Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 23 marca 2020

Co mózg lubi jeść?

Co mózg lubi jeść?


Autor: Magdalena Kaczmarska


Do tej pory powstała ogromna ilość diet mających kształtować nasze ciała. Większość z nich opiera się na eliminacji produktów, najczęściej tłuszczu lub cukrów, inne zakazują łączenia konkretnych składników itp. Wszystkie mówią: jeść mniej! Jemy (lub nie), trenujemy, liczymy kalorie i zgubione z trudem kilogramy. Ale co na to nasz mózg?


Jak wiadomo, to on najbardziej korzysta na wyrzucanych z jadłospisów tłuszczach i cukrach, które dostarczamy wraz z pożywieniem. Brak tych składowych najwyraźniej widzimy po malejącej masie ciała, ale co dzieje się z mózgiem? Tego nie jesteśmy w stanie zaobserwować gołym okiem. Odczuwając fizyczny głód nie bierzemy najczęściej pod uwagę tego, że o ile jesteśmy w stanie jakkolwiek zapełnić żołądek gazowanym napojem, czy odtłuszczonym jogurtem i skorzystać na efekcie wizualnym, mózg dalej będzie w stanie głodu.

Dlaczego tak ważne jest, żeby nie pozbawiać się radości spożywania tego, co dietetycy najczęściej radzą z diety wykluczyć? Bo 50% całkowitej ilości cukrów zostaje spożytkowanych tylko i wyłącznie na pracę tego organu. Pozostała połowa przeznaczana jest na pracę organizmu, czyli pozostałych narządów, oddychanie, trawienie, pracę mięśni. Tłuszcze za to są nośnikami kwasów tłuszczowych wspomagających efektywną pracę mózgu. Ponadto, umożliwiają przyswajanie witamin: A, D, E, K – bez tłuszczu ich spożywanie nie ma większego sensu, gdyż organizm nie jest w stanie ich przyjąć. Ważne jednak, żeby zarówno cukry, jak i tłuszcze, które zamierzamy włączyć do naszej diety, były wysokogatunkowe – omijajmy jak najdalej fast-foody, potrawy smażone, tłuszcze trans i słodycze. Na nich na pewno nie skorzysta ani sylwetka, ani tym bardziej mózg.

Co więc jeść? Oto lista 12 produktów mających zbawienny wpływ zarówno na procesy myślowe, jak i funkcjonowanie całego organizmu;

AWOKADO – oprócz bogactwa witamin i soli mineralnych, awokado zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy spowalniających starzenie się komórek ciała (w tym mózgu), a także wzmaga żywotność naczyń układu krwionośnego, normalizuje przepływ krwi przez żyły i tętnice, tym samym przyczyniając się do lepszego dotlenienia mózgu.

BURAKI - wspomagają wydajniejsze działanie układu krwionośnego poprzez uwalnianie do krwi naturalnie w nich występujących azotanów, zwiększających przepływ krwi do mózgu, a co za tym idzie, powodują lepsze odżywienie i dotlenienie tego narządu.

CZOSNEK – ma działanie antywirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne, a także obniżające zbyt wysokie ciśnienie. Optymalizuje całkowity przepływ krwi przez komórki ciała. To jednak nie koniec korzyści, jakie możemy odnieść jedząc czosnek. Okazuje się bowiem, że wykazuje on również działanie prewencyjne przeciwrakowe oraz wspomaga leczenie wszelkich nowotworów, ze szczególnym uwzględnieniem guzów występujących w mózgu.

GORZKA CZEKOLADA – antyoksydanty zawarte w gorzkim, ciemnym kakao mają zbawienny wpływ na całe nasze ciało, a najsłynniejsi ich przedstawiciele – flawonoidy – regulują i usprawniają przepływ krwi przez komórki ciała, dotleniając tym samym mózg, normalizując ciśnienie krwi, a także obniżając poziom cholesterolu odpowiedzialnego za choroby serca. Dodatkowo, zawarta w gorzkiej czekoladzie kofeina wpływa pozytywnie na funkcjonowanie procesów myślowych, a teobromina usprawnia umysł. Pod wpływem jej działania podnosi się także poziom tzw. hormonów szczęścia, czyli endorfin, które poprawiaja nastrój i pozwalają bardziej cieszyć się życiem.

