Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 29 października 2020

Manuka - miód najlepszy na zimę

Powszechnie wiadomo, że od listopada do marca najczęściej łapiemy przeróżne infekcje. Nawet, jeśli jesteśmy do tego przyzwyczajeni, nie są nam one na rękę. Na ustawiczne zwolnienia od lekarza niechętnie patrzą szefowie, a przychodzenie do pracy z gorączką to praktyka, która nie prowadzi do niczego dobrego i często kończy się jeszcze poważniejszym zachorowaniem. Równie problematyczne są częste zachorowania u małych dzieci, których odporność z natury jest niższa. Ktoś z dorosłych musi zostać z nimi w domu…

Najwygodniej byłoby po prostu przestać chorować, ale jak to zrobić? Idealnej recepty nie ma, choć istnieje wiele naturalnych, bezpiecznych metod podnoszenia odporności u dzieci i dorosłych. Warto zacząć stosować je jeszcze przed sezonem zachorowań, ale w jego trakcie także możemy wiele zdziałać, jeśli wybierzemy odpowiedni stymulant immunologiczny.

Miód Manuka UMF to więcej, niż zwykły miód. Jego unikalne, aktywne składniki wykazują szerokie spektrum pozytywnego działania na ludzki organizm. Podniesienie odporności i ogólnej kondycji to tylko część ich możliwości. Manuka nie jest lekiem, ale ma udowodnione, lecznicze działanie, które zostało potwierdzone licznymi badaniami. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania tego rodzaju miodu jest uczulenie na produkty pszczele, o czym musimy szczególnie pamiętać w przypadku małych dzieci.

Aby szybko wzmocnić odporność organizmu najlepiej jest wybrać Manukę UMF 10+.  UMF to skrót od Unique Manuka Factor, czyli czynnika, który określa poziom zawartości aktywnych składników w danej partii miodu. Generalnie – im jest on większy, tym silniejsze działanie, ale co za tym idzie - także wyższa cena. Dla potrzeb wzmocnienia odporności miód UMF 10+ będzie wystarczający i powinien dać dobre efekty, spożywany regularnie po łyżeczce - rano i wieczorem. Dodatek szczypty sproszkowanego cynamonu wzmocni jego immunostymulujące działanie.  Warto pamiętać, że dobroczynne właściwości miodu są niwelowane przez wysoką temperaturę, więc nie słódźmy Manuką herbaty ani innych, gorących napojów!

Jeśli mimo wszystko podczas kuracji miodem złapiemy infekcję, regularnie podawajmy Manukę aby złagodzić ból podrażnionego gardła. Na zdrowie!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pyszne i zdrowe koktajle wegańskie na każde przyjęcie

Koktajl figowy z goździkami

Przygotowanie koktajlu z dodatkiem fig zajmuje niecałe pięć minut. Jest to więc szybka i smaczna alternatywa dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Suszone figi charakteryzują się cennymi właściwościami odżywczymi. Zawierają duże ilości potasu, wapnia, magnezu, cynku i fosforu, a przy tym są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz karoten. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego ułatwiają trawienie i mają działanie oczyszczające.

Figi doceniono już w starożytności – sportowcy ze starożytnej Grecji spożywali te owoce przed Igrzyskami Olimpijskimi. Jako symbol płodności i wiecznej młodości uważane były za idealny afrodyzjak.

Spróbuj! Ten napój daje naprawdę niezły zastrzyk energii!

 

Składniki:

3 suszone figi

1,5 szklanki soku jabłkowego

1/4 łyżeczki zmielonych goździków

1/2 łyżeczki olejku migdałowego

Zmiksuj wszystkie składniki. Do dekoracji możesz wykorzystać kilka zmielonych migdałów. Jeśli masz ochotę na bardzo słodką przekąskę, dodaj do koktajlu łyżeczkę miodu.

 

Koktajl miętowy z daktylami

To nadzwyczaj świeży i orzeźwiający napój w kolorze bladego karmelu. Ma właściwości chłodzące i łagodzące. Zielone wychładzające liście mięty połączone ze słodkimi daktylami tworzą aromatyczną i stabilizującą mieszankę.

Lecznicze właściwości mięty wykorzystywane są najczęściej w dolegliwościach przewodu pokarmowego. W połączeniu z daktylami otrzymujemy łagodnie uspokajający napój, który znakomicie smakuje i relaksuje.

