Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 27 października 2020

Ten nie… zastąpiony czosnek :)

Już Hipokrates zalecał spożywanie czosnku w walce z chorobami układu trawiennego co kilkanaście wieków później potwierdziła medycyna – czosnek w formie nieprzetworzonej ma bardzo duży wpływ na niską zachorowalność na raka układu pokarmowego!

Ząbek czosnku zawiera olbrzymie ilości naturalnych antybiotyków. Śmiało można stwierdzić, że antybiotyki czy wszelkiego rodzaju tabletki stosowane w okresie grypy i przeziębienia (przede wszystkim okres jesienno-zimowy) można zastąpić regularnych zjadaniem ząbków czosnku. A aby zamaskować przykry zapach wystarczy przegryzać go natką pietruszki. Czyż to nie proste?

Natura dała nam do dyspozycji potężną broń w walce z wirusami, grzybami, pasożytami czy nawet z wolnymi rodnikami (czyli zmniejsza oznaki starzenia!). Czosnek działa również przeciwzakrzepowo dzięki czemu jest znakomitym lekarstwem w walce z wszelkimi chorobami serca. Wystarczy codziennie zjadać kilka ząbków a zmniejszymy ryzyko miażdżycy jak również ataków serca czy udarom mózgu. Świeży czosnek znacznie zmniejsza poziom cukru we krwi.

Z własnego doświadczenia nie polecam również przesadzać z ilością ząbków. Zwykle kiedy zaczyna mnie „brać” przeziębienie, grypa czy inna choroba tuż przed snem zjadam około czterech, pięciu ząbków co często kończy się bólem brzucha.. Pewnie wiąże się to ze sporą ilością alicin (S-tlenku disulfidu diallilowego, S-allilo-2-propenotiosulfinianu) czyli najbardziej wartościowych substancji w czosnku. Jednak po takiej kuracji po maksymalnie dwóch dniach jestem zdrów jak ryba :-)

Wiele jeszcze można pisać o tej leczniczej roślinie. Podsumować można jednym zdaniem – czosnek jest najskuteczniejszym lekarstwem na większość dopadających nas chorób. Niestety rezygnujemy z niego ze względu na nieprzyjemny zapach. Dlatego rozwiązaniem może być tutaj natka pietruszki, o której wspomniałem wcześniej, lub popijać czosnek… czerwonym winem  ;-)  Warto też spożywać czosnek przed snem wtedy po umyciu zębów zapach zostanie zneutralizowany.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

czwartek, 1 października 2020

Jakie akcesoria będą konieczne do przyrządzenia sushi?

Jedną z najbardziej znanych potraw orientalnych jest sushi. Każda gospodyni domowa bez problemu może je przygotować w domu. Potrzebne będą jednak do tego odpowiednie akcesoria. Dzięki nim danie na pewno wyjdzie wspaniale.

W kręgu akcesoriów przydatnych w kuchni orientalnej na szczególną uwagę zasługuje mata bambusowa. Jest to dość niepozorne narzędzie, dzięki któremu przygotowanie domowego sushi staje się banalnie proste. Tylko ścisłe zwinięcie wszystkich składników gwarantuje uzyskanie oczekiwanego rezultatu. Ponadto bardzo ważne w przygotowywaniu dań egzotycznych jest właściwe preparowanie wszystkich składników. Przyprawy należy dokładnie wymieszać. Idealny do tego będzie moździerz granitowy.

Patelnie wok są nieodzownym elementem w każdej kuchni chińskiej. Służą do szybkiego smażenia warzyw i mięsa. Dzięki temu potrawa zachowuje składniki odżywcze. Ponadto woki ułatwiają błyskawiczne przyrządzanie dań. Ich niezwykła budowa wzbudza w polskich gospodyniach domowych zdziwienie. Trzeba jednak porzucić przyzwyczajenia i wypróbować je we własnym domu. Jeśli kuchenka gazowa jest nieprzystosowana do naczyń o owalnych kształtach, wtedy bez problemu można dokupić specjalne nakładki.

Jednym z bardziej niezwykłych akcesoriów w kuchni orientalnej jest moździerz. Umożliwia on dokładne rozgniatanie przypraw i ich łączenie. Narzędzie to jest znane w Polsce od dawna. Posługiwały się nim znachorki przygotowujące leki dla okolicznych wiosek. Okazuje się, że może być również niezbędnym dodatkiem w każdej kuchni. Moździerz jest niezwykle przydatny w przyrządzaniu marynat. Rozdrobnione na puszystą masę ziarenka pieprzu wraz z kolendrą i majerankiem będą idealną zaprawą do mięs i sałatek.