JAGODY – oraz inne owoce leśne, a także truskawki od lat są znane z dobroczynnego wpływu na nasze samopoczucie w letnie dni. Okazuje się jednak, że nie tylko ich walory smakowe są odpowiedzialne za nasze dobre funkcjonowanie. Owoce te mają również inne zalety, np. znacznie spowalniają naturalne procesy starzenia się mózgu, zwłaszcza w obszarze funkcjonowania uwagi oraz pamięci.

KAWA – o tym, że kawa ma działanie pobudzające nie trzeba nawet wspominać. Zawarta w kawie kofeina wzmaga szybkość oraz sprawność procesów myślenia. Dzięki bogactwu antyoksydantów, spowalnia starzenie się komórek nerwowych oraz – jak wykazują niektóre badania – ma także działanie antydepresyjne.

OLIWA Z OLIWEK – pomijając walory smakowe oraz szeroką gamę przeróżnych zastosowań w kuchni, jest ona nieprzecenionym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, o których od dawna wiadomo, że spowalniają proces starzenia się mózgu, a także innych tkanek organizmu, pozwalając dłużej cieszyć się sprawnością umysłową oraz fizyczną.

ORZECHY WŁOSKIE – poza bogactwem witamin i minerałów oraz kwasów tłuszczowych (w tym kwasu alfa-linoleinowego - ALA) orzechy włoskie zawierają mnóstwo zdrowych dla serca i przeciwdziałających stanom zapalnym składników odżywczych, które poprawiają funkcjonowanie całego układu krwionośnego, przyczyniając się jednocześnie do lepszego ukrwienia mózgu, a co za tym idzie, wydajniejszego transportu tlenu oraz pozostałych mikroelementów, usprawniających działanie tego narządu. Z ciekawostek: badania przedstawione na międzynarodowej konferencji poświęconej chorobie Alzheimera w roku 2010 udowodniły, że podawanie orzechów włoskich myszom cierpiącym na tę chorobę usprawniło ich pamięć, zdolności uczenia się oraz koordynację ruchową. Pozwala to przypuszczać, że podobne działanie ma stała obecność orzechów włoskich w diecie człowieka.

RYBY MORSKIE – zwłaszcza te tłuste jak: łosoś, makrela czy sardynka, zawierają bogactwo kwasów tłuszczowych (DHA, EPA), które znacznie usprawniają pracę mózgu, obniżają ryzyko demencji w podeszłym wieku, a także usprawniają pamięć i koncentrację.

SZPINAK – zawarte w jego charakterystycznych zielonych liściach liczne antyoksydanty (w tym luteina) usprawniają funkcjonowanie mózgu poprzez zahamowanie procesów starzenia się komórek. Ponadto znacznie zmniejszają zanik zdolności poznawczych, pojawiający się wraz z wiekiem. Szpinak wraz z innymi zielonymi warzywami liściastymi, bogatymi w wapń, żelazo oraz mnóstwo witamin, poza dobroczynnym wpływem na procesy myślenia, wykazuje również działanie odmładzające, poprawiając zarówno wygląd zewnętrzny, jak i usprawniając pracę narządów wewnętrznych.

i..

WODA – być może wydaje się to zaskakujące, że woda znalazła się na liście produktów wspomagających pracę mózgu, ale jest ona jednym z najważniejszym składników warunkujących sprawne funkcjonowanie tego narządu. Tkanka mózgu pozbawionego wody przez dłuższy czas stopniowo się obkurcza, a idące z tym w parze odwodnienie ma negatywny wpływ na zdolności poznawcze, upośledza działanie pamięci krótkoterminowej, umiejętność podejmowania decyzji oraz koncentrację.


Maja Tabaka

www.zeroglutenu.com.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Niech Ci ciąża nie ciąży, czyli co warto jeść

Niech Ci ciąża nie ciąży, czyli co warto jeść


Autor: Kazimiera Częstowojna


Blada cera, częste zaparcia, dokuczająca zgaga i uczucie ciężkości? Wydaje się, że ciąża bez tego nie istnieje, ale to nieprawda. Zbilansowana dieta, bogata w wiele witamin i składników mineralnych korzystnie wpływa na zdrowie kobiety. Przedstawiamy kilka istotnych rad, do których warto się stosować w każdym trymestrze ciąży.


