Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 26 września 2020

Cholesterol nie zawsze zły

Cholesterol nie jest całkowicie zły. W rzeczywistości odpowiada za kilka ważnych dla organizmu procesów życiowych, między innymi jest niezbędny w procesie syntezy witaminy D, pomaga także w przypadku kwasów żółciowych. Cholesterol jest również składnikiem błon komórkowych. Istotne jest zatem utrzymywanie odpowiedniego poziomu cholesterolu – zbyt wysoki jego poziom naraża na ryzyko wystąpienia wielu groźnych dla zdrowia dolegliwości i chorób, między innymi miażdżycy lub zawału serca.

Cholesterol w ludzkim organizmie pojawia się wraz z pożywieniem. Różnego rodzaju produkty mają różnoraką jego zawartość. Produkty nabiałowe, takie jak jaja, masło i sery, są szczególnie bogate w ten związek. Dlatego też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zalecana jest redukcja tego rodzaju produktów w diecie.

Cholesterol krąży w układzie krążenia przy pomocy lipoprotein, które pełnią funkcję przenośników. Lipoproteiny występują w dwóch postaciach. Pierwsze z nich charakteryzują się niskim poziomem gęstości i stanowią część cholesterolu LDL, czyli tak zwanego „złego” cholesterolu. Z kolei większa gęstość lipoprotein, oznaczanych jako HDL, stanowi korzystny dla organizmu składnik i z tego powodu jest cholesterolem dobrym. Z punktu widzenia zdrowego organizmu najważniejszą kwestią jest utrzymanie równowagi pomiędzy obiema odmianami cholesterolu.

Dlaczego ta równowaga jest istotna dla zdrowia? Lipoproteiny LDL są odpowiedzialne za transport cholesterolu z wątroby do komórek. Zbyt wysoki poziom powoduje odkładanie się niepotrzebnego cholesterolu w ścianach tętnic, powodując powstanie blaszki miażdżycowej. Wspomniana blaszka powoduje z kolei zmniejszanie się zwężanie światła naczyń tętniczych, a tym samym prowadzić do wystąpienia miażdżycy. Frakcja HDL jest natomiast pożyteczna, eliminuje nadmiar cholesterolu z komórek, co prowadzi do zmniejszenia ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych.

Najlepszym rozwiązaniem osób troszczących się o dobry poziom cholesterolu w organizmie jest oczywiście wybór odpowiedniej diety. W tym konkretnym wypadku dieta typu śródziemnomorskiego, bogata w ryby, oliwę, warzywa i owoce, to najłatwiejszy sposób na poprawę niekorzystnego dla zdrowia zjawiska. Jeśli jednak sama zmiana diety nie wystarczy do redukcji poziomu cholesterolu we krwi, należy skorzystać z pomocy farmakologicznej. Cholesterol może być bowiem naprawdę niebezpieczny dla zdrowia.  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dietetyczny grill dla zdrowia

Potrawy przyrządzane na rozżarzonych węglach są w naszym kraju bardzo popularne, kochają je niemal wszyscy. Niestety, choć grillujemy w tak wielkim gronie, większość z nas nie przywiązuje wagi do tego, by jedzenie przygotowane w ten sposób było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Można temu jednak w bardzo prosty sposób zaradzić, wystarczy odrobina zastanowienia się nad tym, co i jak położymy na ruszcie.

Grill wywołuje skojarzenia przede wszystkim z mięsem. Nawet ci, którzy nie wyobrażają sobie przyjęcia w ogrodzie bez kawałka pieczonego mięsa mogą jednak obniżyć kaloryczność takiej przyjemności. Wieprzowina kładziona na grilla może być mniej tłusta jeśli tylko zrezygnujemy z tradycyjnej karkówki na korzyść dużo mniej tłustego schabu. W sprzedaży są również kiełbaski o obniżonej zawartości tłuszczu. Najlepszym jednak rozwiązaniem będzie użycie mięsa drobiowego, znacznie bardziej chudego. Pamiętać przy tym należy, że mięso tego rodzaju piecze się znacznie szybciej, dobrą praktyką jest również wcześniejsze namoczenie go w marynacie. Z punktu widzenia najlepszego połączenia smacznego i zdrowego mięsnego posiłku z grilla, najlepszym wyborem będzie natomiast przyrządzenie ryby. Podobnie jak w przypadku mięsa drobiowego, dobrze jest uprzednio mięso zamarynować, co najmniej na kilka godzin przed pieczeniem.

