Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 28 października 2020

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

    Olej słonecznikowy to drugi, zaraz po rzepakowym, najpopularniejszy w naszym kraju. Uzyskiwany z nasion pięknych kwiatów słonecznika, ten na półkach sklepowych przyciąga neutralnością smaku i zapachu, pozwalającą na jej wszechstronne zastosowanie. Te popularne oleje są niestety pozbawione wszelkich wartości odżywczych, co wynika ze sposobu ich produkcji - są one tłoczone w podwyższonej temperaturze, następnie rafinowane, czyli oczyszczane. Procesy te mają pozbawić olej ewentualnych zanieczyszczeń czy metali, niestety przy okazji zabijając wartości najcenniejsze - czyli nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6. Warto więc olej sklepowy zastąpić nieporównywalnie zdrowszym olejem zimno tłoczonym, który podczas produkcji nie wymaga oczyszczania, proces ten przebiega bowiem w temperaturze nie wyższej niż 50°C, dzięki czemu nie traci żadnych wartości zdrowotnych. Przyjmowanie olejów na zimno zapewni nam przywrócenie równowagi hormonalnej, a po olej słonecznikowy zimno tłoczony najchętniej powinni sięgnąć mężczyźni, przedłuża on bowiem żywotność plemników i pomaga w walce z bezpłodnością oraz prostatą. Panie również będą zadowolone z efektów stosowania oleju, który zawiera zaskakująco dużą ilość witaminy E, często nazywaną "witaminą młodości" - dodanie kropli oleju do codziennej pielęgnacji twarzy czy wlanie łyżki do kąpieli odmładzająco i wygładzająco wpłynie na kondycję skóry. Tak, jak wszystkie oleje zimno tłoczone, tak i słonecznikowy reguluje przemianę materii, co wspomaga odchudzanie, oraz rewelacyjnie radzi sobie ze złym cholesterolem oraz niewłaściwą pracą serca.

    Co zatem wyróżnia olej słonecznikowy na tle innych zimno tłoczonych? Olej ten posiada niezwykłe właściwości terapeutyczne, potwierdzone już kilkuletnimi, niezależnymi badaniami. Okazuje się, że ssanie około łyżki oleju przez 15-20 minut dziennie może czynić cuda - nie tylko z naszym ciałem, ale również z naszą psychiką. Uważa się, że sukces leży po stronie odtruwania jamy ustnej, co z kolei pozytywnie wpływa na każdy układ naszego ciała, regulując przede wszystkim naszą naturalną mikroflorę, oczyszczając ją z wszelkich bakterii oraz wirusów, co sprzyja wydłużeniu życia. Kuracja olejem słonecznikowym nie ogranicza się wyłącznie do wyleczenia problemów jamy ustnej, sięga ona znacznie dalej: poczynając od nieustępujących bólów gardła, przez wszelkie dolegliwości żołądkowe, problemy z wątrobą, płucami czy sercem, na problemach natury kobiecej kończąc. Ssanie oleju doskonale wpływa również na stan skóry ze względu na wspomnianą już zawartość witaminy E, poradzi sobie z egzemą, łuszczycą czy trądzikiem. Zauważono również pozytywny wpływ terapii na stan naszej psychiki, wprowadzenie jej do codziennego rozkładu zajęć pomaga w wyjściu z depresji.

    Olej słonecznikowy zimno tłoczony wystarczy ssać przez 15-20 minut dziennie, a płyn, który wypluwamy, powinien być biały. Nie należy go połykać i najlepiej wypluć go do toalety, następnie umyć zęby. Jeżeli borykamy się ze słabnącą odpornością czy podupadającym zdrowiem, warto zaryzykować i zamienić swój zwykły olej na olej słonecznikowy zimno tłoczony i być może wypróbować wspomnianą terapię. Skutki zauważycie niezwłocznie!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

        Nasz kraj jest jednym z największych producentów rzepaku, żółtych kwiatów rosnących zwykle w wielkich grupach przez całe lato. Olej z nich wyprodukowany często nazywany jest "oliwką północy", nawiązując w ten sposób do niezastąpionej włoskiej oliwy z oliwek. Dlaczego w takim razie płyn, który trzymamy w lodówce, tak bardzo różni się barwą, smakiem, a także zapachem od charakterystycznej oliwy? Czy razem z tymi trzema czynnikami nie ubyło mu witamin i innych cennych wartości?