Możesz podać go na eleganckim przyjęciu. Jeśli chcesz, aby koktajl ładnie się prezentował, rozlej go do kolorowych pucharków. Jego przygotowanie zajmuje około 10 minut. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery porcje napoju.

 

Składniki:

10 świeżych liści mięty lub 1 łyżka mięty suszonej

10 daktyli (około 1/2 szklanki pokrojonych)

1 łyżka–1/2 szklanki mleka kokosowego

sok z połówki cytryny (2 łyżki)

1 łyżka rodzynek

1 łyżka mrożonego koncentratu soku pomarańczowego

1 szklanka świeżego lub mrożonego soku z ananasa

3 szklanki naturalnej wody mineralnej (niegazowanej)

Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Do dekoracji możesz wykorzystać listek świeżej mięty. Napój podawaj schłodzony. Smacznego!

 

Koktajl daktylowy z wanilią

To szybki i słodki napój o właściwościach chłodzących. Można dodać do niego szczyptę kardamonu lub nieco zmielonych goździków – dzięki tym dodatkom napój pozytywnie wpłynie na układ trawienny.

Daktyle zawierają witaminy A, C, B1, B2 i PP, potas, żelazo, fosfor i magnez. Mają też działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Dzięki zawartości błonnika pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość potasu polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Są doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych.

Koktajl polecamy wszystkim, którzy chcą być w dobrej formie i dbać o swój organizm. To znakomita przekąska przed lub po wysiłku fizycznym. Porcja napoju dostarcza cennych witamin i minerałów.  W połączeniu z wanilią i wiórkami kokosowymi otrzymujemy odżywczą i regenerującą mieszankę.

A jak smakuje koktajl z dodatkiem daktyli? Po prostu wypróbuj!

 

Składniki:

6 daktyli

1,5 szklanki mleka krowiego, sojowego lub koziego

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1/2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych

Włóż wszystkie składniki do miksera i wymieszaj. Podawaj natychmiast (w przeciwnym razie wiórki kokosowe zaczną się oddzielać).

  Opracowanie przepisów na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zielony jęczmień - sekretny sposób na zachowanie młodości.

Najbardziej znanym przykładem jest Kleopatra. która pragnąc zachować młodą skórę kąpała się w mleku oślim. Problem w tym, że na 1 kąpiel trzeba było wydoić aż 700 oślic, nie każdy może sobie pozwolić na codzienne zabiegi tego typu. Bardziej drastycznym przykładem próby zahamowania starzenia były praktyki Elżbiety Batory. Wykorzystywała ona krew służących, by oszukać starość. Legendy głoszą, że śmierć z rąk poniosło nawet sześćset pięćdziesiąt osób, głównie kobiet. Każdy z nas pragnie zahamować proces starzenia. Nie musimy jednak sięgać po drogie lub makabryczne sposoby, by tego dokonać. Z pomocą przychodzi nam sama natura w postaci...

.... młodego zielonego jęczmienia!

Zielony jęczmień działa już na etapie komórkowym. Nie, spokojnie, nie staniemy się dzięki niemu nieśmiertelni, ale roślina ta na pewno pomoże nam odmłodzić starzejące się komórki i spowolni proces starzenia się organizmu. Stanowi doskonałe bogactwo witamin, składników mineralnych, enzymów, protein i chlorofilu. Zawiera enzym fikocyjaninę i podobnie jak chlorofil, żelazo i witaminę B12, stymuluje szpik kostny, a także produkcję czerwonych i białych krwinek. Co więcej sproszkowany jęczmień aż w 45% składa się z protein. Dla porównania pszenica jedynie w 10%. Sok z jęczmienia to źródło niezwykle dobrze przyswajalnych przez organizm aminokwasów pomagających szybko zregenerować organizm. Wszystko to pomaga w osiągnięciu pięknej i gładkiej skóry. A stan skóry jest to jedna z najbardziej widocznych oznak starzenia się organizmu! Po zielonym jęczmieniu twarz staje się promienna, a oczy i włosy - lśniące. Co ciekawsze - wygładzeniu ulegają także zmarszczki, a skóra wygląda na zdrowszą i młodszą. Młody zielony jęczmień regeneruje skórę od środka, gdyż enzymy w nim zawarte są w stanie dotrzeć do jądra komórkowego, żaden inny przeciwutleniacz nie jest w stanie tego dokonać.

