Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 29 października 2020

Dieta kapuściana - podstawowe informacje

Dieta kapuściana opiera się jak sama nazwa wskazuje na produktach i potrawach wykonanych z dodatkiem kapusty. Samo warzywa posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Umożliwia oczyszczenie organizmu z toksyn. Dzięki niej można zrobić solidny detoks organizmu. Dieta jest niskokaloryczna tym samym pozwala zredukować masę ciała nawet o kilka kilogramów. 

Jednak te aspekty nie sprawiają, że staje się ona zdrowa. Dieta kapuściana jest źle zbilansowana, bowiem nie zapewnia organizmowi odpowiedniego zapotrzebowania energetycznego. Monotonia składników sprawia, że nie daje ona również prawidłowego balansu składników odżywczych.

Dodatkowo ta kwestia powoduje niezadowolenie osób stosujących tą dietę, gdyż po kilku dniach nie mają oni ochoty dotknąć kapusty nawet jednym palcem. To prowadzi do pogorszeniu się stanu samopoczucia – zwiększonego poczucia winy, niechęci do diet, a czasem nawet depresji. 

Kilkunastodniowa dieta nie sprawia, że chudniemy – zredukowanie kaloryczności sprawia, że tracimy dużo wody, przez co wydaje się nam, że jesteśmy szczuplejsi i gubimy nawet do 6 kilogramów, jedna możemy być pewni, że w momencie zwiększenia tej kaloryczności wrócimy do wcześniejszej wagi.

Jeśli chcemy przejść na dietę i cieszyć się dobrym zdrowiem musi być to żywieni zbilansowane i przemyślane, tak byśmy mogli wprowadzić taki system niezależnie od czasu przez całe życie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta paleo – podstawowe informacje

Dieta paleo została stworzona przez naukowców z różnych dziedzin. Biolodzy, antropolodzy, dietetycy i genetycy próbując odtworzyć sposób odżywiania człowieka w czasach paleolitu doszli do wniosku, że zbilansowanie jadłospisu w tamtych czasach było na tyle dobre, że powrót do niego może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia człowieka współcześnie. 

W tamtych czasach podstawą żywienia było mięso dzikich zwierząt, ryby, skorupiaki i owoce morza, a także warzywa bulwiaste, korzeniowe i liściaste. Przodkowie zjadali też orzechy, owady, a nawet ich larwy, jak również jaja.

Dieta ta była bogata we wszystkie potrzebne do życia składniki: białko, żelazo, witaminy, jod, cynk, selen, miedź, wapń, kwasy tłuszczowe i węglowodany. Żywiąc się w taki sposób można zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu II oraz złagodzić problemy układu pokarmowego. Wynika to z ograniczenia przetwarzanych produktów, które jak wiadomo w paleolicie nie były dostępne. Dieta paleo wyklucza półprodukty i gotowe przetwarzane chemicznie składniki, a także przetwory zbożowe i alkohol.

Dzięki stosowaniu diety paleo można znacząco zredukować udział tłuszczów i cukrów prostych w codziennym menu, co jest jedną z przyczyn wzrostu zachorowań na choroby cywilizacyjne w dzisiejszych czasach.

Dodatkowo człowiek żyjący w czasach paleolitycznych charakteryzował się aktywnym trybem życia. Wskazane jest w związku z tym wprowadzenie zajęć sportowych do codziennego rozkładu dnia. Zaletą diety, jest fakt, iż mimo dużej zmiany w systemie żywienia nadal można przygotować wiele przepisów. Tradycyjne polskie dania również mogą być przygotowane w ten sposób, są również nieco zdrowsze.

Podstawowe produkty, jakie są dopuszczalne przy diecie paleo:

Chude mięso, ryby, owoce, warzywa, jaja, orzechy, suszone owoce, a w ograniczonej ilości także oleje, oliwa z oliwek oraz wino.

Odradzane jest jedzenie produktów nabiałowych, zbożowych, roślin strączkowych, słodzonych i przetwarzanych składników oraz soli.

