Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 1 października 2020

Kuchnia egipska

Kultura Egiptu posiada mnóstwo aspektów wspólnych z kuchniami innych państw Bliskiego Wschodu. Dania egipskie możemy nazwać również specjałami takich państw jako Liban, Iran czy Turcja.

Egipcjanie są bardzo religijni, Islam oraz Koran określają obowiązujące zakazy dotyczące spożywania posiłków. Mieszkańcy Egiptu nie spożywają wieprzowiny i napojów alkoholowych. Głównymi elementami kuchni egipskiej jest soczewica, groch, baranina, fasola oraz chleb, nieraz przyrzadza się również kurczaki i gołębie. 

Egipcjanie konsumują posiłki z reguły w gronie bliskich i przyjaciół. Popularne dania to tahina (pasta sezamowa), kebab, falafel (klopsiki ze zmielonej fasoli), hamam (faszerowany gołąb), ful (gotowana fasola), molokhiyya (zupa z liści rośliny przypominającej szpinak) oraz baba ghanug (tanina z dodatkiem startych bakłażanów).

Mieszkańcy Egiptu regularnie popijają herbatę oraz kawę. Napoje te są z reguły gorliwie słodzone. Herbatę serwuje się z dodatkiej zielonej mięty a kawę z kardamonem oraz cynamonem. Sporą renomą cieszy się tzw. kawa po turecku. Serwuje się ją w filigranowych filiżankach, zapełnionych w połowie fusami.

Pośród znanych napoi możemy wyróżnić kakadeh (czerwony napar z kwiatów malwy sudańskiej), ifra (napar ziołowy z cynamonem), helba (napar ziołowy z kozieradki), sahlab (gęsty napój z mleka z marantą, orzechami i cynamonem) oraz yansun (napar ziołowy z anyżku). Popularne soki to limun (sok z cytryny), manga (sok z mango), asab (sok z trzciny cukrowej), bortuaal (sok z pomarańczy) oraz guafa (sok z guawy).

Egipcjanie nie spożywają napojów alkoholowych, ale można je kupić w hotelach i restauracjach przeznaczonych dla turystów. Z popularniejszych piw należy wymienić Saqqara, Stella Export i Stella Premium, natomiast z win Cru des Ptolemees i Omar Khayyam.

Mieszkańcy Egiptu ubóstwiają łakocie a najbardziej znanym deserem jest baklawa, francuskie ciasto z syropem oraz tłuczonymi pistacjami. Oprócz baklawy warto wymienić konfa (pieczona ubita piana z serem lub kremem), Roz Bi-laban (kremowy pudding ryżowy z migdałami i orzeszkami pistacjowymi), basbusa (kaszka manna nasączona miodem, posypana orzechami) oraz Om Ali (pudding z dodatkiem orzechów, rodzynek, kokosa i mleka).

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kuchnie Świata

Jeśli pasjonują Cię inne kultury oraz lubisz gotować to z pewnością chodź raz próbowałeś własnoręcznie przyrządzić danie wywodzące się z innego zakątka świata. Każda kuchnia bez względu na region posiada własny nietypowy charakter.

Nie trzeba wyjeżdżać zbyt daleko żeby spróbować odmiennych smaków, wystarczy zajrzeć do odpowiedniej książki kucharskiej lub znaleźć odpowiedni przepis w Internecie.

W kuchni japońskiej często wykorzystywanym składnikiem jest ryba, także w wersji surowej. Prócz ryby wykorzystywane są owoce morza oraz warzywa. Mieszkańcy Japonii  jedzą pałeczkami, natomiast zupy pije się bezpośrednio z miseczek, w których są serwowane. Popularnym  posiłkiem jest pięcioelementowa potrawa. Składa się z zupy, miski ryżu oraz trzech potraw, z których każda została wyselekcjonowana spośród innej grupy dań. Sushi jest najbardziej rozpowszechnionym daniem japońskim. Typowe sushi składa się z gotowanego ryżu przyprawionego octem ryżowym oraz zróżnicowanych dodatków w postaci roślin warzywnych, kawałków ryb, wodorostów nori, owoców morza, grzybów oraz jajek.

Kuchnia francuska traktowana jest na ogół za jedną z najlepszych na Ziemi. Z reguły kojarzy się  z żabimi udkami, bagietkami, serami, ślimakami i winem. We Francji konsumuje się przeważnie trzy dania w ciągu dnia. Typowe śniadanie składa się z bagietki lub croissanta z dżemem podawanego łącznie z kawą lub czekoladą służącą do zamaczania w niej bagietki. Obiad składa się z kilku elementów: zakąski, dania głównego, serów, deseru i kawy. Na kolacje serwowane są dania na ciepło. We Francji sery wytwarzane są w sporych ilościach, formach oraz rodzajach. Najpopularniejsze to camembert, brie i roquefort.