Jedz z głową

Racjonalne odżywianie w ciąży ma ogromny wpływ na rozwój dziecka. Stosując dietę nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych własnemu organizmowi, lecz przede wszystkim kształtujemy nowe, dopiero poczęte życie. Warto pamiętać, że ciąża, choć trwa 9 miesięcy, jest stanem przejściowym, dlatego też należy uważać na to, co jemy, by po urodzeniu dziecka nadmiernie nie odczuwać konsekwencji niewłaściwego odżywiania. Chodzi tu przede wszystkim o problemy z zębami, ponieważ podczas ciąży psują się one znacznie szybciej. Jak twierdzą stomatolodzy, nie jest to – wbrew powszechnemu przekonaniu - spowodowane faktem, że dziecko potrzebuje wapnia, dlatego ,,wyjada go", w konsekwencji przyczyniając się do popsucia się zębów matki. Zwykle zła kondycja uzębienia ciężarnej jest spowodowana ewentualnymi wcześniejszymi zaniedbaniami oraz gorszą higieną. Dzieje się tak ze względu na zmęczenie, wymioty, a także podjadanie o różnych porach dnia i nocy, co znacznie utrudnia utrzymanie odpowiedniej ochrony zębów. Kobiety często też z powodu złego samopoczucia czy braku czasu omijają wizyty kontrolne. Ponadto, wśród przyszłych matek panuje przekonanie, że muszą one jeść ,,za dwoje". Z tego powodu często pozwalają sobie na spożywanie dużych ilości jedzenia, w tym także niestety wielu pustych kalorii. Tymczasem… normy kaloryczne ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie zakładają, że kobiety w ciąży powinny spożywać około 2800 kcal na dobę, czyli tyle, co kobiety wykonujące umiarkowanie męczącą pracę. W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie na energię nie wzrasta, za to w drugim i trzecim,wynosi o 300 kcal dziennie więcej. Kobieta, która przed zajściem w ciążę charakteryzowała się szczupłą sylwetką, powinna przytyć maksymalnie 16 kg, natomiast kobieta, która wcześniej ważyła dość sporo, nie powinna przybrać na wadze więcej niż 11 kg.

Zero alkoholu na start

Kobieta, która zaszła w ciążę, powinna natychmiast odstawić alkohol. Jest on szkodliwy dla dziecka i może spowodować liczne upośledzenia płodu. Dziecko nie tylko pije alkohol razem z matką, ale ma również jego większe stężenie we krwi! FAS (Fetal Alcohol Syndrome) to alkoholowy zespół płodowy. W wyniku spożywania w okresie prenatalnym alkoholu dziecko może być narażone na liczne deformacje, a także nieprawidłowy rozwój mózgu. Jeśli w pierwszym trymestrze pijesz alkohol, Twoje dziecko może mieć uszkodzony mózg, zdeformowaną twarz, zaburzony prawidłowy rozwój komórek, uszkodzone nerki, wątrobę oraz serce. Możesz również po prostu poronić. Nie łudź się, że można wypić cokolwiek. Do dziś naukowcy nie stwierdzili dopuszczalnej ilości spożywanego w ciąży alkoholu. Oznacza to, że wypicie nawet kieliszka wina może źle wpłynąć na rozwój dziecka. Zaleca się również abstynencję na około trzy miesiące przed poczęciem. Plemniki dojrzewają powyżej dwóch miesięcy, dlatego warto zaprzestać picia napojów procentowych przed poczęciem, by zadbać tym samym o jakość materiału genetycznego.

Pierwszy trymestr… i co dalej?

