Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 25 września 2020

Oleje roślinne – zdrowa alternatywa dla tłuszczów zwierzęcych

Człowiek nie może funkcjonować bez spożywania tłuszczu. Dostarcza on nam energii, ułatwia wchłanianie wielu składników odżywczych, witamin. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcz jest uzależnione od wielu czynników, m.in. od płci, wieku, chorób człowieka.

Należy wyraźnie rozgraniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego od tłuszczy roślinnych. Te pierwsze jako źródło nasyconych kwasów tłuszczowych podnoszą poziom cholesterolu w organizmie, zaleca się więc ich ograniczanie w diecie, aby zapobiec tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych i przeciwdziałać miażdżycy. Tłuszcze roślinne natomiast są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są znacznie zdrowsze dla ludzkiego organizmu. Stąd obecnie duży nacisk kładzie się na jak najczęstsze zastępowanie tłuszczy zwierzęcych roślinnymi. Wyjdzie nam to na zdrowie!

Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w wielu produktach spożywczych, m.in. w rybach, owocach morza, orzechach, a także w olejach roślinnych: słonecznikowym, rzepakowym, lnianym, sojowym, z pestek dyn, awokado i innych.

Olejów roślinnych na rynku jest bardzo dużo. Które wybierać i jak się z nimi obchodzić? Oto podstawowe informacje na ten temat przykładowych trzech rodzajów:

Najpopularniejsza i najmodniejsza jest oliwa z oliwek – nazywana eliksirem długowieczności. Bogata w witaminy  kwas oleinowy, przeciwdziała zakrzepom, zapobiega powstawaniu wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, reguluje trawienie, reguluje poziom cukru we krwi. Ma również zastosowania w kosmetyce. Wśród specjalistów nie ma zgody co do smażenia na oliwie z oliwek, czy jest ono zdrowe czy nie – na ten temat można znaleźć zupełnie sprzeczne opinie. Jedno jest pewne: stosowanie oliwy do skropienia sałaty, jako element winegretu jest na pewno z największą korzyścią dla nas.

Olej rzepakowy – przez wiele lat niedoceniany, a wręcz oceniany negatywnie ze względu na obecność w nim niezdrowego kwasu erukowego. Na szczęście olej rzepakowy dostępny dzisiaj na półkach sklepowych jest od niego całkowicie wolny, produkuje się go bowiem z innych odmian rzepaku. Olej rzepakowy zawiera bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe – linolowy,  linolenowy, oleinowy, które wspomagają nasz układ krwionośny, pracę serca, nerek.

Olej sojowy – najmniej znany z prezentowanej trójki. Dzięki swojej zawartości, m.in.  flawonoidom, lecytynie, sterolom, witaminie E ma działanie antyutleniające, łagodzi stany zapalne skóry, nawilża ją, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wątroby, reguluje przemianę materii, wzmacnia naszą odporność.

Oliwa z oliwek, olej rzepakowy i sojowy to tylko przykłady zdrowych olejów roślinnych, które trzeba włączyć do swojej codziennej diety. Lista jest bardzo długa, warto więc zainteresować się alternatywnymi źródłami tłuszczu, pamiętając, że to co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie.

I jeszcze jedna ogólna zasad co do używania olejów do smażenia. Najlepiej do tego celu stosować oleje rafinowane,  tłoczone na ciepło. Natomiast olejów nierafinowanych, tłoczonych na zimno można używać tylko na zimno – np. do sosów czy sałatek.

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Borówka amerykańska przepisem na zdrowie

Borówka amerykańska, inaczej borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.) jest krzewem owocowym, rośliną wieloletnią, która pochodzi z Ameryki Północnej, stąd też jej nazwa. Można spotkać ją jednak na całym globie – w Japonii, Nowej Zelandii, rożnych rejonach Europy, między innymi w Holandii i Wielkiej Brytanii. Również i w naszym kraju jest ona bardzo popularna.

Pyszna i zdrowa

Owoce borówki amerykańskiej wyróżniają się przyjemnym smakiem i aromatem, dlatego często wykorzystywane są w sztuce kulinarnej. Idealnie nadają się do wszystkich słodkich dań, między innymi ciast i ciasteczek, lodów, wyśmienicie komponuje się z musli i białymi serkami, można przyrządzić z niej zdrowe koktajle czy też przygotować z niej dżem.

Borówkę amerykańską warto jeść też ze względu na zdrowie. Jagody zawierają dużo potasu, wapnia, fosforu i magnezu, są bogate w antyoksydanty, które wykazują działanie antynowotworowe. Także borówka reguluje poziom cholesterolu we krwi i normuje ciśnienie, obniża ryzyko zawału i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto zapobiega infekcjom dróg moczowych, dobrze wpływa na wzrok i pamięć.

Uprawa borówki amerykańskiej

Zasadniczo borówka amerykańska potrzebuje żyznej gleby, dlatego przed jej posadzeniem warto zadbać o to, aby stanowisko było odpowiednie. Najlepiej wybierać gleby torfowe kwaśne i pamiętać o regularnym nawadnianiu. Atutem krzewu jest jego wysoka odporność na przymrozki. Maksymalnie osiąga do 2,5 metra.

