Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 23 marca 2020

Jakie produkty wyeliminować z diety, gdy ma się cukrzycę?

Jakie produkty wyeliminować z diety, gdy ma się cukrzycę?


Autor: Monika Dywijska


Choć o diecie w cukrzycy powiedziano już wiele, osoba, która zaczyna zmagać się z tą chorobą, często ma prawo do odczuwania pewnej dezorientacji.


Wiedza teoretyczna, którą dysponuje, jest bardzo bogata, brakuje jednak konkretnych informacji dotyczących tego, co jeść oraz tego, jakich produktów bezwzględnie unikać. Na szczęście, mówimy o problemie, który można rozwiązać z dużą łatwością.

Już na wstępie warto więc podkreślić, że dieta w cukrzycy nie może zakładać eliminacji jakichkolwiek składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Części chorych wydaje się, że ich najważniejszym zadaniem jest wyeliminowanie z diety każdej postaci węglowodanów, tego rodzaju nieroztropne zachowanie może jednak pociągać za sobą wyjątkowo niebezpieczne skutki i w żadnym wypadku nie powinno być przez nikogo naśladowane. Dieta powinna być zatem bogata i różnorodna, choć oczywiście konieczne jest wprowadzenie pewnych ograniczeń w porównaniu z tymi nawykami żywieniowymi, z którymi mieliśmy do czynienia przed postawieniem diagnozy przez lekarza.

Najbardziej niebezpieczne dla cukrzyka są nie węglowodany rozumiane jako całość, ale przede wszystkim produkty bogate w cukry proste. Słodycze, słodzone napoje, serki, jogurty, owoce, a nawet reklamowane jako bardzo zdrowe soki owocowe to produkty, które są w stanie doprowadzić do przejścia choroby w jej zaawansowane stadium, zalecane jest więc ograniczenie ich w diecie. Równie restrykcyjnie wypada podejść do tłustych potraw, okazuje się przy tym, że niebezpieczne bywa nie tylko tłuste mięso, ale także bogate w tłuszcz sery. Oczywiście, nie można pozbawiać organizmu białka zawartego w wymienionych tu produktach, z powodzeniem dostarczać będzie go jednak również chudy nabiał, chude mięso oraz ryby, które powinny zagościć na stałe w jadłospisie cukrzyka.

Mówiąc o diecie cukrzyka nie wolno zapominać i o tym, że ważne jest nie tylko to, co, ale i jak jemy. Duże znaczenie ma również nasz stosunek do używek, diagnoza postawiona przez lekarza powinna być więc bodźcem skłaniającym nas do wyeliminowania z naszej diety zarówno alkoholu, jak i papierosów.


Więcej informacji na temat prawidłowego odżywania w cukrzycy znajdziesz na blogu slodziak.eu w dziale tropiąc zdrowie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

O jakich zaleceniach dietetyka należy pamiętać w pierwszych fazach rozwoju cukrzycy?

O jakich zaleceniach dietetyka należy pamiętać w pierwszych fazach rozwoju cukrzycy?


Autor: Monika Dywijska


Bez względu na to czy stan cukrzycy jest na tyle zaawansowany, że konieczne jest przyjmowanie insuliny, czy też lekarz nie zalecił jeszcze tego środka przeciwdziałającego postępowi choroby, jednym z najważniejszych zadań pacjenta jest utrzymanie właściwego stężenia cukru we krwi.


Cel ten można osiągnąć na kilka sposobów. W leczeniu chorego ogromne znaczenie ma przede wszystkim właściwa dieta. Jakie zalecenia mają kluczowe znaczenie wówczas, gdy choroba nie weszła jeszcze w zaawansowane stadium, a przyjmowanie insuliny nie jest jeszcze konieczne?