Nie oznacza to, że masz przestać jeść czy drastycznie zmienić nawyki żywieniowe. Wystarczy, że wzbogacisz swoją dietę w witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju Twojego dziecka. Ciąża to doskonały czas, by wypróbować nowe smaki i przyrządzać wymyślne i zdrowe jednocześnie potrawy. Przede wszystkim unikaj pustych kalorii w postaci słodyczy, pizzy, frytek... Oczywiście nie chodzi o to, by w ogóle ich nie jeść, w końcu jedna pizza w miesiącu jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Pamiętaj jednak, że ciąża, jeśli chodzi o jedzenie, nie daje taryfy ulgowej. Nie jest wskazane jedzenie wszystkiego i bez opamiętania! Pierwszy trymestr to czas mdłości. Złagodzą je suche biszkopty, ciastka, sucharki. W tym celu możesz również żuć korzeń imbiru. Na co jeszcze warto postawić planując dietę? Przede wszystkim na kwas foliowy. Jest on zawarty w owocach i warzywach, takich jak: śliwka, banan, kiwi, pomidor, brzoskwinia, jabłko, truskawka... Nieco mniej kwasu foliowego zawierają inne zalecane podczas ciąży produkty. Są to między innymi: dżemy, sery, kurczak, kasza jęczmienna, polędwica wieprzowa oraz płatki kukurydziane. Jedz produkty z dużą zawartością żelaza. Ciąża sprawia, że zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta o połowę. Znajduje się ono w jajkach (ale nie jedz surowych!), rybach (ale unikaj sushi!) i produktach zbożowych, dlatego zmień pieczywo na ciemne, a także jedz więcej warzyw (buraki, natka pietruszki, soja, soczewica, bób). Warto również dodać, by podczas ciąży (choć nie tylko wtedy) jeść regularnie. Pięć posiłków dziennie w zupełności wystarczy, ważne jest jednak ich urozmaicenie, tak aby dziecku niczego nie brakowało.

Drugi trymestr – pij mleko!

Twoje dziecko jest coraz większe, a do prawidłowego rozwoju potrzebuje większej ilości wapnia. Dlatego nie odmawiaj mu go i spożywaj mleko w każdej postaci. Jedz płatki kukurydziane lub owsiane z mlekiem i orzechami, pij jogurty, zrób naleśniki z serem twarogowym i jagodami. Dzięki temu urozmaicisz swoją dietę i zaspokoisz potrzeby dziecka związane z jego zapotrzebowaniem na wapń. W drugim trymestrze częstymi dolegliwościami są zgaga i wzdęcia. Zgagi unikniesz, jeśli nie będziesz piła gazowanej wody oraz powstrzymasz się od jedzenia pikantnych potraw. Nie będziesz zmęczona wzdęciami, jeśli odstawisz fasolę i gotowaną kapustę. Nadal jedz dużo owoców i warzyw. Dzięki temu uzupełnisz niedobory witaminy C, która przyspiesza wchłanianie żelaza, a w konsekwencji zapobiegniesz powstawaniu żylaków i krwawień z nosa.

Trzeci trymestr – przestrzegaj zaleceń!

Nadal spożywaj produkty, które są ważnymi elementami diety pierwszego i drugiego trymestru, ale dodatkowo ogranicz sól. Nadmiar soli w organizmie powoduje zatrzymywanie się wody i powstawanie obrzęków, co nie tylko sprawia ból, ale również pogarsza samopoczucie. Wprowadź do swojej diety więcej produktów zawierających błonnik. Dzięki temu zapobiegniesz powstawaniu zaparć i hemoroidów. Zajadaj się więc ryżem, kaszą, płatkami owsianymi, musli oraz ciemnym pieczywem. Pamiętaj także, że Ty i dziecko potrzebujecie dużo potasu, wapnia i magnezu. Jedz wiedz banany, pomidory, pij również sok pomidorowy. Nie zaleca się picia czarnej herbaty, kawy, napojów z kofeiną, ponieważ wypłukują one magnez. Nie należy także jeść produktów zawierających barwniki i konserwanty.

Ciąża to nie tylko czas oczekiwania na narodziny dziecka, ale też okres wielu wahań samopoczucia oraz niekiedy nawet radykalnej zmiany nawyków żywieniowych. Ważne jednak, by nie przesadzić z nadmiernym jedzeniem niezdrowych produktów, a wprowadzić w życie wiele korzystnych dla naszego zdrowia rozwiązań, które być może po okresie ciąży wejdą nam w nawyk i zagoszczą w naszym życiu na stałe. Planując swój jadłospis warto przestrzegać jednej podstawowej zasady: jedz dla dwóch, nie za dwoje!


Opracowano we współpracy z prywatnym szpitalem Medicover

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy warto pić wody smakowe?

