Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 28 października 2020

Miodowe El Dorado

Od Grecji aż po Półwysep Iberyjski miód króluje na stołach. Prawdziwym El Dorado jest pod tym względem Hiszpania. Mnogość gatunków miodu produkowanych w tym kraju pozwala uświadomić sobie, jak wiele bogactw oferuje śródziemnomorska przyroda.

Pierwszą grupą miodów są te pochodzące z cytrusowych krzewów, gęsto porastających owocodajne gaje. Hiszpański miód cytrynowy ma charakterystyczną, jasną barwę i wyczuwalną nutę cytrynową w smaku. Jest świetny do herbaty, sałatki owocowej czy innych deserów i sprawdza się przy pierwszych objawach bólu gardła. Miód pomarańczowy z kolei ma własności uspokajające, a pity wieczorem może zastąpić chemiczne środki nasenne.

Podczas krótkiego przeglądu hiszpańskich miodów owocowych nie sposób nie wspomnieć o tym najbardziej oryginalnym – kasztanowym. Ma ciemnobrunatną barwę, charakterystyczny, lekko gorzki smak i specyficzny zapach. Jest za to bogaty w pierwiastki śladowe, takie jak mangan, potas czy magnez. Polecany jest do wypieków, a także dla dzieci i seniorów. Klasyczny miód jabłkowy z wzgórz Katalonii zaskakuje silnie owocowym aromatem. Oryginalnym produktem jest także hiszpański miód z awokado, którego charakterystyczny smak z dyskretną, kwiatową nutą można z powodzeniem wykorzystać w tworzeniu niebanalnych potraw.

Kolejną grupą hiszpańskich miodów są te ziołowe – najbardziej aromatyczne i o szerokim spektrum leczniczych działań. Miód lawendowy charakteryzuje się kremową konsystencją oraz wysoką zawartością olejków eterycznych. Dzięki temu ma silne działanie antyseptyczne i przeciwmiażdżycowe. Miód rozmarynowy z kolei ma w swoim smaku wyraźną, kamforową nutę. Działa bakteriobójczo, a także pomocniczo w zwalczaniu stanów zapalnych dzięki zawartości kwasu rozmarynowego. Miód wrzosowy z kolei zawiera sporo żelaza, a także witamin A,B,B6,PP i biopierwiastków. Działa rozgrzewająco, jest więc idealnym dodatkiem do jesiennych czy zimowych herbat lub przekąsek.

Podczas najbliższej podróży do Hiszpanii nie zapomnijcie przywieźć ze sobą przynajmniej jednego słoika miodu. A jeżeli nie wybieracie się tam w najbliższym czasie, a chcielibyście wypróbować oryginalny, iberyjski przysmak – zajrzycie do sklepu Miodowe Kontynenty, gdzie znajdziecie pełną ofertę miodów z Hiszpanii i innych krajów. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Witaminy i minerały w diecie wegetariańskiej

Pierwszym ważną rzeczą, o którą powinniśmy zadbać, to wzmocnienie naszego trawienia.

Ważne jest, by stosować żywność organiczną – ze sprawdzonych źródeł, najlepiej od lokalnych dostawców. Pierwiastki śladowe zawarte w dobrej jakości pożywieniu są bardzo ważne dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Nie potrzebujemy dużej ilości pożywienia, jeśli jedzenie, które spożywamy, jest bogate w składniki odżywcze.

Kolejne pytanie, na które warto sobie odpowiedzieć, to: czy trzeba przyjmować suplementy diety?

Jeśli ciało nie jest całkowicie oczyszczone z toksyn, suplementy mogą nie ulec strawieniu.

Suplementy są pożytecznym narzędziem tylko wtedy, gdy możesz je strawić. Zasada jest taka, że najpierw musimy wzmocnić trawienie i oczyścić organizm z toksyn, a następnie zająć się jego odbudowywaniem. Bolączką wielu ludzi, poszukujących rozwiązania swoich problemów zdrowotnych, jest właśnie to, że nie mają oczyszczonego organizmu i słabo trawią.

Można powiedzieć, że zdrowy, silny i oczyszczony organizm potrzebuje jedynie kilku suplementów.

Dobrą alternatywą jest stosowanie tzw. „superpokarmów”, które używane są ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość składników odżywczych.

Jednym z najpopularniejszych jest chyawanprash, który zawiera owoc amla – wyjątkowo bogaty w witaminę C. Chyawanprash to prawdziwa bomba witamin i minerałów, które poprawia kondycję organizmu.

Niektóre z najlepszych łatwo dostępnych suplementów to „superpokarmy”, takie jak: spirulinachlorellanasiona chiajagody acaitrawa jęczmienna, dobrej jakości kakao. Warto wprowadzić je do swojego codziennego menu.

Każdy z tych produktów działa w określony sposób na ciało, a zatem wpływa na określoną doszę lub jest dla niej szczególnie korzystny.

Jeśli stosujemy zróżnicowaną dietę wegetariańską z użyciem organicznie uprawianych produktów, dostosowaną do dominującej doszy i warunków pogodowych, to większość minerałów i witamin znajduje się już w naszej diecie.

