Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 22 marca 2020

Dieta wysokobiałkowa

Dieta wysokobiałkowa


Autor: Dietka


Dieta wysokobiałkowa to żywienie pokrywające w pełni zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, ale dostarczające o 50% więcej białka.


Dieta ta dostarcza 1,5–2g białka/ kg masy ciała, czyli ilościowo 100–150g dziennie, co stanowi ok. 20% całkowitej energii (dieta podstawowa zakłada ok. 10-14%). Celem tej diety jest dostarczenie odpowiednio dużej ilości aminokwasów do budowy i odbudowy tkanek, tworzenia białek odpornościowych, enzymów i hormonów. Stosuje się ją w stanach zwiększonego zapotrzebowania na białko, a więc nie tylko do budowy mięśni, ale podczas wyrównanej marskości wątroby, rekonwalescencji po zawale mięśnia sercowego, w stanach pooperacyjnych po częściowym wycięciu trzustki czy jelita grubego – w zespołach poresekcyjnych (pooperacyjnych), po urazach czaszki, oparzeniach i wypadkach, w chorobie Cushinga (zespół objawów chorobowych związanych z występowaniem podwyższonego poziomu kortyzolu), nadczynności tarczycy, po chorobach przebiegających z ujemnym bilansem azotowym (wyniszczające choroby jelit, wątroby, biegunki). Zwiększoną podaż białka powinny dostarczać organizmowi osoby z niedożywieniem białkowym w przypadku chorób nowotworowych, przetok, anoreksji.

Produkty o wysokiej zawartości białka to przede wszystkim mleko i jego przetwory, jaja – na miękko, chude mięso wołowe, cielęce i wieprzowe oraz drób, chude ryby (dorsz, sandacz, leszcz) oraz chude wędliny, tj. szynki, polędwice. W celu podwyższenia zawartości białka w diecie można posiłki wzbogacać o produkty wysokobiałkowe (mleko w proszku, białko jaja) do zaprawiania zup, jako dodatki do napojów mlecznych, deserów, ziemniaków. Dieta wysokobiałkowa powinna posiadać cechy diety lekkostrawnej, czyli jak najmniej tłustych, smażonych i ciężkich potraw.

Trzeba pamiętać, dotyczy to szczególnie panów chcących szybko przybrać na wadze, że nadmiar białka w diecie jest bardzo szkodliwy, wręcz toksyczny, powoduje zbytnie obciążenie organów takich jak nerki czy wątroba, zmniejsza przyswajalność wapnia, co może skutkować odwapnieniem kości i nadmierną ich kruchością i łamliwością. Zbyt wysoka podaż białka może także być powodem zaparć, z czym wiąże się zwiększony rozwój bakterii fekalnych w jelitach, brzydko mówiąc – cuchnące odchody i inne wydzieliny. Uszkodzeniu mogą ulec stawy i zwiększa się podatność na swędzące wysypki skórne, alergie. Pojawiają się opuchlizny wskutek nabierania wody, czego konsekwencją jest podwyższone ciśnienie krwi oraz predyspozycje do chorób cywilizacyjnych, m.in. powstawania miażdżycy tętnic, nowotworów.

Jeśli więc nie ma takiej potrzeby, nie stosuj diety wysokobiałkowej, bo każda przesada ma zazwyczaj opłakane skutki.


Pozdrawiam,

Ola Szott

http://dietydlakazdego.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odpowiednia dieta a zdrowie

Odpowiednia dieta a zdrowie


Autor: Ryszard Tkacz


Zdrowie człowieka to dziś niezwykle gorący temat. Ludzie starają się o nie jak najlepiej dbać, ponieważ mimo wielkiego rozwoju medycyny, nie ze wszystkimi chorobami jest ona w stanie wygrać. Wielkie znaczenie ma też odpowiednia dieta.