Czy warto pić wody smakowe?


Autor: Lodowa


W sklepach spotykamy wiele wód mineralnych i często nie zastanawiamy się nad tym, która z nich będzie dla nas najlepsza i najzdrowsza, a bez wątpienia powinniśmy. Okazuje się bowiem, że woda wodzie nie jest równa. Co z wodami smakowymi? Czy warto je pić, czy są tak samo zdrowe?


Jak wiadomo, woda to najzdrowszy napój, jaki tylko można sobie wyobrazić. Gasi pragnienie, oczyszcza i nawadnia cały organizm. Niektórzy jednak nie przepadają za jej smakiem i zastępują ją wodami smakowymi. Niestety, woda smakowa nie jest już tak samo zdrowa jak naturalna woda mineralna. Zawiera ona wiele dodatków, substancji konserwujących, a także słodzących. Często dodaje się do niej sztuczne słodziki, a to na pewno nie jest zdrowe dla naszego organizmu. To nie oznacza jednak, że ten, kto je lubi, powinien wyeliminować je ze swojej diety na dobre, ale może warto zastanowić się nad ich ograniczeniem?

Wybierając wodę smakową zwróć uwagę na jej skład – wybierajmy zawsze wody, w których jest najmniej dodatków. Trzeba zwrócić także uwagę na to, czym są słodzone. Decyduj się zawsze na te z dodatkami naturalnych soków, bez konserwantów, które, jak wszystkim wiadomo, nie należą do najzdrowszych i najlepiej tolerowanych przez nasze ciało substancji.

Jeżeli jednak możesz, to pij klasyczne wody mineralne, które z pewnością są zdrowsze. Jeśli potrzebujesz odmiany, spróbuj stworzyć swoje własne wody smakowe na bazie zdrowej mineralnej i dodatków ulubionych owoców. Do wody wrzuć po prostu kilka plasterków cytryny lub limonki lub zupełnie inny owoc, na który akurat masz ochotę. Jeśli lubisz miętę, dodaj kilka jej listków, a zwykła woda zmieni swój smak na bardziej orzeźwiający, zachowując wszystkie swoje właściwości.

Jeżeli liczysz kalorie lub akurat jesteś na diecie, nie daj się zwieść i wmówić sobie, że: „Woda to woda” i ta smakowa też nie ma żadnych kalorii – to kłamstwo. Wody smakowe mogą zawierać nawet do 300 kalorii na 1.5 litra. Fałszem byłoby stwierdzenie, że smakowe wody mineralne są bardzo niezdrowe, jednak zwykłe z pewnością są zdrowsze i korzystniejsze dla całego Twojego organizmu.


Więcej porad fitness na tym blogu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jakie produkty wyeliminować z diety, gdy ma się cukrzycę?

Jakie produkty wyeliminować z diety, gdy ma się cukrzycę?


Autor: Monika Dywijska


Choć o diecie w cukrzycy powiedziano już wiele, osoba, która zaczyna zmagać się z tą chorobą, często ma prawo do odczuwania pewnej dezorientacji.


Wiedza teoretyczna, którą dysponuje, jest bardzo bogata, brakuje jednak konkretnych informacji dotyczących tego, co jeść oraz tego, jakich produktów bezwzględnie unikać. Na szczęście, mówimy o problemie, który można rozwiązać z dużą łatwością.

Już na wstępie warto więc podkreślić, że dieta w cukrzycy nie może zakładać eliminacji jakichkolwiek składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Części chorych wydaje się, że ich najważniejszym zadaniem jest wyeliminowanie z diety każdej postaci węglowodanów, tego rodzaju nieroztropne zachowanie może jednak pociągać za sobą wyjątkowo niebezpieczne skutki i w żadnym wypadku nie powinno być przez nikogo naśladowane. Dieta powinna być zatem bogata i różnorodna, choć oczywiście konieczne jest wprowadzenie pewnych ograniczeń w porównaniu z tymi nawykami żywieniowymi, z którymi mieliśmy do czynienia przed postawieniem diagnozy przez lekarza.

