Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 26 września 2020

Czy medycyna on line jest bezpieczna?

Rozwój rewolucji technologicznej pociągnął za sobą zmianę naszych przyzwyczajeń w stopniu, o jakim nie śniło nam się jeszcze kilkanaście lat temu. Nieustanne przebywanie w sieci dla wielu jest nie tylko normalnością, ale życiową koniecznością. Sprawdzanie elektronicznej poczty, powiadomień z sieci społecznościowych są czymś, co spora liczba osób czyni właściwie co kilka minut, nierzadko nie widząc w tym nic groźnego. Wciąż rośnie liczba osób dokonujących zakupy przy wykorzystaniu internetowych łącz, chwaląc sobie przede wszystkim niższe ceny i wygodę takiego rozwiązania, które umożliwia spacery po wirtualnym sklepie praktycznie o każdej porze. Im młodsza grupa wiekowa, tym mniej wyobraża sobie życie bez stałego dostępu do sieci.

Skoro w internecie odbija się całe nasze życie, nie mogło w nim także zabraknąć kwestii związanych ze zdrowiem. Dziś niemal każdy z nas próbuje czegoś dowiedzieć się o chorobie, którą właśnie zdiagnozowano w jego organizmie. Na pozór nie ma w tym nic złego, życie z chorobą należy sobie odpowiednio poukładać, choćby stosując nakazane diety, które mają wspomóc proces zasadniczej terapii. Nie od rzeczy jest również poznanie w wirtualnym świecie innych ludzi posiadających ten sam problem. Wspólnie łatwiej jest przeżywać trudy i troski codziennego życia. Niemniej jednak niebezpiecznym staje się fakt, że wiele osób zaczyna postrzegać swoją świeżo nabytą wiedzę jako jedynie słuszny kodeks postępowania w przypadku zachorowania. Spora część osób próbuje również diagnozować swoje dolegliwości za pomocą literatury poznanej w sieci, co szybko przeradza się w poważną hipochondrię. Rzecz oczywiście nie jest nowa, kiedyś wśród studentów medycyny było to znane jako „choroba trzeciego roku”, bo właśnie wówczas uczy się o największej ilości schorzeń i nie jest trudno zasugerować się niektórymi objawami i fałszywie zdiagnozować przypadłość własnego organizmu.

We wspomnianych narzekaniach na pacjentów nie chodzi wcale o niechęć lekarzy do nowych technologii. Póki co przestrzegają oni jednak, że w diagnozie on line udzielają jedynie porady, nie fachowej diagnozy, będącej podstawą zaordynowanej kuracji. Zapewne w przyszłości może to się zmienić. Na pewno istnieją takie gałęzie medycyny, w których bez większych problemów można wykorzystywać internet już dziś. Wirtualne spotkania z psychologiem czy psychiatrą, polegające jedynie na rozmowie, są bardzo łatwe do przeprowadzenia, nie wymagają przecież specjalistycznego sprzętu. Podobnie pomocą może służyć dietetyk. Dieta on line nie wymaga osobistej obecności pacjenta, posiada jednak wszystkie cechy fachowej porady specjalisty i pozwala opracować program kuracji.

Niewątpliwie medycyna zmierza w stronę większego wykorzystania internetu, na razie jednak należy uzbroić się w cierpliwość. Przydaje się ona w przedłużających się kolejkach w polskich przychodniach.  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przepis na dobry dzień

Recepta na zdrowie

Lekarze są zgodni - tryb życia, a w szczególności dieta, ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a co za tym idzie, samopoczucie. Coraz więcej osób zapisuje się na siłownię lub regularnie biega. Dbanie o siebie to nie tylko aktywne spędzanie czasu. To także dobrze zbilansowana dieta. Jest ona dziś sporym wyzwaniem, bo zewsząd jesteśmy kuszeni apetycznymi, lecz niezdrowymi, pełnymi barwników i konserwantów produktami. Alergie pokarmowe, zwłaszcza ta na gluten, o której ostatnio głośno, również nie ułatwiają zadania. Znalezienie smacznych i zdrowych produktów bezglutenowych często wymaga od nas wysiłku. Część producentów wychodzi naprzeciw oczekiwaniom i tworzy produkty, które potrafią zaspokoić apetyt nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Nie wiadomo, co gorsze: to, że duża część Polaków nie je śniadań, czy to, że dla wielu osób śniadanie stanowi przegryzana w pośpiechu, pozbawiona wartości odżywczych, ciężkostrawna drożdżówka lub niezdrowe, tłuste parówki. Tymczasem dietetycy alarmują: śniadanie  to  najważniejszy i niezwykle istotny dla właściwego funkcjonowania organizmu posiłek w ciągu dnia! To, co rano znajduje się na talerzu nie powinno być kwestią przypadku. Ma nam ono dostarczyć odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii na początek dnia oraz… zapewniać dobre samopoczucie. Jak powinno wyglądać wzorowe śniadanie?

