Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 24 marca 2020

Cała apteka w jednym korzeniu

Cała apteka w jednym korzeniu


Autor: Magdalena Kaczmarska


Ostryż długi - turmerik - szafran indyjski; pod tymi nazwami kryje się jedna i ta sama znana nam przyprawa, używana w kuchni w postaci żółtego proszku. Lecz mało kto wie, że kurkuma – bo o niej właśnie jest ten artykuł, to jedna z najbardziej niezwykłych roślin na ziemi.


Korzeń kurkumy jest znany i używany w medycynie i kuchni azjatyckiej od tysięcy lat. Rośnie dziko w lasach południowej i południowo-wschodniej Azji. Jest składnikiem wielu orientalnych przypraw, w tym najbardziej znanej – curry. Charakterystyczną intensywnie żółtą barwę zawdzięcza niezwykłej substancji – kurkuminie. Ten kuzyn imbiru jest obecnie jedną z najintensywniej badanych roślin świata, a badania te, jak się zdaje, nie mają końca. Jego lecznicze składniki i właściwości były do tej pory przedmiotem prawie 600 tys. badań naukowych i publikacji, w których to potwierdzono ponad 600 różnych działań leczniczych, w tym właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, antyrakowe, przeciwutleniające oraz antyamyloidalne kurkumy.

Na plan pierwszy z wielką nadzieją, wysuwa się tutaj niezwykle szerokie spektrum oddziaływania kurkuminy na nowotwory, m.in. jej zdolności do selektywnego uśmiercania komórek rakowych, czy naprawę wadliwych części łańcucha DNA i RNA oraz poprawne kodowanie w nich białek, jak również eliminowanie wadliwych komórek macierzystych, z których najczęściej nowotwór się rozwija.

Badania te doprowadziły również do zaskakujących konkluzji, iż turmerik może z powodzeniem zastąpić wiele farmakologicznych środków, które jakkolwiek skuteczne w przypadku wielu chorób/dolegliwości, powodują niejednokrotnie mnóstwo efektów ubocznych, czyli z jednej strony leczą, a z drugiej trują organizm pacjenta. Kurkuma wręcz przeciwnie. Wykazując niezwykłą skuteczność w leczeniu chorób, jest nie tylko bezpieczna w stosowaniu, to jeszcze dodatkowo działa wielowymiarowo, wzmacniając i mobilizując organizm do samoregeneracji i szybszego powrotu do zdrowia. Poniżej zamieszczamy listę przykładowych środków farmakologicznych, które z powodzeniem – jak wykazały badania – mogą zostać zastąpione przez tylko jeden, za to wyprodukowany przez najlepszą farmaceutkę – Matkę Naturę:

  • Lipitor/Atorwastatyna (leki na obniżenie cholesterolu); przeprowadzone w 2008 roku badania opublikowane w czasopiśmie Drugs in R&D potwierdziły lepszy wpływ i skuteczność kurkuminoidów w leczeniu dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, które powodują arteriosklerozę, dodatkowo lecząc stany zapalne naczyń krwionośnych.
  • Allertec i inne leki przeciwuczuleniowe; kurkumina wykazuje też silne działanie antyalergiczne i przeciwastmatyczne, m.in. poprzez hamowanie procesu uwalniania histaminy z mastocytów (komórek tucznych), jak również właściwości przeciwzapalne i regulujące oraz wzmacniające prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego.
  • Kortykosteroidy (leki sterydowe, przeciwzapalne); badania wykazały korzystniejsze działanie kurkuminy na wiele chorób o podłożu zapalnym, m.in. w przypadku zapalenia błony naczyniowej oka, czy odmie płucnej, czy inne kondycje zapalne leczone do tej pory jedynie środkami sterydowymi.
  • Prozac (i inne antydepresanty); w badaniach opublikowanych na łamach Acta Poloniae Pharmaceutica – anglojęzycznego pisma Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego – dowiodły, że kurkumina miała lepszy wpływ na redukcję stanów i zachowań depresyjnych.
  • Aspiryna (na rozrzedzenie krwi); już w roku 1986 w badaniach in vitro i ex vivo odkryto, że kurkumina wpływa na płytki krwi, przeciwdziałając ich „sklejaniu się” i w efekcie chorobie zakrzepowej, dodatkowo chroni naczynia krwionośne i leczy żylne stany zapalne.
  • Ibuprofen i inne leki przeciwzapalne (np. Naproxen, Diclofenac); badania z 2004 roku opublikowane w czasopiśmie Oncogene, pokazały, że zarówno kurkumina jak i resveratrol (przeciwutleniacz zawarty m.in. w czerwonym winie) były efektywną alternatywą dla większości popularnych leków przeciwzapalnych/przeciwbólowych, niezwykle obiecujące w leczeniu m.in. artretyzmu.
  • Oxaliplatin (lek stosowany w chemioterapii); badania wykazały, że kurkumina powstrzymuje ekspansywne namnażanie się i rozrost komórek rakowych, bez skutków ubocznych jak w tradycyjnej chemioterapii – wyniszczających zdrowe komórki i cały organizm pacjenta.
  • Metformina (lek na cukrzycę); w 2009 roku odkryto, że kurkumina może być wykorzystana w leczeniu cukrzycy poprzez działanie aktywujące enzym AMPK, który zwiększa asymilację glukozy (obniża jej poziom poprzez zwiększenie odpowiedzi organizmu na insulinę), a jednocześnie hamuje produkcję glukozy w wątrobie. Co ciekawsze odkryto, że kurkumina jest od 500 do nawet 100 tys. razy skuteczniejsza w aktywowaniu AMPK, niż popularny lek na cukrzycę!