Najbardziej niebezpieczne dla cukrzyka są nie węglowodany rozumiane jako całość, ale przede wszystkim produkty bogate w cukry proste. Słodycze, słodzone napoje, serki, jogurty, owoce, a nawet reklamowane jako bardzo zdrowe soki owocowe to produkty, które są w stanie doprowadzić do przejścia choroby w jej zaawansowane stadium, zalecane jest więc ograniczenie ich w diecie. Równie restrykcyjnie wypada podejść do tłustych potraw, okazuje się przy tym, że niebezpieczne bywa nie tylko tłuste mięso, ale także bogate w tłuszcz sery. Oczywiście, nie można pozbawiać organizmu białka zawartego w wymienionych tu produktach, z powodzeniem dostarczać będzie go jednak również chudy nabiał, chude mięso oraz ryby, które powinny zagościć na stałe w jadłospisie cukrzyka.

Mówiąc o diecie cukrzyka nie wolno zapominać i o tym, że ważne jest nie tylko to, co, ale i jak jemy. Duże znaczenie ma również nasz stosunek do używek, diagnoza postawiona przez lekarza powinna być więc bodźcem skłaniającym nas do wyeliminowania z naszej diety zarówno alkoholu, jak i papierosów.


Więcej informacji na temat prawidłowego odżywania w cukrzycy znajdziesz na blogu slodziak.eu w dziale tropiąc zdrowie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

O jakich zaleceniach dietetyka należy pamiętać w pierwszych fazach rozwoju cukrzycy?

O jakich zaleceniach dietetyka należy pamiętać w pierwszych fazach rozwoju cukrzycy?


Autor: Monika Dywijska


Bez względu na to czy stan cukrzycy jest na tyle zaawansowany, że konieczne jest przyjmowanie insuliny, czy też lekarz nie zalecił jeszcze tego środka przeciwdziałającego postępowi choroby, jednym z najważniejszych zadań pacjenta jest utrzymanie właściwego stężenia cukru we krwi.


Cel ten można osiągnąć na kilka sposobów. W leczeniu chorego ogromne znaczenie ma przede wszystkim właściwa dieta. Jakie zalecenia mają kluczowe znaczenie wówczas, gdy choroba nie weszła jeszcze w zaawansowane stadium, a przyjmowanie insuliny nie jest jeszcze konieczne?

Najważniejszym zaleceniem pozwalającym na osiąganie właściwego stężenia cukru we krwi jest utrzymywanie właściwej masy ciała. Moment, w którym podawanie insuliny nie jest jeszcze konieczne warto więc wykorzystać na pozbycie się nadwagi lub otyłości. Warto w tym miejscu podkreślić, że każdy chory na cukrzycę powinien przestrzegać diety odchudzającej dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb i możliwości. Współpraca z dietetykiem jest więc zdecydowanie bardziej skuteczna i o wiele bezpieczniejsza niż stosowanie kolejnych diet pojawiających się w prasie poradnikowej.

Wskazane jest również przestrzeganie nie tylko stałej liczby posiłków, ale również regularnych pór ich przyjmowania. Tu najlepszy efekt przynosi dieta składająca się z pięciu posiłków spożywanych w co najmniej pięciogodzinnych odstępach czasu. Cukrzycy powinni pamiętać, aby ostatni posiłek został zjedzony przynajmniej cztery godziny przed snem. Oczywiście, zalecenie to jest aktualne również w odniesieniu do osób, które nie zmagają się z cukrzycą, choroba sprawia jednak, że jego znaczenie jeszcze wzrasta.
Znakiem rozpoznawczym produktów, które powinny zajmować najważniejsze miejsce w diecie cukrzyków jest niski indeks glikemiczny. Wielu producentów żywności stosuje już odpowiednie oznaczenia, jeśli jednak brakuje nam ważnych z naszego punktu widzenia informacji, warto zwrócić uwagę na stopień przetworzenia produktu, nad którego kupnem właśnie się zastanawiamy. Im wskaźnik jest niższy, tym bardziej wskazane jest spożycie produktu.

Warto pamiętać i o tym, że cukrzyca wymusza na chorych zmniejszenie spożycia produktów, które w innych wypadkach zalecane są przez dietetyków. Jest to najczęściej kojarzone z zakazem spożywania słodyczy. Niemal równie niebezpieczne potrafią być także owoce.


Więcej przydatnych informacji znajdziesz na blogu http://slodziak.eu

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.