Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 28 października 2020

Właściwości suszonych owoców

 

Śliwki i ich dobroczynne działanie

 

Suszone śliwki stanowią bogate źródło fosforu, witaminy B oraz A, magnezu, wapnia oraz żelaza. Błonnik zawarty w suszonych śliwkach jest nieoceniony w walce z zaparciami. Wspomniane owoce korzystnie wpływają na cały układ pokarmowy, wspomagając proces trawienia. Chronią przed rakiem jelita grubego. Co ciekawe, w suszonej śliwce jest znacznie więcej witaminy A oraz błonnika niż w śliwce świeżej. Suszona ma także więcej kalorii. Jedzenie tych owoców jest bardzo wskazane dla osób stosujących dietę wegetariańską z uwagi na dużą zawartość żelaza i fosforu.

 

Korzystne działanie suszonych moreli

 

Suszone morele stanowią wyjątek wśród suszonych owoców w związku z tym, że mogą znajdować się w diecie cukrzyków. Ponadto, nie powinno ich zabraknąć w diecie osób cierpiących na osteoporozę. Są źródłem witaminy A, B, C, E. Zawierają beta-karoten, wapń, potas, żelazo oraz bor. Chronią przed pojawianiem się kamieni nerkowych, wpływają zbawiennie na funkcjonowanie serca. Stosowanie suszonych moreli wpływa pozytywnie na cerę, pomaga zwalczać anemię, chorobę wieńcową oraz choroby oczu. Warto nadmienić, iż suszone morele wpływają na utrzymanie odpowiedniego poziomu estrogenów w organizmie kobiety.

 

Suszone banany na zdrowie

 

Suszone banany działają na organizm odtruwająco i oczyszczająco. Hamują powstawanie zmarszczek oraz wygładzają i ujędrniają skórę. Polecane są osobom mającym problemy z zasypianiem. W związku z tym, że stanowią ogromne źródło magnezu, chronią przed skurczami mięśni. Osoby, które regularnie jedzą suszone banany cieszą się dobrym humorem i pozytywnym nastrojem.

 

Suszone jabłka i ich wartości odżywcze

 

Suszone jabłko jest polecane szczególnie osobom, które borykają się z wysokim cholesterolem. Ponadto wszelkie problemy z układem trawiennym mogą zostać złagodzone za pomocą suszonych jabłek. Owoce te zwalczają podrażnienia żołądka i jelit, wzmacniają odporność, a także chronią przed rakiem. Jedzenie suszonych jabłek zapewni poprawę wyglądu skóry, włosów oraz paznokci.

 

Suszone daktyle i ich niezwykłe działanie

 

W suszonych daktylach znaleźć można między innymi witaminę A, B1, B2, a także magnez, potas i żelazo. Owocom tym zawdzięczamy prawidłową pracę układu pokarmowego. Suszone daktyle są sprzymierzeńcami osób uprawiających sport, ze względu na zawartość cukrów prostych, które uzupełniają energię po sporym wysiłku fizycznym. Owoce te chronią przed miażdżycą, zaparciami, nadciśnieniem i mają korzystny wpływ na układ nerwowy.

 

Rola suszonych winogron w diecie

 

Suszone winogrona cechuje działanie antynowotworowe. Zawarte w nich witaminy C i A prowadzą do usunięcia wolnych rodników. Owoce powinny znaleźć się w jadłospisie osób, które cierpią na problemy z ciśnieniem. Ponadto, chronią przed schorzeniami kardiologicznymi oraz cukrzycą.

Niektórzy badacze uważają, że suszone winogrona mogą być pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami w związku w tym, że w ich składzie znajduje się resweratrol, który zwalcza tkankę tłuszczową.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Miodowe El Dorado

Od Grecji aż po Półwysep Iberyjski miód króluje na stołach. Prawdziwym El Dorado jest pod tym względem Hiszpania. Mnogość gatunków miodu produkowanych w tym kraju pozwala uświadomić sobie, jak wiele bogactw oferuje śródziemnomorska przyroda.

