Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 29 października 2020

Wszystkie odcienie miodu

Miód nie jest też jednoznacznie pomarańczowy ani czerwony, czy brązowy. Stosunkowo dobrym określeniem wydaje się być barwa bursztynowa, która zawiera w sobie rozmaite niuanse i głębię, charakterystyczne dla tego szlachetnego surowca. Płynny, nektarowy miód jest niczym roztopione bursztyny – równie cenny i naturalny jak one. Nie zapominajmy jednak, że w powszechnym użyciu funkcjonuje także barwa miodowa, czyli specyficzny, ciepły odcień koloru żółtego, z niewielką domieszką tonów pomarańczowych oraz brązowych. Ta nazwa koloru zainspirowana jest właśnie nieoczywistym odcieniem naturalnego miodu i nierzadko bywa niezastąpiona w określaniu barwnych niuansów w świecie mody. Ale nie tylko tam -  w ostatnim czasie hitem salonów fryzjerskich stał się miodowy blond, czyli kolor balansujący pomiędzy klasycznym blondem a bardzo jasnym brązem.

Tak więc – najprościej stwierdzić, że miód jest miodowy… Ale znów nie do końca. Kolor miodu zależy bowiem od jego składu, pory zbioru i rodzaju. Najpopularniejsze miody, takie jak lipowy czy wielokwiatowy rzeczywiście są koloru niemal idealnie miodowego, przynajmniej zanim nie ulegną krystalizacji. Wówczas nabierają tonów żółto-pomarańczowych i brunatnych.

Miód rzepakowy z kolei  bardzo szybko zamienia swój niezwykle jasny, słomkowy kolor na odcień bliski lekko złamanej bieli. Dzieje się tak dzięki wyjątkowo szybkiej krystalizacji, która nadaje mu kremową konsystencję.

Miód gryczany to już zupełnie inna, kolorystyczna bajka. W stanie płynnym ma on odcień ciemno-herbaciany do brunatnego. Gdy tylko skrystalizuje, jest po prostu dośc ciemno-brązowy.

Miody spadziowe również wyróżniają się charakterystyczną, ciemno-brązową barwą.  Czasem pojawia się w nich delikatna nuta zieleni lub szarości, co sprawia, że wydają się być zanieczyszczone. Ale to tylko złudzenie. Po skrystalizowaniu miód spadziowy staje się nieco jaśniejszy.

Ciekawy odcień wyróżnia z kolei miód wrzosowy, wpadający w postaci płynnej w brunatną barwę z wyraźnie ciepłymi tonami. Po krystalizacji miód ten staje się ciemnopomarańczowy.

Jak więc jest naprawdę z kolorem miodu? Bardzo różnie…

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

TOP 10 produktów na wzmocnienie odporności

Oczywiście na choroby najlepsze jest... bieganie! Pisałem o fantastycznych efektach, jakie sport ma na zdrowie na mojej stronie.

Równie ważna jest jednak odpowiednia dieta. W celu zachowania zdrowia i wzmocnienia układu immunologicznego powinniśmy ją uzupełnić o odpowiednie składniki odżywcze. Dzięki właściwej diecie dostarczymy naszego organizmowi odpowiedniej porcji energii i wzmocnimy odporność.

Nie musimy łykać garści tabletek żeby uzupełnić brakujące mikro i makroelementy. Wystarczy, że będziemy pamiętać o codziennym jedzeniu śniadania oraz, w miarę możliwości, unikaniu przetworzonej żywności. Dobre, rozgrzewające śniadanie wprowadzi nasz organizm na wyższe obroty i zapewni energię oraz potrzebne witaminy -  A, B6, C i E, które ochronią nas przed infekcjami. Organizm potrzebuje również stabilnego i ciągłego dostarczania energii, a nie szybkich, ale krótkich zastrzyków, więc wybierajmy produkty razowe i pełnoziarniste zamiast białego pieczywa i cukrów prostych.

