Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 26 września 2020

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogrona. Z powodzeniem jest uprawiana w Polsce. Surowcem zielarskim tej rośliny może być zarówno kora, pędy jak i owoce. 

Właściwości prozdrowotne mahonii pospolitej w medycynie azjatyckiej znane są już od wielu lat. Dzieje się to za sprawą jej składu – jest bogata w alkaloid izochinolinowy (berberyna) oraz kwas chlorogenowy (z grupy polifenoli). Tym substancjom przypisuje się działanie m.in.: przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe oraz przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. Wszyscy przecież znamy Yerba mate i i jej właściwości, otóż w owocach mahonii także znajduje się kwas chlorogenowy - naturalny przeciwutleniacz. Ekstrakt z mahonii pospolitej działa przeciwbiegunkowo - w mniejszym stężeniu, a w większym sprzyja wypróżnieniom. Odkryto także, że zawartości alkaloidu, jakim jest berberyna sprzyja chudnięciu. Masz wysokie ciśnienie krwi? Owoce mahonii z pewnością je obniżą. Wysoki cholesterol? Owce mahonii spowodują jego obniżenie we krwi

Naukowcy odkryli, że kwas chlorogenowy, który znajduje się w owocach mahonii pospolitej wpływa ochronnie na komórki wątroby przeciw skażeniu czterochlorkiem węgla i izotopami kobaltu i kadmu, których duże stężenia znajdują się po wybuchu w Czarnobylu. Surowce pozyskiwane z mahonii pospolitej wykorzystywane są do leczenia chorób przewlekłych i chorób skórnych. Naukowcy odkryli, że ekstrakt z owoców mahonii działa na zmniejszenie produkcji komórek skóry w przypadku łuszczycy. Dzieje się to za sprawą zahamowaniu syntezy protein oraz dezaktywacji toksyn. Na rynku są obecne preparaty i lekarstwa na łuszczycę właśnie z mahonii pospolitej. Mahonia pospolita jest przydatna do zwalczania także trądziku, wyprysków czy opryszczki. Owoce charakteryzują się bogatym składem chemicznym, oprócz cukrów znajdują się w nich cenne pektyny oraz kwasy organiczne (kwas cytrynowy, jabłkowy czy bursztynowy). Są źródłem witamin (C, A, E), polifenoli i antocyjanów. 

W jaki sposób możemy stosować mahonie?

Surowcem do produkcji preparatów są całe rośliny: pędy, korzenie czy owoce zbierane w II połowie września i października. Owoce mahonii w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są do robienia preparatów, maści, największa popularnością ze względu na dużą skuteczność działania mają preparaty na łuszczyce, w których mahonia jest podstawowym składnikiem. Ponadto owoce mahonii z powodzeniem używane są do robienia przetworów m.in. galaretek, dżemów, kompotów czy nalewek (znana także pod nazwą mahoniówka, ościałówka czy kwaśnicówka). Pędy mahonii ze względu na dużą dekoracyjność i ciekawe zabarwienie są cennym materiałem florystycznym i są stosowane, jako wypełniacz do bukietów. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy medycyna on line jest bezpieczna?

Rozwój rewolucji technologicznej pociągnął za sobą zmianę naszych przyzwyczajeń w stopniu, o jakim nie śniło nam się jeszcze kilkanaście lat temu. Nieustanne przebywanie w sieci dla wielu jest nie tylko normalnością, ale życiową koniecznością. Sprawdzanie elektronicznej poczty, powiadomień z sieci społecznościowych są czymś, co spora liczba osób czyni właściwie co kilka minut, nierzadko nie widząc w tym nic groźnego. Wciąż rośnie liczba osób dokonujących zakupy przy wykorzystaniu internetowych łącz, chwaląc sobie przede wszystkim niższe ceny i wygodę takiego rozwiązania, które umożliwia spacery po wirtualnym sklepie praktycznie o każdej porze. Im młodsza grupa wiekowa, tym mniej wyobraża sobie życie bez stałego dostępu do sieci.