Pierwszą grupą miodów są te pochodzące z cytrusowych krzewów, gęsto porastających owocodajne gaje. Hiszpański miód cytrynowy ma charakterystyczną, jasną barwę i wyczuwalną nutę cytrynową w smaku. Jest świetny do herbaty, sałatki owocowej czy innych deserów i sprawdza się przy pierwszych objawach bólu gardła. Miód pomarańczowy z kolei ma własności uspokajające, a pity wieczorem może zastąpić chemiczne środki nasenne.

Podczas krótkiego przeglądu hiszpańskich miodów owocowych nie sposób nie wspomnieć o tym najbardziej oryginalnym – kasztanowym. Ma ciemnobrunatną barwę, charakterystyczny, lekko gorzki smak i specyficzny zapach. Jest za to bogaty w pierwiastki śladowe, takie jak mangan, potas czy magnez. Polecany jest do wypieków, a także dla dzieci i seniorów. Klasyczny miód jabłkowy z wzgórz Katalonii zaskakuje silnie owocowym aromatem. Oryginalnym produktem jest także hiszpański miód z awokado, którego charakterystyczny smak z dyskretną, kwiatową nutą można z powodzeniem wykorzystać w tworzeniu niebanalnych potraw.

Kolejną grupą hiszpańskich miodów są te ziołowe – najbardziej aromatyczne i o szerokim spektrum leczniczych działań. Miód lawendowy charakteryzuje się kremową konsystencją oraz wysoką zawartością olejków eterycznych. Dzięki temu ma silne działanie antyseptyczne i przeciwmiażdżycowe. Miód rozmarynowy z kolei ma w swoim smaku wyraźną, kamforową nutę. Działa bakteriobójczo, a także pomocniczo w zwalczaniu stanów zapalnych dzięki zawartości kwasu rozmarynowego. Miód wrzosowy z kolei zawiera sporo żelaza, a także witamin A,B,B6,PP i biopierwiastków. Działa rozgrzewająco, jest więc idealnym dodatkiem do jesiennych czy zimowych herbat lub przekąsek.

Podczas najbliższej podróży do Hiszpanii nie zapomnijcie przywieźć ze sobą przynajmniej jednego słoika miodu. A jeżeli nie wybieracie się tam w najbliższym czasie, a chcielibyście wypróbować oryginalny, iberyjski przysmak – zajrzycie do sklepu Miodowe Kontynenty, gdzie znajdziecie pełną ofertę miodów z Hiszpanii i innych krajów. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Witaminy i minerały w diecie wegetariańskiej

Pierwszym ważną rzeczą, o którą powinniśmy zadbać, to wzmocnienie naszego trawienia.

Ważne jest, by stosować żywność organiczną – ze sprawdzonych źródeł, najlepiej od lokalnych dostawców. Pierwiastki śladowe zawarte w dobrej jakości pożywieniu są bardzo ważne dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Nie potrzebujemy dużej ilości pożywienia, jeśli jedzenie, które spożywamy, jest bogate w składniki odżywcze.

Kolejne pytanie, na które warto sobie odpowiedzieć, to: czy trzeba przyjmować suplementy diety?

Jeśli ciało nie jest całkowicie oczyszczone z toksyn, suplementy mogą nie ulec strawieniu.

Suplementy są pożytecznym narzędziem tylko wtedy, gdy możesz je strawić. Zasada jest taka, że najpierw musimy wzmocnić trawienie i oczyścić organizm z toksyn, a następnie zająć się jego odbudowywaniem. Bolączką wielu ludzi, poszukujących rozwiązania swoich problemów zdrowotnych, jest właśnie to, że nie mają oczyszczonego organizmu i słabo trawią.

Można powiedzieć, że zdrowy, silny i oczyszczony organizm potrzebuje jedynie kilku suplementów.

Dobrą alternatywą jest stosowanie tzw. „superpokarmów”, które używane są ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość składników odżywczych.