Poniżej znajduje się lista produktów, które powinniśmy włączyć do naszej diety w tym szczególnym okresie przejściowym. Miało być TOP 10, ale dorzuciłem jeszcze 3 produkty gratis ;-)

JOGURT I KEFIR

jogurt

Jogurty i kefiry mają właściwości wychładzające, dlatego w zimie wolimy rozgrzewające owsianki i płatki na mleku, jednak nie rezygnujmy z jogurtów i kefirów całkowicie. Regularne spożywanie probiotyków ("dobrych" bakterii) znajdujących się w fermentowanych przetworach mlecznych, takich jak jogurt czy kefir, korzystanie wpływają na pracę układu immunologicznego oraz trawiennego poprzez zwalczanie infekcjom jeszcze przed ich rozwinięciem. Kultury bakterii probiotycznych tworzą w naszym układzie pokarmowym oraz jelitach rodzaj bariery ochronnej, powstrzymującej szkodliwe drobnoustroje znajdujące się w żywności od przedostawania się do organizmu.

OWIES I JĘCZMIEŃ

owiesInaczej niż w przypadku jogurtów, zima jest idealną porą na spożywanie tych zbóż, właśnie w postaci rozgrzewających owsianek, do których można wykorzystać zarówno płatki owsiane jak i jęczmienne. Ziarna tych zbóż zawierają beta-glukan (który w przewodzie pokarmowym przyjmuje konsystencję żelu, wyściełając śluzówkę przewodu pokarmowego i tworząc swojego rodzaju „opatrunek”. Spowalnia przyswajanie cukrów i wzmacnia układ odpornościowy - tu znajdziesz przepis na owsiankę). Według norweskich badań, właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne beta-glukanu są silniejsze niż w echinacea. Spożywanie owsa oraz jęczmienia wpływa dodatkowo na szybkość gojenia się ran.

 CYTRUSY

cytrusyCytrusy są powszechnie kojarzone z dużą zawartością witaminy C. Pomarańcze, grejpfruty oraz cytryny zawierają znaczne ilości tej witaminyktóra wspomaga system immunologiczny podczas przeziębienia i grypy. Dodatkowo, cytrusy zawierają również bioflawonoidy, uszczelniające ścianki naczyń krwionośnych, a w czasie infekcji działające przeciwzapalnie i wspomagające działanie witaminy C.

Cytrusy bardzo łatwo wprowadzić do naszej diety - cytrynę można wcisnąć do herbaty (najlepiej przestudzonej - we wrzątku witamina C zginie), a z pomarańczy i grejpfrutów można zrobić orzeźwiające soki lub wkroić do sałatek.

CZERWONA PAPRYKA

paprykawitaminą C kojarzone są przede wszystkim cytrusy. Okazuje się jednak, że papryka, a zwłaszcza jej czerwona odmiana, zawiera dwukrotnie więcej tej cennej witaminy niż wszystkie cytrusy. Jest również bogatym źródłem beta-karotenu, pomagającego zachować zdrową skórę, która również cierpi w kontakcie z zimowymi warunkami.

Papryka jest fantastycznym, chrupkim dodatkiem do sałatek czy na kanapkę. Pamiętajmy, że do każdego posiłku powinniśmy dołożyć porcję warzyw lub owoców.

BROKUŁY

brokułBrokuły to nie tylko "superfood" (nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze, których ilość i właściwości działają korzystnie na organizm człowieka - Wikipedia), ale również warzywo niezwykle poprawiające naszą odporność. Naładowane witaminami A, C, D oraz E (naturalny przeciwutleniacz), brokuły stymulują układ nerwowy i odpornościowy, a także zwalczają bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne z powstawanie wrzody żołądka.

Jeśli połączymy brokuła, np. ugotowanego na parze, z chudym lub półtłustym twarogiem i np. pestkami dyni lub słonecznika, otrzymujemy komplet potrzebnych naszemu organizmowi witamin i mikroelementów.

 

ORZECHY

orzechy

 

Orzechy wszelkiego rodzaju są wprawdzie wysokokaloryczne, jednak niezwykle bogate w zdrowe tłuszcze oraz białko roślinne, a także witaminę E, która usuwa szkodliwe wolne rodniki i wspomaga działanie witaminy C. Już garść orzechów zaspokaja 1/2 dziennej zalecanej dawki witaminy E. Ryboflawina i niacyna (w dużej ilości w migdałach) pomagają w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem stresu.