    Istnieją dwie metody produkcji oleju: na ciepło i na zimno. Oleje, które znajdziemy na półkach w zdecydowanej większości marketów, to oleje tłoczone na ciepło, następnie dodatkowo rafinowane. Proces tłoczenia w temperaturze powyżej 50°C zapewni nam maksymalne zmniejszenie stężenia niekorzystnych dla nas substancji, które mogły znaleźć się w roślinie jeszcze podczas uprawy czy suszenia, proces rafinacji natomiast to dodatkowe oczyszczenie oleju, również w wysokiej temperaturze, które ma nam zagwarantować usunięcie ewentualnych szkodliwych metali występujących w oleju, np. ołowiu czy rtęci. Niewiele producentów zaznacza jednak, że wyższe temperatury pozbawiają olej wszystkich cennych składników, przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów omega-3 i omega-6. To właśnie z powyższych powodów oleje tłoczone na ciepło posiadają neutralny smak, zapach i barwę. Pozwala nam to na używanie oleju przy smażeniu lub nawet przy pieczeniu ciast, nie łudźmy się jednak, że dostarczamy naszemu organizmowi jakichkolwiek wartościowych substancji.

    Dlaczego tak ważne są dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe? Są to kwasy, które regulują pracę naszych hormonów, wpływając tym samym pozytywnie na pracę całego naszego organizmu. Włączenie ich do codziennej diety jest niezwykle istotne, nasze ciało bowiem nie potrafi wyprodukować kwasów omega-3 i omega-6. Olej rzepakowy zimno tłoczony wyróżnia się na tle innych idealną proporcją między wspomnianymi kwasami w stosunku 2:1, co wspomaga utrzymanie równowagi w wielu procesach zachodzących w naszym ciele, jak na przykład w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, z którym walczy coraz większa liczba osób na świecie.

    Olej rzepakowy zimno tłoczony szczególnie polecany jest dla kobiet w ciąży oraz młodych matek, które chcą zadbać o zdrowie swoich pociech, wpływa on bowiem rewelacyjnie na rozwój oraz prawidłową pracę mózgu. Taki olej można wprowadzić do diety dziecka już od 6. miesiąca życia. Nie oznacza to jednak, że ten cenny tłuszcz roślinny nie jest polecany osobom starszym, przeciwnie. Jak większość olejów zimno tłoczonych, rzepakowy świetnie działa na nasz układ trawienny, regulując przemianę materii, a także na pracę naszego serca - chroniąc je przed zawałami.

    Wspomnieliśmy o tym, że wysoka temperatura pozbawia oleje zimno tłoczone cennych właściwości, nie należy w związku z tym używać ich do długiego smażenia, nie możemy zapomnieć także, by przechowywać butelkę w lodówce. Warto wykorzystać taki olej do sałatek, ryb czy po prostu spożywać na czczo jedną łyżkę dziennie, doceniając jego walory smakowe oraz to, jak świetny wpływ ma na nasze zdrowie olej rzepakowy zimno tłoczony.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego cukier szkodzi?

Który cukier jest szkodliwy

Oczywiście błędem byłoby stwierdzenie, że każdy cukier szkodzi. W końcu występuje on w większości produktów spożywczych, jak na przykład w owocach (fruktoza), w mleku (laktoza),  w zbożach (dekstroza). Szkodliwa jest bowiem sacharoza, czyli cukier rafinowany produkowany z trzciny lub buraków cukrowych.