I wiele innych…

Oczywiście mówimy to o leczniczych działaniach wyciągów, czyli wysoko skoncentrowanych dawkach kurkuminy. Zważywszy na doskonale udokumentowaną, nie tylko w badaniach naukowych, ale od tysięcy lat w wielu kulturach Azji, historię stosowania tego cudownego korzenia w postaci zarówno leku, jak i nie-zwykłej przyprawy, można wysunąć silny argument przemawiający za stosowaniem kurkumy jako naturalnej alternatywy dla wielu farmaceutyków, a nade wszystko środek doskonale wspomagający leczenie nowotworów.

Tymczasem jednak, zanim doczekamy się „pastylek” na różne przypadłości z kurkumy w naszych aptekach…, lepiej już teraz zacząć używać kurkumy prewencyjnie i pro-zdrowotnie – zamiast garści tabletek w przyszłości – jako świetnej przyprawy, w naszej codziennej kuchni*. Jak zwykle zdrowe odżywianie jest najbardziej opłacalną metodą zapobiegania ogromnej większości problemów zdrowotnych.

* warto pamiętać, że kurkumina rozpuszcza się i przyswaja w tłuszczach, nie w wodzie


Magdalena Kaczmarska

www.zeroglutenu.com.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowa dieta

Zdrowa dieta


Autor: Natalia Kwiatkowska


Nie bez przyczyny mówi się, że w zdrowym ciele zdrowy duch. Współzależność dobrego stanu fizycznego i psychicznego jest dość dobrze ugruntowana na płaszczyźnie nauki. Już od dawna wiemy, że mylił się Kartezjusz, twierdząc, że umysł i ciało, to byty równoległe, które na siebie nie wpływają.


Jedz śniadanie

Jak zatem postępować, by zdrowe ciało mieć? Nie miejsce tu, by radzić kompleksową strategię, skupmy się zatem na jednym z ważnych czynników jakim jest prawidłowe odżywianie. Niestety w dzisiejszych, do bólu zabieganych czasach, coraz częściej zapominamy o zasadach zdrowego żywienia, popełniając kardynalne błędy. O czym więc powinniśmy pamiętać? Przede wszystkim o spożywaniu posiłków regularnie. Nie ma nic gorszego, jak napchanie się tłustym jedzeniem pod wieczór, tuż przed snem. I nie ma nic równie złego jak brak śniadania. I pośpiech do pracy nas nie usprawiedliwia, gdyż wszelkie badania wykazują, że to właśnie śniadanie powinno zaaplikować nam największą dawkę kaloryczną, co przełoży się następnie na jakość naszego dnia i pracy. Jednocześnie powinniśmy zrezygnować z bardzo niekorzystnego dla zdrowia nawyku picia kawy na pusty żołądek.

Jedz regularnie

Kolejne fatalne przyzwyczajenie wynikające z trybu życia to nieregularne spożywanie posiłków. Nie jemy śniadania, obżeramy się pod wieczór, a w pracy coś przekąsimy, ale to najczęściej byle co. Szkodzimy w ten sposób nie tylko zdrowiu jako takiemu, ale także sylwetce. Bowiem organizm przyzwyczajony do posiłków nieregularnych, uczy się odkładać zapasy energetyczne, które nie spożytkowane odkładają się następnie w postaci tłuszczu. To pierwszy, „wspaniały” krok do nadwagi.