Idealne śniadanie

Dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie będzie pełnoziarniste pieczywo, które zawiera dużo więcej błonnika, substancji bioaktywnych, witamin i minerałów niż białe pieczywo. Śmiało można połączyć je z odrobiną masła, pastą z awokado, zawierającą dobroczynne kwasy tłuszczowe i wędzonym łososiem, zaliczanym do najzdrowszych gatunków ryb. Lubiącym śniadania na słodko, polecamy wariant z dżemem z ulubionych owoców. Zapewni nam on bogactwo witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i innych ważnych substancji odżywczych płynących z owoców - także poza sezonem. Rano możemy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na odrobinę słodyczy, która doda energii na początek dnia. Osoby dbające o linię mogą wybrać dżem niskosłodzony, który smakiem nie ustępuje swoim odpowiednikom zawierającym większą ilość cukru. Jeśli lubicie zdrowe jedzenie, chcecie wyeliminować mąkę ze swojej diety albo zwyczajnie wolicie rano dłużej pospać zamiast biec do piekarni, to na rynku możecie znaleźć produkty stworzone specjalnie z myślą o Was.  Co powiecie na mieszankę do własnoręcznego wypieku chleba pełnoziarnistego… bez mąki? Brzmi zaskakująco? Przykładem marki, która pomyślała o takim rozwiązaniu jest Scandic Food. Stworzyła naturalną, bo składającą się wyłącznie z ziaren (lub z ziaren i orzechów), łatwą w przygotowaniu propozycję zdrowego śniadania. Mieszanka idealnie komponuje się  z wyjątkowymi dżemami Owocowa Rozkosz o niespotykanych połączeniach smakowych, np. jabłka i wanilii lub pomarańczy z imbirem. Taki własnoręcznie upieczony, świeży chleb w połączeniu ze słodkim akcentem bez wątpienia zapewni każdemu wspaniały dzień. Należy pamiętać, że pełnowartościowe i smaczne śniadanie to podstawa. Na zdrowie!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Żywność bezglutenowa dostępna w sklepach ze zdrową żywnością

Celiakia to nietolerancja glutenu - mieszaniny białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującej w popularnych zbożach. Dieta bezglutenowa jest zatem dość uciążliwa, ponieważ trudno wśród artykułów żywnościowych znaleźć te w zupełności pozbawione wspomnianych białek. Gluten czai się wszędzie: w cieście, słodyczach, makaronie, pieczywie, w zupach.

produkt zawierający gluten

Jednak, jak wspomniano na początku artykułu, produkty bezglutenowe można nabyć w specjalnych sklepach. Osoba chorująca na celiakię może kupić sobie różnego rodzaju mąki na chleb lub ciasto naleśnikowe, spróbować bezglutenowych cukierków i czekolady, nabyć pozbawiony glutenu chleb i bułki. A co najważniejsze, na moment zapomnieć o uciążliwej diecie, a oddać się rozkoszom podniebienia, bez zastanawiania się, czy właśnie spożywany produkt zawiera szkodliwy dla mnie gluten.

Żywność bezglutenowa jest trudna do przygotowania i spreparowania, dlatego jej cena w sklepach ze zdrową żywnością wcale nie jest niska. Pocieszeniem jest fakt, że z powodu coraz większej konkurencji wśród firm, oferujących artykuły bezglutenowe, ceny i tak z każdym rokiem stają się bardziej przystępne. Wspomniana konkurencyjność na rynku powoduje też, że oferowane w sklepach produkty bezglutenowe są bardzo smaczne, przypominając w smaku tradycyjną żywność, zawierającą białka roślinne.

Warto też zaznaczyć, że dietetycy polecają dietę bezglutenową również osobom niechorującym na celiakię. Okazuje się, że czasowe nieprzyjmowanie glutenu może mieć dobroczynny wpływ także na zdrowy organizm. Brak glutenu w organizmie pozwala na poprawę przemiany materii, zapobiega wzdęciom, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dlatego żywność bezglutenową, z korzyścią dla własnego zdrowia, mogą spożywać również osoby, które nic nie wiedzą o chorobie trzewnej, a po prostu pragną zadbać o zdrową dietę.

Artykuły bezglutenowe, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością radykalnie podnoszą komfort życia chorych na celiakię. Dzięki nim osoba, której organizm nie toleruje glutenu, może ze spokojem zajadać się pieczywem, ciastami czy słodyczami. Żywność bezglutenowa to prawdziwe dobrodziejstwo.

Przypisy:

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Planowanie codziennych posiłków - to proste

Ważne jest, by utrzymywać właściwe proporcje składników odżywczych w codziennej diecie. Proporcje te wyglądają następująco: 40-60 procent zbóż pełnoziarnistych, 10-20 procent wysokiej jakości białek oraz 30-50 procent świeżych owoców i warzyw.

Zbilansowany posiłek zawiera białko, węglowodany złożone  oraz jeden lub więcej dodatek warzywny. Kiczadi (proste, indyjskie danie złożone z ryżu basmati, fasoli mung oleju oraz przypraw) jest dobrym przykładem potrawy jednogarnkowej, która zawiera wszystkie wyżej wspomniane składniki.