Dzisiaj jako wzór propagowana jest bardzo szczupła figura – to właśnie powoduje, iż zarówno kobiety, jak i mężczyźni często się odchudzają. Naturalnie ten kłopot zwykle dotyczy kobiet, które czują istotny nacisk na bycie szczupłą. Jednakże zanim zacznie się dietę, należy mieć na ten temat niezbędną wiedzę z dietetyki, którą zapewnia np. kurs dietetyka. Dlaczego?

Nieprawidłowe obmyślanie jedzenia powoduje, iż nie tylko się nie zrzuci kilogramów, lecz też nadwyręży się swoje zdrowie. Nadzwyczaj dużo osób wpada w pułapkę, którą jest głodówka, uważając, iż właśnie tak prędzej schudną. Jednakże podstawy dietetyki, dla których warto jest iść na kurs, pokazują, że jest zupełnie inaczej. Kiedy ktoś pragnie schudnąć, po prostu musi jeść, ale małe porcje, co trzy albo cztery godziny i, co najważniejsze, powinno to być pięć posiłków w ciągu dnia. Dzięki temu na pewno prędko straci niepotrzebne kilogramy, z którymi tak gorliwie walczy. Głodówki i monotonne jedzenie spowoduje, że będzie się, niestety, miało nadzwyczaj istotne braki witamin, co odbije się negatywnie na włosach, które zaczną wypadać, na skórze, która będzie sucha i popękana, i na samopoczuciu. Ta dieta nie jest więc rozważna.

Kiedy planuje się rozpoczęcie odchudzania, na początek dobrze jest się zgłosić do doświadczonego dietetyka bądź zdecydować się na kurs odchudzania. To pomoże nam ułożyć bezpieczną dietę, która będzie dopasowana do wagi, wieku i stanu zdrowia. Dlatego będzie się chudło bez żadnych dużych problemów, a to przecież ma największe znaczenie. Jeśli jednakowoż specjalista lub kurs dietetyka nie wchodzą w grę, powinno się najpierw powiększyć swoją wiedzę, chociażby za pomocą Internetu czy też odpowiednich książek. Co więcej, warto jest też wypróbowywać ciekawe przepisy na niskokaloryczne dania, jako że wówczas będzie można jeść smacznie i zdrowo, a równocześnie chudnąć bez jakichkolwiek zagrożeń, co jest nadzwyczaj istotne.


Autorem tekstu jest właścicielem strony kurs dietetyka

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Piramida zdrowego odżywiania

Piramida zdrowego odżywiania


Autor: Maksymilian Mędrygał2


Piramidę zdrowego żywienia zna na pewno każdy. Jednak zmienia się ona co jakiś czas. Jakie są różnice pomiędzy ostatnią a najnowszą? Przede wszystkim pierwsze miejsce zajmują tłuszcze, które trzeba ograniczać do samego minimum, ponieważ stwierdzono, że jest są one przyczyną tycia.


Nie do końca jest to prawdą, gdyż do prawidłowego działania pracy mózgu tłuszcze są niezbędne. Piramidę czyta się od samego dołu, gdzie znajdują się najważniejsze produkty, których przyjmowanie jest koniecznością.

W nowej piramidzie bardzo dużo uwagi zwraca się przede wszystkim na aktywność fizyczną. Jeśli mamy mało ruchu, to powinno się ograniczyć ilość przyjmowanego cukru. Pierwszy i najważniejsze poziom to przyjmowanie wody do organizmu. Codziennie trzeba przyjmować przynajmniej 1,5 litra wody, bez niej składniki odżywcze z pożywienia nie mogą być transportowane do komórek ciała. Kolejnym poziomem są owoce i warzywa, które powinno się przyjmować kilka razy dziennie. Chronią on przed wieloma chorobami układu krążenia. Trzeci poziom to produkty zbożowe. Dostarczają one bardzo ważny dla zdrowia błonnik, który obniża cholesterol. Tak więc warto jeść produkty z pełnego ziarna.