Skoro w internecie odbija się całe nasze życie, nie mogło w nim także zabraknąć kwestii związanych ze zdrowiem. Dziś niemal każdy z nas próbuje czegoś dowiedzieć się o chorobie, którą właśnie zdiagnozowano w jego organizmie. Na pozór nie ma w tym nic złego, życie z chorobą należy sobie odpowiednio poukładać, choćby stosując nakazane diety, które mają wspomóc proces zasadniczej terapii. Nie od rzeczy jest również poznanie w wirtualnym świecie innych ludzi posiadających ten sam problem. Wspólnie łatwiej jest przeżywać trudy i troski codziennego życia. Niemniej jednak niebezpiecznym staje się fakt, że wiele osób zaczyna postrzegać swoją świeżo nabytą wiedzę jako jedynie słuszny kodeks postępowania w przypadku zachorowania. Spora część osób próbuje również diagnozować swoje dolegliwości za pomocą literatury poznanej w sieci, co szybko przeradza się w poważną hipochondrię. Rzecz oczywiście nie jest nowa, kiedyś wśród studentów medycyny było to znane jako „choroba trzeciego roku”, bo właśnie wówczas uczy się o największej ilości schorzeń i nie jest trudno zasugerować się niektórymi objawami i fałszywie zdiagnozować przypadłość własnego organizmu.

We wspomnianych narzekaniach na pacjentów nie chodzi wcale o niechęć lekarzy do nowych technologii. Póki co przestrzegają oni jednak, że w diagnozie on line udzielają jedynie porady, nie fachowej diagnozy, będącej podstawą zaordynowanej kuracji. Zapewne w przyszłości może to się zmienić. Na pewno istnieją takie gałęzie medycyny, w których bez większych problemów można wykorzystywać internet już dziś. Wirtualne spotkania z psychologiem czy psychiatrą, polegające jedynie na rozmowie, są bardzo łatwe do przeprowadzenia, nie wymagają przecież specjalistycznego sprzętu. Podobnie pomocą może służyć dietetyk. Dieta on line nie wymaga osobistej obecności pacjenta, posiada jednak wszystkie cechy fachowej porady specjalisty i pozwala opracować program kuracji.

Niewątpliwie medycyna zmierza w stronę większego wykorzystania internetu, na razie jednak należy uzbroić się w cierpliwość. Przydaje się ona w przedłużających się kolejkach w polskich przychodniach.  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przepis na dobry dzień

Recepta na zdrowie

Lekarze są zgodni - tryb życia, a w szczególności dieta, ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a co za tym idzie, samopoczucie. Coraz więcej osób zapisuje się na siłownię lub regularnie biega. Dbanie o siebie to nie tylko aktywne spędzanie czasu. To także dobrze zbilansowana dieta. Jest ona dziś sporym wyzwaniem, bo zewsząd jesteśmy kuszeni apetycznymi, lecz niezdrowymi, pełnymi barwników i konserwantów produktami. Alergie pokarmowe, zwłaszcza ta na gluten, o której ostatnio głośno, również nie ułatwiają zadania. Znalezienie smacznych i zdrowych produktów bezglutenowych często wymaga od nas wysiłku. Część producentów wychodzi naprzeciw oczekiwaniom i tworzy produkty, które potrafią zaspokoić apetyt nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Nie wiadomo, co gorsze: to, że duża część Polaków nie je śniadań, czy to, że dla wielu osób śniadanie stanowi przegryzana w pośpiechu, pozbawiona wartości odżywczych, ciężkostrawna drożdżówka lub niezdrowe, tłuste parówki. Tymczasem dietetycy alarmują: śniadanie  to  najważniejszy i niezwykle istotny dla właściwego funkcjonowania organizmu posiłek w ciągu dnia! To, co rano znajduje się na talerzu nie powinno być kwestią przypadku. Ma nam ono dostarczyć odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii na początek dnia oraz… zapewniać dobre samopoczucie. Jak powinno wyglądać wzorowe śniadanie?