Orzechy są fantastycznym dodatkiem do jogurtu czy owsianki, dzięki czemu możemy stworzyć prawdziwą bombę witaminową dla organizmu.

 

ZIELONA HERBATA

zielona herbataHerbaty, zarówno zielona jak i czarna, pełne są flawonoidów, czyli cennych przeciwutleniaczy. Przy tym, zielona herbata zawiera spore ilości Galusan epigallokatechiny (EGCG) (związek z grupy flawonoidów [...] 100 razy silniejszy niż witamina C i 25 razy silniejszy niż witamina E - Wikipedia).

Badanie na uniwersytecie Harvarda wskazuje, iż osoby pijące 5 filiżanek herbaty dziennie przez okres 2 tygodni, wykazywali 10 razy wyższy poziom interferonu (białko aktywujące komórki układu immunologicznego, zwiększające szybkość rozpoznania infekcji i wzmacniające odporność zdrowych komórek - Wikipedia) we krwi.

MIÓD

miódMiód jest przepyszny i chyba nikogo nie trzeba namawiać do wprowadzenia go do diety. Posiada on silne właściwości prozdrowotne - duże znaczenie mają tu enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów, apidycyna oraz inhibina, czyli naturalne antybiotyki, działające na gronkowce i paciorkowce. Miód zawiera też nadtlenek wodoru o silnych właściwościach bakteriostatycznych oraz duże ilości mikroelementówpotas, magnez, wapń, żelazo, chlor, fosfor i mangan oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę.

Miód lipowy wykazuje działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne oraz intensyfikuje pocenie się, dzięki czemu szybciej usuwamy z organizmu toksyny.

 

KIEŁKI

kiełkiKiełki kojarzymy głównie z kuchniami wschodu, a sami tak rzadko wykorzystujemy w kuchni. A to błąd, bo jest to istna fontanna zdrowia. Zawierają moc witamin i mikroelementów: wit. A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E oraz potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, selen, mangan, jod, miedź krzem, cynk i molobden. Żeby tego było mało, są również dobrym źródłem błonnika, regulującego pracę układu trawiennego. Zawierają wszystko, czego potrzebuje nasz organizm, tylko kilkudziesięciokrotnie bardziej skondensowane i łatwo przyswajalne. Przy tym wszystkim są bardzo niskokaloryczne.

Kiełkami najłatwiej posypać sałatkę lub udekorować kanapkę czy jakiekolwiek danie makaronowe.

 

CZOSNEK

czosnekCzosnek, dla odmiany, można znaleźć we wszystkich kuchniach świata. Od wieków jest znany i stosowany jako naturalny i bardzo silny antybiotyk. Zawiera allicynę, która wykazuje silnie działanie bakterio- i grzybobójcze, a także spowalnia rozmnażanie się wirusów. Dodatkowo, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), reguluje ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów i udaru mózgu.

Najlepiej spożywać czosnek świeży, ponieważ składniki aktywne, które zawiera, ulegają zniszczeniu w ciągu godziny od jego obrania.

 

IMBIR

imbirImbir ma bardzo wyrazisty, palący i lekko gorzkawy smak oraz intensywny, słodkawy i lekko cytrynowy aromat. Uznawany jest za najstarszą roślinę leczniczą. Wykazuje silne właściwości rozgrzewające i wzmagające krążenie krwi. Zalecany jest osobom z tendencją do zimnych kończyn (dłonie, stopy) oraz bladą cerą. Zawiera witaminy B1, B2, C oraz mikroelementy: wapń, fosfor, żelazo i potas. Korzeń imbiru zalecany jest w przeziębieniach, wymiotach, biegunce, kaszlu, zatruciach pokarmowych i niestrawności. Wykazuje również działanie napotne.

Świeży imbir doskonale komponuje się z owocami morza, niektórymi mięsami i słodkimi potrawami. Stosowany jest jako przyprawa orzeźwiająca danie. Fantastycznie nadaje się do zup kremów, np. z marchwi czy dyni.

CYNAMON

cynamonWłaściwości zdrowotne cynamonu znane są od wieków. Podawano go jako lekarstwo na poprawę krążenia, podczas problemów trawiennych czy w bólach mięśniowych i menstruacyjnych. Był również wykorzystywany w higienie jamy ustnej.