Kuchnia włoska to druga zaraz po kuchni francuskiej najbardziej popularna kuchnia w Europie. Posiłki składają się ze sporej porcji warzyw oraz przypraw, takich jako bazylia, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn i estragon. Z pośród warzyw dość  często  stosowane  są pomidory, czosnek, oliwki oraz cebulę. Spora część potraw jest charakteru mącznego, rybnego i z owocami morza. Cieszące się popularnością potrawy to między innymi pizza, spaghetti, risotto, lasagne, tortellini oraz tiramisu. Tradycyjne danie składa się z przystawki, dania mącznego albo zupy, dania głównego z ryby, mięsa albo drobiu wzbogaconego sałatką lub risotto. Ostatnią częścią posiłku jest deser.

Kuchnia meksykańska jest kombinacją tradycji tubylczych  Indian i hiszpańskich konkwistadorów. Jej kluczowymi elementami są kukurydza, fasola oraz papryka. Zasadniczym surowcem w wielu daniach jest tzw. masa nixtamalera uzyskana z przemiału ziaren kukurydzy. Popularne dania kuchni meksykańskiej to m.in. tortilla, burito (pszeniczna tortilla), tacos (tortilla z mąki kukurydzianej), nachos (małe kawałki tortilli pokryte serem), salsa (warzywny sos), guacamole (sos z awokado), enchiladas (pieczona tortilla)  i chimichanga (rodzaj burito z mięsem). 

Pod terminem kuchni chińskiej kryje się wiele odmian kuchni regionalnych tamtego obszaru. Do bardziej znanych należą kuchnia pekińska, syczuańska, kantońska czy szanghajska. Popularnym składnikiem kuchni chińskiej jest ryż, ryby, owoce morza, tofu oraz sos sojowy. Powszechnie znane potrawy chińskie to sajgonki, kurczak w pięciu smakach,  sosy słodko-kwaśne, lap-cheong (wysuszone kiełbaski) i kaczka po pekińsku.

Specyficzna osobowość kuchni indyjskiej jest rezultatem ogromnego wpływu religii na podejście mieszkańców Indii do odżywiania się. W kuchni indyjskiej  stosuje  się nieco swoiste w porównaniu do innych kuchni Świata przyprawy oraz produkty spożywczych. Najczęściej stosowanymi składnikami są ghee, besan, mleko kokosowe i tinda. Do przypraw należą curry, czarnuszka, imbir, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne, goździki oraz gorczyca. Powszechnie znane potrawy to m.in. Laddu (słodkie kulki z ciecierzycy), Dal (zupa z soczewicy), Pakora (warzywa w cieście naleśnikowym), Dosa (cienkie naleśniki z soczewicy) i samosa (trójkątne pierożki).

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kuchnia grecka

Grecja to kraj bogaty w smaki, nie sposób odwiedzić tego kraju i nie zasmakować tradycyjnej greckiej kuchni. Już od dawana dieta śródziemnomorska w szczególności kretańska uważana jest za najzdrowszą zapewniającą witalność i długowieczność.

Głównym aspektem jest stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, zieleniny, ryb, nabiału i pieczywa. Stosując dużą ilość ziół do przygotowania dań, Grecy nadają im niebanalny i charakterystyczny smak i aromat. Do przygotowania potraw słodkich wykorzystuje się dużo duże ilości miodu lub syropu z winogron.

Bardzo ważnym składnikiem greckiej kuchni, o czym nie można zapomnieć, jest oliwa z oliwek. W kraju tym występują idealne warunki do uprawy drzew oliwnych.

Jadłospis kuchni śródziemnomorskiej jest bardzo urozmaicony, a ceny przystępne. Najczęściej serwowane potrawy to: duszonki, zapiekanki, sałaty i sałatki oraz potrawki.

W nadmorskich tawernach bardzo popularne są owoce morza (kalmary, mule, ośmiornice i krewetki).

W Grecji stosunkowo niewiele spożywa się potraw mięsnych, na górzystym terenie hoduje się głownie owce, kozy i drób, w mniejszym stopniu bydło.

Popularnym trunkiem serwowanym w większości tawern i restauracji jest wino w butelce lub własnego wyrobu, przechowywane w beczkach, a serwowane w karafkach. Miejscowe wina lokalne nazywane Retsina przyprawione są żywicą sosnową, nadającą produktowi trwałość. Smakują więc ziemią, kamieniami, lasem i trochę winem.

Mimo, iż Grecy najczęściej raczą się winem nie stronią również od wódki, jako aperitif chętnie piją ouzo – wódkę anyżową, która po rozcieńczeniu wodą przybiera kolor mleczny. Greccy mężczyźni potrafią przy jednym małym kieliszku tego trunku przesiedzieć całą noc w tawernie dyskutując na wszelakie tematy. Wielu zwolenników ma także raki – wódka produkowana z winogron.