Kuchnia chińska kojarzy się przede wszystkim z ryżem i pałeczkami. Dla Europejczyka posługiwanie się nimi stanowi duży problem. Jeśli jednak planuje się przygotowanie przyjęcia w stylu orientalnym, wtedy pałeczki bambusowe stanowią nieodłączny element dekoracji stołu. Zapewnią przy tym wiele wybuchów radości. Żeby przyjęcie było realistyczne, warto w kuchni posiadać również naczynia do sake. Podane w nich dania zachwycą przybyłych gości.

Wybór właściwych akcesoriów do kuchni nie jest prostą sprawą. Jeśli jednak planuje się wydanie przyjęcia w stylu orientalnym, warto sięgać po dedykowane do potraw akcesoria. Przede wszystkim przed zakupem trzeba sporządzić listę koniecznych dodatków. Papier ryżowy jest niezbędny do przyrządzania sajgonek. Pałeczki bambusowe natomiast idealnie sprawdzą się do potraw z ryżem. Zestaw do robienia sushi przyda się zaś, gdy nie ma zbyt dużo czasu na szukanie wszystkich składników.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Rosyjski kawior, czyli solona ikra

Kuchnia rosyjska od dawna należy do najlepszych na świecie, duży wpływ na nią miały kuchnia słowiańska i tatarska. Duży asortyment, bogactwo surowców.

Rosyjski kawior solona ikra ryb jesiotrowatych, (kawior czerwony łososiowatych, kawior norweski  dorszowatych), wędzony łosoś to przysmaki słynne na całym świecie, za narodowe napoje uważane są: herbata podawana w specyficzny sposób (z samowara) oraz kwas chlebowy napój znany tylko w Rosji. Rosyjscy kucharze swoje dania przyprawiają min: gorczycą, majerankiem, estragonem, imbirem, kminkiem, miętą, tymiankiem, musztarda.

 

  Spośród wielu potraw za narodowe dania rosyjskie uważa się;

  -uchę, czyli zupę z kilku gatunków ryb

  -bitki, czyli okrągłe zraziki z mielonego mięsa wołowego w sosie śmietanowym lub cielęce w sosie brunatnym.

  -bliny, czyli naleśniki z mąki gryczanej, pszennej lub żytniej podawane z roztopionym masłem, śmietaną oraz dodatkie kawioru

  -ruskie pierogi z ciasta drożdżowego z różnymi nadzieniami

  -kotlety a la Pożarski, czyli mielone kotlety z mięsa drobiu

  -boeuf Strogonow, sporządzony z polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski, lekko podsmażone z cebulą, zaprawione śmietaną i ostrym sosem kabul

  -rossolnik  gotowany na rosole z pokrajanymi kwaszonymi ogórkami i plasterkami nerki cielęcej

Z napojów bardzo popularny jest kumys (odżywczy i leczniczy napój musujący produkowany z mleka kobylego, wielbłądziego i krowiego. W Rosji uprawia się winorośl, z której produkuje się wina szampańskie, rizlingi i portweiny.                                          

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kuchnia staropolska

Kuchnia staropolska (dawna kuchnia polska) zasłynęła z dobrego podawania i z bardzo dobrych walorów smakowych. Najstarsze przepisy (potrawy) były przekazywane z pokolenia na pokolenie, niektóre przyrządzamy do dziś. Polska kuchnia była słynna na całym świecie.

 

            Kucharze przyrządzali dania z ryb, mięsa, drobiu, kasz, warzyw, przyprawiali je imbirem, pieprzem, zielem angielskim, cynamonem, szafranem, papryką, goździkami, kminkiem, majerankiem, miętą, szałwią, tymiankiem, lubczykiem, czosnkiem oraz miodem. 

           Do najstarszych polskich potraw zaliczane były potrawy z  kasz i mąki. Gotowano z nich zupy, potrawy na gęsto, na sypko, z mlekiem, z wodą, wypiekano i prażono w piecu. Najpopularniejsze kasze to radomska, manna, żytnia, perłowa, owsiana, jaglana i kukurydziana.  Z dodatkiem mąki sporządzano z nich: ciastuchy (kluski wiejskie), gryczek (placek z grysu), pęcak z grochem, prażuchę (kluski), jagły z grochem oraz naleśniki, pierogi z różnymi nadzieniami.