Poradź się dietetyka

Oczywiście istnieją tabele, które informują nas o przybliżonym zapotrzebowaniu energetycznym naszego organizmu. Jeżeli jednak cierpimy na nadwagę lub nie mamy czasu, by zgłębiać wszystkie meandry zasad zdrowego żywienia, możemy wówczas skorzystać z pomocy specjalisty dietetyka. Jego zadaniem będzie przebadanie nas pod kątem skrojenia pod nas odpowiedniej diety. Bowiem każdy organizm z osobna posiada swoje specyficzne uwarunkowania i potrzeby.


dietetyk Warszawa

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowszy dom z octem jabłkowym

Zdrowszy dom z octem jabłkowym


Autor: Alan O. Grinde


Odmiana octu wytwarzana na bazie jabłek – po prostu ocet jabłkowy – ma zaskakującą liczbę zastosowań. Aczkolwiek w Polsce wciąż postrzegany jest jako środek kontrowersyjny, to zostało napisane wiele artykułów, a nawet książek opisujących jego potencjalne zalety.


Ponieważ jego właściwości nie są powszechnie znane, poniżej znajdziecie kilka zastosowań dla octu jabłkowego, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze życia. Kłopoty z brzuchem, niestrawność i wzdęcia

Wymieszaj jedną łyżeczkę octu jabłkowego ze szklanką wody i wypij przed posiłkami – ze skutkiem poprawisz swoje trawienie. Pomoże równocześnie zapobiegać niestrawnościom i wzdęciom. Dodatkowo kilka kropel dodanych do wody przy pierwszych oznakach zgagi pomoże ją uspokoić zanim zacznie być uciążliwa.

Ocet jabłkowy ma również właściwości antybakteryjne, zatem może pomóc w zapobieganiu infekcjom spowodowanym zatruciom pokarmowym.

Zdrowsze włosy

Przemyj włosy po umyciu miksturą wykonaną z dwóch łyżeczek octu jabłkowego dodanych do 500ml wody. Taki roztwór pomaga równoważyć pH włosów, czyniąc je grubszymi, gładszymi i po prostu zdrowszymi. Zapach octu zniknie wraz z wyschnięciem włosów.

Współczynnik zasadowy

Ocet jabłkowy jest używany w zdrowotnym toniku, składającym się z wody oraz miodu. Dzięki wypiciu tego roztworu nasze ciało zmienia współczynnik na zasadowy co ma korzystny wpływ na wiele chorób wywołanych przez przekwaszenie ciała, takie jak zapalenie stawów, dna moczanowa czy nawet rak.

Zapomnij o czkawce

Mówi się, że łyżeczka rozcieńczonego octu jabłkowego potrafi natychmiast zatrzymać czkawkę.

Napój po wysiłku

Niektóre osoby zajmujące się sportem czy kulturystyką mieszają ocet jabłkowy z wodą i wykorzystują do zneutralizowania kwasu mlekowego i zmęczenia do ćwiczeniach czy zawodach. Zawarte są w nim cenne enzymy, które przyspieszają regenerację.

Nocne skurcze

Ponownie jedna-dwie łyżeczki octu jabłkowego zmieszanego z wodą oraz miodem dodanym do smaku tworzy miksturę, która może pomóc zapobiegać lub chociaż łagodzić nocne skurcze łydek. Wystarczy jeden łyk przed samym snem.

Cukrzyca

Ocet jabłkowy może mieć również korzyści dla diabetyków, ze względu na właściwości redukujące poziom glukozy we krwi. Jednakże ze względu na to, że zawiera śladowe ilości chromu efekt może ten być całkowicie odwrotny. Zanim zdecydujemy się się go zastosować odnośnie cukrzycy powinniśmy skonsultować się z lekarzem, w celu upewnienia się, że będzie miał on dobry wpływ na poziom insuliny.

Candida

Regularne spożywanie octu jabłkowego (np. dodawanego do sałatek czy innych potraw) pomaga poprawiać florę jelitową i odwrócić przerost tych grzybów oraz innych niepożądanych bakterii oraz drożdży.

Kontrola wagi

Ocet jabłkowy pojawia się w niektórych publikacjach dotyczących pomocy w utracie wagi oraz kontroli masy ciała. Ma również dobry wpływ na kontrolę łaknienia.

Psie zdrowie

Ocet jabłkowy może być wykorzystane również do pomocy w zdrowiu naszym domowym pupilom. Dodaj kilka kropel do wody pitnej zwierzaka, co pomoże w trawieniu, zmniejszy alergie oraz zapobiegnie pasożytom. Niektóre osoby stosują wodę z octem jabłkowym jako spray na choroby skóry psów czy infekcje ucha. Podobnie jak na ludzkie włosy, odrobina octu jabłkowego bywa wykorzystywana do płukanki po kąpieli psów.