Na problemu z niedoskonałościami skóry jak trądzik, stany zapalne czy wypryski doskonale sprawdzają się kompresy z waty nasączonej sproszkowaną trawą z młodego zielonego jęczmienia.

A to jeszcze nie koniec! Trawa jęczmienna to jedno z najbogatszych źródeł SOD (dysmutazy ponadtlenkowej). Enzym ten wykazuje działanie antynowotworowe - neutralizuje wolne rodniki a także spowalnia proces starzenia. Komórki źle zaopatrzone w SOD, tracą zdolność do samoodnowy i przedwcześnie umierają. Potwierdzają to badania Dr A.Michelson, który wykazał, że proces starzenia zachodzi szybciej w środowisku o niskiej zawartości kompleksu SOD. Normalna zawartość SOD we krwi powinna utrzymywać się na poziomie 50 do 80 mikrogramów na milimetr krwi (optymalna to 60 jednostek). Ale już niedobór na poziomie połowy tej przeciętnej jest postrzegany jako dawka śmiertelna.

Jęczmień jest najbardziej naturalną, a jednocześnie wolną od skutków ubocznych, terapią odmładzającą. Działając od środka, odtruwa ciało i stymuluje odbudowę komórek. Zaopatruje organizm we wszystkie podstawowe aminokwasy, witaminy i minerały, doskonale zaopatrując niedożywione komórki naszego organizmu. Co istotne jest to produkt całkowicie naturalny i wg. japońskiego lekarza Dr Y. Hagiwara wystarczy jego jedynie 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie, by wspomóc nasz organizm w walce o młodość i lepsze samopoczucie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Życie bez glutenu

Coraz częściej we wszystkich mediach słyszy się o problemie ludzi, którzy cierpią na rzadką przypadłość nietolerancji składnika znanego pod nazwą gluten.

 

Gluten to mieszanka białek roślinnych gluteniny i gliadyny, które znaleźć można w ziarnach zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia. Nietolerancję na gluten szacunkowo wykazuje ok. 1% populacji ludzkiej, przy czym zdecydowana większość nie zdaje sobie sprawę ze swojej przypadłości. Nietolerancja ta powodowana jest poprzez wytwarzania przez chore osoby przeciwciał skierowanych przeciw glutenowi, przez co jego wchłanianie jest znacznie ograniczone.

 

W społeczeństwie panuje przeświadczenie, że osoby odżywiające się składnikami bezglutenowymi są na swego rodzaju diecie – nic bardziej mylnego, albowiem dieta bezglutenowa to nie dieta odchudzająca, a skuteczny lek na walkę z ową przypadłością, pozwalający na sprawne funkcjonowanie w społeczeństwie.

 

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu i odżywiające się tak jak osoba zdrowa często cierpią na bule brzucha, zmiany nastrojów, nudności. Tylko utrzymanie zdrowej bezglutenowej diety gwarantuje powrót do normalności i możliwość radowania się każdym dniem, bez bolesnych dolegliwości. To właśnie dlatego głównym celem diety bezglutenowej jest całkowite wyeliminowanie glutenu z jedzenia, gdyż nawet jego śladowe ilości mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie i samopoczucie uczulonego.

 

Dieta bezglutenowa sprowadza się głównie do zastępowania produktów codziennego użytku, takich jak mąka czy makaron, produktami pochodnymi, zastępczymi lub specjalnie zmodyfikowanymi, z których wyeliminowany został gluten.

 

W sklepach spożywczych coraz częściej spotkać można produkty oznaczone specjalnym symbolem przekreślonego kłosa, które oznacza produkty do bezpiecznego spożycia przez osoby nietolerujące glutenu. Symbol ten mogą umieszczać na opakowaniach produktowych tylko przedsiębiorstwa, które uzyskały odpowiednią licencję Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, dzięki czemu klienci mają 100% pewności, że dany produkt jest dla nich całkowicie bezpieczny.