Cynamon chroni przed bakteriami, grzybami i wirusami oraz silnie rozgrzewa. Świetnie działa na górne drogi oddechowe - oczyszcza zatoki i pomaga pozbyć się kataru. Znacząco podnosi odporność naszego organizmu, odpręża i poprawia nastrój.

Razem z imbirem świetnie aromatyzuje. Można go dodać do owsianki, kakao, budyniu czy innych deserów.

 

KURKUMA

kurkumaTa gorzka, intensywnie żółta przyprawa to kluczowy składnik przyprawy curry oraz tajskich sosów curry. Ma aromatyczny, lekko gorzkawy smak i wykorzystywana jest głównie w postaci proszku. Stosowany od dawna jako środek przeciwzapalny oraz w leczeniu kości i stawów. Wspomaga gojeni się ran i obniża poziom cholesterolu. Wykazuje działanie antynowotworowe i stymulujące układ immunologiczny - kurkuma jest do ośmiu razy silniejsza niż witamina C.

Poza zastosowaniem w przyprawach i sosach curry, warto dodać kurkumy do wody, w której gotujemy np. ryż, któremu nada intensywny, żółty kolor, a przy okazji wykorzystamy jego cenne właściwości lecznicze.

 

Jak widać, możliwości wzmocnienia naszej odporności są bardzo szerokie, a zachowanie dobrego zdrowia wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy wprowadzić przynajmniej część produktów z listy do swojego menu, by zwalczać choroby i cieszyć się dobrym zdrowiem kiedy wszyscy dookoła kichają.

Pamiętajcie jednak, że:

"ruch może zastąpić każde lekarstwo, jednak wszystkie lekarstwa razem wzięte nie zastąpią ruchu" (Wiktor Dega)

 

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ciastka owsiane z żurawiną i daktylami

 

Skład (ok. 15 sztuk):
– 180g płatków owsianych górskich
– 30g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 40g wiórków kokosowych
– 50g suszonej żurawiny (najlepiej nie dosładzanej)
– 50g suszonych daktyli
– Aromat waniliowy
– 2 jajka
– 30g masła
– 30g miodu/syropu klonowego
– 30g ksylitolu (lub innego słodzika, dopasowując słodkość do swoich preferencji)

Przyrządzenie:
Rozpuszczamy masło i łączymy z płynnymi składnikami, następnie dodajemy suche i całość dokładnie mieszamy. Moczymy ręce i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia i kładziemy na blachę. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze ok. 180C.

Makro (całości):
Kcal: 1903
Białko: 40,1g
Węglowodany: 267,7g
Tłuszcze: 72,8

Makro (1 porcji):
Kcal: 126,8
Białko: 2,67g
Węglowodany: 17,84g
Tłuszcze: 4,85g

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Apteki internetowe, leki i suplementy diety

Jak się okazuje są to jednak wątpliwości nie znajdujące uzasadnienia.

Suplementy diety

Apteka internetowa nie jest rajem dla hipochondryków (nie kupimy tu bez recepty antybiotyków ani silnych leków przeciwbólowych), ale przede wszystkim miejscem, w którym możemy zaopatrzyć się w tanie suplementy diety, leki ziołowe i homeopatyczne. Zamówić możemy również kosmetyki uznanych na całym świecie producentów, pozwalające na walkę z niedoskonałościami cery, zwalczające zmarszczki oraz usuwające cellulit. Apteka internetowa okazuje się więc miejscem niezwykle atrakcyjnym z punktu widzenia każdej kobiety dbającej nie tylko o atrakcyjny wygląd fizyczny, ale także o dobre samopoczucie.

Apteki w sieci

Panie przyznają zresztą, że wcale nie stronią od odwiedzin na internetowych witrynach punktów farmaceutycznych. Tanie leki i kosmetyki sprawiają, że każda z nich otrzymuje możliwość zadbania o siebie, a ponieważ do tej pory kobiety raczej stroniły od wydawania nadmiernych ilości pieniędzy na środki pozwalające zwalczyć przedwczesne efekty starzenia lub cellulit okazuje się, że dopiero apteka internetowa pozwala im na spełnienie marzeń o atrakcyjnym wyglądzie fizycznym.