Nietoksyczne sprzątanie

Zrób własny nietoksyczny spray do czyszczenia mieszając wodę z octem jabłkowym w proporcjach 50/50 w butelce ze spryskiwaczem. Najlepiej czyści twarde powierzchnie, pochłania zapachy i ma właściwości antybakteryjne. Pamiętaj, aby miksturę psiknąć na szmatkę, a nie bezpośrednio na czyszczony obiekt. Tym sposobem dobrze czyści się również monitory komputerowe.

Ukąszenia pająków i owadów

Jeśli dysponujemy herbatką z wiązu czerwonego (lub znaną herbatą Essiac), to kilka kropli lawendy oraz właśnie octu jabłkowego tworzy z niej pastę, którą możemy nałożyć na ugryzienia czy ukąszenia, a następnie przykryć opatrunkiem. W naturalny i szybszy sposób przynosi ulgę oraz dezynfekuje dane miejsce. Czynność należy powtarzać dopóki nie ustaną poczucie gorąca, obrzęk i ból.

***

Oczywiście nie zapomnijmy, że ocet ten świetnie smakuje w sałatkach. Pamiętajmy, aby kupować wyłącznie surowy, niepasteryzowany ocet jabłkowy. Jeśli ten, który widzicie na półce sklepowej wydaje się jakby zachmurzony, mętny czy coś w nim pływa, poszukajcie lepszego producenta i dostawcy.

Należy pamiętać, że wszystko powinno być stosowane z umiarem oraz świadomością. Na skuteczność lub brak korzyści płynących, przykładowo właśnie z octu jabłkowego, wpływa wiele czynników jak codzienna dieta, rytm dnia, indywidualne predyspozycje zdrowotne, przyjmowane leki, etc. Niektóre źródła mówią o pacjencie z Austrii, który przez 6 lat stosował duże dawki octu jabłkowego (około 250ml dziennie), co spowodowało załamanie się poziomu potasu w organizmie, jak również zmniejszyło gęstość kości (osteoporoza).

Źródło: Natural News, Gerson Therapy, Earth Clinic, Wikipedia


Alan O. Grinde

Animator i manager kultury. Fundator Fundacji Praca Moc Energia. Redaktor naczelny magazynu Energia City, prowadzący podcast "Dźwięki Peryferyjne".

www.energia.city

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sok z liści młodego jęczmienia

Sok z liści młodego jęczmienia


Autor: Piotr Budnik


Od niedawna panuje moda na zieloną ekologiczną żywność, Dlatego dziś chciałbym trochę przybliżyć produkt z którym spotkałem się niedawno. Jest to zielony odżywczy napój z soku z liści z młodego jęczmienia.


Na rynku jest coraz więcej produktów wartościowych i zdrowych. A nasza świadomość na ten temat zdrowego i wartościowego jedzenia ciągle wzrasta. W przyrodzie znajdziemy wiele roślin o właściwościach leczniczych. Ponieważ mają czynne biologiczne substancje które korzystnie wpływają na organizmy żywe. Dlatego tak popularne w dawnych czasach było ziołolecznictwo. Dziś niestety zostało wyparte przez przemysł farmaceutyczny. Jednak Dr Yoshihide Hagiwara, przeprowadzający wieloletnie badania nad właściwościami leczniczymi roślin zielonych, uznał trawę jęczmienną za najbogatszy w składniki odżywcze produkt żywnościowy na świecie. Dziś mamy wybór czy zażywać sztuczne leki farmaceutyczne czy zacząć lepiej odżywiać nasze organizmy które dzięki temu będą w dobrej formie. Młoda trawa jęczmienna łączy w sobie właściwości odżywcze i lecznicze wielu gatunków roślin. Jest to naturalny produkt który wytworzyła matka natura.

Sam kolor zielony w przyrodzie jest bardzo rozpowszechniony. Za ten kolor odpowiedzialny jest zielony barwnik zwany chlorofilem dzięki temu barwnikowi i energii słonecznej rośliny produkują w swoich komórkach substancje odżywcze. Oczywiście wiele związków mineralnych do ich produkcji jest pobierane z ziemi w której rośliny są zakorzenione. Dlatego sok z młodego jęczmienia jest czystym, enzymatycznie żywym napojem zawierającym niezrównane bogactwo witamin, aminokwasów, minerałów, mikroelementów i innych substancji bioaktywnych niezbędnych dla zdrowia. Jest to niezmiernie ważna właściwość soku z młodego jęczmienia. Ponieważ tradycyjna dieta jest coraz bardziej uboga w składniki odżywcze i prowadzi do zaburzeń funkcji życiowych, rozwoju chorób
cywilizacyjnych i szybkiego starzenia organizmu.