 

Oczywiście w sprzedaży są także produkty, które nie posiadają oficjalnego loga i nie uzyskały licencji, jednak ich producenci deklarują, że ich produkty są pozbawione glutenu. W takim przypadku warto dokładnie sprawdzić etykietę produktu i zapoznać się z jej zawartością. Każda osoba będąca na diecie bezglutenowej z czasem staje się chodzącą encyklopedią składników dodawanych do pokarmu, bowiem w ten sposób można szybko wyeliminować szkodliwe dla swojego zdrowia produkty i zachować zdrowy organizm.

 

Życie bez glutenu nie jest jednak ani trudne ani pozbawione smaku, bowiem dzięki owej przypadłości, bezglutenowcy eksperymentują w kuchni i odkrywają coraz to nowsze i ciekawsze połączenia smaków i form jedzenia. Zakupy także są coraz łatwiejsze poprzez budowanie świadomości w społeczeństwie i udostępnianiu przez znane marki sklepów coraz większej palety składników i gotowych produktów do spożycia z symbolem przekreślonego kłosa.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Orzechy - dobroczynne tłuszcze

DLACZEGO ORZECHY

Przede wszystkim są bardzo smaczne i występują w wielu rodzajach, a każdy smakuje nieco inaczej, więc dają bardzo szeroki zakres zastosowań i kompozycji smakowych.

Są unikane przez osoby odchudzające się ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zawartość tłuszczu. Jednak wiele osób nie wie, że skład tych tłuszczów jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowia - obniżając poziom złego cholesterolu, chroni serce, a obecność błonnika w orzechach powoduje, że wcale nie jest tak mocno odkładany w formie materiału zapasowego. Oprócz tego zawierają dużą ilość białka, cennego dla wegetarian, oraz moc witamin.

Dla biegaczy orzechy stanowią bardzo dobre paliwo. Odpowiedni skład tłuszczów, węglowodanów, białka i mikroelementów stanowi idealną mieszankę dla biegacza (szczegóły poniżej), a przez swoją wysoką gęstość odżywczą, stanowią bardzo kompaktowe źródło energii, które łatwo zabrać ze sobą w trasę i nie obciąża żołądka, dostarczają przy tym sporo energii.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • orzechy mają niski indeks glikemiczny - to znaczy, że węglowodany obecne w orzechach są wolno wchłaniane do krwi.  Biegaczom daje to ochronę przez gwałtownym spadkiem glukozy we krwi (później odczujemy zmęczenie) oraz stałe dostawy energii w dłuższym czasie.
  • tłuszcze w orzechach zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo pożądane w naszej diecie. Obniżają poziom złego cholesterolu, mogą być również wykorzystywane jako materiał budulcowy (w przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych), chronią serce oraz są składnikiem błon komórkowychpolepszając przenikanie aminokwasów i glukozy do komórek mięśniowych, a zatem poprawiając wydolność biegaczy.
  • orzechy stanowią dla wegetarian cenne źródło białka - zawierają go nawet do 20%. Najwięcej białka zawierają orzechy ziemne, pistacje oraz migdały.
  • dostarczają witaminę E oraz witaminy z grupy B, poprawiające pracę mózgu i kondycję skóry. Witaminy z grupy B biorą również udział w metabolizmie węglowodanów oraz aminokwasów rozgałęzionych.
  • zawierają dużą ilość mikroelementów: magnez, fosfor, żelazo, wapń, potas, cynk, sód, selen - w różnych proporcjach w zależności od rodzaju orzechów.
  • są jednymi z najmocniejszych przeciwutleniaczyTo dobra informacja dla biegaczy, ponieważ wysiłek fizyczny powoduje szybsze powstawanie wolnych rodników, przed którymi nasz organizm chronią właśnie antyoksydanty. Spożywanie orzechów zmniejsza bóle mięśniowe po wysiłku oraz przyspiesza regenerację.
  • zawierają argininęktóra działa przeciwzapalnie oraz polepsza przepływ krwi.
  • duża zawartość kwasu foliowego zapobiega chorobom układu krążenia. Kwas foliowy jest cenny również dla kobiet w ciąży, gdyż jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu
  • orzechy zawierają fitoestrogeny, które poprawiają funkcjonowanie układu krążenia
  • wykazują silnie działanie alergizujące. Jednak jeśli jesteśmy uczuleni na jeden rodzaj orzechów, nie oznacza wcale, że musimy unikać wszystkich. Warto zrobić szczegółowy test alergiczny, ponieważ może się okazać, że inne rodzaje nas nie uczulają.