Idealne śniadanie

Dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie będzie pełnoziarniste pieczywo, które zawiera dużo więcej błonnika, substancji bioaktywnych, witamin i minerałów niż białe pieczywo. Śmiało można połączyć je z odrobiną masła, pastą z awokado, zawierającą dobroczynne kwasy tłuszczowe i wędzonym łososiem, zaliczanym do najzdrowszych gatunków ryb. Lubiącym śniadania na słodko, polecamy wariant z dżemem z ulubionych owoców. Zapewni nam on bogactwo witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i innych ważnych substancji odżywczych płynących z owoców - także poza sezonem. Rano możemy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na odrobinę słodyczy, która doda energii na początek dnia. Osoby dbające o linię mogą wybrać dżem niskosłodzony, który smakiem nie ustępuje swoim odpowiednikom zawierającym większą ilość cukru. Jeśli lubicie zdrowe jedzenie, chcecie wyeliminować mąkę ze swojej diety albo zwyczajnie wolicie rano dłużej pospać zamiast biec do piekarni, to na rynku możecie znaleźć produkty stworzone specjalnie z myślą o Was.  Co powiecie na mieszankę do własnoręcznego wypieku chleba pełnoziarnistego… bez mąki? Brzmi zaskakująco? Przykładem marki, która pomyślała o takim rozwiązaniu jest Scandic Food. Stworzyła naturalną, bo składającą się wyłącznie z ziaren (lub z ziaren i orzechów), łatwą w przygotowaniu propozycję zdrowego śniadania. Mieszanka idealnie komponuje się  z wyjątkowymi dżemami Owocowa Rozkosz o niespotykanych połączeniach smakowych, np. jabłka i wanilii lub pomarańczy z imbirem. Taki własnoręcznie upieczony, świeży chleb w połączeniu ze słodkim akcentem bez wątpienia zapewni każdemu wspaniały dzień. Należy pamiętać, że pełnowartościowe i smaczne śniadanie to podstawa. Na zdrowie!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Żywność bezglutenowa dostępna w sklepach ze zdrową żywnością

Celiakia to nietolerancja glutenu - mieszaniny białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującej w popularnych zbożach. Dieta bezglutenowa jest zatem dość uciążliwa, ponieważ trudno wśród artykułów żywnościowych znaleźć te w zupełności pozbawione wspomnianych białek. Gluten czai się wszędzie: w cieście, słodyczach, makaronie, pieczywie, w zupach.

produkt zawierający gluten

Jednak, jak wspomniano na początku artykułu, produkty bezglutenowe można nabyć w specjalnych sklepach. Osoba chorująca na celiakię może kupić sobie różnego rodzaju mąki na chleb lub ciasto naleśnikowe, spróbować bezglutenowych cukierków i czekolady, nabyć pozbawiony glutenu chleb i bułki. A co najważniejsze, na moment zapomnieć o uciążliwej diecie, a oddać się rozkoszom podniebienia, bez zastanawiania się, czy właśnie spożywany produkt zawiera szkodliwy dla mnie gluten.

Żywność bezglutenowa jest trudna do przygotowania i spreparowania, dlatego jej cena w sklepach ze zdrową żywnością wcale nie jest niska. Pocieszeniem jest fakt, że z powodu coraz większej konkurencji wśród firm, oferujących artykuły bezglutenowe, ceny i tak z każdym rokiem stają się bardziej przystępne. Wspomniana konkurencyjność na rynku powoduje też, że oferowane w sklepach produkty bezglutenowe są bardzo smaczne, przypominając w smaku tradycyjną żywność, zawierającą białka roślinne.

Warto też zaznaczyć, że dietetycy polecają dietę bezglutenową również osobom niechorującym na celiakię. Okazuje się, że czasowe nieprzyjmowanie glutenu może mieć dobroczynny wpływ także na zdrowy organizm. Brak glutenu w organizmie pozwala na poprawę przemiany materii, zapobiega wzdęciom, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dlatego żywność bezglutenową, z korzyścią dla własnego zdrowia, mogą spożywać również osoby, które nic nie wiedzą o chorobie trzewnej, a po prostu pragną zadbać o zdrową dietę.