Najważniejszym zaleceniem pozwalającym na osiąganie właściwego stężenia cukru we krwi jest utrzymywanie właściwej masy ciała. Moment, w którym podawanie insuliny nie jest jeszcze konieczne warto więc wykorzystać na pozbycie się nadwagi lub otyłości. Warto w tym miejscu podkreślić, że każdy chory na cukrzycę powinien przestrzegać diety odchudzającej dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb i możliwości. Współpraca z dietetykiem jest więc zdecydowanie bardziej skuteczna i o wiele bezpieczniejsza niż stosowanie kolejnych diet pojawiających się w prasie poradnikowej.

Wskazane jest również przestrzeganie nie tylko stałej liczby posiłków, ale również regularnych pór ich przyjmowania. Tu najlepszy efekt przynosi dieta składająca się z pięciu posiłków spożywanych w co najmniej pięciogodzinnych odstępach czasu. Cukrzycy powinni pamiętać, aby ostatni posiłek został zjedzony przynajmniej cztery godziny przed snem. Oczywiście, zalecenie to jest aktualne również w odniesieniu do osób, które nie zmagają się z cukrzycą, choroba sprawia jednak, że jego znaczenie jeszcze wzrasta.
Znakiem rozpoznawczym produktów, które powinny zajmować najważniejsze miejsce w diecie cukrzyków jest niski indeks glikemiczny. Wielu producentów żywności stosuje już odpowiednie oznaczenia, jeśli jednak brakuje nam ważnych z naszego punktu widzenia informacji, warto zwrócić uwagę na stopień przetworzenia produktu, nad którego kupnem właśnie się zastanawiamy. Im wskaźnik jest niższy, tym bardziej wskazane jest spożycie produktu.

Warto pamiętać i o tym, że cukrzyca wymusza na chorych zmniejszenie spożycia produktów, które w innych wypadkach zalecane są przez dietetyków. Jest to najczęściej kojarzone z zakazem spożywania słodyczy. Niemal równie niebezpieczne potrafią być także owoce.


Więcej przydatnych informacji znajdziesz na blogu http://slodziak.eu

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

5 sposobów na zdrowe koktajle

5 sposobów na zdrowe koktajle


Autor: Artur Furmańczyk


Poprawnie przygotowane stanowią bogate źródło składników pokarmowych. Kupowane w sklepie lub niepoprawnie przyrządzone dostarczą dużych ilości cukru, tłuszczu i konserwantów. Jak przyrządzać zdrowe i pożywne koktajle?


Najlepszy koktajl - zrobiony samodzielnie.
Koktajle to doskonały posiłek naładowany składnikami odżywczymi. Jednak te kupowane w sieciach handlowych i restauracjach typu fastfood zazwyczaj zawierają duże ilości cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego oraz duże ilości tłuszczu, przez co zawierają nawet 600 kalorii w porcji. Zdarzają się gotowe koktajle zawierające tyle tłuszczy nasyconych, co podwójny cheeseburger. Koktajl domowej roboty zawierał będzie tylko wyselekcjonowane i ulubione składniki.

Koktajle lubią podróżować.
Jeśli wybierasz się w podróż samochodem, wlej koktajl do kubka termicznego lub termosu. Zwłaszcza w okresie wakacyjnych wyjazdów schłodzony koktajl własnej roboty będzie pożywnym i orzeźwiającym posiłkiem. To także świetna alternatywa dla posiłków serwowanych w przydrożnych barach, gdzie składniki potraw nie zawsze są pierwszej świeżości i niekoniecznie pochodzą z pewnego źródła.

Koktajle z lodem są zdrowsze.
W Health Magazine opublikowano wyniki badań wskazujące, że osoby spożywające gęste koktajle czuły się po nich bardziej syte, niż po spożyciu tych bardziej płynnych. Na fakt ten nie miała wpływu wartość energetyczna, ponieważ do badań użyto koktajli z taką samą zawartością kalorii. Znaczenie miała sama konsystencja. Sposób na zwiększenie gęstości - dodaj lodu.