Dlaczego cukier szkodzi

Rafinowany cukier pozbawiony jest wszelkich witamin, minerałów oraz białek. Do strawienia takiego cukru nasz organizm musi „poświęcić” własne  zapasy witamin i minerałów. Ponadto cukier rafinowany ma silne właściwości zakwaszające,  które powodują, iż z naszego organizmu wciąż pobierane są pierwiastki, za pomocą których dąży on do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej.

Spożywanie cukru rafinowanego powoduje utratę wapnia z kości i zębów, czego skutkiem jest nieustanne zmęczenie oraz próchnica. Zbyt duża ilość cukru bardzo negatywnie działa na naszą wątrobę, która pod jego wpływem ulega powiększeniu i gdy już nie jest w stanie magazynować glikogenu (glukozy) , wypuszcza go z powrotem do krwi, przybierając formę kwasów tłuszczowych. A to, jak wiemy, prowadzi do otyłości. Dalsze skutki tego procesu to między innymi zaburzenia funkcjonowania nerek, serca, układu krążenia oraz układu odpornościowego, narażając nas na infekcje, wirusy i grzyby.

Czym zastąpić cukier

Ci, którzy uwielbiają słodkości, nie muszą jednak całkowicie z nich rezygnować. Wystarczy, że zastąpią cukier rafinowany jego zdrowymi zamiennikami, które nie tylko nie powodują tak wielkiego spustoszenia w naszym organizmie, ale również mają wiele pozytywnych dla nas właściwości. 

Na uwagę z pewnością zasługuje ksylitol, który jest nie tylko mniej kaloryczny niż cukier rafinowany, ale również naprawia, to co ten zniszczył w naszym organizmie. Kolejną, godną uwagi pozycją jest stewia, którą można spożywać zarówno w formie płynnej, jak i w postaci sproszkowanych liści. Ale uwaga! Stewia jest około 300 razy słodsza od cukru. Stosujmy ją zatem rozważnie. Inne zamienniki cukru rafinowanego to syrop klonowy, miód, syrop z agawy czy daktyle.

Jak widać można żyć bez białego cukru nie odmawiając sobie słodkich przyjemności. Warto już dziś odstawić  cukier rafinowany i wprowadzić do diety jego zdrowe zamienniki. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta to trud, dieta to żaden cud

Jednym z istotnych elementów skutecznego odchudzania jest oczywiście dieta. Nie jest łatwe zachowanie zasad prawidłowego żywienia, jeśli chcemy się odchudzić, ale na pewno jest możliwe. Jeśli się odchudzamy, to na pewno bardzo ważnym elementem jest znalezienie dla siebie właściwego sposobu żywienia. Najbardziej skutecznym sposobem na odchudzanie jest zasięgnięcie porady dietetyka. Owszem, możemy zdać się tylko i wyłącznie na siebie, możemy skorzystać z tego, co mamy napisane w różnych poradnikach, co mamy napisane w sieci, aczkolwiek w takim przypadku nie mamy pewności, że dana dieta w naszym przypadku okaże się być skuteczną.

Dla każdego inna

Bez wątpienia należy, więc podkreślić wyższość indywidualnego ułożenia diety we współpracy z dietetykiem nad jakąkolwiek gotową dietą, która sama w sobie jest doskonała. Ważnym elementem jest to, aby przyjęta przez nas dieta nie powodowała uszczerbków na naszym zdrowiu, gdyż wówczas jej ona pozbawiona sensu. Możemy wprawdzie zrzucić, co nieco kilogramów, ale jeśli kosztem tego będziemy mieli kłopoty zdrowotne, to prawdopodobnie efekt naszego odchudzania nie będzie trwał długo. W tym miejscu warto wspomnieć również o długotrwałym efekcie działania danej diety, gdyż, jeśli szybko wracamy do objadania się, po skończonym okresie stosowania diety wracamy do nadmiaru kilogramów, to tym samym owa dieta na nic się nam nie zdaje. Warto podkreślić, że każda dieta odchudzająca to pewien trud i tego elementu nie unikniemy. Nie istnieje żadna dieta cud, która nie wymagałaby od nas żadnego wysiłku. Oczywiście każdy dba o siebie w taki sposób, jaki mu pasuje, aczkolwiek, jeśli już coś robimy, to ważne jest odniesienie oczekiwanego skutku. Dieta Dukana, 1000 kalorii i inne służą człowiekowi, ale trzeba nauczyć się z nich korzystać.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Właściwości suszonych owoców