Wybierz dobrą szkółkę

Jeżeli chcesz, aby także w twoim ogrodzie zagościła borówka amerykańska, wybierz dobrą szkółkę, w której ją zakupisz. Oprócz niej wybrać możesz też inne krzewy owocowe, takie jak borówka niska (kanadyjska), żurawina wielkoowocowa, jagoda kamczacka czy borówka brusznica, których owoce również pełne są wartościowych składników odżywczych, minerałów i witamin.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto wybrać produkty ekologiczne?

Na sklepowych półkach, także tych wirtualnych w sklepach internetowych, znaleźć można najróżniejsze produkty spożywcze. Wielu z nas kieruje się przy ich wyborze ceną lub znaną marką. Warto jednak pamiętać o tym, że to wartość żywności powinna być najważniejsza. Dlatego ci, którzy chcą odżywiać się zdrowiej, wybierają produkty ekologiczne. Dlaczego warto się na nie zdecydować?

To, co najlepsze z natury

Najważniejszą zaletą żywności ekologicznej jest zgodny z naturą proces jej produkcji. Na wszystkich etapach jej przetwarzania wykorzystuje się naturalne substancje przeznaczone do nawożenia i konserwacji. W typowym rolnictwie przemysłowym są to sztuczne nawozy, pestycydy, herbicydy, różnego rodzaju chemiczne środki konserwujące, które obniżają wartość produktów spożywczych, są powodem alergii i problemów z układem trawiennym. Pojawiają się nawet doniesienia o ich kancerogenności.

Badania wykazały dodatkowo, że naturalna żywność ze względu na swój proces produkcji zawiera więcej składników odżywczych – witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Nie ma ona także sztucznych dodatków w postaci wszechobecnego syropu glukozowo-fruktozowego, nadmiaru cukru, soli, tłuszczów trans, które sprzyjają otyłości i chorobom serca. To powoduje, że żywność ekologiczna jest jeszcze smaczniejsza!

Gdzie kupować zdrową żywność?

Teraz zdrowa żywność, na szczęście, staje się coraz bardziej popularna. Można znaleźć ją na wydzielonych półkach w hipermarketach i delikatesach. Także działa wiele sklepów internetowych, które specjalizują się w jej sprzedaży. Warto do nich zajrzeć, ponieważ asortyment jest znacznie szerszy, a przy większych zakupach często można otrzymać przesyłkę gratis.

Jak mieć pewność, że produkt jest ekologiczny? To, że na opakowaniu znajduje się napis „bio” czy „eko”, jeszcze tego nie potwierdza. Aby mieć pewność, że kupuje się zdrowe produkty, warto zapoznać się z oznaczeniami, które umieszczane są na opakowaniach żywności. Aby producent mógł je otrzymać, musi spełnić wcześniej rygorystyczne wymagania, a konsument ma pewność, że kupuje produkt wysokie jakości.

Jeżeli w związku z tym szukasz odmiany w swojej diecie, chcesz żyć zdrowiej i wyglądać lepiej, pomyśl o produktach ekologicznych. Chociaż są droższe od zwykłych, to jednak zdecydowanie bardziej wartościowe. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Lecznicza moc jagód Acai

Jagody acai były od wieków stosowane przez ludność Amazonii. Od jakiegoś czasu są coraz bardziej popularne wśród sportowców.

Poprzez dużą zawartość antyutleniaczy, witamin, kwasów tłuszczowych, minerałów polecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub chcą dostarczyć swojemu organizmowi cennych składników odżywczych.

Jagody acai szczególnie nadają się do spożycia przez wegetarian i wegan. Zawierają wapń, żelazo, białko oraz błonnik. Duża ilość kwasów tłuszczowych Omega -3, Omega -6 oraz Omega -9 uzupełnia wszelkie niedobory w organizmie.

Jagody acai wpływają na lepszą przemianę materii i wspomagają odchudzanie. Zawierają słynny składnik ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity), który ma zdolność absorpcji rodników tlenowych. W jogodach acai jest ich 10 razy więcej niż w czerwonych winogronach.

Sproszkowane jagody acai najlepiej spożywać zmiksowane z wodą, z sokiem lub z ulubionym smoothie.

Polecamy przepis na energetyczny koktajl z dodatkiem sproszkowanych jagód acai.

Figowy koktajl z jagodami acai

Przygotowanie koktajlu zajmie niecałe pięć minut.Jest to więc szybka i smaczna alternatywa dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Do koktajlu polecamy dodać suszone figi, które zawierają duże ilości potasu, wapnia, magnezu, cynku i fosforu, a przy tym są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz karoten. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego ułatwiają trawienie i mają działanie oczyszczające.