Związki organiczne zawarte w soku z młodego jęczmienia nie tylko odżywiają cały organizm ale poprawiają jego funkcjonowanie oraz regulują prace całego organizmu. Sok z młodego jęczmienia reguluje równowagę kwasowo-zasadową działając alkalizująco. Wzmocnieniu ulega system odpornościowy organizmu, dzięki temu przyśpiesza gojenie się ran, stanów zapalnych. Reguluje poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Sok z młodego jęczmienia odżywia nasz organizm poprawiając pracę całego układu pokarmowego i wchłanianie się składników odżywczych. Dzięki temu nasze organizmy są lepiej odżywione i proces starzenia organizmu jest spowolniony.

Spożycie soku z młodego jęczmienia jest coraz bardziej popularne. Możemy go łatwo
przygotować rano i pić ok. 20 minut przed śniadaniem. Wtedy to wszelkie składniki odżywcze są najlepiej przyswajalne i efektywnie wykorzystane. Może taki sok zastąpić poranny nawyk picia kawy. Ponieważ sok z młodego jęczmienia również działa pobudzająco i dodaje energii. Dlatego powinniśmy go regularnie pić każdego dnia. A na pewno nasze zdrowie i samopoczucie będzie w dobrej formie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy stewia wybawi Cię od zabójczego cukru?

Czy stewia wybawi Cię od zabójczego cukru?


Autor: Anna Kozłowska-Rorat


Cukier jest zabójczy. Zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, sprzyja różnego rodzajowi chorobom układu krążenia i otyłości. Światowa Organizacja Zdrowia podała swoje nowe stanowisko dotyczące rekomendowanej dawki codziennego spożycia cukru. Jak pozbyć się cukru z naszej diety?


Od teraz WHO uważa, że z cukru może pochodzić nie więcej niż 10% wszystkich kalorii jakie zjadamy. To oznacza że dorosła kobieta o przeciętnej wadze może zjeść około 50 g cukru (dziesięć łyżeczek), a mężczyzna 70g (o cztery więcej). W samej półlitrowej coli znajduje się, aż 10 łyżeczek cukru.

Aktualnie wg specjalistów z Wielkiej Brytanii większość Brytyjczyków zjada więcej cukru niż jest zalecane. Niestety w diecie dzieci średnio, aż 15% kalorii pochodzi z cukru, u dorosłych 11,6%.

Jak się pozbyć cukru z naszej diety?

Jednym ze sposobów jest zastąpienie go zdrowym odpowiednikiem takim jak stewia.

Co to jest stewia?

Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, której liście zawierają słodkie w smaku substancje (glikozydy stewiolowe) będące wyśmienitą alternatywą dla cukru. Substancje te są ok. 300 razy słodsze od cukru, ale nie są przyswajane przez organizm człowieka i z tego względu mają zero kalorii.

Zalety stewii są następujące: pochodzenie roślinne, 0 kalorii, słodsza od cukru 300 razy. Do słodzenia wystarczy użyć minimalnej ilości. Stewia sprawdza się w pieczeniu i gotowaniu, gdyż wykazuje odporność na wysoką temperaturę – do 220 ° C nie traci na słodkości. Nie powoduje próchnicy zębów. Nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Na dokładkę zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, silne antyoksydanty, witaminę C i kwas foliowy. Jest bezpieczna dla chorych na cukrzycę.

Aktualnie ze stewii są produkowane słodziki w różnych formach: płynie, tabletkach, proszku i w kryształkach. Tym samym stewia ma szerokie zastosowanie w kuchni do słodzenia wszystkiego.

Niektórzy jako wadę stewii postrzegają jej posmak. Austriacka firma Reisenberger GmbH we współpracy z Wydziałem Nauk o Żywności i Technologii z wiedeńskiego Uniwersytetu Nauk Rolniczych opracowała produkt będący wynikiem 5 letnich badań. Jest nim natusweet. Natusweet łączy stewię i erytrytol w taki sposób, że smakowo produkt uzyskał bardzo wysoką akceptację. Erytrytol to słodka substancja występująca np. w kukurydzy i winogronach.

Na rynku jest już dostępna bogata oferta słodyczy, w których cukier zastąpiono zdrowym, naturalnym odpowiednikiem. Niektóre z nich uzyskały nagrody w międzynarodowych konkursach, gdzie brano pod uwagę smak i walory zdrowotne, przykładem nagrodzonych słodyczy są belgijskie czekolady Cavalier.


Beata Straszewska, właścicielka sklepu Stewiarnia.pl - stewia, czekolady ze stewią, natusweet - słodzik

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.