowaną. Nawet lekarze nie są jednoznaczni w opiniach, czy należy pić wodę wysokozmineralizowaną, średniozmineralizowaną, czy też wybierać wodę z jak najmniejszą ilością minerałów. Poza tym niewielu z nas ma świadomość, czym się różni woda mineralna od stołowej, czy źródlanej. Nie każdego stać, by wydawać pieniądze na wodę do gotowania potraw. Dlatego coraz więcej z nas decyduje się na filtr do wody.

Jednym z najmodniejszych rozwiązań ostatnich lat są filtry do wody z systemem RO. Reverse Osmosis, to po polsku odwrócona osmoza. Jest to niezwykle skuteczny sposób filtrowania wody, który idealnie usuwa zanieczyszczenia chemiczne i fizyczne. Woda po przepuszczeniu przez membranę osmotyczną posiada niewielkie ilości minerałów i dlatego filtrów do wody, w których używana jest odwrócona osmoza, używa się razem z mineralizatorami dolomitowymi. Powstająca woda ma właściwości takie same, jak sprzedawane w sklepach wody niskozmineralizowane.

Klienci kupujący wodę jednej z wiodących światowych marek byli zaszokowani, gdy prasa podała, że pobiera ona wodę wprost z londyńskiego wodociągu. Warto wiedzieć, że największe koncerny produkujące wodę butelkowaną rzadko czerpią ją ze źródeł. Najpierw filtrują ją niezwykle dokładnie, a następnie dodają pożądane składniki mineralne. Posiadając filtr do wody, w którym działa odwrócona osmoza, możemy taką wodę wytwarzać we własnym domu.


Skuteczne filtrowanie wody - Sklep Acom

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Żywienie w nadciśnieniu tętniczym

Żywienie w nadciśnieniu tętniczym


Autor: Margit


Nadciśnienie tętnicze określane jest epidemią XXI wieku. Liczne badania wskazują na to, że jest ono jedną z najgroźniejszych chorób najczęściej występujących na świecie. Nieleczone często prowadzi do powikłań, tj. choroby wieńcowej, udaru mózgu, zawału mięśnia sercowego.


Nadciśnienie najczęściej ma charakter pierwotny, czyli rozwija się samoistnie w wyniku różnych czynników, do których zaliczamy: nadmierne spożycie soli, dietę bogato-tłuszczową, otyłość, niską aktywność fizyczną oraz palenie papierosów.

Główne zalecenia żywieniowe dla osób z nadciśnieniem

Wg WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5g (2000mg sodu). Należy więc zrezygnować z dosalania potraw. Zamiast soli z powodzeniem można stosować zioła. Poza tym zalecane jest ograniczenie spożycia produktów przetworzonych (szczególnie wędzonych, z puszki oraz wędlin i serów żółtych). Ważne, by wybierać produkty o niskiej zawartości sodu w kupowanej wodzie mineralnej. Oczywiście przekąski typu chipsy, orzeszki solone, powinny zostać całkowicie usunięte z naszego menu. Warto korzystać z dostępnych na rynku soli niskosodowych, tj: soli potasowej i soli magnezowej.

Kolejnym zaleceniem jest zwiększenie spożycia potasu. Odpowiednio wysokie spożycie potasu jest korzystne dla funkcjonowania układu krążenia. Główne źródła potasu to: nieprzetworzona żywność, owoce i warzywa.

Należy też pamiętać o ograniczeniu spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych. Wysokie ich spożycie podwyższa cholesterol LDL oraz zwiększa krzepnięcia. Zwiększa się zatem ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału serca. Zaleca się ograniczenie lub wyeliminowanie spożycia mięsa czerwonego (wieprzowina, wołowina) na rzecz mięsa drobiowego i ryb.

Zalecane jest też zwiększenie spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród tych kwasów wyróżnia się kwasy omega-3, omega-6, z czego najkorzystniejsze dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia są omega-3. Obniżają one poziom trójglicerydów, zmniejszają krzepliwość krwi, mają działanie przeciwzapalne. Źródłem omega-3 są: ryby pochodzenia morskiego (spożywane niesmażone, gdyż ten proces eliminuje dobroczynne omega-3), oleje roślinne: olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe.

Zwiększenie spożycia produktów mlecznych to również bardzo ważne zalecenie przy nadciśnieniu tętniczym. Z tej grupy produktów zaleca się spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych. Sprzyja to ograniczeniu w diecie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych.

Oczywiście, istotne jest spożywanie owoców i warzyw ze względu na dużą ilość potasu i magnezu w nich zawartych, jak też cennych witamin i minerałów.

Nie bez znaczenia jest ograniczenie picia alkoholu, kawy oraz herbaty. Duże ilości alkoholu powodują wzrost ciśnienia krwi. Natomiast kawa i herbata są źródłem kofeiny, która poprawia koncentrację, podnosi ciśnienie krwi, działa pobudzająco.

Przy nadciśnieniu wskazana forma aktywności fizycznej to spacery, bieganie, marsze, jazda na rowerze. Natomiast należy unikać ćwiczeń siłowych. Wysiłek ten może prowadzić do gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi.

Warto skorzystać z usługi profesjonalnego dietetyka, który opracuje dla nas specjalny jadłospis w oparciu o w/w zalecenia żywieniowe. Dzięki odpowiednio zbilansowanemu jadłospisowi już po miesiącu można zauważyć znaczną zmianę.


Dietetyk Gdynia z Poradni Dietetycznej Medicago

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.