Redukowanie nadmiernej ilości tłuszczu w potrawach grilla będzie znacznie łatwiejsze również dzięki szerokiemu zastosowaniu warzyw. Klasycznie złożony szaszłyk zawierający mięso można z powodzeniem zastąpić w całości warzywnym. W ten naprawdę prosty sposób otrzymamy nie tylko znacznie zdrowsze i mniej tłuste potrawy, ale także ucieszymy oczy kolorami lata.

Grill to nie tylko potrawy, które przyrządzamy na ruszcie. Należy również zadbać o to, co towarzyszy jedzeniu. Wszelkiego rodzaju sałatki będą doskonałym uzupełnieniem posiłku. Dzięki nim dostarczymy organizmowi wielu cennych minerałów, a przy okazji zjemy mniej tłustych potraw. Korzyść po raz kolejny będzie w gruncie rzeczy podwójna.

Zdrowe i dietetyczne grillowanie jest więc nie tylko możliwe, ale również niezwykle proste. Warto odrzucić rutynowe potrawy i spróbować stworzyć coś jedynego w swoim rodzaju. Na pewno będzie wszystko z korzyścią dla zdrowia.  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego jeść owoce i warzywa?

Owoce i warzywa zajmują drugą pod względem ważności pozycję na piramidzie zdrowego odżywiania, ustępują miejsca jedynie produktom zbożowym. Oznacza to zaś tyle, że powinny być obecne w każdym spożywanym posiłku. Utrzymanie ilości spożywanych owoców i warzyw na odpowiednim poziomie nie jest zadaniem zbyt skomplikowanym, tego rodzaju produkty często idealnie pasują do wielu innych składników posiłków.

Owoce i warzywa stanowią przede wszystkim bogate źródło witamin i minerałów, jakich potrzebuje organizm do prawidłowego funkcjonowania. Kolor warzyw i owoców nie jest tutaj zupełnie bez znaczenia, najwartościowszymi są bowiem te mocno zielone, żółte i czerwone. Posiadają one bogactwo składników odżywczych w postaci witaminy A, witaminy E i witaminy C, budującej odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje.

Regularne jedzenie warzyw i owoców pomaga również na konkretne schorzenia. Pomidory, ziemniaki czy pietruszka zawierają dużo potasu, tym samym polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie. Niektóre z owoców, jak na przykład owoce cytrusowe, prawdopodobnie obniżają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Podobne właściwości przypisuje się również pomidorom, czosnkowi i brokułom. Dobroczynny wpływ posiada również błonnik, obecny w bardzo wielu gatunkach owoców i warzyw. Dzięki niemu obniża się poziom cholesterolu w organizmie, a tym samym poprawia działanie układu krążenia.

Właściwie skomponowana dieta odchudzająca również nie może obejść się bez warzyw i owoców. Wiele z nich posiada przede wszystkim dużo wody i mało węglowodanów, a co za tym idzie cechują się niewielką kalorycznością. Dieta urozmaicona w ten prosty sposób sprawia, że organizm dostaje wszystkie niezbędne mu do prawidłowego funkcjonowania witaminy i składniki mineralne, a przy tym mniejszą ilość kalorii. Dobieranie najbardziej odpowiednich warzyw i owoców należy przeprowadzać bardzo ostrożnie, niektóre z warzyw, głównie strączkowe, posiadają duże ilości cukru, a tym samym nie są polecane dla osób odchudzających się.