Zdrowe koktajle zawierają kawałki owoców.
Jeśli przedkładasz soki owocowe nad owoce krojone i jedzone w całości, pozbawiasz się bardzo cennego składnika - błonnika. Użyj banana, jabłek, awokado czy kiwi. Listę składników ograniczy wyłącznie Twoja wyobraźnia. W okresie zimowym niezastąpione są owoce mrożone. Mocny blender powinien poradzić sobie z nimi nawet bez rozmrażania.

Koktajle zawierają kwasy omega-3.
Łyżka stołowa siemienia lnianego dodana do koktajlu to doskonały sposób na jego wzbogacenie o dodatkową porcję błonnika, ale co ważne, także kwasów tłuszczowych omega-3. Nie wolno zapominać o orzechach, migdałach i pestkach dyni, które również zawierają kwasy omega-3, oraz sprawiają, że koktajl jest bardziej sycący.

Koktajle są doskonałym sposobem na urozmaicenie diety i dostarczenie cennych składników pokarmowych. Rób koktajle samodzielnie w domu, a wszystkie inne rady będą bez znaczenia. Zrobione w domu zawsze będą zdrowsze niż gotowe.


ACTIMED- sprzęt rehabilitacyjny

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wyeliminuj cukier z codziennego odżywiania – poznaj stewię!

Wyeliminuj cukier z codziennego odżywiania – poznaj stewię!


Autor: rlight


Trudno uniknąć spożywania cukrów w nadmiarze. Znajduje się on w prawie w każdym produkcie spożywczym, co gorsza, w kosmicznych ilościach. Przykładem tego może być chociażby powszechnie uznawany za zdrowy jogurt owocowy, w którym znajduje się (w 400 ml) niemalże cała dzienna dawka cukru zalecana do spożycia przez dorosłą osobę.


Jak rozwiązać ten problem?

Na szczęście natura spieszy nam z pomocą i ma nam do zaoferowania naturalny, zdrowy słodzik. To stewia. Już od dawna była dostępna w sklepach ze zdrową żywnością bądź aptekach, jednak na szerszy rynek trafiła dopiero w 2008 roku. Być może to dzięki celowemu opóźnianiu przez przedsiębiorstwa cukiernicze - z obawy przed silną konkurencją - stewia na terenie Unii Europejskiej stała się możliwa do spożywania i sprzedaży dopiero w 2011 roku. Z czasem może wyeliminować z rynku zwykły cukier buraczany, jednak wszystko leży w rękach ludzi, którzy w końcu powinni należycie zainteresować się swoim zdrowiem.

Stewia a cukier

Jak zostało dowiedzione naukowo, stewia zupełnie nie szkodzi naszemu zdrowiu, w odróżnieniu od zwykłego cukru, który jest dla nas w nadmiarze toksyczny. Oprócz tego, nie zawiera też ani grama kalorii, co chroni nas przed otyłością, pozwalając zachować szczupłą sylwetkę bez rezygnacji ze słodyczy. Pamiętajmy, że każdy nadmiar spożywanego przez nas zwykłego cukru, który zawiera nic innego jak same węglowodany, powoduje osadzanie się tłuszczu w organizmie. Na początku są to pośladki, uda, brzuch, ale później problem staje się poważniejszy i może nawet doprowadzić do zawału mięśnia sercowego. Kolejnym plusem jest fakt, że stewia jest około 40 razy słodsza od cukru, więc w kuchni wystarcza na bardzo długo, przy czym nie musimy się martwić o datę ważności, gdyż stewia nie ulega fermentacji. Może nam służyć nawet kilka lat, nigdy się nie zepsuje. Jej cena jest zaledwie 3 razy wyższa od zwykłego cukru, dlatego w rzeczywistości wychodzi taniej.

Występowanie

W sklepach możemy spotkać się z różnymi postaciami stewii. Pierwszą, chyba najpopularniejszą, są tabletki. Dostaniemy również stewię w postaci płynu, gdzie już jedna kropelka wystarczy nam do posłodzenia herbaty. Rzadziej spotykana jest forma ususzonych listków, z których samemu trzeba ugotować słodki wywar. Jest również dostępna w postaci proszku.