Popularność kasz zaczęła słabnąć po pojawieniu się w XVII wieku ziemniaka. Duża różnorodność warzyw takich jak: kapusty, kalafiorów, kardów, szparagów, kalarepy, szpinaku, szczawiu, pasternaku, rzepy, czosnku, chrzanu, fasoli, soczewicy, jarmużu, porów bobu, dyni itp. Wtedy jadano więcej warzyw niż obecnie, gotowano je na rosole, w sosach, nadziewano, pieczono i smażono. Często je łączono z mięsem, kaszami, nabiałem i grzybami, przyprawiano na winno lub słodko.

             Asortyment surowców rybnych jakimi dysponowała polska kuchnia, był bardzo bogaty min łososie, czeczugi, jesiotry, pstrągi, bolenie, rapy, ślizy, kiełbie, węgorze, śledzie, flądry, okonie, leszcze, liny, dorsze. Najstarszym sposobem sporządzania ryb jest pieczenie (nadziewano na kij i pieczono nad ogniem).  Z potraw bardzo ceniono zupę rybną sporządzaną z kilku gatunków ryb. Gotowano także potrawy, w których ryby łączono z warzywami, owocami i grzybami. Ryby na szaro lub po królewsku przyrządzano, dusząc porcję filetów z gąszczem i z dodatkiem przypraw.

               W kuchni staropolskiej stosowano ostrygi, żółwie, ślimaki i raki. Najstarsze techniki stosowane do sporządzania potraw z mięsa i drobiu to pieczenie, gotowanie i duszenie. Stosunkowo mało w tej kuchni jadało się zup, stanowiły one raczej danie śniadaniowe. Za najstarsze zupy uważa się: kapuśniaki, polewki, rosoły, barszcze, krupniki, zupy rybne, żur, czerninę oraz zupy owocowe (jabłczankę, śliwiankę i wiśniankę). Biermuszki, faramuszki, gramotki są to polewki piwne. Gramotka, faramuszka jest zupą postną. W jej skład wchodziło piwo jasne lekkie, jasny chleb żytni, masło i przyprawy. Biermuszkę sporządzano z piwa z dodatkiem goździków, masła, żółtek i śmietany. Zupy i polewki przyprawiano: lubczykiem, tymiankiem, bazylią, pietruszką. Barszcze robiono z buraków, porzeczek, berberysu, żurawin i agrestu. Sporządzano je jako barszcze czyste lub podprawione żółtkami i śmietaną, zawsze o smaku lekko kwaśnym. Dodatkami do nich były uszka, kołduny i nadziewane jaja.  Rosoły sporządzano z mięsa cielęcego, wołowego, drobiu i dzikiego ptactwa. Podawano je z makaronem, ryżem, grochem, fasolą, grzankami oraz warzywami z rosołu, przyprawiano je pietruszką, koprem, czosnkiem, kwiatem muszkatołowym lub pieprzem.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Restauracje Japońskie z SUSHI i ich rozwój w Warszawie.

Restauracje oferujące kuchnie międzynarodową od lat cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w Warszawie, uważanej za kulinarną stolicę naszego kraju.

Restauracje oferujące kuchnie międzynarodową od lat cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w Warszawie, uważanej za kulinarną stolicę naszego kraju. Lata dziewięćdziesiąte to w Warszawie czas rozkwitu barów serwujących dania z różnych regionów świata. Kuchnia śródziemnomorska, europejska, amerykańska oraz azjatycka na dobre zagościły w jadłospisach warszawiaków. Bardzo ciekawą propozycją są restauracje oferujące sushi. Kuchnia japońska, chociaż tak odmienna od tradycyjnej kuchni polskiej, zdobyła sobie szerokie grono zwolenników, zwłaszcza wśród mieszkańców Warszawy i innych dużych miast.

Głównym i nieodłącznym składnikiem sushi są surowe ryby, które posiadają wiele cennych składników, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe oraz pełnowartościowe białko. Oryginalność i różnorodność zestawów sushi oraz minimalistyczny, nawiązujący do typowo japońskiego, wystrój restauracji sprawiają, że restauracje sushi są chętnie odwiedzane przez ciekawość i chęć poznania nowych kultur. To doskonałe miejsce zarówno na spotkanie biznesowe, jak i na romantyczną randkę lub spotkanie ze znajomymi.

Egzotyczne sushi przyciąga nie tylko entuzjastów oryginalnej kuchni azjatyckiej, ale również zwykłych mieszkańców Warszawy i okolic, którzy po dniu ciężkiej pracy mają ochotę spróbować czegoś nowego i odmiennego od ich codziennej diety i codziennego stylu życia. Wszystkie zalety restauracji sushi sprawiają, że już od kilkunastu lat są one regularnie odwiedzane przez stałych bywalców oraz coraz to nowych klientów, spragnionych nowych doznań kulinarnych.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.