Artykuły bezglutenowe, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością radykalnie podnoszą komfort życia chorych na celiakię. Dzięki nim osoba, której organizm nie toleruje glutenu, może ze spokojem zajadać się pieczywem, ciastami czy słodyczami. Żywność bezglutenowa to prawdziwe dobrodziejstwo.

Przypisy:

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Planowanie codziennych posiłków - to proste

Ważne jest, by utrzymywać właściwe proporcje składników odżywczych w codziennej diecie. Proporcje te wyglądają następująco: 40-60 procent zbóż pełnoziarnistych, 10-20 procent wysokiej jakości białek oraz 30-50 procent świeżych owoców i warzyw.

Zbilansowany posiłek zawiera białko, węglowodany złożone  oraz jeden lub więcej dodatek warzywny. Kiczadi (proste, indyjskie danie złożone z ryżu basmati, fasoli mung oleju oraz przypraw) jest dobrym przykładem potrawy jednogarnkowej, która zawiera wszystkie wyżej wspomniane składniki.

Warzywna zupa jęczmienna jest innym świetnym daniem tego typu, jeśli dodamy do niej tofu lub soczewicę. Innym łatwym przykładem jest curry warzywne z ryżem. Przyprawy zaostrzają smak oraz przyozdabiają dania. Dzięki przyprawom (kurkuma, kolendra, suszona pietruszka, cynamon, tymianek, kmin i wiele innych) nudny posiłek może stać się ciekawym daniem w bardzo szybki sposób.

Każda dosza ma swój czas, w którym jest najsilniejsza w ciągu roku. Podobnie w dzień i w nocy każda z doszy ma swoją dominującą porę. O świcie, o szóstej rano, kapha dopiero zaczyna wzbierać i kontynuuje ten proces do godziny dziesiątej. Jest to właściwy czas, zwłaszcza dla osób kapha, by zjeść coś lekkiego. Dla osób wata śniadanie może być inne, bogatsze, ale osoby kapha w tym czasie powinny jeść niewiele.

Około dziesiątej rano wzrasta dosza pitta. Wtedy osoby, u których dominuje dosza pitta, zaczynają być naprawdę głodne. W ajurwedzie godzina 10 lub 11 rano to pora, w której podaje się drugie śniadanie.

Niektóre osoby wata i pitta twierdzą, że lekki podwieczorek około godz. 15 czy 16 stabilizuje je i pomaga zachować energię do wieczora. Jednak dla osób kapha taka przekąska jest zbyteczna. Energia wata dominuje od godz. 14 do 18, po czym znowu wzrasta energia kapha.

Czas kapha nie stymuluje trawienia zbyt intensywnie. Późne jedzenie sprzyja gromadzeniu się kapha w ciele, zwłaszcza u osób o tej konstytucji. Osoby wata spożywają lżejsze posiłki raczej wieczorem niż rano. Osoby pitta zwykle jadają kolację (obiadokolację) z dużym apetytem. Osoby kapha powinny wieczorem spożywać lekkie pokarmy, np. sałatkę.

Od godz. 22 do drugiej nad ranem dominuje element pitta. Nadszedł czas, by system trawienny asymilował to, co przyjął w ciągu dnia. O świcie cały cykl rozpoczyna się na nowo.

Trzymając się tego rozkładu – przerwy między posiłkami wynoszą zwykle około 4 godziny. Jest to czas, w którym odbywa się trawienie w odcinku żołądkowo-jelitowym, dlatego przerwa w jedzeniu jest konieczna. Jeśli zaczniesz podjadać duże ilości przekąsek między głównymi posiłkami (np. przed kolacją czy przed obiadem), spowoduje to zahamowanie ognia trawiennego oraz ciężkość.

Obserwuj swój organizm i jego reakcje na spożywane posiłki, a przekonasz się, jak to działa w twoim przypadku.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.