Wśród Greków nie są popularne pełne śniadania, przed wyjściem do pracy wypijają jedynie filiżankę kawy, do której zjadają sucharki, biszkopty lub placki z dżemem. O godzinie jedenastej często raczą się ciastem o nazwie tyropitta, wypełnionym gorącym płynnym serem feta. Obiad spożywają w godzinach 13.30 a 17.30 a głównym posiłkiem dnia jest kolacja, spożywana przeważnie w tawernach lub restauracjach około godziny 22.00 -23.00.

Ciekawostką jest również fakt, iż greckiej kuchni obca jest koncepcja kolejno spożywanych dań, często więc na stole pojawiają się równocześnie zupy, drugie dania i sałatki.

Kuchnia grecka zdaniem smakoszów zalicza się do najlepszych kuchni świata.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

O kebabie słów kilka

Takiej potrawy jak kebab chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Zapewne każdy z nas skosztował już tego wyśmienitego dania, co nie zmienia faktu, że wszyscy wiedzą czym ona tak na prawdę jest oraz skąd pochodzi.

Kebab jest więc daniem typowym dla kuchni orientalnej. Pod samą nazwą „kebab” ukrywa się ponad 20 potraw, które są typową potrawą tureckiego menu. Istnieje więc wiele rodzajów kebaba, który ma różne nazwy. Wśród nich najpopularniejsze to: iskener kebab, adana kebab, sis kebab. Najbardziej znanym w Europie kebabem jest döner kebab, czyli dosłownie po turecku „obracające się pieczone mięso”.

Generalnie kebab robi się tylko z mięsa baraniego, jednak dopuszczalne jest sporządzenia kebaba z mięsa cielęcego bądź drobiowego. Turkowie jednak nie uznają mięsa wieprzowego, toteż nie niedopuszczalne jest zrobienie kebaba z tego właśnie mięsa. Mięso do kebaba jest specjalnie opiekane na obracającym się w pionie drążku, a następnie do każdej potrawy jest ona skrajane. Kebaba można podawać w bułce z bukietem świeżych warzyw, jak również na talerzu z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką. Obowiązkowo do kebaba podaje się sosy, oczywiście klient ma prawo wybrać sobie taki, jaki mu odpowiada. Sosy mogą być łagodne lub ostre. W Turcji popularne są także kebaby serwowane z serem owczym, który wzmacnia walory smakowe tej potrawy.

W krajach arabskich kebab jest popularny w postaci szaszłyków, czyli mięsa, często mielonego, nadzianego na szpikulec. Kebab jest zaliczany w tych, jak również i innych krajach, do dań typu fast food. Może być również podawany barach samoobsługowych lub restauracjach, które są prowadzone przez Arabów, Turków i Persów. W Polsce natomiast tego typu danie jest popularne zwłaszcza w miejscowościach kurortowych, czyli nad morzem bądź w górach.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Teraz czytane

Europa królestwem kuchni orientalnych

Europejska kuchnia zdaje się powoli nudzić jej rodzimym mieszkańcom, którzy coraz częściej sięgają po dania najodleglejszych krajów świata. Skąd taki trend? Czy nuda jest aby jedynym i głównym powodem coraz większej popularności orientalnych smaków?

Podniebienia Europejczyków szukają nowości smakowych. Sztuka kulinarna krajów naszego kontynentu jest coraz rzadziej przez nas wybierana. Taka sytuacja może mieć kilka powodów.

Jednym z nich może być zamożność Europejczyków, którzy dla swoich wakacyjnych lub urlopowych podróży lubią wybierać kraje o zupełnie odmiennej kulturze. Niezbędnym punktem poznawania obyczajowości ludności rdzenniej jest próbowanie ich potraw. Bardzo często są to smaki zupełnie nieznane, bardzo często niedoceniane w Europie. Turysta, po powrocie do swojego kraju, często wraca do tych potraw, bo to pomaga mu przywołać wspomnienia udanego urlopu.

Innym powodem jest zapracowanie. Nie mamy już czasu na gotowanie, dlatego coraz częściej jemy w restauracjach. Doceniamy wtedy nowe kuchnie i stosunkowow tanie potrawy. Orientalne dania odpowiadają na nasze potrzeby.

Kraje orientalne również dbają o swój rozwój i promocję za granicą. Dzięki temu powstaje coraz więcej restauracji i knajpek, gdzie można sprobować tradycyjnych potraw tych odległych krajów. Europejczycy chętnie odwiedzają takie miejsca, by pozbyć się znudzonych europejskich smaków.

Nie ważne z jakiego powodu, ale jednak faktem jest, że orientalne potrawy bardzo nam smakują. Ostatnim hitem na kulinarnym rynku europejskim są dania tajskie. Lekko pikantna, ale i subtelna kuchnia tajska zdobywa coraz szersze grono fanów w Europie. Może uda jej się nawet zagrozić chińskim restauracjom? Im więcej różnorodności w europejskim menu tym lepiej!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.