Zastosowanie tego rodzaju diety umożliwia utrzymanie smukłej sylwetki oraz zachowanie zdrowia przez wiele lat.

 

 

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brokuły - właściwości

Brokuł to kuzyn kalafiora. Charakteryzują się delikatnym smakiem i szybką obróbka termiczną. Dzięki temu może być dodatkiem do wielu dań, sałatek i surówek i zup.

Przede wszystkim zawarte w brokułach składniki mają działanie przeciwnowotworowe i antyobrzękowe. Podobnie jak w przypadku zdrowej i pożywnej kapusty, brokuły zawierają sulforafan – utleniacz blokujący powstawanie komórek nowotworowych. Tego rodzaju rośliny to naturalne lekarstwo na raka. 

Spożywając dużą ilość brokuł możemy zminimalizować ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, płuc oraz wiele innych chorób. Należy jednak pamiętać, że najlepiej spożywać brokuły gotowane na parze lub surowe, bowiem w w wyniku obróbki termicznej w wysokiej temperaturze tracą one część wartości. Niesamowitym faktem jest to, iż brokuły mogą złagodzić objawy chorób takich jak autyzm lub ADHD. Brokuły mogą uchronić przed wrzodami oraz innymi chorobami układu pokarmowego.

Oprócz tego zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze umożliwiają obniżenia ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Są one warte wprowadzenia do diety zwłaszcza dla osób borykających się z problemami z problemami takimi, jak np. celiakia, cukrzyca, Hashimoto oraz wiele innych. Ich obecność w diecie przyda się także osobom trenującym oraz chcącym zredukować wagę. Zawarte w brokułach mikroelementy i enzymy wpływają na przyśpieszenie metabolizmu, co pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Teraz czytane

Manuka - miód najlepszy na zimę

Powszechnie wiadomo, że od listopada do marca najczęściej łapiemy przeróżne infekcje. Nawet, jeśli jesteśmy do tego przyzwyczajeni, nie są nam one na rękę. Na ustawiczne zwolnienia od lekarza niechętnie patrzą szefowie, a przychodzenie do pracy z gorączką to praktyka, która nie prowadzi do niczego dobrego i często kończy się jeszcze poważniejszym zachorowaniem. Równie problematyczne są częste zachorowania u małych dzieci, których odporność z natury jest niższa. Ktoś z dorosłych musi zostać z nimi w domu…

Najwygodniej byłoby po prostu przestać chorować, ale jak to zrobić? Idealnej recepty nie ma, choć istnieje wiele naturalnych, bezpiecznych metod podnoszenia odporności u dzieci i dorosłych. Warto zacząć stosować je jeszcze przed sezonem zachorowań, ale w jego trakcie także możemy wiele zdziałać, jeśli wybierzemy odpowiedni stymulant immunologiczny.

Miód Manuka UMF to więcej, niż zwykły miód. Jego unikalne, aktywne składniki wykazują szerokie spektrum pozytywnego działania na ludzki organizm. Podniesienie odporności i ogólnej kondycji to tylko część ich możliwości. Manuka nie jest lekiem, ale ma udowodnione, lecznicze działanie, które zostało potwierdzone licznymi badaniami. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania tego rodzaju miodu jest uczulenie na produkty pszczele, o czym musimy szczególnie pamiętać w przypadku małych dzieci.

Aby szybko wzmocnić odporność organizmu najlepiej jest wybrać Manukę UMF 10+.  UMF to skrót od Unique Manuka Factor, czyli czynnika, który określa poziom zawartości aktywnych składników w danej partii miodu. Generalnie – im jest on większy, tym silniejsze działanie, ale co za tym idzie - także wyższa cena. Dla potrzeb wzmocnienia odporności miód UMF 10+ będzie wystarczający i powinien dać dobre efekty, spożywany regularnie po łyżeczce - rano i wieczorem. Dodatek szczypty sproszkowanego cynamonu wzmocni jego immunostymulujące działanie.  Warto pamiętać, że dobroczynne właściwości miodu są niwelowane przez wysoką temperaturę, więc nie słódźmy Manuką herbaty ani innych, gorących napojów!