Stewia nieco różni się smakiem od buraczanego cukru. Według opinii większości konsumentów bardziej przypomina miód, a do tego towarzyszy jej charakterystyczny, silny ziołowy zapach.


Więcej informacji na stronie: stewia - zdrowy i naturalny słodzik

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przekąski w naszym codziennym życiu

Przekąski w naszym codziennym życiu


Autor: seweryn.jaromin


Coraz trudniej wyobrazić sobie życie w dzisiejszych czasach bez tzw. przekąsek. Przekąski to nic innego jak potrawa jedzona poza domem w ramach zastępowania tradycyjnych posiłków o określonej porze. W zależności od kraju, a przede wszystkim kultur w nim panujących, wybór przekąsek bywa naprawdę zróżnicowany.


Przekąski chrupkie takie jak chipsy, paluszki, orzeszki czy pieczywo jest równie często podjadane co czekolada, jogurty i inne słodkości. Jak zatem zapatrują się na całą sytuację Polacy?

Otóż w naszym narodzie większość społeczeństwa jest zdania, że podjadanie nie służy niczemu dobremu i powoduje nadwagę. Często też można spotkać się z opinią, iż wpływa bardzo negatywnie na higienę jamy ustnej. Zapewne w tych tezach drzemie ziarnko prawdy, jednak tylko ziarnko, gdyż jak potwierdzają naukowcy podczas dbania o higienę jamy ustnej można spożywać do 2-3 przekąsek w ciągu dnia, mieszcząc się przy tym w dziennej granicy kalorii.

Odnośnie naukowych tez wypadałoby jeszcze wspomnieć o kilku ciekawych faktach, otóż w wielu przypadkach ¼ dziennego zapotrzebowania energii pochodzi z przekąsek lecz tyczy się to przeważnie dzieci w wieku 7-8 lat. Również młodzież często sięga po różnego rodzaju przekąski pomiędzy zajęciami lekcyjnymi w szkole lub przerwach treningowych. Najczęściej jednak głównym dowodem na nieszkodliwość przekąsek są sportowcy, którzy podczas ciężkich treningów nie mogą sobie pozwolić na zbyt obfite posiłki, stąd też zaspokajają swój apetyt poprzez drobne podjadanie.

Wracając jednak do przekąsek chrupkich, gdyż to one są najczęściej widziane wśród różnych grup ludzi, można stwierdzić jakie są najpopularniejsze i najsmaczniejsze. Bezapelacyjnie pierwsze miejsce zajmują paluszki, widoczne dosłownie na każdym kroku w codziennym życiu. Czy to w pracy, gdzie dostrzec można je na biurku, czy to w domu między obiadem a kolacją przy ulubionym popołudniowym serialu - paluszki są zwyczajnie smaczne i bardzo przez Polaków lubiane. Wysoko w hierarchii przekąsek są także chipsy - które podobnie jak w przypadku paluszków mają swoich zwolenników niezależnie od wieku.

Zapewne kilka czy kilkanaście osób z powyższymi zdaniami zgodzić się nie musi, jednak na podstawie moich codziennych obserwacji wynikających ze środowiska, w którym żyje tak to wygląda. Oczywiście mógłbym jeszcze dodać, że poza paluszkami i chipsami ludzie zajadają się orzeszkami, drożdżówkami, herbatnikami, lecz musiałbym wówczas wymieniać w nieskończoność, ponieważ każdy z nas tak naprawdę ma swój ulubiony przysmak, po który chętnie sięga o każdej porze dnia i nocy w celu zaspokojenia swoich potrzeb żywieniowych.


Beskidzkie - Największy producent przekąsek w Polsce.

Paluszki, Orzeszki, Chipsy, Paluchy - zasmakuj już dziś!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.