Warzywna zupa jęczmienna jest innym świetnym daniem tego typu, jeśli dodamy do niej tofu lub soczewicę. Innym łatwym przykładem jest curry warzywne z ryżem. Przyprawy zaostrzają smak oraz przyozdabiają dania. Dzięki przyprawom (kurkuma, kolendra, suszona pietruszka, cynamon, tymianek, kmin i wiele innych) nudny posiłek może stać się ciekawym daniem w bardzo szybki sposób.

Każda dosza ma swój czas, w którym jest najsilniejsza w ciągu roku. Podobnie w dzień i w nocy każda z doszy ma swoją dominującą porę. O świcie, o szóstej rano, kapha dopiero zaczyna wzbierać i kontynuuje ten proces do godziny dziesiątej. Jest to właściwy czas, zwłaszcza dla osób kapha, by zjeść coś lekkiego. Dla osób wata śniadanie może być inne, bogatsze, ale osoby kapha w tym czasie powinny jeść niewiele.

Około dziesiątej rano wzrasta dosza pitta. Wtedy osoby, u których dominuje dosza pitta, zaczynają być naprawdę głodne. W ajurwedzie godzina 10 lub 11 rano to pora, w której podaje się drugie śniadanie.

Niektóre osoby wata i pitta twierdzą, że lekki podwieczorek około godz. 15 czy 16 stabilizuje je i pomaga zachować energię do wieczora. Jednak dla osób kapha taka przekąska jest zbyteczna. Energia wata dominuje od godz. 14 do 18, po czym znowu wzrasta energia kapha.

Czas kapha nie stymuluje trawienia zbyt intensywnie. Późne jedzenie sprzyja gromadzeniu się kapha w ciele, zwłaszcza u osób o tej konstytucji. Osoby wata spożywają lżejsze posiłki raczej wieczorem niż rano. Osoby pitta zwykle jadają kolację (obiadokolację) z dużym apetytem. Osoby kapha powinny wieczorem spożywać lekkie pokarmy, np. sałatkę.

Od godz. 22 do drugiej nad ranem dominuje element pitta. Nadszedł czas, by system trawienny asymilował to, co przyjął w ciągu dnia. O świcie cały cykl rozpoczyna się na nowo.

Trzymając się tego rozkładu – przerwy między posiłkami wynoszą zwykle około 4 godziny. Jest to czas, w którym odbywa się trawienie w odcinku żołądkowo-jelitowym, dlatego przerwa w jedzeniu jest konieczna. Jeśli zaczniesz podjadać duże ilości przekąsek między głównymi posiłkami (np. przed kolacją czy przed obiadem), spowoduje to zahamowanie ognia trawiennego oraz ciężkość.

Obserwuj swój organizm i jego reakcje na spożywane posiłki, a przekonasz się, jak to działa w twoim przypadku.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta dla malucha

Dzieje się tak dlatego, że aby dziecko mogło się idealnie rozwijać, jego organizm powinien każdego dnia mieć dostarczone adekwatne ilości substancji odżywczych. Co więcej posiłki jakie przygotowujemy dla naszego dziecka powinny być nie tylko atrakcyjne ze względu na smak ale także barwę. Dlaczego? Odpowiedz jest prosta – dziecko sięgnie chętniej po danie jakie wygląda po prostu barwnie i kolorowo.

Zasady zdrowego odżywiania

Jednakże najistotniejszym czynnikiem jest to w jaki sposób komponujemy składniki do przygotowywanych przez nas dań. Każdego dnia powinniśmy się więc stosować do zasad jakie zawarte są w piramidzie zdrowego odżywiania. Maluch powinien bowiem zdrowo się odżywiać aby uniknąć niedoborów w organizmie, a jednocześnie aby zapobiec nadwadze w swoim późniejszym życiu.

Dieta bogata w witaminy

Istotne jest to, aby dieta naszego dziecka była bogata w witaminy oraz minerały. Powinny więc znaleźć się w niej produkty zbożowe, warzywa, owoce, orzechy, ryby oraz nabiał. Niezwykle ważne są także produkty mleczne oraz czerwone mięso. Niechlubne miejsce w piramidzie żywienia dzieci zajmują słodycze chociaż często zdarza się, że nasze dzieci sięgają do nich zbyt często. Warto podawać dzieciom kolorowe kanapki, które to nie tylko są łatwe do zrobienia, ale także zdrowe i szybko potrafią zaspokoić głód. Można więc wykorzystać nie tylko wędliny i sery, ale także wszelkie dostępne warzywa. Na pewno bardzo zdrowa będzie rzodkiewka, ogórki, oraz pomidory. Warto pamiętać o potrzebach żywieniowych naszego malucha, ale także zadbać o prawidłowy nawyk spożywania produktów zdrowych, jakie to dostarczają do organizmu samych pozytywnych elementów. Pamiętajmy o staropolskim przysłowiu, że "czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci". Te słowa idealnie podsumowują powyższy artykuł.

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.