KALORYCZNOŚĆ

kalorie

 

ORZECHY WŁOSKIE

Orzechy włoskie są dobrym źródłem białka dla wegetarian - składają się w 15% z wysokowartościowego białka. Są bardzo kaloryczne, ale mają największą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie łagodzą stany zapalny, działają przeciwzakrzepowo oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Wyróżniają się też wysoką zawartością witaminy E.

orzechy włoskie

Na słodko: 

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • dodatek do wypieków (np. makowiec czy "snickers", często łączone z miodem)
  • w batonikach energetycznych

Na wytrawnie:  

  • sałatka ze szpinakiem, pomidorami suszonymi, rukolą, serem pleśniowym
  • makaron z brokułami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
  • składnik sosu orzechowego do kotletów mięsnych/roślinnych
  • brukselka smażona z orzechami włoskimi

ORZECHY ZIEMNE

Orzechy ziemne mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów - aż 25%. Może dlatego, że należą do tej samej grupy roślin co groch, fasola czy soja - chociaż potocznie nazywamy je orzechami. Zawierają bardzo duże ilości witaminy B3, E oraz kwasu foliowego, a także potas, wapń i magnez. Pomimo dużej zawartości tłuszczu, mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są powoli trawione i nie powodują dużego skoku poziomu cukru we krwi. Chronią również przed chorobami serca, dzięki zawartości resweratrolu. 

orzechy ziemne

Na słodko:

  • masło orzechowe - przysmak dzieci i sportowców - domowe masło jest niezwykle zdrowe. UWAGA! Kupne często zawiera tłuszcze utwardzane.
  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki (dobrze komponuje się z bananem)
  • dodatek do wypieków (często w karmelu)
  • w batonikach energetycznych

Na wytrawnie:

  • częsty dodatek do dań tajskich, również jako baza sosów
  • solone jako przekąska
  • w pesto z rucoli
  • makaron z awokado i orzechami ziemnymi

MIGDAŁY

Migdały są najbogatsze w witaminy B i E oraz błonnikktóry wspomaga pracę układu trawiennego, daje uczucie sytości oraz opóźnia wchłanianie niektórych tłuszczów. Witamina E dodatkowo utrudnia złemu cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych. Zawierają też dużo magnezu, przez co wpływają pozytywnie na koncentrację oraz działają przeciwdepresyjnie. Stanowią również drugie, po orzechach ziemnych, najlepsze źródło białka (istotne dla wegetarian).

migdały

Na słodko:

  • dodatek do lodów czy smażonych jabłek
  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • w batonikach energetycznych
  • składnik marcepanu

Na wytrawnie:

  • mleko migdałowe
  • dodatek np. do kurczaka
  • dodatek do sałat (np rucola, ser feta)
  • panierka do ryb i mięs
  • smażona brukselka z gruszką i migdałami
  • spaghetti z rucolą i migdałami

NERKOWCE

Orzechy o delikatnym, słodkawym smaku, zawierają 18% białka, a także sporo magnezu, selenu, potasu,  fosforu, cynku i żelaza. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiegają nadciśnieniu i chorobom sercaPotas obecny w orzechach obniża ciśnienie tętnicze i reguluje pracę serca. Witaminy z grupy B oraz magnez regulują poziom stresu oraz poprawiają koncentrację i pamięć. Selen oraz cynk wpływają pozytywnie na stan włosów i paznokci.

nerkowce

Na słodko:

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • w batonikach energetycznych

Na wytrawnie:

  • dodatek do tajskiego curry
  • quinoa z brokułami o orzechami nerkowca
  • makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
  • kurczak po tajsku z orzechami nerkowca
  • sałatka z jarmużu z serem feta, granatem i orzechami nerkowca
  • twarożek z orzechów nerkowca

PISTACJE

Są to nasiona drzewa pistacjowego. Zawierają ok. 20% białka, sporo beta-karotenu, potasu oraz witamin B1 i B6. Pistacje mają właściwości antyoksydacyjne, wpływają korzystanie na stan naczyń krwionośnych i regulują poziom cukru we krwi. Błonnik zawarty w pistacjach wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego.

pistacje

Na słodko:

  • lody pistacjowe
  • ciastka pistacjowe z marcepanem
  • turecka baklava z pistacjami

Na wytrawnie:

  • pokruszona jako posypka do dan makaronowych
  • makaron z pieczarkami i pistacjami
  • camembert pieczony w panierce z pistacji
  • risotto z pistacjami

ORZECHY LASKOWE

Podobnie jak inne orzechy, obniżają poziom złego cholesterolu. Są bogate w witaminę E, ale wyróżniają się poziomem kwasu foliowego oraz witaminy B, obniżając ryzyko chorób serca i nowotworówOrzechy laskowe wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybatkeryjne. Wpływają również korzystnie na pracę serca.

laskowe

 

Na słodko:

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • w batonikach energetycznych
  • babka z orzechami laskowymi

Na wytrawnie:

  • risotto z groszkiem i orzechami laskowymi
  • brukselka z orzechami laskowymi i żurawiną
  • tagliatelle z kozim serem i orzechami laskowymi

KOKOS

Orzechy kokosowe są wykorzystywane w formie miąższu, wiórków, mleczka oraz oleju kokosowego. Kokos ma bardzo charakterystyczny smak. Niestety, zawiera bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego należy uważać ze spożyciem tego orzecha. Wprawdzie budowa kwasów tłuszczowych kokosa odbiega od budowy kwasów tłuszczowych większości produktów zwierzęcych - metabolizm tych kwasów jest szybszy, a z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej, dzięki czemu nie są odkładane jako materiał zapasowy. Zamiast tego stanowią szybko dostępne źródło energii.  Mleko kokosowe jest podstawowym składnikiem kuchni indonezyjskiej. Kokos zawiera również najmniej białka spośród wszystkich orzechów. Jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor. Olej kokosowy zapobiega osadzaniu się bakterii będących przyczyną próchnicy w jamie ustnej. Kokos wykazuje również działanie antywirusowe.

kokos

Na słodko:

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • w batonikach energetycznych
  • posypka dekoracyjna do ciast
  • wypieki (np. rafaello, ciasto kokosowe, kokosowa pana cotta)

Na wytrawnie:

  • panierka (często do ryb czy mięs)
  • tajskie curry z mlekiem kokosowym
  • krem z dyni z mlekiem kokosowym
  • ryż kokosowy na pikantnie
  • mleko kokosowe

ORZECHY MAKADAMIA

Największy smakołyk Australijczyków, w naszej kuchni praktycznie nieobecny (choć dostępny w sklepach). Mają bardzo twarde łupiny i zawierają najwięcej tłuszczu z wszystkich orzechów (aż 76%), ale niewiele białka (ok. 8%). Wysoką kaloryczność nadrabiają dobrą ilością błonnika i żelaza. Wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga organizm w walce w z miażdżycą, chorobą wieńcową i zawałami serca. Równie dobrze oddziałują na naszą skórę i paznokcie. 

Uwaga: Orzechy makadamia są toksyczne dla psów. Nawet minimalna ilość może spowodować wymioty, drgawki, a nawet hipotermię.

macadamia

Na słodko:

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • orzechy makadamia w karmelu
  • tarta z miodem i orzechami makadamia
  • brownie z orzechami makadamia

Na wytrawnie:

  • kurczak w panierce z orzechów makadamia
  • pesto bazyliowe z orzechami makadamia
  • sałatka z rucoli, awokado, mango i orzechów makadamia

ORZECHY BRAZYLIJSKIE

Orzechy brazylijskie są jednym z najbogatszych źródeł selenu, wykazującego właściwości przeciwutleniające. Świetnie wpływają na pracę serca, obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają koncentrację i podnoszą odporność organizmu. Wysoka zawartość kwasu oleinowego chroni skórę przed utratą wody.

brazylijskie

Na słodko:

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • w batonikach energetycznych

Na wytrawnie:

  • fasolka szparagowa z orzechami brazylijskimi
  • sałatka z jarmużu, winogron i orzechów brazylijskich
  • wegański ser z orzechów brazylijskich

 

 

-----------------------------

Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ktore-orzechy-sa-najzdrowsze-dietetyczny-przeglad-orzechow_38591.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kokos-orzech-kokosowy-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_35057.html
http://www.mowimyjak.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/orzechy-w-diecie-jakie-wartosci-odzywcze-maja-orzechy-dlaczego-warto-jesc-orzechy,97_48235.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzechy_(bakalie)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.