W produktach nabiałowych, warzywach (przede wszystkim zielonych) stosunek wapnia do fosforu jest najbardziej odpowiedni. Poziom magnezu i potasu jest również ważny w utrzymywaniu wapnia w kościach. Te dwa składniki są obecne zwłaszcza w owocach, warzywach i zbożach.

Pierwszym ważnym krokiem w zapobieganiu osteoporozie jest więc przejście na dietę wegetariańską bogatą w wapń, kolejnym zaś zapewnienie sobie optymalnej ilości minerałów – czy to za pomocą suplementów, czy też dzięki usprawnieniu trawienia.

Warto pamiętać, że dieta bogata w rafinowane węglowodany, cukier, żywność przetworzona, wypłukuje wiele cennych minerałów z naszego organizmu. Także stres, przepracowanie, nieprzespane noce, zła jakość powietrza i wody wpływają na naszą kondycję. Dlatego tak ważne jest – oprócz dobrze zbilansowanej diety – zapewnianie sobie równowagi emocjonalnej.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

6 zdrowych przekąsek na zdrowe serce

Składniki pokarmowe pozytywnie wpływające na poziom cholesterolu to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy oraz sterole roślinne. Zatem zdrowymi przekąskami będą produkty zawierające znaczne ilości tych składników. Będą one polecane zarówno w profilaktyce chorób układu krążenia jak i osobom zmagającymi się z wysokim cholesterolem.


 Sushi 


Ryby, składniki sushi to bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są pomocne w obniżaniu podwyższonego poziomu cholesterolu. Zaleca się wybierać ryby morskie, które zawierają największe ilości tych dobroczynnych kwasów tj. łosoś, śledź, pstrąg tęczowy, tuńczyk, makrela, sardynki i szprotki. W tygodniu warto uwzględnić 3-4 razy posiłki zawierające ryby. Inną zdrową propozycją na lunch będzie ryba z pieca.


Bakalie


To niewinna przekąska poza tym, że jest bogatokaloryczna - 100g orzechów to aż około 600 kcal zawiera składniki o działaniu dobroczynnym dla serca, m.in. kwasy omega-3, magnez i potas. Orzechy to wspaniały dodatek do porannej owsianki albo składnik zdrowych słodyczy np. batonów musli.


 Kanapka z awokado


Owoc z którego można przyrządzić smaczną pastę na kanapkę lub może stanowić składnik odżywczego koktajlu, zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie działają na układ sercowo-naczyniowy. To też doskonały zamiennik tłuszczu do smarowania pieczywa. Przygotowanie pasty jest niezwykle proste. Wystarczy zblendować dojrzałe awokado, dodać niewielką ilość soku z cytryny i przypraw.


Koktajl z otrębami


Szybką przekąską jest koktajl przygotowany na bazie jogurtu/kefiru/ maślanki z dodatkiem świeżych owoców i płatków owsianych lub otrąb. Płatki odznaczają się wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wykazuje właściwości obniżające cholesterol. Śniadaniowa owsianka lub koktajl to nie tylko odżywczy posiłek, ale również korzyść dla zdrowia serca. W pracy łatwo przygotować II śniadanie skomponowane z płatków owsianych lub otrąb z dodatkiem suszonych owoców wsypanych jogurtu naturalnego. Błonnik zawarty w płatkach lub otrębach wpływa pozytywnie na pracę jelit, poprawia przemianę materii i pomaga oczyszczać organizm z toksyn


Sałatka z ciecierzycą


Propozycją posiłku, który można zabrać z sobą do pracy, jest przygotowana sałatka na bazie różnorodnych warzywa, z dodatkiem ciecierzycy i odrobiny dipu. Zamiast ciecierzycy można wykorzystać fasolę, groch, soję, soczewicę czy bób, które są bogactwem wielu składników korzystnych dla serca, m.in. potasu, magnezu, żelaza, ale również błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który pomaga obniżyć wysoki cholesterol. Dodatkowym atutem tego posiłku jest dip, który zawiera olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, będące źródłem kwasów omega-3, również przyczyniają się do zmniejszania poziomu cholesterolu.


 Przekąska owocowa


Jagody, jeżyny, truskawki, maliny oraz granaty są bogate zarówno w błonnik, jak również niezwykle pożyteczne antyutleniacze, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu i walczą z wolnymi rodnikami. Owoce to doskonała przekąska na II śniadanie lub podwieczorek. Dzięki temu, że są słodkie jest to również alternatywa dla słodyczy.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Życie bez pszenicy

 Mimo że coraz więcej osób przywiązuje wagę do prawidłowego żywienia, dostarczania porcji warzyw i owoców, chudego mięsa i ryb, to jednak rzadko kiedy uśwadamiamy sobie, iż obecność w naszym jadłospisie pszenicy może istotnie wpłynąć na pogorszenie naszego zdrowia, a co gorsze, doprowadzić do wielu chorób. Brzmi zaskakująco?