Czwarty poziom zajmują produkty mleczne i mięsne. Są to produkty bogate w białko, które trzeba spożywać codziennie, ale w umiarkowanych ilościach. A to dlatego, że w nich jest również duża ilość tłuszczu. Od niedawna dodano do nich mięso czerwone, które wcześniej było uważane za przyczyniające się do choroby raka jelit. Częściej od mięsa powinno się jeść ryby, które bardzo korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Natomiast jaja powinno się zjadać nie częściej niż trzy razy w tygodniu, gdyż posiadają one szkodliwe kwasy tłuszczowe.

Na piątym poziomie znajdziemy oleje i tłuszcze, które są szkodliwe. Najczęściej powinno się korzystać z oliwy z oliwek. Warto pamiętać o tym, żeby w czasie gotowania nie dodawać zbyt dużych ilości oleju. Na ostatnim poziomie umieszczone zostały słodycze wraz z alkoholem. Nie znaczy to, że w ogóle ich nie można spożywać. Trzeba po prostu zachować umiar i zdrowy rozsądek. Przyjmowanie zbyt dużych ilości może szybko pogorszyć stan zdrowia.

Warto więc pamiętać, że dla zdrowego odżywiania należy spożywać produkty z różnych grup i kontrolować swoją masę. Produkty mleczne powinny być elementem codziennej diety, a produkty zbożowe głównym źródłem energii. Mięso nie jadać zbyt często, zawsze można zastąpić je rybami, czy innymi produktami. W miarę możliwości unikać spożycia tłuszczy, soli, cukru i słodyczy. Tych ostatnich jednak nie całkowicie.


Zdrowe odżywianie to podstawa dobrego samopoczucia jak również dbałość o skórę zapaszmy na żywność najdziesz tu wiele informacji na temat zdrowej diety oraz porady jak jeść i co jeść.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 29 lutego 2020

Dieta niskoglikemiczna

Dieta niskoglikemiczna


Autor: Maksymilian Mędrygał2


Dieta niskoglikemiczna, którą można również nazywać dietą Montinganca, jest bardzo wartościowa. Dzięki niej osoba próbująca obniżyć swoją wagę je tylko i wyłącznie produkty spożywcze o jak najniższych indeksach glikemicznych.


Dzięki temu poziom cukru we krwi nie będzie się zbyt gwałtownie podnosił. Kiedy się spożywa jakąś potrawę, to dostarcza ona do krwi glukozę, bez której nikt nie może żyć. Jednak jeśli zbyt duża ilość glukozy jest dostarczana do organizmu, to nie jest on w stanie jej użyć w całości i ją magazynuje w postaci tłuszczu. Do tego ilość spożywania zdrowej żywności jest nieograniczona, a produktów jest wiele, więc na pewno ta dieta nikogo nie znudzi.

Większość produktów, które nie mają w swoim składzie węglowodanów, ma zerowy indeks glikemiczny. Jest to przykładowo olej czy mięso. Niski indeks ma również większość owoców i warzyw. Stosując tą dietę, należy wykreślić ze swojego jedzenia cukier, produkty mrożone czy też słodycze. Wiadomo, że w małych ilościach nie powinno to nikomu zaszkodzić, ale nie można z tym również przesadzić. Wykluczyć powinno się również picie napoi z kofeiną, takich jak kawa czy cola, a także napoje gazowane (np. piwo). Jednak nie można zapominać o spożywaniu wody w bardzo dużych ilościach. Oczyszcza ona wtedy organizm. Ważnym i kluczowym elementem w tej diecie jest regularność jadania posiłków, powinno to się odbywać co trzy-cztery godziny, o stałych porach.

Stosowanie diety niskoglikemicznej jest w stu procentach zdrowe. Wszystkie zalecenia z piramidy zdrowego żywienia są w niej zawarte. Dlatego nie można zapominać o produktach, które zawierają białko, węglowodany i tłuszcze. Do tej pierwszej grupy należy na przykład mięso, jaja, ser, jogurty, drób czy też owoce morza. Do drugiego zestawu zaliczymy chociażby pieczywo, ryż, makron, ziemniaki, buraki, marchew czy też kasze. Z kolei tłuszcz zawiera olej, czekolada, masło czy też margaryna. Tak więc ilość produktów dostępnych w tej diecie jest szeroka, możliwości przyrządzania zdrowego posiłku są bardzo duże.