Składniki:

3 suszone figi

1,5 szklanki soku jabłkowego

1/4 łyżeczki zmielonych goździków

1/2 łyżeczki olejku migdałowego

1 łyżeczka sproszkowanych jagód acai

Zmiksuj wszystkie składniki. Do dekoracji możesz wykorzystać kilka zmielonych migdałów. Jeśli masz ochotę na bardzo słodką przekąskę, dodaj do koktajlu łyżeczkę miodu. Polecamy na szybkie i bardzo zdrowe śniadanie!

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta rozdzielna – czy jest uzasadniona?

Dieta ta wychodzi z założenia, że określone składniki pożywienia nie mogą być dostarczane łącznie, dlatego produkty spożywcze zawierające te składniki należy spożywać osobno. Przykładem mogą być białka i węglowodany – produkty bogate w skrobię (na przykład makaron i ser twarogowy). Jednoczesne stosowanie tych składników pożywienia powoduje, według zwolenników tej teorii, wzajemne unieczynnianie enzymów odpowiedzialnych za trawienie, co może prowadzić do zaburzeń trawienia i rozwoju chorób przewodu pokarmowego.

 

Dlaczego teoria ta jest z założenia zła?

 

  1. Organizm ludzki nie odróżnia poszczególnych składników pożywienia i zawsze wydziela mieszaninę tych samych enzymów niezależnie od zapotrzebowania na nie. Na przykład spożycie posiłku węglowodanowego (skrobi) nie powoduje wyłącznie uwalniania enzymów odpowiedzialnych za trawienie skrobi (amylaz), ale także enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek (proteaz). I na odwrót – spożycie pokarmu pozbawionego skrobi i tak spowoduje wydzielanie amylazy trzustkowej.

    Jest to spowodowane tym, że wydzielanie enzymów żołądkowych odbywa się po mechanicznym rozciągnięciu błony śluzowej żołądka, niezależnie od składnika pokarmowego, który spowodował przepełnienie żołądka. Na drodze mechanicznej dochodzi do pobudzenia wydzielania gastryny, która powoduje z kolei uwalnianie pepsynogenu żołądkowego, rozkładającego białko. Pepsyna będzie zatem uwalniana, nawet wtedy, gdy żołądek przepełnimy makaronem lub ziemniakami – produktami bogatymi w skrobię. Z kolei przesunięcie kwaśnej treści żołądka spowoduje uwalnianie cholecystokininy i za jej sprawą wydzielanie amylazy rozkładającej skrobię do dwunastnicy. Nie ma znaczenia, czy do dwunastnicy wpłynie białko, czy skrobia, wystarczy, że będzie to kwaśna treść żołądkowa, a amylaza i tak zostanie uwolniona. Uwalnianie enzymów trawiennych nie zależy więc od składu pożywienia, ale od czynności mechanicznych i hormonalnych.

  2. Wydzielanie enzymów rozpoczyna się już na widok i zapach pokarmu, więc gdy organizm jeszcze „nie zna jego składu”, przed jego spożyciem. Nie może zatem „wiedzieć”, który enzym ma uwolnić – wydzielane są wszystkie enzymy.

  3. Każdy produkt spożywczy zawiera białko, tłuszcz i węglowodany, tylko w różnych proporcjach (wyjątek stanowią oleje i „smarowidła”, masło, smalec). Nawet w jabłku i makaronie są białka, a w twarogu węglowodany, zatem organizm musi wydzielić wszystkie enzymy.

  4. Spożywanie wody przed lub po posiłkiem nie powoduje „rozcieńczenia” soków żołądkowych i zaburzeń trawienia, jak niektórzy sądzą. Jako dowód może posłużyć poprawa procesów trawienia i wzrost apetytu u osób przyjmujących inhibitory pompy protonowej w leczeniu niestrawności (dyspepsji). Leki te całkowicie hamują wydzielanie kwasu solnego, a mimo to prowadzą do poprawy procesów trawiennych. Człowiek może żyć bez żołądka. Faktem pozostaje, że zmniejszenie wydzielania soku żołądkowego upośledza wchłanianie żelaza i witaminy B12, jednak tylko wtedy, gdy zahamowanie wydzielania jest silne (na poziomie pompy protonowej lub receptorów H2 w żołądku). Rozcieńczenie treści żołądkowej wodą nie prowadzi nigdy do tak silnego wzrostu pH (spadku kwasowości). Dolegliwości opisywane po spożywaniu wody razem z pokarmem są związane ze zwiększeniem zjawiska aerofagii (połykania powietrza), które zachodzi częściej, gdy pijemy wodę z jednocześnie posiłkiem lub bezpośrednio przed posiłkiem. Stąd wzdęcia, i uczucie przepełnienia w nadbrzuszu. Jednak nie jest to spowodowane rozcieńczeniem soku żołądkowego, tylko nagromadzeniem powietrza w żołądku, które połknęliśmy razem z pożywieniem.

 

Prawidłowo zbilansowana dieta, urozmaicona, zawierająca wszystkie składniki pokarmowe, jest warunkiem zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.