 Z pewnością tak, skoro zboże to jest tak powszechne i występuje w tak wielu produktach, które codziennie spożywamy. Niestety prawda jest taka, iż pszenica, którą dziś spożywamy, przeszła wiele modyfikacji genetycznych, czego celem było zwiększenie jej plonów.

Szkodliwość pszenicy

Choć obecnie zmodyfikowana genetycznie pszenica nadal posiada większość tych samych białek co pszenica naturalna, to jednak, oprócz nich, zawiera ona kilka związków, które właśnie odpowiedzialne są za negatywne skutki zdrowotne po spożyciu tego zboża. Są to na przykład:

Amylopektyna A - powoduje między innymi szybki skok poziomu cukru we krwi i  może prowadzić do otyłości brzusznej, insulinoodporności oraz choroby stawów.

Gliadyna – białko odpowiedzialne za alergie, wywołuje stany zapalne w organizmie, wyniszcza jelita i zmniejsza ich zdolność do wchłaniania składników odżywczych.

Lektyny – powodują zwiększenie przepuszczalności komórek w jelitach, co  z kolei zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych.

Gluten – białko to jest odpowiedzialne za powstawanie  stanów zapalnych w centralnym układzie nerwowym oraz w jelitach.

Czym zastąpić pszenicę

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez pszenicy. Jednak warto wiedzieć, iż z powodzeniem można ją zastąpić innymi składnikami, które mają dodatkowe właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim, zamiast pszenicy warto wprowadzić do diety takie produkty jak amarantus, kasza jaglana, kasza gryczana, biały i brązowy ryż, komosę ryżową, kukurydzę,  owoce i warzywa, nasiona i orzechy,  tłuszcze oraz nabiał bez pszennych zamienników.

Jak widać pszenica w naszej diecie może spowodować istne zdrowotne spustoszenie . Im prędzej ograniczymy, a najlepiej wyeliminujemy ją z naszego codziennego jadłospisu, tym szybciej zauważymy pozytywne tego efekty.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brakuje Ci czasu na 5 posiłków dziennie

Jeżeli jednak zdajemy sobie sprawę, że zdrowie jest tylko jedno i zależy nam na utrzymaniu zarówno odpowiedniej wagi, jak i dobrego samopoczucia, powinniśmy zmobilizować się i znaleźć trochę czasu na spożywanie pięciu zdrowych i dietetycznych posiłków w ciągu dnia.

 

Jak żyć zdrowo?

Optymalny dzienny jadłospis powinien uwzględniać pięć posiłków spożywanych w odstępach co 3-4 godziny. Oczywiście posiłki muszą być odpowiednio zbilansowane, aby dostarczać organizmowi właściwą ilość energii i składniki pokarmowe. Jeżeli nie mamy czasu na ich przygotowywanie, warto skorzystać z usług profesjonalnego cateringu dietetycznego.


Catering dietetyczny oferuje pełnowartościowe, zbilansowane zestawy, które składają się z pięciu posiłków. Nad ich wartością odżywczą czuwa dietetyk medyczny, który zadba o to, aby kaloryczność posiłków była dostosowana do indywidualnych potrzeb klienta. Posiłki są dostarczane codziennie rano w jednorazowych opakowaniach, w związku z czym klienci nie muszą martwić się o ich świeżość.
Do przygotowania każdego dania wykorzystywane są wyłącznie najwyższej jakości produkty. Co istotne klient otrzymuje dania o ograniczonej ilości kalorii, bogate w składniki odżywcze, i o odpowiedniej gramaturze. Przygotowując posiłki w zaciszu domowym, zazwyczaj nie zastanawiamy się nad takimi rzeczami jak bilans energetyczny czy to, ile powinniśmy zjeść. Eksperci od żywienia z cateringu dietetycznego załatwią to za nas.
Coraz więcej firm zajmujących się cateringiem dietetycznym, wprowadza do swoich ofert menu dla osób cierpiących na celiakię, czyli nietolerujących glutenu.

 

Dlaczego warto korzystać z cateringu dietetycznego?

Podstawową zaletą korzystania z cateringu dietetycznego jest pewność, że zawsze otrzymamy posiłki na czas. Naszym jedynym obowiązkiem jest znalezienie kilku minut w ciągu dnia na ich zjedzenie. Nawet najbardziej zapracowana osoba znajdzie choćby 10 minut na lunch – wystarczy odrobina dobrej woli i wcześniejsze rozplanowanie rytmu dnia.
Miesięczny koszt abonamentu na zdrowe posiłki jest porównywalny do kosztów, jakie musielibyśmy ponieść, chcąc samodzielne przygotowywać wszystkie obiady i kolacje. Catering dietetyczny to doskonałe rozwiązanie dla singli i osób, które nie muszą gotować obiadów dla całej rodziny. Już po kilku tygodniach od rozpoczęcia diety, można zauważyć poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Regulując dzienny rytm i jedząc posiłki o określonych porach, nie tylko nie będziemy odczuwać głodu, ale też poczujemy się lżejsi i bardziej skłonni do podejmowania nowych wyzwań. Warto zatroszczyć się o swoje zdrowie – im wcześniej, tym efekty będą lepsze.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.