Jeżeli więc chcemy zastosować tę dietę, to trzeba pamiętać o tym, że czeka nas dużo wyrzeczeń. Początek może okazać się trudny, jeśli jednak przyzwyczaimy się do niej, to później nie będzie żadnych problemów z jej stosowaniem. Żeby móc prowadzić zdrowy tryb życia, ważne jest, by budować odpowiednie nawyki żywieniowe. Więc jeśli zdecydujemy się na zastosowanie diety niskoglikemicznej, możemy być pewni, że nie będziemy się głodzić i liczyć kalorii, a do tego łatwo można zapobiec efektowi jo-jo.


Dieta niskoglikemiczna zapobiega wielu chorobom taki jak grzybica i wielu innnym które są trudne do leczenia.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia


Autor: Maksymilian Mędrygał2


Żeby zdrowo się odżywiać, trzeba się dostosować do kilku bardzo ważnych zaleceń. Najważniejszą zasadą jest regularność posiłków. Wypadałoby spożywać dziennie od czterech do pięciu posiłków, bez jedzenia między posiłkami.


Super by było, gdyby każdego dnia udawało się jadać o tej samej porze, bo wtedy organizm pracuje o wiele lepiej. Jeżeli wychodzisz z założenia, że zjesz dwa razy na dzień bardzo dużą ilość posiłku, a przez resztę dnia będzie się głodzić, to nie jest to dobry pomysł. Wtedy organizm ma rozregulowany metabolizm, co w większości przypadków kończy się efektem jo-jo.

Drugą zasadą jest picie płynów. Powinno się to odbywać przed posiłkiem lub dwie godziny po nim. Picie w czasie posiłków może doprowadzać do zaparć, wzdęć czy też powstawania gazów. Na początek, żeby się pozbyć nawyku picia w trakcie jedzenia, wystarczy przepłukiwać w trakcie posiłku usta. Bez płynów zmieścimy mniej posiłku, a co za tym idzie, dostarczymy organizmowi mniej kalorii.

grupa krwi

Kolejną zasadą, która może wydać się dość śmieszną, jest dokładne gryzienie i przeżuwanie pokarmu. Jeżeli lepiej strawimy pokarm w jamie ustnej, łatwiejsza będzie praca soków żołądkowych i szybciej pokarmy zostaną strawione.

Czwartą zasadą jest spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym. Im mniejszy indeks, tym powolniejszy przyrost poziomu cukru. Takie produkty nie sprzyjają powstawaniu nadwagi. Przetwarzane produkty żywnościowe podwyższają indeks glikemiczny.

Trzeba unikać również dużej ilości cholesterolu, który zwiększa krzepliwość krwi. Spożycie tłuszczy powinno być jak najmniejsze, gdyż duże ilości bardzo niekorzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Duża zawartość tłuszczów znajduje się w wędlinach, lodach, ciastach, kremach czy chipsach. Najlepiej więc jest spożywać produkty nieprzetworzone, które zawierają naturalne witaminy. Świeże warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin. Nieprzetwarzane owoce i warzywa powinny być dodatkiem do każdego posiłku.

Warto ograniczać spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników i konserwantów, które są dodawane już od kilkunastu lat. Niektóre wycofano, niektóre są uważane za rakotwórcze, a inne zaś działają alergicznie. Więc trzeba uważać, żeby nie użyć czegoś, co zaszkodzi naszemu zdrowiu. Ważne jest również, żeby nie jeść już posiłku dwie godziny przed pójściem spać. Ponieważ trawiony posiłek może nie dać zasnąć. Warto ograniczyć spożywanie masła i margaryny, ponieważ są to produkty zwierzęce otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego. Zawierają aż 82 procent tłuszczu.


Zdrowi jest najważniejsze dbajmy o siebie i swoich bliskich pamiętaj "jesteś tym co jesz" więcej na stronie www.grupakrwi.info

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.