Jednym z najpopularniejszych jest chyawanprash, który zawiera owoc amla – wyjątkowo bogaty w witaminę C. Chyawanprash to prawdziwa bomba witamin i minerałów, które poprawia kondycję organizmu.

Niektóre z najlepszych łatwo dostępnych suplementów to „superpokarmy”, takie jak: spirulinachlorellanasiona chiajagody acaitrawa jęczmienna, dobrej jakości kakao. Warto wprowadzić je do swojego codziennego menu.

Każdy z tych produktów działa w określony sposób na ciało, a zatem wpływa na określoną doszę lub jest dla niej szczególnie korzystny.

Jeśli stosujemy zróżnicowaną dietę wegetariańską z użyciem organicznie uprawianych produktów, dostosowaną do dominującej doszy i warunków pogodowych, to większość minerałów i witamin znajduje się już w naszej diecie.

W produktach nabiałowych, warzywach (przede wszystkim zielonych) stosunek wapnia do fosforu jest najbardziej odpowiedni. Poziom magnezu i potasu jest również ważny w utrzymywaniu wapnia w kościach. Te dwa składniki są obecne zwłaszcza w owocach, warzywach i zbożach.

Pierwszym ważnym krokiem w zapobieganiu osteoporozie jest więc przejście na dietę wegetariańską bogatą w wapń, kolejnym zaś zapewnienie sobie optymalnej ilości minerałów – czy to za pomocą suplementów, czy też dzięki usprawnieniu trawienia.

Warto pamiętać, że dieta bogata w rafinowane węglowodany, cukier, żywność przetworzona, wypłukuje wiele cennych minerałów z naszego organizmu. Także stres, przepracowanie, nieprzespane noce, zła jakość powietrza i wody wpływają na naszą kondycję. Dlatego tak ważne jest – oprócz dobrze zbilansowanej diety – zapewnianie sobie równowagi emocjonalnej.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

6 zdrowych przekąsek na zdrowe serce

Składniki pokarmowe pozytywnie wpływające na poziom cholesterolu to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy oraz sterole roślinne. Zatem zdrowymi przekąskami będą produkty zawierające znaczne ilości tych składników. Będą one polecane zarówno w profilaktyce chorób układu krążenia jak i osobom zmagającymi się z wysokim cholesterolem.


 Sushi 


Ryby, składniki sushi to bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są pomocne w obniżaniu podwyższonego poziomu cholesterolu. Zaleca się wybierać ryby morskie, które zawierają największe ilości tych dobroczynnych kwasów tj. łosoś, śledź, pstrąg tęczowy, tuńczyk, makrela, sardynki i szprotki. W tygodniu warto uwzględnić 3-4 razy posiłki zawierające ryby. Inną zdrową propozycją na lunch będzie ryba z pieca.


Bakalie


To niewinna przekąska poza tym, że jest bogatokaloryczna - 100g orzechów to aż około 600 kcal zawiera składniki o działaniu dobroczynnym dla serca, m.in. kwasy omega-3, magnez i potas. Orzechy to wspaniały dodatek do porannej owsianki albo składnik zdrowych słodyczy np. batonów musli.


 Kanapka z awokado


Owoc z którego można przyrządzić smaczną pastę na kanapkę lub może stanowić składnik odżywczego koktajlu, zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie działają na układ sercowo-naczyniowy. To też doskonały zamiennik tłuszczu do smarowania pieczywa. Przygotowanie pasty jest niezwykle proste. Wystarczy zblendować dojrzałe awokado, dodać niewielką ilość soku z cytryny i przypraw.