Owoce i warzywa najbardziej wartościowe pozostają w stanie surowym. Dlatego też tak istotne jest spożywanie wszelkiego rodzaju sałatek przyrządzonych ze świeżych warzyw bądź owoców. Obecnie trwające lato sprzyja jedzeniu tego rodzaju darów natury.  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Szybka przekąska

Musimy jasno zaznaczyć jednak, że nie wszystkie batony są zdrowe i nie wszystkie należy wybierać, jeśli zależy nam na naszym zdrowiu. Co więcej, batony proteinowe są produktami, które są zalecane nie tylko dla osób trenujących, starających się zwiększyć masę swoich mięśni, ale także dla osób chcących pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej? Przyjrzyjmy się jednak bliżej batonom proteinowym. Z jednej strony zawierają one w sobie dosyć sporą ilość białka, wspomagają przyrost masy mięśniowej, przyspieszają też przemianę materii. Z drugiej jednak strony w skład batonów proteinowych wchodzi także dosyć spora ilość prostych cukrów, tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans.

Dobre batony

Z jednej strony batony proteinowe stanowią bardzo dobrą formę przekąski w momencie, gdy jesteśmy głodni, ale z drugiej strony musimy wskazać na taki element, jak ich przyczynianie się do różnych chorób, jak nowotwory, choroby serca jak również otyłość. Czy zatem powinniśmy je spożywać i czy rzeczywiście mogą nam one dać wiele pozytywnego? Na pewno lepiej nam będzie wybierać batony białkowe, jeśli pracujemy nad naszą masą mięśniową, gdyż te są znacznie zdrowsze niż batony proteinowe. Wybierając jakiś produkt, wybierając jakieś batony proteinowe powinniśmy bardzo dokładnie zapoznać się z ich składem, gdyż to pozwoli nam określić czy rzeczywiście produkty te mogą nam dać coś dobrego. Batony proteinowe to sycąca przekąska, ale ze względu na wiele negatywnych aspektów, jakie wiążą się z ich spożywaniem, musimy wskazać na inną opcję. Jeśli jesteśmy głodni, lepiej jest zadbać o spożycie czegoś, co wpłynie na nas, na nasz organizm tylko i wyłącznie pozytywnie. Batony proteinowe możemy spożyć od czasu do czasu, ale na pewno nie powinniśmy się nimi posilać regularnie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak stosować sól himalajską

Warto jednak wiedzieć, iż na rynku mamy obecnie duży wybór różnych rodzajów soli. Często jednak nie przywiązujemy wagi do tego, którą z nich kupujemy. Warto pamiętać, że sól rafinowana, która najczęściej gości w naszej kuchni, praktycznie pozbawiona jest cennych minerałów. Jaka sól będzie więc odpowiednia?

Sól himalajska

Od dobrych kilku lat można ją nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, a obecnie również w zwykłych marketach. Sól himalajska jest prawdziwą skarbnicą minerałów. Sól himalajska zasługuje na szczególną uwagę, gdyż posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną w naszym organizmie, zapobiega powstawaniu skurczy mięśni, wpływa na regulowanie ciśnienia krwi, oczyszcza organizm z toksyn oraz poprawia ogólną odporność organizmu. 

Jak spożywać sól

Dzienna dawka soli nie powinna przekraczać jednej płaskiej łyżeczki - tak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Warto jednak pamiętać o tym, iż bardzo dużo soli ukrytej jest w niemal każdym produkcie  spożywczym.

Im więcej spożywamy produktów przetworzonych, tym mniej soli powinniśmy stosować. Można ją przecież zastąpić ziołami, które nie tylko urozmaicą nasze potrawy, ale również mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Sól himalajską natomiast możemy spożywać nie tylko jako dodatek poprawiający smak potraw, ale również w celach zdrowotnych, przy różnego rodzaju dolegliwościach bądź profilaktycznie. Można przyrządzać z niej roztwór, czyli tzw. solankę, która doskonale oczyszcza organizm i przyspiesza jego odtruwanie. 

Polecane są również kąpiele z dodatkiem soli himalajskiej, a w przypadku zakażeń grzybiczych - okłady na skórę.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.