Wirtualnie, ale bez obaw

Wirtualny punkt farmaceutyczny chwalony jest zresztą często właśnie ze względu na to, że sprzedawane w nim specyfiki nie są wcale tak drogie, jak to ma miejsce w tradycyjnej aptece. Ponadto tanie suplementy diety, leki i kosmetyki można bez przeszkód wybierać bez wychodzenia z domu, a ponieważ każdy medykament znajdujący się na stronie internetowej apteki jest szczegółowo opisany, można zapoznać się z jego działaniem bez konieczności konsultacji z farmaceutą.

Szybka dostawa

Innym atutem, jaki przemawia za korzystaniem z usług oferowanych przez wirtualne punkty farmaceutyczne jest brak przymusu wielodniowego oczekiwania na suplementy diety, środki pozwalające zwalczyć cellulit, czy też nowoczesne leki homeopatyczne. Firmy kurierskie są w stanie dostarczyć zamówione specyfiki nawet w kilkadziesiąt godzin po dokonaniu zakupu, a szybkość jest dziś szczególnie ceniona przez klientów. Widać więc dlaczego zakupy online są tak popularne na Zachodzie, i dlaczego zdobywają coraz większą liczbę zwolenników również w Polsce.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Nietolerancja pokarmowa – alergia na żywność

Warto wiedzieć, że alergie pokarmowe dotykają organizm nadwrażliwy. Osoby typuwata i pitta o wiele częściej cierpią na alergie niż osoby typu kapha.

Alergie oraz reakcje uczuleniowe przyjmują wiele różnych odmian. Niektóre występują tylko wtedy, kiedy kontakt z alergenem jest częsty, inne ujawniają się za każdym razem, gdy spożywamy dany produkt.

Jeszcze przed porodem, matka przekazuje płodowi swoją odporność w postaci przeciwciał przez łożysko. Jeśli w jej organizmie jest wiele toksyn, może przekazywać dziecku zbyt wiele przeciwciał, a nawet antygeny krążące w jej krwi. Reakcje odpornościowe mogą wówczas wystąpić w organizmie dziecka jeszcze przed jego narodzinami. Mogą ujawnić się u dziecka również po porodzie.

Mleko matki zapewnia dziecku także bierną odporność – chyba że matka spożywa pokarmy alergizujące, a wówczas toksyny przedostają się do jej mleka i w rezultacie osłabia to odporność dziecka.

Na alergie pokarmowe wpływ mają toksyny w pożywieniu, toksyny powstałe podczas procesów metabolicznych oraz niewłaściwie strawione tłuszcze, skrobia i białka. Kiedy ciało wchłonie je i poprzez układ krążenia rozprowadzi po całym organizmie, to wewnętrzne zanieczyszczenia zaburzą równowagę wszędzie tam, gdzie dotrą.

Gdy jesteśmy uczuleni na jakiś produkt, wówczas każdy kęs niewłaściwie strawionego produktu, który przedostaje się do twojego ciała, staje się toksyną.

Nieustanna obecność toksyn w ciele prowadzi do choroby, w której układ odpornościowy ulega załamaniu. Dosze, które najczęściej są związane z alergią, to wata i pitta, ponieważ to ich wzajemna intensywność sprawia, że organizm staje się nadwrażliwy.

O ile pewne alergie mogą reagować na określone metody odczulania, o tyle leczenie alergii ogólnej wymaga zmniejszenia nadwrażliwości całego organizmu.

W przypadku ciężkich nietolerancji pokarmowych warto zwrócić uwagę na głęboko stłumione emocje, które mogą nasilić reakcje alergiczne.

Tak jak toksyny powstają w organizmie na skutek niewłaściwego trawienia pokarmów  i mogą one wpływać na nasze samopoczucie emocjonalne, podobnie zaburzenia emocjonalne mogą osłabiać proces trawienia i przyczyniać się do powstania toksyn fizycznych, co wywołuje reakcje immunologiczne.

W takiej sytuacji potrzebne jest fizyczne oczyszczenie organizmu. O ile pewne alergie mogą reagować na określone metody odczulania, o tyle leczenie alergii ogólnej wymaga zmniejszenia nadwrażliwości całego organizmu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.