Koktajl z otrębami


Szybką przekąską jest koktajl przygotowany na bazie jogurtu/kefiru/ maślanki z dodatkiem świeżych owoców i płatków owsianych lub otrąb. Płatki odznaczają się wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który wykazuje właściwości obniżające cholesterol. Śniadaniowa owsianka lub koktajl to nie tylko odżywczy posiłek, ale również korzyść dla zdrowia serca. W pracy łatwo przygotować II śniadanie skomponowane z płatków owsianych lub otrąb z dodatkiem suszonych owoców wsypanych jogurtu naturalnego. Błonnik zawarty w płatkach lub otrębach wpływa pozytywnie na pracę jelit, poprawia przemianę materii i pomaga oczyszczać organizm z toksyn


Sałatka z ciecierzycą


Propozycją posiłku, który można zabrać z sobą do pracy, jest przygotowana sałatka na bazie różnorodnych warzywa, z dodatkiem ciecierzycy i odrobiny dipu. Zamiast ciecierzycy można wykorzystać fasolę, groch, soję, soczewicę czy bób, które są bogactwem wielu składników korzystnych dla serca, m.in. potasu, magnezu, żelaza, ale również błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który pomaga obniżyć wysoki cholesterol. Dodatkowym atutem tego posiłku jest dip, który zawiera olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, będące źródłem kwasów omega-3, również przyczyniają się do zmniejszania poziomu cholesterolu.


 Przekąska owocowa


Jagody, jeżyny, truskawki, maliny oraz granaty są bogate zarówno w błonnik, jak również niezwykle pożyteczne antyutleniacze, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu i walczą z wolnymi rodnikami. Owoce to doskonała przekąska na II śniadanie lub podwieczorek. Dzięki temu, że są słodkie jest to również alternatywa dla słodyczy.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Życie bez pszenicy

 Mimo że coraz więcej osób przywiązuje wagę do prawidłowego żywienia, dostarczania porcji warzyw i owoców, chudego mięsa i ryb, to jednak rzadko kiedy uśwadamiamy sobie, iż obecność w naszym jadłospisie pszenicy może istotnie wpłynąć na pogorszenie naszego zdrowia, a co gorsze, doprowadzić do wielu chorób. Brzmi zaskakująco?

 Z pewnością tak, skoro zboże to jest tak powszechne i występuje w tak wielu produktach, które codziennie spożywamy. Niestety prawda jest taka, iż pszenica, którą dziś spożywamy, przeszła wiele modyfikacji genetycznych, czego celem było zwiększenie jej plonów.

Szkodliwość pszenicy

Choć obecnie zmodyfikowana genetycznie pszenica nadal posiada większość tych samych białek co pszenica naturalna, to jednak, oprócz nich, zawiera ona kilka związków, które właśnie odpowiedzialne są za negatywne skutki zdrowotne po spożyciu tego zboża. Są to na przykład:

Amylopektyna A - powoduje między innymi szybki skok poziomu cukru we krwi i  może prowadzić do otyłości brzusznej, insulinoodporności oraz choroby stawów.

Gliadyna – białko odpowiedzialne za alergie, wywołuje stany zapalne w organizmie, wyniszcza jelita i zmniejsza ich zdolność do wchłaniania składników odżywczych.

Lektyny – powodują zwiększenie przepuszczalności komórek w jelitach, co  z kolei zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych.

Gluten – białko to jest odpowiedzialne za powstawanie  stanów zapalnych w centralnym układzie nerwowym oraz w jelitach.

Czym zastąpić pszenicę

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez pszenicy. Jednak warto wiedzieć, iż z powodzeniem można ją zastąpić innymi składnikami, które mają dodatkowe właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim, zamiast pszenicy warto wprowadzić do diety takie produkty jak amarantus, kasza jaglana, kasza gryczana, biały i brązowy ryż, komosę ryżową, kukurydzę,  owoce i warzywa, nasiona i orzechy,  tłuszcze oraz nabiał bez pszennych zamienników.

Jak widać pszenica w naszej diecie może spowodować istne zdrowotne spustoszenie . Im prędzej ograniczymy, a najlepiej wyeliminujemy ją z naszego codziennego jadłospisu, tym szybciej zauważymy pozytywne tego efekty.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.