 

Śliwki i ich dobroczynne działanie

 

Suszone śliwki stanowią bogate źródło fosforu, witaminy B oraz A, magnezu, wapnia oraz żelaza. Błonnik zawarty w suszonych śliwkach jest nieoceniony w walce z zaparciami. Wspomniane owoce korzystnie wpływają na cały układ pokarmowy, wspomagając proces trawienia. Chronią przed rakiem jelita grubego. Co ciekawe, w suszonej śliwce jest znacznie więcej witaminy A oraz błonnika niż w śliwce świeżej. Suszona ma także więcej kalorii. Jedzenie tych owoców jest bardzo wskazane dla osób stosujących dietę wegetariańską z uwagi na dużą zawartość żelaza i fosforu.

 

Korzystne działanie suszonych moreli

 

Suszone morele stanowią wyjątek wśród suszonych owoców w związku z tym, że mogą znajdować się w diecie cukrzyków. Ponadto, nie powinno ich zabraknąć w diecie osób cierpiących na osteoporozę. Są źródłem witaminy A, B, C, E. Zawierają beta-karoten, wapń, potas, żelazo oraz bor. Chronią przed pojawianiem się kamieni nerkowych, wpływają zbawiennie na funkcjonowanie serca. Stosowanie suszonych moreli wpływa pozytywnie na cerę, pomaga zwalczać anemię, chorobę wieńcową oraz choroby oczu. Warto nadmienić, iż suszone morele wpływają na utrzymanie odpowiedniego poziomu estrogenów w organizmie kobiety.

 

Suszone banany na zdrowie

 

Suszone banany działają na organizm odtruwająco i oczyszczająco. Hamują powstawanie zmarszczek oraz wygładzają i ujędrniają skórę. Polecane są osobom mającym problemy z zasypianiem. W związku z tym, że stanowią ogromne źródło magnezu, chronią przed skurczami mięśni. Osoby, które regularnie jedzą suszone banany cieszą się dobrym humorem i pozytywnym nastrojem.

 

Suszone jabłka i ich wartości odżywcze

 

Suszone jabłko jest polecane szczególnie osobom, które borykają się z wysokim cholesterolem. Ponadto wszelkie problemy z układem trawiennym mogą zostać złagodzone za pomocą suszonych jabłek. Owoce te zwalczają podrażnienia żołądka i jelit, wzmacniają odporność, a także chronią przed rakiem. Jedzenie suszonych jabłek zapewni poprawę wyglądu skóry, włosów oraz paznokci.

 

Suszone daktyle i ich niezwykłe działanie

 

W suszonych daktylach znaleźć można między innymi witaminę A, B1, B2, a także magnez, potas i żelazo. Owocom tym zawdzięczamy prawidłową pracę układu pokarmowego. Suszone daktyle są sprzymierzeńcami osób uprawiających sport, ze względu na zawartość cukrów prostych, które uzupełniają energię po sporym wysiłku fizycznym. Owoce te chronią przed miażdżycą, zaparciami, nadciśnieniem i mają korzystny wpływ na układ nerwowy.

 

Rola suszonych winogron w diecie

 

Suszone winogrona cechuje działanie antynowotworowe. Zawarte w nich witaminy C i A prowadzą do usunięcia wolnych rodników. Owoce powinny znaleźć się w jadłospisie osób, które cierpią na problemy z ciśnieniem. Ponadto, chronią przed schorzeniami kardiologicznymi oraz cukrzycą.

Niektórzy badacze uważają, że suszone winogrona mogą być pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami w związku w tym, że w ich składzie znajduje się resweratrol, który zwalcza tkankę tłuszczową.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.