Jeśli mimo wszystko podczas kuracji miodem złapiemy infekcję, regularnie podawajmy Manukę aby złagodzić ból podrażnionego gardła. Na zdrowie!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pyszne i zdrowe koktajle wegańskie na każde przyjęcie

Koktajl figowy z goździkami

Przygotowanie koktajlu z dodatkiem fig zajmuje niecałe pięć minut. Jest to więc szybka i smaczna alternatywa dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Suszone figi charakteryzują się cennymi właściwościami odżywczymi. Zawierają duże ilości potasu, wapnia, magnezu, cynku i fosforu, a przy tym są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz karoten. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego ułatwiają trawienie i mają działanie oczyszczające.

Figi doceniono już w starożytności – sportowcy ze starożytnej Grecji spożywali te owoce przed Igrzyskami Olimpijskimi. Jako symbol płodności i wiecznej młodości uważane były za idealny afrodyzjak.

Spróbuj! Ten napój daje naprawdę niezły zastrzyk energii!

 

Składniki:

3 suszone figi

1,5 szklanki soku jabłkowego

1/4 łyżeczki zmielonych goździków

1/2 łyżeczki olejku migdałowego

Zmiksuj wszystkie składniki. Do dekoracji możesz wykorzystać kilka zmielonych migdałów. Jeśli masz ochotę na bardzo słodką przekąskę, dodaj do koktajlu łyżeczkę miodu.

 

Koktajl miętowy z daktylami

To nadzwyczaj świeży i orzeźwiający napój w kolorze bladego karmelu. Ma właściwości chłodzące i łagodzące. Zielone wychładzające liście mięty połączone ze słodkimi daktylami tworzą aromatyczną i stabilizującą mieszankę.

Lecznicze właściwości mięty wykorzystywane są najczęściej w dolegliwościach przewodu pokarmowego. W połączeniu z daktylami otrzymujemy łagodnie uspokajający napój, który znakomicie smakuje i relaksuje.

Możesz podać go na eleganckim przyjęciu. Jeśli chcesz, aby koktajl ładnie się prezentował, rozlej go do kolorowych pucharków. Jego przygotowanie zajmuje około 10 minut. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery porcje napoju.

 

Składniki:

10 świeżych liści mięty lub 1 łyżka mięty suszonej

10 daktyli (około 1/2 szklanki pokrojonych)

1 łyżka–1/2 szklanki mleka kokosowego

sok z połówki cytryny (2 łyżki)

1 łyżka rodzynek

1 łyżka mrożonego koncentratu soku pomarańczowego

1 szklanka świeżego lub mrożonego soku z ananasa

3 szklanki naturalnej wody mineralnej (niegazowanej)

Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Do dekoracji możesz wykorzystać listek świeżej mięty. Napój podawaj schłodzony. Smacznego!

 

Koktajl daktylowy z wanilią

To szybki i słodki napój o właściwościach chłodzących. Można dodać do niego szczyptę kardamonu lub nieco zmielonych goździków – dzięki tym dodatkom napój pozytywnie wpłynie na układ trawienny.

Daktyle zawierają witaminy A, C, B1, B2 i PP, potas, żelazo, fosfor i magnez. Mają też działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Dzięki zawartości błonnika pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość potasu polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Są doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych.

Koktajl polecamy wszystkim, którzy chcą być w dobrej formie i dbać o swój organizm. To znakomita przekąska przed lub po wysiłku fizycznym. Porcja napoju dostarcza cennych witamin i minerałów.  W połączeniu z wanilią i wiórkami kokosowymi otrzymujemy odżywczą i regenerującą mieszankę.

A jak smakuje koktajl z dodatkiem daktyli? Po prostu wypróbuj!

 

Składniki:

6 daktyli

1,5 szklanki mleka krowiego, sojowego lub koziego

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1/2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych

Włóż wszystkie składniki do miksera i wymieszaj. Podawaj natychmiast (w przeciwnym razie wiórki kokosowe zaczną się oddzielać).

  Opracowanie przepisów na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.